Fokozatos lehűlés a héten

Vágólapra másolva!
Az október közepétől tartó, november elején tetőző rendkívüli melegnek lassan vége. Napról-napra visszaesik a nappali hőmérséklet, miközben sokfelé fordul majd elő eső a héten. Hideg nem lesz, csupán az átlagos szint felé tart az időjárás. Fagy továbbra sem várható. A szabadtéri programok számára a hét második felének időjárása egyértelműen nem kedvez.
Vágólapra másolva!

Október második felétől kezdődően tartósan déli áramlás alakult ki a Kárpát-medence felett, amit csak egy napig tartó hidegfrontok szakítottak meg. A nappali hőmérsékletek átlag felett alakultak. November elején a hosszú éjszakák és a napsugárzás csökkenő erejének köszönhetően derült hajnalokon egyre többfelé alakul ki köd, de a magasabb szinteken is gyakoribb a felhőképződés. Ilyenkor igazán enyhe időhöz nem elég az, hogy a magasban meleg levegő érkezik fölénk, hanem megfelelően erős felszíni áramlás is szükséges az alsó légréteg átkeveredéséhez, tényleges melegedéshez. November első napjaiban a nyugat-európai ciklon elegendően erős délies áramlást keltett térségünkben.

A hét folyamán azonban a ciklon legyengült, egy gyengébb frontzóna pedig fokozatosan a Kárpát-medence fölé húzódik. Ennek köszönhetően eleve több lesz a felhő, a derültebb tájakon pedig könnyen képződik köd, amelyből ködfelhő alakul ki. Mindezek hatására lassú, fokozatos lehűlésre készülhetünk, a hétvégén már csak épphogy meghaladja a nappali hőmérséklet a 20 fokot. Csütörtöktől szombatig sokfelé várható kiadósabb eső, zápor.

A szabadtéri programok számára egyre rosszabbak a feltételek. Szerdán és csütörtökön főként nyugaton, pénteken a középső, míg szombaton a keleti megyékben készülhetünk esőre. A csapadék hatására a hét közepére már magas szintet elérő légszennyezettség csökkenni kezd. A talaj általában mély, sáros, amely a kerti munkákat és a túrákat teszi nehézkessé.

Fagyra továbbra sem kell számítani, fagyveszély közelében sem leszünk, így a kültéri munkákat, a betonozást bátran tovább tudjuk folytatni - csak az esős időszakokra kell figyelnünk.

A fűtésszámlát eddig kímélte az időjárás, és egyelőre nagy lehűlés nem várható, így sok pénzt megspórolunk a fűtési idény kezdetén.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!