Keleten is felfedezik a magyar ingatlanokat

Vágólapra másolva!
Változóban van a Magyarországon lakást, házat vásároló külföldi vevőkör összetétele. A közvetítők szerint a fővárosból elillant brit és spanyol kisbefektetők helyére keletebbről érkeznek érdeklődők, noha közel sem ugyanannyian. Észak-Pest új építésű lakásaiban még indiaiak is látnak fantáziát.
Vágólapra másolva!

Szingapúri és indiai ingatlanos vállalatok közösen árulnak ázsiai vevőiknek egyebek között magyarországi ingatlanokat - számolt be a napokban a The Hindu Business Line nevű indiai üzleti lap online kiadása.

A cikk szerint többek között a dél-karolinai Myrtle Beachen felhúzott nyaralók, valamint az Újpest és Angyalföld határán épülő Károlyi István Városközpont nagy értékű lakásai értékesítésére áll össze az egyaránt szingapúri Castlewood Investment Properties és HomePlace International, illetve az indiai Land Solutions.

A Castlewood közölte, elsősorban a külföldi invesztíciós lehetőségeket kereső, magas keresetű indiai magánszemélyeket célozzák meg, de számítanak cégekre is. "Az indiai befektetőkre minden nemzetközi ingatlanfejlesztőnek ajánlatos gondolnia" - idézi a lap Christopher Comert, a cég ügyvezető igazgatóját.

USA, Jamaica, Magyarország

A Castlewood internetes oldalán kiemelt helyen - a már említett Myrtle Beach és a jamaicai Palmyra Resort üdülőterület mellett - kínálja a Károlyi István Városközpont lakásait, "Közép- és Dél-Európa egyik legtöbbet ígérő piacán". A szöveg stabil, a magyar GDP nagy részét előállító, befektetővonzó városként jellemzi Budapestet, megemlítve turisztikai vonzerejét, továbbá nemzetközi és régiós összehasonlításban is mérsékelt ingatanárait.

Tőkeerős érdeklődőknek a Castlewood minden kötelezettség nélküli VIP-túrát ajánl, melynek keretében bemutatja a projektet. Egyébként pedig 99 ezer eurótól kapható lakásokkal, 70 százalékot fedező bankhitellel, 15-85 százalékos fizetési konstrukcióval kecsegtet - és 5 év alatt 130 százalékos megtérüléssel. Magyar és külföldi menedzserek ugyanis - úgymond - "sorban állnak" a bérleti lehetőségért. A cég a bérbeadás intézését szintén vállalja.

A hozamígéret realitása alighanem kétségbe vonható. Az viszont tény, hogy a Castlewood néhány hónapja megállapodott a városközpont fejlesztőjével a lakások külföldi értékesítéséről - tudta meg az [origo] Járosi Tamástól, a CEU Reality Kft. vezérigazgatójától.

Egyelőre csak egy új színfolt

"Az indiaiak új színfoltot jelentenek a palettán, ez is mutatja, hogy fel kell fedezni az ismeretlen területeket a globális jelenléthez. Jelenleg még kiépítetlenek a fejlesztők kapcsolatai számos olyan országgal, ahonnan potenciális befektetők érkezhetnek" - mondta érdeklődésünkre Járosi Tamás.

Hozzátette, elsősorban továbbra is a hazai piacra kell koncentrálni, de fontos jelzés, hogy látnak fantáziát a projektben a külföldi kisbefektetők. A nyugat-európaiak, így a britek, írek, spanyolok lényegében eltűntek a pénzügyi válság súlyosbodása óta - jó, ha a helyüket legalább részben átveszik mások, bár erre nem lehet építeni. Annál is kevésbé, mert eddig még nem sikerült ázsiai vevővel üzletet kötni - jegyezte meg a vezérigazgató.

Azt az általunk megkérdezett közvetítők is megerősítették, hogy a potenciális vásárlók hovatartozása a korábban megszokottnál vegyesebb képet mutat. Az érdeklődés összességében jelentősen csökkent, de a jelek szerint azokban az országokban, ahol a válság kevésbé érintette az ingatlanszektort, valóban létezik egy olyan vevőkör, amely éppen most lát fantáziát az ingatlanbefektetésben - például a mi valóban olcsó piacunkon.

Az oroszoknak a presztízs a fontos

"Öt vevőből korábban három brit volt, mostanra sokkal nemzetközibb lett a közönség: Oroszországból, Indiából, Ciprusról, Szerbiából jönnek konkrét vételi szándékkal - mondta kérdésünkre a budapesti ingatlanokat külföldieknek értékesítő Tower Property Group marketingvezetője.

Christopher Follenus jelentős különbségnek nevezte, hogy az oroszokat más motiválja, mint korábban a briteket, spanyolokat. Sokan készpénzzel fizetnek, és a legszebb, nagyon magas presztízsű helyszíneket keresik (Hősök tere, Andrássy út, az V. kerület legdrágább részei). Ez a legfontosabb szempont számukra, nem elsősorban arra figyelnek, hogy a kiszemelt ingatlan a lehető legjobb befektetés legyen.

A cég olyan ígéretesnek ítéli az oroszországi lehetőségeket, hogy hamarosan tervez ottani orgánumokban hirdetni, sőt egyéb olyan országokban is, ahol még most is van likviditás, mint például az olajtermelő államokban. "Nem lehet már csak a tradicionális piacokra figyelni, több kreativitás, nyitottság kell" - vélekedett Christopher Follenus.

Egyetemistáknak is vesznek lakást

Hasonló tapasztalatokról számolt be a Capital Real Estate Budapest tulajdonosa. Szemes Zoltán elmondta, írek már egyáltalán nincsenek a piacon, angolok, spanyolok még úgy-ahogy, olaszok és skandinávok viszont egyre gyakrabban tűnnek fel.

Szemes Zoltán úgy látja, a kétségkívül létező orosz és indiai érdeklődők szándéka egyelőre nem elég komoly, a legtöbben néhány emailváltás után meghívólevelet kérnek, ennek hiányában nem puhatolóznak tovább. Erősödő tendencia ugyanakkor, hogy az itt tanuló diákoknak lakást vesznek a szüleik.

A közigazgatási hivatalok szerint 2008 első hat hónapjában 2395 ingatlan tulajdonjogának megszerzésére kapott engedélyt külföldi állampolgár, a 2007 első félévi 2061-hez képest ez viszonylag magas, 10 százalék körüli növekedés. A megszerzett ingatlanok közül 188 már eleve külföldi tulajdonosé volt. (A statisztikában nem szerepelnek a cégek, csak a magánszemélyek által megszerzett ingatlanok.)

Lassú átrendeződés

Mivel a legfrissebb számok az év első felében történteket mutatják, a külföldiek ingatlanszerzését összesítő adatokból természetesen még nem lehet trendfordulót kiolvasni. A spanyolok részesedését (hozzávetőleg 4 százalék), például, még nem látszik befolyásolni az ibériai ingatlanpiac lehűlése.

Az írek megtorpanása ugyanakkor már érződik, ami nem meglepő, hiszen az ottani ingatlanpiac hanyatlása nem az idén, hanem 2007 elején kezdődött. A nekik kiadott engedélyek aránya 12 százalék alatt van (2005 első félévében még 15 százalék volt), és ugyancsak 12 százalék körüli a britek részaránya.

Folytatódott a német vásárlók részesedésének az uniós csatlakozás óta megfigyelhető csökkenése (17 százalékról 12-re), sőt az osztrákok is visszaszorulóban vannak: a pár évvel korábbi 10 százalékkal szemben ma már a vevők kevesebb mint 6 százaléka érkezik nyugati szomszédunktól.

A németeket továbba is a vidéki ingatlanok, különösen a Somogy, Veszprém és Zala, illetve a Győr-Moson-Sopron megyeiek érdeklik. A hollandok is inkább vidéken (Baranyában, Pest megyében) vásárolnak, míg az írek és a britek jobbára Budapestet választották.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!