Vágólapra másolva!
A Csendes-óceán keleti felében kialakult, Norbert névre keresztelt hurrikán várhatóan szombat délelőtt eléri Mexikó partjait. A Norberttől délre egy másik trópusi vihar is kialakult, de az Odile nevet viselő vihar csak súrolja majd a mexikói partokat.
Vágólapra másolva!

Még a múlt hétvégén alakult ki a Csendes-óceán térségében a Norbert névre keresztelt hurrikán, amely napról napra erősödve tegnap, a trópusi ciklonok erősségének osztályozására használt, ötfokozatú Saffir-Simpson skálán IV-es erősségű hurrikánná fejlődött. A viharban ekkor már az átlagos szélsebesség is meghaladta a 210 km/órát, nem is beszélve a széllökésekről, amelyek megközelítették a 260 km/órát. A rendkívül erős hurrikán, amely az előrejelzések szerint szombat délelőtt a Kaliforniai-félszigetnél éri el a szárazföldet, komoly aggodalomra adott okot, egy ilyen erős hurrikán komoly pusztításokat okozhatott volna.

A péntek reggeli mérések eredményei már sokkal biztatóbbak a Kaliforniai-félsziget lakói számára, ugyanis mára a Norbert sokat veszített erejéből. A mexikói partokat az előrejelzések szerint azonban még mindig I-es erősségű hurrikánként fogja elérni.

Norbert a Kalifornia-félsziget után átkelve a Kaliforniai-öblön, Sonora és Sinaola mexikói tagállamok területét is eléri. A kiadós csapadék és erős szél kíséretében érkező hurrikán várhatóan komoly fennakadásokat okoz majd a térségben.

A Norbert hurrikántól délre egy másik trópusi vihar, az Odile helyezkedik el. A mexikói partokkal párhuzamosan, a nyílt tengerfelszín felett északnyugat felé mozgó vihar az előrejelzések szerint szombat reggelre hurrikánná erősödhet. A pénteki mérési adatok alapján, a 90 km/órás átlagos szélsebesség mellett mért széllökések erőssége meghaladja a 110 km/órát. A tegnap reggel kialakult vihar gyorsan erősödik, de a mexikói partokon valószínűleg csak a vihar által felkorbácsolt óriási hullámok okozhatnak majd nagyobb gondokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!