A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kis sörfőzdék és vajaskenyér-ebéd a parlamentben - tudósítás percről percre

Események

Vágólapra másolva!
Vajaskenyér-ebéd, félkatonai vízügy, kis sörfőzdék is szóba kerültek az azonnali kérdések időszakában az országgyűlés hétfői ülésén. A parlament az új alkotmány előkészítéséről, a semmisségi törvényjavaslatról, a médiatörvény módosításáról is szavaz majd. Az ülés egy új képviselő esküjével kezdődött, és a vörösiszap-helyzettel folytatódott. Tudósítás percről percre.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
13:55
március 07, 2011
Vágólapra másolva!

Alkotmányelőkészítés, médiatörvény, monetáris tanács

Az új alkotmány elfogadásának előkészítéséről szóló határozati javaslatról, a médiatörvény és a médiaalkotmány módosításáról is dönthet a parlament hétfőn. Az MSZP név szerinti szavazást kért a 2006 őszi események után keletkezett ítéleteket érintő semmisségi törvényről. A képviselők ezen kívül szavaznak a monetáris tanács két új tagjáról is. A hétfői napirendről bővebben itt olvashat.

14:09
március 07, 2011
Vágólapra másolva!

Új képviselő esküjével kezdődött az ülés

A fideszes Cserna Gábor személyében az országgyűlés egy új képviselőjének esküjével kezdődött a parlament hétfői ülése. Cserna a Fidesz Fejér megyei területi listájáról került be, Mikola István helyére, akiből OECD-nagykövet lett, és ezért lemondott mandátumáról.

14:12
március 07, 2011
Vágólapra másolva!

A spanyol és a portugál nagykövet is jelen van

A hétfői ülésen a spanyol és a portugál nagykövet is jelen van, akik a terrorizmus áldozatainak emléknapja alkalmából vesznek részt az ülésen. Az emléknap a 2004. március 11-i madridi robbantásos merényletek áldozataira emlékeztet.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Képgalériáért kattintson!

14:18
március 07, 2011
Vágólapra másolva!

Pintér Sándor tájékoztat a vörösiszap-helyzetről

Pintér Sándor belügyminiszter beszámol a vörösiszap-katasztrófa miatt elrendelt veszélyhelyzetről. Pintér közölte május 21-ig fejeződhetnek be azok a munkák, amelyek biztonságossá tehetik a területet. A lúgos víz még csordogál - közölte Pintér, aki szerint eddig 400 ezer tonna kiömlött vörösiszapot távolítottak el 600 ezer még a területen van.

14:29
március 07, 2011
Vágólapra másolva!

A cigányok iskolázottsági szintje miatt aggódik Dúró Dóra

Dúró Dóra jobbikos képviselő a tankötelezettségi kor lecsökkentése miatt bírálja a kormányt. Szerinte súlyos társadalmi következményei lesznek a tervnek, amelynek értelmében 15 évben húzzák meg a tankötelezettségi kort. Dúró a cigányok iskolázottsági szintje miatt is aggódik.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Gaudi-Nagy Tamás szavaz - kattintásra galéria nyílik!

14:38
március 07, 2011
Vágólapra másolva!

"Nagyollóval nyirbálják meg a legrászorultabbak járandóságait"

A megszorításokkal csak a társadalmi feszültségek további élezésében érdekelt csoportoknak ad muníciót a kormány a megszorításokkal Scheiring Gábor LMP-s képviselő szerint. A képviselő a gyöngyöspatai eseményeket is emlegette (ahol jobbikos képviselők és párttagok tartottak a korábbi gárdavonulásokhoz hasonló felvonulást), ahol szerinte már most érzékelhető a megszorítások káros hatása, kevesebb például a közmunka. Szerinte a kormány a társadalom felső harmadát képviseli.

14:48
március 07, 2011
Vágólapra másolva!

Mesterházy Attila a tavalyi Orbánt idézi

Orbán Viktor egy tavalyi, a magyar gazdaság helyzetét jónak minősítő nyilatkozatát idézte Mesterházy Attila MSZP-s frakcióvezető, aki a kormány gazdasági intézkedéseit bírálta. Mesterházy szerint az Orbán-kormány a gazdagokat segíti, és a szegényeket sújtja. Szerinte a múlt héten bemutatott kormányprogram a "sodródás" programja.

14:54
március 07, 2011
Vágólapra másolva!

"A szocialista kormányok adósították el Magyarországot"

A szocialista kormányok adósították el Magyarországot - közölte Szatmáry Kristóf a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára, szerinte "ez több mint bűn". A Széll Kálmán terv egy támadás ez ellen az adósságcsapda ellen - mondta.

15:04
március 07, 2011
Vágólapra másolva!

Az alkotmányozásban való részvételre kérte az ellenzéket Lázár

Március 14-én nyújtják be az alkotmány szövegtervezetét - közölte Lázár János fideszes frakcióvezető, aki szerint ennél az alkotmánynál nem lehet erősebb az az alkotmány, amely 1989-ben úgy született meg, hogy senki nem hagyta jóvá, amelyet "paktumok szültek kényszerek szültek és elvtelen kompromisszumok hoztak létre". Lázár érthetetlenek nevezte, hogy az ellenzéki pártok miért nem akarnak részt venni az alkotmányozásban. Azt kérte tőlük, ők is nyújtsák be saját tervezeteiket.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Lázár János frakcióvezető az LMP alkotmányával - további képek kattintásra!

15:21
március 07, 2011
Vágólapra másolva!

A naiv alkotmányos kérdőíveket nehezményezi Lamperth Mónika

Az alkotmányozással kapcsolatos kérdőívet bírálta Lamperth Mónika MSZP-s képviselő, szerinte a kérdések nagy része naiv, nem áll kapcsolatban az alkotmánnyal, nem lehet általuk megismerni az emberek véleményét, az egész egy PR-akció szerinte, a kormány nem kíváncsi a társadalom véleményére. Szerinte valódi társadalmi egyeztetésre lenne szükség. Hány kérdőívet küldtek ki, és mennyibe került az akció, és valódi társadalmi egyeztetésnek vélik ezt? - kérdezte a közigazgatási minisztertől az MSZP-s képviselő.

15:28
március 07, 2011
Vágólapra másolva!

"Az MSZP-nek nincs jogalapja, hogy egyeztetést követeljen"

Rétvári Bence államtitkár szerint az MSZP-nek nincs jogalapja, hogy egyeztetést követeljen, ha nem is akarnak vitázni, utalt arra, hogy az ellenzéki párt nem akart venni az alkotmány vitájában. Azt mondta, több mint 8,9 millió háztartásba küldték ki, darabonként 90 forintért. Lamperth Mónika nem, a parlament elfogadta a választ.

15:33
március 07, 2011
Vágólapra másolva!

Szabálytalanul akciózó gyógyszertárak

A szabálytalanul akciózó gyógyszertárak miatt interpellálta Heintz Tamás (Fidesz) az egészségügyi minisztert. Szócska Miklós a minisztérium államtitkára közölte, minden ajándékozási akciót megtiltottak a támogatott gyógyszerek esetében a gyógyszer-gazdaságossági törvényben, de elismerte, hogy ezt sok patika vonakodva vezeti be.

15:50
március 07, 2011
Vágólapra másolva!

"Meddig hiteget a kormány?"

Váltsa valódi tettekre a kormány a nagyvonalú ígéreteket a lakáshitelesek ügyében - közölte Vágó Gábor (LMP), aki Orbán Viktorhoz nyújtott be interpellációt a megszorult lakáshitelesek érdekében. Az LMP-nek a türelme, az adósoknak a pénze, a kormánynak a hitelessége fogyott el szerinte a kérdés megoldatlansága miatt. Meddig hitegeit még a kormány a szociális katasztrófa szélén táncoló embereket? - kérdezte.

15:55
március 07, 2011
Vágólapra másolva!

"Nem félnek a valódi éhséglázadásoktól?"

Többek között a nyugdíjminimum, a fogyatékossági támogatás, a családi pótlék emelését hiányolta, Varga László (MSZP), aki a kormány szociális válságot okozó gazdasági intézkedéseit bírálta. A szegénység elleni radikális lépéseket, a társadalompolitikai intézkedések összehangolását kérte számon a kormánytól. Azt kérdezte, nem félnek-e attól hogy valódi éhséglázadások törnek ki. Balogh Zoltán a közigazgatási minisztérium államtitkára közölte, a szociális válság az előző kormány sara.

15:56
március 07, 2011
Vágólapra másolva!

Meghosszabbított moratórium

Szatmáry Kristóf, a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára szerint senki nem fog utcára kerülni. Azt mondta, folyamatban vannak a tárgyalások, és ha április 15-ig nem állt össze az eszközkezelő, akkor meghosszabbítják a kilakoltatási moratóriumot.

16:08
március 07, 2011
Vágólapra másolva!

A tél lassítja az M0-s déli szakaszának bővítését

Miért áll az M0-ás körgyűrű déli szektorának bővítési munkája - kérdezte Pál Tibor (MSZP). Fónagy János, fejlesztési minisztériumi államtitkár közölte, elsősorban a téli időjárás miatt lassult le az építkezés, de a munkálatok nem álltak le.

16:26
március 07, 2011
Vágólapra másolva!

Bezárják-e a balatonfűzfői uszodát?

Pál Béla (MSZP) azonnali kérdést intézett Czene Attila sportért fellelős államtitkárhoz a balatonfűzfői uszoda esetleges bezárása ügyében. Az államtitkár szerint lehet tartani az uszoda bezárásától, mivel rosszak a mutatói, de mindent megtesznek ennek elkerülése érdekében.

16:36
március 07, 2011
Vágólapra másolva!

Vajaskenyér az ülésteremben

Az önkormányzatok válságos gazdasági helyzetéről érdeklődött Lenhardt Balázs (Jobbik), aki az utóbbi hetek diákélelmezési bajaira utalva két szelet vajas kenyeret - amelyet egy tányéron fel is mutatott - ajánlott ebédre képviselőtársainak.

16:44
március 07, 2011
Vágólapra másolva!

Félkatonai szervezet lenne Illés szerint a vízügyből

Félkatonai szervezetté tenné a vízügyet Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár. A fideszes politikus ezt akkor mondta, amikor Szabó Rebeka (LMP) a tavaszi árvizek előtti árvízi védekezési munkálatokról érdeklődött.

16:47
március 07, 2011
Vágólapra másolva!

A kis sörfőzdék sorsáért aggódik Lezsák Sándor

A kis sörfőzdék sorsáért aggódik Lezsák Sándor (Fidesz), aki szerint az újabb szabályozások hátrányos helyzetbe hozták a kisüzemi sörfőzdéket. Az ilyen üzemek működésének könnyítését kérte, például adócsökkentéssel. Szatmáry Kristóf államtitkár szerint támogathatónak tűntek az adminisztratív terhek könyítésére és az adók csökkentésére vonatkozó javaslatok. "Megértő fülekre talál a kezdeményezés" - mondta.

17:06
március 07, 2011
Vágólapra másolva!

Miért nem kér bocsánatot a west balkános drogvádak miatt Pintér?

Dorosz Dávid (LMP) a West Balkánban elhunyt áldozatok egyikét sértő kijelentést kérte számon Pintér Sándor belügyminiszteren, aki a tragédia után azt mondta, az egyik áldozat szervezetében drogot találtak, de utóbb bebizonyosodott, hogy egyik áldozat sem volt kábítószer hatása alatt. Azt kérdezte, mikor kér bocsánatot a miniszter. Kontrát Károly belügyi államtitkár szerint a Pintér Sándor nem akarta megsérteni az áldozatok emlékét.

17:20
március 07, 2011
Vágólapra másolva!

Lázár János a parlamentben - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a fotóra galériánkért!

17:21
március 07, 2011
Vágólapra másolva!

Márciustól kártalanítják a tavalyi árvíz károsultjait

Az interpellációk után a parlament most a kérdéseket tárgyalja.

Gúr Nándor szocialista képviselő szerint a 2010-es árvíz miatt az állam még mindig tartozik a károk kiegyenlítésével vállalkozásoknak és magánszemélyeknek. Azt kérdezi az illetékes minisztertől, hogy mikor kerül ezekre sor, és milyen formában.

A kormány felmérte, hogy kit milyen kár ért, és március 2-án döntött arról, hogy kártalanítja az embereket, erre a források is készen állnak - válaszolta neki Ángyán József államtitkár, aki szerint ezen kívül a védművek megerősítésre is van 7 milliárd forint, és dolgoznak egy komplex árvízvédelmi rendszer kialakításán is.

17:30
március 07, 2011
Vágólapra másolva!

Magyar bajusszal kínálják a kínai babot

Pócs János fideszes képviselő azt kérdezte a kormánytól, hogy mitől válik magyarrá egy termék? A kormánypárti képviselő jócskán kifutott az időből, mire részletesen leírta, hogyan szánt egy magyar bajszos férfi magyar szürkemarhával két csomag étkezési fejtett bab zacskóján szereplő képen, miközben a felirat szerint Etiópiából és Kínából származnak.

Ángyán József államtitkár szerint az ilyen termékek megtévesztőek, ezért már most is meg lehet büntetni a forgalmazójukat, de a készülő hungarikum-törvény még nagyobb védelmet fog nyújtani a magyar termékeknek.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Pócs János - galériáért kattintson!

17:40
március 07, 2011
Vágólapra másolva!

Emelkedhet a távhő ára Miskolcon

Simon Gábor szocialista képviselő szerint Miskolcon a fideszes többségű közgyűlés a távfűtés árának növelését tervezi, miközben a kormánypárti képviselők arról nyilatkoztak, hogy ezt nem szeretnék engedni. Fónagy János államtitkár szerint a rezsiköltségek befagyasztását lehetővé tevő szabályokat még csak most kezdik majd kialakítani. Az államtitkár szerint ugyanakkor a Széchenyi Tervben van pénz energetikai fejlesztésekre, így az önkormányzatok elkerülhetik az áremeléseket.

17:48
március 07, 2011
Vágólapra másolva!

Nem támogatják a rosszul gazdálkodó önkormányzatokat

A jobbikos Ferenczi Gábor szerint a kormánynak meg kellene különböztetnie egymástól az önhibájukból és az önhibájukon kívül eladósodott önkormányzatokat. Az államtitkár szerint jó a kérdésfeltevés, egy új pályázati rendszerrel ki fogják szűrni a rosszul gazdálkodó önkormányzatokat, és a rendelkezésre álló pályázati pénzeket azok között fogják elosztani, akik önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe.

17:49
március 07, 2011
Vágólapra másolva!

Szünet után határozathozatal

A kérdéseknek vége, az ülést vezető elnök szünetet rendelt el, percről percre tudósításunk ezzel véget ért. A szünet után a parlament a határozathozatalokkal folytatja a munkát, szavaznak majd az új alkotmány előkészítéséről, a semmisségi törvényjavaslatról és a médiatörvény módosításáról is.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Látogatók a karzaton - kattintson galériánkért!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!