A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Elfogadta Magyarország új alaptörvényét a parlament - percről percre

Események

Vágólapra másolva!
Hétfőn délután negyed négykor 262 igen szavazattal az országgyűlés elfogadta Magyarország új alaptörvényét, amely átírja az ország nevét, megváltoztatja az Alkotmánybíróság jogköreit, és bevezet egy sor, a hétköznapi életre is kiható új szabályt. Az új alaptörvényt a szavazás előtt Kövér László mutatta be, de az ülés elején napirend előtt beszélt róla Schiffer András, Vona Gábor és Lázár János is. Kövesse az eseményeket percről percre!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül60 bejegyzés
12:26
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Alkotmányt és nevet cserél az ország

Hétfőn szavaz a parlament a Fidesz és a KDNP képviselői általal beterjesztett új alaptörvényről, ezzel 21 évvel a rendszerváltás után leváltják az 1989-ben teljesen újraszövegezett alkotmányt. Az új alaptörvény Magyar Köztársaságról Magyarországra változtatja az ország nevét, átírja az Alkotmánybíróság jogköreit, és kimondja, hogy a házasság egy férfi és egy nő közössége. Az új szövegről és az alkotmányozás folyamatáról szóló összes cikkünket ezen a linken olvashatják el.

12:35
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kövér László mutatja be a szöveget

Az új alaptörvény tervezetét a napirend szerint délután negyed háromkor kezdi tárgyalni az országgyűlés. A javaslatot a Fidesz és a KDNP képviselői közösen nyújtották be, a végszavazás előtt Kövér László fogja ismeretni, majd a képviselők is hozzászólhatnak. Az alaptörvény elfogadásához az összes képviselő kétharmadának szavazatára szükség lesz.

12:39
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Napirend előtt szólnak hozzá a frakcióvezetők

A parlament ülése délelőtt 11 órakor a napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. Schiffer Andárs, az LMP frakcióvezetője Az alkotmányosság felszámolása címmel, Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője pedig Közbizonytalanság címmel jelentkezett felszólalásra. A Húsvéti Alkotmány elfogadása előtt címmel beszélni fog Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője is.

12:43
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Az ügyészekre is az öregségi nyugdíjkorhatár vonatkozhat majd

A jövőben a bírákhoz hasonlóan az ügyészek is csak az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig gyakorolhatják hivatásukat a szerint a zárószavazás előtti módosító indítvány szerint, amelyet Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője nyújtott be hétfőn az alaptörvény-javaslathoz.

Az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén támogatta a javaslatot, amely rendelkezik arról is, hogy a Kúria elnöke és a legfőbb ügyész mentesül az alól, hogy szolgálati jogviszonya az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor az alaptörvény erejénél fogva megszűnjön. Az alkotmányjavaslathoz összesen húsz, zárószavazás előtti módosító indítvány érkezett.

12:47
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Sólyom László: Súlyos visszalépések az alkotmányban

Súlyos visszalépések vannak az új alkotmányban Sólyom László szerint. A volt köztársasági elnök a Heti Válasznak adott interjújában azt mondta, hogy az új alaptörvényben támadható annak egypártisága, az alkotmányozás elvesztette méltóságát, de Magyarország európai demokrácia marad. Sólyom László véleményét bővebben ebben a cikkünkben olvashatja el.

13:01
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kikerül az alaptörvényből a Himnusz kottája

Az utolsó pillanatban is változik az alaptörvény. Az ügyészek nyugdíjkorahatárán kívül a zárószavazás előtti módosító indítványok egy része technikai vagy nyelvhelyességi problémákat rendez, illetve az egyik kiveszi a Himnusz kottáját az alaptörvényből. Van ugyanakkor néhány tartalmi változás is. Visszakerül például a szövegbe a genetikailag módosított szervezetek termesztésének, tenyésztésének tilalma. Ez már korábban is szerepelt egy módosító indítványban, de akkor azt Lázár még visszavonta. A módosító javaslatokról bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

13:08
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Schiffer: Az alkotmány a többség korlátja

Elkezdődött a parlament ülése, elsőként Schiffer András, az LMP frakcióvezetője beszél az új alaptörvényről napirend előtt. Schiffer szerint az alkotmány fő jellemzője, hogy korlátja a többség uralmának, szerinte ezt a Fidesz-KDNP által benyújtott tervezet nem teljesíti. Az LMP frakcióvezetője bírálja a tervezetet azért, mert szerinte kiüresíti az Alkotmánybíróság intézményét, a bírák és ügyészek nyugdíjkorhatárának változtatásával világos jelzést küld az igazságszolgáltatásnak is arról, hogy "a kezükben vannak".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson!

13:16
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Nincs jó élet demokrácia nélkül

Schiffer szerint a kormány most a jó életre hivatkozva akarja félretenni a demokratikus szabályokat, pedig szerinte demokrácia nélkül nincs jó élet, és jó élet nélkül nincs demokrácia.

13:17
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Rétvári szerint Schiffer nagyon leegyszerűsíti az alaptörvényt

Az alkotmányt nem lehet pluszokkal és mínuszokkal leírni, nem lehet ennyire leegyszerűsíteni - válaszolta a kormány nevében Schiffer felszólalására Rétvári Bence államtitkár. Szerinte az, hogy az LMP nem vett részt az alkotmányozásban, sok esetben "ismerethiányt" okozott, szerinte a hétvégi demonstárciókon is az derült ki, hogy a szónokok nem ismerik rendesen az alkotmány szövegét.

13:20
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Összenőtt az MSZP és az LMP, mint két kicsi legó

Rétvári egy népszerű tinislágert idézve azt mondta, hogy a hétvégi tüntetéseken ismét kiderült, hogy az MSZP és az LMP összenőtt, mint két kicsi legó.

 

13:21
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Vona szerint nincs közbiztonság Magyarországon

Vona Gábor a Jobbik frakcióvezetője Közbizonytalanság címmel jelentkezett napirend előtti felszólalásra. "Megszűnt a közbiztonság Magyarországon" - mondta Pintér Sándor belügyminiszternek címezve. Szerinte Pintér az elmúlt héten három csapást kapott: először Hajdúhadházon, amikor "aláírásgyűjtés kezdődött a polgárőrök mellett".

13:24
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Vona szerint Pintérnek le kell vonnia a konzekvenciákat

Vona szerint a második csapás az volt, hogy felmentették a Hajdúhadházon letartóztatott embereket, a harmadik csapás pedig a rendvédelmisek tüntetése volt. Felszólította a minsztert, hogy ezekből vonja le a konzekvenciákat.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson!

13:26
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Pintér: Akkor is rend lesz, ha van akinek ez nem tetszik

Megígértem, hogy rend lesz, és rend is lesz Magyarországon, akkor is, ha van akinek ez nem tetszik - válaszolta Vonának Pintér Sándor. A belügyminiszter szerint nagyon rossz állapotban vették át a rendőrséget, de még idén felvesznek 4500 rendőrt is. Ha rendet akarnak, miért csinálnak rendetlenséget? - kérdezte Pintér Vonától, amivel nagy tetszést aratott kormánypárti képviselők között.

13:28
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Pintér: Az állam erőszakmonopóliumát nem lehet megkérdőjelezni

Pintér Sándor szerint az ország erőszak-monopóliumát nem lehet megkérdőjelezni, és megkérte Vonát, hogy saját politikai érdekei mentén ne bomlassza a rendet az országban. "Ezek az emberek félelmet keltenek gyerekekben és felnőttekben is" - mondta, szavait bekiabálások szakították meg.

13:30
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

A csendőrök katonák Pintér szerint

A csendőrséget követelő jobbikosoktól azt kérdezte a belügyminiszter, hogy megnézték-e, hogy mi volt a csendőrség. Szerinte a csendőrök katonák voltak. Pintér azt mondta, a rendvédelmisek túlórapénzét már elkezdték kifizetni, az ország erőszak-monopóliumát pedig törvényekkel is fenn fogják tartani.

13:32
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

A rendszerváltók adósságát törleszi a parlament Lázár szerint

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szerint a parmament az új alaptörvény elfogadásával a rendszerváltó pártok adósságát törleszti, mert 1989-ben arra tettek ígéretet, hogy minél előbb leváltják az átmeneti alkotmányt. Lázár arra figyelmeztette Schiffert, hogy az új alaptörvényt az 1989-ben kialkudott játékszabályok alapján fogadják el.

13:35
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Lázár szerint az új alaptörvény véd majd a szegénységtől

Lázár szerint az új alaptörvény nagy erénye a régivel szemben, hogy megvéd majd az eladósodástól és a szegénységtől. Lázár szerint az LMP az MSZP politikáját folytatja, azon, hogy az MSZP nem jelent meg, nem lehet csodálkozni, mert ők nem akarják, hogy más alkotmányozzon. Lázár a Jobbiktól azt kérdezte, hogyan fognak délután tiszta lelkiismerettel szavazni a törvényről.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

13:40
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kérdésnyi címmel kérdez egy jobbikos

A napirend előtti felszólalások után a parlament rátért a kérdések és az interpellációk tárgyalására. Elsőként a jobbikos Bertha Szilvia kapott szót, kérdésének címe meglehetősen terjedelmes: "Tekintettel a közrend védelmére rendelkezésre álló, valójában annak fenntartásához rendkívül kicsi rendőri állományra, és a szükséges hatáskör hiányára, tervezi-e a Kormány a rendőrség szemléletmódjában változtatásokat végrehajtani, társadalmi károsság szempontjából különbséget tenni bűn és bűn közt, és ha igen, ehhez megadja-e a rendőri állomány számára szükséges törvényi felhatalmazást és hatásköröket is?" Pontosan ezt is kérdezte.

13:42
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Nagyobb odaadást kért a képviselőktől az elnök

A jobbikos felszólás után az ülést vezető Latorcai János arra kérte a képviselőket, hogy nagyobb odaadással hallgassák a felszólalásokat, vagy menjenek ki a teremből.

13:44
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Pintér szerint a rendőrök nem a bevételért büntetnek

Pintér szerint a rendőröknek nem a bevételre, hanem a bűnmegelőzésre tekintettel kell büntetniük.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

13:45
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Szociális számlán vezetik majd, ki mennyi segélyt kap

A fideszes Lakatosné Sira Magdolna azt kérdezi a kormánytól, hogy hogyan tervezik a szociálpolitika megújítását. Szerinte a szolgáltatási rendszer nagyon szétaprózódott, sok intézmény utalja az ellátásokat, ezért lassú az adminisztráció, nem lehet kiszűrni a visszaéléseket. Halász János államtitkár szerint a kormány 2013-ban bevezeti a szociális számlát, amivel nyomon követhető lesz, hogy ki mennyi segélyt kap, és az egységes rendszer bevezetésével egyszerűbb lesz a rendszer.

13:50
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

A szállóporral van baj az LMP szerint

Az LMP-s Jávor Benedek szerint az ország mindig az utolsó pillanatban, kényszerből, uniós nyomásra csinál környezetvédelmet. Szerinte most a szállóporral van gond, amit új útdíjakkal, a tömegközlekedés korszerűsítésével és a biciklis közlekedés népszerűsítésével lehetne tenni. Illés Zoltán államtitkár szerint Budapesten a nincs meg a fedezete a tömegközlekedés korszerűsítésének, de a dugódíjat 2013-ig be fogják vezetni.

13:56
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Büntetné a multikat a Jobbik a szórólapok miatt

A jobbikos Korondi Miklós szerint büntetést kellene kiszabni a multikra azért, mert minden héten tonnányi papír szórólapokkal tömítik el a postaládákat. Szerint most már, amikor az embereknek van internethozzáférésük, ezek teljesen feleslegesek. Illés Zoltán államtitkár szerint is megálljt kell parancsolni a jelenségnek, ő a termékdíj és a környezetvédemi díjak bevezetésében, növelésében bízik.

14:05
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Pintér szerint jogszerűen intézkedtek a rendőrök Hajdúhadházon

A jobbik újra a hajdúhadházi eseményekről kérdezi a belügyminisztert, felvetésük szerint nem mindig volt jogszerű a rendőrség intézkedése. Pintér szerint a rendőrség megfelelően lépett fel, de vizsgálják az eseményeket. A belügyminiszter és a jobbikos képviselő arról vitatkozik, hogy kitől féltek a hajdúhadháziak: a járőröző polgárőröktől vagy a rendőröktől.

14:14
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Az MSZP nem alkotmányoz

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az MSZP nem vesz részt a parlament hétfői ülésén, további képekért kattintson!

14:17
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Mesterházy szerint hallgatnak a Fidesz demokratái

Az MSZP úgynevezett részországgyűlést tart a Nyugati téri Szikra nevű klubban. Ezen felszólalt többek között Mesterházy Attila pártelnök is, aki azt mondta, a Fideszben vannak demokraták, többek között Navracsics Tibor, Lázár János, Pokorni Zoltán és Rogán Antal, de meglepőnek tartja, hogy ők "kiszolgálják a demokrácia csorbítását". Mesterházy azt mondta, "az ő hallgatásuk történelmi bűn" - jelentette tudósítónk a helyszínről.

14:19
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

A rendőrség várja az önkéntes segítőket

A fideszes Tasó László arról kérdezi a belügyminisztert, mit kíván tenni az ellen, hogy különféle szervezetek kevlármellényben, gázsprayvel riogatják a lakosságot az országban. Pintér Sándor szerint a rendőrség várja az önkéntes emberek segítségét, de nem így, nem ilyen formában. Pintér elismételte, hogy senki nem vonhatja kétségbe az állam erőszakmonopóliumát.

14:23
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Szebb Jövőért mellény a parlamentben

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Egy jobbikos képviselő a Szebb Jövőért egyesület mellényében. További képekért kattintson a fotóra!

14:33
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

A megszorítások kárvallottjait keresi az LMP

Scheiring Gábor, az LMP képviselője azt szeretné megtudni a nemzetgazdasági minisztertől, miért titkolják a megszorítások részleteit, és kik lesznek az elvonások kárvallottjai. Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint a kormány intézkedéseit, így a minisztériumi zárolást is visszaigazolták a piacok. Scheiring szerint ez csak a szokásos mellébeszélés.

14:39
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Lamperth Mónika piros kosztümben - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Horváth Csaba, Lamperth Mónika és Kovács László az MSZP részországgyűlésén a Szikra Moziban

14:46
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Nem szokatlan Semjén lobbikérése a minisztérium szerint

A védett fajok vadászatáért lobbizó Semjén Zsolt leveléről kérdezte a minisztériumot a Jobbik. Ángyán József államtitkár azzal kezdte válaszát, hogy mióta az ember része az ökoszisztémának, azóta vadászik. Szerinte a védett fajok listáját mindig felülvizsgálják, ezért nem szokatlan Semjén kérése. 3500 héja olyan sok egy országban, hogy ki kell őket lőni? - kérdezett vissza a Jobbik. 

14:53
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Vidáman várják az új alkotmányt a fideszesek - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Rogán Antal, Lázár János, Varga József és Pokorni Zoltán fideszes képviselők a parlamentben. További képekért kattintson!

14:58
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

A Jobbik szerint a kormány nem menti meg a devizahiteleseket

Az azonnali kérdések után az interpellációk következnek. Elsőként a jobbikos Hegedűs Tamás kérdezi a kormányt arról, mit terveznek a devizahitelesek megmentésére. Szerinte a bejelentett kormányzati intézkedések csak a végveszélyben lévőknek nyújtanak segítséget, míg az árfolyamveszteség terhe még mindig a hiteleseket sújtja. Szerinte ezeket meg kell osztani a felelősök között, így a bankoknak is részt kell belőle vállalniuk.

15:03
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

A kormány szerint megvalósíthatatlanok a Jobbik követelései

Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint a Jobbik követelései irreálisak és megvalósíthatatlanok, az árfolyamveszteség terheit nem lehet ráterhelni a bankokra, és az állam sem tudja azokat átvállalni, mert az is az adófizetők pénzéből menne. A jobbikos képviselő nem fogadta el a választ, de az országgyűlés 36 ellenszavazattal elfogadta azt.

15:11
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Felülvizsgálják a diplomához szükséges nyelvvizsgákat

A fideszes Pósán László a diplomázóktól elvárt nyelvtudásról interpellálja a kormányt: szerinte a felsőoktatásból a diákok 30-40 százaléka diploma nélkül távozik, mert nem tudják teljesíteni a nyelvvizsga-követelményeket. A kormány nevében Halász János államtitkár válaszol, aki szerint felül fogják vizsgálni a jelenlegi rendszert, és intézményi, differenciált, nem egységes követelményen nyugvó rendszert is el tud képzelni. Pósán elfogadta az államtitkár válaszát.

15:37
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Jobbikos után jobbikos interpellál

Bödecs Barna Jobbikos képviselő után - aki a vállalkozásokról érdeklődött - Farkas Gergely, szintén jobbikos képviselő interpellációja következik. A képviselő a nemzeti erőforrás minisztert kérdezi arról, hogy elkezdődött-e már az ifjúsági törvény megalkotása. "Végre tegyenek valamit a fiatalokért" - szólította fel a kormányt Farkas.

15:45
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

"Semmi érdemit nem tudtak mutatni a fiataloknak"

Halász János államtitkár válaszol az interpellációra. Szerinte számos lépést tett a kormány a fiatalokért: bevezették a családi adókedvezményt, visszaállították a hároméves gyest, és azonnali lépést tett a WestBalkán-tragédia után a fiatalok biztonságáért, az illetékszabályok megválasztásával a fiatalok lakáshoz jutását is segítették. Külön ifjúsági törvény csak alapos egyeztetés után fog születni, "ha születik" - fejezte be Halász a válaszát. Farkas nem fogadta el a választ, szerinte a kormány egy év alatt nem tett semmilyen előrelépést korábbi ígéretével ellentétben. "Semmi érdemit nem tudtak mutatni a fiataloknak, hogy mit tett ebben az egy évben a fiatalokkal" - fogalmazott. Az országgyűlés elfogadta a választ.

15:49
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kezdődik az alkotmány záróvitája

Sürgős tárgyalásba vételi kérelemről döntött az országgyűlés. A nyugdíjszabályok átalakításáról szóló javaslatot a szavazás nyomán sürgősen fogja tárgyalni a parlament. Következik az új alaptörvény záróvitája és zárószavazása.

15:50
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Morvai: A "magyarok Magyarországáról" kellett volna alkotmányozni

Morvai Krisztina európai parlamenti képviselő kért szót, így elsőként ő szólalhat fel az alkotmány záróvitájában. Morvai szerint kettős beszéd jellemzi a kormányt az alkotmánnyal kapcsolatban. Az egyik a "nemzeti önrendelkezés radikális követelésének hangja, a vidék alkotmánya", a másik pedig az önfeladásé, amely "a preambulumon kívül szinte az egész szöveget jellemzi". A politikus hiányolta a nemzeti vagyon magyar kézben tartásának előírását az alaptörvényből, és az elszakított nemzetrészek önrendelkezésének alkotmányba foglalását. "Mire mentünk az elmúlt húsz évben a folyamatos alkalmazkodással?" - tette fel a kérdést Morvai, aki szerint "gyarmatosítóink és helytartóink" felszámolták iparunkat. Az EP-képviselő szerint arról kellene szólnia az alaptörvénynek, hogy "Magyarország a magyaroké".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

15:59
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

A parlamentben is a szemkilövésekről beszél Morvai

Morvai Krisztina megint a 2006-os szemkilövésekről és Budaházy György előzetes letartóztatásáról beszél. "Emeljük fel a fejünket, és vegyük vissza a hazánkat" - szólította fel a parlamenti képviselőket Morvai.

16:01
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Balczó ostorozza az alaptörvény szövegét

Morvai Krisztina után rendes felszólalások következnek, Balczó Zoltán jobbikos képviselő kezdett beszélni, aki az utána felszólaló, szintén jobbikos Gaudi-Nagy Tamással együtt az alaptörvény szövegét ostorozta. Gaudi-Nagy a történelmi alkotmányt kéri számon a parlamenti többségen, és azt kéri tőlük, hallgassák meg az emberek imáit, és figyeljenek a tűzoltókra és a tüntető fegyveresekre.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Balczó Zoltán felszólal. Kattintson a képre!

16:17
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

A nemzetközi szerződések felülvizsgálatát kéri Gaudi-Nagy

A jobbikos képviselő szerint a nemzetközi szerződésvállalások jelentik az alkotmányozás egyetlen korlátják, ezért előbb ezeket kellett volna felülvizsgálni. Szerinte ezzel megakadályozható lett volna, hogy külföldi kézbe kerüljenek a termőföldek.

16:20
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Schmitt Pál is megérkezett - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője köszönti a köztársasági elnököt. Kattintsona  képre!

16:22
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

A szocialista vezetők miatt is nemmel szavaz a Jobbik

Dúró Dóra a szocialista vezetők szerepvállalását tiltó szabályokat hiányol az alaptörvényből, szerinte az, hogy a Fidesz és a KDNP nem vette be ezeket a szövegbe, megbocsáthatlan mulasztás, ezért nem tudnak jó szívvel tartózkodni sem a szavazásnál. A Jobbik korábban már bejelentette, hogy nemmel fog szavazni az alaptörvényre.

16:25
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Gyurcsány nem mondta meg, kiknek nem lesz bocsánat

Gyurcsány Ferenc egy szombati tüntetésen közölte, hogy "nem lesz bocsánat" azoknak, akik önként szolgálják ki Orbán rendszerét, és példaként a szerinte politikai megrendeléseket teljesítő ügyészeket, újságírókat, nagyköveteket említette. Az [origo] tudósítója az MSZP hétfői rendezvényén megkérdezte az egykori kormányfőt, hogy mire gondolt konkrétan, mire azt válaszolta, hogy "példa jellegű felsorolás volt, lehetett volna folytatni". Megjegyezte, hogy csak arra akart utalni, hogy "nem kell megengedőnek lenni azokkal, akik a köztársaságra tett esküjük helyett pártérdekeket szolgálnak". Kérdésünkre, hogy konkrétan kikre gondolt, csak annyit mondott tudósítónknak: "Kolléga úr, vegyük egymást komolyan."

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Gyurcsány Ferenc a Szikra moziban rajongóival. További ékpekért kattintson!

16:26
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Turistaként mentek be a Parlamentbe a tűzoltók

Turistaként jutottak be az Országházba azok a tűzoltó-szakszervezeti aktivisták, akiknek az Országgyűlés Hivatala korábban nem engedélyezte, hogy munkavédelmi ellenőrzést tartsanak. Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke az [origo]-nak azt mondta: egyelőre nem ellenőriznek, csak gyönyörködnek az épületben. Szerettek volna feljutni az ülésterem karzatára is, de egyelőre nem engedték őket. A kupolateremben várakozó tűzoltókat meglátogatta Vona Gábor, a Jobbik elnöke, és pártja nevében segítséget ígért.

16:30
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Pörkölt és Népszabadság a Szikra moziban - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

16:42
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Novák Előd a politikusbűnözőket keresi a parlamentben

Novák Előd, a Jobbik képviselője a politikusbűnözők felelősségre vonását kéri számon az országgyűlésen, és az álláshalmozó képviselőket ostorozza. Novák azt szeretné, ha eltörölnék a mentelmi jogot.

16:47
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor Pozsgay Imrével és Boross Péterrel a karzaton - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

16:54
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

A lusztrációs javaslatot hiányolja Staudt Gábor is

A Jobbik módosító javaslatait, többek között a lusztrációs, azaz az egykori szocialista vezetők szerepvállalását tiltó javaslatot hiányolja Staudt Gábor is az alaptörvényből.

17:01
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Ima a rakparton az alkotmányért - kép

Fotó: Mudra László [origo]
Papp Lajos szívsebész és követői a Parlament előtt a rakparton közös imát tartanak az új alaptörvényért
További fotókért kattintson a képre!

17:04
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Lehazugozták Gulyás Gergelyt a jobbikosok

Az előterjesztők nevében Gulyás Gergely kért szót a vita végén. A felmerült javaslatokkal kapcsolatban azt mondta, azok között sok olyan volt, amit nem alkotmányban, hanem sarkalatos törvényekben kell majd rendezni. Novák Előd felszólalásra reagálva azt mondta, érdekes, hogy egy felszólaláson belül becsületsértések sorát követi el, majd a mentelmi jog eltörlése mellett érvel. Szerint a jobbikosok csendben eltűrik, amikor az országgyűlés nem adja ki a mentelmi jogukat. "Hazudsz, hazudsz" - kiabálták neki a jobbikos képviselők.

17:10
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Az új alaptörvényről szavaznak

Következik az új alaptörvény végszavazása, elfogadásához a képviselők kétharmadának szavazatára lesz szükség. A képviselők előbb a külön szavazásra kikért módosítókról szavaznak. A kormánypárti javaslatokat elfogadták, de például a képviselők mentelmi jogának eltörlését nem.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattinson a képre!

17:15
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Elfogadták Magyarország új alaptörvényét

Az országgyűlés 262 igen, 44 nem szavazattal és egy tartózkodással megalkotta Magyarország új alaptörvényét. A kormánypárti képviselők hosszan tapsoltak. Kövér László szerint az új alaptörvény visszacsatolja Magyarországot Európához. Az új alaptörvény befogadó és magyar, legitim, nemzeti, nem kirekesztő, de integráló, tiszteletre méltó alkotás - mondta Kövér. Az országgyűlés elnökeként megköszönte minden szakértőnek, képviselőnek, aki részt vett a megalkotásában.

"Magam a gondviselés kegyelmének tekintem, hogy részese lehettem ennek a folyamatnak" - mondta Kövér. A képviselők felállva éneklik a Himnuszt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az alaptörvény megszavazása után elénekelték a himnuszt. Kattintsona képre!

17:18
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

"Áruló nem leszek!"

A szavazás alatt a jobbikos képviselők "Áruló nem leszek!" feliratú transzparenst tartottak a magasba.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Tiltakozott a Jobbik frakció. Kattintson a képre!

17:19
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Kövér László nem szavazott

A kormánypártok soraiból nem szavazott az elnöklő Kövér László, a többiek mind igennel voksoltak. Nemmel szavaztak a Jobbik képviselői, illetve a független Ivády Gábor és Szili Katalin. Molnár Oszkár tartózkodott, a korábban jobbikos Pősze Lajos viszont igennel szavazott.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kósa Lajos Orbán Viktornak gratulál. További képekért kattintson!

17:20
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

A napirend utáni felszólalások következnek

Az országgyűlés a napirend utáni felszólalásokkal folytatja a munkát, a közvetítés szerint az ünneplőbe öltözött kormánypárti képviselők és az ellenzékiek is elhagyják az üléstermet.

17:30
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Mindenki Orbánnak gratulál

A szavazás után felbolydult a parlamenti folyosó, a képviselők tömegesen hagyták el az üléstermet. A kormánypárti folyosón végigvonuló Orbán Viktor kezét egymás után szorongatták a képviselők. "Gratulálok, elnök úr!" - mondták többen is, amire Orbán is gratulált nekik, majd visszavonult saját irodájába.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Orbán Viktor és Szájer József a szavazás után a parlamenti folyosón. További képekért kattintson a fotóra!

19:46
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Lázár: Gyurcsánynak pihennie kéne

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője reagált Gyurcsány Ferenc kritikájára. A volt miniszterelnök a Magyar Demokratikus Charta tüntetésén arról beszélt, hogy a jobboldali szavazókat tiszteletben tartják, de a pártpolitikai megrendelést teljesítő ügyészeknek és közszolgálati újságíróknak "nem bocsátanak meg". A Fidesz frakcióvezetője szerint a választók egyetlen dolgot kérhetnek Gyurcsány Ferenctől: "hagyja abba ezt a cirkuszt", és fontolja meg, hogy a magyar közéletnek van-e rá szüksége. Lázár János hozzátette, azt tanácsolná a volt miniszterelnöknek, "érdemes lenne egy kicsit elvonulnia pihenni", mert a gondolataiból az látszik, hogy elfáradt egy kicsit. (MTI)

20:34
április 18, 2011
Vágólapra másolva!

Mesterházy szerint szétszakadt az ország

Mesterházy Attila szerint az új alaptörvény elfogadásával április 18. az ország szétszakításának napja lett, a szocialisták pedig azon lesznek, hogy visszaállítsák az egységét, "a demokrácia, a jog és a bizalom Magyarországát".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!