A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Gerendákat emelgetne Orbán

Események

Vágólapra másolva!
Az országgyűlés első őszi ülésnapján is kormányának eredményeit sorolta Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint már lerakták az új rendszer alapjait, de "a beköltözés még messze van". A kormányfő vitába szállt az őt bíráló ellenzéki frakcióvezetőkkel: hiteltelennek nevezte az MSZP-t, a cigánybűnözés kifejezés miatt oktatta ki a Jobbikot. Percről percre tudósítás a miniszterelnöki felszólálásról és az azt követő vitáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
14:49
szeptember 13, 2010
Vágólapra másolva!

Először vezet ülést Kövér László

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdik meg a munkát a parlamenti képviselők az országgyűlés hétfőn kezdődő, őszi ülésszakán. Orbán várhatóan a kormány eddigi tevékenységéről, illetve az előtte álló feladatokról beszél majd. Az ülést első alkalommal vezeti Kövér László, Orbán egyik legközelebbi szövetségese, a Fidesz országos választmányának elnöke.

14:52
szeptember 13, 2010
Vágólapra másolva!

Visszavettek a tempóból

Orbán már július elején, az LMP-frakciónál tett látogatása után azt mondta: ősszel a kormánypártok visszavesznek a törvényhozás nyáron felpörgetett, az ellenzék által sokat kritizált tempójából. Ez láthatóan meg is történt: a kormány a július 22-én lezárult rendkívüli ülésszak óta csak három törvényjavaslatot nyújtott be. Egyet a 2009-es költségvetés végrehajtásáról, egyet a magyar-horvát gázvezetékről szóló egyezmény kihirdetéséről, illetve egyet a Magyar Honvédség katonáinak jogállásáról szóló törvény módosításáról (a parlament előtt álló feladatokról itt olvashat).

14:55
szeptember 13, 2010
Vágólapra másolva!

Megszólalt a csengő

A parlamenti folyosókon megszólalt a csengő, ami arra figyelmezteti a képviselőket, hogy hamarosan kezdődik az ülés. A teremben egyelőre foghíjasok a padsorok, még Kövér László házelnök sem foglalta el a helyét.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

14:59
szeptember 13, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán a beszédét olvasgatja

Orbán Viktor miniszterelnök már a helyén ül, beszéde vázlatát olvasgatja, de közben többször megzavarják az érkező képviselők, akikekkel kezet fog, és vált néhány szót.

15:04
szeptember 13, 2010
Vágólapra másolva!

Megérkezett Kövér László

Az először ülést vezető Kövér László is megérkezett, elfoglalta helyét az emelvényen, és kikapcsolta a csengőt. Első szavaival Kövér elődjét, Schmitt Pál köztársasági elnököt köszönti.

15:11
szeptember 13, 2010
Vágólapra másolva!

Stágel Bence foglalja el Schmitt helyét

A KDNP-s Stágel Bence foglalhatja el a köztársasági elnökké választott Schmitt Pál listás mandátumát, miután az országgyűlés egyhangúan igazolta a mandátumát, a képviselő pedig letette az esküt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Stágel Bence (jobb szélen) családjának mutatja az üléstermet még az ülés kezdete előtt

15:14
szeptember 13, 2010
Vágólapra másolva!

Bánffy György előtt tiszteleg a parlament

Néma felállással tisztelegnek a képviselők Bánffy György színész, egykori MDF-es parlamenti képviselő emléke előtt.

15:16
szeptember 13, 2010
Vágólapra másolva!

Az elesett katonákra emlékeznek a képviselők

Pappné Ábrahám Judit és Kolozsvári György posztumusz hadnagyokra emlékezik néma felállással az országgyűlés. A katonák Afganisztánban, a konvojukat ért támadás következtében vesztették életüket.

15:21
szeptember 13, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán: Köszönet illeti a választókat

A miniszterelnök feladata, hogy az ülésszak kezdetén szót kérjen, és tájékoztassa a képviselőket arról, mit végzett a kormány, amióta nem láttuk egymást - mondta napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor. A kormányfő szerint közhely, hogy a magyarok nem szeretnek szembenézni a valósággal, hajlamosak a csodavárásra, de ő ma nem ezt látja Magyarországon. Orbán azt mondta: köszönet illeti a választókat, hogy száz nap után is kitartanak a kormány politikája mellett. 

15:22
szeptember 13, 2010
Vágólapra másolva!

"Messze még a beköltözés"

Orbán szerint az új rendszer alapjait már lerakták, de a beköltözés még messze van. Bíztató jelnek tartja ugyanakkor, hogy a versenyképességi ranglistán Magyarország az 58. helyről az 52. helyre visszakapaszkodott. A miniszterelnök köszönetet mondott a pártoknak is, azoknak is, amelyek vitatták kormányának intézkedéseit.

15:26
szeptember 13, 2010
Vágólapra másolva!

A kormány eredményeit sorolja Orbán

A nyár végére már jól látható, Magyarország másként működik, mint korábban - mondta Orbán, aki szerint természetes, hogy "a régi rend hívei" nem osztoznak a lelkesedésben. A kormányfő szerint 53 nap telt el a nyári utolsó ülés óta, azóta számos eredményt értek el. Példaként Orbán hosszan sorolta a korábban elfogadott törvények hatályba lépését, de eredményként említette a patikaalapítási moratóriumot vagy az első kisposta újranyitását. 

15:28
szeptember 13, 2010
Vágólapra másolva!

Épül az új rendszer Orbán szerint

Nem csak sok minden történt, de más rendszerben is történnek a dolgok Magyarországon - mondta Orbán, aki szerint a kormánynak kötelessége a nemzeti együttműködés rendszerét építeni, és ez minden területen folyamatban van. Erre példaként a határon túli magyarok állampolgárságának megadását, illetve "az abszurd végkielégítések" megszüntetését említette.

15:30
szeptember 13, 2010
Vágólapra másolva!

"Új gazdasági rendszert is építünk"

"Új gazdasági rendszert is építünk" - jelentette ki Orbán, aki szerint ide koncentrálják leginkább az erőiket. A kormányfő azt mondta: szakítani kell a "húzd meg, ereszd meg" politikájával, és egy erős magyar gazdaságot kell létrehozni. Az új gazdasági rendszerben Orbán szerint teret adnak a kis- és középvállalkozóknak, és új együttműködést alakítanak ki a gazdasági szereplőkkel.

15:33
szeptember 13, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán szerint még nincs vége a válságnak

A globális gazdaság 2012-ig veszélyzónában marad - jelentette ki Orbán, aki szerint emiatt fel kell készülni a nemzeti valuták, köztük a forint árfolyamingadozására. A gazdasági helyzet miatt idén csak 3,8 százalékkal "nyújtózkodhatunk tovább, mint ameddig a takarónk ér", jövőre pedig kevesebb, mint 3 százalékkal.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15:38
szeptember 13, 2010
Vágólapra másolva!

"Most jön a java"

"Most jön a java, most jön az igazán nagy vállalkozás" - mondta Orbán, aki szerint az ország minden kövét, minden gerendáját egyszerre kell felemelni, ezért összefogásra van szükség. Azt nem részletezte, milyen intézkedésekre gondol, de kijelentette: minél nagyobb összefogásra van szükség, az önkormányzati választás pedig alkalmat ad arra, hogy ezt az üzenetet mindenkihez eljuttassák.

15:41
szeptember 13, 2010
Vágólapra másolva!

Schiffer: Odébb akarják tolni a jogállami korlátokat

Nem csak a régi rendszer hívei emelték fel a szavukat a kormány intézkedései ellen, hanem azok is, akik az elmúlt nyolc évben is felemelték a szavukat, amikor az akkori kormány átlépte a jogállamiság korlátait - reagált Orbán beszédére Schiffer András, az LMP frakcióvezetője, aki szerint a jelenlegi kormány odébb akarja tolni ezeket a korlátokat, szándékosan gyengítik a fékek és ellensúlyok rendszerét.

15:44
szeptember 13, 2010
Vágólapra másolva!

"Kötcse túl közel van Őszödhöz"

"Kötcse túl közel van Őszödhöz" - mondta Schiffer, emlékeztetve arra, hogy Orbán a kötcsei találkozón milliárdos forráskivonásról beszélt. A frakcióvezető szerint a jóléti rendszerből nem lehet nagyobb összegeket kivonni. Schiffer bírálta a kormányt, hogy a sikeresek pártjára állt, a szegények helyzetét pedig rendészeti eszközökkel akarja megoldani. "Önök falakat építenek, és nem kapukat nyitnak" - bírálta a kormányt Schiffer.

15:53
szeptember 13, 2010
Vágólapra másolva!

Mesterházy: Nesze semmi, fogd meg jól!

"Nesze semmi, fogd meg jól!" - reagált Orbán beszédére Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője, aki a választási ígéreteket, például az azonnali, radikális adócsökkentést kérte számon a kormánytól. "Ez az ország már megszenvedte, hogy sokszor nem tartották be a kormányok a választási ígéreteiket" - mondta Mesterházy, akinek szavai nagy derültséget keltettek a teremben. A frakcióvezető politikai kalandornak minősítette a miniszterelnököt, és azt mondta, hogy Orbán "kétharmados forradalmának" a demokrácia látja kárát.

15:57
szeptember 13, 2010
Vágólapra másolva!

Vona: A parlamenti szünetet kifogásolja Vona

Szeptemberben két napot fog dolgozni a parlament, aminek csak az az oka, hogy az MSZP és a Fidesz képviselőinek kampányolniuk kell az önkormányzati pozíciókért - mondta Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője, aki megismételte pártja korábbi követelését, az álláshalmozás megszüntetését. Vona elégedetlen az elszámoltatással is, szerinte az izlandi példát kellene követni, ahol gondatlanság miatt bíróság elé fog állni az előző kormány.

16:00
szeptember 13, 2010
Vágólapra másolva!

Az élősködők ellen lépne fel a Jobbik

Vona Gábor szerint üres ígéret maradt a közbiztonság megerősítése, a mindennnapok hírei továbbra is tele vannak erőszakos bűncselekményekkel. Erre szerinte megoldás lenne a betiltott Magyar Gárda, nem pedig a Terrorelhárítási Központ. A Jobbik hazahívná Afganisztánból is a katonákat, aminek az is hozadéka lenne, hogy lenne ki dolgozzon az árvizeknél. Vona szerint az orzág legnagyobb baja az élősködés: élősködik rajta a politika, a nemzetközi szervezetek és a "cigánybűnözők".

16:06
szeptember 13, 2010
Vágólapra másolva!

Harrach: A kis lopás is lopás

A kormány nem szegényellenes - reagált az ellenzéki bírálatokra Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, aki szerint minden társadalmi rétegnek van felelőssége, a jogok mellett az embereknek kötelességeik vannak. "Nem valljuk a liberálisokkal, hogy a kis lopás nem számít" - mondta Harrach, aki szerint a kis lopás is lopás, a kis adag kábítószer is kábítószer.

16:12
szeptember 13, 2010
Vágólapra másolva!

Lázár: Nem kértünk türelmi időt

Eddig minden kormány száznapos türelmi időt kért, ez volt az első, amelyik nem - mondta Lázár János Fidesz-frakcióvezető, aki szerint az előző kormány "akkora kuplerájt " hagyott maga után, hogy azonnal lépni kellett. Lázár szerint cinikus, hogy szombaton Gyurcsány egy Becsapott ország című rendezvényen bírálta a kormányt. "Gondolom, Sukoró apró részleteit is kifejtette" - mondta Lázár.

16:15
szeptember 13, 2010
Vágólapra másolva!

"Biztos, hogy csak megszorításokkal lehet kezelni a válságot?"

Eddig mindig azt hallottuk, mit miért nem lehet megtenni - mondta Lázár, aki szerint a jelenlegi kormány az "ugyan, miért ne lehetne" elvet követi. "Biztos, hogy csak megszorításokkal lehet kezelni a válságot?" - kérdezte Lázár, aki szerint a kormány visszahozta a kételkedés jogát. A frakcióvezető szerint a Fideszben nemzeti centrumban gondolkodnak, ehhez pedig szükségük van azokra is, akik nem rájuk szavaztak.

16:20
szeptember 13, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán: Majd a választók eldöntik

Vége van annak az időnek, hogy az önök pártja megmondja az országnak, milyen politikára van szükség - vágott vissza Mesterházynak viszontválaszában Orbán Viktor, aki szerint majd a választók október 3-án eldöntik, milyen politikát akarnak. A kormányfő szerint nem hiteles, hogy Mesterházy hazugságokól beszél, és nem mondhatja meg, hogy ő miről beszéljen.

16:23
szeptember 13, 2010
Vágólapra másolva!

"Ég a ház, önök gyújtották fel!"

Ég a ház, önök gyújtották fel! - támadta Orbán a szocialistákat, akik szerint most, amikor mindenki poroltó után kapkod, az MSZP félreáll, és arról beszél, hogy nem így kell tüzet oltani. Orbán szerint nem lehet számon kérni rajtuk a választási ígéreteiket, mert a korményprogramban benne van a választási programjuk is.

16:28
szeptember 13, 2010
Vágólapra másolva!

Előbb adócsökkentés, csak aztán járulékcsökkentés

A jogállamiság védelméről fogunk még sokat beszélni - reagált Schiffer bírálataira Orbán. A kormányfő szerint az LMP-nek igaza van abban, hogy a járulékcsökkentés jó eszköz foglalkoztatás növelésére, de rossz adórendszeren nyugvó gazdaságban felesleges, vagyis előbb az adórendszert kell átalakítani. Orbán ismét visszautasította, hogy cselédtörvénynek nevezzék a háztartási alkalmazottak adómentes foglalkoztatását. A kormányfő szerint az LMP-nek igaza van abban, hogy jobb lenne, ha ezek az emberek munkahelyi védelmet is élveznének, de ez a foglalkoztatás jellege miatt nehéz.

16:35
szeptember 13, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán: A hiteleket vissza kell fizetni

Az előző kormányok által felvett hiteleket vissza kell fizetni - mondta Orbán, aki szerint "a számok brutálisak". Ezt a pénzt a kormányfő szerint a szocialisták előre kivonták a gazdaságból, pedig ebből akár "duplájára is emelhetnénk a nyugdíjakat".

16:39
szeptember 13, 2010
Vágólapra másolva!

A parlamenti szünetet védte Orbán

Választás előtt három héttel jobb, ha a képviselők a választókkal találkoznak, nem egymással - mondta Orbán, reagálva Vona Gábor szavaira, aki bírálta a kéthetes parlamenti szünetet. Az álláshalmozással kapcsolatban a korményfő azt mondta: vessék fel ezt a 200 fős parlament választási szabályainak megalkotása során.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

16:44
szeptember 13, 2010
Vágólapra másolva!

Drágább lenne a függetlenség

Az afganisztáni missziót bírálő jobbikos felvetésre Orbán azt mondta: két út közül lehet választani. Tagjai lehetünk egy szövetségi rendszernek, vagy lehetünk függetlenek. A kormányfő szerint utóbbi megoldás esetén nem kell külföldi misszióban részt venni, de sokkal drágább.

16:49
szeptember 13, 2010
Vágólapra másolva!

A cigánybűnözés szótól óvta a Jobbikot Orbán

A cigánybűnözés szó használatáról oktatta ki a Jobbikot Orbán, aki szerint pártja nem híve a valósság eltagadásának, de vigyázni kell a jelzőkkel, amelyek embereket minősítenek. "Én azt elfogadom, hogy a bűnözők között bizonyos tulajdonságokkal rendelkező emberek többen vannak, de azt nem, hogy valaki bűnöző lenne azért, mert bizonyos tulajdonságokkal született" - mondta Orbán, figyelmeztetve a radikális pártot, hogy tartsa tiszteletben mások emberi méltóságát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!