Sok az olcsó ingatlan a Velencei-tónál

Vágólapra másolva!
Abban egyetértenek a szakmabeliek, hogy az elmúlt években jelentősen visszaesett az ingatlanpiac a Velencei-tónál, de a kilátásokat eltérően értékelik. Három, a tó környékére specializálódott közvetítő tapasztalatait vetettük egybe.
Vágólapra másolva!

A Balatonhoz képest értelemszerűen sokkal kevésbé differenciált a 24-szer kisebb Velencei-tó környéke, a vonzáskörzetéhez tartozó öt-hét település árai között általában nincs jelentős különbség. Természetesen akadnak felkapott területek, mint például a velencei Bence-hegy, Ófalu vagy Sukoró egyes részei, és az is nyilvánvaló, hogy az üdülőkörzetnek semmiképp sem nevezhető Dinnyés kevesek fantáziáját mozgatja meg. Összességében nem kizárt a későbbi fejlődés, elvégre az infrastruktúra, a közbiztonság és a közlekedés magyar viszonylatban jónak mondható.

A tíz évvel ezelőtti felfutáshoz képest az utóbbi két évben egyértelműen pangott a piac, de most talán megindult valamiféle lassú ütemű fejlődés - mondta az [origo] érdeklődésére Szegedi Éva, az Immo-Velence Kft. ügyvezetője, hozzátéve, hogy a kedvezőnek tűnő fejlemény egyszerűen az országos tendencia leképeződése is lehet. Annál is inkább, mivel a terület összekapcsolódik a budapesti lakáspiaccal, a legtöbb vevő a fővárosból érkezik.

Szegedi Éva szerint érezhető, hogy megváltoztak a nyaralási szokások: a kisgyerekes családoktól, illetve a nyugdíj előtt állók és friss nyugdíjasok csoportjától eltekintve kevesen vesznek nyaralót, sőt ugyanez igaz a családi házakra is. Pedig az agárdi fedett termálfürdő - a megyében az egyetlen - sok vendéget vonz.

Ugyanezt várják az ingatlanközvetítők a leendő velencei fürdőtől. Ennek többszöri halasztás után szeptemberben kezdődik az építése, holott az eredeti terv szerint 2006 márciusában kellett volna átadni. A velencei Móló strand helyén épülő beruházás egy része - maga a fürdő, valamint a hozzá kapcsolódó sportlétesítmények és egy szálloda - várhatóan 2007-ben készül el, a két apartmanhotel azonban csak később - tájékoztatott dr. Papp Gyula Gábor jegyző.

Az ingatlanárak lényegesen alacsonyabbak, mint a Budapest körüli agglomerációs gyűrűben, egy itteni 30 milliós ház Törökbálinton akár 50 millióba is kerülhet. Panelgarzont már 6-7 millió forinttól kapni, a téglaépítésű használt lakások rendszerint 9 és 13 millió közötti áron vihetők. Az újakat - például a gárdonyi és velencei lakóparkokban - 250-270 ezer forintos négyzetméteráron kínálják.

A házak esetében sem kisebb a szórás. Faházat már 7-8 millióért, tehát lényegében telekáron lehet venni, a használt házak ára 18 és 24, míg az újaké 28 és 35 millió között mozog. A beépítetlen telkek négyzetméterára meglepő módon szinte csak a vízparttól való távolságtól függ (de attól erősen: 4-től 15 ezerig terjed a skála). Ennek az az oka, hogy Ófaluban és Sukorón többnyire nem engedik beépíteni az 1100 négyzetméteresnél kisebbeket - magyarázta Szegedi Éva.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről