A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Bárhol kialakulhatnak záporok, zivatarok szerte az országban, felhőszakadással, jégesővel. Az időjárás csütörökön a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön a több-kevesebb napsütés mellett erősen felhős időszakok is lesznek. A legmagasabb hőmérséklet 24, 28 fok között valószínű, késő estére 16 és 21 fok közé hűl le a levegő. Szerte az országban bárhol kialakulhatnak záporok.

Délelőttől ismét egyre többfelé várható zivatar északkelet felől egy átvonuló, gyenge hidegfront miatt. Heves zivatar miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) huszonegy dunántúli kistérségre a siófokitól a sellyeiig. Szinte az egész Dunántúlra első fokú (sárga) riasztás van érvényben felhőszakadások miatt. Ilyenkor rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

A zivatarok főleg a Dél-Dunántúlon és Bács-Kiskun megyében érkeznek heves kísérőjelenségekkel, több mint 70 kilométer/órás széllökéssel és 2 centiméteresnél nagyobb jégszemekkel. Néhol felhőszakadás is lehet, vagyis rövid időn belül több mint 30 mm csapadékra kell számítani.

A délután folyamán északkelet felől stabilizálódni, nyugodni kezd a légkör, így egyre inkább csak a nyugati és déli tájakon kell zivatarokra számítani. Az északkeleti megyékben 70 kilométer/óra körüli lökések kísérhetik az északkeleti szelet, a zivataroktól függetlenül.

Súlyosbítja az allergiás tüneteket a hidegfront

Az időjárás a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő is megnyúlhat.

A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. A felső légúti hurutos megbetegedések száma megnőhet hidegfronti hatásnál, számítani lehet asztmatikus rohamok fellépésére. Halmozottabban észlelhetők az allergiás betegségek, illetve tünetek is.

Sekély ciklon határozza meg Európa középső és délkeleti területének időjárását. Emiatt van zivataros idő a Kárpát-medencében is. A Balkán-félsziget középső és keleti részén tartós eső is előfordul. Ugyanakkor Skandinávia felett anticiklon helyezkedik el, amely fokozatosan dél felé terjeszkedik. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően északon és Közép-Európa északi felén többnyire kevés a felhő, csupán a Kelet-európai-síkságon fordul elő elszórtan csapadék egy hidegfront mentén.

A legmelegebb a Német-lengyel-alföld térségében, valamint a Kárpát-medencétől északra eső területeken van, a maximum-hőmérséklet az említett tájakon jobbára 26, 31 fok között változik. Ezzel szemben a szárazföld északi, északnyugati peremén jóval hűvösebb az idő, a csúcshőmérséklet többnyire 6, 14 fok között alakul.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!