A prágaiaknak elegük lett, kemény lépésre szánták el magukat

városok, gyűjtés, városokgyűjtés, Prága, Csehország fővárosa
Prága, Csehország fővárosa
Fotó: Shutterstock
Vágólapra másolva!
Prága megtiltja a szervezett bártúrákat este 22 és reggel 6 óra között. A lépés valószínűleg komoly csapást mér az utazásszervezőkre, akik Prágára bulivárosként hivatkoznak, ahol „Európa legnagyobb kocsmatúrái" vannak, ugyanakkor a turizmus Prágában elviselhetetlen mértéket öltött. A cseh kormány bejelentette, hogy csökkenti a rövid távú lakásbérlést, hogy megfékezzék a magas bérleti árakat és a lakhatási hiányt a turisztikai gócpontokon. Ettől remélik azt, hogy csökkenni fognak az ingatlanárak, illetve hogy a turisták ne kényszerítsék ki a lakosokat Prágából.
Vágólapra másolva!

Hónapok óta egyre hangosabbak voltak azok a hangok Csehországban, amelyek azt mondták, elég a néhány napra érkező részeg külföldiekből. A turizmus Prágában valóban olyan méreteket öltött, amelyet már nem lehetett elviselni. 

A turizmus Prágában nagyon fontos, ahogy a nyugalom is
A turizmus Prágában nagyon fontos, ahogy a nyugalom is 
Fotó: AFP

Turizmus Prágában

Áprilisban

egy prágai férfi éhségsztrájkba kezdett a Dlouhá utcában, ahol jó pár szórakozóhely van. Így tiltakozott az elviselhetetlen zaj ellen, amit a turisták okoznak

- számolt be róla a Világgazdaság egy cseh lapra hivatkozva.

Persze nem Csehország az egyetlen, ahol a turizmus, vagy ahogy manapság egyre többen nevezik, a túlturizmus elviselhetetlen mértéket ölt. Velencében is óriási problémát jelent a tömegturizmus, ott egy új adóval akarják megfékezni a sok turista érkezését

Görögországban pedig egyenesen arra kérték az embereket, hogy maradjanak otthon, annyi a turista. Az utóbbi időben Amszterdamtól Dubrovnikig egyre több város állt elő újabb és újabb ötletekkel, hogy visszaszorítsák a turisták áradatát.

Visszatérve Prágára: egy helyi tanácsos már az év elején azt javasolta, hogy tiltsák be a városban a lánybúcsús jelmezeket.

Nyilván azokra a magukról teljesen megfeledkezett, angol, holland vagy éppen német turistákra gondolt, akik viccesnek gondolják, azt, amikor menyasszonyi ruhában, hulla részegen tántorognak úgy, hogy a cél a kocsma, miközben egy előző kocsmából jöttek ki.

Végül a tervezetet el is fogadták, és betiltották a turisták szervezett éjjeli sörtúráit Prágában. 

Az éjjeli sörtúrákat rendező legnagyobb prágai társaság, a Prague Pub Crawl közleményében populista lépésnek nevezte a döntést, ami szerintük a zaj problémáját nem fogja megoldani, a helyzetet inkább csak rontja. Hasonlóan nyilatkozott a Drunken Monkey társaság is, szerintük 

az éjjeli zajt és rendbontásokat a szervezetlen turisták csoportjai okozzák. 

Zdenek Hrib prágai főpolgármester-helyettes újságíróknak azt mondta, hogy a problémát megvitatták a fővárosi turizmust szervező Prague City Tourism céggel, illetve az idegenvezetők szervezetének képviselőivel. 

A klasszikus idegenvezetéssel foglalkozó szervezeteknek nem volt kifogásuk az intézkedés ellen

– jegyezte meg Hrib. Az éjjeli sörtúra betiltása a városban érvényes piaci szabályzat módosításával vált érvényessé. A módosított szabályzat értelmében este tíztől reggel hatig csak az arra kijelölt helyeken szabad piaci, üzleti tevékenységet folytatni, s az úgynevezett "mozgó üzleti tevékenység" tiltva van. 

Daily Life In Prague
Az éjszakai Prága - Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Alberto Pezzali/NurPhoto

A cseh főváros jó hírnevét is védeni szeretné a döntésével a prágai önkormányzat. A városvezetésnek nem tetszik, hogy elsősorban a nyugatiak számára olcsó sörturizmus, a könnyen hozzáférhető alkohol és a szexturizmus következtében csorbul Prága hírneve, mint értékes kulturális központ. 

Silvia Doušová, a cseh Regionális Fejlesztési Minisztérium Turisztikai Főosztályának igazgatója szerint az új szabályozás már más európai fővárosokban, így 

  • Barcelonában, 
  • Bécsben,
  • és Amszterdamban is működik. 
  • Úgy véli, hogy ez segíteni fog a rövid távú bérbeadás kérdésének megoldásában, ami korlátozza a hosszú távú lakosok lakáskínálatát - írja az expats.cz.

A cseh főváros szállodáit és panzióit tavaly 7,4 millió turista kereste fel, 25 százalékkal több, mint 2022-ben.

A most bevezetett lépésektől a helyiek azt remélik, az ingatlanárak mérséklődnek.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!