Hőség Közép-Európában

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napok kissé hűvös és csapadékos időjárása után hétvégétől, a kontinens nagy részén, fokozatosan visszatér a nyár. Csapadékos idővel csupán az Ibériai-félsziget térségében találkozhatunk, ahol egy ciklonnak köszönhetően gyakran alakulnak ki záporok, zivatarok.
Vágólapra másolva!

Nyugat-, Délnyugat-Európa felett egy markáns ciklon helyezkedik el, területén sokfelé alakulnak ki záporok, zivatarok. Ez az alacsonynyomású képződmény várhatóan a következő napokban is a térség felett vesztegel, melynek következtében Franciaország, Portugália, és Spanyolország területén is kiadós esőzésre lehet számítani. A hőmérséklet ennek ellenére kellemes marad, általában 20 fok feletti maximumokat mérhetünk, legfeljebb csak a tartósan csapadékos területeken lehet ennél hidegebb.

Szombaton a kontinens északkeleti és középső részén az Északkelet-Európa térségében elhelyezkedő ciklon hullámzó frontrendszere okoz még elszórtan záporokat, zivatarokat. A térségben fokozatosan kiépülő anticiklon területén, a leáramlás felhőoszlató hatásának következtében, egyre kevesebb felhőre és egyre több napsütésre készülhetünk. Közép-, Kelet- és Dél-Európában a jövő hét elején megérkezik a nyár. A legmagasabb nappali hőmérsékletek sokfelé megközelítik, a hét közepén pedig meg is haladják a 30 fokot.

Akik a hétvégén az olasz vagy horvát tengerpartra készülnek, sok napsütésre számíthatnak, ám a fürdőzés csak a legbátrabbaknak ajánlott, hisz egyelőre a Földközi-, és az Adriai-tenger hőmérséklete sem éri el a 20 fokot. A szikrázó és szinte zavartalan napsütésben a káros UV-sugárzás magas értéket ér el, ezért mindenképp figyeljünk oda bőrünk megfelelő védelmére.

A Délnyugat-Európa térségében elhelyezkedő ciklon lassan mozog kelet felé, és várhatóan a jövő hét második felében már a Földközi-tenger középső medencéjében, Olaszország térségében okoz majd kiadós csapadékot. Addig azonban megmarad a kellemes, nyári időjárás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről