Vágólapra másolva!
A csillagászati és meteorológiai feltételek alapján szerdától péntekig az UV sugárzás éves maximumát érjük el. Ne vegyük a figyelmeztetéseket riogatásnak, az emberiség mindig is óvakodott az erős napsütéstől.
Vágólapra másolva!

A nagy mennyiségben az élő szervezetre káros UV-B sugárzás esősségét három dolog határozza meg: a napmagasság, a légkör víztartalma, valamint az ózonréteg állapota. Az utóbbi nem periodikus változásokat mutat, előrejelzése nehéz. Az ózonréteg vastagságára a sztratoszféra hőmérsékletéből lehet következtetni.

A napmagasság a nyári napforduló napján a legnagyobb, ez idén június 21-re esik. A napforduló környékén felhőtlen égre szerdától péntekig számíthatunk, sőt szerdán és csütörtökön mindez igen alacsony páratartalommal is jár. A meteorológiai előrejelzések szerint tehát ezen a három napon tetőzik az UV-B sugárzás, meghaladja a 8-as értéket.

A napozás kultúrája előtt az emberiség időbeosztásával és öltözetével mindig tudatosan védekezett az erős napsugárzás ellen, nincs rá ok, hogy ma ne ugyanezt tegyük. Aki tud, 11 és 15 óra között ne tartózkodjon hosszabb ideig a tűző napon. Ha mégis kint vagyunk, kalapot, természetes anyagú, világos színű öltözetet viseljünk, napvédő krémeket használjunk!

A hétvégén az ország nagy részén gyakran lesz felhős az ég, így akkor már csökken a besugárzás mértéke.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!