Ingatlanokat ad el a Belváros

Vágólapra másolva!
Két ingatlanjától is megszabadulna az V. kerületi önkormányzat. Optimális esetben akár négymilliárd forint is befolyhat Belváros-Lipótváros kasszájába a Szent István téri mélygarázs és egy hárshegyi szálloda eladásából.
Vágólapra másolva!

Két pályázati felhívást tett közzé a Mai Belváros című lap legfrissebb számában az V. kerületi önkormányzat. Belváros-Lipótváros a két hirdetményben eladásra kínálja fel a Szent István téri Mélygarázs Beruházó és Üzemeltető Kft.-t (MBÜ), illetve egy II. kerületi, Hárshegyi úti szállodát és az ahhoz tartozó ingatlant.

"A belvárosi kft. és a budai telek, amelyen egy szállodaépület áll, egyaránt körülbelül másfél-kétmilliárd forintos értéket képviselhet" - mondta az [origo]-nak Puskás András, Belváros-Lipótváros alpolgármestere.

Hetedszer futnak neki

A fideszes kerületi vezető szerint a mélygarázs kft.-t immár hetedszer hirdeti meg az önkormányzat, eddig azonban nem sikerült eladniuk a létesítményt. Az értékesítés legfőbb akadálya mostanáig az volt, hogy komoly adósságok terhelték a beruházó céget, amelyet most megszabadítottak e kötelezettségektől, ezért remélik, hogy végre sikerül vevőt találni rá.

A beruházást az önkormányzat az 1998-2002-es ciklusban kezdte meg, akkor nagyon sok bevételük volt, többek között a Gresham-palotában meglévő tulajdonrészeik eladása miatt. Ezt a pénzt fektette be a kerület egyebek mellett a Szent István téri létesítménybe, illetve a szintén most eladásra kínált II. kerületi telek megvásárlásába.

Veszteséges a mélygarázs

Az MBÜ gazdálkodása általában veszteséges volt Puskás szerint, ennek az az oka, hogy a mélygarázs viszonylag drága, miközben a felszíni parkolás továbbra is lehetséges a környéken, és persze olcsóbb is. Az sem vonzza az autósokat, hogy a garázs automatákkal működik, vagyis a kocsikat mechanikusan mozgó szerkezetek helyezik el. "Ettől sokan idegenkednek" - magyarázta Puskás.

A pályázati felhívás szerint az ajánlatok benyújtási határideje augusztus 29., déli 12 óra. A nyilvános, nemzetközi tenderen a Szent István tér Mélygarázs Kft. száz százalékát értékesítik - 1 milliárd 41 millió forintos névértékű üzletrészről van szó.

A cég mérlegfőösszege 2007. december 31-én 3,89 milliárd forint volt, míg adózás előtti eredménye 121 millió forint. Az Opten céginformációs rendszere szerint ugyanakkor az előző években tényleg veszteséges volt a vállalat: 2006-ban 12, 2005-ben 497, 2004-ben 69 millió forint volt a mínusz az MBÜ-nél.

Egy szállodát is eladnak a Hárshegyen

Egy órával később, azaz augusztus 29-én 13 órakor egy másik pályázat határideje is lejár, és ekkor bontják majd fel azokat az ajánlatokat, amelyek a II. kerületi, Hárshegyi út 1. alatti 25 ezer négyzetméteres telekre érkeznek. Ezt az ingatlant az önkormányzat szintén 1998-2002-es ciklus idején vásárolta, és időközben felépített itt egy 39 szobás, 98 férőhelyes szállodát is.

A terület Puskás szerint intézményi övezetbe tartozik, lakást tehát nem lehet itt építeni. Problémát azért jelentett ez az ingatlan az V. kerületnek, mert vegyes célra használták az ingatlant, egyrészt szálloda működött itt, másrészt pedig napközis táborokat szerveztek óvodásoknak.

E két tevékenység zavarta egymást - főleg a szállóvendégek panaszkodtak az állandó zajra. Egyébként a környezet nem lenne alkalmatlan a pihenésre, sőt, annyira félreeső, eldugott helyen van a Hotel Tiliana, hogy nem is nagyon sikerült bevezetni a piacra - mondta az [origo]-nak a belvárosi alpolgármester, aki elsősorban ezzel indokolta az ingatlan eladását. Az önkormányzat a hotel és a telek eladásából kétmilliárd forinthoz közelítő eredményt vár.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!