Tizenötszörös különbség a lakásnagyságban

Vágólapra másolva!
A legkisebb garzon, a legnagyobb loft, a legnagyobb lakópark és a legnépszerűbb kerületek - a pesti lakáspiac szélsőségei. Az Újlakás.info elemzése
Vágólapra másolva!

Alig 24 és 350 négyzetméter között mozog a most épülő vagy átadásra váró pesti lakóparkok lakásainak mérete - derül ki az Újlakás Információ Portál felméréséből, amelyet saját adatbázisa alapján készített.

A fővárosi új lakások többsége a pesti oldalon épül, a portál 154 beruházást vizsgált meg közülük. A legtöbb lakás egy helyen a XX. kerületben épül, miközben még mindig Angyalföld vezeti a legtöbb projektet felmutató városrészek toplistáját.

Bár a hazai forgalmazók sorra számolnak be a budapesti lakásvásárlók megváltozott szokásairól, a keresett lakások növekvő méretéről, új divatkerületekről, az Újlakás.info felmérése azt mutatja, hogy a trendek változatlanok. Így például az derült ki, hogy a beruházások többsége továbbra is bőséggel kínál garzonokat, mert azok igenis kelendők. Akadnak egészen apró garzonlakások is, az adatbázisban szereplő legkisebb mindössze 23,9 négyzetméteres. Ezt a XIII. kerületi Adriána Liget lakóparkban találjuk, ahol a legalacsonyabb négyzetméterár 285 ezer forint.

Más beruházások is kínálnak 24-25 négyzetméteres otthonokat, ilyen a zuglói Hermina Residence, a ferencvárosi Beethoven Ház, valamint több XIII. kerületi és kőbányai projekt. Igaz, a garzonok átlagos mérete ezekben valamivel nagyobb, legalább 32-35 négyzetméteres.

A felmérésben szereplő legnagyobb pesti lakást a régi Gizella malomban épülő Mill Loftsban találjuk, 350 négyzetméteren. A Petőfi híd pesti hídfőjénél, a Duna közelében 103 lakás készül, méretük 58 és 350 négyzetméter között változik - a negyedik emeletiek dupla szintjükkel és 6,8 méteres belmagasságukkal megfelelnek a luxuskategória kívánalmainak is. A Mill első három emeletén, ahogy az egy lofthoz illik, a belmagasság szintén az átlag felett alakul: 3,2-3,5 méter. Az épület és a hozzá tartozó kiszolgálóegységek (étterem, üzletek, wellnessközpont) 2008-ra készülnek el.

A jelenlegi legnagyobb lakásszámú pesti fejlesztésnek a XX. kerületi Mediterrán lakópark bizonyult. A mintegy 1200 lakásos épületcsoport több fejlesztőé, párhuzamosan zajlik az ugyancsak a pesterzsébeti Duna-parton készülő Mediterrán2 és Mediterrán3 értékesítése.

Az adatokat rendelkezésre bocsátó beruházások közül a legnagyobb, egy fejlesztőhöz tartozó, most is folyó projekt a több ütemben épülő Terra Zebra parkváros, a XVI. kerület határán, itt 630 lakást terveznek.

Továbbra is a XIII. kerületben épül a legtöbb új lakótömb: 27 nagy beruházás zajlik párhuzamosan a városrészben. A dobogó további helyein is korábban népszerű városrészek szerepelnek. Zuglóban 22 nagy építkezés zajlik, Ferencvárosban és Józsefvárosban pedig 21-21.

A lista végén Csepel és a XIX. kerület áll 2-2 tömbfejlesztéssel, míg Soroksár egyáltalán nem szerepel a nagyobb új építésű ingatlanokat felmutató kerületek sorában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!