A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Járai fizetése, trükkös LMP-s képviselő és műkincsek - ez történt ma a parlamentben

Események

a WikiLeaks aloldala a kiszivárogtatott amerikai diplomáciai dokumentumok számára
Vágólapra másolva!
Járai Zsigmond fizetéséről, műkincsekről és a Moody's Magyarországot leminősítő értékeléséről is kérdezték a kormányt az ellenzéki pártok képviselői a hétfői parlamenti ülésén. Szabó Tímea LMP-s képviselő úgy próbálta átlépni időkeretét, hogy akkor sem hagyta abba feészólalását, miután leült. Polt Pétert várhatóan megválasztják legfőbb ügyésszé, mert a frakciók már délelőtt egyhangúan támogadták a posztot korábban már betöltő Poltot.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
14:02
december 06, 2010
Vágólapra másolva!

Döntés a tizenharmadik bérről

Hétfőn, várhatóan az esti órákban választja meg az országgyűlés az új legfőbb ügyészt. Schmitt Pál köztársasági elnök Polt Pétert jelölte, aki 2000 és 2006 közt már betöltötte ezt a posztot. A jelenlegi főügyész, Kovács Tamás mandátuma december közepén jár le, amikor betölti 70. életévét. A főügyész megválasztásához a nemrég módosított alkotmány szerint kétharmados többségre van szükség, a vádhatóság vezetőjének megbízatása pedig kilenc évre szól (az új szabályokról itt olvashat).

A parlament dönt hétfőn a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), valamint a Médiatanács költségvetéséről is. A javaslat szerint az idén létrehozott NMHH jövőre 29,3 milliárd, a Médiatanács pedig 194,4 millió forintból gazdálkodhat. A Műsorszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alap költségvetése 63 milliárd forint lenne, ebből kell fedezni a közszolgálati médiacégek működését, illetve támogatni közszolgálati műsorok készítését. A pénz elosztásáról az új médiatörvény tervezete szerint az alap tanácsa döntene.

Elfogadhatja a parlament a rendészeti törvénycsomagot is, amelyet Pintér Sándor belügyminiszter nyújtott be. Ennek értelmében egyebek mellett ellenőriznék a rendőrségnél szolgálók "kifogástalan életvitelét", vagyis figyelnék a rendőrök családi viszonyait és ismeretségi körét is. A törvénymódosítás lehetővé tenné, hogy a belső elhárítás bűncselekmények színlelésével tesztelje a rendőröket. A javaslatot korábban élesen támadta a Jobbik, mert az szerintük lehetővé tenné külföldi rendőrök bevetését tömegoszlatásra is (erről korábbi cikkünkben olvashat).

A képviselők már hétfőn elfogadhatják Lázár János fideszes frakcióvezető törvényjavaslatát, amely eltörölné a közjogi méltóságok - a köztársasági elnök, miniszterelnök, házelnök, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és az Alkotmánybíróság elnöke - tizenharmadik havi juttatását. A hétfői döntéshez a parlamentnek el kell térnie a házszabálytól, amihez négyötödös többség szükséges, ezért ehhez az ellenzéknek is támogatnia kell a javaslatot.

Hétfőn folytatják le a részletes vitáját a nők negyvenévi szolgálat utáni nyugdíjba vonulását lehetővé tevő törvényjavaslatnak. Megkezdődik a vitája annak a Tarlós István főpolgármester és Kósa Lajos debreceni polgármester által benyújtott törvényjavaslatnak is, amely lehetővé tenné - a kormánytisztviselőkhöz hasonlóan - az önkormányzati hivatalokban dolgozó köztisztviselőket is fel lehessen menteni indoklás nélkül, rövid felmondási idővel.

Megkezdődik a vitája annak a Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter által benyújtott, a bíróságokról szóló törvényeket módosító javaslatnak is, amely úgy akadályozná meg a bírósági ügyek elhúzódását, hogy a jövőben a vádlottak távollétében is ítéletet hozhatnának a bírók. Emellett a bíróságokat igazgató Országos Igazságszolgáltatási Tanácsba beülne a gazdasági miniszter is, és a jövőben vizsgálnák a bírói vezetők személyiségjegyeit.

14:06
december 06, 2010
Vágólapra másolva!

Navracsics szerint Scheiring nettó hülyeségeket beszél

Scheiring Gábor LMP-s képviselő napirend előtti felszólalására Navracsics Tibor igazságügyi miniszter válaszolt. Scheiring a Grupo Miltonról kérdezte Navracsicsot, aki azzal válaszolt a fiatal képviselőnek, több "nettó hazugságot hordott össze, mint néhány képviselő egy ciklus alatt itt a parlamentben".

14:21
december 06, 2010
Vágólapra másolva!

Szekeres az orosz kapcsolatokat kritizálja

Szekeres Imre Orbán Viktor keddi moszkvai tárgyalásáról tett fel napirend előtti felszólalásában. Az MSZP-s képviselő kritizálta, hogy Orbán az Azerbajdzsánból Románián át Magyarországra tartó gázvezetékről írt alá szerződést. Szekeres szerint Magyarországnak nyugaton van helye, és a keleti országokkal és Oroszországokkal szemben inkább a nyugati országokkal kellene növelnie az együttműködését.

Fónagy János közlekedési államtitkár üdvözölte, hogy Szekeres ilyen sokat foglalkozik az energiabiztonsággal, és azt mondta, körültekintően fognak foglalkozni a jövőbeni gázszerződésekkel.

14:24
december 06, 2010
Vágólapra másolva!

A Jobbikot a WikiLeaks érdekli

Volner János jobbikos képviselő a WikiLeaks által kiszivárogtatott dokumentumokról szólt felszólalásában. Azt mondta, kimeríti a kémkedés fogalmát, ami az egyik kiszivárogtatott dokumentumból kiderült, amely szerint az amerikai külügy minden információra kíváncsi a magyarországi belpolitikai eseményeivel kapcsolatban.

Németh Zsolt külügyi államtitkár azt mondta, hogy washingtoni tárgyalásai során kétszer is felvetette a kiszivárogtatott dokumentumokat tárgyalásai során, és azt mondták neki, fenntartásokkal kell kezelni a kétes értékű iratokat. Azt mondta, ennek ellenére folyamatosan figyelik a Külügyminisztériumban a legújabb fejleményeket.

14:40
december 06, 2010
Vágólapra másolva!

A korábbi költségvetéseket szidta Rogán

A fideszes Rogán Antal napirend előtti felszólalásában a korábbi szocialista kormányok költségvetését szidta, mint mondta, 2010-ben egy olyan büdzsét örököltek, amely már a választásokig elköltötte a betervezett bevételeket. Az azt megelőző nyolc évből származó "súlyos örökség" az államadósság mértéke, amely ez alatt két és félszeresére emelkedett - mondta. Rogán szerint többek közt a magánnyugdíjpénztáraknak köszönhető, valamint a pazarló kormányzatnak, hogy ilyen helyzetben vették át a kormányrudat. A választópolgárok választ várnak arra, hogy alakulhatott ki ez az örökség - tette hozzá Rogán. Bejelentette, hogy két parlamenti albizottságot hoznak létre, az egyik az államadósság növekedését, a másik az aluminiumipar 1994 és 1998 közt lezajlott privatizációját fogja vizsgálni.

14:49
december 06, 2010
Vágólapra másolva!

Cséfalvay: A korábbi költségvetések egyetlen száma sem stimmelt

A korább kormányok által benyújtott költségvetéseknek egyetlen száma sem stimmelt, "egyetlen szám sem volt igaz" - mondta Cséfalvay Zoltán stratégiai államtitkár, aki szerint az Orbán-kormány által benyújtott jövő évi költségvetés lesz az első, amely megpróbálja helyreállítani a korábbi büdzsék miatt megrendült bizalmat, és egyben megteremti a stabilitást.

14:58
december 06, 2010
Vágólapra másolva!

Grosicsot és Buzánszkyt is a nemzet sportolójának választaná a Jobbik

A jobbikos Szilágyi György bejelentette, hogy a nemzet sportolója címre két embert jelölnének, és szeretnék, ha kivételesen mindkét ember egyszerre kerülne be a címmel díjazottak közé. A Jobbik javaslata alapján Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, az arancsapat "két legendája" egyszerre kapná meg a címet, ehhez módosítani kell a cím adományozására vonatkozó törvényt.

15:05
december 06, 2010
Vágólapra másolva!

Az MSZP szerint a magánnyugdíjpénztárak elkaszálása miatt zuhan a forint

Az MSZP-s Simon Gábor a nemzetgazdasági miniszterhez benyújtott interpellációjában arról beszélt, hogy a Matolcsy György által bejelentett magánnyugdíjpénztári változtatásokat követően gyengült a forint, megugrott a svájci frank. Simon a negatív gazdasági hatások köré sorolta azt is, hogy a Moody's leminősítette Magyarországot. Meddig rombolják még a befektetői bizalmat, mikor segítenek a devizahiteleseken? - tette fel a kérdést.

15:15
december 06, 2010
Vágólapra másolva!

A kormány szerint inkább az elemzők elemezzék az árfolyamok mozgását

Hagyjuk meg a piaci elemzőknek a pénzpiaci mozgások elemzését - mondta Cséfalvay Zoltán államtitkár, aki szerint a forint nem a magányugdíjpénztári módosítások miatt esett. A Matolcsy György helyett adott válaszát Simon Gábor nem fogadta el, de a parlament igen.

15:18
december 06, 2010
Vágólapra másolva!

Az MSZP és a Jobbik kivonult a bizottsági ülésről a médiatörvény miatt

Kivonultak az MSZP és a Jobbik képviselői a parlament kulturális és sajtóbizottságának üléséről hétfőn, miután a médiatörvény tervezetének - szocialisták által javasolt - módosítását a bizottság fideszes többsége nem fogadta el. Mandur László szocialista országgyűlési képviselő szerint az indítvány részletes vitára bocsátását egy héttel el kell halasztani. Kivonulása előtt Novák Előd a Jobbik részéről sérelmezte, hogy a Fidesz-törvényjavaslathoz tett ajánlási pontjai a hétvégén nem voltak elérhetők a parlament honlapján.

15:20
december 06, 2010
Vágólapra másolva!

Januárban elindulhat a Márai-program

A Márai-program most jutott el odaáig, hogy rövidesen, januárban elindítható - számolt be egy ellenzéki interpellációra adott válaszában Halász János parlamenti államtitkár. A Márai-program a legfontosabb kulturális javakat eljuttatja majd az olvasóhoz a könyvtárak közvetítésével, eddig azért nem tudott elindulni, mert az előző kormány "hevenyészett" koncepciót dolgozott ki - mondta. Újragondoltuk - tette hozzá.

15:30
december 06, 2010
Vágólapra másolva!

Kiakadtak a képviselők a jobbikos képviselő gyerekmolesztálásról szóló interpellációján

A jobbikos Lenhardt Balázs a gyermekvédelem hatékonyságát firtatta, részletesen felidézve azt a borsodi esetet, mikor egy családban a szülők és a nagyszülők is molesztálták a gyerekeket. A parlamentben nagy zúgolódás támadt, mikor a képviselő részletesen beszélt arról, mi történt a gyerekekkel, de Lenhardt arra hivatkozott, hogy ez napjaink valósága.

15:37
december 06, 2010
Vágólapra másolva!

Egyhangúlag Polt Pétert akarják legfőbb ügyésznek a kormánypártok

Egyhangúlag támogatta a Fidesz és a KDNP parlamenti frakciója Polt Péter legfőbb ügyésszé választását - közölte a Fidesz frakcióvezetője, Lázár János a két kormánypárti képviselőcsoport hétfői ülése után tartott sajtótájékoztatóján. Lázár János szerint mindkét frakció támogatja az úgynevezett salátatörvényt, amely a büdzsé megalapozásáról szól, és támogatni fogják a 2011. évi költségvetési törvényjavaslatot is.

15:50
december 06, 2010
Vágólapra másolva!

A tököli reptér mellett élőkért aggódik az LMP

Az LMP-s Jávor Benedek szerint a befektetők Tökölön, a volt szovjet reptér területén fapados légikikötőt, illetve logisztikai központot építenének, pedig több település fekszik a közelében. Már csak a zaj is elviselhetetlen lenne az itt élőknek, de más környezetvédelmi hátrányai lennének az amúgy is túl olcsón értékesített ingatlan átminősítésének - mondta Jávor, aki szerint több tízezer embert érint a kérdés.

15:52
december 06, 2010
Vágólapra másolva!

Fónagy azt ígéri, szigorúak lesznek a tököli reptér befektetőivel

Válaszában Fónagy János államtitkár azt mondta, hogy az előző, MSZP-SZDSZ kormány hozta a tököli ingatlannal kapcsolatos döntéseket. Hozzátette, a reptéren jelenleg csak korlátozottan szállhatnak le- és fel gépek. A befektetők átminősítésre irányuló kérelmére a hatóságok meg fogják vizsgálni, hogy megfelelnek-e a reptérre vonatkozó szigorúbb szabályoknak - ígérte. A térség lakóinak életminőségét így nem ronthatják a jövőben - tette hozzá.

Jávor nem fogadta el a választ, szerinte aggasztó a tököli reptérért lobbizók ereje, a parlament viszont elfogadta Fónagy válaszát.

16:16
december 06, 2010
Vágólapra másolva!

Az MTA egyik konferenciáját kritizálja Pörzse Sándor

A Magyar Tudományos Akadémia egyik konferenciáját támadja Pörzse Sándor jobbikos képviselője, mert sokallja azt a 8,5 millió forintot, amelyer erre a konferenciára forítottak. Pörzse idézeteket olvasott fel a konferenciáról, amelyeken szerinte árnyaltana  Jobbikot kritizálták.

Halász János államtitkár azt válaszolta, furcsállja Pörzse kérdését, azt mondta, hogy a Jobbik identitásáról nem neki kell beszélnie, furcsállja, hogy ilyen kérdésekre neki kell válaszolni. Az MTA támadását azonban visszautasította, és megvédte az akadémiát.

16:32
december 06, 2010
Vágólapra másolva!

Trükkösen próbált időt nyerni egy LMP-s képviselő

A hozzátartozók által elkövetett erőszakról szóló törvény tervezéséről kérdezi Szabó Tímea LMP-s képviselő Rétvári Bence államtitkárt, valamint a távoltartás jogi szabályozásának átalakítását, egyszerűsítését. Szabó szerint ugyan számtalan jogszabályzás van a témában, de ezek szerinte nem megfelelőek. Rétvári válaszában azt mondta, hogy az új Büntetőtörvénykönyvben lesz szó erről bővebben, de szerinte ez elsősorban eljárási kérdés.

Szabó Tímea úgy próbálta picit meghosszabbítani a válaszadásra kapott egy perces időkeretét, hogy helyére visszaülve is folytatta felszólalását, amelyen többen is hangosan nevettek.

16:35
december 06, 2010
Vágólapra másolva!

A biciklisekért aggódik egy fideszes képviselő

Hanó Miklós fideszes képviselő arra hívta fel a parlament figyelmét, hogy egyre több a kerékpáros baleset, és Fónagy János államtitkárt kérdezte arról, milyen tervek vannak ennek a csökkentésére. Fónagy több eszközt is felsorolt arra, hogyan próbálnak ezen változtatni, ilyen például az, hogy a tervek szerint a közelkedési ismereteket az általános iskolákban is oktatni fogják, de a fokozott ellenőrzés is várható az utakon.   

16:44
december 06, 2010
Vágólapra másolva!

Mandúr keresi az audiovizuális médiapolitikát

Az új médiafelügyeletet ostorozza Mandúr László szocialista képviselő. Szerinte Európában egyedülálló módon veszélyezteti a sajtószabadságot az új szabályozás. Mandúr arról kérdezi Nyitrai Zsolt államtitkárt, hogy mi a kormány audiovizuális médiapolitikája, melyik tárcához tartozik.

Nyitrai azt válaszolta, hogy az audiovizuális politika a "helyén van, ami nem volt mindig így". Nyitrai szerint egyértelműen benne van az egyik kormányrendeletben, hogy ez a Nemzeti Fejlesztési Minisztáriumhoz tartozik. Mandúr nem fogadta el Nyitrai válaszát, szerinte pártállami módszerekkel dolgozik a Fidesz.

16:53
december 06, 2010
Vágólapra másolva!

Pősze dicséri a gazdaságpolitikát

Felszólalása elején a kormány gazdaságpolitikáját dicsérte Pősze Lajos jobbikos képviselő, amit a gazdaság makróadataival igyekezett alátámasztani. Pősze szerint az MNB ebbe a pozitív képbe rondított bele egy kamatemeléssel múlt héten, ami miatt gyengült a forint. Pősze arra volt kíváncsi, hogy tervez-e a kormány inflációgerjesztést, ás hogyan próbálja egyensúlyozni az MNB hibás lépését.

Cséfalvay Zoltán államtitkár azt válaszolta, a jegybankok szerte a világban független intézmények, így kevés lehetőségük van beleszólni az MNB döntéseibe. Az államtitkár szerint a kormánynak nem célja az infláció gerjesztése.

17:01
december 06, 2010
Vágólapra másolva!

A fenntartható nyugdíjrendszerért aggódik egy LMP-s képviselő

"Az LMP sosem gondolta, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer lenne a legjobb" - kedzte felszólalását Scheiring Gábor LMP-s képviselő. A leendő nyugdíjrendszer fenntarthatóságáért aggódik, és ennek a garanciáiról kérdezte Cséfalvay Zoltánt. Az államtitkárt azt válaszolta, hogy az államadósság csökkentésére fogják fordítani az állami nyugdíjrendszerbe átterelt pénzeket.

17:12
december 06, 2010
Vágólapra másolva!

Az MSZP is a nyugdíjról kérdez

Egyszerű kérdésekkel foglalkozik az ülés. Tukacs István szocialista képviselő szintén a nyugdíjrendszer átalakításáról kérdezett, illetve arról, hogy milyen technikai módon lehet a magánnyugdíjpénztárban maradni.

17:18
december 06, 2010
Vágólapra másolva!

Hoffmann szerint az MSZP miatt nincs elég tűzifa

"Mikor segíti ki és hogyan a működésképtelenné vált iskolákat?" - tette fel a kérdést Endrésik Zsolt jobbikos képviselő Hoffmann Rózsa államtitkárt, példaként a vilmányi iskolát felhozva, amelyet a fűtési költség ki nem fizetése miatt kellett ideiglenesen bezárni. Hoffmann az előző nyolc év kormányait hibáztatta ezért, mert szerinte előbb az iskolák működéséhez kellett volna biztosítani az erőforrásokat, nem pedig fölöslegesen drága taneszközökre költeni a pénzt.

17:20
december 06, 2010
Vágólapra másolva!

Csongrádi útról kérdezett egy fideszes képviselő

A Csongrádot elkerülő út elkészüléséről érdeklődött Vincze László fideszes képviselő, amelyre Fónagy János azt mondta, két héten belül elkészülhet a 451-es út elkerülője. 

17:25
december 06, 2010
Vágólapra másolva!

Cséfalvay egyetértett Osztolykán Ágnessel

A fűtés nélkül maradókért aggódik Osztolykán Ágnes LMP-s képviselő, aki szerint eddig már 50 ezer embernek kapcsolták ki a fűtését.Cséfalvay Zoltán államtitkár is azt mondta, hogy sokan nem tudják fizetni a gázszámlákat, de szerinte - Osztálykánhoz hasonlóan - az energiatakarékosságot segítő fejlesztések is időszerűek. Cséfalvay szerint a kormány segíteni fogja azokat, akik nem tudják fizetni gázszámláikat.

17:32
december 06, 2010
Vágólapra másolva!

Járai fizetésének két nézőpontja van

Józsa Miklós szocialista képviselő, a Magyar Nemzeti Bank felügyelő bizottsága elnökének, Járai Zsigmond fizetésének 300 ezerről 1,2 millióra, azaz négyszeresére emeléséről kérdezte Cséfalvay Zoltánt. Az államtitkár szerint minden nézőpont kérdése, mert az igaz ugyan, hogy négyszeresére emelték Járai fizetését, de a jegybank elnökének azonban így is csak a 60 százaléka.

17:38
december 06, 2010
Vágólapra másolva!

A műkincsekről kérdezett Dúró Dóra

A illegális régiségkereskedelemről, a műkincsek piacának szabályozatlanságáról, az illegális fémkereskedelemről kérdezett Dúró Dóra jobbikos képviselő. Halász János államtitkár válaszában azt mondta, vizsgálják ezen témák törvényi szabályzásának lehetőségét.

Ezzel véget értek az interpellaciók és a kérdések, a parlament munkája rövid szünet után határozathozatalokkal folytatódik, amelyekről részletesen beszámolunk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!