Az EU-elnökség titkairól faggatták Orbánt - parlament percről percre

Események

Vágólapra másolva!
Kiválónak ítélték az EU-ban az európai uniós magyar elnökséget Orbán Viktor kormányfő szerint, aki napirend előtt szólalt fel hétfőn a parlamentben. Orbán azt is mondta, sokan érdeklődtek nála, mi a magyar sikerek titka, de szerinte titok nincs, csak kemény munka. A parlament hétfői ülésén döntenek az Alkotmánybíróság öt új tagjának megválasztásáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül65 bejegyzés
15:01
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Öt új alkotmánybírót választhatnak

Titkos szavazással döntenek hétfő délután az országgyűlési képviselők az alkotmányügyi bizottság által támogatott öt kormánypárti alkotmánybíró-jelöltről, Balsai István fideszes országgyűlési képviselőről, Pokol Béla egyetemi tanárról, Szalay Péter ügyvédről, Szívós Máriáról, a Fővárosi Bíróság tanácselnökéről és Dienes-Oehm Egon korábbi nagykövetről, nemzetközi magánjogászról. A szeptembertől 15 tagúra bővülő Alkotmánybíróság új tagjainak megválasztásához az országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges.

A parlament hétfőn dönthet az egészségügyi tárgyú jogszabályok módosításáról. Ennek elfogadása esetén soron kívüli egészségügyi ellátásban részesülhetnek a táppénzen lévők, továbbá szigorodhatnak a gyógyszergyártókra és -forgalmazókra vonatkozó szabályok.

Döntés születhet hétfőn a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről (PSZÁF) szóló jogszabály gazdasági bizottság által kezdeményezett változtatásáról is. A javaslat szerint bővítenék a szervezet szabályozási jogkörét, a változásra azért is szükség van, mert az új alaptörvény rendeletalkotási joggal ruházta föl a PSZÁF elnökét.

Várhatóan az esti órákban kezdődik meg az idei költségvetés módosításáról szóló javaslat általános vitája. A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által jegyezett javaslat szerint mintegy 180 milliárd forinttal tervezték túl tavaly a költségvetés bevételi oldalát. Ezért kezdeményezik a stabilitási tartalék részeként korábban zárolt összegek, összesen 182,1 milliárd forint elvonását.

15:16
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán beszédével nyit a parlament

Az európai uniós elnökségről mondott napirend előtt beszédet Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben. Szerinte a legfontosabb kérdések az elnökség alatt a gazdasági kormányzás, az európai szemeszter, a roma- és a Duna-startégia, valamint Horvátország EU-s csatlakozási tárgyalásának lezárása volt.

15:19
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

A siker titkáról faggatták Orbánt

Szerinte kollégái kivétel nélkül kiválónak értékelték a magyar elnökséget. Szerinte, miközben gratuláltak Magyarországnak, többen is kérdezték, "mi a sikerünk titka".

15:21
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán szerint a legnehezebb feladatokkal foglalkoztunk

Orbán szerint a magyar elnökség "kifejezetten a legnehezebb" feladatokat választotta ki, és szerinte ez még inkább növeli az elnökség teljesítményét.

15:23
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

"Az a titok, hogy nincs titok"

"Semmilyen titok nincs" - válaszolta a maga által néhány perccel korábban feltett kérdést. "Munka, fel nem adott küzdelem, kitartás és önbecsülés" - sorolta, szerinte milyen kvalitásokra volt szerinte szükség a sikerhez. "Az a titok, hogy nincs titok" - tette hozzá.

15:27
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán szerint a magyarok nem elméleti recepttel dolgoztak

Orbán szerint sokan kétkedtek a sikerükben, hogy képesek lesznek-e megfelelni a feladatuknak, de szerinte sikerült bizonyítaniuk. Azt mondta, az EU megismerte, hogy a válságot milyen eszközökkel kell kezelni. Szerinte a magyar kormány nem elméleti recepteket kínált, hanem működő, kézzelfogható példákkal szolgált az EU-nak.

15:29
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

"Ne mások mondják meg, mit tegyünk"

Orbán szerint két nagyon egyszerű, józan tanáccsal szolgáltak. Az egyik az az, hogy "merjünk magunk lenni", a másik meg az, hogy "ne mások mondják meg, hogy kik vagyunk, és mit tegyünk".

15:31
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Az EU-s országok hangulata is változott

Orbán azt is mondta, hogy fél évvel ezelőtt még nem volt mechanizmusa a válságkezelésnek, de a magyarok ebben is irányt mutattak. Azt mondta, megfordítottuk az EU-s tagországok hangulatát. Ezt követően részletesen méltatta a szerinte teljesített célokat.

15:34
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán a szakácsoknak is megköszönte

Beszéde végén köszönetet mondott azoknak, akik segítették az elnökséget a sikeré elérésében, többek között szakácsokat és sofőröket is megemlített. Szerinte az EU-elnökség "polgárbarát" volt, mert Budapest életét sem forgatta fel a sok delegáció.

15:37
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Milének inkább tetszett az elnökség

Orbán beszédjére valamennyi frakció öt percben reagálhatott. Mile Lajos LMP-s képviselő többnyire dícsérte az EU-s elnökséget, azt mondta, jól ismerte fel az elnökség a problémákat. Volt azonban, ami nem tetszett neki, felhozta például a keleti csúcs elmaradását, vagy azt, hogy szerinte Budapest életét olykor megnehezítették a delegációk miatt lezárt utak.

15:38
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Meghatározó lehet az EU-elnökség egy fideszes képviselő szerint

Hosszan méltatta a magyar EU-elnökséget Balla Mihály fideszes képviselő. Szerinte a magyar elnökség hosszabb ideig éreztetheti hatását.

15:40
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

A jobbikos Balczó keményen támadta az EU-elnökséget

A jobbikos Balczó Zoltán azonban jóval keményebben támadta az uniós elnökséget. Szerinte nemcsak szavakban, hanem tettekkel is bizonyítanunk kell függetlenségünket.

15:42
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Harrach szerint is merni kell nagynak lenni

"Nemzeti érdek és európai érdek egyszerre valósult meg" - jelentette ki a KDNP frakcióvezetője, Harrach Péter. Többször beszélt a "merjünk nagyok lenni" érzésről, és szerinte erős EU nékül nem létezik erős Magyarország.

15:51
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Mesterházy gratuált Martonyinak

"Szakmailag siker, politikailag kudarc az uniós elnökség" - jelentette ki Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője. Azt mondta, a szakmai rész miatt Martonyi János külügyminiszternek és Németh Zsolt külügyi államtitkárnak is gratulált, de Orbánt többször is kritizálta.

15:54
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán a parlamentben - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15:56
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán szerint aggasztó az EU helyzete

"Nem azt mondtam, hogy a magyar elnökség hibátlan volt, csak azt, hogy sikeres" - jelentette ki Orbán Viktor viszontválaszában. Az EU gazdaságáról viszont pesszimistán beszélt. "A helyzet több mint aggasztó" - mondta Orbán az európai gazdaság helyzetéről. Szerinte ez azonban nem világválság, hanem szerinte ez a nyugati világ válsága. "Sötét árnyalatokkal megrajzolható festmény ez most" - mondott egy hasonlatot az EU gazdaságának helyzetéről.

15:59
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Nem akarja alibicsúcsokkal megbénítani Budapestet Orbán

Azt mondta, olyan gazdasági stratégiát javasol, amely a széllel szemben is sikeres lehet, mert szerinte külső segítségre nem lehet számítani. A keleti partnerséget "alibitalálkozónak" nevezte, és szerinte semmi szükség nincs ilyen találkozókra. Azt mondta, ilyen alibicsúcsok miatt nem akarja megbénítani Budapest életét.

16:11
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán kontinentális jelentőségű változásokat lát

Orbán azt mondta, kontinentális jelentőségű változások zajlanak le Európában, mert az EU belátta, hogy csak piaci koordinációra alapozva nem fog sikeres gazdaságpolitikát folytatni. Orbán beszéde után Potápi Árpád fideszes képviselő beszélt a magyar állampolgárságról.

16:21
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Schiffer: Orbán új függőség után nézett

Schiffer András az LMP frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában emlékeztetett rá, hogy a Fidesz politikája a tibeti jogsértések kapcsán sokáig világosan fogalmazott. Ehhez képest a kínai kormányfő hétvégi látogatásakor a hazánkban élő vallási közösséget eltávolították az utcáról. Az LMP-s politikus szerint a miniszterelnök nincs tisztában vele, hogy a kínai gazdaság mögött ott vannak azok a jogsértések, erőszakos cselekmények, amelyeket a jogvédő szervezetek hoznak világra nap, mint nap. "Ön új függőség után nézett a hétvégén. Nem tudunk érdemi információt a megállapodások tartalmáról" - fogalmazott Schiffer, aki szerint Orbán Viktor felajánlotta Magyarországot Kínának.

16:26
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

A kormányfő szerint fontosak az erkölcsi kérdések

A helyzet még nem olyan rossz, hogy a magyar munkásoknak az LMP-től kéne segítséget kérniük - kezdte válaszát Orbán Viktor, aki a legutóbbi sanghaji látogatásáról mesél, és ott bizony azt tapasztalta, hogy nem nyomják el a keresztényeket. A kormányfő szerint fontosak az erkölcsi kérdések, de erkölcsi felelőssége van annak is, amivel egy-egy ország állampolgárainak tartozik.

16:28
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Új szövetségesek is kellenek

Magyarországnak nem csak a régi szövetségesekre van szüksége - zárta beszédét Orbán Viktor.

16:30
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

A Fidesz aratja le az MSZP babérjait

Ujhelyi István MSZP-s képviselő a kínai horoszkóp jegyeit sorolja fel napirend előtti felszólalása elején. A képviselő szerint az MSZP az elmúlt húsz évben kiállt a kínai partnerség mellett, hiszen még Medgyessy Péter kezdte el azt a folyamatot, amelynek  babérjait a mostani hétvégi látogatással arathatja le a kormány. Van annak egy politikai bája, hogy a Fidesz korábban ugyanazt mondta el az országgyűlésben, mint amit most az LMP - fogalmazott Ujhelyi.

16:33
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Ujhelyi kínai közmondással figyelmezteti a kormányt

"A hatalmas energia a hatalmas célból jön" - idéz kínai nyelven Ujhelyi egy közmondást. A kettős beszédet Kína nem szereti, a kialakult bizalmat senki ne kockáztassa - kérte a kormányt az MSZP képviselője.

16:35
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Németh Zsolt szerint az égvilágon semmi nem változott

Ha van sapka, az a baj, ha nincs sapka az a baj - válaszol Németh Zsolt külügyi államtitkár, aki szerint nincs szó kettős beszédről. Az államtitkár tízezer új munkahelyről és a lehetőségek kiaknázásáról beszél, és hozzáteszi, hogy a kínai kormányfő Magyarország után további nyugati országokba utazik. "Az égvilágon semmi nem változott" - mondja Németh, majd hozzáteszi, hogy azért az egész világon átrendeződés zajlik

16:38
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

"Szánalmas az ellenzék erőfeszítése"

Németh Zsolt megérti az ellenzék frusztráltságát, hiszen szinte mindent megtettek az utóbbi időben annak érdekében, hogy lejárassák a kormányt és Magyarországot. A látványos diplomáciai lépések azonban azt bizonyítják, hogy Magyarország élvezi a külföldi nagyhatalmak bizalmát. "Erőfeszítésük szánalmas, együtt is örülhetnénk a sikereknek" - fogalmaz az államtitkár.

16:41
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Pálffy örül a horvátoknak

A KDNP-frakcióból Pálffy István kér szót, a több száz éves magyar-horvát kapcsolatokat méltatja. Most itt van a lehetőség rá, hogy megéljék magyar identitásukat - utal a képviselő a közelgő horvát csatlakozási tárgyalásokra. Pálffy szerint Horvátországból is minél többen jelentkezhetnek majd magyar állampolgárnak.

16:44
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Pálffy: Hagyják abba az ország gyengítését

Nem volt elég a januári hecckapmány az uniós soros elnökség elején, most Mesterházy Attila rohant Brüsszelbe, hogy elújságolja, nem volt sikeres Magyaroroszág elnöki féléve - mondja Pálffy, aki arra kéri a képviselőket, hogy hagyják abba az ország gyengítését, hiszen közöttük vannak azok is, akiknek majd büntetőjogi felelősséget is kell vállalniuk ezért.

16:47
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

LMP-s képviselők a tibetiek jogaira emlékeztetik a kormányt - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

16:51
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Vona szerint a kormány felnégyeli a devizahiteleseket

A Fidesz-KDNP kormányzása egy dráma, amit Alföldi Róbert írt - mondja Vona Gábor jobbikos képviselő, aki felemlegeti a különadókat, amiket végül a fogyasztókra hárítottak át, a bankadó szintén sárrá vált a kormány keze alatt, a devizamentő csomag pedig valójában egy bankmentő csomag. "Átok ült az Önök intézkedésein"  - mondja Vona, aki szerint pár év múlva felnégyelik a devizahieteleseket.

16:54
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

A Jobbik képviselőjének a hamburgeradó sem tetszik

A hamburgeradó is egy jó kezdeményezés lehetne a Jobbik pártelnöke szerint, de nem a várt célt éri el az új adó. Ehelyett magyar munkahelyek fognak megszűnni, az egészségtelen táplálkozás viszont nem lesz visszaszorítva. "Ki írja a magyar gazdaságpolitika forgatókönyvét?" - teszi fel a költői kérdést Vona.

16:56
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Szatmáry nem érti mi a probléma

Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági  Minisztérium államtitkár nem lepődött meg Vona Gábor napirend előtti felszólalásán, bár azt nem érti, hogyan kerül Alföldi Róbert a képbe. Szerinte a jobbikos képviselő nem jól látja, hogy a kormány által bevezetett intézkedéseknek volt haszna és sikeresek voltak.

17:12
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Az MSZP szerint a Fidesz nem gondol semmit az önkormányzatokról

Az önkormányzatok nem szent tehenek - kezdi a belügyminiszterhez címzett interpellációját Varga Zoltán MSZP-s politikus. Az önkormányazati rendszer átalakításáról szóló koncepcióból egyetlen dolog derül ki: a Fidesz semmit nem gondol az önkormányzati rendszerről. A kormányhivatalok erősítésén kívül nincs egyetlen világos, irányt jelző javaslat sem. Elfogadhatatlan az iparűzési adó részleges elvonása, az önkormányzatokon keresztül szorít meg a megszorításoket elvben ellenző kormány - véli Varga.

17:14
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Tállai nem érti az interpellációt

Pintér Sándor helyett Tállai András államtitkár próbál megfelelő választ adni Varga kérdésére. Szerinte elsősorban önkritikát kéne gyakorolniuk a szocialistáknak, hiszen nyolcéves kormányzásuk alatt csak rombolták az önkormányzati rendszert: kifizetetlen számlákat és eladósodottságot hagytak maguk után. "Ez az Önök hagyatéka" - mondja Tállai, akinek egyébként Varga interpellációjának megfogalmazásával is problémái vannak, mert azok szerinte tele vannak ellentmondással.

17:18
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Vona Gábor nem tudja, ki írja a kormány gazdaságpolitikáját

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

17:20
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Pintér menjen inkább Kárpátaljára

Németh Zsolt jobbikos képviselő szerint a belügyminiszter nem a magyar érdekek mellett áll ki, ezt bizonyította Pintér gyöngyöspatai látogatása. A képviselő javasolja, hogy Pintér Sándor legközelebb látogasson el Kárpátaljára, vagy azokra a környékekre, ahol a lakosság retteg kimenni az utcára sötétedés után.

17:23
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

"Ami Gyöngyöspatát illeti..."

"Ami Gyöngyöspatát illeti, ott bizony rend és nyugalom van" - mondja Kontrát Károly államtitkár. Ez pedig annak köszönhető, hogy a rendőrség nagy erőkkel és eredményesen lépett fel, amikor kellett. A pataiak azt kérték, hogy a rendőrség tartsa fent a rendet és ne bizonyos szervezetek járőrőzzenek a település utcáin. Kontrát szerint a nemzeti együttműködés kormánya a törvényeket betartatja. Kontrát természetesnek tartja, hogy a konfliktusokkal sújtott településeken a felelős miniszter kalauzolja egy idegen ország nagykövetetét.

17:26
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Visszaszerzik a kecskekövet

Azon túl, hogy rend és nyugalom van, a kormány még vissza is szerzi a Gyöngyöspata jelképének számító kecskekövet - mondja Kontrát, akinek válaszát a jobbikos képviselő nem fogadta el.

17:28
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Nincs helye az élelmiszeriparnak

A tej, a hús és a konzerv iparág az utóbbi időben jelentős piacveszteséget szenvedett - mondja Szabó Zsolt, fideszes képviselő. Ha ez még nem lenne elég, átrendeződtek az értékesítési csatornák is, a multik javára. "Jelenleg Magyarország a megtermelt nyersanyagának nagy részét kiviszi külföldre, közben pedig élelmiszert importál be" - vázolja a jelenleg zajló élelmiszeripari folyamatokat Szabó. Hol találunk helyet ennek az ágazatnak a magyar gazdaságon belül - kérdezi az agrártárcát a képviselő.

17:32
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Nemzetbiztonsági probléma

Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára az előző nyolc év kormányzati munkáját hibáztatja a most tapasztalható nem túl rózsás helyzetért. Nemzetbiztonsági kérdéseket is felvet a probléma, újra kell tehát építeni a vertikumot. "Ami a magyar élelemiszeriparban megjelent, katasztrofális képet mutat" - fogalmaz Ángyán. Előkészítés alatt áll a hungarikum törvény és a hamburgeradó is -ezek mind-mind az átalakulást szolgálják majd.

17:46
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Az LMP baráti szálakat sejt egy pécsi beruházás mögött

Scheiring Gábor LMP-s képviselő szerint ezer sebből vérzik a pécsi Magasház felújítása. A beruházás a város a központi kormányzat támogatására is számít, a megoldás olyan PPP- típusú konstrukció, amit a kormány támadni szokott. Az LMP-s képviselő baráti szálakat lát a tervezett építkezés mögött. A pécsi önkormányzat szerinte arra adott felhatalmazást Páva Zsolt fideszes polgármesternek, hogy úgy írjon alá egy megállapodást, amiről igazából nem is tudni, hogy mire kötelezik magukat az elkövetkező harminc évben.

17:49
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Rétvári: "Önök is ezzel kampányoltak"

A közigazgatási minisztérium államtitkára Rétvári Bence szerint a pécsi önkormányzati ügyeket nem a parlamentben kéne megbeszélni. A húsz éve üresen álló toronyházba telepítendő különböző egységekről még nincs döntés. Nem arról van szó, hogy a minisztérium letette volna a voksát arra, hogy a magasházban kormányzati központ működjön. "Egy húsz éve megoldatlan kérdést próbálunk megoldani, az Önök polgármester-jelöltje is ezzel kampányolt" - fogalmaz Rétvári.

17:54
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Szabó Zsolt fideszes képviselő kérdez

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

17:57
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

A Jobbik szerint a kormány az adócsalókat támogatja

Lenhardt Balázs jobbikos képviselő a Cipruson bejegyzett off-shore cégekről érdeklődik. Szerinte a Fidesz nagy előszeretettel támogatja az adócsalók érdekeit. Kérdéseire Fónagy János államtitkár igyekszik megfelelni, aki úgy véli, hogy a Jobbik folyamatason támadja a közpénzek átláthatóságát elősegítő kormányzati törekvéseket.

18:01
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Átlátható viszonyok

Az Orbán-kormány az első, aki végre átláható viszonyokat próbál teremteni a közpénzek területén - utasítja vissza Fónagy az adócsalók és a kormány közötti bizalmas kapcsolatra utaló jobbikos célzásokat.

18:09
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Varga számokat kér

A kormánynak nincsenek konkrét elképzelései a munkahelyteremtésről és a közfoglalkoztatásról - mondja Varga László MSZP-s képviselő. Mi lesz azokkal, akik munka és ellátás nélkül maradnak - kérdezi Varga, aki szerint a kormánynak mindegy, hogy mi lesz a munkanélküliekkel. A képviselő pontos számokat kér róla, hányan vannak a rendszeres szociális segélyezettek és hány új közfoglalkoztatásban létrejövő munkhellyel számol a kormány.

18:10
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Czomba rendet vágott

Vágjunk egy kis rendet a számok között" - mondja Czomba Sándor államtitkár, aki párhuzamba állítja a mostani és az elmúlt nyolc év ezirányú intézkedéseit, majd megadja Varga által hiányolt a pontos számokat, aki ennek ellenére nem fogadta el az államtitkár válaszát.

18:12
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Túl hangosak a távozó képviselők

Az azonnali kérdések előtt a Házelnök arra kéri a teremből távozó képviselőket, ha már nem érdeklik őket a felszólaló képviselők, legalább halkabban mozogjanak.

18:17
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

A jobbikosoknak Orbán kell

Vona Gábor a kormányfőt kérdezné, helyette azonban Navracsics Tibor válaszolna, ezt azonban a jobbikos képviselő nem fogadja el. "Inkább megvárom a Miniszterelnök Urat" - mondja Vona. Hasonlóképpen tesz Lenhardt Balázs is, aki ugyan hízelgőnek tartja a lehetőséget, hogy a miniszterelnök-helyettes feleljen kérdéseire, de ő is inkább megvárná Orbánt.

18:20
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Novák Elődöt nem engedték a portánál tovább

Novák Előd megtöri a sort, és elfogadja válaszadónak Navracsicsot. A szociális konzultáció a Kubatov-botrány folytatódása, más haszna nincs, mint hogy bizalmas adatokat gyűjtsön a választópolgárokról. Novák fájlalja, hogy nem nézhetett bele az adatfeldolgozás folyamatába, a portánál tovább nem jutott.

18:25
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Vizsgálóbizottságot állítana fel a Jobbik

Navracsics szerint adatvédelmi előírások miatt nem tekinthetett be a folyamatokba a jobbikos képviselő, aki viszontválaszában emlékeztetett rá, hogy a mai napig nem lehet tudni az előző konzultáció pontos százalékos eredménye. "Szükség van egy országgyűlési vizsgálóbizottság felállítására" - szólítja fel a képviselőket Dúró Dóra férje.

18:26
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Matolcsy szerint szuszókált az LMP-s képviselő

Meddig titkolja a Nemzetgazdasági Minisztérim a megszorítások következményeit - kérdezi Scheiring Gábor LMP-s képviselő. A nyugdíjvagyont csak egyszer lehetett einstandolni, az egykulcsos adó bevezetése miatt azonban még évekig tátong lyuk a kasszán. Ilyen mértékű költségvetés-módosítás példa nélküli a képviselő szerint. Matolcsy György miniszter válaszában azt mondta, figyelte LMP-s képviselőtársát, és az a benyomása támadt, hogy elfelejtett felébredni. "Ön valamikor szuszókált egy kicsit és ebből az állapotból még nem ébredt fel. Azt hiszi, még mindig a megszorítások politikája folyik"- fogalmazott a tárcavezető, aki szerint, ha Scherinig felébredne, egy nagyon érdekes világot látna.

18:30
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Hoffmann majd segít levelet írni

"Hoffmann Rózsa biztosan segít Önnek lemondó levelet írni" - mondja Scheiring Matolcsynak, aki csupán annyit reagál: "Ébredjen fel".

18:32
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Az LMP nem vesz részt az alkotmánybírák megválasztásában

Az LMP képviselői a szavazólapokat sem veszik fel - mondta hétfői parlamenti sajtótájékoztatóján Schiffer András frakcióvezető. A döntést azzal indokolta, hogy már a jelölési procedúra is "a parlamenti jogszabályok semmibevételével zajlott le". Kijelentette, hogy az alkotmánybírákat jelölő eseti bizottság "összesen tíz percet tanácskozott" és ennek során szóba sem került a jelöltek alkalmassága. Hozzátette, hogy a testület ezt követően még a jelöltek meghallgatása előtt szavazott azokról. Az új alkotmánybírókról hétfőn délután titkos szavazással dönt a Ház. (MTI)

 

18:40
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Nem volt tökéletes az árvíz utáni helyzet kezelése

Lassan egy éve a Borsod megyét érintő árvíznek - mondja Varga László MSZP-s képviselő, aki szerint rengeteg dolog nem jól történt. Állami támogatás csak összeomlott házak után járt, vagy még akkor sem. Nem voltak elég gyorsak a vis major kifizetések, akadozik az állami védművek helyreállítása. Felsőzsolcán ugyan haladtak bizonyos kérdésekkel, de olyan kivitelezők dolgoztak itt, akik még éjjeliőrnek is Borsod megyén kívülieket alkalmaztak - fogalmaz Varga.

18:42
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Illés Zoltán veszi a kritikát

Illés Zoltán államtitkár válaszában felsorolja, mennyi homokból, milyen töltéseket építettek, és épült záportározó is. Ami a vállakozókat érinti, a kritikát komolyan veszi a képviselő.

18:49
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Csak a portáig jutott Novák Előd

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

18:53
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Jávor Benedek a stressztesztekről érdeklődik

Miért nem nyilvánosak a Pakson megkezdett stressztesztek - kérdezi Jávor Benedek LMP-s képviselő, aki szerint alig lehet hallani valamit a projektről, azt a keveset is a sajtóból. Kik és milyen hazai szakértők vesznek részt a tesztek lefolytatásában, szeretné tudni Jávor. Van még esély rá, hogy korrekt módon, a nyilvánosság bevonásával folytatódjanak le a tesztek - mondja a képviselő.

18:57
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Mindenki tudni fog mindent

Fónagy János azt mondja, megtalálhatók a képviselőt érdeklő kérdésekre adott válaszok. A vizsgálatok június 30-ig kell elvégezni, év végéig pedig az Európai Bizottság is értesülni fog a stressztesztek eredményéről.

19:07
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Zagyva beperli a rendőrséget

Zagyva György Gyula a két héttel ezelőtti melegfelvonulásról kérdezi a belügyminisztert: pontosabban arról, miért kerítették el az ellentüntetőket, hiszen ők senkinek nem állták el az útját. A hatóság magatartása miatt pertársaságot alapítottak, és be is perlik a rendőrséget - közli Zagyva, aki ezért azt is szeretné tudni, mennyi pénze van a rendőrségnek, mert az információ birtokában írják meg a keresetüket.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

19:10
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Könnygázzal is lefújták Zagyvát

Kontrát Károly államtitkár válasza nem tetszik a jobbikos képviselőknek, hiszen továbbra sem tudják, miért zártak be több ezer embert kordonok közé. "Engem lefújtak könnygázzal, Önöknek is ezt a szakszerű rendőrségi technikát kívánom" - mondja Zagyva, aki ismét megerősíti, hogy mindenkit perelni fog.

19:17
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Új közbeszerzés miatt csúszik a 86-os főút átépítése

Biztosan csúszik a 86-os főút Szombathely melletti szakaszának átépítése - mondta egy szocialista képviselő kérdésére Fónagy János államtitkár. A beruházás befejezésének határideje 2011 június lett volna, de a nyertes konzorcium nyolc hónapig nem tett semmit. Bár többször is felszólították a vállalkozót, az levonult a munkaterületről, majd jogutódja fizetésképtelenséget jelentett. Fónagy szerint mindenképpen csúszás várható, és mivel új közbeszerzést kell kiírni, jelenleg nem lehet tudni, mikor fejezhetik be a beruházást.

19:21
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

A Gyesevnek átadott vasútvonalak miatt aggódik a Jobbik

Kíván-e a kormány újabb vasúti szakaszokat átjátszani az osztrák-magyar tulajdonú - részben a Strabag birtokában lévő - Gyesevnek? - kérdezte a jobbikos Korondi Miklós, aki szerint ezzel a kabinet a szocialisták gyakorlatát követi. Fónagy János államtitkár szerint az átadott szakaszok továbbra is a MÁV tulajdonában maradnak, azokat csak vagyonkezelésbe adták a Gyesevnek. Ez olyan fejlesztéseket tett lehetővé, mint például a személyszállítás újraindítása a Közmend-Zalalövő szakaszon. A kormány céljairól az államtitkár azt mondta: át kell értékelni a kizárólagosan a MÁV-ban való gondolkodást.

19:31
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Húszmilliárdot várnak a hamburgeradóból

Ha az országgyűlés elfogadja a törvényt, már idén szeptember 1-jén hatályba léphet a hamburgeradó néven emlegetett népegészségügyi termékdíj - mondta egy fideszes képviselő kérdésére Halász János államtitkár. Az új adóból a kormány szerint 20 milliárd forint bevétel folyhat be, amit az egészségügyre fordítanak majd.

19:41
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Az agyelszívásról kérdezett egy jobbikos képviselő

Az agyelszívásnak is nevezett kivándorlás miatt aggódik a jobbikos Z. Kárpát Dániel, aki szerint az amúgy is rossz demográfiai helyzetben nagyon komoly veszély, hogy a nyugat-európai országok elszívják a képzett fiatalokat. Ennek Z. Kárpát szerint az lehet a vége, hogy itthon csak főként kisebbségiekből álló "roncstársadalaom", illetve az azt eltartani nem képes, elöregedett magyar társadalom marad. Szatmáry Kristóf államtitkár szerint a kormány nem elküldeni, hanem hazahívni szeretné a fiatalokat. Ezt szolgálja szerinte az egykulcsos adórendszer, a gyermekek után járó adókedvezmény, és ezt szolgálja a munkahelyteremtés is.

19:47
június 27, 2011
Vágólapra másolva!

Vége a kérdéseknek, szavazások következnek

A kérdések végére ért az országgyűlés, percről percre tudósításunk véget ért. A parlament szavazásokkal folytatja a munkáját - elsőként titkos szavazás lesz az új alkotmánybírókról -, ezek eredményéről beszámolunk az [origo]-n.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Érkezik az urna a titkos szavazáshoz

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről