Vágólapra másolva!
A csütörtöki hidegfront szombatig tartja hatását, vasárnaptól visszatér a nyár. A melegedés a jövő hét elején felgyorsul, az afrikai légtömegeknek köszönhetően keddtől már 35 fokos forróságot hoz a nyár első komoly hőhulláma. A kánikulai napokat egy-két jó tanácsa betartásával könnyen átvészelhetjük.
Vágólapra másolva!

A rövid felfrissülést követően június közepén visszatér a kánikula, sőt a tartós délies áramlásnak köszönhetően afrikai eredetű légtömegek érkeznek térségünkbe. Hétfőn a hőmérséklet már átlépi a 30 fokot, kedden és szerdán pedig 35 fok feletti értékekkel tetőzik a nyár első markáns hőhulláma, veszélyben lesznek a napi melegrekordok.

A hőhullám egybe esik az év legnagyobb napmagasságával, a 11 és 15 óra közötti időszakban rendkívül erős lesz az UV sugárzás. Különösen a strandolók vannak veszélyben, akik a víz hűsítése miatt nem menekülnek az árnyékba, órákig a tűző napon tartózkodnak. Nekik ajánlott a vízálló napozókrém, de a legjobb mindenki esetében a fenti időpontban árnyékos helyen tartózkodni. A világos, természetes anyagú ruhákban jobban viseljük a nagy meleget, fejünket mindenképpen védjük a napsugárzástól.

Napközben a lakásokat sötétítsük le, szellőztetni kizárólag a hajnali órákban érdemes. Nagyobb városok belterületén egyre kevésbé frissül fel a levegő, szerdán helyenként 25 fok felett lesz a hajnali hőmérséklet. A légkondicionálással óvatosan bánjunk, a külső és belső hőmérséklet között ne legyen nagyobb a különbség 6-7 foknál!

Szervezetünk folyadékigénye jelentősen növekszik, az utánpótlásról mindig időben gondoskodjunk. Idősebb rokonainkra, ismerőseinkre is legyünk tekintettel. Sokat számíthat, ha például a nagy hőség idején átvállaljuk a bevásárlást.

Természetes vizeink hőmérséklete folyamatosan emelkedik, szerdára várhatóan a 25 fokot is meghaladja, a fázósabbak is megmártózhatnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!