A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A nyugdíjrendszer átalakítása a legfontosabb téma a parlament hétfőn kezdődő háromnapos ülésén, már a napirend előtti felszólalások is erről szóltak. Az ellenzék kinevette Matolcsy Györgyöt, aki arról beszélt, hogy visszaadják a nyugdíjpénztár-választás szabadságát. Orbán Viktor leszólta az őt kérdező MSZP-s Simon Gábort, majd összecsapott Gyurcsány Ferenccel, aki gyávának nevezte a kormányt. Orbán azzal vágott vissza, hogy nem kérnek az MSZP kioktatásából.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül19 bejegyzés
13:45
november 29, 2010
Vágólapra másolva!

A magánnyugdíj lesz a legforróbb téma

A parlament hétfőn kezdődő kétnapos ülésének legforróbb témája várhatóan a nyugdíjrendszer átalakítása lesz, az ezzel kapcsolatos javaslatokról hétfőn este kezdenek vitázni a képviselők. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter előterjesztéséből derül majd ki, hogyan akarja lebonyolítani a kormány a nyugdíjpénztár-váltásokat - ezek a javaslatok egyelőre nincsenek fent a parlament honlapján. A magánnyugdíjpénztári befizetések sorsa téma lesz már kora délután is, mert két LMP-s képviselő is interpellálja erről a kormányt.

13:50
november 29, 2010
Vágólapra másolva!

Megvalósul az Orbán-Gyurcsány csörte

Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök három hete jelentette be, hogy kérdést akar feltenni Orbán Viktor kormányfőnek. A miniszterelnöknek a parlamenti hétfői ülésén válaszolnia kell a kérdésre, amit a szocialista politikus egyelőre nem mondott el, de a címét már bejelentették: Gyurcsány azt kérdezi Orbántól, hogy miért fél.

13:53
november 29, 2010
Vágólapra másolva!

Felállhat az iszapkatasztrófát vizsgáló bizottság

Az iszapkatasztrófa is többször szóba kerül majd, hétfőn a jobbikos Kepli Lajos indítványára döntenek a katasztrófa körülményeit vizsgáló és felelőseit kereső vizsgálóbizottság felállításáról. A Jobbik az interpellációk során is szóba hozza az iszapkárosultak ügyét, kormánypárti képviselők pedig a Marcal-völgyének rehabilitációjáról tesznek fel kérdést.

14:07
november 29, 2010
Vágólapra másolva!

Kezdődik az ülés

Megérkezett Kövér László házelnök, aki megnyitotta az ülésnapot. Orbán Viktor miniszterelnök egyelőre nincs a teremben, igaz, a kérdések órája csak később lesz.

14:08
november 29, 2010
Vágólapra másolva!

Bejelentették Tarlós lemondását

Kövér bejelentette, hogy Tarlós István főpolgármester lemond parlamenti mandátumáról. Kövér sok sikert kívánt neki a főpolgármesteri munkához.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Tarlós a sorok közül figyeli az ülést

14:16
november 29, 2010
Vágólapra másolva!

Kinevették a döntés szabadságáról beszélő Matolcsyt

"A kormány az állami rendszer reformjáról döntött, a reform reformjáról" - mondta Hegedűs Tamás jobbikos képviselő napirend előtti felszólalásra reagálva Matolcsy György gazdasági miniszter, aki szerint 1997-ben a Világbank akaratának megfelelően hozták létre a magánnyugdíjpénztárakat. "Totális kudarc" - minősítette a rendszert a miniszter, aki szerint egyensúlyba kell hozni a rendszert. Matolcsyt az ellenzéki képviselők kinevették, amikor azt mondta: a kormány a választás szabadságát kínálja az embereket, hiszen mindenki eldöntheti, marad-e a magánpénztári rendszerben.

14:20
november 29, 2010
Vágólapra másolva!

Az MSZP kivonul a nyugdíjvitáról

Az MSZP nem vesz részt a magán-nyugdíjpénztári változásokról szóló törvényjavaslatok vitájában, kivonul annak kezdetekor az ülésteremből - jelenttette be Mesterházy Attila pártelnök a frakció döntését. Mesterházy ezt azzal indokolta, hogy nem asszisztálnak az emberek megzsarolásához. Az erről szóló bejelentésről tartott hétfői sajtótájékoztatón ott állt mögötte az MSZP képviselőcsoportja. (MTI)

14:22
november 29, 2010
Vágólapra másolva!

Schiffer: A jövőt éli fel a kormány

"Önök 19-re lapot húztak" - bírálta a kormány nyugdíjterveit Schiffer András, az LMP frakcióvezetője. Szerint a kabinet folytatja az előző kormány "jövőfelélő" politikáját, hiszen a jövő céljaira félretett pénzt költi el a jelenlegi célokra, ezzel a pénzzel tömködi be az adóreform által okozott lyukakat. "Ezzel önök hadat üzennek a jövőnek" - mondta Schiffer, aki szerint az emberek átkényszerítése az állami rendszerbe azt eredményezheti, hogy már a bankszámlán félretett pénzt sem fogják biztonságban érezni.

14:30
november 29, 2010
Vágólapra másolva!

Harrach szerint nem lesz teljes abortusztilalom

Az új alkotmánynak szólni kell a kereszténységről is - mondta napirend előtt Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, aki szerint a Szent Koronát a nemzet egységének megjelenítőjeként kell megemlíteni az új alaptörvényben. Harrach szerint nem lehet majd kihagyni a család értékét, és az élet feltétlen tiszteletét sem. A frakcióvezető szerint azonban ez nem abortusztilalmat jelent, csak felhívja a figyelmet rá, hogy az élet érték, amelyet tisztelni kell.

14:43
november 29, 2010
Vágólapra másolva!

A vagyont hiányolja Matolcsy a nyugdíjrendszerből

A jelenlegi nyugdíjrendszer legnagyobb hibája, hogy az állami nyugdíjpénztár mögött nem áll vagyon, csak az adófizetők - mondta Matolcsy, a szocialista Gúr Nándor felszólalására reagálva. A miniszter szerint csak akkor lett volna szabad bevezetni a magán-nyugdíjpénztári rendszert, ha az állami nyugdíjak mögött 20 ezer milliárd forint értékű vagyon állt volna.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

14:57
november 29, 2010
Vágólapra másolva!

Elfogadták a napirendet

Több szavazás is kellett ahhoz, hogy összeáljon a hétfői, keddi és szerdai ülésnapok napirendje. Már hétfőn lebonyolítják a nyugdíjtörvény általános vitáját, az új médiatörvény vitája pedig szerdán lesz.

15:05
november 29, 2010
Vágólapra másolva!

Átláthatóbb közfoglalkoztatási rendszert ígér a kormány

Nem szűnik meg a közfoglalkoztatás rendszere - mondta el egy MSZP-s interpellációra Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Az előző kormányok nem elég hatékonyan rendezték a közfoglalkoztatás kérdését, "nyitva hagyta a bukszát", nagyon sokan nem végeztek valódi munkát a juttatásért - tette hozzá az államtitkár. Czomba szerint az Orbán-kormány új rendszerben, 6 és 8 órás időtartamban szervezi meg a közfoglalkoztatást, sokkal igazságosabb, átláthatóbb módon.

15:25
november 29, 2010
Vágólapra másolva!

Ismét Alföldi Róbert leváltását követeli a Jobbik

Megfelelő időben meg fogjuk hozni a szükséges döntéseket, mindennek eljön az ideje - mondta Halász János államtitkár a jobbikos Szávay Istvánnak, aki ismét azt kérte számon a kormányon, hogy nem váltották még le Alföldi Róbertet, a Nemzeti Színház igazgatóját. Szávay egyebek mellett azt kifogásolta, hogy Závada Pál Magyar ünnep című darabjában, amelyet Alföldi rendezett, a katonák Nagy-Magyarország térképre maszturbálnak. Halász szerint a kormány tisztában van vele, hogy sok magyar ember érzéseit bántja, ami a nemzeti színházban folyik, de türelemre intette a jobbikos képviselőket.

15:36
november 29, 2010
Vágólapra másolva!

Cséfalvay: Az állam nem lesz tőzsdei nagybefektető

A kormány a jövő évi költségvetésben 530 milliárd forint értékben folyó kiadásokra használná a magán-nyugdíjpénztári megtakarításokat - bírálta a kabinet terveit Scheiring Gábor, az LMP képviselője, aki azt kérdezte: hogyan fogják úgy átvenni a részvényekben álló vagyon a nélkül, hogy összeomolna a tőzsde. Válaszában Cséfalvai Zoltán államtitkár azt mondta: a pénz sorsa a költségvetés tervezetéből kiolvasható, az értékpapírokat egy külön alap veszi át, amely egyéni számlákon nyilvántartja ezeket. A részvényeket az állam nem azonnal adja el, de nem is célja, hogy nagybefektetővé váljon tőzsdei cégekben. A képviselő nem fogadta el a választ, az országgyűlés többsége azonban igen.

15:40
november 29, 2010
Vágólapra másolva!

Megérkezett Orbán Viktor

Megérkezett Orbán Viktor miniszterelnök, aki hamarosan szópárbajt vív majd Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfővel.

15:56
november 29, 2010
Vágólapra másolva!

A Károlyi-szobor kipája miatt interpellált Steiner Pál

A Jobbik által a Károlyi-szobornál rendezett tüntetése miatt interpellálta a belügyminisztert Steiner Pál szocialista képviselő. Steiner azt kifogásolta, hogy a szobor nyakába "Én felelek Trianonért" feliratú táblát akasztottak, fejére pedig kipát, hagyományos zsidó fejfedőt tettek, a jobbikos képviselők pedig mentelmi jogukra hivatkoztak az intézkedő rendőrökkel szemben. A képviselő azt kérdezte: mit tesz a rendőrség az ilyen jelenségek ellen, mikor valósul meg Orbán ígérete, hogy két pofonnal hazazavarják a szélsőségeseket? Kontrát Károly államtitkár szerint a történtek miatt már folyik a nyomozás, garázdaság gyanújával.

16:05
november 29, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán: A magánnyugdíjpénztár MSZP-pénztár

"Gondolkodnak-e a magántulajdonú ingatlanok részleges államosításán?" - kérdezte a miniszterelnöktől a szocialista Simon Gábor, miután bírálta a kormány nyugdíjterveit. Orbán Viktor szerint a magánnyugdíjpénztár "MSZP-pénztár", amelyet a szocialistákhoz közel álló pénzemberek kezére adták az emberek befizetéséit. A kormányfő szerint a kormány "nyugdíjvédő csomagja" garantálja, hogy a nyugdíjcélú befizetéseket csak nyugdíjakra lehet fordítani. Simon azt mondta: Orbán állításai nem igazak. A valóság szerinte az, hogy a kormány versenyt fut az idővel, mert idővel majd szembe kell nézni a hárommillió választóval, akiknek befizetéseit elveszik.

16:32
november 29, 2010
Vágólapra másolva!

"Ne legyen gyáva és ne legyen tolvaj!"

Azt szeretném kiderítenui, hogy Magyarországot nyugatias demokráciává, vagy keleties országgá kívánja-e formálni - kérdezte Orbán Viktor kormányfőtől Gyurcsány Ferenc. A korábbi miniszterelnök arra kérte Orbánt: engedje, hogy a nép dönthessen a nyugdíjakról, illetve az alkotmányról, vagyis legyen népszavazás ezekben a kérdésekben. "Miniszterelnök úr, miért fél?" - kérdezte Gyurcsány.

Orbán válaszában azt mondta: érti, hogy a szocialistáknak nehéz lehet hozzászokni az új szabályokhoz, és félnek az elszámoltatástól. Orbán utalt arra, hogy Gyurcsányt szerinte személyes félelem vezeti, de szerinte az Országházban nem ezzel kellene foglalkozni.

"Miniszterelnök úr! Ön ellopja hárommillió ember pénzét, és erre büszke!" - mondta viszontválaszában Gyurcsány,a ki szerint a fenyegetéssel nem lehet elriasztani őket a kormány bírálatától. Gyurcsány másodszor is arra szólította fel a kormányfőt: engedje, hogy népszavazás legyen az új alkotmányról. "Ne legyen gyáva, és ne legyen tolvaj" - mondta indulatosan Gyurcsány.

"Az alkotmányozás kérdését önök tették a második forduló kulcskérdésévé" - reagált Orbán, aki szerint a szocialisták elég bátrak voltak kardlapoztatni, szemeket kilövetni, vagy a feje búbjáig eladósítani az országot.

17:18
november 29, 2010
Vágólapra másolva!

Közvetítésünk véget ért

Hamarosan szünetet tart az országgyűlés, majd szavazások következnek. A nyugdíjpénztárakról szóló törvény vitája várhatóan késő este kezdődik. Közvetítésünk egyelőre véget ért.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!