A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

"Halálos kórról van szó" - megvitatta a cigitilalmat a parlament

Események

Vágólapra másolva!
Kedd délután folytatta le a parlament annak a törvénynek a részletes vitáját, amely a kormány tervei szerint júliustól betiltaná a dohányzást az összes vendéglátóhelyen. Az MSZP azzal érvelt, hogy a kormány túlzásokba esik a javaslattal, a Jobbik egyik képviselője pedig emberi jogokra hivatkozva lépett elő a dohányosok szószólójává. A kormánypártok mégse hajlottak meg a puhító szándék előtt, szerintük ugyanis a szigorítás egy régóta szükséges "drogtörvény".
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
14:37
március 08, 2011
Vágólapra másolva!

A pálinkával példálózik az MSZP

"Mért nem az autóforgalmat korlátozzák, ha egészségesebb levegőt akarnak? - kérdezte az MSZP-s Kovács Tibor. "Mi a helyzet a pálinkafogyasztással, amit felszabadítottak? Csak nem azért, hogy az emberek el tudják fogadni, amit önök itt csinálnak?" - tette hozzá. A képviselő szerint a pálinka ugyanolyan káros az egészségre, mint a dohányzás.

16:00
március 08, 2011
Vágólapra másolva!

Tizenöt fideszes indítványozta a javaslatot

A dohányzás szigorítását a parlament a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi törvény módosításával akarja elérni. A módosító indítványt 15 fideszes képviselő nyújtotta be február végén. A javaslat szerint tilos lesz a dohányzás minden zárt légterű helyen, valamennyi közforgalmú intézmény és a munkahelyek valamennyi zárt légterű helyiségében, valamint az összes aluljáróban és a tömegközlekedési eszközök megállóhelyein. Teljes körű dohányzási tilalom lépne életbe többek között a közoktatási intézmények, óvodák, iskolák, bölcsődék, egészségügyi intézmények területén is, ezekben az intézményekben még a nyitott területeken, a szabadban sem lehet majd dohányozni. A javaslatról részletes összefoglaló cikkünkben, itt olvashat, az indítvány szövegét itt találja.

16:10
március 08, 2011
Vágólapra másolva!

Fideszes képviselő is szeretné lazítani a törvényt

A dohányzási tilalom a kormánypárti képviselőket is megosztja, március elején a fideszes Kupcsok Lajos több olyan módosító javaslatot nyújtott be a törvényhez, amelyek fellazítanák a szigorú rendelkezéseket. Az egyik vállalkozói érdekképviseletnél dolgozó Kupcsok többek között azt szeretné elérni, hogy lehessenek zárt dohányzószobák a vendéglátó helyeken, és ne lehessen a vendéglősöket megbüntetni a cigiző vendégek miatt, ha a tiltás jól láthatóan ki van téve a helyiségben. (Kupcsok módosító javaslatairól itt olvashat bővebben).

16:15
március 08, 2011
Vágólapra másolva!

A Parlamentben még lehet cigizni - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

16:20
március 08, 2011
Vágólapra másolva!

Az MSZP és a Jobbik is ellenkezett - videoriport

A dohányzás szigorítására vonatkozó javaslat az országgyűlési képviselőket személyesen is érintené, hiszen közintézményként a parlamentből is kitiltanák a dohányzást. Az [origo] által megkérdezett képviselőket emiatt is megoszthatja a törvény: a Jobbik bő egy hete még túlzásnak, az MSZP pedig figyelemelterelési akciónak tartotta a javaslatot, az LMP viszont támogatta. A témáról képviselőkkel készített videoriportunkat itt találja.

16:25
március 08, 2011
Vágólapra másolva!

Elkezdődött a vita

A parlament megkezdte a vitát a dohányzás szigorításáról.

16:28
március 08, 2011
Vágólapra másolva!

Az MSZP szerint a kormány túlzásba esik

Az MSZP képviselői első hozzászólásaikban módosító indítványaik elfogadását kérték és hiányolták, hogy a szigorítással kapcsolatban nem egyeztettek az érintettekkel. Kovács Tibor szocialista képviselő azt mondta, egyetért a szabályozással, de nem akarja, hogy a kormány túlzásokba essen, és "átessen a ló túloldalára".

16:30
március 08, 2011
Vágólapra másolva!

Törökország is lekörözött minket

A KDNP-s Puskás Tivadar arról beszélt, hogy 1999-ben Magyarország elfogadott egy "nem dohányzó törvényt", amivel Európa elejére kerültünk. Ez egy "lájtos törvény volt", de elindult valami - mondta, de szerinte 2008-ban már Törökországban is szigorúbb törvény szabályozza a dohányzást.

16:42
március 08, 2011
Vágólapra másolva!

"Én régóta dohányzom, és élvezem"

Szávay István, a Jobbik képviselője arra emlékeztette a parlamentet, hogy a dohányzóknak is vannak érdekvédelmi szervezetei, amelyek már korábban jelezték, hogy szeretnének részt venni a törvényről való egyeztetésen, de kihagyták őket. Szávay szerint egyetlen kisebbség van Magyarországon, amelyet meg lehet bélyegezni, a dohányosokat. Szerinte a törvény az ő megbélyegzésükről, kirekesztésükről és szabadságjogaik megvonásáról szól. "Én régóta dohányzom, és élvezem" - mondta.

16:44
március 08, 2011
Vágólapra másolva!

A vasúti dohányzásért lobbizik egy jobbikos

Szávay szerint az is felháborító, hogy a vonatokon nincsenek dohányzó kocsik, és ezért a dohányosoknak a vécé előtt kell sorban állniuk, hogy egy 4 órás úton "hódoljanak a káros szenvedélyüknek". A képviselő azt akarja, hogy minden vonaton legyen egy dohányzó kocsi.

16:46
március 08, 2011
Vágólapra másolva!

Az MSZP szerint a kormány is megosztott

Kovács Tibor (MSZP) szerint a kormánykoalíción belül is többen szeretnék felpuhítani a dohányzást szigorító törvényt, amely szerinte a lakosság harmadának az érdekeit sértené.

16:49
március 08, 2011
Vágólapra másolva!

Wittner Mária szerint a szmog károsabb a ciginél

A fideszes Wittner Mária azzal érvel, hogy a szmog és az alkoholizmus is nagyon káros az egészségre. A politikus azt mondja, hogy ő évtizedek óta dohányzik, és nem fog leszokni, ahol pedig nem lehet dohányozni, ott egy üdítőt sem fog meginni a jövőben.

16:51
március 08, 2011
Vágólapra másolva!

Az LMP szerint nem kell vonaton cigizni

Szilágyi László, az LMP képviselője szerint jó a dohányzást szigorító kezdeményezés, a Jobbikos felvetésre pedig közölte, hogy Magyarországon szerinte nincsenek olyan hosszú utak, amelyeket nem lehet kibírni cigi nélkül.

16:55
március 08, 2011
Vágólapra másolva!

A Fidesz szerint ez egyfajta "drogtörvény"

Heinz Tamás (Fidesz) felidézte, hogy már 2006-ban és 2009-ben is próbálták szigorítani a dohányzást, de akkor szerinte a szocialisták "nem átestek a ló túloldalára, hanem leestek a lóról", mert túl nagy volt a dohánylobbi, és nem sikerült a törvényt elfogadni. A képviselő szerint a most tárgyalt törvény is egyfajta drogtörvény, mert a dohányzás függőséget okoz. A törvény szerinte nem csak a nemdohányzók védelmére szolgál, hanem az is célja, hogy a dohányosok kevesebbet dohányozzanak, lássák be, hogy nincs hol dohányozni, és így le tudjanak szokni.

16:59
március 08, 2011
Vágólapra másolva!

Tüdőrákkal érvel a KDNP

Puskás Tivadar (KDNP) azzal érvel, hogy "Magyarország az az ország, ahol tüdőrákban a legtöbben meghalnak az országban". A politikus szerint vonaton "nem lehet dohányozni".

17:03
március 08, 2011
Vágólapra másolva!

Az MSZP szerint személyeskedésbe torkollik a vita

Lamperth Mónika (MSZP) szerint az MSZP próbált szakmai vitát folytatni a parlamentben, de csak vádaskodást kapott válaszul, és a vita személyeskedésbe torkollik.

17:08
március 08, 2011
Vágólapra másolva!

"Halálos kórról van szó"

Heinz Tamás (Fidesz) szerint azért nem sikerült 12 éve rendezni a dohányzás kérdését, mert a vendéglátóipari és a dohánylobbi lesöpörte a javaslatokat. Szerinte most a kormány a szakma szabályai szerint próbálja végigvinni a törvényt. Hozzátette azt is, hogy az egészséghez és a tiszta levegőhöz való jogot védi az emberi jogok chartája, nem a dohányzáshoz való jogot. "Halálos kórról van szó, és mindenki tudja, hogy lépni kell" - tette hozzá.

17:15
március 08, 2011
Vágólapra másolva!

"Olcsó demogógiával" vádolja a Jobbik a kormányt

Szávay István (Jobbik) szerint amit Heinz Tamás mondott, az "olcsó demagógia", nem igaz, hogy volt egyeztetés az ügyről. "Aki nem dohányzik, annak joga van a tiszta környezethez, de ez a javaslat nem erről szól". Szerinte a dohányzóknak is joga van arra, hogy dohánypozhasson egy külön kocsiban. "Nem kell teljesen megőrülni, és inkvizítorként mindent megtiltani" - mondta.

17:18
március 08, 2011
Vágólapra másolva!

"Felesleges megszorítást" lát Lamperth

Lamperth Mónika (MSZP) szerint a parlamenti pártok egyetértenek abban, hogy a jog erejével próbálnak elérni egy korlátozást, de szerinte "a jog nem mindenható", és amit a kormány tervez, azt sokan felesleges megszorításnak élik meg. Szerinte nem lehet ezzel a törvénnyel elérni, hogy az emberek kevesebbet dohányozzanak. Hozzátette:" semmilyen lobbinak nem vagyok az eszköze, a józan ész eszköze vagyok".

17:22
március 08, 2011
Vágólapra másolva!

Megosztott a Jobbik cigiügyben

Lenhardt Balázs (Jobbik) szerint az ő képviselőcsoportja megosztott a kérdésben, sokan egyetértenek a törvény céljával. Szerinte a dohányosok érzelmileg érintettek a kérdésben, de emiatt nem szabad elfeledkezni a nemdohányzók szabadságjogairol, akik "terrort szenvedtek el", a nyilvános helyeken kénytelenek most dohányfüstöt szívni.

17:26
március 08, 2011
Vágólapra másolva!

A törvény kiherélésétől óv a Fidesz

Gyimesi Endre (Fidesz) Széchenyi Istvánt idézve arról beszél, hogy "rajtunk senki nem segít, ha mi nem tudunk segíteni magunkon". A képviselő csodálkozott, hogy vita alakult ki egy olyan területen, ahol szerinte egyértelmű, hogy lépéseket kell tenni. Szerinte a módosító javaslatokra kellene koncentrálni, de nem szabad "kiherélni" a törvényjavaslatot. "Senkinek nem érdeke egy rossz trövényt létrehozni" - mondta.

17:34
március 08, 2011
Vágólapra másolva!

A civileket és a háziorvosokat támogatná az LMP

Szilágyi László (LMP) több forrást szeretne a dohányzással foglalkozó civil szervezeteknek, amelyek szerinte sokkal hatékonyabban tudnak dohányzásellenes kampányokat és felvilágosító programokat futtatni. Szerinte a háziorvosoknak is prémiumot kéne adni, ha eredményesen szotatnak le krónikus dohányosokat.

17:36
március 08, 2011
Vágólapra másolva!

Félbeszakították az orális szexszel példálózó jobbikost

Szávay István (Jobbik) a Blikk cikkét idézve arról beszél, hogy az orális szex nagyobb eséllyel okoz tüdőrákot, mint a dohányzás. A képviselő felszólalását a házelnök félbe szakította, és rendre utasította, hogy ne tegyen ilyen megjegyzéseket.

17:40
március 08, 2011
Vágólapra másolva!

Lezárták a vitát

A házelnök lezárta a törvényjavaslatról szóló részletes vitát.

17:45
március 08, 2011
Vágólapra másolva!

Meglepte az államtitkárt a jobbikos érvelés

Szócska Miklós államtitkár a vita után arról beszélt, hogy meglepte néhány érvelés. Szerinte meglepő volt például, hogy Szávay István (Jobbik) az egyéni szabadságjogok korlátozásaként fogta fel a dohányzás korlátozását. Szerinte meglepő, hogy egy jobbikos képviselő megvéd egy nagytőke által támogatott szenvedélybetegséget. Azt mondta, tanulmányai vannak arról, hogy a dohányipari cégek hogy kevernek olyan adalékokat, amelyek a fiatalok dohányzásra való rászokását segítik.

17:46
március 08, 2011
Vágólapra másolva!

"Népegészségügyi katasztrófahelyzetről" beszél Szócska

Szócska Miklós államtitkár szerint az ő feladata a népegészségügyi katasztrófahelyzet megállítása. Azt mondta, hogy ő az egyeztetésre nagyon ad, de ebben a témában a szabályozásnak van helye. Szerinte pontosan ez az a terület, ahol a tiltás működőképes, ezt mutatják a nemzetközi tapasztalatok.

17:52
március 08, 2011
Vágólapra másolva!

A következő ülésen lesz döntés

Az államtitkár beszéde után a házelnök bejelentette, hogy a dohányzást szigorító törvényjavaslatról a parlament várhatóan a következő ülésén hoz döntést.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!