Melegszik az idő hétfőtől

Vágólapra másolva!
Lassan veszít erejéből a Kárpát-medencétől északra elhelyezkedő légörvény  hétfő estig, ezért folytatódik a változékony, a sokévi átlagnál hűvösebb időjárás. Huszonöt fok körüli hőmérsékletek lesznek a jellemzők, késő este 15, 20 fok valószínű. A hét közepétől lehet majd igazából érezni, hogy nyár van.
Vágólapra másolva!

Hétfőn napközben napos és erősen felhős területek és időszakok egyaránt lesznek, elszórtan záporok várhatók. Zivatarok a legnagyobb valószínűséggel északkeleten, legkisebbel délnyugaton alakulhatnak ki, de nem kell számítani heves zivatarra (viharos széllel és két cm-nél nagyobb darabokból álló jégesővel). Az északnyugati szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik, csupán délutántól mérséklődik a légmozgás. A hőmérséklet délután általában 22, 27 fok között várható, de északkeleten egy-két fokkal hűvösebb is lehet. Késő este 15, 20 fok valószínű.

Orvosmeteorológia

Fronthatásra ugyan nem számíthatunk, de melegfronti hatások tapasztalhatók a légkör magasabb szintjein zajló több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de ők akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

Kedden a többórás napsütés mellett erőteljes nappali gomolyfelhő-képződés várható, szórványosan valószínű zápor, zivatar. Területi átlagban 5 mm-t meghaladó csapadék nem valószínű. Az északnyugati, északi szél időnként megélénkül.

Az időjárási helyzet Európában

A kontinens nagy részén ciklonok és a hozzájuk kapcsolódó frontok határozzák meg az időjárást, főként a középső és a keleti tájakon. Emiatt nagy területen erősen felhős az ég, többfelé fordul elő eső, zápor, helyenként zivatar. Kevesebb felhő található a Brit-szigetek, Franciaország térségében, valamint a Mediterráneumban, ahol anticiklonális hatások érvényesülnek.

A szárazföld egyik leghidegebb része jelenleg Közép-Európa térsége, ahol a csúcshőmérséklet 12, 18 fok között változik, ehhez hasonló hűvös idő csak Norvégiában jellemző. Kánikula van a Kelet-európai-síkság északi vidékén, illetve a mediterrán térségben, az említett helyeken a délutáni órákra 28, 33 fokig melegszik fel a levegő, sőt a Pireneusi-félsziget déli részén 34, 40 fokot is mérnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!