A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A parlamentben is a választásokat értékelték - tudósítás percről percre

Események

Vágólapra másolva!
Az önkormányzati választások miatt két hét szünetet tartott az országgyűlés, de hétfőn újraindult a törvényhozás. Napirend előtt a választások eredményére reagáltak a frakciók vezetői: a kormánypártiak a felelősségről beszéltek, az ellenzékiek a kormányzati munkát hiányolták. Matolcsy György szerint IMF nélkül is van élet. Percről percre tudósítás a parlament üléséről.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
14:25
október 04, 2010
Vágólapra másolva!

Újraindul a törvényhozás

A vasárnapi önkormányzati választások miatt két hét szünetet tartott az országgyűlés, és még a hétfői napirenden is érezhető, hogy a kormány kivárt a fontosabb javaslatok benyújtásával. A napirend előtti felszólalásokon - amelyekben valószínűleg szó lesz az önkormányzati választások értékeléséről -, interpellációkon és kérdéseken túl a parlament elé hétfőn csak olyan előterjesztések kerülnek, amelyek már ismertek: a képviselők tárgyalnak az afganisztáni katonai szerepvállalásról szóló jelentésről, a Magyar Tudományos Akadémia beszámolójáról vagy arról a javaslatról, amely kötelezővé tenné az iskolákban a Trianon-megemlékezéseket, illetve a határon túli osztálykirándulásokat.

A kormány négy törvényjavaslatot nyújtott be a kéthetes szünet alatt, és kérte, hogy ezeket sürgősséggel tárgyalja meg a parlament: a bioüzemanyagok felhasználásáról, a hagyatéki eljárás módosításáról, a fővárosi és megyei kormányhivatalok felállításáról, illetve az alkotmány módosításáról. Utóbbi javaslat változtatna a legfőbb ügyész jogállásán: a parlament a jelenlegi egyszerű többség helyett kéharmados többséggel választaná a vádhatóság vezetőjét, akit a képviselők nem interpellálhatnának. A parlamentnek hétfőn szavaznia kell a sürgős tárgyalásról.

 

 

 

14:35
október 04, 2010
Vágólapra másolva!

Az önkormányzati választás lesz a téma napirend előtt

Az országgyűlés hivatala kiadta a napirend előtti felszólalások tervezett listáját, amelyek mind az önkormányzati választásokkal, illetve az ez után kialakult politikai helyzettel foglalkoznak. Vona Gábor, a Jobbi elnöke A mézesheteknek vége, kezdődjön végre a kormányzás címmel szólal fel. Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke Önkormányzati választások 2010. október 3. címmel, Schering Gábor, az LMP frakcióvezető-helyettesének felszólalásának címa: 180 fokos fordulat. Harrach Péter KDNP-frakcióvezető Az önkormányzati választás címmel szólal fel, Mesterházy Attila MSZP-elnök beszédének címa: Kampány vége. Kormányzás kezdete? 

14:54
október 04, 2010
Vágólapra másolva!

Megszólalt a csengő

A parlamenti folyosón megszólalt a csengő, ami azt jelzi, hogy hamarosan kezdődik az ülés. A teremben egyelőre csak kevés képviselő van bent, még az elnök sem foglalta el a helyét a pulpituson.

15:04
október 04, 2010
Vágólapra másolva!

Megemlékezéssel kezdődik az ülés

Néma felállással emlékezik az országgyűlés a nemrégiben elhunyt Kertész Istvánra, aki 1994-től 2002-ig volt az MSZP képviselője.

15:06
október 04, 2010
Vágólapra másolva!

Az aradi vértanúk előtt tiszteleg az országgyűlés

"Október 6-án egy nemzetre is emlékezünk, amely nem hullott szét a vereség után" - mondta Kövér László házelnök, aki megemlékezett az aradi vértanúkról és az 1848-1849-es szabadságharc más mártírjairól.

15:10
október 04, 2010
Vágólapra másolva!

Vona: Itt az ideje kormányozni!

Az önkormányzati választás a kormánypártok jutalomjátéka volt - mondta Vona Gábor, a Jobbik elnöke, aki szerint a kormány nem kért ugyan türelmi időt, de az emberek mégis adtak neki, nem kérdezgették a terveikről a kormánypártokat. Most azonban itt az ideje kormányozni - jelentette ki Vona, aki szerint most már semmi nem gátolja a kétharmados parlamenti többséggel rendelkező kormányt.

15:12
október 04, 2010
Vágólapra másolva!

Támogatott forintosítást szeretne a Jobbik

A devizahitelesek helyzetét nevezte az egyik égető problémának Vona Gábor, aki szerint a Fidesz 8 pontja "halottnak a hintőpor".- A Jobbik e helyett "támogatott forintosítást szeretne", aminek a forrását a magánnyugdíjpénztárak államosításában látják.

15:14
október 04, 2010
Vágólapra másolva!

Gaudi-Nagy Tamást akarja elszámoltatási biztosnak a Jobbik

Vona Gábor szerint a kormánypártok nem teljesítették az elszámoltatás ígéretét, ezért arra kérte Orbán Viktor kormányfőt (aki nincs jelen a teremben), hogy mentse fel az elszámoltatási kormánybiztost és nevezze ki helyette Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselőt.

15:19
október 04, 2010
Vágólapra másolva!

Kósa: A siker óriási felelősséget is jelent

Nyugodtan elmondhatjuk, hogy az önkormányzati választások történetének legnagyobb sikerét könyvelhettük el - mondta Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, aki szerint a részvétel átlagosnak nevezhető. Kósa kiemelte, hogy soha nem választottak még Budapesten olyan főpolgármestert, akinek közgyűlési többsége is lett volna. "Elgondolkodtató, hogy a fővárosban az egyéni kerületek 89 százalékát szerezték meg a Fidesz-KDNP jelöltjei" - mondta Kósa, aki szerint a kormánypártok sikere óriási felelősséget is jelent.

15:23
október 04, 2010
Vágólapra másolva!

Kósa: Minden javaslatra nyitottak vagyunk

Ígérhetjük Magyarországnak, hogy az ország újjáépítése meg fog valósulni - mondta Kósa, aki arra kért mindenkit, hogy a választások végével segítse a munkát. Minden javaslatra nyitottak vagyunk - jelentette ki Kósa.

15:26
október 04, 2010
Vágólapra másolva!

Scheiring: Matolcsyn verik el a port

Orbán kötcsei beszédének jelentősége csak Gyurcsány őszödi beszédéhez mérhető - mondta Scheiring Gábor LMP-s képviselő, aki szerint a kormányfő beszédében lényegében beismerte, hogy megszorításokra készül. Scheiring szerint a kormány többször is megváltoztatta álláspontját az egykulcsos adóról, a kapkodás miatt pedig végül Matolcsy György gazdasági miniszteren verik el a port, aki a hétfői Magyar Nemzetben "a '70-es éveket időző hadüzenetet kapott".

15:28
október 04, 2010
Vágólapra másolva!

Scheiring: a kormány növeli a társadalmi igazságtalanságot

A kormány eddig számos olyan döntést hozott, ami a társadalmi igazságtalanságot növeli - mondta Scheirng, példaként említve a vagyonadó vagy az örökösödési illeték eltörlését. "Önök 180 fokos fordulatot vettek, mióta kormányon vannak" - mondta Scheiring, akitől ez után időhiány miatt Kövér László megvonta a szót.

15:30
október 04, 2010
Vágólapra másolva!

Matolcsy: IMF nélkül is van élet

Sokan mondták nekünk azt, hogy nincs élet a Nemzetközi Valutaalap nélkül. De van! - reagált Matolcsy Scheiring szavaira. A miniszter szerint az új gazdaságpolitika a foglalkoztatás növelésével képes lesz egyensúlyban tartani és növekedési pályára állítani az országot. Matolcsy azt mondta: az egykulcsos adó arányos és versenyképes lesz, amellyel azok nyernek majd legtöbbet, akik gyermeket vállalnak.

15:35
október 04, 2010
Vágólapra másolva!

Harrach: A veszteseknek könnyebb

A veszteseknek könnyű dolguk van, nekik csak a vereséget kell feldolgozni, de a győzteseknek felelősségük van - mondta Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője. A felelősen gondolkodó, megválasztott tisztségviselőnek szerinte meg kell felelnie a választók elvárásainak, a polgármesternek jó gazdának és "gondos családfőnek" is kell lennie.

15:39
október 04, 2010
Vágólapra másolva!

Nem adtak szót Gaudi-Nagy Tamásnak

Személyes érintettségre hivatkozva szót kért Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik képviselője. Kövér László szavazásra tette fel az ügyrendi indítványt, de a többség nem adott szót.

15:41
október 04, 2010
Vágólapra másolva!

Mesterházy: Az MSZP maradt az ellensúly

A kormánytól nagy tisztelettel azt kérném, hogy tartsák be, amit ígértek, és ne büntessék azokat a településeket, amelyekben baloldali vezetés lett - mondta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, aki azt hangsúlyozta, hogy a szocialisták tudtak javítani áprilisi eredményükhöz képest, és az ellenzék vezető ereje, a kormány ellensúlya maradt.

15:45
október 04, 2010
Vágólapra másolva!

Mesterházy: Fel fogjuk venni a kesztyűt

Ugyanolyan kemény, konzekvens ellenzéki politikát fogunk folytatni, mint eddig is tettük - mondta Mesterházy, aki azt ígérte: a szocialisták fel fogják venni a kesztyűt.

15:47
október 04, 2010
Vágólapra másolva!

Navracsics szerint az MSZP büntette az ellenzéki városokat

Örülök, hogy immár a szocialisták is úgy látják, nem jó párthovatartozás miatt büntetni az önkormányzatokat - mondta Navracsics Tibor, aki bírálta a korábbi kormányt, amely szerinte büntette az ellenzéki vezetésű településeket.

15:48
október 04, 2010
Vágólapra másolva!

Megtapsolták az MSZP-ből kilépő Szili Katalint

Kövér László bejelentette, hogy Szili Katalin korábbi házelnök kilépett az MSZP-frakcióból. A bejelentést a képviselők többsége megtapsolta.

16:08
október 04, 2010
Vágólapra másolva!

Ki nem fizetett támogatásokat kért számon egy MSZP-s képviselő

A már megítélt, de ki nem fizetett támogatások miatt interpellálta a kormányt Varjú László, az MSZP képviselője. Varjú felszólította a kormányt, hogy fejezzék be a megítélt támogatások felülbírálatát, és fizessék ki a pénzt, mert a késlekedés nehéz helyzetbe hozza a vállalkozásokat, munkahelyek kerülhetnek veszélybe.

Fónagy János államtitkár válaszában azt mondta: az előző kormány hibái miatt van szükség a felülvizsgálatra. Az államtitkár szerint csak olyan projekteket töröltek, amelyek nem haladtak előre, hogy ezek forrásait - 41 milliárd forintot - más, fontos célokra fordíthassák. Varjú nem fogadta el a választ, de a parlamenti többség igen.

16:15
október 04, 2010
Vágólapra másolva!

A Tom Lantos Intézetet bírálta egy jobbikos képviselő

A budapesti Tom Lantos Intézet felállításának tervét bírálta Gyöngyösi Márton, a Jobbik képviselője, aki szerint a néhai amerikai képviselő politikai tevékenysége vállalhatatlan, például azért, mert a rendszerváltás előtt megszavazta, hogy Románia kereskedelmi kedvezményeket kapjon, vagy támogatta az iraki háborút, illetve Izrael palesztinok elleni akcióit.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium államtitkára szerint volt ugyan olyan időszak, amikor Tom Lantos másként ítélte meg a magyarországi politikai helyzetet, mint a hazai politikusok, de az életmű értékéből ez nem von le semmit. Tom Lantos az államtitkár szerint mindvégig magyarnak vallotta magát, és fellépett a romániai magyarság érdekében is. Lehet vitatni Lantos politikai nézeteit, de nem szabad eltagadni az érdemeit - mondta Németh.

Gyöngyösi nem fogadta el az államtitkári választ, de a parlamenti többség igen.

16:29
október 04, 2010
Vágólapra másolva!

A dolgozó anyák támogatáséért aggódik az LMP

Azokban az országokban magas a születési ráta, ahol magas a nők foglalkoztatásának aránya - mondta Ertsey Katalin, aki szerint a gyes három évre emelése, a munka melletti gyes megszüntetése, illetve a nők nyugdíjazása 40 év munka után ez ellen hat, távol tartja a nőket a munkaerőpiacről. A képviselő arra kérte a kormányt, hogy ne vonja meg a gyest a dolgozó nőktől, illetve nyújtson járulékkedvezményt a gyermekes nőket alkalmazó vállalkozásoknak.

Réthelyi Miklós miniszer szerint Ertsey fontos kérdésre hívta fel a figyelmet, a kormány is azon van, hogy munkahelyeket teremtsen, aminek következtében nőhet a népességszaporulat is. A miniszter szerint azonban a gyes visszaállítása 3 évre épp ezt szolgálja,. mert lehetőséget ad a nőknek, hogy döntsenek, 3 évig a gyermekükkel kívánnak lenni, vagy visszatérnek dolgozni. A miniszter szerint az anyák esetében a részmunkaidős foglalkoztatás lenne a jó megoldás.

Ertsey nem fogadta el a választ, mert szerinte minél tovább marad otthon egy nő, annál kevesebb az esélye, hogy visszajusson a munkaerőpiacra. a gyes elvétele a dolgozó nőktől pedig nagyon súlyos helyzetet teremt, épp a legkiszolgáltatottabbak esetében. A parlamenti többség elfogadta a  miniszteri választ.

 

16:55
október 04, 2010
Vágólapra másolva!

Egy lebénult gyermek családjáért szólalt fel Gyenes Géza

Egy, a Sabin-csepp védőoltás miatt lebénult gyermek családja érdekében interpellált Gyenes Géza, a Jobbik képviselője, aki azt sérelmezte, hogy a család 25 éve nem kap kárpótlást, miközben mára a kilakoltatás fenyegeti őket. A képviselő szerint az államnak azzal, hogy kötelezővé tette a védőoltást, felelősséget is vállalnia kell, de a bíróság nem adott igazat a családnak, sőt, ők tartoznak 3 millió forint perköltséggel.

Réthelyi Miklós miniszter azt mondta: a konkrét ügyben egy polgári eljárás folyt az állam ellen, a perköltséget az állam elengedni nem tudja, a bíróság döntésébe a kormány nem szólhat bele. A nehéz helyzetbe került családot az állam az egyedi ügy mérlegelésével segítheti. A minisztérium felveszi a kapcsolatot a családdal, és minden törvényes segíséget megad - ígérte Réthelyi. A képviselő nem fogadta el a választ, de a parlamenti többség igen.

17:20
október 04, 2010
Vágólapra másolva!

A fogyatékosok választójogáról kérdezett egy LMP-s képviselő

Több mint 70 ezer, cselekvőképességet kizáró vagy korlátozó gondnokság alatt álló személy választójogáról kérdezte a kormányt Szabó Tímea LMP-s képviselő, aki felhívta a figyelmet arra: ellentétes a nemzetközi egyezményekkel, hogy Magyarországon automatikusan korlátozzák a gondnokság alá helyezett emberek politikai jogait, nem mérlegelik az egyének  helyzetét. A képviselő azt kérdezte: miért nem támogatta a kormány, hogy léptessék hatályba az előző kormány idején elfogadott Ptk. erre vonatkozó szakaszait.

Szabó Erika államtitkár válaszában azt mondta: a kormány tiszteletben tartja az emberi jogokat, azon van, hogy megoldást találjon erre a problémára. A készülő új alkotmány az államtitkár szerint rendelkezni fog erről is. Az alapelvek rögzítése után lehetőség lesz arra, hogy módosítsák az erre vonatkozó törvényeket.

17:35
október 04, 2010
Vágólapra másolva!

A bírók és ügyészek felelősségéről beszélt Gaudi-Nagy

Napnál világosabban kiderült, hogy az ügyészi és bírói kar 2006 őszén megszegte esküjét - jelentette ki Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik képviselője, aki szerint a jogállami fordulat elképzelhetetlen anélkül, hogy a kormány és a kormánytöbbség tegyen valamit ezeknek a bíráknak és az ügyészeknek az eltávolítása érdekében.

Répássy Róbert államtitkár emlékeztette a képviselőt, hogy a kormánynak nincs joga elmozdítani a bírákat és az ügyészeket. "Még ha egyetértenék is a helyzetleírással, akkor sem tehetném meg, hogy beleavatkozzak konkrét ügyekbe" - mondta Répássy, aki felidézte, hogy a parlament egy határozati javaslatban már jelezte, hogy milyen véleménye van ezekről az ügyekről.

Gaudi-Nagy szerint a kormány megtehetné, hogy úgy alakítsa át a bírósági szervezetet, hogy a bírósági vezetők ne önmagukat ellenőrizzék. Répássy erre azt mondta: kéri Gaudi-Nagyot, hogy ne keverje össze az ügyvédi munkáját a képviselői tevékenységével.

17:40
október 04, 2010
Vágólapra másolva!

Új mentőautókat ígért az államtitkár

A minisztérium már dolgozik azon az előterjesztésen, amely lehetővé teszi az új mentőautók beszezését - mondta Szócska Miklós államtitkár, Puskás Tivadar fideszes képviselő kérdésére. A képviselő azt mondta: a mentőszolgálatnál január 1-én 156 darab, 10 évnél idősebb mentőautó volt, 2011 elején 247 lesz. A képviselő szerint máris meg kellene kezdeni a közbeszerzési eljárást, hogy pótolják a mentőautókat. Az államtikár azt mondta: a mentőszolgálat 2003 decemberében kötött utoljára szerződést autók beszerzésére, de ez három éve lejárt, azóta nem vettek új mentőket, és nyomát sem találták nyomát, hogy előkészítettek volna új beszerzést.

17:59
október 04, 2010
Vágólapra másolva!

Véget értek az azonnali kérdések

Véget értek az azonnali kérdések, percről percre tudósításunkat befejezzük. A képviselők hétfőn tárgyalnak még az afganisztáni katonai szerepvállalásról szóló jelentésről, a Magyar Tudományos Akadémia beszámolójáról, illetve arról a javaslatról, amely kötelezővé tenné az iskolákban a Trianon-megemlékezéseket, illetve a határon túli osztálykirándulásokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!