A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Országgyűlési választások 2010 - percről percre

Események

Vágólapra másolva!
Vasárnap reggel 6 órakor megkezdődtek a 2010-es országgyűlési választások. Ebben a cikkünkben részvételi adatokat talál és a szavazás közben történt rendkívüli eseményekről olvashat. Este 7-től pedig részletes információkat és elemzéseket olvashat a szavazás eredményéről.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül48 bejegyzés
08:00
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

Hogyan szavazhatunk vasárnap?

Személyazonosító okmánnyal lehet szavazni vasárnap, az országgyűlési választások első fordulójában. A szavazóhelyiségek reggel 6-tól este 19 óráig vannak nyitva. A szavazás módjáról itt talál részleteket. A kampánycsend is 19 óráig tart, utána kiderül, melyik párt milyen eredményt ért el. Kövesse az eseményeket az [origo]-n!

10:00
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

Alacsonyabb a részvétel, mint 4 éve

A választásra jogosultak 1,61 százaléka, 128 505 ember ment el szavazni a vasárnapi országgyűlési képviselő-választások első fordulójában reggel 7 óráig az Országos Választási Iroda (OVI) adatai szerint. Részletek itt.

10:29
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

Tűzoltók világítottak egy szavazókörben

A tűzoltóság áramfejlesztője segítségével sikerült a világítást megoldani reggel hat órára a soproni 21. számú szavazókörben, így a választás ott is időben megkezdődött - tájékoztatta Debreceniné Pócza Márta, a területi választási iroda vezetőhelyettese az MTI-t. A soproni szavazókörben - és környékén - hajnalban azért nem volt áram, mert egy baleset során Sopronkőhidánál kidőlt egy villanyoszlop.

11:10
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

Pecsét nélkül érvénytelen a szavazólap

Érvénytelen az a szavazat, amelyet nem pecsétel le a választópolgár jelenlétében a szavazatszámláló bizottság a mai országgyűlési képviselő-választáson. A szavazatszámláló bizottság először ellenőrzi a választópolgár személyazonosságát és lakcímét, és azt, hogy szerepel-e a névjegyzékben. Ha a választói névjegyzékben megtalálja a polgár nevét, a szavazólapokat a hivatalos bélyegzővel - a választópolgár jelenlétében - lebélyegzi, és a hozzá tartozó borítékkal átnyújtja a választópolgárnak. Fontos szabály, hogy ha hiányzik a bélyegző, a szavazat érvénytelen. A szavazólapokat tilos előre lebélyegezni. (MTI)

11:20
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor leadta szavazatát

Leadta szavazatát Orbán Viktor, az országgyűlési képviselő-választás első fordulójában vasárnap. A Fidesz elnöke Budapest XII. kerületében,  a Zugligeti Általános Iskolában voksolt. A pártelnök, kormányfőjelölt reggel 8 óra után pár perccel feleségével és két legidősebb gyermekével érkezett a szavazókörbe, ahol jelentős sajtóérdeklődés mellett, kéttucatnyi fotós és operatőr előtt dobták be szavazólapjukat az urnába.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a képre fotógalériánkért!

11:51
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

Reggel 9-kor is kevesebb volt a szavazó, mint 4 éve

Reggel 9-ig a választásra jogosultak 10,23 százaléka ment el szavazni az Országos Választási Iroda adatai szerint, ami alacsonyabb, mint a 4 évvel ezelőtti részvételi arány. 2006-ban a választásra jogosultak 11,39 százaléka ment el szavazni 9-ig. Még mindig Jász-Nagykun-Szolnok megye a legaktívabb, a megyék közül Szabolcsban szavaznak a legkevesebben, bár Budapesten még a szabolcsinál is alacsonyabb volt a részvétel 9-kor.

Részletek itt.

12:16
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

Egyedül szavazott Bajnai

Bajnai Gordon miniszterelnök vasárnap kora délelőtt a főváros XII. kerületében, a Virányosi úti általános iskolában leadta szavazatát. A miniszterelnök egyedül - testőrei kíséretében - érkezett a szavazókörbe.

(MTI)

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Több fotóért kattintson a képre!

12:22
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

Kedélyesen szavazott Bokros

Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje is leadta szavazatát a vasárnapi országgyűlési választáson a XVIII. kerületben. Bokros családjával érkezett, és nem nyilatkozott, mert mint mondta, kampánycsend van.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Még több képért kattintson a fotóra!

12:29
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

A szavazók szervezett szállítása miatt tettek panaszt Szabolcsban

Egy helyi képviselőjelölt szerint több szabolcsi településen kocsival szállítják a szavazókat a szavazókörökhöz. A jelölt szerint van olyan település, ahol 26 kocsival furikázzák a voksolókat és a szervezők azt is felírják egy listára, ki szavazott már.

Részletek itt.

12:33
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

Írásban még lehet mozgóurnát kérni

Írásban, meghatalmazással kérhet mozgóurnát a szavazatszámláló bizottságtól az a választópolgár, aki beteg, vagy mozgásában korlátozott. Azokat a választókat, akik mozgóurnát igényeltek, a szavazatszámláló bizottság két tagja keresi fel a szavazókör illetékességi területén a voksolás időszakában. A szavazatszámláló bizottság a mozgóurnát kérőkről nyilvántartást vezet, amelyet a testület tagjai magukkal visznek. A mozgóurna helyszínre vitelét úgy kell megszervezni, hogy eközben a szavazókörben dolgozó szavazatszámláló bizottság tagjainak száma ne csökkenjen a határozatképes (három, vagy öt fős) létszám alá. A szavazóhelyiségben történő szavazást a mozgóurna kivitele nem akadályozhatja, a szavazásnak folyamatosnak kell lennie.

(MTI)

12:39
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

El akarta égetni a szavazólapot egy celldömölki férfi

Kivitte a szavazóhelyiségből az átvett szavazólapokat, és azzal fenyegetőzött, hogy elégeti őket egy választópolgár vasárnap reggel Celldömölkön, a 2-es szavazókörben - tájékoztatta az MTI-t Baranyai Attiláné, a helyi választási iroda vezetője. A férfi, miután szabályosan átvette a két szavazólapot, a bizottság elnökének kérése ellenére kivitte azokat a szavazóhelyiségből, és közölte, hogy az értesítővel együtt az épület előtt el fogja égetni őket - mondta. A helyi választási iroda vezetője hozzátette: azt, hogy végül mi lett a szavazólapokkal, nem tudják, de tudomása szerint rendőrök igazoltatták a férfit, és már nem találták meg nála a lapokat. A helyi választási iroda vezetője hozzátette: a szavazatszámláló bizottság értesítette a rendőrséget, amely ellenőrizte a helyszínt, de égetésre utaló nyomokat nem talált.

(MTI)

12:41
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

Húgával ment szavazni Schiffer

Schiffer András, az Lehet Más a Politika (LMP) listavezetője kevéssel délelőtt 10 óra után a főváros V. kerületében, a Fővám téren adta le szavazatát. A politikus, akire több fotós és újságíró is várt, húgával és unokaöcsével érkezett szavazni.

(MTI)

Forrás: MTI/Földi Imre
Még több képért kattintson a fotóra!

13:04
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

Vona a feleségével ment szavazni

Leadta szavazatát Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje vasárnap délelőtt, nem sokkal 10 óra után a főváros III. kerületében. A Jobbik elnöke feleségével jelent meg az óbudai Nagy László Általános Iskolában berendezett szavazókörben. 

(MTI)

Forrás: MTI/Soós Lajos
Még több kép a fotóra kattintva!

13:13
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

Mennyit tud a választásról? Tesztelje magát!

Választási játék a Kvízparton, kattintson ide.

13:22
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

Semjént elkísérte szavazni elsőszavazó lánya

Leadta szavazatát vasárnap délelőtt, nem sokkal fél tizenegy előtt Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke a főváros II. kerületében. Semjén Zsolt felesége, édesanyja és első szavazó lánya kíséretében gyalogosan érkezett a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban kialakított szavazókörbe.

(MTI)

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

13:41
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

A választók negyede szavazott 11 óráig

A választók 24,78 százaléka ment el szavazni 11 óráig az Országos Választási Iroda adatai szerint. Ez alacsonyabb, mint a négy évvel ezelőtti részvételi arány, 2006-ban a választók 27,23 százaléka járult az urnákhoz 11 óráig.

Részletek itt.

14:00
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

19 szavazót vissza kellett hívni az urnához Egyházashetyén

A Vas megyei Egyházashetyén az elsőként urnához járuló tizenkilenc választópolgár csak az egyik szavazólapot vette át és töltötte ki  - erősítette meg Molnár Anikó, a helyi választási iroda vezetője az MTI értesülését vasárnap délelőtt. Tévedést történt, amit úgy próbálunk orvosolni, hogy mind a tizenkilenc választópolgárt személyesen megkerestük, és megkértük, hogy ismét fáradjon a szavazóurnához. Akik nem tudják ezt megtenni, azokhoz mozgóurnát vittünk - mondta. Hozzátette: eddig az érintett 19 választópolgár közül 15-en pótolták szavazatukat, adták le voksukat valamelyik egyéni jelöltre.

Molnár Anikó elmondta: a szavazatszámláló bizottság tagjai miután észlelték a tévedést, minden tőlük telhetőt igyekeztek megtenni a hiba kijavítására, amelyhez hasonló eddig nem fordult elő velük. Természetesen a később szavazó állampolgárok már mindkét szavazólapot megkapták - tette hozzá. A helyi választási iroda vezetője elmondta azt is: az esetről az után készítenek jegyzőkönyvet, ha már az összes hiányzó szavazólapot, illetve voksot pótolták.

(MTI)

14:27
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

A délig leadott szavazatok megsemmisítését kéri a panaszkodó jelölt

A délig leadott voksok megsemmisítését kéri az a képviselőjelölt, aki vasárnap délelőtt törvénysértés gyanúja miatt már tett bejelentést a baktalórántházi választókerületi, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei területi és az Országos Választási Bizottságnál. "Mindez ideig hathatós intézkedést nem tudtak hozni a csalássorozat megakadályozására, ezért (...) 12.00 órai hatállyal semmisítsék meg az eddig leadott szavazatokat" - olvasható a jelölt beadványában.

Részletek itt.

14:38
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

Mesterházy Attila Veszprémben szavazott

Leadta szavaztát Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje vasárnap 11 óra 15 perckor Veszprémben a Stadion utcai középiskola kollégiumában. Mesterházy felesége és két kisgyermeke társaságában szavazott.

Forrás: MTI/Nagy Lajos

14:39
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

Dávid Ibolya ciklámen kabátban voksolt

Leadta szavazatát Dávid Ibolya, az MDF elnöke és listavezetője Tamásiban, a Vályi Péter Szakképző Iskolában lévő szavazókörben. Dávid ciklámen színű kabátban, a férje, Barbalics Miklós társaságában szavazott.

14:45
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

Hosszú sorok Pécsett, sokan feladják

Akár két órán át is sorban kell állniuk az igazolással szavazóknak Pécsett vasárnap, sokan feladják és hazamennek - közölte több várakozásra kényszerülő állampolgár is az MTI-vel. Az MTI-hez forduló, de nevük elhallgatását kérő választók felháborítónak tartják, hogy a Baranya 1-es számú körzetében, az okmányiroda Kossuth téri épülete előtt legalább ötven méteres sor kígyózik, s esetenként időseknek, kisgyermekkel érkezőknek is másfél, két órát kell várakozniuk, mire leadhatják voksaikat. Jelezték: panaszt tesznek a helyi és az Országos Választási Irodánál.

Papp Judit, a helyi választási iroda vezetője jogszabályokkal és a lakhelytől eltérő helyen szavazók magas számával indokolta a kialakult helyzetet. Utalt rá, a törvény mindössze egy helyen teszi lehetővé az "igazolásos szavazást", a baranyai megyeszékhelyen pedig több mint ezer ilyen szavazót várnak. Hozzátette, hogy az érintett szavazókör tíztagú bizottságára nemcsak nagyobb adminisztrációs teher hárul, ők azok, akik a mozgóurnát viszik a börtönbe, kórházakba, s oda, ahova még szükséges.

Megjegyezte: őt is többen felhívták telefonon, hogy számon kérjék rajta az "áldatlan állapotokat", de nem tud mit tenni. A mindenki számára megnyugtató megoldás jogszabály-módosítás, több szavazókör kijelölése lenne - tette hozzá.

(MTI)

Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc

15:05
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

Összeférhetetlenség miatt küldtek haza egy szavazatszámlálót

Összeférhetetlenség miatt kellett elhagynia az egyik párt delegáltjának a pécsudvardi szavazókör helyiségét, mivel kiderült róla, hogy önkormányzati képviselő - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Deák Edit, a Területi Választási Iroda munkatársa. Az iroda munkatársa a Független Hírügynökségnek elmondta: a jogszabály értelmében összeférhetetlen, ha a szavazatszámláló bizottság tagja egyben önkormányzati képviselő, így a helyhatóság választott képviselője akkor sem lehet szavazatszámláló bizottsági tag, ha olyan településen segíti a testület munkáját, ahol nem képviselő. Az érintett képviselő a Baranya Megyei Közgyűlés tagja. Miután az összeférhetetlenség kiderült, a helyi választási iroda megszüntette a delegált tagságát, és felkérte, hogy hagyja el a helyiséget. Információink szerint a képviselő elhagyta a szavazókört.

(Független Hírügynökség)

15:12
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

Családjával szavazott Seres Mária

Leadta szavazatát Seres Mária. A Civil Mozgalom elnöke Nyíregyházán a Jókai Mór Református Általános Iskolában voksolt. A politikus valamivel 12 óra után, férjével és négy gyermekével együtt érkezett a szavazókörbe. A család ezt követően indul a fővárosba, hogy a párt többi jelöltjével közösen várják meg az esti választási eredményeket.

15:20
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

Rosszul lett a szavazókörben, majd meghalt egy asszony

Rosszul lett egy 58 éves asszony a Veszprém megyei Berhidához tartozó peremartoni városrész 5-ös szavazókörében, a művelődési házban vasárnap, majd a kórházba szállítás közben életét vesztette - közölte Faragó Istvánné, Berhida jegyzője, a helyi választási iroda vezetője. Az asszony a szavazóhelyiségben szívinfarktust kapott, ezért Veszprémből mentőt, majd Balatonfüredről mentőhelikoptert hívtak hozzá, és a mentők a helyszínen többször is újraélesztették. Ezután a mentőhelikopter a beteggel a balatonfüredi szívkórházba indult, ám az asszony szállítás közben meghalt. A művelődési ház másik, 6-os számú szavazókörében is rosszul lett egy ember vasárnap délelőtt. A 70 év körüli férfit - aki szintén szívritmuszavar miatt lett rosszul - mentőkocsival vitték a veszprémi kórházba.

A peremartoni 5-ös szavazókörben - ahol az asszony újraélesztését végezték - egy órára felfüggesztették a szavazást - mondta Faragó Istvánné.

(MTI)

15:44
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

A választók harmada ment el szavazni 13 óráig

A délután 1 órás adatok szerint is kevesebben szavaznak az országgyűlési választásokon idén, mint 2006-ban. A 13 órás adatok szerint a választók 35,88 százaléka ment el szavazni, 2006-ban ugyanekkor a részvételi arány 38,22 százalék volt.

Részletek itt.

15:45
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

Kampánycsendsértő keresztrejtvény, nem megfelelő hangnem

Egy kampányújságban közzétett keresztrejtvény sorsolásának szombati kézbesítése, nyilvánosságra hozatala miatt kampánycsendsértést állapított meg a Hajdúhadház központú Hajdú-Bihar megyei 4. számú egyéni választókerületi választási bizottság - közölte Vincze András jegyző, választási irodavezető. Az ügyben két bejelentés érkezett a választási bizottsághoz: az egyiket - mivel nem felelt meg a formai követelményeknek - érdemi vizsgálat nélkül elutasították. A másik bejelentés nyomán azonban megállapították a kampánycsendsértést.

Vincze András elmondta azt is: vasárnap egy hajdúhadházi állampolgár bejelentette, hogy névváltozás miatt problémája volt az egyik szavazókörben, ahol a bizottsági tagok nem megfelelő hangnemben beszéltek vele. A helyi választási bizottság a nap folyamán tárgyalja a beadványt. A bejelentő egyébként leadta szavazatát - mondta a jegyző.

Vasas Lászlóné, a Hajdú-Bihar megyei területi választási bizottság vezetője az MTI érdeklődésére elmondta: vasárnap két jelölőszervezet - Debrecenben és Hajdúhadházon - tett feljelentést a rendőrségen választási plakátok, illetve molinók megrongálása miatt.

16:31
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

Megtartotta magának véleményét Sólyom

Leadta szavazatát a 2010-es országgyűlési választások első fordulójában Sólyom László államfő a főváros XII. kerületében. Az államfő délután két óra után néhány perccel gépkocsival érkezett a voksolásra a Zugligeti úti általános iskolában kialakított szavazókörbe. Sólyom László nagy sajtóérdeklődés mellett, kéttucatnyi magyar és külföldi fotós és operatőr előtt adta le szavazatát. A köztársasági elnök a helyszínen nem nyilatkozott, azt azonban már korábban jelezték, hogy este az eredményhirdetésre ellátogat az országos választási központba.

(MTI)

16:35
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

Széttépett szavazólap, káromkodó választó

Százhalombattán az egyik szavazókörben egy választó széttépte a szavazólapot, miután átvette azt a szavazatszámláló bizottságtól. A széttépett lap a bizottságnál maradt, nem tettek semmilyen intézkedést.

A Baranya megyei Ipacsfán egy testvérpár okozott kisebb botrányt az egyik szavazófülkében. Először együtt, egy fülkében akarták leadni a voksukat, majd mikor a bizottság felszólította őket, hogy ne tegyék ezt, a testvérpár egyik tagja megfenyegette őket. Azt mondta: "lehet sorba állni és egyenként a bizottságra borítom a fülkét". A végig káromkodó választópolgár végül távozott a helyiségből, így nem volt szükség más intézkedésre.

(Független Hírügynökség)

16:54
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

Este 7 után is nyitvatarthatnak a szavazóhelyek a sorbanállók miatt

Az országban több szavazókörben hosszú sor alakult ki azon szavazók miatt, akik nem lakóhelyükön szavaznak, hanem másik szavazókörbe jelentkeztek át. Az Országos Választási Iroda szerint aki este 7 óra, a szavazóhelyek zárása előtt megérkezik a helyszínre, azt hagyják szavazni akkor is, ha tovább kell nyitva tartaniuk a szavazóhelyeknek.

Részletek itt.

17:33
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

A választók közel fele már szavazott

A délután 3 órás részvételi adatok szerint a választók 46,78 százaléka ment el szavazni eddig. Ez alacsonyabb részvételi arány, mint 2006-ban, akkor 48,89 százalék járult az urnákhoz délután 3-ig.

Részletek itt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

17:49
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

Panasz busszal szállított szavazók és felpofozott aktivista miatt

Szervezetten, buszokkal szállítják az embereket választani Vásárosnaményban, Gávavencsellőn és Tiszabercelen - állítja egy képviselőjelölt, aki a választási bizottságnál még nem, de a rendőrségen már feljelentést tett az ügyben. A jelölt a Független Hírügynökségnek azt mondta: videófelvételük is van arról, ahogyan szervezetten szállították szavazni az embereket Vásárosnaményban, Gávavencsellőn és Tiszabercelen. Sőt, mint állította, Tiszabercelen valakik még csomagot is osztottak, de amikor meglátták őket, azonnal felfüggesztették az ajándékozást. A jelölt hozzátette: Ibrányban pártja egyik aktivistáját felpofozták. Mindezekről egyelőre a rendőrségen tettek feljelentést, csak ezután fogalmazzák meg a beadványt a területi választási bizottságnak.

(Független Hírügynökség)

17:55
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

Elutasították a szavazók szállítása miatt benyújtott panaszt

A baktalórántházi helyi választási bizottság elutasította a körzet egyik képviselőjelöltjének kifogásait, amelyet szervezett szavazói szállítás, jogtalan névjegyzék használata miatt, valamint a voksok egy részének megsemmisítését kérve tett az első fokon illetékes testületnél. A választási bizottság azzal utasította el beadványait, hogy "nem történt kampánycsendsértés". A képviselőjelölt "fogalomzavarosnak" nevezte a döntést, mert mint mondta, "nem kampánycsendsértés, hanem választási bűncselekmények gyanújával fordult a bizottsághoz, s annak megállapítását kérte". Hozzáfűzte: amint írásban megkapja a szóban kihirdetett döntést, azonnal a területi választási bizottsághoz fellebbez, hiszen konkrét eseteket jelzett, megfelelő bizonyítékokkal alátámasztva.

Részletek itt.

18:01
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

E-mailt küldtek a kampánycsendsértőnek

Kampánycsend-sértésről érkezett bejelentés a Somogy megyei 4. választókerületben. A balatonboglári választási irodához Somogyvárról érkezett kifogás amiatt, hogy valaki elektronikus levélben kampányolt egy párt mellett. Friss Attila, a helyi választási iroda helyettes vezetője az MTI-nek elmondta: a bejelentő az e-mailt továbbította a választási bizottsághoz is, amely megállapította a kampánycsend-sértést és viszont-e-mailben felszólította körlevél küldőjét, hogy hagyja abba a kampányolást.

18:20
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

Órákat kellett várni az igazolásos szavazóknak Szegeden

Csaknem két órát kellett várniuk vasárnap délután Szegeden azoknak, akik igazolással akartak szavazni a csongrádi megyeszékhelyen. Az erre a célra kijelölt szavazókörnél, a szegedi Kálvária sugárúti középiskola előtt még az utcán is várakoztak a szavazni szándékozók - többségében fiatalok - vasárnap délután. A szavazókör bejáratánál állók az MTI-nek elmondták csaknem két órája állnak a sorban, többségük Szegeden tanuló egyetemista, akinek máshol van az állandó lakóhelye.

Mózes Ervin szegedi címzetes főjegyző az MTI érdeklődésére elmondta, Szegeden 130.238 szavazásra jogosultat vettek nyilvántartásba, közülük 1.427-en szavazhatnak igazolással. Utóbbiak közül délután fél 4-ig 374-en adták le voksukat. Az igazolással szavazók számára kijelölt szavazókörben a szavazatszámláló bizottság létszáma a szokásosnál nagyobb, két jegyzőkönyvvezető dolgozik párhuzamosan - tudatta a főjegyző. Azok, akik este hétkor már a sorban állnak, mindenképpen leadhatják a szavazatukat - tette hozzá.

18:22
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

Egy szeghalmi szavazó lefotóztatta a voksát

Egy választópolgár Szeghalomban, az 5-ös szavazókörben kora délután kitöltötte a szavazólapjait, majd azt kérte a helyi szavazatszámláló bizottság (szszb) tagjaitól, hogy állítsanak ki neki igazolást arról, hogy kire szavazott. A szszb azonban közölte vele, hogy ilyen igazolás kiadására nincs lehetőség, mert az sérti a szavazás titkosságát. A szavazó erre kiterítette egy asztalra a kitöltött lapokat, és a vele lévő másik szavazóval lefényképeztette. A bizottság felszólította őket, hogy fejezzék be a fényképezést, erre a választó bedobta a lapokat az urnába, majd távozott.

18:50
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

Meghalt szavazás előtt egy mozgóurnát kérő férfi

Mozgóurnát kért vasárnap délután egy idős férfi a Somogy megyei Bábonymegyeren, ám még mielőtt a szavazókörből elindultak volna hozzá, a lánya telefonált, hogy édesapja időközben meghalt - közölte a megyei területi választási iroda jogi helyettese. A somogyi 3-as választókerületben történtekről, mint a választáshoz kapcsolódó rendkívüli eseményről, jegyzőkönyvet vettek fel.

(MTI)

18:55
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

1376 rab szavazott a börtönökben

A büntetés-végrehajtási intézetekben véget ért a szavazás, 1376-an adták le voksukat - tájékoztatta az MTI-t a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága vasárnap. A szavazásra jogosult 5.218 fogvatartott közül 1882-en jelezték választási szándékukat az országgyűlési választás első fordulójára, ennyien kértek igazolást a lakóhelyük szerinti jegyzőtől arról, hogy büntetés-végrehajtási intézetben akarnak szavazni. Igazolást 1461 fogvatartott kapott.

(MTI)

19:18
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

Kaposváron is sorbanállás volt

Kaposváron is  torlódás volt az igazolással szavazókat fogadó szavazókörben. Voltak, akik 20-25 percet álltak sorban - többen az utcán várakozva -, hogy leadhassák voksukat, ám vasárnap délutánra "helyreállt a rend" - közölte a helyi választási iroda vezetője az MTI-vel. "Morgolódás volt, atrocitás azonban nem történt" - mondta Kéki Zoltán, megjegyezve: többször kérték az erre vonatkozó jogszabály módosítását, vagyis azt, hogy több szavazókört jelöljenek ki az igazolással szavazók számára. A választási iroda vezetőjének tájékoztatása szerint 369-en kérték, hogy az országgyűlési választás első fordulóján Kaposváron adhassák le szavazatukat, amit a törvényi elírások szerint egy erre kijelölt szavazókörben tehetnek meg.

(MTI)

20:14
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

Budapest és Nyugat-Magyarország a legaktívabb - részvételi adatok

A délután fél hatkor összesített részvételi adatok szerint a választók 59,28 százaléka ment el eddig szavazni. Ez elmarad a négy évvel ezelőtti részvételi aránytól, 2006-ban ilyenkor a választópolgárok 61,72 százaléka szavazott már.

Továbbra is a budapesti szavazók a legaktívabbak az országban, már több mint 63 százalékuk szavazott. Budapesten túl Pest megyében, Hevesben, Győr-Moson-Sopronban és Vas megyében van már 60 százalék fölött a részvételi arány. A legkevesebben eddig Baranyában és Jász-Nagykun Szolnok megyében szavaztak.

20:18
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

A területi listás szavazás mindenhol érvényes volt

Minden megyében és a fővárosban is érvényes a területi listás szavazás, mert a részvételi adatok szerint már mindenhol megjelent a választók legalább 50 százaléka. Az Országos Választási Iroda 17.30-kor összesített legutóbbi adatai szerint minden megyében és Budapesten is meghaladta a szavazási részvétel az érvényességi küszöböt. Ez azt jelenti, hogy várhatóan nem kell megismételni a területi szavazást, és így az OVB a jövő héten meg tudja állapítani a területi és országos mandátumok kiosztásához szükséges 5, illetve 10 százalékos határt.

20:22
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

Megerősítették az "adminisztrációs erőket" Debrecenben

Negyvenöt perc alá csökkent a várakozási idő vasárnap délután a debreceni 22-es szavazókörben, miután megerősítették az adminisztrációs erőket - mondta el Szekeres Antal, a debreceni választási iroda vezetője vasárnap az MTI érdeklődésére. Szekeres szerint a szavazókörben a nap folyamán töb, mint egyórás várakozási idő alakult ki, miután ott adhatják le voksaikat az igazolással szavazók. Ezt követően egészítették ki a szavazókörben az adminisztrációs feladatokat ellátók számát. A debreceni 22-es szavazókörben az 1.100 helyi választópolgár mellé 1.200-an jelentkeztek be igazolással, ezért alakult ki a hosszabb várakozás, ellentétben a többi szavazókörrel, ahol szinte mindenütt folyamatos a voksolás - tette hozzá.

20:42
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

Áramszünet a budapesti Király utcai szavazókörben

Áramszünet volt Budapesten, a VII. kerület, Király utcai szavazókörben vasárnap délután, de ez a szavazást, illetve a szavazatszámláló bizottság munkáját nem akadályozta - mondta a Fővárosi Választási Bizottság szóvivője az MTI érdeklődésére. Amennyiben a technikai problémát nem sikerül elhárítani, urnazárás után a bizottság átvonul a helyi választási irodába, hogy ott végezze el a szavazatszámlálást - tette hozzá Agócsné Darai Terézia. A tűzoltók tájékoztatása szerint csőtörés miatt ment el az áram a Király utcában.

20:48
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

Rosszullétek két szavazókörben

Tiszaföldváron vasárnap délután rosszul lett a jegyzőkönyv vezetője. A helyi választási iroda vezetője ezért berendelte a pótjegyzőkönyvezetőt, a munkát ő folytatta tovább. Délután öt óra előtt rosszul lett az egyik bizottsági tag a főváros XV. kerületében. Az érintetthez mentőt kellett hívni, de az esemény nem okoz fennakadást a szavazásban, a bizottság továbbra is határozatképes.

20:54
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

20 embert kellett kezelni

Körülbelül 20 ember szorult ellátásra országszerte vasárnap a szavazással összefüggésben - jelentette a Független Hírügynökség. Többen elestek a lépcsőn, ők zömében boka- és térdsérüléseket szenvedtek. Akadtak olyanok is, akiket rosszullét miatt kellett kórházba szállítani. A legsúlyosabb eset a Veszprém megyei Berhidán történt. Az 58 éves asszony eszméletét vesztette, és bár a mentőknek sikerült újraéleszteniük, a kórházban meghalt. A legtöbb eset Budapesten történt, körülbelül az ellátottak fele került ki a fővárosból - mondta el a Független Hírügynökségnek Valics Dezső, az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese.

21:30
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

Káoszba fulladt a szavazás

A rengeteg nem otthon szavazó miatt káoszba fulladt a kampánycsend. A szavazás idejét meghosszabbították, várhatóan 1-1,5 órával tovább lehet szavazni.

Részletek itt.

21:49
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

Tizenhét panasz Győr-Moson-Sopron megyében

Tizenhét panasz érkezett szombat délután óta a helyi választási bizottságokhoz Győr-Moson-Sopron megyében az országgyűlési voksolással összefüggésben - közölte kevéssel a vasárnap esti urnazárás után az MTI-vel Kovács Béla főjegyző. A beadványok egy része a kampányidőszakban, másik része a kampánycsend idején történt esetekkel volt kapcsolatos. "Szokványos ügyekben" emeltek kifogást, így legtöbbször plakát megrongálása vagy időn túli szórólapozás miatt kell eljárniuk a bizottságoknak. A főjegyző elmondta: Győrben nyolc, Csornán és kapuváron három-három, Mosonmagyaróváron két, Sopronban egy esetben fordultak a helyi választási bizottsághoz.

21:59
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

Visszalépett két jelölt Borsodban

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében két párt egy-egy képviselőjelöltje vasárnap nap közben visszalépett - közölte Kovács János, a megyei területi választási iroda vezetője. A szerencsi választókörzetben a MIÉP, a miskolci 4-es számú kerületben pedig az MSZDP jelöltje döntött úgy vasárnap, hogy mégsem indul. A visszalépést nem kellett indokolni.

(MTI)

22:02
április 11, 2010
Vágólapra másolva!

Elutasították egy idős nő mozgóurna-kérelmét

Elutasított a helyi választási bizottság a főváros XI. kerület 19-es számú szavazókörében egy mozgóurna-igénylést, holott azt még április 7-én igényelték a mozgásában erősen korlátozott 96 éves asszonynak - közölte az MTI tudósítójának az idős hölgy lánya a szavazóhelyiség előtt vasárnap este. Április 7-én befogadott igény szerint a Bocskai úti általános iskolától, ahol a szavazókör működik, pár száz méterre lakik édesanyja, aki a korábbi választásokon is mozgóurnát igényelt, de a szavazatszámláló bizottság vasárnap késő délután úgy döntött, megtagadja ezt a fajta voksolási lehetőséget.  Bojta Károlyné így annak ellenére, hogy a nap folyamán többször is ígéretet kapott arra, hogy mozgóurnával szavazhat, nem élhetett állampolgári jogával - mondta az idős nő lánya, és megmutatta az MTI tudósítójának a döntésről született hivatalos végzést is. Közlése szerint emiatt panaszt tesz az Országos Választási Bizottságnál.

(MTI)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!