A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Blokáddal kezdődött, hazaárulózással végződött - Így zajlottak a kormányellenes tüntetések

Események

LMP demonstráció a Parlamentnél
Vágólapra másolva!
Többezres kormányellenes tüntetés volt péntek délután a Kossuth téren, miközben bent a Parlamentben sorban fogadott el a kormánypárti többség több fontos törvényt. A demonstrációt az LMP hirdette meg, és hivatalosan fél 6 körül véget ért ugyan, sokan maradtak még a téren, és a kormányt bíráló jelszavakat skandáltak (részletek itt). Délelőtt az LMP-nek már volt egy demonstrációja, amikor a párt képviselői és szimpatizánsai leláncolták magukat a bejáratokhoz, hogy így tiltakozzanak a kormányzati intézkedések ellen. A résztvevőket - összesen 43 embert, köztük 15 országgyűlési képviselőt - a rendőrök előállították, még a demonstrációhoz csatlakozó Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfőt is. Később mindannyiukat elengedték (részletek itt).Eközben a parlament rohamtempóban fogadta el a családvédelmi, az új választási rendszert megalkotó, a felsőoktatási, valamint a pénzügyi stabilitási törvényt pénteken - ez utóbbi kétharmados jogszabályban rögzítené az egykulcsos szja-t (részletek itt). Kövesse végig a fordulatos nap történéseit!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül112 bejegyzés
10:00
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Tizennégy törvényt szavazhatnak meg

Súlyos konfliktusok terhelnek több olyan törvényt is, amelyről a karácsony előtti utolsó ülésen, pénteken fognak szavazni a parlamentben. Erre az ülésre maradt az a két jogszabály, amelynek visszavonását kérte José Manuel Barroso európai bizottsági elnök, de döntenek a Pintér Sándor belügyminiszter és Kövér László házelnök közti vitás kérdésről és a kommunisták bűneiről is.

10:10
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Tüntet az LMP

Tudósítónk szerint a Kossuth tér déli kapujánál gyülekeznek az LMP által szervezett tüntetés résztvevői, körülbelül 20-30 ember. A tüntetők kormánypárti képviselők fényképeit tartják a kezükben, rajta azzal a felirattal, hogy "Ugye nem árulod el a demokráciát?"

10:25
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Befutott Kövér László

Megérkezett Kövér László házelnök a Parlamenthez, maga vezette az autóját. 

10:30
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

LMP-s képviselők a bejárathoz láncolják magukat

Az LMP képviselői megpróbálják magukat odaláncolni a Parlament bejáratához - jelentette helyszíni tudósítónk. Hat-hét LMP-s, köztük Jávor Benedek, Kaufer Virág parlamenti képviselő a parlament bejárata előtt található sorompónál áll, egymáshoz láncolták magukat, a láncot pedig egy oszlophoz kötötték. Tudósítónk szerint az akciót a rendőrök erőszak nélkül próbálják megakadályozni, megpróbálják elvenni képviselőktől a lakatot. Kaufer Virág képviselői igazolványát feltartva arról beszélt, hogy nincs más eszközük, mint elállni a bejáratot.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

10:40
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

A villamos is leállt az LMP-s akció miatt

Az LMP-s tüntetők meg akarták akadályozni a bejutást a Parlament parkolójába, de tudósítónk szerint csak a kihajtást sikerült megakadályozniuk. A demonstráció kisebb fennakadást okozott, egy ideig a villamos sem közlekedett. A rendőrök azonban felszabadították az utat erőszak alkalmazása nélkül. Az LMP-s tüntetők a rendőrök mellett állnak egymással összeláncolva.

10:50
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Tehetetlen a rendőrség az LMP-s akcióval szemben

Hasonló demonstrációt tart az LMP a parlament északi kapujánál is, itt viszont tudósítónk szerint a tüntetők meg tudták akadályozni a kormánypárti képviselők bejutását a Parlamentbe. Az akcióban többek között Karácsony Gergely, Szabó Tímea LMP-s parlamenti képviselők vesznek részt. A rendőrség egyelőre tehetetlen.

 

10:52
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

A 4K! üdvözli az LMP akcióját

"A Negyedik Köztársaság mozgalom üdvözli az LMP politikai irányváltását. A 4K! örömmel fogadja, hogy az LMP feladta a "se itt, se ott nem vagyok" politikát, és belátva, hogy a köztársaság felszámolásakor nem lehet középen egyensúlyozni, csatlakozott az Orbán-rendszer ellenzékéhez" - olvasható a szervezet közleményében.

11:05
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Gyakorlatias embernek tartja magát a fejlesztési miniszter jelölt

Támogatta Németh Lászlóné miniszteri kinevezését az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága pénteki ülésén. A jelölt arról beszélt: gyakorlati ember, és elő tudja majd segíteni a gazdasági folyamatok felgyorsítását a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) élén.

11:10
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Rétvári: Működik a kormány civil kontrollja

Rétvári Bence a KIM államtitkára visszautasítja Tóbiás József kijelentéseit. Szerinte átláthatóbb lesz a kormányzat működése, az állampolgároknak pedig volt lehetősége, hogy elmondják a véleményüket, többek között az új alaptörvényről. Két nagy konzultáció is volt, ami a civil kontrollt erősítette. Az EU-nak stabil tagja Magyarország, az EU többi tagja is egyenrangú félnek fogadta el Magyarországot - tette hozzá.

11:15
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Schiffer szerint eljött a demokrácia fekete napja

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője azt mondja, a demokrácia fekete napja a mai nap. Arra utalt, hogy többek között az EU által is bírált törvényt fogad el várhatóan a parlament. Olyan gazdaságpolitikát akar elfogadni a kormány, amely csődbe viszi az országot, olyan választási törvényt akar a kormány, amelyet a Kubatov-listák alapján alkottak meg. Elvették az emberektől a jogot, hogy független intézményeknél keressenek menedéket. Senki vagyona nem lehet biztonságban a nemzeti cinizmus rendszerében. Romokban a jogbiztonság - mondta Schiffer. 

11:20
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

LMP-sek ülnek az aszfalton

A déli kapunál sem tudnak bejutni a képviselők a Parlamentbe, miután több tüntető, köztük Szilágyi László képviselő leült az aszfaltra, és percek óta összekapaszkodva ülnek a földön. Az autók feltorlódtak a Kossuth téren - jelentette tudósítónk. A demonstrálók közben folyamatosan azt kiabálják: "demokráciát".

Fotó: Hajdú D. András [origo]

11:25
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Rétvári: Hiteltelen az LMP

Rétvári válaszában azt mondja: azon államok berendezkedése ellen nem tiltakozik az LMP, ahol másfajta berendezkedés van, mint Magyarországon. Nagy-Britannia is jogállam, pedig ott az LMP nem tudna mandátumot szerezni, hiszen ott csak egyéniben lehet mandátumot kapni. Minden héten temeti a demokráciát az LMP, saját szavainak értékét csökkenti ezzel - mondta. Rétvári visszautasította Schiffer kijelentéseit a független intézményekről.

11:28
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Gyalog érkeznek az MSZP-sek

A déli kapunál Habony Árpád, a miniszterelnök kommunikációs tanácsadója gyalog érkezett, így könnyen bejutott a Parlamentbe. Az MSZP-s képviselők is gyalog érkeznek, Tukacs Istán szocialista képviselő azt mondta az [origo]-nak: sikerült találnia egy parkolóhelyet a környéken, így már be tud jutni az épületbe.

11:30
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

"Kényszerintézkedést nem tudunk tenni"

A két kapunál nagyjából százan tüntetnek. Az egyik rendőr a tudósítónk jelentése szerint azt mondta kollégáinak: "kényszerintézkedést nem tudunk tenni, dokumentáljuk az esetet".

Fotó: Hajdú D. András [origo]

11:32
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Dulakodás Osztolykánnal

A rendőrök egy pillanatra megnyitották a lánckordont az északi részen, hogy be tudjanak hajtani a képviselők autóval a parkolóba, de kisebb dulakodás alakult ki, mert Osztolykán Ágnes képviselő és egy másik aktivista lezárta a területet, és a rendőrök megpróbálták őket arrébb vonszolni. A helyszínre érkező Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselő szurkolt a tüntetőknek, és azt mondta:  "na, végre ébred a nép".

11:35
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Nem tudják megfegyelmezni a képviselőket

Hézagosak a parlamenti padsorok, a képviselők többsége még nincs jelen. Ujhelyi István levező elnök harmadszor szól a képviselőkre, hogy a beszélgetések miatt nem hallani a felszólalókat.

11:35
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Fél óra szünetet rendelnek el

Latorcai János a házbizottság és több parlamenti bizottság ülésezése miatt fél óra szünetet kér, a levezető elnök elrendeli a szünetet.

11:50
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Egy MSZP-s hozza a forró teát

Hatalmas üdvrivalgás fogadta a Parlament déli kapujánál a hírt, hogy félórás szünetet rendeltek el a parlamentben. Győzelem! - kiáltottak fel többen. Ipkovich György MSZP-s képviselő forró teát hoz az LMP-s képviselőknek.

11:55
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Gyurcsány is megérkezett a tüntetésre

A tüntetésre érkezett Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, aki először egy rendőrtől kérdezett valamit, majd tévéknek nyilatkozott. Az egyik LMP-s azt mondta, amikor meglátta Gyurcsányt: "most oldjátok el magatokat, és futás".

Fotó: Hajdú D. András [origo]

12:00
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

A rendőrség a tüntetés befejezésére szólít fel

Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció több tagja odament köszönni az LMP-s képviselőkhöz. Az egyik jelenlévő jobbikos ekkor azt kérdezte: "vízágyú, gumilövedék?". Közben a rendőrség hangosbemondón közli, hogy fejezzék be a tüntetést, különben intézkedni fognak.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

12:05
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Igazoltatnak a rendőrök

A rendőrök elkezdték igazoltatni azokat, akik a déli kapunál ülnek összeláncolva. Közben a jobbikos és LMP-s aktiviták azt kiabálják Gyurcsány felé fordulva, hogy "viszlát, Feri".

12:10
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Folytatódik a parlamenti ülés

Folytatódik a parlament ülése. A levezető elnök csitítja a képviselőket. 309 képviselő van jelen.

12:18
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Csóti György a Fidesz frakció új tagja

Csóti György leteszi képviselői esküjét. Csóti Láng Zsolt fideszes képviselő listás helyét veszi át, aki a II. kerületi időközi választáson egyéniben szerzett mandátumot.

12:20
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Megint szünetet rendeltek el

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője házbizottsági ülést kér arra hivatkozva, hogy hosszú távra szóló törvényeket akar elfogadni a kormánypárti többség. Délig szünetet rendel a levezető elnök.

12:20
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Erővágókkal érkeznek a rendőrök

Tudósítónk szerint több tucat rendőr érkezett a helyszínre, és erővágókat is hoztak magukkal. Várhatóan hamarosan kezdődik az oszlatás.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

12:25
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Elhurcolják a rendőrök az LMP-seket

Megkezdődött az oszlatás a Kossuth téren. A rendőrök elvágták a tüntetőket összekötő láncokat, majd felemelték a demonstrálókat, akik nem állnak ellen a rendőrségi intézkedésnek. Lábánál és karjánál fogva rabomobilba tették a rendőrök Vágó Gábor, Szabó Rebeka és Ertsey Katalin képviselőket. Az északi kaputól elvitték az összes tüntetőt - jelentette tudósítónk.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

12:40
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Videó az LMP-s akcióról

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=U6omW4N48E7Nia69
12:45
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

December 28-án tesz esküt az új fejlesztési miniszter

A Fidesz a házszabálytól eltérve, december 30-án döntene az új egyházi törvényjavaslatról, ha azonban ehhez nem lesz meg a szükséges támogatás, akkor januárt 4-ére kellene összehívni az Országgyűlést zárószavazásra - ismertette a pénteki házbizottsági ülésen történteket az MTI-vel az Országgyűlés sajtófőnöke, Altorjai Anita.

A december 28-ai és 30-ai plenáris ülés napirendjéről szólva Altorjai Anita elmondta: 28-án, az interpellációs időszakot követően egy napirendi pontként a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló törvényjavaslatot tárgyalja a Ház.

December 30-án zárószavazás lesz a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról, Magyarország alaptörvényének átmeneti rendelkezéseiről és az Országgyűlés házszabályának módosításáról szóló javaslatról.

Altorjai közölte azt is: az új fejlesztési miniszter, Németh Lászlóné december 28-án teszi le miniszteri esküjét, mert a kinevezési okmányának aláírása csak péntek este történhet meg. A köztársasági elnök ugyanis Václav Havel volt cseh elnök temetésén vesz részt.

12:53
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Gyurcsányt is elvitték a rendőrök

Déli kapunál is megkezdődött az oszlatás, egyesével vezetik az LMP-s képviselőket a rendőrök. Elvitték például Kaufer Virágot, Scheiring Gábort és Jávor Benedeket. Az LMP-s képviselők helyére ezután beállt a Demokratikus Koalíció több tagja, köztük Gyurcsány Ferenc, Vadai Ágnes és Kolber István. A rendőrök odamentek a képviselőkhöz, és őket is elvitték a helyszínről. Gyurcsány Ferencet két rendőr vezette el.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

13:00
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Szavazások kezdődnek a parlamentben

Folytatódik a parlament ülése, megkezdődnek a szavazások.

13:05
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Elhalasztják a Biszku elítélését lehetővé tevő törvényt

Mesterházy Attila arról beszél, MSZP azt kérte, hogy vegyék le a napirendről a Nemzeti Bankról és a pénzügyi stabilitásról szóló törvényt. A kormánypárti képviselők hangoskodással reagálnak. A házelnök szerint nem volt jogosultsága a felszólalásnak, mert ez a kérdés már eldőlt tegnap. Az emberiesség elleni bűncselekmények elévülhetetlenségéről szóló törvényjavaslat zárószavazását kohereciazavarra hivatkozva elhalasztják. 

13:08
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Megbilincselnek egy tüntetőt

Egy tüntető ellenállt a rendőri intézkedésnek, megfeszítette magát, így négy rendőr leteperte a földre, és hátrabilincselték a kezét. A helyszínen maradt tüntetők közben azt skandálják, hogy "elég volt". Kijött a Parlamentből a tüntetésre Schiffer András LMP-s frakcióvezető is, és beállt a demonstrálók közé.

13:10
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Rendőrsorfal a Parlament előtt

A déli kapu elől is elvitték a tüntetőket a rendőrök. Rendőrsorfal állt fel Parlament bejárata körül a sorompónál.

13:20
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Füttykoncerttel kivonul az MSZP, teljes a zűrzavar

A Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvényjavaslatról szavaznak. Először a módosító javaslatokról szavaznak, az MSZP-s képviselők piros lapot tartanak fel hangos füttykoncert kíséretében, a házelnök nem tudja kihirdetni az eredményt, hatalmas a zűrzavar, végül kivonul a teljes MSZP-frakció. Az MSZP-s padsorok akkor is üresek, amikor a jegybanktörvényhez benyújtott MSZP-s javaslatokról szavaznak, külön az MSZP kérésére.  

13:25
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Elfogadták Rogán jegybankos javaslatait

Rogán Antalnak a jegybanktörvényhez benyújtott módosító javaslatairól szavaznak, amelyeket Rogán az után terjesztett be, hogy az Európai Központi Bizottság (EKB) bírálta a jogszabálytervezetet. A kormány ezektől a javaslatoktól várja, hogy a törvény az EU számára is elfogadható lesz. Rogán indítványait elfogadják. A teljes jegybanktörvényről a következő ülésen szavaznak.

13:40
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Kövér csatát nyert Pintérrel szemben

A rendvédelmi törvény módosításáról szavaznak. Ennek részeként szavaznak egy olyan javaslatról is, amely miatt vita alakult ki Kövér László házelnök és Pintér Sándor belügyminiszter között a titkosszolgálatok átszervezésével kapcsolatban. Kövér korábban módosító indítványokat nyújtott be Pintér törvényjavaslatához, a szavazást viszont hétfőről péntekre napolták el. Kövér első javaslata átmegy.

13:45
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

A Gyorskocsi utcába vitték az LMP-seket

Tudósítónk szerint a rendőrség Gyorskocsi utcai épületébe vitték többek között Jávor Benedek LMP-s képviselőt. A rendőrök bevittek több civil - nem képviselő - tüntetőt is.

13:50
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Kövér hat helyen piszkált bele Pintér törvényébe

A másik Kövér-féle javaslatot 297 igen, 1 nemmel elfogadják. A harmadik Kövér-javaslatot 294 igennel elfogadják. A negyedik Kövér-féle javaslatot 296 igen, 2 nemmel elfogadják. Kövér ötödik javaslata 295 igen, 1 nem ellenében átment. Kövér hatodik javaslata 298 szavazattal megy át.

13:55
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Név szerint szavaznak Kövér javaslatáról

Kövér hetedik javaslatáról név szerinti szavazást kért korábban az MSZP, az ellenzéki frakció azonban nincs jelen. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője ezért először jelentéti ellenőrzést kért, a házelnök elutasítja. A képviselők név szerint szavaznak, a kormánypárti képviselők egyesével szavaznak igennel. Az MSZP-s és az LMP-s képviselők nincsenek jelen. Kövér megszavazza a saját indítványát.

14:00
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Schiffer: Rendőrállami fellépés volt

Megérkezett a Gyorskocsi utcai rendőrségi épülethez Schiffer András, az LMP frakcióvezetője is. Újságíróknak azt nyilatkozta, hogy ez "rendőrállami fellépés volt", és idézte a 2006-os "rendőri brutalitást" - jelentette tudósítónk.

 

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

14:15
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Kövér tízszer csap oda Pintérnek

Kövér nyolcadik javaslata 231 igennel átmegy. Kövér kilencedszer is átvariálja Pintér törvényét, ezt 257 egyhangú szavazattal elfogadják. A házelnök tizedik javaslata is átmegy, 276 egyhangú szavazással, a javaslatokat általában több bizottság támogatja, az emberjogi bizottság viszont nem. A végszavazás a következő ülésen lesz.

14:17
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Harmadszor rendelnek el szünetet

Lázár János azt javasolja, hogy mivel jelentős törvényeket fogadnak el, üljön össze a házbizottság. Harmadszor rendelnek el szünetet.   

14:35
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Szolidaritásból beültek az MSZP-sek a rendőrfurgonba

Tudósítónk szerint a Gyorskocsi utcába megérkezett MSZP-s képviselők egy csoportja is. Egy rendőrfurgonnal érkeztek, de tudósítónknak az egyikük elmondta, hogy őket nem állították elő, csak szolidaritásból beültek az LMP-sekhez csatlakozott és őrizetbe vett civil tüntetők mellé. Az MSZP-frakció az MNB-törvény módosító indítványairól szóló szavazásnál vonult ki az ülésteremből.

14:42
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Kiengedték az LMP-seket

Tudósítónk szerint az LMP-s képviselők egymás után kijöttek a Gyorskocsi utcai fogdából. Elsőként Ertsey Katalin és Szilágyi Péter jött ki és tartott rögtönzött tájékoztatót az újságíróknak. Azt mondták, mindannyian kaptak egy igazolást arról, hogy bevitték őket a rendőrök. A képviselők azt gyanítják, hogy bűncselekménnyel akarják meggyanúsítani őket, ezért nem mondanak le a mentelmi jogukról. Ha azonban csupán szabálysértésről lesz szó - amelynek elkövetését elismerték -, akkor állnak a büntetés elébe, mondták.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Ertsey és Szilágyi a Gyorskocsi utcában

14:48
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Folytatódik a parlament ülése

Folytatódik a parlament ülése. A szünetben ülésezett a házbizottság, amely arról döntött, hogy Mesterházy Attila MSZP-frakcióvezető javaslatától eltérően nem név szerint szavaznak egyes jogszabály-tervezetekről, köztük a családok védelméről, pénzügyi stabilitásról, nemzeti vagyonról szóló törvényjavaslatról. Az ülésteremből hiányoznak az LMP és az MSZP képviselői. A pénzügyi stabilitásról szóló törvény záróvitája következik.

14:51
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Gyurcsány: Szolidárisak voltunk az LMP-vel

Gyurcsány Ferenc a rendőrségről távozóban azt mondta, hogy panaszt tettek a rendőrségi eljárás ellen. Beszélt arról is, hogy az LMP érdeme volt az akció, és "elismerés jár nekik". "Nem kétséges, hogy az ő kezdeményezésük volt", az pedig "hogy szolidárisak voltunk, természetes" - mondta a korábbi kormányfő, aki szerint "a demokratikus nemzeti ellenállásnak ezek lesznek az építőkövei".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15:02
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Járainak mégsem adnának díjazást

Egy jobbikos képviselő a Járai Zsigmond, a Költségvetési Tanács elnökének fizetéséről szóló javaslatot bírálta. Rogán Antal, a javaslat benyújtója viszont közölte: csak szerette volna tisztázni, hogy a Költségvetési Tanács elnöke mekkora díjazást kapjon. Ugyanakkor azóta Matolcsy György gazdasági miniszter benyújtott egy másik javaslatot, amely rögzítené, hogy a Költségvetési Tanács vezetője nem kap díjazást. Rogán szerint Matolcsy javaslata jobb, mint az övé, ezért a kérdés tárgytalan.

15:06
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Kiterelik a Gyorskocsi utcából a tüntetőket

A rendőrök felszólítják a Gyorskocsi utcában álldogáló képviselőket, tüntetőket és a sajtó munkatársait, hogy hagyják el az utcát. "Miért? Ez nem műveleti terület" - válaszolta a rendőröknek Schiffer András, majd végül arrébb ment mindenki, most az utca sarkán állnak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15:13
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán is az ülésteremben van

A stabilitási törvényről fogunk dönteni, amely bebetonozza a kétkulcsos adórendszert, mondta egy jobbikos Orbán Viktor kormányfőnek, majd előhozakodott a törvényre vonatkozó módosító javaslatával - amely a termelői szféra megsegítését célozza -, és azt Orbán figyelmébe ajánlotta. A kormányfő a felszólalása közben bólogatott, és jegyzetelt. Számoljanak utána a nemzetgazdasági miniszter úrral, mert Magyarország többre menne ezzel - javasolta a jobbikos képviselő.

15:16
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Matolcsy: Van mit stabilizálni

Lezárták a stabilitási törvény záróvitáját, Matolcsy György gazdasági miniszter szólal fel. Ma már Magyarországon stabilizálni lehet, mert végrehajtottuk a pénzügyi konszolidációt - fogalmazott a miniszter, aki kérte a törvény megszavazását.

15:19
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Hadarva próbálja siettetni a szavazást az elnök

A stabilitási törvény módosítóiról szavaz a parlament. A házelnök nagyon siet, néha egészen elfúló hangon hadarva sorolja az ajánlási pontokat, és kéri a szavazást. A legtöbb esetben nincs ellenszavazat, legfeljebb tartózkodás, miután az ellenzék nagyobbik része nem tartózkodik a parlamentben. A törvényt - amely egyike volt azoknak az okoknak, amely miatt az LMP pénteki akcióját megszervezte - elfogadták. A törvényről itt olvashat részletesen.

15:24
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Máris túl vannak a stabilitási törvényen

Az elnök néhány perc alatt lezavarta a stabilitási törvény megszavazását, máris a családok védelméről szóló törvény záróvitája és zárószavazása következik. Az előterjesztő, Harrach Péter (KDNP) sem akart hozzászólni, a módosítókról egyszerre szavaztak, majd Halász János államtitkár négyszavas hozzászólása után - "a kormány a javaslatot támogatja" - már el is fogadták a családvédelmi törvényt. Mindez csupán néhány percig tartott.

15:30
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Orbánnak saját fotóit mutatják - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Szijjártó Péter mutatja Orbánnak Orbán fotóit

15:36
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Még egy törvényt elfogadtak

Elfogadták a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló törvényt is. Következik az új választási törvény, az elnök, Latorczai János már alig kap levegőt, olyan gyorsan beszél.

15:41
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

"Ez nem törvény, ez választási csalás"

"Megszakítom a hadarást" - kezdte felszólalását a jobbikos Novák Előd a választási törvény záróvitájában. "Ez csak látszólag választási törvény, valójában egy választási csalás" - fogalmazott, és arról beszélt, hogy a választókerületek kialakítása a Fidesz érdekeinek megfelelően, a "Kubatov-listák" alapján történt. Novák azt kérte, a kormánypártok gondolják végig, hogy mit is akarnak "a karácsony leple alatt" elfogadni. A korábbi javaslatuknál is aránytalanabb választási rendszer jönne létre, ha a zárószavazás előtti módosító indítványokat is elfogadnák. Bár ez a módszer nem szokatlan a Fidesztől, tette hozzá.

15:42
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Kósa: Politikai paródia Gyurcsány akciója

Galád módon Gyurcsány Ferenc az LMP elől elvitte a show-t - mondta sajtótájékoztatóján Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, miután a kormánypárt elnöksége tanácskozott a pénteki, Parlamentnél történt eseményekről. Kósa szerint az egész egy "politikai paródia, az a verseny alakult ki az ellenzéki pártok között, hogy ki tudja magát letartóztattatni".

Kósa azt mondta, hogy szerinte sem az utcán tiltakozóknak, sem a parlamentből kivonuló szocialistáknak nem volt értelmezhető követelésük. "Az pedig végképp mókás, hogy amikor valóban rendőri brutalitás volt Budapest utcáin, akkor senki sem féltette a demokráciát" - jelentette ki az alelnök. Kósa kérdésre azt mondta, hogy az események nem befolyásolják a parlament munkáját, az pénteken szerinte azért lesz a tervezettnél hosszabb, mert az MSZP-frakció tizenkét név szerinti szavazást kért, "amelyen nem is fognak részt venni". "Nem vettek be a csapatba, de a pöttyös labdát kiszúrom" - mondta Kósa Lajos.

15:46
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

"Aki Gyurcsány közé keveredik, megeszik a disznók"

Az LMP tiltakozásának van joga és helye, hiszen felháborító, ami az Országgyűlésben zajlik - mondta Vona Gábor, a Jobbik elnöke, de szerinte nem a parlamenti működés az ország legnagyobb problémája. A Jobbik képviselői a pártelnök szerint azért vettek részt minden vitában és szavazáson pénteken, mert "a lényegi kérdésekkel kívánnak foglalkozni".

Az LMP akciója ugyanakkor Vona szerint több okból is hiteltelen: egyrészt az LMP is üdvözölte a Nemzetközi Valutaalap visszatérését, vagyis "Magyarország ellen politizál". Másrészt szerinte Gyurcsány Ferenc megjelenése is hitelteleníti az eseményt. "Aki Gyurcsány közé keveredik, megeszik a disznók" - mondta Vona Gábor.

15:49
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán a családi törvény ellen szavazott

A családok védelméről szóló törvényt 298 igen, egy nem szavazattal fogadták el, a parlament honlapja szerint Orbán Viktor kormányfő szavazott egyedül nemmel. A kormányfő valószínűleg véletlenül szavazott nemmel. Erről itt olvashat bővebben. 

15:50
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Kubatovot támadta Novák Előd

Kubatov Gábort szeretné szóra bírni Novák Előd, aki magyarázatot kér arra a hangfelvételre, amely a választókról vezetett állítólagos listákról szól. Azt kérte, hogy Kubatov, aki eddig egyszer sem szólalt fel a parlamentben, az előző ciklusban is összesen csak egyszer, végre "valljon színt", és mondja el, mire használják a listákat. Novák szerint Orbán közben a kezével jelezte a fideszeseknek, hogy nem kell reagálni a felszólalásra.

16:03
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Senki nem felelt Nováknak

Novák Előd (Jobbik) másodszor is szót kért, és úgy kezdte felszólalását: "Tisztelt Országgyűlés, tisztelt Kubatov Gábor!" A Fidesz pártigazgatójától azt kérte, "ha ma eljött gombot nyomogatni, akkor kérem, hogy reagáljon" az állítólagos Kubatov-listákról szóló hangfelvételre. Novák Orbán Viktort is szerette volna szóra bírni, hiába, a kormánypártok részéről nem akart senki hozzászólni, így az elnök lezárta a vitát.

16:07
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Lázár szerint igazságos választási rendszer születik

Az előttem szólókkal ellentétben úgy gondolom, hogy valóban igazságos és arányos választási rendszer jön létre - jelentette ki Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az előterjesztő képviseletében a választási törvényről. A rendszer garantálni fogja, hogy minden szavazat számítson - tette hozzá hosszú beszéde végén.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

16:21
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Elfogadták az új választási törvényt

Lázár beszédének végével Latorczai János, az ülést vezető elnök ismét hadarni kezdett, egy perc alatt megszületett a döntés: 256 igen, 36 nem, tartózkodás nélkül elfogadták az új választási rendszert létrehozó törvényt.

 

16:23
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Most az alaptörvény következik

Véletlenül Novák Ödönnek nevezte Novák Elődöt a házelnök, akitől Novák ügyrendben kért felszólalási lehetőséget, majd Lázár János szavaira kezdett el reagálni a választási törvénnyel kapcsolatban, de az elnök megvonta tőle a szót. Az alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló javaslatról szavaznak, ezekhez kétharmados többség kell, azaz legalább 258 igen szavazat. A Fidesz és a KDNP frakcióvezetője által benyújtott javaslat egyéves határidőt szab a korhatár előtti nyugdíjak átalakítására, és tartalmaz egy, közvetve az MSZP elleni vádiratot is. A salátatörvényben szereplő szabályok szerint a jövőben a költségvetési lyukakat különadókkal is be lehet majd foltozni, az önkormányzati választások ötévente lesznek, a kommunizmus nevében elkövetett bűnöket pedig újra megvizsgálják.

Az LMP kérésére az egyik pontról név szerinti szavazást tartanak, ez lassít az elnök által eddig diktált tempón.

16:35
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Rendőrök erővágóval - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Rendőrök a Parlamentnél

16:52
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Elkóboroltak a képviselők a helyükről

Véget ért a név szerinti szavazás, a levezető elnök azért küzd, hogy minden elkószált képviselő foglalja el a helyét, hogy a szavazásokat folytatni lehessen.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

16:58
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Már százak gyülekeznek a Kossuth téren

Kijöttek az MSZP-s képviselők a Gyorskocsi utcából, és azt mondták, átmennek a Kossuth térre a BKV-járatokkal, hogy csatlakozzanak az ott kezdődő tiltakozáshoz. Ott négy órakor kezdődik az LMP tüntetése, helyszíni tudósítónk szerint több százan, talán ezren is gyülekeznek. Közben a Parlamentben újabb név szerinti szavazás zajlik az alaptörvényhez kapcsolódó átmeneti rendelkezésekkel kapcsolatban.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője

17:04
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

"Orbán, takarodj!" - skandálják a Kossuth téren

Ezernél is többen gyülekeznek már a Kossuth téren az LMP által meghirdetett demonstráción, és folyamatosan érkeznek az újabb tüntetők - jelentette tudósítónk a helyszínről. A rendezvény még nem kezdődött el, a színpad mögötti kivetítőn egyelőre a délelőtti LMP-s akció során készült fotókat mutatják. A tömeg spontán skandálni kezdte először azt, hogy "demokráciát", később viszont már azt kiabálták: "Orbán, takarodj!"

Vágó Gábor LMP-s képviselő - akit délelőtt előállítottak a rendőrök a Gyorskocsi utcába - azt mondta tudósítónknak, hogy szerinte még a rendőrök sem tudják, hogy milyen tényállás alapján gyanúsítják majd meg őket, de az biztos, hogy valamilyen bűncselekmény gyanújáról lesz szó, nem pedig egyszerű szabálysértésről.

17:14
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

A Gyorskocsi utácba vonul majd a Kossuth téri tömeg

Az LMP-s aktivisták zöld sípokat osztottak ki a tüntetők között, akik már legalább kétezren vannak, és hatalmas hangzavart csapnak tudósítónk szerint. Szél Bernadett, az LMP szóvivője a színpadon arról beszélt, hogy az embereknek karácsony előtt egy nappal nem a téren lenne a helyük, de ezt a forgatókönyvet nem ők, hanem a Fidesz írta, amely egy sor fontos törvény próbál az ünnep előttt átnyomni. Az LMP viszont ezt nem tűri tovább, meghirdeti az új ellenállást - mondta.

Szél Bernadett szerint délelőtt "jelképesen" blokád alá vonták a Parlament épületét. A rendőrség intézkedésének a jogszerűségét nem vitartják, viszont felszólítják a hatóságokat, hogy engedjék szabadon azokat az aktivistákat, akik az információik szerint még mindig őrizetrben vannak a Gyorskocsi utcában. Ezért a Kossuth téri tüntetés után fáklyás felvonulással a Gyorskocsi utcához fognak vonulni - jelentette ki.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
LMP-sek a színpadon

17:22
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Újabb szavazások az alaptörvényről

A parlament a végére ért az alaptörvény átmeneti rendelkezéseinek, ezután az alaptörvénnyel összefüggő egyes törvénymódosítások záróvitájára tértek rá.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Hiányzik az ellenzék nagyobbik része

17:26
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Fáradnak a tabletet nézegető képviselők - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]

17:28
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Papírhalmok a padlón az ülésteremben - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]

17:31
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

"Beláttuk, hogy ki kell mennünk az utcára"

Kukorelly Endre LMP-s képviselő mond beszédet a Kossuth téren. Azzal kezdte, hogy "megható és felemelő", hogy ilyen sokan eljöttek ebben a hidegben. Az LMP szerinte konstruktív magatartást tanúsított a parlamentben az elmúlt másfél évben, de a Fidesz ezt nem értékelte. Kukorelly kijelentette: "Beláttuk, hogy ez a politika nem elégséges, és ki kell mennünk az utcára". Szerinte szabadság-hiány keletkezett az országban, amit kikér magának. A tüntetésről ebben a cikkünkben olvashat további részleteket.

17:33
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Közeledik az MSZP a tüntetőkhöz - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az MSZP képviselői a Margit hídtól villamosoznak a Kossuth tér felé,
hogy csatlakozzanak a tüntetőkhöz

17:38
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Szelíd ellenállást kér Kaufer Virág

Sosem gondoltam, hogy törvényesen választott képviselőként lesz először dolgom a rendőrséggel - mondta a színpadon Kaufer Virág. "Törvényt sértve a saját testemmel védtem a demokráciát" - jelentette ki a képviselő, majd hozzátette: "Milyen ország ez? Kinek az országa ez?". Kaufer azt mondta: "Az urak ott bent a parlamentben megmutatták, mit tesznek ezzel az országgal, erőszakot tesznek. Erre a legjobb válasz a szelíd ellenállás." A képviselő szerint az LMP mai akciója az új ellenállás része, és azt mondta, hogy mindenkinek szembe kell fordulnia a rendszerrel. A közönség erre azt skandálta: "Orbán, takarodj!"

A Parlamentben közben a felvidéki magyarok kárpótlásáról folyik a vita.

17:41
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Tetszik a keménység a tüntetőknek

Tudósítónk szerint a közönség nagy üdvrivalgással fogadta a szónoklatokat, és leginkább arra reagálnak lelkesen, amikor keményebb mondatok hangzanak el, például ellenállásra szólítanak fel. Hangosan fütyülnek viszont, amikor szóba kerül Orbán Viktor vagy a Fidesz. Többször felhangzott az is, hogy "Orbán, takarodj!"

Fotó: Hajdú D. András [origo]

17:43
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

"Nem az IMF-től, hanem tőletek kell félniük"

Ennek az országnak akkor van jövője, ha ti nem féltek - mondta a közönségnek Karácsony Gergely. "Nem félünk" - skandálta erre a közönség. A képviselő szerint azoknak kell félniük, akik ma igennel szavaznak a parlamentben, és szerinte felszámolják a demokráciát. Karácsony hozzátette, hogy "nem az IMF-től, hanem tőletek kell félniük".

17:47
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

A nemzeti vagyonról dönt a parlament

A nemzeti vagyonról szóló törvényjavaslat záróvitája és zárószavazása kezdődik a parlamentben, amely az alaptörvénnyel kapcsolatos jogszabály-módosítások végére ért. Fónagy János államtitkár beszél róla.

17:50
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

"Ellenzéki kerekasztalt" hív össze a Szolidaritás

A Magyar Szolidaritás Mozgalom összehívja az ellenzéki kerekasztalt - jelentette ki a színpadon Székely Tamás, a Magyar Szolidaritás Mozgalom társelnöke. A tanácskozásra mindenkit meghívnak, aki le akarja váltani a kormányt. Árok Kornél, a Szolidaritás másik társelnöke azt mondta, hogy erre azért van szükség, mert "ma megmutatta magát a diktatúra", és a Fidesz politikája szerinte csődbe viszi az országot. Hozzátette, szerinte szakértői kormányra van szükség.

17:52
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Megszavazták a nemzeti vagyonról szóló törvényt

Megszavazták a nemzeti vagyonról szóló törvényjavaslatot, 259 igen szavazattal 36 ellenében. Megszavazták a sürgős kihirdetését is. A következő törvény a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szól.

17:56
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Fideszes fenyegetésről beszél Schiffer

Sokan vagyunk, és talán egyszer elegen is leszünk - kezdte felszólalását Schiffer András frakcióvezető. Szerinte azonban a legfontosabb, hogy "követeljük a bebörtönzött aktivisták szabadon bocsátását". Schiffer azt mondta: ma délelőtt az egyik fideszes képviselő azzal fenyegette meg, hogy "Jól nézzétek meg, ezek után milyen házszabályt fogunk adni". A Fidesz és a KDNP kapott egy esélyt, hogy megfelelően képviselje a magyarokat, de "ezt az esélyt eljátszották".

17:57
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Gyurcsány érdekében szólt egy jobbikos

Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselő azt mondta a parlamentben, hogy a gyülekezés szabadságának korlátozása akkor sincs rendben, ha ebben a jogában a "bűnös Gyurcsányt" korlátozzák - mondta arra utalva, hogy délelőtt több LMP-s képviselővel együtt Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnököt is előállították a rendőrök a Parlament előtt.

18:00
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Guy Fawkes-álarc a Kossuth téren - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A V mint vendetta című filmből ismert, az ellenállók által viselt álarc az LMP tüntetésén 

18:06
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Schiffer szerint Orbán uralkodni akar

Schiffer szerint "Orbán Viktor uralkodni akar, mert kormányozni nem képes". Az LMP-s frakcióvezető szerint ami most történik az országban, megtörtént már a Fideszben, ahol Orbán szerinte felszámolta a belső demokráciát. "Nem baj a kétharmados többség önmagában, az a baj, ha olyan párt kap kétharmados többséget, amelyben már felszámolták a demokráciát" - jelentette ki Schiffer.

Nem hagyjuk, hogy Orbán Viktor vagy a narancsos oligarchák elvegyék a magyar nép szuverenitását. Schiffer arra céloz, hogy az egykulcsos adót a Fidesz kétharmados törvénybe foglalta, és így a következő választásokon erről szerinte nem dönthetnek a választók. A közönség erre hosszan skandálta, hogy "demokráciát".

18:08
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Megvan a szabálysértési törvény is

Megszavazták a szabálysértési törvényt is, 237 igen, 36 nem szavazattal. A csődeljárásról, felszámolásról, cégnyilvánosságról szóló törvényjavaslat következik.

18:11
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Sokan biciklivel jöttek tüntetni - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]

18:14
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

"2012 a szembesítés éve lesz"

Az LMP összefogást hirdet az emberekkel a kiszolgáltatottság ellen - mondta Schiffer András. "Várunk mindenkit az urnák előtt jövőre, mert egy népszavazáson kívánjuk szembesíteni Orbán Viktort a nép akaratával. 2012 a szembesítés éve lesz" - jelentette be az LMP-s frakcióvezető, aki hozzátette: "meg akarjuk kérdezni az embereket, kívánják-e a munkavállalói jogok és az oktatás felszámolását. A szavazófülkékben találkozunk" - mondta Schiffer.

18:19
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Már csak hat törvény van hátra

Megszavazták a csődeljárásról szóló törvényt is, már csak hat törvény záróvitája és zárószavazása van hátra a pénteki napirendből.

18:21
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Kiengedték az aktivistákat a Gyorskocsi utcából

A "reggeli hősöket" elkezdték kiengedni a fogdából - jelentette be a színpadon a bemondó. A bemondó szerint ezért nincs szükség arra, hogy a tüntetők átmenjenek a Gyorskocsi utcába. A közönség hangos éljenzéssel válaszolt.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

18:22
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Véget ért a tüntetés a Kossuth téren

A tüntetésnek vége, a demonstrálók közösen elénekelték a Himnuszt. A közönség ezután sokáig skandálta, hogy "folytatjuk". A bemondó úgy búcsúzott: "menjetek haza békével, és vigyétek magatokkal az ellenállást tüzét". Nagy-Navarro Balázs, a MTVA székháza előtt napok óta éhségsztrájkoló szakszervezeti vezető lépett még a mikrofonhoz, és azt mondta: "ne feledjétek, le kell váltani Orbán Viktort".

18:25
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Már csak négy törvény

A víziközmű-szolgáltatásról szóló törvényjavaslat zárószavazását elhalasztották, ezért már csak négy törvény van hátra, ezek közül a befektetésialap-kezelőkről és a kollektív befektetési formákról szóló következik.

18:29
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Jön a felsőoktatási törvény

Elfogadták a "befektetési alapkezelőkről és a kollektív befektetési formákról" szóló törvényjavaslatot, és az államháztartásról szóló törvényjavaslatot is, mindkettőt sürgősen ki kell hirdetnie a köztársasági elnöknek. A következő törvényjavaslat az új felsőoktatási rendszerről szól. A törvényről - amelynek megszületését éles viták és tüntetések kísérték - mindent megtudhat itt, az összesen 11 oldalas javaslatot pedig itt olvashatja el.

18:41
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Elfogadták a felsőoktatási törvényt

243 igen, 37 nem szavazattal elfogadta a parlament az új felsőoktatási törvényt, és megszavazta a sürgős kihirdetést is.

18:42
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Nem akar hazamenni a tüntetők egy része

A tüntetés végén több száz résztvevő elindult a Parlament épülete felé, és a parkolót körülvevő lánchoz felsorakozva azt kiabálták, "Orbán, takarodj", és azt, hogy "demokráciát". Egyre gyakrabban kiabálják azt is a Parlament felé: "Bóvlik vagytok!" Tudósítónk szerint ekkor mintegy száz rendőr jelent meg a lánc másik oldalon, és felsorakoztak a tömeggel szemben.

18:43
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Megvan az utolsó törvény is

287 igen szavazattal elfogadta a parlament a fideszes Vas Imre és Papcsák Ferenc törvényjavaslatát is, amely az igazságszolgáltatást érintő egyes törvényeket módosít.

18:48
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Zugírászattal gyanúsított képviselőről döntöttek

Mentelmi ügyekről dönt az ülés végén az országgyűlés. Például Horváth Zsolt ügyéről, akit zugírászattal gyanúsítanak. A fideszes képviselő áll a vizsgálat elébe, ezért maga kérte a mentelmi joga felfüggesztését, amelyet meg is szavazott a parlament.

18:49
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

LMP-s sípot fúj a szocialista - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Ujhelyi István (MSZP) sípol a tüntetők között

19:02
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Juhász Ferenc visszament a Parlamentbe

Felfüggesztették Juhász Ferenc egykori honvédelmi miniszter mentelmi jogát is, akit a Honvédelmi Minisztérium körüli korrupciós ügyekkel összefüggésben gyanúsítanak. Juhász kérte a mentelmi joga felfüggesztését - mondván, szeretné bebizonyítani, hogy nem követett el semmit. A szocialista politikus, aki eddig nem volt az ülésteremben, most megjelent, és fel akart szólalni az ügyében. Azt mondta, bár szívesebben lenne "az utca másik oldalán" - feltehetően a kint zajló tüntetésre célzott -, el kell mondania, hogy sem szándékosan, sem véletlenül nem okozott kárt. "Karaktergyilkos kampány" folyt ellene Budai Gyula kormánybiztos vezetésével, mondta, és "aljas, mocskos pletykáknak" nevezte az ellene felhozottakat. A parlament egyhangúan megszavazta Juhász mentelmi jogának felfüggesztését.

19:03
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Lezárták a parlamenti ülést

Vége a parlamenti ülésnek, a levezető elnök boldog karácsonyt kívánt.

19:05
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Mentőautó érkezett a Kossuth térre

"Kőbányába!", "diktátor", "bóvli", "húzzatok el!" - ezeket a jelszavakat kántálja a tömeg a Kossuth téren. Az [origo] helyszíni tudósítója szerint rendőrök érkeztek a térre, akik felsorakoztak a parlament parkolójában, de egyelőre nem csinálnak semmit. Egy szirénázó mentőautó is a térre érkezett, amelybe a saját lában beszállt egy sötét sapkás férfi, azt nem tudni, hogy miért. Tudósítónk szerint a parlament ablakaiból többen is kikukucskálnak a tömegre, és van, aki fényképez is.

19:12
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Hangorkánnal fogadta a tömeg a távozó képviselőket

A parlamenti ülés befejeződött. A távozó képviselőket a tüntetők hatalmas hangorkánnal fogadták. Tudósítónk szerint többen fütyülnek és kürtöt fújnak, a tömeg pedig azt skandálja, hogy "hazaárulók" és "szavazógép".

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Tállai András államtitkárt is kiabálás fogadta a távozásakor

19:18
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Képek az LMP-s tüntetésről

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

19:25
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Feloszlott a tömeg

Negyed hét után, ahogy a távozó képviselők elfogytak, a tömeg is oszlani kezdett. Pár perccel fél hét előtt már csak néhány tucat ember lézeng a Parlament körül. A rendőrök még a helyükön vannak a parlamenti lánckordon belső oldalán, jelentette tudósítónk. Időnként szállingózik a hó, csípős hideg van a Kossuth téren.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Sorbaálltak a rendőrök a Parlament körül

19:33
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Filctollas tiltakozó ellen léptek fel a rendőrök

Egy nő filctollal összefirkálta a Kossuth téren lévő fotókiállításnak fehér lemezből készült tartóállványait. Olyasmiket írt rá, mint "szemét Orbán", "takarodj", "Klubrádió". A rendőrök igazoltatták, és szabálysértési feljelentést tesznek ellene.

19:39
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Kiürült a Kossuth tér

A parlamenti ülésnap eseményeiről itt olvashat el egy rövid összefoglalót, az LMP délelőtti akciójáról itt, a délutáni Kossuth téri tüntetésről itt talál részleteket. A pénteki eseményekről így számolt be a külföldi sajtó.

19:49
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Esik a hó, de visszajöttek a tüntetők

Visszajött mintegy ötven tüntető a Parlament főbejáratával szemben levő területre, miközben megindult a hóesés. Tovább kiabálják, hogy "bóvli", meg "Gyorskocsi". Közben a Parlamentből már mindenki hazament, oltják le a villanyokat - jelentette tudósítónk.

19:57
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Összevesztek egy jobbikossal a tüntetők

Összeszólalkozott a téren gyülekező néhány tucat ember a Parlamentből távozó Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselővel. Tudósítónk szerint azt kiabálták neki, hogy "nácikra nincs szükség", mire Gaudi odament hozzájuk, és azt mondta, ő is "a diktatúra ellen dolgozik".

20:01
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Még nem engedtek ki minden előállított tüntetőt

43 főt, köztük 15 fő országgyűlési képviselőt állítottak elő a Budapesti Rendőr-főkapitányságra az Országgyűlés épülete elől személyi szabadság megsértése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt - olvasható a BRFK közleményében. A rendőrség szerint az előállított személyekkel önként utazott 11 országgyűlési képviselő. A BRFK közleménye szerint ezek a képviselők akadályozták az előállítottak rendőrautóból való kiszállítását és az előállító helyiségbe történő kísérését, ezért a jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértésének elkövetése miatt őket is előállították. A képviselők már elhagyták a rendőrség épületét.

A Kossuth téren zajló tüntetésen korábban azt mondta egy bemondó, hogy az előállított aktivistákat kiengedték. Az előállított aktivistákra a rendőrségi közlemény nem tér ki, de az [origo] nem hivatalos rendőrségi forrásból úgy tudja, hogy nem minden előállított aktivistát engedtek ki, hanem csak egy részüket, a többiek kihallgatása pedig jelenleg is folyamatban van. A képviselőkhöz hasonlóan őket is a személyi szabadság megsértésének bűntettével gyanúsítják.

20:04
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

"Nem lehet más!" - videó a tüntetésről

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=YXt34ExdflOzgF45
20:05
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Árok Kornél hívei még maradnak

Tudósítónk szerint Árok Kornél támogatói tüntetnek jelenleg is a Parlament főbejáratával szemben, maga Árok viszont már hazament. Körülbelül három tucat ember van még a téren, ahonnan hazament már az előbb még velük vitatkozó Gaudi-Nagy Tamás is.

20:17
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

Már a rendőrök is hazamentek

A sorfalat álló rendőrök is levonultak, már csak néhányan álldogálnak a Parlament előtt. Mindössze két tucat tüntető maradt a téren.

22:57
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

LMP: Két embert még nem engedtek ki

Két embert nem engedtek még ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Gyorskocsi utcai fogdájából azok közül, akiket előállítottak az LMP Kossuth téri demonstrációján - közölte Szél Bernadett, az LMP választmányi szóvivője péntek este. A BRFK későbbre ígért tájékoztatást az MTI-nek arról, hányan vannak még a Gyorskocsi utcai fogdában.
23:17
december 23, 2011
Vágólapra másolva!

BRFK: Mindenkit kiengedtek az előállítottak közül

Mindenkit kiengedtek a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Gyorskocsi utcai fogdájából azok közül, akiket előállítottak az LMP Kossuth téri demonstrációján - közölte a BRFK péntek késő este az MTI-vel. Összesen 43 embert - köztük 15 országgyűlési képviselőt - állított elő pénteken a Parlament elől személyi szabadság megsértése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a BRFK.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!