A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Érkezik az árhullám a Tiszán - árvízhelyzet percről percre

Események

Vágólapra másolva!
Fokozatosan tevődik át az árvízi védekezés az Észak-Magyarországi folyókról a Tiszára, ahol a következő napokban vonul le rendkívüli árhullám. Tokajnál már kerékpárral sem szabad felmenni a gátra, Szolnoknál elkezdték lefóliázni a gátakat, de a szakemberek szerint a tiszaroffi vésztározó megnyitására nem lesz szükség. Közben a rendőrszakszervezet és a miskolci polgármester is a védekezés szervezetlenségére panaszkodik, az elhárítást felügyelő miniszteri biztos szerint azonban ezek csupán politikai támadások. Tudósítás percről percre.Rövid összefoglaló:- Kedd reggeli állás szerint 5050 embernek kellett elhagynia az otthonát. A legrosszabb a helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol a kitelepítettek száma 4500-ra nőtt. - Borsodban körülbelül kilencven ház összedőlt. Sólyom László hétfőn a helyszínen felszólított arra, hogy rendezni kell az árvízi védekezési rendszert.- Országszerte 20 ezren vesznek részt a védekezési munkákban, ebből 18 ezren Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.- A vonatközlekedés hétfőről keddre nem javult, bár Észak-Magyarországon a korlátozások hétfőn enyhültek, még mindig sok helyen vonatpótló buszok közlekednek.Ha van fotója, a Videa.hu-ra feltöltött videója, küldje el nekünk a hirek@origo.hu címre!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül160 bejegyzés
02:01
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Apadnak a borsodi folyók, árad a Tisza

Apad a Sajó, a Bódva és a Hernád is, mindhárom folyó rekordvízállással tetőzött - mondta Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályvezetője. A Sajón vízszintemelkedésre csak a Sajó-Hernád összefolyása alatt, a Sajó tiszai torkolatához közeli szakaszon kell számítani. A Tisza, a Sajó és a Hernád egyidejű, magas vízállása miatt a kesznyéteni árvízkapunál a várható vízállás akár 40 centiméterrel is meghaladhatja a korábbi legmagasabb - 656 centiméteres - értéket. Hozzátette: a folyó vízszintje Sajópüspökinél hétfő este 327, Felsőzsolcánál 460 centiméter volt.

A Bódva hazai szakaszán apad, de ennek üteme továbbra is lassú. Hídvégardónál hétfő este 280, Szendrőnél 276 centiméteres vízállást mértek. Ezeken a részeken pár nappal ezelőtt 333, illetve 325 centiméteres rekord-vízszintekkel tetőzött a folyó - mondta a szakember.

Arról is beszámolt, hogy a Hernád Gesztelynél hétfő hajnalban 507 centiméteres vízállással tetőzött.  Az apadás mértéke jelenleg még csak 1 centiméter, a Gesztely alatti szakaszon további stagnálás, esetleg néhány centiméteres vízszintemelkedés várható. A folyó felső szakaszán azonban már gyorsan csökkennek a vízszintek, Hidasnémetinél az 502 centiméteres tetőzés óta 154 centimétert csökkent a vízállás, jelenleg 348 centimétert mutat a vízmérce.

Mint mondta, a Takta is lassan apad. A kesznyéteni árvízkapun belüli vízszint - az elvégzett beavatkozások miatt - a vasárnap délutáni tetőzést követően nagyon lassan csökken. A Bodrog hazai felső szakaszán - a következő 24 órában - stagnálás, alsó szakaszán további csekély mértékű áradás valószínű.

A Tisza Záhonynál 496 centiméteren tetőzött, jelenleg Dombrádnál 617 centiméterrel a tetőzés közelében van. A következő napokban Tokajnál a harmadfokú (800 centiméter) készültségi szinthez közeli, Tiszapalkonyánál pedig a 2000. évi árvíznél mért eddigi magasabb, 806 centiméteres vízszintet megközelítő tetőzés valószínű - jegyezte meg Csont Csaba.

02:35
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Hétfőn este nyolcra várják a tetőzést Budapesten a Dunán

Fotó: Mudra László [origo]
Így festett a Duna vasárnap este

08:30
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Tizenegy települést zár el az árvíz

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében vasárnap estére ismét megnőtt, 11 volt az árvíz miatt a külvilágtól elzárt települések száma - közölte az MTI-vel Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője.

Jelenleg az ország 12 megyéjében összesen 265 településén védekeznek az árvíz ellen, de a munka továbbra is Borsod megyére koncentrálódik, ott 18 ezer 500 ember vesz részt a védekezésben. A kitelepítettek száma 68 településen összesen 3700, Borsodban 51 településen 3600 embernek kellett eddig elhagynia az otthonát.

Homokzsákokkal védekeznek a Hernád és Bódva mentén több helyen, például Aszalón, de már Ónodnál is nehéz a helyzet. Továbbra is nagy erővel védekeznek Felsődobszán. A következő napokban a Dunán a harmadfokú szintet meghaladó vízállásnak megfelelő víztömeg vonulhat le, ami különleges lakosságvédelmi intézkedést nem tesz szükségessé. A Duna tetőzése a hét közepén várható.

08:38
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Javult a vonatközlekedés hétfőn

Kissé javult a vasúti közlekedés hétfőn reggel. Észak-Magyarországon a korlátozások enyhültek, de még mindig sok helyen vonatpótló buszok közlekednek. A Dunántúlon a Duna vízszintjének emelkedése miatt több korlátozás továbbra is érvényben maradt - közölte a MÁV.

Hétfő hajnaltól, a Miskolc-Bánréve-Ózd vonalon, Putnok és Kazincbarcika vasútvonalon megindulhat a vasúti közlekedés. Az árvízhelyzet javulása miatt a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen-Budapest között az IC vonatok végig közlekednek. A sebességcsökkentések miatt 25-30 perc késéssel.

A Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely állomások között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A Miskolc-Hidasnémeti vonalon Halmaj települést nem lehet még megközelíteni. Emiatt Szikszó és Forró-Encs között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A Miskolc-Tornanádaska vonalon Sajóecseg és Tornanádaska között nem közlekednek a vonatok. Az utasforgalmat a Borsod Volán menetrendszerinti járataival bonyolítják le. Azonban az edelényi kritikus helyzet miatt a buszközlekedés is bizonytalan.

A Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között mindkét vágányon csökkentett sebességgel közlekedhetnek a vonatok, 10-15 perces átlagos késéssel minden vonatnál számolni kell.

09:20
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Felsőzsolcára látogat Sólyom László

A hétvégén elöntött Felsőzsolcára látogat hétfőn délelőtt Sólyom László köztársasági elnök. Az államfő a borsodi településen tájékozódik az árvíz következményeiről és a védekezési munkákról. Felsőzsolcát a hétvégén, szombatra virradóra öntötte el a kiáradt Sajó. 1300 embert kellett kitelepíteni, az utcákon néhol derékig áll a víz, tucatnyi ház dőlt össze.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

09:59
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Négy borsodi településen lehet kritikus a helyzet kedden

A Borsod megyei Ónodon, Ongán, Aszalón és Sajóládon lehet kritikus az árvízi helyzet kedden - mondta el a Független Hírügynökségnek Dobson Tibor, az árvizi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője. Az ivóvíz-ellátás hat településen okoz problémát, itt zacskós vizet osztanak a lakosságnak. Borsodban négy elzárt település van jelenleg: Sajógalgóc, Hernádszentandrás, Tornaszentandrás és Tornabarakony. Az észak-magyarországi folyók egyébként apadnak, a Duna pedig hétfő este tetőzött Budapestnél 820 centiméterrel. Csak nagyobb gépjárművekkel lehet megközelíteni Dömöst és Pilismarótot. Hétfő este óta körülbelül 100 ember kellett kitelepíteni országszerte.

A Tisza középső és alsó szakaszán folyamatos a harmadfokot meghaladó árvízvédelmi készültség. A folyó tetőzése hétvégén, illetve jövő hét elején várható Szolnoknál, körülbelül 10 méteres vízállással. Dobson Tibor elmondta: célszerű még most biztonságba helyezni a Duna és a Tisza hullámtereiben a partmenti épületek, sportlétesítmények ingóságait.

Országosan 5050 ember nem térhetett még haza otthonába, közülük 4500-an Borsod megyében élnek. Hétfő este 50 embert költöztettek ki Gyömrőpusztáról és Hernádnémetiből. Kritikus lehet a helyzet kedden Ónodon, Ongán, Aszalón és Sajóládon. A térségben négy elzárt település van: Sajógalgóc, Hernádszentandrás, Tornaszentandrás és Tornabarakony. Az észak-magyarországi folyók és patakok apadnak, a Sajó gyorsabban, a többi lassabban. Felsőzsolcán közben megkezdik a bezárt víz elvezetését.

10:24
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Nem javult a vasúti közlekedés

Az árvíz miatt Észak-Magyarországon és a Dunántúlon továbbra is érvényben vannak a korlátozások a vasúti közlekedésben. Észak-Magyarországon még mindig sok helyen vonatpótló buszok közlekedésére kell számítania az utazóközönségnek - közölte a MÁVINFORM kedden reggel.

Kedden valamennyi, az 1. számú vonalon (Budapest-Hegyeshalom, Budapest-Sopron, Budapest-Szombathely között mindkét irányban), a 80. számú vonalon (Budapest-Miskolc-Nyíregyháza, Budapest-Miskolc-Hidasnémeti, Budapest-Keleti pu. -Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen-Budapest-Nyugati pu. kör IC-k, Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely között mindkét irányban) közlekedő feláras vonat hely- és pótjegy nélkül vehető igénybe. Az előre megváltott hely- és pótjegyek az érvényességet követő napon, éjfélig bármely állomás személypénztárában visszaválthatók kezelési költség felszámítása nélkül.

Az árvízhelyzet miatt a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen-Budapest viszonylatban közlekedő kör Intercity vonatok a további intézkedésig Miskolc-Tiszai pályaudvarig, valamint Nyíregyháza állomásig, és vissza közlekednek. A Nyíregyháza-Miskolc oda-vissza viszonylatban az utasokat az óránként közlekedő személyvonatokkal szállítják el. Felsőzsolca és Hernádnémeti-Bőcs között az egyik vágányt a Hernád áradása miatt le kellett zárni.

10:26
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Már kevesebben védekeznek

Az éjszaka folyamán semmilyen rendkívüli esemény nem történt az árvízi védekezésben, a lassú apadás lehetővé teszi a védekezésben résztvevők számának csökkentését, de hogy mennyivel, az a nap folyamán dől majd el - mondta Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője kedden reggel az MTI-nek. Az éjszaka folyamán Borsodban mintegy 12,5 ezer ember védekezett a gátakon, az ország más részein csak megfigyelőszolgálatban dolgoztak - tette hozzá.

10:58
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Lezárná a tanévet az oktatási államtitkár

Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár azzal a kéréssel fordul az árvízzel sújtott borsodi települések jegyzőihez, hogy rendkívüli szünet elrendelésével, zárják le az idei tanévet azokban az oktatási intézményekben, ahol a tanítás ellehetetlenült, illetve ott, ahol az iskolába járó diákok többsége a súlyosan veszélyeztetett településeken él. Hoffmann szerint ebben a helyzetben érdemi munka sem a tantestület, sem a diákok részéről nem várható el.

11:01
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Vasárnap óta nincs vezetékes víz Alsózsolcán

Vasárnap este elzárták a vezetékes vizet Alsózsolcán - mondta az [origo]-nak egy helyi tanárnő, aki látott ugyan a településen egy lajtoskocsit, de nem tudja, hogy van-e benne víz. A településen hétfőn nincs tanítás az árvíz miatt. A tanárok többsége ugyanis Miskolcról jár dolgozni, de az árvíz miatt nem biztos, hogy el tudnak jutni az iskolába, vagy haza tudnak menni délután.

11:05
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Buszokkal viszik a rendőröket

Az [origo] tudósítója szemtanúja volt, amint Sajólád és Alsózsolca községeken keresztül egy buszokból álló, hosszú konvoj rendőröket szállított az elárasztott Felsőzsolca fel.

11:45
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Lezárták a 12-es utat Vác és Verőce között

Lezárták a forgalom elől a 12-es út Vác és Verőce közötti szakaszát hétfő délelőtt a Duna áradása miatt - közölte a rendőrség az MTI-vel. Az autósokat arra kérik, hogy a régi verőcei utat használják.

11:45
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Fejetlenségről panaszkodik a rendőrszakszervezet

Nyílt levélben kért soron kívüli intézkedést Pintér Sándor belügyminisztertől a Független Rendőr Szakszervezet az árvízi védekezésben dolgozó rendőrök ellátási körülményeinek javítására. A szakszervezet szerint nincs jól megszervezve a gátépítésre kivezényelt rendőrök ellátása, fejetlenség uralkodik az élelmezésben, a szálláshelyek kiosztásában és a váltások megszervezésében is.

A közlemény szerint a rendőröknek sok helyen egyáltalán nem, vagy csak alig biztosítottak élelmet, és sokszor hiánycikk az ivóvíz is, a tisztálkodási körülmények pedig siralmasak. A szakszervezet kifogásolja, hogy a rendőrök sokszor tábori ágyak helyett a földön vagy szivacsokon kénytelenek aludni, nem kapnak védelmet a szúnyogok és a napsugárzás helyett sem. A közlemény szerint a szervezetlenség miatt néhány egység csak 3-4 óráspihenőhöz jut az egész napos munka után, és nincs összehangolva a rendőrök munkája a többi hatóság munkájával. (A rendőrök panaszairól és elhelyezési körülményeiről vasárnap éjszakai helyszíni riportunkban részletesen is olvashat, a rendőrök szállásáról képeket itt talál).

11:50
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Videóban számolt be edelényi munkájáról néhány önkéntes gátépítő

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=GoFOLqiOdhZnfCZ7

Saját készítésű kisfilmmel mutatta be az [origo] néhány olvasója, hogy hogyan végeztek önkéntes munkát a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelény gátjain szombaton.

11:53
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Éjfél óta 13 centit emelkedett a Duna Budapestnél

A szakemberek előrejelzése szerint várhatóan a ma esti-éjszakai órákban tetőzik majd a Duna Budapestnél, 820 cm körüli vízszinttel - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. A folyó vízmagassága a fővárosnál a délelőtt 9 órai adatok szerint 814 cm, az éjféli 801 cm-es vízszinthez képest 13 cm-t emelkedett a vízszint a fővárosnál. A vízügyi szakemberek jelenleg azt prognosztizálják, hogy a tetőzés egy napig tart majd Budapesten, és a hét közepén megkezdődik a folyó apadása. Az alsó rakpartok azonban legkorábban a hét vége környékén kerülhetnek ki a víz alól, ekkor kezdődhet majd meg a takarítás is.

Budapesten lakóövezetet továbbra sem veszélyeztet az árhullám. A Margitszigeten is eredményes a védekezés. A Főváros kérésére a Duna fővárosi szakaszán hajózási tilalmat rendeltek el, annak érdekében, hogy a hajók keltette hullámok se törjék át a védvonalakat. Ezúton kérjük a jachtok tulajdonosait is, hogy mielőtt vízre szállnának, érdeklődjenek a Vízirendészetnél a fővárosi hajózási szabályokról.

11:55
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Fakadóvizek törnek föl a Margitszigeten

A vártnál magasabban, 827 centiméteren tetőzött a Duna Budapestnél a kora reggeli órákban - közölte délelőtt a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM), amely szerint a főváros 90 kilométernyi fővédvonala ellenáll a víz erejének. Az FCSM szerint az ideiglenes gátak is tartanak, a figyelőszolgálat folyamatosan járőrözik a védvonalakon, szivárgások és fakadó vizek esetén pedig a készenlétben álló csapatok azonnal beavatkoznak.

A Margitszigeten és a Római-parton egy-két helyen a talajból tört föl kisebb vízmennyiség, melyek egyelőre nem veszélyesek - írják. Néhányukat már körbekerítették homokzsákokból épített kisebb ellennyomó medencékkel.

A folyó vízszintjének emelkedésével a talajvíz szintje is megemelkedik, ezért előfordulhat, hogy a Duna-parton levő régebbi építésű házak pincéjében megjelenik a talajvíz - figyelmeztetett az FCSM. A társaság árvízvédelmi szakemberei nem tanácsolják a víz kiszivattyúzását a pincékből, hiszen azzal az alapok alól a vízzel együtt a talajt is kiszívhatják a tulajdonosok, s így az épület megsüllyedhet.

11:56
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Szúnyoginvázió visz új színt a katasztrófaturizmusba Ludányhalásziban

Mivel az Ipoly apad, újabb árvíztől nem kell tartani a Nógrád megyei Ludányhalásziban, de a belvíz miatt éjjel-nappal szivattyúzni kell, és szúnyoginvázió kezdődött el a községben - közölte Kovács Imre polgármester kedden. A faluban három elöntött út van, az ár- és belvíz húsz ingatlant vett körül. Három házból kitelepítették a lakókat, az általános iskola is megközelíthetetlen, ezért hétfőn nem volt tanítás, keddtől a művelődési ház és az óvoda fogadja a diákokat.

A polgármester szerint nagyon zavarja a lakosokat az átható mocsárszag és a most kezdődött szúnyoginvázió. Mint fogalmazott, eddig azért jártak hozzájuk az emberek, hogy a vizet fényképezzék, most "új színt vitt a katasztrófaturizmusba a szúnyoginvázió", amellyel egyelőre nem tudnak mit kezdeni.
(MTI)

11:58
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Sólyom László megérkezett Miskolcra

Tíz óra előtt pár perccel a miskolci sportrepülőtéren leszállt a Sólyom Lászlót szállító katonai helikopter. A köztársasági elnök a vízzel elönötött Felsőzsolcára megy, hogy tájékozódjon az árvízi helyzetről.

12:00
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Erdélyben gyűjtenek adományokat a magyarországi árvízkárosultaknak

Várhatóan a hét végén jutnak el Magyarországra azok az adományok, amelyeket Erdélyben ajánlottak fel a magyarországi árvízkárosultaknak - adta hírül keddi számában a Krónika című erdélyi napilap. Az adományokat a hét közepéig gyűjti össze az Erdélyi Református Egyházkerület - közölte Pap Géza, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, aki szerint az adakozó kedv várhatóan a megszokottnál is nagyobb lesz Erdélyben a kettős állampolgárságról szólótörvény elfogadása miatt. Erdélyben az egyházkerületen kívül az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Magyar Ifjúsági Tanács, az Erdélyi Magyar Ifjak és a Gondviselés Segélyszervezet is adománygyűjtést hirdetett az árvízkárosultak megsegítésére.
(MTI)

12:02
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Visszaépítik a víz által megbontott töltésmagasításokat Szendrőben és Edelényben

Homokzsákokkal igyekeznek visszazárni azokat a töltésmagasításokat, ahol átbukik a Bódva áradata a Borsod megyei Szendrőben és Edelényben. A két településen a folyó töltésére épített úgynevezett nyúlgátat több helyen megbontotta a rendkívüli áradás, emiatt hatalmas területek, utcák, házak kerültek víz alá. Hétfőre a folyó vízszintje apadt már annyit, hogy meg tudják közelíteni az érintett gátszakaszokat, és megpróbálják visszazárni azokat.

A Borsod megyei Szendrőben eddig tizenkét ház dőlt össze, további hét épület különösen veszélyeztetett. A település északi oldalán, a Szalonna felé eső területen részben lezárták már a töltésmagasításon keletkezett szakadásokat, a fennmaradó szakaszt pedig, ahol még mindig átbukik a víz, szintén megpróbálják homokzsákokkal megfékezni - mondta Szaniszló János, a település független polgármestere. Megkezdik a szivattyúzást is, elsősorban azokon a helyeken, ahol már valamennyire visszahúzódott az ár - tette hozzá. Szendrőben összedőlt egy híd is, így az egyik településrész megközelíthetetlenné vált. Emiatt gerendákból ácsolnak egy kisebb hidat, hogy legalább gyalogosan át lehessen kelni.

Edelényben is megpróbálják visszazárni az ideiglenes védműveken keletkezett szakadásokat, homokzsákokkal torlaszolják majd el a víz útját a kis vasúti hídnál, illetve a kastély felőli oldalon. Az utcákból lassan húzódik vissza a víz, három nagyteljesítményű szivattyút helyeznek üzembe, hogy megkezdjék az elöntött területeken a kárelhárítási munkálatokat - közölte Molnár Oszkár, a város független polgármestere. A városban vasárnap estig tucatnyi ház dőlt össze, számos ingatlan veszélyeztetett.

12:05
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Speciális katonai járművel viszik be Sólyom Lászlót Felsőzsolcára

Sólyom László köztársasági elnököt a katasztrófavédelem, a katonaság és a rendőrség vezetői fogadták a miskolci repülőtéren, majd rövid tiszteletadás után az őt szállító kovoly elindult Alsózsolcára. Egy honvédtiszt tájékoztatása szerint Alsózsolcáról egy speciális katonai járművel fogják bevinni az elnököt Felsőzsolcára. Az elöntött városban fogadni fogja a polgármester, aki tájékoztatja a helyzetről, utána a hatóságokkal az elnök néhány utcában megnézi, hogyan folyik a védekezés, a katonák megmutatják neki, milyen eszközökkel dolgoznak, és hogyan látták el a lakosságot.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

12:05
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

"Bezzeg pénteken nem jött lapátolni!"

Sólyom László a katonai jármű elején állva figyeli a vizet Felsőzsolcán, egy mellette álló katonatiszt mutogatja neki a környéket. A vízzel elárasztott út mellett a töltésen helyiek állnak, és integetnek az elnöknek.

A gát egy részen át van vágva, a beomlott része mellett egy tengelyig vízben álló traktor tetején áll egy férfi. "Bezzeg pénteken nem jött lapátolni!" - kiabálta a férfi a Sólyom Lászlót szállító katonai jármű felé, amikor az újságírókat és az elnököt szállító kétéltűek közeledni kezdtek a traktorjához.

A helyiek szerint azért vágták át a töltést hétfőn délelőtt, mert a falu felőli oldalon már magasabb volt a víz, mint a folyó felől, így most a falu felől hömpölyög vissza a víz az ártérre.

12:15
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Még 40 000 ember van veszélyben Borsodban

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 138 településen védekeznek jelenleg is az árvíz ellen - közölte kedden délelőtt Varga Mihály mérnök ezredes, a megyei védelmi bizottság titkára. Varga szerint a folyók áradása még több mint 40 ezer embert veszélyeztet.

Az árvíz miatt a megyében összesen 11 460 épület van veszélyben, huszonhat településen 89 ingatlan omlott össze. Összesen 4502 embert kellett kitelepíteni otthonából, van, aki már visszatérhetett. A megye folyóin 569 kilométer hosszon van védelmi készültség, csak az elmúlt huszonnégy órában több mint 16 ezren védekeztek. A fegyveres erők, rendvédelmi szervek állományból mintegy 6500-an voltak a gátakon. A védelmi bizottság titkára azt is elmondta: sikerült kimenteni a vízből 1930 állatot.
(MTI)

12:17
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Tolnában összesen hetvenhét embert telepítettek ki

Összesen hetvenhét embernek kellett elhagynia otthonát Tolna megyében az árvíz és a múlt heti esőzések miatt, legutóbb Harcon vált életveszélyessé egy ház - közölte a katasztrófavédelem hétfőn az MTI-vel. A községben egy ház hátsó fala és a tetőszerkezete részben leomlott, az épület két lakója rokonoknál helyezkedett el - tájékoztatott Guld Gábor polgári védelmi alezredes.

Korábban Iregszemcsén, Medinán, Bikácson, Csikóstőttősön és Szekszárdon váltak lakhatatlanná házak az árvíz és a csapadék miatt; többen hozzátartozóknál laknak, 19 ember elhelyezéséről az önkormányzatok gondoskodtak. Csikóstőttősön egy hete több mint negyven ember lakóházát tette megközelíthetetlenné a kiöntött Hábi-árok és a Baranya-csatorna. A katasztrófavédelem arról számolt be, hogy a víz a hétvégén visszahúzódott, a lakók már az épületek helyreállításán dolgoznak.

12:29
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Folyamatosan kapcsolják vissza az áramszolgáltatást Borsodban

Az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. az árvíz sújtotta területeken a katasztrófavédelemmel együttműködve, a lehető leghamarabb, folyamatosan állítja helyre az áramszolgáltatást - tájékoztatta a társaság hétfőn az MTI-t. A lakosság türelmét és megértését kérték, mert a munkákat csak akkor kezdhetik el, ha ennek megvannak a műszaki feltételei. Emellett a társaság felhívta a figyelmet arra, hogy a hálózat esetleges sérülése esetén azt semmilyen körülmények között ne közelítsék meg, hanem azonnal értesítsék az áramszolgáltatót.

12:30
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Csirkék tízezrei vesztek oda az árvízben

Eddig összesen 54 500 háziállat pusztult el az árvíz miatt - közölte kedd hajnalban Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője. Az elpusztult háziállatok többsége baromfi, szárnyasokból mintegy 54 000 veszett oda. A többi elpusztult állat kecske, juh és egyéb háziállat.
(MTI)

12:36
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Százötven embert telepítettek ki az éjjel Bőcsről

Bőcs településen éjjel a jegyző a megyei operatív törzs segítségét kérte 150 ember kimenekítésére, a lakosokat a Borsod Volán két autóbusszal Miskolcra vitte. A település az éjjel további 17 ezer homokzsákot kapott a védekezéshez.

12:45
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Ingyen üdültetnék az árvízkárosult gyerekeket a Vas megyei szállodák

Árvízkárosult családok gyermekeinek ajánlottak fel szállást Vas megyei szállodák és magánszállások - közölte a büki turisztikai egyesület kedden. A szállásadók öt napra látnák vendégül a gyerekeket: a helyi Tourinform iroda felhívására olyan sok szálloda és magán szállásadó jelentkezett, hogy valószínűleg több turnus megszervezésére is lehetőség nyílik. A tervek szerint az árvízkárosult családok gyermekeit június 27. és július 21. között látják majd vendégül, szállodai körülmények között szállásolják el őket, teljes ellátást kapnak és programokról is gondoskodnak számukra.
(MTI)

12:48
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

17 elzárt település van Borsodban

Borsodban a reggeli órákban 17 elzárt településről érkezett információ, nem lehet megközelíteni szárazon Galács, Abod, Andrástanya, Ládbesenyő, Balajt, Martonyi, Meszes, Sajógalgóc, Sajóvelezd, Hernádszentandrás, Tornaszentandrás, Tornabarakony, Halmaj, Kiskinizs, Nagykinizs, Hernádkércs és Felsődobsza településeket. 

12:51
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Az ongai bányát fenyegetik a megáradt tavak Borsodban

Használhatatlanná vált a munkaterület a Borsod megyei Onga bányájában, miután a környező tavak árvize egyetlen éjszaka alatt elöntötte azt. Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője az MTI-nek kedden azt mondta: az Ongánál lévő tavak egymásba folynak, ezek köré körtöltéseket építettek, amivel körülbelül két napot tudtak nyerni, hogy a bányát ne nyelje el teljesen a víz, és meg tudják védeni azt a kis száraz területet, ahol dolgoznak.

A bánya védelméhez a honvédségtől plusz segítséget kértek, a helikopterek megállás nélkül, folyamatosan szállítják a védekezési anyagokat a Hernádba torkolló Vadász-patakhoz. Az itt lévő gátsérüléshez zúzott követ használnak a töltés elzárásához. Ezzel próbálják megfékezni az átbukó áradatot.
(MTI)

12:57
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Negyven ház dőlt össze Felsőzsolcán

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium adatai szerint eddig negyen körülbelül 40 vályogház dőlt össze Felsőzsolcán; emellett további rongálódások veszélye áll fenn. A faluból kitelepítettek közül 630 embert Miskolcon helyeztek el, a kimenekített lakosság többi részre rokonoknál, ismerősöknél tartózkodik.

12:59
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Nyolcmilliárdba került eddig az árvízi védekezés

Bár a Sajó és a Hernád lassú apadásnak indult, az árvízi védekezésnek még koránt sincs vége - mondta az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülésén kedden. Bakondi György a bizottság előtt azt mondta: már felkészültek a Tisza rendkívüli áradására, így Szolnok térségében felhalmozták a homokzsákokat, műszaki eszközöket, az emberek pedig készültségben állnak. A biztos reméli, hogy a 2000-es rekord szintet nem éri el a vízszint.

Bakondi újságíróknak azt mondta, hogy az árvízvédelmi erőket fokozatosan át fogják helyezni az észak-magyarországi folyókról a Tiszára. Az [origo] helyszíni tudósítója szerint a biztos arról is beszélt, hogy az árvízi védekezés eddigi költségei meghaladták a 8 milliárd forintot.

13:00
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Továbbra is nehéz a helyzet Ónodnál

Továbbra is nehéz a helyzet Ónodnál, ahol a Sajó folyón a vízmagasság folyamatosan emelkedik. A veszélyeztetett épületek száma folyamatosan növekszik - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Az ideiglenes védművek további erősítése homokzsákolással, nagy erőkkel tovább folyik. Nehezíti a védekezést, hogy a gát magas, átázott, csónakokból is szükséges végezni a magasítást, ellennyomó medencék készítésével és szivattyúzással együtt. Rendkívüli készültség van még érvényben az állami védvonalakkal nem védett Bódva teljes hosszán is.

13:02
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Nem készül vízben gázolásra Sólyom László

Könnyű, barna félcipőben, barna vászonnadrágban és nyári ingben érkezett Felsőzsolcára Sólyom László, akit egy kétéltű, lánctalpas katonai járművel visznek be a vízzel elárasztott utcákba. A köztársasági elnök érkezésekor a város szélén egy húsboltból nagy fehér ládákban éppen kolbászt mentettek a henteslegények - jelentette tudósítónk.

13:03
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Jövő héten nyithatják csak meg az elöntött budapesti rakpartokat

A vízügyi szakemberek előrejelzése szerint a szerdán 800 centiméteresre apadhat a Duna Budapestnél - közölte kedd délelőtt a Főpolgármesteri Hivatal Sajtóirodája. A folyó, amely éjjel 827 centiméteren tetőzött, várhatóan a hét végére csökken 650 centiméter alá: ekkor lehet majd megkezdeni az alsó rakpartok takarítását. A rakpartokat  a Főpolgármesteri Hivatal szerint várhatóan a jövő hét elején lehet majd megnyitni újra az autósok előtt.

13:08
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Apadnak a folyók a Tisza felső folyásánál

Lassan apad a Tisza a folyó felső folyásán, miután hétfőn a vízgyűjtő területen nem esett újabb eső eső. A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szerint az apadás ellenére a folyó Nagyhalász és Gávavencsellő közötti szakaszán még másodfokú, Szabolcsveresmart és Nagyhalász között pedig elsőfokú a készültség. A Kraszna teljes hazai szakaszon lassan apad, I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A Szamos apad, védvonalai mentén nincs készültség. A Túron az apadás következtében a vízállások az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szint alá kerültek, így azt hétfőn este megszüntették. A Lónyay-főcsatornán még emelkedik a vízszint, ezért ott még másodfokú a készültség.

A belvízzel borított terület nagysága a vízkormányzások, szivattyúzások és a napsütéses idő hatására 25 ezer hektárra csökkent. Nyolc belvízvédelmi szakaszon - a Nyírségben, a Beregben a Tisza-Túr-Szamosközben, valamint a Felsőszabolcsban első és másodfokú belvízvédelmi készültség van még. Mind a 15 szivattyútelep üzemel, naponta több mint 3 millió köbmétert emelnek át ezekkel naponta. Mivel a Tiszának és mellékfolyóinak is csökken a vízszintje, egyre több zsilipet tudnak kinyitni, így egyre több belvizet lehet leengedni a szántóföldekről.
(Független Hírügynökség)

13:15
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Sólyomot hiába várta a polgármester

Az eredeti tervek szerint a falu központjában a polgármesterrel találkozott volna, de a város vezetője hiába várta a falu - magasabban fekvő, ezért száraz - központjában a hivatal előtt az elnököt, a katonai jármű vezetői úgy döntöttek, hogy előbb a város másik végén egy összedőlt házat mutatnak meg Sólyom Lászlónak. A konvoj így köszönés nélkül továbbhaladt a falu központjából.

13:15
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Helikopterrel segít Edelényben a Baptista Szeretetszolgálat

Kétszáz önkéntessel és egy helikopterrel segíti az árvíz elleni védekezést Edelény térségében a Baptista Szeretetszolgálat - közölte kedden De Coll Ágnes, a szervezet koordinátora.  A helikopterrel Edelényben homokzsákokat hordanak, és mentik a házakból az értékeket. A helikopterhez a kerozint a honvédség biztosítja, a baptisták speciális mentésre felkészült csapatának eszközeit pedig a műszaki mentésben is használják. A szervezet takarókat és törölközőket vitt a rászorulóknak, ma fertőtlenítőszereket juttat el, mert most erre van a legnagyobb szükség - mondta a koordinátor.
(Független Hírügynökség)

13:16
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Könnyezve nézi egy idős házaspár az elnöki konvojt

Az elnököt szállító konvoj egy olyan utcába ért Felsőzsolcán, ahol tudósítónk szerint már "megúsztak" a kétéltű járművek, tehát már nem a lánctalpon haladnak. A helyiek az erkélyekről nézik az elnöki konvojt, egy idős, ősz házaspár könnyezve állt házuk erkélyén, de mielőtt odaértek a járművek, gyorsan megtörölték a szemüket - jelentette tudósítónk. Sólyom László kézzel-lábbal kommunikálva megkérdezte tőlük, minden rendben van-e, mire az ősz bácsi szomorúan biccentett, hogy igen.

13:19
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Élelmiszert és gumicsizmát gyűjtenek Székesfehérváron az árvízkárosultaknak

A Vöröskereszt, a Fehérvár Médiacentrum, a Fehérvári Tűzoltók Egyesülete, a Fejér Megyei Horgászszövetség, valamint az MSZP Fejér Megyei Szövetsége is adományokat gyűjt az árvízkárosultaknak Székesfehérváron a város különböző pontjain. A szervezetek főleg tartós élelmiszert, gumicsizmát, ruhákat és működőképes háztartási gépeket várnak. Ezen kívül kedden 17 órától a Pozsonyi és a Fiskális utca kereszteződésében lévő nagyáruház parkolójában is gyűjtés lesz. Innen egy teherautónyi adományt már útnak indítottak az árvíz sújtotta térségekbe, a következő várhatóan csütörtökön indul Edelénybe és környékére.
(Független Hírügynökség)

13:22
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Felborult egy rendőröket szállító traktor Bőcsön

Felborult egy, az árvízi védekezésre kivezényelt rendőröket szállító traktor és pótkocsija a Borsod megyei Bőcsön, személyi sérülés nem történt - értesült az MTI a védekezésen dolgozóktól hétfőn. A negyven rendőrt szállító mezőgazdasági vontató "leesett" az útról - mondta az MTI-nek egy szemtanú, aki mindezt azzal magyarázta, hogy a kiöntött Hernád és a Bársonyos patak vizétől nem lehetett látni az út nyomvonalát, és a patak hídjánál az utat jelölő zsinór is elszakadt.

A félrebillent pótkocsiról a vízbe estek, illetve arról leugrottak a rendőrök, egyikük sem sérült meg - idézte fel a hajnali öt óra előtt történteket Oláh Endre, aki helybeli önkéntesként maga is az árvízi védekezésen dolgozott az éjszaka. A rendőröket azért vezényelték a kiöntött Hernád miatt már egy hete elzárt településrészbe, hogy segédkezzenek annak a kilencven embernek a kitelepítésében, akik közvetlen veszélybe kerültek.
(MTI)

13:26
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Megszűnik az árvízvédelmi készültség a Kettős-Körösön

Már hétfő délutánra megszűnhet az árvízvédelmi készültség a Kettős-Körösön, miután a folyó vízgyűjtő területein nem hullott újabb csapadék - közülte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság az MTI-vel. Hétfőre virradóra tetőzött a Sebes-Körös, és a Hortobágy-Berettyó is rövidesen eléri a legmagasabb vízszintet. A Berettyó és a Hármas-Körös még gyengén árad. Utóbbi folyón Szarvasnál, 733 centiméteres vízállásnál, másodfokú a készültség.

Békés megyében a belvízzel elöntött területek nagysága majdnem ezer hektárral 12.645 hektárra csökkent. Az igazgatóság mind a tíz belvízvédelmi szakaszán riasztási fokozatot tart érvényben. Legmagasabb szinten egy területen, további nyolc szakaszon másod-, míg egyben elsőfok mellett védekeznek.
(MTI)

13:31
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Melegételt és édességet osztanak a Krisna-hívők a kitelepítetteknek

Naponta 1000 adag meleg ételt osztanak ki a Krisna-hívők az árvíz sújtotta térségben - áll a  Magyarországi Krisna-Tudatú Hívők Közösségének keddi közleményében. A bejelentés szerint az ételosztást keddtől kezdik el az árvíz miatt kilakoltatott, iskolákban, közintézményekben elszállásolt embereknek között. Szilaj Péterné, az Ételt az Életért Alapítvány kuratóriumi tagja közölte: a gyerekeknek édességet is fognak vinni, mert az "gasztronómiai értékein túl lelkileg is enyhítheti picit a gyermekek terheit".

A Krisna-hívők minden nap, kora hajnalban kezdik karitatív munkájukat, és fővárosi központjukból juttatják el a helyszínre a frissen megfőzött ételt. A programban közel 30 önkéntes vesz részt, az akcióhoz a Magyar Élelmiszerbank által biztosított Európai Uniós élelmiszersegélyt is felhasználják.

13:38
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Fóliázzák a gátakat Szolnoknál

Szolnoknál fóliát terítenek a tiszaligeti körgát víz felőli oldalára. Szolnokon 975-1005 centis maximumra lehet számítani június 14-15-én. A Közép-Tiszán az eddig elofordult második-harmadik legnagyobb árhullám várható. A vízszint naponta 5-25 centit emelkedik.

Forrás: MTI/Mészáros János
További képekért kattintson a fotóra!

13:40
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Biciklit sem engednek már a Tisza gátjára Tokajnál

Tokajnál már 804 centiméter a Tisza vízállása, a városnál és az alatta levő szakaszon még mindig árad a folyó - közölte Bara Sándor, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója kedden. A kedd reggeli mérések szerint Tiszapalkonyánál 791 centiméter a vízmagasság, amely csak 5 centiméterrel marad el az eddig mért legnagyobb vízszinttől.

Az igazgatósághoz tartozó területekből négy védelmi szakaszon van árvízvédelmi készültség: a Tisza és a Hortobágy-Berettyó mentén 164 kilométeres partvonalon harmadfokú, a Berettyó folyón 35 kilométeres szakaszon elsőfokú a készültség - mondta Bara Sándor. Az igazgató szerint a tiszai védvonalon végzett munkák miatt a Tisza bal partján, a Tiszafüred-Rakamaz közötti védtöltésen - a védekezésben résztvevő járműveken kívül - minden jármű közlekedését megtiltották, a töltésre kerékpárral sem lehet rámenni.
(MTI)

13:40
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Több helyen megbontják a gátat Felsőzsolcán

A Sólyom Lászlót szállító katonai járművek egy teljes kört tettek a vízzel elárasztott Felsőzsolcán, egy helyen kis időre egy markológép állta útját a kétéltűeknek. A markoló négyméteres szakaszon megbontotta a gátat, hogy a házak között felgyűjt víz vissza tudjon folyni a vízgyűjtő területére. Az [origo] tudósítója korábban egy másik helyen is azt látta, hogy a helyiek megbontátták a gátat.

13:44
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Az apadás ellenére zárva maradnak az Esztergom környéki főutak

Folyamatosan csökken a vízszint hétfő délután óta az esztergomi Duna-szakaszon - mondta Takács István, Esztergom önkormányzatának sajtófelelőse. Kedd reggel nyolc órakor a városnál 721 centimétert mértek, ez 21 centivel kevesebb a tetőzési szintnél. Bár az apadás egyre gyorsul, a környező utak továbbra is zárva maradnak: a 11-es út vasárnap este lezárt, Esztergom és Esztergom-Búbánatvölgy közti szakaszán, és Esztergom-Szamárhegynél még áll a víz. Esztergom továbbra is csak a 10-es út felől, a 111-es és a 117-es utakon, Dorog-Esztergom-Kertváros és Leányvár-Kesztölc felől érhető el. A közutak zárlatát valószínűleg csütörtökig szüntetik meg.
(Független Hírügynökség)

13:47
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Megütöttek egy tűzoltót Tátnál

Az árvízi védekezésben segédkező tűzoltót ütött meg egy autós Tátnál a hétvégén - közölte a rendőrség hétfőn az MTI-vel. Nyergesújfalui tűzoltók vízszivattyúzás közben tömlőket fektettek keresztbe az úttesten, s egy arra haladó személygépkocsi vezetőjének nem tetszett, hogy lassítania kell. Előbb szidalmazta a tűzoltókat, majd kiszállt és egyiküket megütötte - ismertette az eset körülményeit Léber Gabriella, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Az esztergomi rendőrkapitányság közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt indított eljárást az elkövető ellen.
(MTI)

13:52
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Árvízi kárbejelentéseket vár a Magosz

Az árvíz sújtotta területeken katasztrofális a helyzet, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) azt kéri a gazdáktól, hogy jelentsék be a károkat. A szövetség elnöke szerint a gazdák még traktorral sem tudnak kimenni a határba, a kárfelmérés most történik, ezért a kárérték becslésében egyelőre óvatosnak kell lenni.

13:52
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Az elárasztott utak miatt rendeltek el tanítási szünetet Nyékládházán

Iskolai szünetet kaptak a Borsod megyei Nyékládházára járó ónodi gyerekek a rendkívüli árvízi helyzet miatt - jelentette be Gál Istvánné, a településen lévő Kossuth Lajos Általános Iskola igazgatója. Az iskolába több mint félszáz gyerek jár Ónodról. A szülők egy darabig autóval próbálták meg bevinni a tanulókat, mivel a busz nem járt, de mostanra teljesen elzárta őket a víz; van olyan osztály, amelynek egyetlen diákja sem tudott bemenni.

Az igazgató keddre és szerdára iskolai szünetet rendelt el. Közben az iskola vizesblokkal felszerelt tornatermében hatvan katonát szállásoltak el, hogy a védekezők közelebb legyenek Ónodhoz, és könnyebben tudnak segíteni a helyieknek.
(MTI)

14:16
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Tetves gyerekekre és etnikai feszültségekre panaszkodik a miskolci polgármester

A vízzel elárasztott területeken és a kitelepítettek befogadó bázisokon felerősödtek az etnikai feszültségek, súlyosak az együttélési problémák - közölte kedden Kális Sándor miskolci polgármester. A politikus közleménye szerint előre nem is gondolt higiénés problémák jelentek meg a miskolci befogadó bázisokon. A gyerekek egy része tetves, mások nem tudják, vagy nem akarják rendeltetésszerűen használni a tisztálkodási helyiségeket és eszközöket - írta a polgármester.

A polgármester közleményében kitért arra is, hogy szerinte fejetlenség uralkodik a gátakon, nincs szinkronban a katasztrófavédelmi irányítás az árvízvédelemhez kivezényelt egységek és önkéntes védekezők helyi munkájával. Káli Sándor szerint a katasztrófavédelmi előrejelzések lassúak, egy esetleges gátszakadás híre nem jut el időben a védőkhöz. Szerinte nincs elég és megfelelő eszköz a védekezéshez, a védekező egységek többsége - például a hősiesen dolgozó rendőrök és tűzoltók - gyakorló ruhában áll a vízben és így védekezik. A katasztrófavédelem területén hiányoznak a képzett és nagy tapasztalatú vezetők, a gyakorlott szakemberek hiánya pedig érződik a mentési feladatokban - sorolta kifogásait a polgármester.
(MTI)

14:21
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Az árvízi védekezés megújítását sürgette Sólyom Felsőzsolcán

Egészen rendkívüli és tragikus látvány fogadott - mondta Sólyom László az elöntött Felsőzsolcán tett körútja végén tartott rövid sajtótájékoztatóján. A köztársasági elnök nemcsak a látvány rendkívüli, hanem az is, ami mögötte van: a pusztulás és az összefogás egyaránt. Sólyom szerint a védekezés sikeres volt annak ellenére, hogy Felsőzsolcánál átjött a víz. "Egy nagyon nagy veszélyt sikerült elhárítani" - mondta Sólyom, aki szerint még nincs egészen vége a fenyegetésnek, mert a Hernádnál még mindig komoly veszély van.

Sólyom a helyiek és a hatóságok munkáját dicsérte, de kemény kritikákat is megfogalmazott. A köztársasági elnök szerint a sok beszéd után ideje lenne megújítani az egész árvízi védekezést, és az sem tartható, hogy vészhelyzetben a települések polgármesterei a parancsnokok.

A sajtótájékoztatón elhangzottakról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

14:27
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Politikát sejt az árvízvédelem kritizálásában a miniszteri biztos

Politikai indíttatásúnak tartja az árvízi védekezés irányítására kinevezett miniszteri biztos azokat a kifogásokat, amelyek a katasztrófavédelmi erők szervezetlenségére, az emberek magára hagyottságára utalnak. Bakondi György az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának keddi ülésén azt mondta: két oldalról hallani a szervezetlenségre utaló megjegyzéseket. Egyrészt azoktól az emberektől, akik értékeiket hátrahagyva kényszerültek elhagyni otthonaikat, másrészt vannak olyan támadások, amelyek politikai ízűek és indíttatásúak - fogalmazott a miniszteri biztos.

Bakondy közölte: az ár levonulta után azonnal megkezdik a károk felmérését, majd a mostani és az elmúlt évek tapasztalatai alapján - áttekintik a katasztrófavédelmi törvényt. A cél az, hogy egységes vezetés alatt, gyors döntésekkel lehessen koordinálni az ilyen rendkívüli helyzeteket, s a katasztrófavédelem működése, az irányítás, a finanszírozás, illetve a jogi szabályozás biztosított legyen.

Az árvízzel érintett települések polgármestereinek felkészültségét ért kritikára utalva Bakondi György úgy fogalmazott: a települések vezetői az árvízi védekezés során megállták a helyüket, nemcsak formális, hanem informális vezetőknek bizonyultak. Hozzátette: a közösségek vezetőit korábban is kiképezték arra, mit kell tenniük ilyen helyzetekben. (Hétfőn Sólyom László köztársasági elnök kritizálta az árvízvédelmi rendszert és a polgármesterek felkészületlenségét, majd a rendőrszakszervezetek és a miskolci polgármester is a védekezés szervezetlenségére panaszkodtak.)
(MTI)

14:38
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Zsákokat pakolnak Sajóládon - Videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=ptTcY2prujGAFAyr
Így nézett ki az árvízi védekezés a Borsod megyei Sajóládon kedd délelőtt.
14:42
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Hömpölyög a folyó Sajópetrinél - Videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=JRH6grPSGX9uL8S9


Kedd délelőtt így nézett ki a Sajó Sajópetri mellett: az OzoneNetwork felvétele.

14:43
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Tétován kérdezgeti Sólyom a helyieket

Mielőtt távozott Felsőzsolcáról, Sólyom László köztársasági elnök még megállt beszélgetni a töltésnél néhány helyivel. Az [origo] tudósítója szerint a köztársasági elnök láthatóan tétován kérdezgette őket arról, hogy mi történt a házukkal, és mire van szükségük. Egy hatvan év feletti ember nyakában egy két év körüli kisgyerekkel azt mondta, 60 centi víz áll a házukban, két napja nagyon elhagyatottnak érezték magukat, de most már sok segítséget kaptak a rendőrökről, és már minden rendben van.

A városból kifele vezető gáton néhány ember Szombathely zászlaját lobogtatva integetett a köztársasági elnöknek. Tudósítónk szerint ők ugyanazok voltak, akik két hete már Edelényen is segítkeztek, és a gáton fotózkodtak Molnár Oszkár polgármesterrel.

A köztársasági elnök Felsőzsolcáról Miskolcra megy, és ott meglátogatja a kitelepített embereket.

14:52
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

A Tisza vize duzzasztja vissza a Hármas-Köröst

A Tisza visszaduzzasztó hatása miatt stagnál, illetve gyengén emelkedik a Hármas-Körös vízszintje Szarvasnál - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság kedden. A folyó vízállásában a vízügy szerint június közepéig nem várható érdemi változás

Miközben a Hármas-Körös duzzad, mellékfolyói apadó tendenciát mutatnak. Az igazgatósághoz tartozó 340 kilométer hosszúságú védvonalból kedden 22 kilométeren másod, 167 kilométeren első fokon védekeznek. A Kettős-Körös vízállása készültségi szint alá csökkent, a Sebes-Körösön is megkezdődött az apadás, a vízszint óránként egy centimétert csökken.
(MTI, Független Hírügynökség)

14:55
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Félkész ételt küld Edelénybe a Magyar Iszlám Közösség

Körülbelül 6600 adag félkész ételt juttat el pénteken Edelény városának a Magyar Iszlám Közösség a Zala Menti Polgármesterek és Polgárok Egyesületének segítségével. A két szervezet ruha és pénzadománygyűjtést is kezdett  - közölte a Magyar Iszlám Közösség kedden.

15:01
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Kétéltűből integet Sólyom László Felsőzsolcán

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Sólyom László Felsőzsolcán. További képekért kattintson a fotóra!

15:05
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Várhatóan nem kell megnyitni a tiszaroffi vésztározót

A Tiszán és mellékfolyóin levonuló árhullámok eddig ismert adatai alapján várhatóan nem lesz szükség az alig egy éve átadott Tiszaroffi vésztározó megnyitására - közölte a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője. Csibrán Zoltán keddi sajtótájékoztatóján kérdésekre válaszolva azt mondta, egyelőre úgy tűnik, a nyáriasra fordult időjárásnak köszönhetően nincs utánpótlása az áradásoknak.

A Közép-Tisza vidéken folytatódnak az előkészületek minden idők második-harmadik legnagyobb árhullámának fogadására - tette hozzá a védelemvezető helyettes, aki szerint pillanatnyilag Tószeg és Lakitelek között zajlik a legintenzívebb töltéserősítési és magasítási munka.

15:10
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Körülrajongják a gyerekek Sólyom Lászlót

Sólyom László megérkezett a miskolci sportcsarnokhoz, ahol a Felsőzsolcáról kitelepített emberek egy részét szállásolták el. A csarnokban tudósítónk szerint most főleg gyerekek és kimamák vannak, a tornateremben lefektetett matracok árulkodnak arról, hogy sokan ott töltötték az éjszakát. Sólyom László a katasztrófavédelem krízisintervenciós csapatának kordinátorától,  Lénárt Ágotától arról érdeklődött, hogyan bírják a gyerekek a kitelepítést, tudnak-e játszani és milyen állapotban vannak azok, akik eddig kitarottak a házuknál, de most mégis be kellett jönniük. A gyerekek jól vannak, és rendben vannak azok is, akiknek el kellett jönniük, tudtak velük beszélni - válaszolta neki Lénárt. A köztársasági elnök rákérdezett arra is, mit tudtak elhozni ezek az emberek a házukból. Elmondták neki azt is, hogy a hadra fogható férfiakat sikerült a gátra menni, Sólyom László arról érdeklődött, hogy önként mentek-e az emberek.

A csarnokban tudósítónk szerint a gyerekek körülrajongják a köztársasági elnököt.

15:10
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

A védekezéshez és az újjáépítéshez is segítséget ígért Orbán

A kormány a továbbiakban is minden segítséget meg fog adni a veszély elhárításához, a károk kiküszöböléséhez, és az emberhez méltó élet újbóli megteremtéséhez - ígérte az árvízi helyzetet értékelve Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő a parlamentben napirend előtti felszólalásában azt mondta, "Senkit sem hagynak az út szélén", majd köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett az árvízi védekezés "fájdalmas, de nagyszerű munkájában".

15:15
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán: Rabokat vezényeltek ki a börtönökből a gátakra

Orbán Viktor kormányfő a parlamentben közölte, hogy a büntetés-végrehajtás területéről is rendeltek ki embereket a gátakra. Az árvízi védekezésben a miniszterelnök szerint őrök és elítéltek is részt vettek. Orbán közölte: a fogva tartottak közül eddig senki sem szökött meg, sőt, az elítéltek elöl jártak a munkában, és példát mutattak a többieknek.

15:16
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

"Ki járt már közületek Kanadában?"

"Ki járt már közületek Kanadában?" - kérdezte Sólyom László a Felsőzsolcáról kitelepített gyerekeket a miskolci sportcsarnokban. Tudósítónk szerint egy gyerek sem jelentkezett, de egy férfi a háttérből azt válaszolta, "főleg a felsőzsolcai gyerekek voltak már ott".

15:18
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

A szcientológusok is ott van a miskolci sportcsarnoknál

Tudósítónk szerint körülbelül fél tucat szcientológus "önkéntes lelkész" feliratú pólóban áll a miskolci sportcsarnok előtt.

15:21
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Gönyü és Komárom között tetőzik a Duna

Gönyü és Komárom között hétfő délután tetőzött a Duna; a Szigetközben várhatóan felgyorsul az előző nap megindult apadás - áll az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság közleményében. A folyó németországi és ausztriai szakasza a vártnál intenzívebben apad - írták, jelezve, hogy a kedvező változások nyomán Dunaremeténél egy szinttel alacsonyabbra, elsőfokúra mérsékelték reggel hat órakor a készültséget.

A térség legnagyobb problémát okozó vízfolyása, a Bőnyt és Mezőörsöt fenyegető Cuhai-Bakony-ér hétfő délelőttre visszahúzódott a medrébe.
(MTI)

15:27
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Kétméteres vizet kezdenek szivattyúni Ónodnál

A Borsod megyei Ónodtól körülbelül egy kilométerre folyik össze a Sajó és a Hernád - most azonban egy kilométeren át csak vizet látnak az [origo] helyszínre érkező tudósítói. A falu határában a töltésre körben homokzsákokat raktak, a magasítás helyenkét két és fél méteres - mondta a település polgármestere. Az ideiglenes töltés ártér felőli oldalán hat-hét méteres víz van, a falu felőli oldalon pedig egy-két méteres víz áll. A falu szélén mintegy ötven már ki kellett már költöztetni az embereket. Tudósítónk szerint egy szakember az imént vizsgálta meg a töltést, és azt mondta, óvatosan, öt centinként elkezdhetik kiszivattyúzni a vizet a falu felőli oldalról. A Sajó már tetőzött, Ónodnál is apadt már néhány centit a víz.

15:32
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Videók a felsőzsolcai árvízről

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=D9Hpj7pQleyyQc86

Szombaton, még a kitelepítés elrendelése előtt készített videókat a vízben álló házakról és kertekről Felsőzsolcán olvasónk, Szabó Attila. További felvételeit megnézhetik a Videán!

15:33
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Tovább apadnak az észak-magyarországi folyók

Az elmúlt 24 órában a vízgyűjtő területeken nem esett csapadék, s a következő napokban is viszonylag száraz, egyre melegebb időjárásra lehet számítani, ezért tovább apadnak az észak-magyarországi folyók - közölte Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője. A Sajó csaknem teljes hosszán apad, a folyón érkezett árhullám tetőzése jelenleg a tiszai torkolatához közeli szakaszán tart. A Hernád Gesztelynél a hétfői tetőzést követően már 30 centiméternyit apadt, a tetőzés nagy valószínűséggel itt is a torkolati szakasz közelében tart. Az árhullám a Sajó folyó Hernád beömlés alatti szakaszán további vízszintemelkedést okoz majd.

Forrás: MTI
30 centimétert apadt a Hernád Ongánál, de ez a ház még mindig derékig áll a vízben. További képekért kattintson a fotóra!

A Bódva teljes hazai szakaszán apad, de ennek üteme továbbra is lassú. A Takta továbbra is nagyon lassan apad, a Bodrog Felsőbereckinél hétfőn 10 órán át tetőzött 755 centiméteres vízállással.

A Tisza hétfőn tetőzött Dombrádnál 617 centiméteres vízállással, nagy valószínűséggel kedden dél tájban  Tiszabercelnél 711 centiméteres vízszinttel a tetőzés közelében van. Tokajnál a folyó a hajnali órákban elérte, majd meg is haladta a harmadfokú (800 centiméteres) készültségi szinthez tartozó vízszintet. Tokajnál további néhány centiméteres áradásra, valamint a következő napokban a harmadfokú készültségi szinthez közeli vízszintekre kell számítani. A Tisza áradása, valamint a Sajó és a Hernád árhullámai miatt Tiszapalkonyánál a 2000. évi árvíznél mért eddigi legmagasabb, 806 centiméteres vízszintet megközelítő tetőzés valószínű - mondta Csont Csaba.

15:41
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Leállt a mohácsi komp az árvíz miatt

A magas vízállás miatt Mohácsnál leállt a kompforgalom, kedden este 18 órakor pedig a Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság megkezdi a mohácsi kompfeljáró elzárást homokzsákokkal. Az elzárásra azért van szükség, mert a Duna mohácsi szakaszán kedden reggel másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el - közölte Heid Petra, a szervezet PR- és sajtóreferense. A Duna tetőzése Mohácsnál az előrejelzések szerint csütörtökre és péntekre várható.  A személyszállító kishajó egyelőre még jár, hajnali öt órától, este nyolcig óránként szállítja az utasokat.

15:43
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Tíz méter felett tetőzhet a Tisza Szolnoknál

A Sajón és a Hernádon eddig nem látott árhullám vonul le, emiatt a legfrissebb számítások szerint Szolnoknál tíz méter felett tetőzik majd a Tisza; ha a szükség úgy hozza, az egyéb védekezési lehetőségek mellett megnyitják a tiszaroffi szükségtározót is - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője hétfőn Szolnokon. A szolnoki tetőzés a mostani hétvégén vagy a jövő hét elején következik be, és legalább 3 hétig 8 méter feletti vízállás lesz a Tiszán - mondta Lovas Attila vízügyi igazgató.

Szolnoknál a Tisza eddigi legmagasabb vízállása 1041 centiméter volt. Ezt 2000 áprilisában mérték, így a folyó középső szakaszán az eddig előfordult második-harmadik legnagyobb árhullám közeleg. A vízszintemelkedés napi üteme a héten 5-25 centiméter között várható.

15:45
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Balassagyarmaton már takarítanak az árvíz után

Levonulóban az árvíz az Ipolyon, ezért Ipolyszögön és Honton már az árvízi utóvédekezési munkák folynak, Balassagyarmaton pedig megkezdték az árvíz utáni takarítást. Medvácz Lajos, Balassagyarmat polgármestere, a kistérség védelmi bizottságának elnöke a Független Hírügynökségnek aztmondta: a legnagyobb kárt az árvíz okozta, de a belvíz is hatalmas károkat okozott a Cserhát belső falvaiban. Bár a lakók többsége már visszaköltözött a néhány napja még víz borította utcákban lévő otthonába, a tűzoltóknak még mindig sok munkája van a vízszivattyúzásokkal.

A polgármester szerdára összehívta a helyi védelmi bizottság rendkívüli ülését, itt összesítik majd az Ipoly-völgyi településeken az árvíz és a belvíz okozta károkat. Idő közben megérkeztek a vis maior-keret igénylőlapjai is a védelmi bizottsághoz, ezek benyújtásakor a védekezés és a helyreállítás költségeit számlával együtt kell majd igazolniuk. A Nógrád Megyei Védelmi Bizottság június 24-én tartja rendkívüli ülését, ezen a Zagyva és a kisebb vízfolyások okozta ár-, és belvízi károkat is összegzik.
(MTI)

15:53
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Még 300 ezer homokzsákot küld Románia

Románia több mint 166 ezer euró értékben küld Magyarországnak vissza nem térítendő gyorssegélyt - jelentette be Bukarestben Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter. A hétfői kormányülést követően a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeit képviselő, az árvíz sújtotta Magyarország támogatását kezdeményező tárcavezető elmondta: az első gyorssegélyt május 30-án hagyták jóvá, akkor 200 ezer homokzsák küldéséről döntöttek. Azóta Magyarország helyzete súlyosabbá vált, ezért a hétfői kormányülésen további 300 ezer zsák adományozásáról fogadtak el határozatot  - mondta Borbély László. A homokzsákok a Román Vízügyi Hatóság tartalékalapjából származnak. A segély csomagolását és szállítását a román belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága, valamint a Román Vízügyi Hatóság finanszírozza.

15:57
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Életveszélyesek a Felsőzsolcán megroggyant épületek

A felsőzsolcai mentési munkálatok során több veszélyessé vált háznál lakókat találtak az épületben a tűzoltók. A statikailag meggyengült, megrogyott épületekbe visszatérni életveszélyes, ezért az értékeiket csak tűzoltói felügyelettel menthetik a helyiek - tájékoztatta a miskolci tűzoltóság hétfőn az MTI-t. A tűzoltóság arra kéri a lakosságot, hogy keressék személyesen a tűzoltókat, vagy értesítsék szándékukról a miskolci polgármesteri hivatalban felállított tűzoltósági központot.

Az éjszaka és hétfő délelőtt a miskolci tűzoltók további harminc lakost mentettek ki otthonukból Felsőzsolcán. A vízszint valamelyest csökkent, mivel több helyen átszakították a gátat, de még így is vannak olyan utcák, ahol másfél méteres víz áll. A miskolci tűzoltók eddig 34 összedőlt lakóházról tájékoztatták a központot, de ez a szám nagy valószínűséggel növekedni fog.
(MTI)

16:02
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Megsüllyedt a 6-os főút Pécsen

Megsüllyedt a 6-os főút Pécsen átvezető szakaszának egy részén az aszfalt. Egy közműalagút rogyott meg, vélhetően a sok esőzés miatt, ezért a belvárosi bevásárlóközpont keleti oldalán, az Alsómalom utcai szakaszon lezárták a két belső forgalmi sávot. Jelenleg statikusok vizsgálják a süllyedés okát és a helyreállítás lehetőségét. A közlekedők torlódásra számítsanak.
(Független Hírügynökség)

16:12
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Konténerbe gyűjtik az elpuszult állatokat Felsőzsolcán

A Borsod megyei Felsőzsolca egy része továbbra is vízben áll, a Miskolchoz közeli hétezer lakosú város alacsonyabban fekvőrészein méteres a víz. Van ugyanakkor olyan utca is, ahol félméteres apadást mutatnak a házak falai - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.

Kedden már volt olyan lakó, aki korábban elhagyta a házát, de most visszajött, hogy biztonságba helyezze a vagyonát, miközben néhányan már  takarítottak a levonuló víz után. A városban a polgármesteri hivatalnál és a Bem József Általános Iskolánál tisztítószereket és ásványvizet osztottak a helybélieknek kedden délután. A Kodály és a Sajó, illetve az Ongai és a Kazinczy utcák kereszteződésében konténereket helyeztek el, ahová az árvízben elpusztult állatok tetemeit helyezhetik el a lakók.

Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság szóvivője elmondta: több mint hetven épület dőlt romba Felsőzsolcán. Csupán a miskolci tűzoltók - több kisebb mentőcsapatra osztva - százötven embert mentettek ki otthonukból az elmúlt napokban. Most összeírják az életveszélyes, az összedőlés határán álló ingatlanokat; ezekre figyelmeztető táblákat helyeznek ki.

16:15
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Több mint 2,7 milliárdos a MÁV kára

Több mint 2,7 milliárd forint kárt okozott a rendkívüli időjárás a MÁV hálózatán becslések szerint - mondta hétfőn Sigulinszki Tibor, a MÁV Zrt. szóvivője. A kár jelentős részét a fakidőlések, az ágyazatkimosódások, a keletkezett sár és hordalék, a felsővezeték-szakadások, a kábelbeázások, a vihar miatt bekövetkezett sorompótörések és a vízszivattyúzás költségei teszik ki, és nem tartalmazza a forgalomkiesésből adódó bevételcsökkenést. A vasúttársaság abban reménykedik, hogy állami segítséget kapnak a károk helyreállításához.

Az árvízhelyzet miatt a vasúton is folyamatosan változik a helyzet. Eddig 8 vasúti hidat öntött el és rongált meg az ár, 8 vasútvonal 10 szakaszán vonatpótló buszok közlekednek, 72 helyen lassabban járnak a vonatok a sebességkorlátozás miatt. Várhatóan a Tisza és a Zagyva áradása miatt a szolnoki vasúti hídon az egyik pályát le kell majd zárni, és egy vasúti pályán váltakozó irányba közlekednek majd a vonatok.

A MÁV-START Zrt. korábbi döntésének megfelelően az árvízben érintett vonalkon az InterCity és a feláras vonatokon nem kell pót- és helyjegyet váltani.
(MTI)

16:29
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Markolók bontják a gátat Felsőzsolcán

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Hétfőn több helyen markolókkal bontották meg a gátat Felsőzsolcán, hogy a faluban felgyűlt víz vissza tudjon folyni az ártérre. További képekért kattintson a fotóra!

16:32
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Zala megyében is az edelényieknek gyűjtenek

Hét Zala megyei településen gyűjtenek adományokat az árvízkárosultak számára, az akció kedden délelőtt kezdődött, és péntek délutánig tart. Az szervezők elsősorban tartós élelmiszert, ásványvizet, ruhát és fertőtlenítő szereket gyűjtenek a rászorulók számára, a csomagokat szombat hajnalban szállítják el, a cél az előzetes tervek szerint a Borsod megyei Edelénybe. Az adományokat a Támasz Alapszolgáltatási Intézmény zalaegerszegi irodájában, illetve hat környékbeli településen, Zalalövőn, Zalaistvándon, Tófejen, Teskándon, Becsvölgyén és Őriszentpéteren várják - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Kövesi Csaba szervező.

16:40
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Meghosszabbítja a vizsgaidőszakot az árvíz miatt a Miskolci Egyetem

Külön záróvizsga keretében lesz módja szakdolgozata, diplomaterve megvédésére a Miskolci Egyetem azon hallgatóinak, akik az árvíz sújtotta területeken kerültek nehéz helyzetbe, vagy a gátakon segítenek az árvíz ellen küzdőknek, és ezért nem tudják időben teljesíteni kötelezettségüket - jelentette be Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora. Az egyetem közleménye szerint a hallagatóknak meghosszabbított vizsgaidőszak áll majd rendelkezésre a félév lezárására. A külön záróvizsgákról és a meghosszabbított vizsgaidőszakról később ad részletes tájékoztatást a felsőoktatási intézmény.
(MTI)

16:43
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Búvárruhás emberek figyelik az árvizet - fotó

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Több képért kattintson a fotóra!

17:01
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Apad a Bódva Szendrőben és Edelényben

Apad a Bódva a Borsod megyei Szendrőben és Edelényben is, mindkét településen látható módon húzódik vissza az utcáról az áradat - jelentette az MTI tudósítója hétfőn a helyszínről.  Szendrőben pár óra múlva elkészül a gyaloghíd, amelyet gerendából ácsoltak össze, hogy át tudjanak jutni a település egyik részéből a másikba, ugyanis az eredeti híd összedőlt. A tervek szerint kedden a katasztrófavédelmi szakemberek segítségével egy másik híd is elkészülhet, amelyen a kisebb járművek haladhatnak majd át. A település északi részénél a töltésen 200 ember dolgozik, megpróbálják megfékezni a gáton az átbukó vizet, hiszen a folyó korábban 400 méteres részen lesodorta a homokzsákokat.

Edelényben, a városon átvezető 27-es számú főúton már kisebb a vízátfolyás, nemcsak katonai járművek és markolókanalas gépek tudnak áthaladni, hanem a magasabb autók is, de a gépfegyveres rendőrök csak azokat engedik át, akik az árvízi védekezésben részt vesznek. Több mint 300 ház áll még vízben a Bódva utca környékén, az érintett lakók időnként már feszültek, fáradtak, türelmetlenebbül viselik a napok óta tartó helyzetet. A városban fokozott a rendőri jelenlét, minden egyes utcában, kereszteződésben, ahol homokzsákokkal zárták el a víz útját és üresen álló házak vannak, rendőrök posztolnak.

Molnár Oszkár független polgármester az MTI-nek a helyszínen azt mondta: egészen biztos, hogy a városban egy héten belül nem kezdődhet el a tanítás, hiszen az apadás üteme lassú és idő kell ahhoz, hogy ez a rengeteg víz visszamenjen a mederbe. Emellett a kitelepített embereket az iskolákban, közintézményekben szállásolták el, s az ország más területéről érkezett segítők is itt kaptak helyet.

17:10
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Nem eresztik tovább a Velencei-tó szintjét

Biztonságos szintre sikerült apasztani az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt megduzzadt Velencei-tó szintjét. A tó kedden elérte a 170 centiméteres szabályozási szintet, ezért lezárták a leeresztő zsilipet - közölte a Közép-dunántúli Környezetvédelmi-és Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettes főmérnöke. A tó vízleeresztését május 16-án kezdték meg, s a csaknem egy hónapig tartó apasztás során 5,1 millió köbméter vizet engedtek le belőle.
(MTI)

17:14
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Búvárok szerelik a szivattyút Ónodon

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További fotók a képre kattintva

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat búvárai Ónodnál összeszerelték azt a nagy teljesítményű szivattyút, amivel a töltés falu felőli oldaláról elkezdik visszaszivattyúzni a vizet a folyómederbe. A polgármester az [origo] tudósítójának  azt mondta, visszamondta a megrendelt száz fős erősítést, mert már harminc ember is elég a gát ellenőrzéséhez.

17:22
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Adományokkal és koncerttel segít a kitelepítetteken Mága Zoltán hegedűművész

Mintegy tízmillió forint értékben vitt gyermek és felnőtt ruhaneműket, ágyneműket, palackozott vizet, és élelmiszert Mága Zoltán hegedűművész azoknak a Borsod megyei embereknek, akik az áradás miatt kénytelenek voltak elhagyni otthonaikat. A hegedűművész az MTI-nek azt mondta, kedden egy kamionnal előbb Felsőzsolcára, majd Szendrőládra és Edelénybe látogat el, hogy azonnali segítségként
adományát átadja.

Mága Zoltán azt ígérte, zenésztársaival az év folyamára jótékonysági fellépéseket tartanak. A művész június 23-án este a Deák téri evangélikus templomban nagyszabású jótékonysági koncertet szervez az árvízkárosultak megsegítésére az ország legismertebb zenészeinek fellépésével.
(MTI)

17:28
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Elszabadult három motoros komp a Lupa-szigetről

A Lupa-szigetről elszabadult három, átkelésre használt motoros komp, és a Bem rakpart 43. alatt horgonyzó állóhajóhoz sodródtak. A kompok belegabalyodtak az ott kikötött hajókba. A tűzoltóknak eddig kettőt sikerült biztonságosan rögzíteniük, a harmadik viszont felfordult, telítődött vízzel, és beszorult az Esztergom nevű hajó orra alá. Ezt is rögzítette a tűzoltóság, de az ő eszközeikkel nem tudták kihúzni a hajó orra alól. Tulajdonosa csörlővel próbálja meg majd kiszabadítani. A három, külső motorral felszerelt, egyenként 2-szer 6, illetve 2-szer 8 méter nagyságú úszó mű közül kettőt személy-, egyet teherszállításra használnak a Lupa-szigetnél.
(MTI)

17:30
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Vezetők egyeztetnek a gáton dolgozó rendőrök ellátási problémáiról

A gátakon dolgozó rendőrök ellátási gondjairól fog helyszíni megbeszélést tartani az árvízi védekezésben részt vevő rendőrökkel a rendőrség, a katasztrófavédelem és az operatív törzs több vezetője kedd délután. A nyilvános megbeszélésen részt vesz Borsod megye rendőrfőkapitánya, a rendőri szakszervezet vezetője, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató-helyettese és Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kijelölt miniszteri biztos szóvivője is. A megbeszélésre azért kerül sor, mert a rendőrszakszervezet szerint a rendőrök élelmezését, elszállásolását és műszakváltásait is rosszul szervezték meg az árvízi védekezés irányítói.
(MTI)

17:31
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Pakson és Bátán készülnek a dunai árhullámra

Homokzsákokkal védik a közeledő dunai árhullám által veszélyeztetett utcákat Dunaföldváron, Pakson és Bátán. Pakson az Árvíz utcában 870 centiméteres vízszintre építették ki az ideiglenes védvonalat, és lezárták a 6-os főút alatti zsilipeket. Bátán ötezer homokzsák áll rendelkezésre a védekezésre, a Duna-parti községben az ár a szivattyúteleptől a Bercsényi utca végéig terjedő két kilométeres szakaszon jelenthet veszélyt a lakóházakra.

A Duna Paksnál 24 óra alatt 64 centimétert emelkedett, a Tolna megyei szakaszon jelenleg elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Tóth Sándor, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese az MTI-nek elmondta: várhatóan hétfő este másodfokú készültséget rendelnek el. Az Országos Vízügyi Információs Szolgálat adatai szerint a folyó 789 centiméteres vízállása hétfő délben Paksnál megközelítette a harmadfokú készültség 800 centiméteres szintjét.
(MTI)

17:35
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Egyre többen segítenek a borsodi árvízkárosultaknak

Egyre több segélyszervezet, gazdasági társaság ajánlja fel segítségét Borsod-Abaúj-Zemplén megye árvízkárosultjainak. A Minden gyermek lakjon jól alapítvány 520 élelmiszer csomagot oszt szét négy borsodi településen: Szendrőn, Szendrőládon, Aszalón és Onga-Ócsanáloson szerdán. A Yantai Wanhua Corporation képviselői több mint tízmillió forintos adománnyal segítik a Magyar Vöröskereszt kazincbarcikai szervezetén keresztül a település árvízkárosultjait. Az adomány keddi átadásán Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke is részt vesz.

A MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. munkavállalói részére évente megrendezi A miskolci távhőszolgáltatás napját, amelyet idén július másodikára terveztek. A rendkívüli eseményeket látva a cég vezetése és kollektívája azonban úgy döntött, hogy a vállalati rendezvényt nem tartják meg, hanem annak összegét jótékony célra, az árvíz károsultjainak megsegítésére fordítják.

17:50
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Mérsékelik a készültséget a Dunán Komáromnál

Délután hat órától másodfokúra mérsékelik a készültséget a Duna Komárom és Almásfüzitő közötti szakaszán, mert a folyó a kedd reggeli tetőzés ótaegyenletesen apad. Ugyancsak másodfokú készültség váltja fel az eddigi harmadfokút a Duna szigetközi szakaszán  Vének és Dunaremete között kedden hat órától. A Vének-Dunaszentpál szakaszon már kedd délben másodfokúra mérsékelték a készültséget.
(MTI)

17:54
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Szúnyoginvázió várható Szentendrén és környékén

A szakemberek szerint a tavalyinál erősebb, intenzívebb és visszatérő szúnyoginvázióra lehet számítani a Dunakanyar-Pilis kistérségben - közölte Török Balázs, a kistérség irodavezetője kedden. Török szerint az árvíz miatt jelenleg nem lehet megkezdeni a szúnyogirtást, mert sem a földi, sem a légi művelet nem lenne hatékony. A kistérségi társulás úgy döntött, hogy elhalasztja a tervezett szúnyogirtást. A nagy szúnyoginváziót - a lárvafejlődés stációi alapján - a jövő hétre várják.
(MTI)

17:55
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Csak gyerekek és nők vannak a miskolci sportcsarnokban

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Felsőzsolcai kitelepítettek a miskolci sportcsarnokban. További képekért kattintson a fotóra!

18:00
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Két oldalról támadja a víz Sajóládot

Az [origo] tudósítói Sajóládra érkeztek. A település Borsod megyében, Felső- és Alsózsolca alatt, a Sajó bal partján fekszik. A település keleti határától nem messze van Bőcs és a szintén áradó Hernád. Tudósítónk szerint a helyiek a Sajó partján pakolják a homokzsákokat, de azt mondják, hogy a Hernád "elindult" Bőcsnél, és már Sajólád határában van.

Forrás: Google Maps

18:05
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Hamarosan tetőzik a Duna Budapestnél

Közel jár a tetőzéshez a Duna a fővárosnál. A délután 2 órás adatok szerint a folyó vízszintje Budapestnél 819 cm, az elmúlt órákban egy-egy centit emelkedett a vízmagasság. A szakemberek előrejelzése szerint a ma esti tetőzést követően holnap még tartja majd magát a Duna, ezt követően kezdődik az apadás. A mostani előrejelzések szerint szerda reggel 790 cm, csütörtökön reggel pedig 730 cm körüli vízállást várnak.

18:05
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Elöntötte a Duna a gemenci erdőt

Szinte teljesen elöntötte a gemenci ártéri erdőt a Duna, a vadállomány védelmében az 55-ös főúton Bátaszék és Baja között 60 kilométeres sebességkorlátozás van érvényben. A 21 ezer hektáros erdőtömb mintegy 95 százaléka víz alatt van, mindössze 900 hektárnyi terület maradt szárazon - közölte Fodermayer Vilmos, a Gemenc Zrt. vadászati főosztályvezetője kedden. A száraz területeket két körtöltés védi, az egyiket homokzsákokkal erősítették meg. Az állatok ezeken kívül a vadmentő dombokon, valamint az 55-ös út és a mellette haladó vasút töltésén találnak menedéket.
(MTI)

18:07
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Kedden bezár a Lukács termál része

Lakóövezetek nincsenek veszélyben Budapesten, de néhány strandot és fürdőt érint az áradás. A legalacsonyabban fekvő Király fürdő szombat óta zárva tart. A Lukács Gyógyfürdőben a termálfürdő részt holnaptól a Duna magas vízállása miatt előre láthatólag péntekig bezárja a fürdőt üzemeltető BGYH Zrt. A Palatinus strand nyitva van, minden szolgáltatás üzemel, ugyanakkor nincs meleg víz, így a medencék hőfoka a megszokottnál hűvösebb. A készpénzes jegyárat ez idő alatt 100 forinttal csökkenti az üzemeltető. A Dagály fürdőben folyik az árvízi védekezés, de ez nem befolyásolja a fürdő működését.

18:10
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Beázott a HÉV Batthyány téri állomása

A szentendrei HÉV Batthyány téri végállomása beázott, de a szerelvények közlekedése folyamatos, előreláthatólag nem kell lezárni az állomást.

18:18
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Bőnyi árvízkárosultaknak szánt adományokat loptak el a Vöröskereszttől

A bőnyi árvízkárosultaknak szánt adományokat lopták el ismeretlenek egy gönyűi raktárból a hétvégén. A betörők az egész helyiséget felforgatták és a Vöröskereszt által gyűjtött ruhák és élelmiszerek egy részét pedig elvitték. A rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomoz az ügyben.Az ablakon át jutottak be a betörők a gönyűi raktárba. Az adományokkal teli dobozokat felnyitották, összeborogatták, a bennük lévő ruhákat pedig szétdobálták. A rendetlenség miatt egyelőre azt sem tudni, mit vittek el a betörők, de a Vöröskeresztnél azt mondják, a legnagyobb kár erkölcsileg érte őket. Lencse Gézáné a helyi Vöröskereszt gazdasági vezetője elmondta: mások munkáját tették tönkre az ismeretlenek és azt vitték el, amit a bőnyi árvízkárosultaknak gyűjtöttek.

A szervezet már napok óta gyűjtötte az adományokat a rászorulóknak. Több autónyi ruhát, élelmiszert és bútorokat juttattak el a bőnyieknek, ahol a helyi nyugdíjas klub gondoskodik a továbbosztásukról. Bőnyt három hete érte el az első árhullám. Akkor több utcát elöntött a víz és 130 embert kellett kitelepíteni. Sokan máig nem költözhettek vissza otthonukba. Az egy hete érkezett áradástól azonban sikerült megvédeni a falut, bár a homokzsákokból kiépített mintegy 1 kilométer hosszú gát többször is átszakadt.
(Független Hírügynökség)

18:23
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Nem érnek rá sopánkodni a sajóládiak

"Nem érünk rá sopánkodni, ha esélyt akarunk adni annak, hogy megvédjük magunkat, mindenkinek gyorsan kell dolgoznia" - mondta egy sajóládi asszony az [origo] tudósítójának, miközben homokot lapátolt. A helyiek mind vagy a gáton vannak, vagy a település temetője mellett töltik a zsákokat, amiket minden elképzelhető járművel - talicskával és markolóautók kanalában - szállítanak a gátakhoz.

18:26
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Lángossal vendégelik meg a sajóládiak a rendőröket

Két busznyi rendőr segíti Sajóládon a védekezést, tudósítónk szerint a csapat egyik fele éppen pihenőt tart a temető melletti téren. Egy idős, több mint nyolcan éves néni saját készítésű lángost küldött nekik, amit a rendőrök gyorsan meg is ettek. "Csókolom, tessék már még dagasztani" - kérte az idős nénit telefon egy fiatalabb, aki kivitte a lángost a térre.

18:45
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Felsőzsolcáról tudósít az [origo]

Vasárnap délután az elöntött Felsőzsolcához érkezett az [origo] tudósítója és fotósa. A hétezer fős településen szombat éjjel kezdődött el a kitelepítés, miután az áradó Sajó elöntötte a házakat. A kitelepítésekről ebben a riportunkban, a felsőzsolcai helyzetről ebben a cikkünkben talál részleteket.

18:46
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Árverést tart a Képzőművészeti Egyetem az árvízkárosultak javára

Saját munkáikból tartanak árverést a Magyar Képzőművészeti Egyetem oktatói és hallgatói június 19-én az árvízi katasztrófa károsultjai javára az Epreskertben Budapesten. A szervezők várnak minden műkedvelőt, aki szívesen segítene a bajbajutottakon - közölte Balogh Máté, a Magyar Képzőművészeti Egyetem PR kommunikációs munkatársa. Az egyetem  a bevétel teljes összegét a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által létrehozott bankszámlára utalja.
(MTI)

18:49
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Több mint 120 millió forint gyűlt össze eddig a segélytelefonokból

Magyarországon sem a délkelet-ázsiai szökőár, sem a haiti földrengés idején nem adakoztak annyian telefonon, mint a mostani magyarországi árvíz idején - közölte a Nemzeti Segélyvonal Alapítvány, amelynek  a honlapján hétfőn délután szereplő adatok szerint 21 nap alatt 584 ezerszer hívták a 1752-es Nemzeti Segélyvonalat. A 250 forint összegű emeltdíjas hívásokból már több mint 120 millió forint gyűlt össze, az adományokat a Nemzeti Segélyvonal mögött álló öt legnagyobb magyarországi karitatív szervezet az elmúlt napokban kezdte továbbítani az ár- és belvízkárosultakhoz.

A 1752-es számot a Magyar Telekom és az Invitel hálózatából lehet hívni. A Vodafone és a Telenor mobilszolgáltatók, illetve az UPC ügyfelei a 1749-es segélyvonalat hívhatják, de ezt a számot a Magyar Telekom, és az Invitel előfizetői is elérhetik. Az itt összegyűjtött 200 forintos adományok a Magyar Vöröskereszt segítségével jutnak el az érintettekhez.

18:51
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Méteres víz áll a miskolci Auchan áruházban - fotók

Forrás: Olvasónk képe

Két nagyáruházat is elöntött a megáradt Sajó Miskolc határában, olvasónk fotóin látszik, hogy az egész eladótérben legalább térdig érő víz áll. További képekért kattintson a fotóra!

18:54
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

158 millió forint gyűlt össze a Nemzeti Segélyvonal hívásaiból

A kedd délutáni adatok szerint összesen 635 ezren hívták eddig a 1752-es Nemzeti Segélyvonalat. A 250 forint összegű emeltdíjas hívásokkal összegyűlő adományokat a Nemzeti Segélyvonal mögött álló öt legnagyobb magyarországi karitatív szervezet továbbítja az ár- és belvízkárosultakhoz. A 1752-es telefonszámra összegyűlt több mint 158 millió forint gyors átadását előre kötött szerződések teszik lehetővé. Több mint 132 millió forintnyi adományt ajánlottak fel a Duna Televízió nézői is az árvízkárosultak számára az Összefogás Napok címmel meghirdetett akció során péntektől kedd délutánig.
(MTI)

19:00
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

"Apokaliptikus a látvány"

Miskolc felé az M30-as utolsó, lezárt szakaszán az [origo] tudósítói három biciklissel találkoztak. A fiatalemberek a pályát két oldalról körülvevő vizet nézték. "Ilyet se látunk még, de ne is lássunk mindig" - mondta egyikük, hozzátéve, hogy azért nagy élmény autópályán biciklizni, ezt se próbálták még ki korábban.

Tudósítónk szerint a lezárt szakaszról belátni Felsőzsolcára, amit Miskolc felől teljesen elvágott a megáradt Sajó. Az autópályáról azt látni, hogy a város határában hatalmas homokzsákkupacokon dolgozik néhány ember, rakják a zsákokat, traktor szállítja őket. A város oldalában több ház vízben áll. A városba vezető régi úton, mint egy átszakított töltésen aszfaltot megbontva, szalagkorlátot elsodorva hömpölyög keresztül a Sajó, amely egy benzinkutat és két nagyáruházat is elöntött, tudósítónk szerint apokaliptikus a látvány.

Helikoptert is látott az [origo] tudósítója, a gép Miskolcról szállított valamit Felsőzsolca felé.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Csak a tábla mutatja az utat Felsőzsolca felé. További képekért kattintson a fotóra!

19:05
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Hazamehetnek a gátakról a pénzügyőrök

Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kijelölt kormánybiztos szóvivője a bejelentette, hogy csökkentik a Borsod megyei gátakon védekező erők létszámát. A kivezényelt rendőri erők 20 százaléka, valamint a vám- és pénzügyőrök térhetnek haza a keddi döntés alapján.
(Független Hírügynökség)

19:08
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Tizenöt házat ürítettek ki Sajóládon a visszaduzzadó folyók miatt

Továbbra is árvíz fenyegeti a Sajó és a Hernád között fekvő Sajóládot, ahol ezúttal nem a település melletti folyó, hanem a kilométerekkel arrébb húzódó Hernád okoz nagyobb problémát. A Borsod megyei falu a két folyó árvizének összetalálkozása miatt bekövetkező visszaduzzadó víz miatt került veszélybe. A helyi védekezésben több százan vesznek részt, a vízszivárgás miatt a település 15 házából kellett kitelepíteni embereket.
(Független Hírügynökség)

19:20
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Oltások és higiénia az árvízzel elöntött területeken

Árvíz idején csak ritkán fordulnak elő védőoltással megelőzhető fertőző betegségek és járványok, ezért az elöntött területeken speciális védőoltások általában nem szükségesek, néhány esetben azonban meghatározott csoportok védőoltása mégis ajánlott - közölte kedden az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). A fertőző májgyulladás "A" típusa és a hastífusz ellen létezik védőoltás, ezeket akkor ajánlják, ha széklettel terjedő fertőző betegségek veszélyeztetik a lakosokat. A szolgálat azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy nincs olyan védőoltás, amellyel valamennyi fertőzés teljes biztonsággal megelőzhető, az alapvető higiénés szabályok betartása a védőoltások alkalmazása mellett is szükséges.

Mint közölték, az árvízi védekezésben részt vevő hivatásos szervek dolgozóinak tetanusz, a fertőző májgyulladás "A" típusa és hastífusz elleni védelméről a munkáltatónak kell gondoskodnia. Az önkéntesek esetén mérlegelni kell az adott terület járványügyi helyzetét és a személy oltottsági állapotát, ennek ismeretében lehet dönteni a tetanusz és a fertőző májgyulladás "A" típusa elleni védőoltások szükségességéről.

Mint írják, különleges helyzetekben szóba jöhet gamma-globulin adása, ami akkor ajánlott, ha az ár- és belvíz árnyékszékeket önt ki, az embereket pedig nem telepítették ki, és az adott lakosságcsoport tagjaitól a személyi higiénés szabályok betartása nem várható el. Az ő beoltásukról a területileg illetékes kistérségi tiszti főorvos dönt.

Az ÁNTSZ szerint a befogadó településre áttelepítettek, tömegszálláson elhelyezettek esetén a zsúfoltság és a személyi higiénés szabályok betartása okozhat gondot, és ilyen körülmények között is kialakulhatnak járványok, legtöbbször hasmenés vagy légúti betegségek. Ilyen tünetek esetén a beteget el kell különíteni. Az ÁNTSZ arra is felhívja a figyelmet, hogy a tömegszálláson elhelyezett gyermekek életkorhoz kötött kötelező oltásait ellenőrizni kell, és az esetlegesen elmaradt és esedékes oltásokat azonnal be kell adni.
(MTI)

19:21
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

A rendőrök szerint nem fosztogatnak Borsodban

Sokan nem merték elhagyni otthonaikat az árvízzel sújtott területeken az elmúlt napokban, mert attól tartottak, betörnek hozzájuk. Hétfőn elterjedt a hír, szervezetten fosztogatják az üresem maradt épületeket Borsodban. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrkapitány szerint alaptalanok az árvíz sújtotta területek fosztogatásáról szóló hírek.

Vereckei Csaba, Borsod megyei rendőrfőkapitány kedden azt mondta, valamennyi hátrahagyott épületet, ingóságot és ingatlant a rendőrök éjjel-nappal őriznek, éjszaka rendszeres helikopteres járőrözéssel is nyomon követik a területen a mozgást.

Miskolcon a nagyáruházak közelébe a másfél méteres víz és a nagy távolság miatt szinte lehetetlen eljutni, a rossz szándékkal közeledőket azonnal meglátják. Az üzletek saját biztonsági őrei csónakkal járják a területet. Több rendőr éjjel-nappal vigyáz arra, hogy senki ne juthasson a boltok közelébe.

Vereckei Csaba rendőrfőkapitány elmondta, a rendőrség eddig két esetben ért tetten olyanokat, akik az árvíz miatt elhagyott házakba betörtek. Gyorsított eljárással kerülnek bíróság elé, és a rendkívüli helyzet miatt súlyosabb büntetés vár rájuk.

19:22
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Ebihalak úszkálnak az M30-as felhajtóján sztrádafeljárón

Felsőzsolca mellett az M30-as lezárt felhajtóján körömnyi ebihalak úszkálnak az aszfaltot elborító vízben - jelentette az [origo] tudósítója, aki szerint némelyik példány már egészen kifejlett. A lehajtónál egy dzsip áll csónakszállító trailerrel, gazdája csónakon folytatta útját Felsőzsolca felé.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Aszfaltot feltépve, korlátokat átszakítva hömpölyög a Sajó. További képekért kattintson a fotóra!

19:29
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Két rekordár után újraindul az élet Edelényben

Megkezdődtek a helyreállítási, kárelhárítási munkálatok Edelényben, ahol néhány napja rekord vízállással tetőzött a Bódva. A folyó visszahúzódása után ahol már lehet, azonnal nekikezdtek a feladatoknak. Visszakapcsolják a közvilágítást a város nagy részén - ahol már nem áll víz az utcákban - a közbiztonság fokozása érdekében. Edelényben a rendőrség folyamatosan felügyeli a rendet, az elárasztott utcákba csak az ott lakók mehetnek be - mondta Molnár Oszkár, a település független polgármestere.

Mint hozzátette, az edelényi és a készenléti rendőri állomány tagjai nemcsak erre koncentrálnak, hanem a közúti forgalomra, sőt a bámészkodókra, katasztrófaturistákra is kiemelt figyelmet fordítanak. Azokat, akik nem vesznek részt a védekezésben, nem engedik be az árvíz által érintett területekre. Két tömbház 50 lakásában az áramot is visszakapcsolják. A polgármester szerint az állati eredetű hulladékokat - például az elpusztult házi állatok tetemeit, az elárasztott fagyasztóládában lévő húsokat - az önkormányzat százszázalékos tulajdonában lévő társaság bejelentés alapján összegyűjti, azok elszállításáról, megsemmisítéséről gondoskodnak.

Molnár szerint azok a lakók, akiket ki kellett költöztetni az otthonukból az ár miatt, a polgármesteri hivatalban kérhetnek fertőtlenítőszert. Emellett ellátják őket élelmiszerrel, ásványvízzel is. Edelényben négy hét alatt két, rekord nagyságú árhullám vonult le a Bódván. Egyes területeken áll a víz, ezért megkezdődik a szúnyogirtás. A városban már három nagy teljesítményű szivattyú üzemel, hogy az elöntött területekről visszanyomják a vizet a Bódva-mederbe. A folyó már apad, de még mindig magas a vízállás. A kastély melletti töltésre rakott ideiglenes védművön korábban átbukott az ár. A gát melletti utat zúzalékkal feltöltik, hogy a rakodógép be tudjon menni a sérült töltésrészhez. Ennek segítségével fogják lokalizálni a szakadást a nyúlgáton és a töltéstesten.
(MTI)

19:31
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Matracokat, cukrot és járókereteket küld Edelénybe Hódmezővásárhely

Több millió forint adományt küld az árvíz sújtotta borsodi területre Hódmezővásárhely és a Johannita Segítő Szolgálat helyi szervezete; az adományokat hétfőn rakták fel egy nyolc tonnás kamionra, mely kedden indul útnak. Az alpolgármester szerint a kamion célja Edelény lesz, ahol az adományokat a polgármester, Molnár Oszkár várja majd. A szállítmányban 120 matrac, 300 kilogramm cukor, 450 kilogramm liszt van, visznek gyógyászati segédeszközöket, köztük több tucat járókeretet, de küldenek székeket is.

Kószó Péter alpolgármester csütörtökön Tőkés László európai parlamenti képviselővel közösen látogatja meg Miskolc környékét és Felsőzsolcát, ígérete szerint akkor is nagy mennyiségű adományt visznek, a használati tárgyak mellett legalább félszáz doboz gyermekjátékot, élelmiszert, ruhákat, esőkabátokat. Emellett Tőkés László az erdélyiek adományait is elhozza.

A kedden induló szállítmány egy része a johanniták németországi szervezetétől érkezett, másik részét Hódmezővásárhelyen gyűjtötték. A nemzetközi szervezet egyébként gyakorlott az ilyen jellegű segítség koordinálásában, már megkezdődött a segélyezés második fázisának előkészítése is. A helyreállítás időszakában ugyanis az újjáépítés mellett az elvesztett javak pótlására is szükség van, így elkezdődött a bútorok gyűjtése, és a szervezetnél már rendelkezésre áll olyan gép is, mely a házak kiszárítására használható - tette hozzá Kószó Péter.
(Független Hírügynökség)

19:37
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Gerendahíd köti össze újra Szendrő két felét

Gyalogoshídon közlekednek a lakók Szendrőben, ahol összeomlott egy híd a Bódva áradása miatt. Szaniszló János, Szendrő polgármestere kedden elmondta: a gerendákból ácsolt híd elkészült, ezen tudnak közlekedni a település két része között, a további munkához segítséget várnak a katasztrófavédelmisektől is. A híd helyreállítása azért lenne fontos, hogy legalább személyautóval át lehessen menni Szendrő egyik részéből a másikba. A statikus egyébként már megadta a szakvéleményt - tette hozzá a polgármester.

Beszámolt arról is, hogy a városban eddig tizenkét ház dőlt össze, további hat-hét pedig életveszélyes. Minden sérült töltésrészt sikerült lezárni, azaz a Bódva árhulláma már sehol nem bukik át a gáton, így megakadályozták a további elöntést. Hat szivattyú üzemel a településen, és a tervek szerint szerdán egy bányaszivattyút is beindítanak majd olyan területen, ahol a szivattyúzást eddig nem tudták megoldani.
(MTI)

19:49
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Körbevette a víz Sajóládot

Sajóládot már teljesen körülveszi a víz. Egyik oldalán a megáradt Sajó hömpölyög, de a helyiek szerint már apad a folyó, így most a település másik határára koncentrálják erőiket. Ide a távolabb folyó Hernád ért el, és bár a kertek végére homokzsákokból gátat építettek, egy üres telknél átfolyt a zsákokon a víz és elöntötte a kerteket. Tudósítónk szerint most már minden házat körül kell venni homokzsákokkal, a helyiek nagy erőkkel dolgoznak, egy busznyi rendőr is érkezett a segítségükre Borsodból. "Szervezett káosz van, nem tudni, ki irányít, de helyükre kerülnek a dolgok" - jelentette a munkákról az [origo] tudósítója.

19:50
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Tartja a gát a Hernádot

Olvasónk fotója Hernádszentandrásról, ahol szivattyúkkal és homokzsákokkal tartják vissza a Hernádot. Kattintson a képre árvízi fotóinkért!

Forrás: Üveges Gábor olvasónk fotója

19:51
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

LCD tévék úszkálnak egy miskolci áruházban a pletyka szerint

"Fentről a hegyről olyan, mint a Balaton" - mondta Felsőzsolca mellett az [origo]-nak két biciklis, akik mellékutakon és hegyeken át járják be a környéket, és térképezik fel a helyzetet. A két férfi Sajóecsegen át Miskolc felől érkezett a Sajóhoz, azt mondta, hogy már se Felsőzsolcára, se Arnótra nem lehet bejutni, csak katonai járművekkel, több helyen ők is tengelyig a vízben gázolva jöttek át a víz alatt álló úton. Jó meleg a víz - mondták.

A két férfi a Miskolc melletti egyik elárasztott áruház biztonsági őrétől úgy tudja, hogy a bevásárlóközpontban LCD tévék úszkálnak, az árvíz ugyanis olyan hirtelen jött, hogy nem tudtak védekezni. A biztonsági őr azt mesélte nekik, hogy nyolckor még nyitva volt az áruház, tízkor pedig már "vége volt mindennek". Egy másik áruháznál most rakják össze az átemelő szivattyúkat, és csak este indítják el őket. "Olyan vastag csöveket pakolgatnak, mint én" - mondta az egyik férfi az [origo]-nak.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

19:57
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Ötmilliárd forint kár keletkezhetett az úthálózatban

A folyók apadása ellenére még legalább egy hétig nem használhatják az autósok az árvíz miatt fél-, vagy teljes pályán lezárt útszakaszokat - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője kedden. A Magyar Közút kezelésében országosan 30 ezer, Pest megyében 2300 kilométernyi útszakasz van. Pécsi Norbert szóvivő elmondta, hogy a korábban lezárt utakat 7 napig még zárva tartják, és a jelenleg érvényben lévő forgalomkorlátozások, terelések is fennmaradnak. A szóvivő szerint idő kell a vízelöntések, átfolyások nyomán lerakódott iszap eltávolításához, másrészt fel kell mérniük a keletkezett károkat, hogy megtervezhessék a szükséges beavatkozásokat, javításokat.

A kisebb munkálatok költségeit az üzemmérnökségek állják, a jelentős ráfordítást igénylő beavatkozásokhoz azonban állami segítség szükséges - tette hozzá a szóvivő. A károk nagyságrendjét érzékeltetve elmondta, hogy felméréseik szerint a 30 ezer kilométeres országos úthálózatukban az első nagy esőzések következtében bruttó 2 milliárd forint körüli kár keletkezett, amely mostanra - az áradások miatt - akár az 5 milliárdot is elérheti.

Pest megyében május végéig csaknem 100 milliós a kár a társaság kezelésében lévő úthálózatban, de hogy jelenleg mekkora a kár, csak a helyreállítási munkálatok befejezését követően lehet megmondani. A régióban 12 órás, váltott műszakokban, folyamatosan dolgoznak a Magyar Közút szakemberei a vízzel és iszappal szennyezett utak szabaddá tételén - közölte Pécsi Norbert. A szóvivő azt tanácsolja az autósoknak, hogy mielőtt az árvíz sújtotta területekre útnak indulnának, érdeklődjenek a korlátozásokról az Útinformnál.
(MTI)

19:57
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Lezárták a tanévet Edelényben

Lezárták a tanévet a Borsod megyei Edelényben, ahol a Bódva rendkívüli áradása miatt ellehetetlenült a tanítás. A gyerekek már több napja nem járnak iskolába az árvíz miatt, és a kitelepített embereket is az iskolákban szállásolták el. A kieső tanítási napok pótlásáról - az elmaradt tananyag feldolgozásáról - az iskolának a következő tanítási évben gondoskodnia kell.
(MTI)

19:58
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

"Senki nem tudta, mekkora víz jön"

A Felsőzsolca és Arnót közötti ipari parkot is elöntötte a víz - mondta az [origo]-nak két férfi, akik csónakkal érkeztek a sztráda vízben álló végéhez, hogy bemenjenek a munkahelyükhöz felmérni a helyzetet. Nyílászárókat gyártó, ötezer négyzetméteres gyáruk ázik bent a vízben, tegnap még Arnót felől be tudtak jutni, körberakták homokzsákokkal, de ma már nem lehet megközelíteni úton az épületet - mondták. A két férfi saját csónakot hozott, és azt latolgatta, hogy vállalják-e, hogy az erős sodrásban evezőkkel induljanak be. "Motorcsónakkal jobb lenne" - mondták.

Szerintük senkinek nem volt elképzelése arról, hogy ekkora árvíz jön, mert ha lett volna, akkor "nem pénteken este kezdtek volna rohangálni a hatóságok", hanem sokkal korábban.

20:03
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Gyorsan apad a Sajó, lassan a Bódva, árad a Tisza

Csökkennek a vízszintek az észak-magyarországi folyókon, a Sajó csaknem teljes hosszán apad, a Bódva vízállása lassan csökken, a Hernád vízmércéje Gesztelynél félméteres apadást mutat. Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályvezetője kedden azt mondta: a Sajó tiszai torkolatához közeli szakaszán stagnál a vízszint, de a felsőbb részeken apadás van. Sajópüspökinél a 416 centiméteres tetőzés óta 122 centimétert csökkent a vízállás, jelenleg 294 centimétert mutat a vízmérce. Hozzátette: Felsőzsolcánál is apad a folyó, a tetőzés óta több mint fél méterrel lett kisebb a vízszint, kedden délután 435 centiméteres volt a vízállás. 

A Bódva teljes hazai szakaszán apad, de ennek üteme még mindig lassú. Hídvégardónál a folyó 333 centiméteres rekordszinttel tetőzött, jelenleg 255 centiméteres a vízszint. Szendrőnél a 325 centiméteres tetőzési érték óta 62 centimétert apadt a folyó, azaz 263 centi a Bódva vízállása - mondta a szakember. A Hernád Gesztelynél a hétfői tetőzést követően már több mint fél métert apadt, míg feljebb egyre intenzívebb a vízszint csökkenése. A Takta továbbra is nagyon lassan apad. Csont Csaba kitért arra, hogy a Bodrog Felsőbereckinél hétfőn 10 órán át tetőzött 755 centiméteres vízállással, Sárospatak térségében pedig hétfő estétől 699 centiméteres szinten stagnál a folyó.

A Tisza vízállásáról azt mondta: a folyó kedden délelőtt tetőzött Tiszabercelnél 711 centiméteres vízállással, Tokajnál a vízszint a kora délutáni órákban 810 centiméterre emelkedett és további kisebb áradásra kell számítani. A Tisza áradása, valamint a Sajó és a Hernád árhullámai miatt Tiszapalkonyánál a 2000. évi árvíz óta mért eddigi legmagasabb, azaz 806 centiméteres vízszintet megközelítő tetőzés valószínű. A tetőzés szerdán viszonylag nagy hosszban bekövetkezhet - jegyezte meg az árvízvédelmi osztályvezető.
(MTI)

20:12
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Elöntötte a Duna Dunakeszi partjait

Az [origo] egyik olvasója Dunakeszin fotózta le a Duna vizét, ami elöntötte a Pest megyei város partjait. Kattintson a képre árvízi fotóinkért!

Forrás: Molnár Ádám olvasónk fotója

20:23
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Eddig 5046 embert kellett kitelepíteni - Az árvíz számokban

Bakondi György árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságában elmondta: már felkészültek a Tisza rendkívüli áradására, így Szolnok térségében felhalmozták a homokzsákokat, műszaki eszközöket, az emberek pedig készültségben állnak, és remélik, hogy a 2000-es rekordszintet nem éri el a vízszint. A miniszteri biztos közlése szerint kedd reggelig 113 településről 5046 embert kellett kitelepíteni. A legtöbben, 4052-en Borsodban kényszerültek elhagyni otthonukat.

Az ország 11 megyéjében, 3088 kilométeren tart az árvízi védekezés, jelenleg a legkritikusabb helyzet a Sajó és a Hernád torkolatánál van. 26 településen 93 épület dőlt össze, ebből 27 lakóház Felsőzsolcán. A miniszteri biztos közölte: az ár levonulta után azonnal megkezdik a károk felmérését, majd azt követően áttekintik a katasztrófavédelmi törvényt.

Komáromnál kedd reggel tetőzött a Duna, a térségben megkezdődött az apadás, ezért délután hat órától másodfokúra mérsékelték a készültséget a folyó Komárom és Almásfüzitő közötti szakaszán. A gemenci ártéri erdőt azonban szinte teljesen elöntötte a Duna, a vadállomány védelmében az 55-ös főúton Bátaszék és Baja között 60 kilométeres sebességkorlátozás van érvényben. A 21 ezer hektáros erdőtömb mintegy 95 százaléka víz alatt van, mindössze 900 hektárnyi terület maradt szárazon. A víz mintegy kétezer vaddisznót, ugyanennyi szarvast és körülbelül kétszáz őzet, elsősorban a szaporulatot veszélyezteti. A vadállomány nagy része a Duna bal partjára és száraz területekre húzódott. A katasztrófavédelmi igazgatóság arra kérte a Szekszárd és Baja között közlekedőket, hogy az 55-ös út helyett az M9-es és az 51-es utat válasszák.

Kedden Mohácsnál elrendelték a másodfokú árvízvédelmi készültséget, a Duna magas vízállása miatt leállt a kompforgalom. Az árhullám magassága a Duna magyarországi alsó szakaszán, Mohács térségében meghaladta a másodfokú készültségi szintet, a 850 centimétert. Az előrejelzések szerint csütörtökre, péntekre várható a tetőzés, 930 centiméter körüli vízállással.
(MTI)

20:30
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Újra járható a 27-es főút edelényi szakasza

Hétfő este 6 órától újra járható a 27-es főút Edelény belterületén, igaz, csak az útpálya felén lehet közlekedni, jelzőslámpás irányítás mellett. Az utat az áradó Bódva miatt június 4-én zárták le - közölte a közútkezelő társaság megyei ügyelete. A főút kastély felőli oldala teljesen beszakadt, alámosta az ár, beton- és aszfaltdarabokat szakított ki a burkolatból. Hétfő este 6 órakor oldották fel az útzárat Sajóecseg és Boldva között is.

A megyében azonban még most sem lehet közlekedni a 3-as főút miskolci bevezető szakaszán, az M30-as autópálya Miskolc északkeleti csomópontjában, a 37-es főút Gesztely-Miskolc közötti részén, a 27-es út Edelény-Szendrő közötti részén. A közútkezelő továbbra is azt ajánlja az autósoknak, hogy ha nem fontos, ne induljanak el Miskolcról észak, illetve kelet felé, a kijelölt terelőút rendkívül zsúfolt, az árvízi védekezésben résztvevők konvojai is ezt az utat használják. Sajógalgócra, Hernádszentandrásra, Tornabarakonyba és Tornaszentandrásra személyautóval továbbra sem lehet behajtani.
(MTI)

20:37
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Újra járható az M30-as Miskolc-Észak csomópontja

Kedden kora estétől ismét használhatják az autósok az M30-as autópálya miskolci északi felhajtóját. A sztrádára ugyanakkor a felsőzsolcai körforgalom előtt a Kassa, illetve Sátoraljaújhely felől érkezők még nem tudnak felhajtani, a csomópont továbbra is járhatatlan vízátfolyás miatt. A közútkezelő Borsod-Abaúj-Zemplén megyei ügyelete szerint a megye határátkelőin továbbra sem léphetnek be és ki a 7,5 tonna összsúlynál nehezebb teherautók, a sátoraljaújhelyi átkelőnél ugyanakkor már nincs súlykorlátozás. Sok út továbbra is járhatatlan a megyében, három településre - Hernádszentandrásra, Tornabarakonyra és Tornaszentandrásra - autóval még nem lehet bemenni, Bőcs belterületét pedig továbbra is kettévágja a Hernád.
(MTI)

20:45
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Nincs vezetékes víz a baranyai Páprádon

Lajtoskocsikból látják el ivóvízzel a 180 lakosú Páprádot, mert elöntötte az ár a település vízművét - közölte a baranyai falu polgármestere kedden. Lőrincz János elmondta: csaknem 1 méteres víz áll a helyi vízmű épületében, így azt haladéktalanul áramtalanítani kellett. A polgármester szerint körülbelül egy hét kell ahhoz, hogy helyreállítsák a vízszolgáltatást. Páprádot a közeli Bükkösdi-árok megemelkedett vízszintje veszélyeztette többször is az elmúlt napokban.
(MTI)

20:50
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Összevitatkoztak a felek az árvízeknél dolgozó rendőrök ellátásán

Árvíz, illetve veszélyhelyzet esetén első az életmentés, a veszélyeztetett települések védése, és csak utána következik a védekezésben közreműködők ellátása, ezt mindenki, a szakszervezetek is megérthetik - mondta Sipos Gyula, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) gazdasági főigazgatója a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ónodon kedden. A gazdasági főigazgató a Független Rendőrszakszervezet (FRSZ) azon kifogására reagált, hogy a védekezésben részt vevő rendőrök elhelyezése, ellátása sok helyütt problémás.

A Sajó és a Hernád találkozása melletti Ónodon, ahol a két folyó soha nem látott vízmennyiséget hoz magával, a gáton tartott rögtönzött beszélgetésen ott volt a Független Rendőrszakszervezet (FRSZ) ügyvivője, Demján Zsolt is, aki megismételte a nap folyamán tett kijelentéseit, melyek szerint az árvízi védekezésre Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe vezényelt rendőrök, katonák fogadására nem készült fel a logisztika. A beszélgetés éles vitába torkollott.

Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kijelölt miniszteri biztos szóvivője szerint tudomásul kell venni mindenkinek, hogy itt rendkívüliek a körülmények, olyan körülmények között alszanak az emberek, amilyen lehetőséget biztosítani tudnak. Ha matracon, akkor matracon, ha két napig nincs lehetőség aludni, akkor azt is el kell fogadni, mint ahogyan azt is, ha egy napig nincs meleg étel. Az a lényeg, hogy az árvízzel fenyegetett településeket megvédjük - tette hozzá, megjegyezve: teljesen jogos, hogy a védekezéshez szükséges elemi feltételeket megkapják a védekezők, ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy a körülmények nem a megszokottak.

Tömegszálláson lakunk, élünk - mondta, megjegyezve: az árvízzel fenyegetett települések lakosai mindenben segítik a rendőröket, tűzoltókat, katonákat, mindazokat, akik hozzájárulnak ahhoz, hogy megvédhessék házaikat, a falvakat. Sipos Gyula azt mondta: az árvízi helyzet a múlt hét végén vált minden korábbinál komolyabbá, akkor kellett megszervezni mindent. Szombaton, vasárnap ez a rendvédelmi szerveknek sem volt könnyű. Mint mondta: amikor rendkívüli a helyzet, az ellátás természetesen nem a normális színvonalú.

A veszélyhelyzetben több mint hétezer rendőr mozdult meg, jött, segített, és segít. A riadó elrendelésekor ugyanakkor nem lehetett tudni, hol  pihennek majd az emberek, hogyan oldható meg az ellátásuk, ezt útközben, időközben kellett megszervezni - tette hozzá. A gazdasági főigazgató azt is elmondta: valóban igaz, hogy az első napokban nehezek voltak a feltételek, de ide életet "menteni jöttünk, amikor rendkívüli a helyzet, rendkívüliek a megoldási lehetőségek is", az árvíznél a viszonyok rendkívül gyorsan változnak, és ez nem tervezhető. Ugyanakkor az emberi problémákat kezelni kell, mindenki elfáradt, mindenki feszült, ideges, türelem, higgadtság kell, az ellátás a helyére került - jegyezte meg.
(MTI)

20:50
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Esztergomnál tetőzik a Duna

Esztergom fölött apad a Duna, a város térségében pedig órák óta tart a tetőzés. Kedden Nagybajcs-Gönyü térségében intenzív, Esztergomnál lassú apadás várható az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság hétfő esti tájékoztatása szerint. A Mosoni-Duna Rábca menti szakaszán - Kunsziget és Abda, valamint Ikrény és Rábapatona között és a Győr-Koroncói árvízvédelmi szakasz teljes hosszán - korábban elrendelt harmadfokú készültséget este hat órától másodfokúra enyhítik - közölték.
(MTI)

20:51
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Fosztogatókról beszélnek Felsőzsolcán

"A jobboldali szomszédunk teljesen összedőlt, a baloldali, az Annuska néni már reped, és kettővel odébb is összedőlt egy ház" - mondta az [origo]-nak egy felsőzsolcai fiatalember, aki társával egy fémcsónakban mentette cégének felszerelését a kiöntött Sajón keresztül. Azt mondta, három napja épít homokzsákokból gátat a faluban, de mindegyiken átjött a víz, és végül a kertek alatt árasztotta el a házát.

A fiatal férfi a Miskolc határában levő elárasztott bevásárlóközpont parkolóján át evezve hordta Miskolcra megmaradt vagyonát. A gátakon járőröző biztonsági őrök láttán megjegyezte: nem árt, hogy járőröznek, mert Felsőzsolcán a bedőlt házakban már úgy hallották, hogy fosztogatnak. "A szomszédban a ledőlt fal mögül kilátszik a tévé, annak is biztosan lesz gazdája" - fogalmazott.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

21:00
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Négy elzárt település van Borsodban

Némileg javult az árvízi helyzet Borsod megyében: vasárnap estére már csak négy település volt a víz fogságában. A reggeli órákban még tucatnyi községbe nem lehetet bejutni személyautóval. A közútkezelő társaság szerint Sajógalgócot, Hernádszentandrást, Tornabarakonyt és Tornaszentandrást nem lehet megközelíteni személyautóval. Továbbra is több út járhatatlan a megyében.

Az éjszakai órák Ónod és Sajópetri lakóinak lesznek igen nehezek, és az otthonukban maradt felsőzsolcaiak is nehéz helyzetben vannak. Nem múlt el a veszély Nagykinizs, Kiskinizs, Felsődobsza, Hernádkércs térségében sem.

21:07
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Már 90 borsodi ház omlott össze

Eddig mintegy 90 olyan házról tudnak a szakemberek, amely az áradások miatt dőlt össze Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, továbbá 700 embert kellett kitelepíteni - közölte Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője hétfőn délután. A szóvivő szerint ezzel a kitelepítettek száma 4450-re nőtt a megyében. Ennek egyik oka, hogy a vízben álló házak közül egyre több roskad össze, így növekszik a kitelepítettek száma is.

A kitelepítettek egy részét közösségi szállásokon helyezték el, mások rokonoknál találtak menedéket - tette hozzá. Kitért arra is, hogy több folyó lassú apadásnak indult, például a Sajó felső szakaszán 20-25 centiméteres apadás tapasztalható. Lassan apad a Mura és a Hernád is. A megyében összesen mintegy 18 ezren védekeznek az áradás ellen - közölte a szóvivő.
(MTI)

21:08
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Gyalog mentene két síró kisfiút egy férfi

Miskolc felől egy fiatalember feltűrt nadrággal nekivágott a folyónak, mondván, gyalog akar bejutni Felsőzsolcára, mert bent van két unokaöccse, egy tízéves gyerek és a bátyja, akik sírva hívták fel telefonon. A férfi azt mondta, őt nem érdekli a sodrás, akkor is bemegy, "ha kell, akkor beúszik". Kölcsönkapott egy felfújható gumicsónakot, meg egy gumicsizmát, azzal indult el egyedül az elárasztott település felé.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képeinkért kattintson a fotóra!

21:17
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Összecsuklottak a házak

Felsőzsolcán van, ahol derékig ér a víz, több vályogház csak úgy összecsuklott - mondta tudósítónknak egy biztonsági őr, aki az elárasztott bevásárlóközpontokra vigyáz. Egy biztonsági őr, aki a szomszédos területet őrzi, azt mondta: vasárnap reggel már úgy jött el otthonról, hogy földönfutóvá lett.

Az őrök szerint két benzinkút is víz alatt van, de a benzin kifolyásától nem kell félni szerintük. Még mielőtt a víz elérte a kutakat, leszigetelték őket, így már csak a tartályokban van olaj és benzin - mondták.

21:20
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Visszabontják az ónodi gátat

Ónodon már bontják a Sajó megmagasított töltését, hogy az apadó folyóba vissszafolyhasson az elárasztott területekről a víz. Kattintson a képre árvízi fotóinkért!

Fotó: Magócsi Márton [origo]

21:40
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Elítéli a közútkezelő a kátyúvadász akciót

A közútkezelő azt kéri a Nógrád Megyei Hírlaptól, hogy vonja vissza kedden meghirdetett "kátyúvadász" akcióját, mivel az ilyenkor szokásos útjavítást az árvízi munkák miatt nem tudják elvégezni. A társaság megdöbbenéssel értesült arról, hogy a legnagyobb árvíz közepette Nógrád megyében "kátyúvadász" akciót hirdetett a helyi lap - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztálya. Mint hozzátették, a cég valóban nem tudja tartani kátyúzási ütemtervét, a kritikus helyzetet okozó esőzés miatt fel kellett adniuk a nagy felületű burkolatjavításokat és nem tudták befejezni az országos burkolatjelfestést sem.

A Nógrád Megyei Hírlap keddi számában arra biztatta olvasóit: küldjenek be fotókat az úthibákról a szerkesztőségbe, hogy azokat folyamatosan közölhessék, "megmutatva, hol lenne tennivaló". A közútkezelő közleményében szerint az elmúlt hetekben több mint 150 útszakaszt kellett lezárni, ezek közül sok ma is járhatatlan, az ázott töltések megcsúsztak, utakat mosott el vagy alá a víz. Mintegy 5 milliárd forintra becsülhető a nemzeti vagyonban keletkezett kár - tették hozzá. A Magyar Közút szerint Nógrád megye folyói és patakjai is jelentős károkat okoztak, azok elhárítása tart, de számos munkatársat és munkagépet kellett átcsoportosítani a még nagyobb bajban lévő borsodi üzemmérnökségekhez.

"Súlyos aránytévesztésnek gondoljuk, hogy ilyen körülmények között a lap kátyúvadászatra hívja az olvasókat" -  írták a közleményben, amelyben az autósok megértését is kérik.
(MTI)

21:55
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Halálos áramütést kapott egy felsőzsolcai férfi

Halálos áramütést szenvedett az árvíz sújtotta Felsőzsolcán egy középkorú férfi - közölte a város jegyzője, Sáhó Zoltánné. A Kodály Zoltán utca egyik házában történt a baleset vasárnap délután - mondta a jegyző, aki szerint a város nagy részét éppen az áradat okozta veszély miatt korábban áramtalanították. Egy aggregátor beüzemelésekor történt a baleset, a férfit többször próbálták újraéleszteni, de nem sikerült. (MTI)

21:56
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Nagybajcsnál tetőzik éjjel a Duna

Az éjjel Nagybajcsnál tetőzik a Duna - közölte az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A következő napokban lassú apadás várható a folyón. Éjszaka és hétfő hajnalban azonban Győrben is védekezniük kell a vízügyi szakembereknek, a Szérüskert utca és a Rabkert védelmében "jelentős védelmi munkákat kell végrehajtani" a Nagy-Pándzsa töltésén. (MTI)

22:00
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Az előlegek jogosságát firtatják Zemplénben

Nem tartja elfogadhatónak az erdőhorváti polgármester azt a módszert, ahogy az árvízi védekezés költségeire kért előleg jogosságát vizsgálják. A zempléni település vezetője azt mondja, ha most lenne rá szükség, már nem tudna gyorsan olyan erőket megmozgatni, mint eddig, mert nem tudta kifizetni az eddig felhasznált homokot, valamint a védekezés során bevetett munkagépek üzemanyag-költségeit. A Zempléni-hegységben található falut az elmúlt hetekben egymás után ötször árasztották el a környező patakok.

"A polgármester az első nap hős, mert megvédte a települést a nagyobb katasztrófától. Másnap gyermeknek nézik, mert az illetékesek azt mondják, csak adja be a költségekre az előleg-igényt, azt a lehető leghamarabb utalni fogják. Aztán kijönnek az ellenőrök és úgy beszélnek az emberrel, hogy már-már csalónak érzi magát" - mondta Soltész Árpád polgármester. Mint elmondta, összesen kétmillió forintra adta be előleg-igényét, a felhasznált homok, valamint a védekezéskor használt munkagépek üzemanyag-költségeinek fedezésére. Ezeket ugyanis vállalkozók biztosítják, akik a legutóbbi alkalommal már vonakodtak részt venni a víz elleni küzdelemben, mert eddig is komoly pénzt előlegeztek meg az önkormányzatnak.

A hegyoldalban Erdőbénye felett elterülő Háromhután a legutóbbi esőzések következtében százmilliós nagyságrendű kár keletkezett. Nemrég még támfal-megerősítésére nyújtottam be pályázatot, a múlt csütörtöki áradás óta már támfalunk sincs, elvitte a víz - mondta Verbovszki Károly polgármester. Egy magánházat le kellett bontani, annyira megsérült, egy másikat a falu lakói közösen próbálnak megmenteni. Tolcsván, ahol 350 házat öntött el az ár, szintén százmilliókban mérhető az önkormányzati utakban, hidakban, valamint a patakmederben keletkezett kár. Vojnár László polgármester szerint kérdéses, hogy ebből mit ismernek majd el az illetékes állami szervek.
(Független Hírügynökség)

22:04
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Lassan érnek ki a mentők Borsodban az extrém körülmények miatt

Akár a szokásos idő kétszerese is lehet, amíg a mentők kiérkeznek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, szinte minden esetnél "improvizálniuk" kell a szakembereknek - mondta Breitenbach Géza, az Észak-magyarországi Regionális Mentőszervezet orvos igazgatója hétfőn. Az igazgató szerint az áradások miatt mostanra minden esetnél meg kell szervezni a mentőknek az útvonalat. A lezárt utak, elzárt települések miatt gyakran csak extrém körülmények között juthatnak be a mentők a riasztás helyszínére.

Előfordult, hogy a mentősök az árvíz határáig tudtak csak eljutni a rohamkocsival, utána pedig munkagépekkel, katonai járművekkel vagy csónakokkal haladhattak tovább a beteg otthonáig. Nappal a súlyosabb esetekhez a mentőhelikoptert küldik, ezért plusz egy gép áll készenlétben - tette hozzá. A megyében 20 százalékkal növelték a mentőautók számát is. Az igazgató elmondta azt is, hogy nincsen több esetük, mint egyébként, még a krónikus betegek sem jelentkeznek többször, mint általában.
(MTI)

22:11
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Lezárták a főutat Esztergom mellett

Az árvíz miatt lezárták a 11-es főutat a 61-es kilométernél, Esztergom-Szamárhegynél. A forgalmat váltakozó irányban kerülőútra terelték, ezért várakozásra kell számítani - közölte az esztergomi önkormányzat. A Duna tetőzését hétfő délutánra várják, 730 centiméterrel.

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szerint Komárom-Esztergom megye térségében még fokozatosan árad a folyó, a Vág és a Garam hatása jelentősen befolyásolja a vízszinteket. A Komárom-almásfüzitői árvízvédelmi szakaszon a vasúti védvonal mentén homokzsákok segítségével ideiglenes védvonalat építettek ki a vasúti közlekedés biztosításáért, Komáromban lezárták a teherpályaudvarnál az árvízkapukat. (MTI)

22:12
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Nógrád megye segítséget kér a helyreállításhoz

Nógrád megye önkormányzata segítséget kér az árvízi károk enyhítéséhez a vállalkozásoktól, gazdasági társaságoktól, intézményektől, önkormányzatok vezetőitől, képviselőitől, valamint civil szervezetektől és magánszemélyektől. Pénzbeli adományt, munka és építőanyag-felajánlásokat is szívesen fogadnak. Szabó Péter, a Nógrád megyei önkormányzat illetékese elmondta: a közgyűlés elnöke és a megyei főjegyző az összes megyei közalkalmazottat személyes levélben kérte adakozásra. Az önkormányzat számlát is nyitott, a "Nógrád Megye árvízkárosultjainak megsegítéséért!" számlaszáma: 12031005-00156762-01600004.

A Zagyva és az Ipoly, továbbá több nógrádi patak is rekordmagasságú vizet hozva lépett ki a medréből, és számos nógrádi településen okozott komoly károkat. Annak ellenére, hogy több százan dolgoztak a gátakon, házak omlottak össze vagy károsodtak, megrongálódtak a közművek, utak, és családokat, intézményeket kellett biztonságosabb helyre költöztetni, ellátásukról gondoskodni. A helyreállítás első felajánlói közt volt olyan érdi vállalkozás, amely kilenc fővel és saját teherautóval vállalt egy hétvégi önkéntes munkát, és olyan budapesti cég, amely több ezer kilogramm festékkel, vakolóanyaggal sietett a bajba jutottak megsegítésére Nógrádban - tette hozzá Szabó Péter.
(Független Hírügynökség)

22:18
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Kritikus éjszakára készülnek Ónodon

Vasárnap délutánra harminc centiméterrel haladta meg a Sajó vízszintje a két héttel ezelőttit a Borsod megyei Ónod mellett, a település közelében ér össze a Hernád és a Sajó. A két árhullám összeérése a következő órákban várhatóan 10-15 centiméterrel tovább emeli az árvíz szintjét, ezért Ónodon kritikus éjszakára készülnek.

Hegedűs István jegyző szerint a homokzsákokkal megemelt gát a kisebb szivárgások mellett egyelőre a településen túl tartja a hatalmas víztömeget. Ennek ellenére körülbelül ötven házat körbevett már a víz, amit az okozott, hogy a talajvizet jelentősen megemelte az árvíz. Körülbelül száz helyit ki is kellett telepíteni otthonukból, és feltehetően többeket kell még kiköltöztetni.

A jegyző szerint sok segítő érkezett a településre, de szükségük lenne rakodó- és szállító járművekre, köztük olyanokra, amelyek a töltéskoronán is tudnak közlekedni. Ezenkívül az éjszakai védekezéshez aggregátort, valamint reflektorokat szeretnének beszerezni, mert a fáklyájuk elfogyott - tette hozzá. (FüHi)

22:31
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Hazaszivárognak a lakók borsodi házaikba

Az ár lassú levonulásával spontán visszaköltözés kezdődött a Borsod megyei Sajóecsegen, Felsőzsolcán pedig a korábban kitelepített emberek közül 17-en már visszatértek otthonukba. Azok, akiknek a háza veszélyessé vagy lakhatatlanná vált, visszamehetnek a szállásra - mondta Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője kedd este. Hozzátette, hogy még a visszaköltözők sem tudják, milyen állapotban találják a házukat. Akik azonban úgy döntöttek, hogy elmennek a szállásról, azokat nem tarthatják ott.

Kedd este 8 órától a pénzügyőrség erőit kivonják a védekezésből és a rendőrség erőinek húsz százaléka is hazamehet. Nincs értelme feleslegesen állomásoztatni az embereket, ők ezért visszatérhetnek állomáshelyükre. A tűzoltók, katonák és a többi rendőr elegendő erőt jelent a védekezésben - tette hozzá a szóvivő. Dobson Tibor elmondta, hogy Sajóládon ki kellett telepíteni 8 embert, ezt leszámítva kedden jelentősebb árvízi esemény, például gátszakadás nem történt. A gátak erősítése továbbra is folyik. Jelenleg Borsodban több mint 4500-an, országosan pedig több mint ötezren vannak kitelepítve.
(MTI)

22:42
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Víz alatt a miskolci határ

Miskolc elárasztott határát fényképezte le olvasónk.

Forrás: Pálfi Ildikó olvasónk fotója

22:47
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Házirendet vezetnek be a kitelepítetteknek

Több száz embernek kell közös fedél alat töltenie a vasárnap éjszakát Miskolcon, ahol a Felsőzsolcáról kitelepítetteket a városi sportcsarnokban, a Vörösmarty és a Kazinczy általános iskolákban helyezték el. A helyzet feszültség forrása is lehet, de mivel "árvíz idején is rendnek kell lennie", a miskolci önkormányzat az együttélési szabályokat tartalmazó "házirend" bevezetését rendelte el. A városi sportcsarnokban és a két általános iskolában, valamint környékükön a rendőrség mellett a közterület-felügyelet és a városőrség is folyamatosan felügyeli a rendet.

Vasárnap Miskolc vezetői a kialakult helyzetről tartottak egyeztetést - mondta Veres László, a miskolci önkormányzat szóvivője. A kitelepítettek élelmiszerben nem szenvednek hiányt, az egészségügyi ellátásról az önkormányzat, a Vöröskereszt és az ÁNTSZ munkatársai, valamint a mentők gondoskodnak - mondta.

23:00
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Sólyom László Felsőzsolcára utazik

Felsőzsolcára látogat hétfőn Sólyom László államfő - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal. Sólyom megtekinti a mentési munkálatokat a településen.

23:16
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Rengeteg épület dőlt össze Felsőzsolcán

Egyelőre megszámolni sem lehet, hány épület dőlt össze, vagy roggyant meg a Borsod megyei Felsőzsolca elöntött területén a Sajó rendkívüli árvize következtében - mondta Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság szóvivője vasárnap este. Volt olyan fél óra, hogy négy lakóház összedőlésének voltak szemtanúi a tűzoltók. Közben már a Felsőzsolca és Alsózsolca közötti ipari zónát is elöntötte a víz, többek között egy fémfeldolgozót és egy húsfeldolgozót is - tette hozzá.

Szombat éjjel és vasárnap huszonhat tűzoltó több csónakkal folyamatosan mentette a településről az embereket - sok volt közöttük az idős, a beteg és a gyerek.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További fotóinkért kattintson a képre!

23:30
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Őzeket és nyulakat mentenek a tököli vadászok

Több mint 150, a dunai ár elől menekülő, az ártérben rekedt őzet és nyulat próbálnak biztonságos helyre vinni a tököli vadászok - közölte a társaság hivatásos vadásza hétfő este. Pesuth Antal elmondta: a tököli gazdák vadásztársaságának körülbelül 25 tagja éjjel-nappal az árterület magasabb, száraz pontjain rekedt őzek és nyulak begyűjtésén és kimentésén fáradozik, de egyre nehezebb a dolguk.

Úgy kell egy-egy állat közelébe férkőzniük, hogy a többit ne ijesszék meg. A mentést a terjeszkedő ár mellett nehezíti, hogy az esetleg kifelé úszó állatok a gáton nézelődő, fényképező katasztrófaturistáktól, valamint a Duna fölött köröző sárkányrepülőktől megriadva visszafordulnak - tette hozzá. Hiába hívtak rendőri segítséget a bámészkodók távoltartásához, ha a hosszú védvonal egy-egy szakaszáról el is mennek az emberek, később visszatérnek, miközben a másik szakaszon újabb kíváncsiskodók jelennek meg.

"Ide-oda futkosunk, a helyzet már-már kezelhetetlen" - jegyezte meg a mezőőrként is dolgozó vadász. A mentés során elpusztult állatokat is találtak - a 2 hetes, gyenge gidák különösen esendőek -, de 12 őzet és 16-17 nyulat már biztonságba helyeztek. A veszélybe került állatok értéke több millió forint, de nem a pénz áll a társaság mentőakciójának hátterében - jelentette ki Pesuth Antal.
(MTI)

23:31
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

A vízimentők is Borsodba utaznak

Kormányzati felkérésre a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) is bekapcsolódik a borsodi árvíz miatt szükségessé vált mentési munkákba - közölte a VMSZ szóvivője, Tar Mihály. A VMSZ a vele együttműködő Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálattal közösen összesen 18 emberrel, autókkal, köztük egy rohammentővel, 4 mentőhajóval, búvártechnikával és búvárokkal, valamint nagy teljesítményű áramfejlesztőkkel, világító berendezésekkel érkezik az árvíz sújtotta térségbe. A VMSZ főleg élet- és vagyonmentési feladatokra készül. Még a vízimentők még az éjjel megérkeznek a megyébe.

23:32
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Újabb 500 embert telepítettek ki Kelet-Szlovákiában

További mintegy 500 embert telepítettek ki lakóhelyéről kedden Kelet-Szlovákiában. Az ország többi árvíz sújtotta régiójától eltérően ugyanis a nagymihályi járásban még mindig nem sikerült kijavítani az Ondava folyó néhány napja átszakadt gátját, ezért két faluban - Márkon (Markovce) és Málcán (Malcice) - továbbra is folyamatosan emelkedik a vízszint. A kiömlő víz újabb utcákat, házakat öntött el, ezért a nap folyamán több mint 350 embert költöztettek ki lakásából. Egy részük rokonoknál, ismerősöknél talált menedéket, másokat a helyi általános iskolában helyeztek el, ahol szünetel a tanítás.

Az Ondava gátján folyamatosan dolgoznak, teherautókkal szállítják a köveket, de a lyuk hatalmas, és teljes eltömése a mentők szerint csak a hét végére várható. A helyi lakosok panaszkodnak: míg korábban más települések védelme érdekében nehéz katonai járműveket és helikoptereket is bevetettek, most semmi ilyesmi nincs a láthatáron. A nap folyamán mindkét településre újabb néhány száz homokzsákot szállítottak, amelyekből improvizált gátakat építenek.

Az árvíz kampánytémává vált. A Robert Fico vezette kormány és a legerősebb kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) mindent megtesz, hogy voksszerzésre használja ki a természeti katasztrófát. Az ellenzéki pártokon kívül ezt már a koalíciós Szlovák Nemzeti Párt (SNS) is a szemére vetette Ficoéknak. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) számlát nyitott, amelyen pénzt kíván gyűjteni az árvízkárosultaknak. Heizer Antal pozsonyi magyar nagykövet a magyar párt dunaszerdahelyi kampánygyűlésén bejelentette, hogy a magyar kormány 50 millió forintot utal át erre a számlára szolidaritása jeléül.
(MTI)

23:50
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Rokonkereső forródrótot indítottak Borsodban

"Keresem a rokonomat" elnevezéssel telefonos árvízi segítőszolgálat kezdte meg működését hétfőn - közölte Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője. A szóvivő elmondta, hogy a 06-46-506-442-es telefonszámon lehet érdeklődni az árvízi helyzet miatt nem fellelhető családtagokról, rokonokról ismerősökről. A miskolci helyszínű segítőszolgálat munkáját meggyorsítja, ha az érdeklődők közlik a keresett személy nevén kívül annak életkorát és pontos lakhelyét. Borsod megyében eddig 4450 embert telepítettek ki otthonából az árvíz miatt - közölte korábban a szóvivő.
(MTI)

00:10
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Videó a Duna által elöntött Luppa-szigetről

Siklóernyőről készített videót egyik olvasónk a fővárosi Megyeri híd környékén található üdülőövezetről, a Luppa-szigetről. Jól látható, hogy a teljes szigetet elöntötte a Duna árvize.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=miuow7dS1CwvZgUn
00:12
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Már 105 millió forint gyűlt össze a segélyvonalon

Több mint 105 millió forint értékű adomány érkezett SMS-ek és telefonhívások formájában hétfő éjfélig a 1749-es segélyvonalra. Ez csaknem 535 ezer hívást, illetve SMS-t jelent, valamivel kevesebb mint három hét alatt. Az összeget a májusban és júniusban pusztító viharok, esőzések okozta károk helyreállítására, az árvízkárosultak megsegítésére gyűjtik a hazai szolgáltatók.

Minden, május 19. óta a segélyvonalra érkező hívás és SMS 200 forintos összegét a Magyar Vöröskereszten keresztül juttatják el a bajba jutottak megsegítésére. A Vöröskereszt a beérkezett adományokból elsőként tartós élelmiszereket, fertőtlenítőszereket juttat el az árvíz által leginkább sújtott települések számára. A későbbiekben pedig a családok otthonainak újjáépítésében is részt vállal, építőanyagok vagy egyéb eszközök biztosításával - áll a szolgáltatók közös keddi közleményében. A Magyar Vöröskereszt továbbra is várja a 1749-es számra érkező hívásokat, illetve az "ARVIZ" vagy "ÁRVÍZ" szót tartalmazó SMS-eket.
(Független Hírügynökség)

00:30
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Budapestnél 830 centiméteren tetőzik a Duna

Valószínűleg már csak 1-2 centiméternyit emelkedhet a Duna vízszintje hétfő este Budapestnél, így 830 centiméter környékén indulhat meg az apadás - mondta a Közép-Duna-völgyi, Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletese. Az ügyeletes szerint este 10 órakor 825 centiméter volt a Duna vízszintje, ami már nem változik lényegesen. Az apadás lassú lesz, így inkább csak kedden napközben tapasztalható majd néhány centiméteres vízszint csökkenés - tette hozzá.
(MTI)

00:44
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Vasszerkezettel és big-bag zsákokkal az erős Hernád ellen

Három vasszerkezet segítségével próbálják bezárni a sérült töltésrészt a Hernád mentén, a különleges építményekhez big-bag zsákokat építenek be, amelyeket ezáltal nem tud megmozdítani és elvinni a sodrás - mondta Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályvezetője. Gesztely és Ócsanálos közötti részén, a várdomb közelében - ami helyenként 60-80 centiméternyi vízoszlopot tartott - ugyanaz következett be, mint Edelényben: megbontotta az ideiglenes védművet és elmosta a töltés egy részét a folyó. Kialakult egy húsz méter körüli szakadás, emiatt azonnal átvezényelték a helikoptereket, amelyek csak nappal repülhetnek.

Először több száz big-bag zsákot töltöttek meg. Fel is készletezték, hogy ne kelljen állni a légi járműveknek, vagyis folyamatos legyen a munka - részletezte. Hozzátette: mivel a Hernádnak óriási az áradata, játszi könnyedséggel sodorta (és sodorja) a két tonnányi zsákot, ezért olyan megoldást kellett találni, amellyel meg tudják fékezni a folyó átömlését.

A vasszerkezetek - helikopterekkel óvatosan lefektetve a sérült részhez - "meg tudnak kapaszkodni" a felázott talajban. A töltésen ugyanis nem lehet védekezni, homokzsákot rakni, mert átázott, és a helyi körülmények sem teszik lehetővé a megközelítését. "Ezért az ongai bánya területén - 18 órán át - daruval és hegesztett munkával összeállítottuk a három vasszerkezetet" - ismertette a szakember. Amikor behelyezték az első legnagyobb építményt, teljes egészében megállt stabilan. A problémát az okozta, amikor a második szerkezet a víz sodrása miatt meglökte ezt, és így kibillent, elfordult attól az iránytól, amit eredetileg terveztek. Ettől függetlenül azonban valamennyi stabilan áll az áradatban, egy építmény pedig teljesen jó irányban helyezkedik el.

Hétfő estére pedig sikerült beépíteni a big-bag zsákokat is az első vasszerkezethez, amely már megtartja azokat. Nem viszi el a sodrás, kedden ezt megerősítik és elkezdik összezárni a réseket a szerkezetek között, beépítik zsákokkal, míg el nem zárják teljesen a sérült töltésrészt, utána pedig külön megerősítik mindezt. A szakember emlékeztetett arra, hogy először homokkal, majd később zúzott kővel töltött big-bag zsákokkal próbálták betömni a rést, de a folyó rekordvize a több tonnányi rakományt elsodorta.
(MTI)

00:55
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Huszonháromezren a gátakon - az árvíz számokban

Az ország 12 megyéjének 265 településén védekeznek jelenleg is az ár- és a belvíz ellen. Több mint 23 ezren dolgoznak a gátakon, ebből Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több mint 18 500-an. A gátakon eddig 6,7 millió homokzsákot használtak fel. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint az országban már 68 településen kellett kitelepíteni lakókat, nagy részüket Borsodban.

A hazai folyókon jelenleg 3088 kilométeren van védelmi készültség, az előző jelentéshez képest a harmadfokú készültség 1235 kilométerre nőtt. Másodfokú készültség 581, elsőfokú pedig 1042 kilométeren van. Rendkívüli készenlétet eddig 229 kilométeren rendeltek el. Az országban jelenleg 86 útszakaszon van teljes, 15 szakaszon félpályás útlezárás. A kompátkelés három helyen szünetel, a postai szolgáltatás a Sajó mentén tíz településen továbbra sem megoldható.

Szolnoknál a Tisza tetőzése június 14-15. között 960 centi körüli szinten, harmadfokú készültség mellett várható. A Bodrog újabb árhulláma az eddig mért legmagasabbhoz közelít, Sárospataknál várhatóan harmadfok feletti tetőzést okoz. A Zagyván rendkívüli árvízvédelmi készültség van érvényben, egyébként apad, Jászteleknél a Tisza miatt még igen magas vízszintek vannak. A Hortobágy-Berettyón harmadfokú készültség van érvényben, emelkedő vízállások mellett.
(Független Hírügynökség)

01:03
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Szőnyegtolvajt is fogtak a rendőrök az árvizek sújtotta településeken

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei árvízben több település csaknem teljesen víz alá került, jelentős értékű vagyontárgyakat, lakóingatlanokat árasztottak el a folyók, ezeken a részeken állandó a rendőri jelenlét - közölte a rendőrség hétfőn. Gaskó Bertalan, megyei rendőrségi szóvivő közölte: egyes településeken - Felsőzsolcán, Miskolcon, Edelényben - több olyan híresztelés láttott napvilágot, amely szerint a kilakoltatott házaknál fosztogatók jelentek meg.

Az elmúlt napokban a megye rendőri állományát az árvíz elleni védekezés miatt több ezer fővel megerősítették. A szóvivő szerint "a megjelent híresztelésekkel ellentétben ez idáig sem a Miskolc keleti bevezető szakaszán lévő, víz alatt álló bevásárlóközpontokban, sem Felsőzsolcán, sem Edelényben nem kellett a közveszély színhelyén a tulajdonos felügyelete nélkül maradt lakóingatlanokkal kapcsolatban rendőri intézkedéseket bevezetni". Az ár levonulása után pedig az utcákba, illetve lakóingatlanokba a rendőrség által ellenőrzött módon lehet majd bejutni, az érintett területekre csak az ott lakók mehetnek be - tette hozzá.

Arról is beszámolt, hogy a megyében eddig kétszer kellett árvízi tolvajokkal szemben intézkedni, akiket azonnal elfogtak. Szikszón vasárnap egy már évek óta lakatlan lakásból egy férfi szőnyeget próbált eltulajdonítani. A kiérkező rendőrök még a helyszínen elfogták, és lopás miatt indítottak eljárást ellene. Abaújszántón szintén vasárnap egy ingatlanból a tulajdonos által kimentett tárgyakat a ház előli utcarészről próbálták meg ellopni. A rendőrség az elfogott négy gyanúsítottat őrizetbe vette. A tárgyakat lefoglalták, a tolvajokkal szemben közveszély színhelyén elkövetett lopás vétségének megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást. A rendőrség kezdeményezi a gyanúsítottak előzetes letartóztatását - mondta Gaskó Bertalan.
(MTI)

01:22
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Sajóládot körbefolyták a folyók - Helyszíni riport

Mire a Sajó apadni kezdett, a megáradt Hernád vize érte el erdőn-mezőn keresztül a két folyó közt fekvő Sajóládot, ahol hétfőn már negyedik napja küzdöttek az árral a helyiek és a megsegítésükre kivezényelt rendőrök. Az emberek fáradtak és aggódnak, a rendőrök morognak a hosszú szolgálat miatt, de senki nem adta fel. A védekezés első ránézésre kaotikus, de valahogy mindig került homokzsák, szivattyú és ember is. Itt olvashatja helyszíni riportunkat a körbevett Sajóládról.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Sajóládot körbefolyta a Sajó és a Hernád - Galériáért kattintson a képre!

01:40
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

Módosul több borsodi buszjárat menetrendje

Keddtől módosulnak az ideiglenes menetrendek a Megyaszó-Hernádnémeti és a Gesztely-Újharangod útvonalakon - mondta a Borsod Volán Zrt. kommunikációs vezetője. Ujj Zsuzsanna közölte: a vasárnap este kiadott menetrendhez képest keddtől bővítik a Megyaszó-Gesztely-Hernádnémeti útvonalon közlekedő járatok indulási adatait, amely a Hernádnémeti vasútállomásra a menetrend szerinti közlekedés helyreállásáig szállítja Megyaszó és Gesztely körzetének utasait, hogy vonattal eljuthassanak Miskolcra és vissza.

Emellett keddtől szintén átmeneti menetrend lép életbe - elsősorban a diákok utazásának érdekében - a Gesztely-Újharangod viszonylatban - tette hozzá. Arról is beszámolt, hogy hétfőtől a Szerencs-Miskolc útvonalon közlekedő vonatokon a Borsod Volán Személyszállítási Zrt. helyközi járataira érvényes utazási igazolványokat - dolgozó és tanuló havi, félhavi, 30 napos bérletek, nyugdíjas szabadjegyek - a MÁV Start Zrt. elfogadja, tekintettel arra, hogy a 3-as és a 37-es úton Miskolcra autóbusszal nem lehet eljutni.
(MTI)

01:53
június 06, 2010
Vágólapra másolva!

A pártoktól venné el a helyreállítási pénzt Fico

A választások után járó párttámogatásokból metszene le négymillió eurót Robert Fico szlovák kormányfő, hogy ezzel az összeggel segítse az árvíz sújtotta keleti országrész helyreállítását. A legnagyobb ellenzéki párt szerint a gesztus csupán azt mutatja, hogy Fico kormányának tartalékalapjában nem volt elég pénz ilyen válsághelyzetek kezelésére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!