A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Mikor jár kártalanítás a repülőjárat törlése vagy késése esetén?

Vágólapra másolva!
Az idei nyáron különösen sok probléma keserítette meg a légi utasok életét. A leggyakoribb gond jellemzően a járatok késése vagy a járattörlés volt. Utasok tömegei töltöttek hosszú órákat a repülőtereken úgy, hogy nem is igazán voltak vele tisztában: kihez fordulhatnak és egyáltalán milyen jogaik vannak.
Vágólapra másolva!

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen fogyasztói jogok illetik meg, ha a járat induláskor vagy érkezéskor késik. Egy rendelet részeként, ha késik az utas járata induláskor, ételt és frissítőket kell kapnia, lehetővé kell tenni számára két ingyenes telefonhívást vagy faxüzenet, esetleg e-mail-küldés lehetőségét, emellett éjszakai szállást és reptéri transzfert is a szállás és a repülőtér között, ha a késési idő indokolja – tájékoztatott honlapján a Fogyasztóvédelem Alapítvány.

Jó tudni, hogy öt óra várható indulási késés esetén az utas elállhat a további utazástól, és kérheti a jegyár visszatérítését, átfoglalási lehetőség azonban nem illeti meg.

Ha a célországba érkezéskor késik a járat

Ha valamilyen okból a célországba érkezéskor három órát vagy többet késik a járat, akkor az utasnak – a járattörléshez hasonlóan – kártalanítás járhat távolságtól függően 250, 400 vagy 600 euró összegben. Nem árt tudni, hogy nem jár kártalanítás, ha a legalább háromórás érkezési késést rendkívüli, valamilyen előre nem látható körülmény okozta. 

A Világgazdaság összefoglalója szerint

 panaszunkkal első körben a légitársasághoz fordulhatunk, és ha nem kapunk választ, vagy az nem elfogadható, akkor hatósági eljárást kezdeményezhetünk a Budapest Főváros Kormányhivatalánál

vagy adott esetben az Európai Fogyasztói Központtól kérhetünk tájékoztatást és panaszkezelési segítséget.

Mi a helyzet járattörlés esetén?

Ha törölték a légi járatát, az utas átfoglalhatja a jegyét másik járatra a rendelkezésre álló szabad helyek függvényében, vagy kérheti a jegyár visszatérítését. Étkezés és frissítők illetik meg, ha a legkorábbi időpontra való átfoglalást választja. Egyéb esetben éjszakai szállás és reptéri transzfer jár a szállás és a repülőtér között a legkorábbi időpontra való átfoglalás választása esetén. Számára is biztosítani kell két ingyenes telefonhívást vagy faxüzenetet, esetleg e-mail-küldés lehetőségét. 

A kártalanítás távolságtól függően szintén 250, 400 vagy 600 euró összegben jár a számára.

Repülőtér, késés, káosz
Az elmúlt hetekben rengeteg problémát okoztak a járattörlések és a -késések a repülőtereken
Fotó: HALIL SAGIRKAYA / Anadolu via AFP 

Kinek nem jár kártalanítás járattörlésnél?

Nem jár az utas részére kártalanítás ha:

  • az utas a menetrend szerinti indulási időpont előtt legalább két héttel tájékoztatva lett a járat törléséről, vagy
  • az indulás menetrend szerinti időpontja előtt legkorábban két héttel és legkésőbb hét nappal tájékoztatták a járat törléséről és átfoglalást ajánlottak neki, lehetővé téve, hogy a végső célállomását a menetrend szerinti érkezési időponthoz képest legfeljebb négyórás késéssel érje el; vagy
  • az indulás menetrend szerinti időpontja előtti hét napon belül tájékoztatták a járat törléséről, és átfoglalást ajánlottak számára, lehetővé téve, hogy legfeljebb egy órával a menetrend szerinti indulás időpontja előtt induljon, és végső célállomását a menetrend szerinti érkezési időponthoz képest legfeljebb kétórás késéssel érje el.
  • Rendkívüli körülmény fennállása esetén.

Mit tehetünk poggyászproblémák esetén?

A poggyászkárokra vonatkozó szabályokat egy nemzetközi egyezmény, a montreali egyezmény tartalmazza. 

Ennek alapján kártérítés jár az igazolt költségekre, benyújtott számlákra, nagyságrendileg 1600 euró összeghatárig.

Kártérítéshez a repülőtéren kell panaszbejelentő nyomtatványt kitölteni az elveszett vagy megrongálódott poggyász ügyében, amelyet haladéktalanul, de legkésőbb hét napon belül, írásban, az érintett légitársaságnak címezve kell megküldeni. Amennyiben nem érkezik meg a poggyász, az 21 nap eltelte után elveszettnek tekintendő. A késve megérkezett poggyász esetében a kérelmet legkésőbb a poggyász átvételétől számítva 21 napon belül kell benyújtania az utasnak a légitársasághoz.

Hová forduljunk panaszügyintézéssel?

A fogyasztók védelmét több szervezet, tagállami hatóságok, tagállami alternatív vitarendező fórumok – hazánkban a békéltető testületek – és az Európai Fogyasztói Központok Hálózata látják el a légitársaságokkal szembeni panaszok kivizsgálása és vagy vagyoni igényeik érvényesítése érdekében.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!