Többségben a külföldi vevők Európa ingatlanpiacán

Vágólapra másolva!
A német ingatlanpiac lehagyta a britet, a két leggyorsabban fejlődő piac azonban az unió legfrissebb tagállamaiban működik. A legaktívabb befektetők továbbra is az amerikaiak, a gyenge dollár dacára.
Vágólapra másolva!

A külföldi vevők étvágya a határokon átnyúló ingatlanbefektetések iránt egyre nő - hangzott el a CB Richard Ellis (CBRE) idei Európai Befektetési Konferenciáján. A vezető európai befektetők több mint 70 százaléka nyilatkozta azt, hogy nőtt az idén a határokon átnyúló befektetése.

A befektetők tapasztalata egybevág a CBRE 2007. első félévi Európai Befektetési Jelentésének megállapításaival, mely szerint a befektetések értékének 57 százalékában külföldi vevők vettek részt, szemben a 2006-os 41 százalékos aránnyal. Régiónkban szinte teljes a külföldi tőke dominanciája, de Finnországban, Németországban, Franciaországban és Hollandiában is 70 százalék fölötti a külföldiek által indított tranzakciók aránya.

A piac mérete és likviditása miatt az elmúlt években hagyományosan Nagy-Britannia vonzotta a legtöbb külföldi tőkét. 2007 első félévében azonban a brit piacra érkezett 15,5 milliárd eurónyi tőkét túlszárnyalta Németország az ottani ingatlanpiacra vonzott 16,5 milliárd euróval.

A dollár gyengélkedése ellenére az amerikaiak messze a legaktívabb befektetők voltak az első félévben: 21,2 milliárd eurót költöttek Európában, míg 2006 azonos időszakában csupán 13,9 milliárd eurót. A brit befektetők jelentősége tovább nőtt, ebben a félévben 11,5 milliárd eurót költöttek Nagy-Britannián kívül, szemben 2006 első félévének 6,5 milliárd eurós összegével.

Saját tőkével versenyképesebb

Figyelemre méltó a német befektetők, főleg a nyílt végű alapok visszatérése az európai paicra: 3,9 milliárd euró értékben vásároltak ingatlanokat Németországon kívül, és a tendencia, úgy tűnik, tovább erősödik. "Az emelkedő hitelköltségek és csökkenő idegentőke-hányad megváltoztatja a piac egyensúlyát. Egyre versenyképesebbek lesznek a saját tőkét nagyobb arányban használó vevők, így a nyílt végű alapok mellett a brit intézményi befektetők és a Közel-Keletről érkező tőke is" - vélekedett Nick Axford, a CBRE európai kutatási igazgatója.

A másik figyelemre méltó tendencia a CBRE jelentése szerint, hogy egyre több saját tulajdonban lévő ingatlan kerül át a befektetők tulajdonába. Ezen ügyletek értéke 2007 első félévében elérte a 24 milliárd eurót, szemben a tavalyi 16,5 milliárd euróval.

A saját tulajdonban lévő ingatlanok Svédországban, Portugáliában, Írországban, Belgiumban, Görögországban, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban a tranzakciók több mint 20 százalékát teszi ki. Ha a vállalati kölcsönök tovább drágulnak, elképzelhető, hogy a cégeknek vonzóbb lehetőség lesz, hogy ingatlanjaik eladásával növeljék tőkéjüket.

Közel húszszázalékos növekedés

A teljes befektetési aktivitás 2007 első félévében 119 milliárd euróra nőtt, ami 17 százalékos növekedést jelent az egy évvel ezelőtti helyzethez képest. A legnagyobb növekedés Németországban volt tapasztalható - folytatva a 2006-os trendeket -, ám számos európai piacon megfigyelhető volt a tranzakciók számának növekedése.

A két leggyorsabban fejlődő piac azonban az év eleje óta EU-tag Románia és Bulgária volt. Kiugró növekedésük hasonló a Lengyelország és Csehország 2004-es uniós csatlakozása után e piacokon tapasztalthoz. A lengyel és a cseh példához hasonlóan a növekedést Romániában és Bulgáriában a kiskereskedelmi szektor hajtotta, bevásárlóközpontok megvásárlásával - és nem kizárólag a fővárosokban.

"A hitelezési hajlandóság augusztus végétől érzékelhető általános csökkenése leginkább ez értékpapírosított adóssággal finanszírozott tranzakciók esetében volt érezhető. Továbbra is úgy látjuk, hogy az európai piacokon erős a tőkeáramlás, különösen az 50-100 millió eurós tartományban, ahol viszonylag könnyű a hitelfelvétel. A saját tőkére jobban támaszkodó befektetők azonban egyre nagyobb szerepet játszanak majd a jövőben" - foglalta össze a kilátásokat Jonathan Hull, a CBRE európai befektetési igazgatója.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről