A lakáshitelek 1 százalékával van probléma

Vágólapra másolva!
A múlt év végén mért 3109 milliárd forintnyi lakáshitel állománynak mindössze 1 százaléka volt rossz minősítésű, a 2007-ben folyósított 767 milliárd forint új hitelnek már csak 13 százaléka volt államilag támogatott - olvasható ki a KSH lakossági lakáshitelezésről szóló kiadványából.
Vágólapra másolva!

A múlt évben 20 bank, 3 jelzáloghitel-intézet, 153 takarékszövetkezet és 3 hitelszövetkezet foglalkozott lakáshitelezéssel. Ezek együttesen 767 milliárd forint új lakáshitelt folyósítottak, amelyből mindössze 99 milliárdhoz kapcsolódott állami támogatás. A múlt évben felvett hitelből 425 milliárd jutott használt, 102 milliárd pedig új lakás vásárlására. Az építési célú hitel 101 milliárd forintot tett ki.

A hitelszerkezet folyamatosan a használt lakások vásárlása felé tolódik: amíg 2006-ban a hitelek felét fordították erre az ügyfelek, addig a múlt évben 59 százalék volt az arány.

A teljes lakáscélú hitelállomány 3109 milliárd forintot tett ki a múlt év végén. Ennek 57 százalékát bankok, 38 százalékát pedig jelzáloghitel-intézetek folyósították. A maradék 5 százalék a takarék- valamint hitelszövetkezeteké. A deviza alapú hitelek aránya elérte az 59 százalékot. A teljes állomány 95 százaléka problémamentes volt. A külön figyelendő kategóriába került a hitelek 4 százaléka, míg kétes, vagy rossz minősítést 1 százalék kapott. Az átlagos futamidő 14 év volt , de új lakás vásárlásakor elérte a 18 évet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!