Vágólapra másolva!
A trópusi ciklonok kialakulásának szezonja az északi féltekén a júliustól októberig terjedő időszak, ekkor szinte egymást érik az újabb és újabb trópusi viharok. Az Atlanti-óceán és a Mexikói-öböl térségében most is megfigyelhető egy-egy alacsonynyomású képződmény.
Vágólapra másolva!

A nyílt óceán felett, a Karib-tenger szigeteitől viszonylag távol, tegnap reggel keletkezett a Karen névre keresztelt trópusi vihar. A trópusi ciklon a mai nap folyamán tovább erősödött, és a mérési adatok szerint a viharban fújó átlagos szélsebesség már meghaladja a 80 km/órát, a széllökések pedig elérik a 100 km/órát.

A 22 km/órás sebességgel nyugati irányba mozgó vihar a következő 24 órában várhatóan északnyugati irányba fordul. Az előrejelzések szerint a Karib-tenger térségének egyetlen szigetét sem fogja veszélyeztetni útja során.

Eközben a Mexikói-öbölben is kialakult egy trópusi depresszió. A Mexikó partjaitól mindössze 300 km-re elhelyezkedő alacsonynyomású képződmény az előrejelzések szerint még a mai nap folyamán trópusi viharrá erősödik. A jelenleg lassan déli irányba mozgó rendszer a Mexikói-öböl felett gyűjt erőt, és keleti irányba fordulva, várhatóan a pénteki nap folyamán éri el Mexikó délkeleti partjait. A TD13 nevű trópusi depresszióban a mai nap folyamán még csak 46 km/órás szélsebességeket mértek. A folyamatosan erősödő viharban a szél sebessége holnapra elérheti akár a 100 km/órát is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!