Maradnak a meglepetésszerű záporok

Vágólapra másolva!
Hiába távozik a hideg légörvény, továbbra is változékony az időjárás egy gyenge hidegfront miatt. Egy-két helyen felhőszakadás is lehet az erős záporokból, zivatarokból, viszont heves zivatarra nem kell számítani.
Vágólapra másolva!

Szerda délelőtt többnyire gyengén felhős lesz az ég, csak helyenként lesznek felhősebb területek, de ott kisebb zápor is kialakulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23, 27 Celsius-fok között alakul. Késő este 15, 20 fok várható.

Délutánra a többórás napsütés mellett gomolyfelhők növekednek. Ezekből szórványosan alakul ki zápor, zivatar, viszont ez utóbbiak veszélyes kísérőjelenségek nélkül érkeznek. Nem kell számítani 90 km/h-nál erősebb széllökésekre és 2 centiméteresnél nagyobb átmérőjű jégszemekre.

Egy-két helyen az erős záporok, zivatarok miatt felhőszakadás is lehet, azaz rövid idő alatt 25 milliméternél is több csapadékra kell számítani. Ez főként északkeleten és Nyugat-Magyarországon fordulhat elő. Zivatarokra legkevésbé a középső országrészben kell számítani. Szintén a középső országrészben erősödik meg a többnyire mérsékelt vagy élénk északnyugati szél. Zivatarok környezetében viharossá fokozódnak a széllökések.

Hideg után melegfronti hatás

Lassan távolodik a Magyarország időjárását eddig meghatározó hideg légörvény. Észak felől érkező hidegfront súrolja a Kárpát-medence térségét, komolyabb változást ez azonban még nem hoz az időjárásban.

Frontátvonulás ugyan nem nehezíti az időjárás-érzékenyek életét, de a magasban hidegebb levegő áramlik a Kárpát-medence fölé. Emiatt az ilyen hatásokra fokozottan érzékenyek hidegfront jellegű változásokat tapasztalhatnak. Ilyen lehet a fejfájás, a migrén, a vérnyomás csökkenése, a nehézkes gondolkodás. Ezért a közlekedésben résztvevők fokozottabban figyeljenek.

Szerdán délután már enyhébb léghullámok érik el Magyarországot. Emiatt akkor már a melegfrontokkal együtt járó hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, a teljesítőképesség csökkenése és vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenységet is okozhat az időjárás változása.

Ilyen az idő Európában

Ciklon örvénylik Európa északi, északkeleti területe fölött, amelynek hatására a Skandináv-félsziget, valamint a Kelet-európai-síkság északi részén erősen felhős az ég, és esik az eső, záporeső. Közép-Európa fölött sekély ciklonális mező helyezkedik el. Errefelé váltakozó nedvességtartalmú, labilis állapotú levegő alakítja az időjárást. Többször erősen megnövekszik a felhőzet, és záporok, zivatarok alakulnak ki.

Nyugat- és Dél-Európa fölött anticiklon található, a leszálló légmozgásoknak köszönhetően kevés a felhő, sokat süt a nap, csapadékról csak elvétve érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet Európa nyugati és déli tájain 24, 30 fok között alakul, sőt Spanyolországban néhol 34 fokot is mérnek.

Európa északi területén jóval hűvösebb van, arrafelé többnyire 8, 15 fok között alakul a hőmérséklet. A szárazföld más részein a délutáni órákra 19, 26 fok közé melegszik fel a levegő. Szerda estig a Kárpát-medence fölé eleinte nedvesebb, majd egyre szárazabb, kissé melegebb levegő érkezik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!