A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Nem kérte Matolcsy a 47 ezer forintot - parlament percről percre

Események

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor napirend előtti felszólalása nyitotta meg hétfőn a parlament tavaszi ülésszakát. A miniszterelnök a múlt heti évértékelőjét ismételte röviden, az EU-paktum támogatását kérte a parlamentről, és burkoltan az MSZP-t és a Jobbikot is bírálta. Matolcsy Györgynek küldtek 47 ezer forintot, de nem fogadta el. Szó volt a narancsos oligarchákról, a tengerészekről és a végtörlesztő elitről is. Nyakó István pulcsiban, Selmeczi Gabriella átlátszó blúzban kezdte a munkát. Az ülés percről percre.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül83 bejegyzés
13:23
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

A kiigazítások tavasz

Hétfőn kezdődik a parlament tavaszi ülésszaka. A kormány negyvenhárom új jogszabályt tervez a kormány elfogadtatni a parlamenttel a most kezdődő tavaszi ülésszakon, ez hússzal kevesebb, mint amit az őszi terv tartalmazott. Tavasszal a legnagyobb viták a pártok gazdálkodásáról, a képviselők juttatásairól, a járásokról, illetve a választási eljárásról szóló jogszabályok elfogadása előtt lehetnek - nemcsak a parlamenten, a kormánypártokon belül is. A tervekről részletesen ebben a cikkünkben olvashat.

13:25
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán újra

A hétfői ülés Orbán Viktor napirend előtti felszólalásval kezdődik majd. A miniszterelnök a múlt héten a Millenárison tartott évértékelő beszédet, de a terveiről sok konkrétumot nem mondott el. A mai beszédben sem várnak tőle nagy bejelentéseket. Orbán Viktor már a kormánypártok múlt heti egri frakcióülésén is arról beszélt, az ország átalakítása befejeződött, a következő két évben a konszolidáció időszaka, "az új rendszer bejáratása" következik.

13:34
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Levehetik a dohánytörvényt a napirendről

Hétfőn a napirend előtti felszólalások, az interpellációk és kérdések után az Országgyűlés tárgyalni fog az egyházi törvényről és az EU-paktumról is. A napirend szerint határozatot hoztak volna a dohánytermékek kereskedelmét szigorító törvényjavaslatról is, de a Fidesz kérni fogja, hogy vegyék le a napirendről a szavazást - erről bővebben itt olvashatnak.

13:40
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Megérkezik az Éhségmenet

A tervek szerint az ülés kezdetére ér Budapestre az "éhségmenet". A szocialista politikusok és polgármesterek vezetésével Miskolcról indult gyalogmenet résztvevői "munkát, kenyeret és a megélhetéshez elég bért" követelnek. A napirend szerint ez lesz a témája az első tavaszi interpellációnak is, Nyakó István szocialista képviselő ugyanis "Munkát, kenyeret" címmel interpellálja majd a nemzetgazdasági minisztert.

13:49
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Lázár János beteg

A Fidesz frakcióvezetője beteg, ezért nem lesz jelen a hétfői parlamenti ülésen - közölte a frakció sajtósa.

14:04
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Schmitt Pál Semjén Zsolttal beszélget

Gyülekeznek a képviselők a parlament üléstermében, ott van a teremben Schmitt Pál köztársasági elnök is, aki Semjén Zsolttal beszélgetett. Megérkezett Orbán Viktor is, majd a Kövér László megnyitotta az ülést, és bejelentette, hogy mivel minden képviselő leadta a vagyonnyilatkozatát, gyakorolhatják a jogaikat.

14:07
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Csurka Istvánra emlékeznek - percről percre

Néma felállással emlékezik az elhunyt Csurka István volt országgyűlési képviselőre a parlament, miután Kövér László felolvasta a rövid életrajzát.

14:09
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Új LMP képviselő tesz esküt

Januárban lemondott parlamenti képviselői posztjáról az LMP-s Kaufer Virág. Az LMP Szél Bernadettet jelölte a helyére. A mandátumvizsgáló bizottság mindent rendben talált, az országgyűlés igazolta a mandátumát, úgyhogy a képviselő esküt tesz a többi képviselő előtt.

14:12
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

A Magyar Köztársaságra esküszik az új képviselő

A képviselői eskü szövege szerint a Magyar Köztrásaságra esküdött fel az új LMP-s képviselő szürke kiskosztümben. Az alkotmányügyi bizottság úgy döntött, hogy mivel nincs új esküszöveg, a régi minden alkotmányra érvényes.

14:15
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Nem használja a doktori címet Schmitt Pál

Az országgyűlés jegyzője felolvassa azokat az átiratokat, amelyekben a költségvetési tanács elnökének és államtitkároknak a kinevezéséről írt. Bár korábban a hivatalos iratokban Schmitt Pál mindig használta a doktori címét, ezeket a kinevezéseket ezek nélkül, egyszerűen Schmitt Pálként írta alá. 

14:18
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Jávor Benedek az LMP új frakcióvezetője

Kövér László bejelentette, hogy Jávor Benedek az LMP új frakcióvezetője, egyúttal megköszönte az eddig munkát Schiffer Andrásnak.

14:19
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán: Elértük, amit akartunk

Napirend előtti felszólalás tart Orbán Viktor miniszterelnök. Az utolsó ülés óta történtekről akarja téjékoztatni a képviselőket - mondta, majd az EU-paktumról kezdett beszélni. "Voltak, akik felhördüléssel fogadták, hogy nem mondtunk azonnal igent a homályos elképzelésekre" - mondta Orbán, aki szerint a kormány kitartott az álláspontja mellett, és elértünk, amit akartunk: a szabályok csak az euróövezeti országokra lesznek kötelezőek.

14:23
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Elfogadhatjuk az EU-paktumot

Orbán szerint Magyarország a térség leversenyképesebb környezetével rendelkezik, ezért fontos, hogy nem került bele a kötelező adóharmonizáció. Ezzel minden akadály elhárult az elől, hogy csatlakozzunk a paktumhoz - mondta Orbán, aki azt tanácsolta a parlamentnek, hogy fogajd el azt.

14:25
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Az Unió tagjai maradunk

Csendes tenger nem nevel tapasztalt tengerészeket - mondta Orbán, aki szerint ezért Magyarország jó pozícióban van. Szerinte Európában érdekérvényesítési verseny van, amiben azok az országok fognak nyerni, akik határozottan kiállnak az érdekeik mellett. Magyarország pozíciója világos, mondta Orbán, aki szerint az ország jövője az Unióban van, sőt, a bővítés szószólói vagyunk.

14:25
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Mindenre készek az önfeladás stréberei

Mindenre készek, mindent eladnának az önfeladás stréberei, akik szégyellik a magyar embereket - mondta Orbán, aki szerint mások fejjel mennének a falnak. "Én egyiket sem osztom" - tette hozzá. Szerinte Magyarországnak határozottan és okosan kell kiállnia magáért, mert úgy el tudjuk érni azt, ami a magyar emberek érdekeit szolgálja. Ehhez kért támogatást a parlamenttől.

14:28
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Másfél év felesleges árnyékbokszolás

A kései sirató jutott eszembe - mondta Orbán felszólalásra Jávor, aki szerint a kormány másfél éves politikája "felesleges árnyékbokszolás" volt. Az LMP frakcióvezetője szerint a konfliktusos politizálás pont a megállapodás feltételeit szüntette meg, szerinte a kormány az EU-s vizsgálatok kapcsán "kitűzte a fehér zászlót", és elfogadta az EU álláspontját.

14:31
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Az LMP-nek nem tetszik az Uniós paktum

Jávor szerint az EU-paktum sok ponton nem szolgálja Magyarország érdekeit. Példaként azt hozta fel, hogy szerepel a paktumban egy fél százalékos hiánycél, ami szerinte gúzsba köti a feltörekvő országokat.

14:34
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

A teljes politikai uniótól fél a Jobbik

A Jobbik frakcióvezetője is bírálja az EU-paktumot, szerinte ránk is vonatkozik a szerződés. Ráadásul szerinte a paktum a "sokat emlegetett" teljes politikai unió egyik előszele is lehet. Balczó Zoltán azt panaszolja, hogy a parlament nem döntött előzetesen a paktumról

14:37
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Fellegi szürke hátizsákkal - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter szürke sportos hátizsákkal érkezett a nyitónapra.

14:40
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Mesterházy majdnem megdicsérte Orbánt

Mesterházy Attila külön köszöntette Schmitt Pált, amire a képviselők hangoskodással reagáltak. "Ha nem lettek volna előzményei, azt mondanám, hogy ez így rendben is volt" - mondta Orbán beszédére az MSZP frakcióvezetője, aki felemlegeti, hogy Orbán többször változtatta az EU-paktummal kapcsolatos álláspontját.

14:40
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Az MSZP-nek tetszik a paktum

Számunkra ez egy elfogadható tervezet - mondta az EU-paktumra Mesterházy, aki örülne, ha Orbánnak respektje lenne Európában, mert akkor szerinte jobban tudná érvényesíteni az ország érdekeit. Mesterházy azt mondta, nem osztják Orbán évértékelését, mert szerintük szociális válság van az országban, és örülnének neki, ha a gazdaságpolitikát összepasszintanák a társadalompolitikával.

14:45
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Harrach szerint repedezik az ultraliberalizmus

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője ahelyett, hogy Orbán beszédére reagálna, a kormány támadóit ostorozza. Szerinte három csoport támadta a kormányt: az egyik az ellenzék, a másik a külföld, a hamradik pedig az "ultraliberalisták". Harrach nem fejtette ki, hogy ezek kik, de azt mondta, hogy már külföldön is repedeznek a bástyáik.

14:48
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Az ultraliberálisok miatt hanyatlik Európa

Az ultraliberlaizmus által megfertőzött gondolat az inividualizmusra épít, a közösség ellen, ennek pedig konkrét eredménye is van Harrach szerint: hanyatlóban van az európai kultúra. Ha jól értjük szavait, akkor az ultraliberálisok miatt nem sikerülnek a kormány népességnövelést célzó intézkedései sem. Azt kívánta a kormánynak, hogy védje meg az ország érdekeit, és "jól és eredményesen" fejezze be "az ország megújításának ezt a második szakaszát is".

14:49
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Rogán helyettesíti a beteg Lázárt

A betegeskedő Fidesz-frakcióvezető helyett Rogán Antal reagál Orbán Viktor beszédére, kezdésnek rögtön megdicsérte a miniszterelnököt, a frakció pedig megtapsolta.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

14:50
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Ünneplőbe öltözött Orbán - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A miniszterelnök sötét öltönyben és fehér inget vett a parlament nyitónapjára, stylistok szerint ilyen alkalmakra mindig csinosan öltözik fel, máskor bizonytalanabbul választ ruhát. Erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

14:53
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Orbánt ismétli Rogán

Rogán Antal más szavakkal, de gyakorlatilag elismételte azt, amit Orbán Viktor mondott.

14:54
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

"Még senki nem írt alá semmit"

Orbán ezzel válaszolt a Jobbik frakcióvezetőjének, akit megnyugtatott, hogy a ratifikálás előtt lehetősége lesz az országgyűlésnek, hogy megvitassa az EU-paktumot.

14:56
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Az Alkotmánybíróságnak is lesz beleszólása

A kormány az Alkotmánybírósághoz fordult, hogy megtudják, mekkora többség kell a parlamentben az egyezség elfogadásához: elég a képviselők többsége, vagy a kétharmaduk szavazata kell - mondta Orbán, aki szerint márciusban kerül majd a parlament elé a szöveg

14:57
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Már az LMP is szabadságharcos

"Isten hozta az LMP-t a szabadságharcosok táborában" - mondta Orbán Jávor Benedeknek, akik gyorsan ki is oktatott, és a beszédére utalva azt kérte, hogy senki ne próbálja meg szembefordítani Magyarországot szövetségesével, Lengyelországgal, még egy olcsó poén érdekében se.

14:59
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

A jó multikat támogatja Orbán

Magyarországnak támogatnia kell azokat a külföldi vállalkozásokat, akik értéket, munkahelyet teremtenek Magyarországon - mondta Orbán Balczó felszólalásra válaszul. Erről már a múlt heti országértékelésben is beszélt Orbán, aki szerint Magyarországnak termelési központtá kell válnia a térségben.

15:01
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Szél Bernadett, az új képviselő - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

15:03
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

A nyugdíjasok is a középosztályban vannak

Én a teljes középosztályban gondolkodom, nemcsak a tetejében vagy az aljában - mondta Orbán, aki szerint a nyugdíjasok is a középosztályhoz tartoznak. Évértékelő beszédében arról beszélt a múlt héten, hogy a kormány a középosztályt akarja támogatni politikájával. A miniszterelnök kicsit ellentmondásosan azt mondja, hogy szövetséget akar építeni a középosztály és a nyugdíjasok közé.

15:04
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Az emeltyűt keresi Orbán

Nemcsak a nyugdíjasok és a középosztály, hanem a leszakadó rétegek és a középosztály között is szövetséget kell kötni - mondta Orbán, aki azt mondta, keresi azt az emeltyűt, amivel a leszakadókat fel tudná emelni a középosztályba.

15:06
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

A szocialisták támogatását várja Brüsszelben Orbán

Orbán megköszönte Mesterházynak a támogatást, de arra kérte, hogy kérje meg az MSZP EU-képviselőit, hogy néha álljanak ki az ország érdekei mellett a EP-ben.

15:07
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Csurkára emlékezik a Fidesz-frakció - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

15:09
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

A kormányzat áldozatai a parlamentben

Jávor Benedek szerint a miniszterelnök "láthatóan elveszítette a kapcsolatot a valósággal" - kezdte Szembesítést! című napirend előtti felszólalását. A karzaton négy ember ül, négy kormányzati kudarc bizonyítéka - mondta Jávor, aki be is mutatja őket. Az első egy diák, aki idén jelentkezne egyetemre, de nem lesz esélye arra, hogy tandíjat fizessen. A második "áldozat" egy munkanélküli pedagógus. "Önök azt ígérték, hogy felemelik a vidéket, nem ez történt" - kommentálta Jávor a férfi történetét.

15:11
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Az út szélén fagynak meg a szegények

Jávor bemutatta a kormányzati kudarcok harmadik képviselőjét, egy hajléktalanokkal foglalkozó szociális munkást, majd azt mondta a kormány ígéretet tett arra, hogy senkit nem hagy az út szélén, most mégis "az út szélén fagynak meg a szegények". A negyedik karzaton ülő nő vállalkozó.

15:13
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Rétvári: Milliók jól jártak

Ön idehozott négy embert, nem szólt arról az egymillió emberről, aki az elmúlt hónapokban megszabadult a devizaadósság terheitől - válaszolta Jávornak Rétvári Bence államtitkár, majd gyorsan "pár százezerre" javította az egymilliót. Rétvári szerint Magyarországon nőttek a nyugdíjak is, a felsőoktatás átszervezése pedig szerinte csak "tudatosabb döntésre" kényszeríti a diákokat.

15:16
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

A hajléktalanoknak építenek szállásokat a közmunkások

Rétvári a hajléktalanokkal kapcsolatos felvetésre azt mondta, hogy a közmunkaprogram egyik célja pont az, hogy "nekik építsünk újabb és újabb szálláshelyeket".

15:18
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

17 új egyház jöhet

17 új egyházra tesz javaslatot az országgyűlésnek az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság - jelentette be napirend előtti felszólalásában Gulyás Gergely, a bizottság alelnöke. A döntésről ebben a cikkünkben olvashat bővebben. A parlament még hétfőn tárgyal az egyházi törvény módosításáról.

15:21
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Mesterházy dicsér és bírál - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

15:24
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

200 egyház semmi életjelet nem adott

Rétvári Bence államtitkár szerint a jövőben is kérhetik az egyházzá minősítést az országban működő felekezetek, de szerinte az új egyházi törvény érvényességét már az is bizonyítja, hogy a több mint 300 bejegyzett egyházból 80 jelentkezett náluk, és több mint 200 semilyen életjelet nem mutatott, azaz szerinte nem is végeztek valós egyházi tevékenységet.

15:30
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

A Jobbik az Unióból sem kér

Az europaktum nem más, mint Magyarország betuszkolása egy düledező intézménybe - mondta ezt ennél sokkal bonyolultabban napirend előtti felszólalásában Gyöngyösi Márton Jobbik-képviselő, aki szerint egyáltalán nem érdeke Magyarországnak, hogy aláírja a paktumot. A Jobbik szerint nemcsak a paktumot, de az Uniót is határozottan el kell utasítani - mondta.

15:35
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Nem lesz szuperállam

A paktum aláírása nem vezet semmiféle szuperállamhoz - válaszolta Gyöngyösinek Cséfalvay Zoltán államtitkár, aki igyekezett megnyugtatni a jobbikos képviselőt arról is, hogy az ország gazdaságilag is jól fog járni a fiskális paktummal.

15:37
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Hiányoznak a szocialisták - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A felvétel még az ülés elején készült.

15:42
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Nagy falatok a parlamentben

Még mindig a napirend előtti felszólalásoknál tart a parlament, most Rubovszky György KDNP-s képviselő beszél percek óta többek között arról, hogy a tavaszi ülésszakban a parlament elé fog kerülni az új büntető törvénykönyv és a polgári törvénykönyv is. "Ezeken a nagy falatokon kívül" Rubovszky több más törényt is vár, de ezeket már nem tudta felsorolni, mert kifutott az időből.

15:47
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Ez is Magyarország

"Ez is Magyarország" címmel jelentkezett napirend előtti felszólalásra Gúr Nándor, aki szerint a kormány "vérlázító cinizmussal" kormányoz, miközben a munkanélküliség semmit nem csökkent másfél év alatt, és van egy olyan Magyarország, amiről "nem akarnak tudomást venni".

15:49
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán puskázik - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A miniszterelnök a jegyzeteit rendezgeti, miközben a frakció vezetőknek válaszolt

15:51
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

47 ezer forintot küldtek Matolcsynak

Gúr Nándor leszámolt az asztalra 47 ezer forintot, amit szerinte adományként küldtek a szegény emberek Matolcsy Györgynek, hogy próbáljon megélni ennyiből egy hónapon át. Előtte felidézte, hogy a nemzetgazdasági miniszter azt mondta, ennyiből ki lehet jönni egy hónapban. Gúr Nándor vastag pufidzsekiben mondja el felszólalását, ő is részt vett abban a menetben, ami munkát és kenyeret követelve indult Miskolcról. Gúr a beszéde végén odavitte a 47 ezer forintot a Matolcsy helyett válaszoló Cséfalvay Zoltán államtitkárnak, aki azt mondta, reméli, eljön az a kor, amikor minden pénzmozgás követhetően, számlán fog történni, és nem lesz olyan, hogy így zsebbe adnak valakinek pénzt.

Kövér László a közjáték után arra kérte a képviselőket, hogy ne hagyják, hogy "színházi közjáték" elvonja a figyelmüket.

15:54
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Matolcsy nem azt mondta

Cséfalvay szerint Matolcsy nem azt mondta, hogy 47 ezer forintból meg lehet élni, hanem azt, hogy ez az összeg szerény megélhetés felé vezeti azokat, akik eddig segélyből próbáltak megélni.

15:57
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Selmeczi Gabriella áttetsző blúzban - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

16:04
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Levették a dohánytörvényt a napirendről

A napirendről szavaz az Országgyűlés, a Fidesz javaslatára nem fognak dönteni a dohánytörvényről. A Jobbik is több javaslatot nyújtott be, de ezeket mind elutasították. Az EU-paktum támogatásáról szóló javaslatról nem fognak ma szavazni, mert módosító indítvány érkezett hozzá - jelentette be Kövér László.

16:07
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Elutasítottak egy kérdést

Következnek az interpellációk, azonnali kérdések és kérdések. Kövér bejelentette, hogy visszautasítottak egy kérdést, mert nem tartozik Navracsics miniszter hatáskörébe.

16:09
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Kövér átöltöztetné Nyakót

Az első interpellációt Nyakó István szocialista képviselő tartja. Nyakó - több, az "Éhségmenetben" részt vevő szocilaista képviselőhöz hasonlóan - nem öltönyben, nyakkendőben, hanem hétköznapi ruhában, egy szürke csíkos pulóverben van, ezért Kövér László a felszólalás előtt megkérdezte tőle, hogy szüksége van-e időre ahhoz, hogy átöltözzön.

"Meg is borotválkoznék, de hólapatolás közben Mezőkövesden, hólapátolás közben valaki lenyúlta az arcszeszemet" - válaszolta Nyakó István a házelnöknek, amit a kormánypárti sorokból felhördülés, a szocialisták soraiból nevetés kísért.

16:14
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Miért nem vörösödnek a népnyúzók?

Azok vezették a menetet, akik a padlást is lesöpörték az elmúlt időszakban - mondta válaszában Czomba Sándor államtitkár Nyakónak az Éhségmenetre utalva, és azt mondta, nem az elmúlt másfél év miatt vannak nehéz helyzetben a szegények.

Hogyan fordulhat elő anatómiailag, hogy nem vörösödik el az arcuk, amikor népnyúzóként a szegényekért szólnak fel, ezt próbálja összerakni képviselőtársam! - tette hozzá. A kormánypárti képviselők vastapssal jutalmazták.

16:16
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

A pénz miatt tapsolnak

Nyakó szerint a kormánypártiak azért tapsolták meg ennyire Czombát, mert az elmúlt másfél hónapban tízezrekkel nőtt a fizetésük. Nyakó nem fogadta el az államtitkár válaszát, de a parlament igen.

16:19
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Nem lesz jogász a falulsi szegény gyerek

Az államilag finanszírozott felsőoktatási helyek csökkenése miatt teljes társadalmi csoportok előtt zárulnak be pályák, például egy szegény falusi gyerekből soha nem lesz jogász vagy közgazdász - véli Balczó Zoltán, a Jobbik képviselője, aki szerint az államtitkárság a számok meghatározásánál nem jól mérte fel a valóságot. Balczó szerint a diákhitel nem megoldás.

16:21
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Semjén Zsolt és Schmitt Pál beszélget - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

16:22
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Réthelyi a diákhitelt ajánlja

Réthelyi szerint a szocialisták miatt kényszerült a kormány arra, hogy visszafogják a felsőoktatási keretszámokat, de nem mondtak le arról, hogy mindenki továbbtanulhasson, aki akar, ezért diákhitellel segítik azokat, akik nem tudják kifizetni a tandíjat - válaszolta Réthelyi Miklós nemzeti fejlesztési miniszter Balczó Zoltánnak.

Balczó szerint Réthelyi nem adott választ, hanem csak elismételte azokat, amik az ő interpellációját inspirálták. Nem fogadta el a választ, de a parlament többsége igen.

16:29
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

A diósgyőri kohászatot indítaná újra egy fideszes

Sebestyén László Fideszes képviselő azt panaszolja, hogy a szocialisták kormányzása alatt tönkre ment Diósgyőrben a kohászat. Neki az a célja, hogy újraindítsák azt, de egyelőre még nincs kézzelfogható eredmény - mondta, és azt kérdezi a kormánytól, milyen segítséget tudnának adni a kohászat újraindításához. Korábban azt mondta, hogy a volt gyár most egy ukrán cég kezében van, ezért némileg meglepő módon azt kérte, hogy az orosz-magyar parlamenti bizottságon keresztül valahogy próbáljon segíteni.

16:30
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Cséfalvay visszaküldte a 47 ezer forintot

Cséfalvay Zoltán, mielőtt válaszolt volna az interpellációra, jelezte, hogy Gúr Nándor otthagyta az asztalán a 47 ezer forintot, ezért azt kérte, hogy a teremszolgák juttassák vissza azt a szocialista frakciónak, és jelezte, reméli, hogy a szegények támogatására fogják azt fordítani.

16:35
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Lesz újra kohászat

A diósgyőri kohászat jelenleg egy orosz cég tulajdonában van - mondta Cséfalvay, aki szerint már előrehaladott tárgyalások vannak az eszközök kivásárlására. Ebbe a kormány nem tud beleszólni, de a gazdasági diplomácia eszközeivel igyekeznek segíteni - mondta. Ha a kivásárlás megtörténik, uniós forrásokkal igyekeznek majd segíteni a termelés újraindulását - tette hozzá.

16:38
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Narancsos oligarchák

Schiffer András szerint az előző kormány többek között azért bukott el, mert az emberek azt remélték, hogy megszűnik a korrupció, de szerint a korábbi oligarcháit felváltották a "narancsos oligarchák", és most a "szolnoki gyors robog" tovább. Szerinte lobbisták írják a törvényeket, többek között a "lex-CBA"-t is. Azt kérdezte a kormánytól, mit kívánnak tenni a korrupció megfékezésére.

16:44
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Miért nyer meg mindent a Közgép?

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes szerint a kormány már eddig is több ilyen intézkedést tett, ide tartozik szerinte a közbeszerzési törvény is - amit Schiffer rossz példának hozott -, és azt ígérte, hamarosan a pártfininszírozási törvény is a parlament elé kerül.

Schiffer nem fogadta el a választ, szerinte a Fidesz csökkenti a nyilvánosságot és ellenőrizhetőséget. Schiffer szerint "új klientúra jelenik meg", példaként hozta, hogy a Közgép minden közbeszerzést megnyer, amin indul. Az országgyűlés 190 igennel elfogadta Navracsics válaszát.

16:46
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Németh Lászlóné lepasszolta az választ

Z. Kárpát Dániel jobbikos képviselő a Nemzeti Eszközkezelőről a nemzetgazdasági miniszternek, de az ülés vezetője bejelentette, hogy a tavaly év végén kinevezett nemzeti fejlesztési miniszter, Németh Lászlóné fog neki válaszolni. Miután a képviselő elmondta az interpellációt, kiderült, hogy nem is Némethné, hanem Fónagy János államtitkár válaszol helyette.

A jobbikos képviselő egyébként azt panaszolta, hogy szerinte pont a legrászorultabbaknak nem fog segíteni a Nemzeti Eszközkezelő abban, hogy megtarthassák a lakásukat.

16:52
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Nem a tehetősekről beszélünk

Z. Kárpát Dániel szerint ahogy félretájékoztatták a válaszadó személyéről, úgy tájékoztatja félre a kormány az embereket a Nemzeti Eszközkezelőről is. Fónagy előtte azt mondta, minden bajba jutott család segítséget fog kapni.

"Nem a tehetősekről beszélünk, jó reggel kívánok" - mondta Z. Kárpát, aki szerint már több mint 140 ezer ember tartozik a bankoknak a törlesztőrészletekkel. Nem fogadta el a választ, de az országgyűlés igen.

16:52
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Nyakó csíkos pulóvere - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

16:55
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Végtörlesztést vagy pénzmosás?

Még mindig a devizahitelesekkel foglalkozik a Jobbik, most Egyed Zsolt interpellálja a végtörlesztés témájában Matolcsy Györgyöt Végtörlesztés vagy pénzmosás? címmel. Szerinte a végtörlesztéssel pont azok nem tudtak élni, akiknek szükségük lett volna a segítségre, viszont a kormánypárti képviselők közül sokan tízmilliókat fizettek vissza kedvezménnyel.

A képviselőnek Cséfalvay Zoltán államtitkár válaszol, és igyekszik számokkal bizonyítani, hogy nemcsak az "elit" élt a lehetőséggel, hanem "mindenki, akinek volt mozgósítható pénze".

16:58
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Wittner Mária keresztrejtvényt fejt - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

16:58
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Megérkezett az éhségmenet a Kossuth térhez

Megérkezett meg az éhségmenet a Kossuth tér, Alkotmány utca sarkára. A menetelőket nagyjából százan várták, és tapssal, köszöntötték őket, majd percekig skandálták, hogy "Munkát, kenyeret!" A menet résztvevői azzal válaszoltak, hogy "Megjöttünk, megjöttünk". A jelenlévők magyar és uniós zászlókat tartanak a fejük fölé, de az MSZP és a Szolidaritás zászlói is feltűnnek - jelentette tudósítónk a helyszínről. Az Alkotmány utca végén egy kisebb színpadot állítottak fel, ahol majd az éhségmenet néhány résztvevője fog felszólalni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az éhségmenet a Keleti Pályaudvarnál

17:02
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Gazdátlan 47 ezer forint - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

17:03
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Hilleré az első azonnali kérdés

Az azonnali kérdések következnek, elsőként Hiller István kérdezi a felvételiről a nemzeti fejlesztési minisztert. Réthelyi helyett Hoffmann Rózsa fog válaszolni. Hiller azt szeretné tudni, miért nem tudják tartani a felvételi határidőket.

17:05
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Réthelyi és Hoffmann egyeztet - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Képünk még egy korábbi interpelláció alatt készült

17:08
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Hoffmann inkább köszönetet vár

Hoffmann Rózsa szerint a felvételi meghosszabbítása miatt inkább köszönetet érdemelének, a helyzet pedig egyáltalán nem olyan drámai, mint amilyennek Hiller lefesti. Hiller szerint a jelentkezők többségének fogalma sem volt az új rendszerről, ezért döntöttek úgy, hogy meghosszabbítják a határidőt. Hiller kérdéséből az tűnik ki, ő nem látja garantáltnak a felvételi folyamatát. Hoffmann megnyugtatta, hogy nincs ok aggodalomra.

17:13
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Miért több a bűncselekény?

Mirkóczki Ádám jobbikos képviselő Pintér Sándort szeretné kérdezni arról, miért nőtt az elmúlt időszakban a bűncselekmények száma. Szerinte a rendőrség azt mondta, hogy "eltérő kultúrájú bűnelkövetők" követtek el több bűncselekményt. A képviselő azt szeretné tudni, "mit értenek eltérő kultúrájú bűnelkövetőkön", és miért nem fedik a rendőrség statisztikái a valóságot.

17:14
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Pintér előre szólt

Kontrát Károly államtitkár válaszok, szerinte Pintér Sándor már kinevezése előtt, a parlamenti meghallgatásán azt mondta, hogy az első időben nőni fog a bűncselekmények száma, mert a rendőrség többet derít fel, az emberek pedig jobban bíznak a rendőrségben, és többször kérik a segítségüket.

17:18
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Mikor menesztik végre Matolcsyt?

Scheiring Gábor LMP-s képvielő Orbán Viktortól szerette volna megkérdezni, mikor meneszti végre Matolcsy Györgyöt. A miniszterelnök azonban már nincs a parlamentben, így Navracsics Tibor válaszol a kérdésre. Scheiring szerint megbukott a gazdaságpolitika. "Ne bújkáljanak tovább a felelősség elől" - mondta a képviselő, aki megkérdezte, mikor váltják le végre Matolcsy Györgyöt.

17:21
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Navracsics nem válaszolt

Navracsics előbb megköszönte Scheiringnek, hogy nem mondott le a képviselőségről a doktori disszertációja miatt, és "most ilyen kérdésekkel szórakoztat", majd közölte, hogy ő nem a miniszterelnök, nem is a gazdasági miniszter, és nem is káderfelelős a kormányban. Navracsics a kudarcokkal szemben sikertörténeteket sorolt fel, és nem válaszolt Scheiring kérdésére.

17:27
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Gina kutya is végigjárta az éhségmenetet

Sok szocialista politikust látni az éhségmenet budapesti rendezvényén. Itt van például Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, de a közönség soraiban látni Lamperth Mónikát és Veres Jánost is - jelentette tudósítónk. A menet több résztvevője is megjelent és beszélt egy kicsit a színpadon, volt köztük kohász, munkanélküli és polgármester is. "Nem csak magunknak kérünk munkát és kenyeret, hanem az ország összes munkanélkülijének és szegény emberének" - mondta egyikük. Végül a színpadra szólították Nyakó István és Gúr Nándor MSZP-s képviselőket, és egy Gina nevű kutyát is, aki végigkísérte a menetet.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

17:38
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Szerencsére lelkiismeretesek az orvosok és nővérek

Az egészségügyben dolgozók fognak a jövőben is az egészségügyben dolgozni - válaszolta Halász János államtitkár arra a szocialista azonnali kérdésre, ki fog a jövőben az egészségügyben dolgozni, ha az alacsony bérek miatt mindenki elmegy külföldre dolgozni. Halász szerint az a szerencse, hogy az egészségügyben dolgozók sokkal lelkiismeretesebbek, mint a kérdező MSZP-s, Garai István, akit egyszerűen lehazugozott, mert szerinte elhallgatja, hogy az államtitkárság növelte a fizetéseket az elmúlt hónapokban is. "Mi dolgozunk, ön pedig csak riogat, kérem, ne tegye" - mondta Halász. 

Garai István Levente MSZP-s képviselő viszontválaszában viszont-lehazugozta Halászt, mert szerinte "amit ön itt mond számokat, az nevetséges". Halász erre azt hozza fel, hogy Garai megszavazta a vizitdíjat is, míg a mostani kormány elkötelezett az egészségügyi dolgozók helyzetének javítására.

A felszólalás után kis közjáték történt, az ülést vezető Jakab István kiabálva kért valakit, hogy üljön le, mire egy képviselő hangosan azt kiabálta az alelnöknek, hogy "bohóc".

17:50
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Kinek jó az új adórendszer?

Az új adórendszer igazságosságáról vitatkozik Volner János jobbikos képviselő és Navracsics Tibor miniszter, Volner szerint a szegényeket sújtja az egykulcsos adó, Navracsics szerint a középosztály felemelkedését segíti. Nem jutottak közös nevezőre.

18:01
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

Borjakat hamisítottak

Szürreális történetet ad elő V. Németh Zsolt, a vidékfejlesztési minisztérium államtitkára: szerinte az elmúlt időszakban nem magyar, jelöletlen borjakat jelöltek meg magyar származásúként kacifántos csalások során, úgy, hogy az itthoni borjúszüléseket ikerszülésnek tünették fel, így minden igazi magyar borjú mellé hozzácsaptak egy külföldi jelöletlen állatot. Az államtitkárt a gazdák védelméről kérdezték.

18:05
február 13, 2012
Vágólapra másolva!

A Malévről vitáznak tovább

A parlament most tért át a kérdések tárgyalására. A parlament honlapján olvasható napirend szerint szó lesz a "Duna menti innovációs tengely egyik központjáról", a Malévről és a közfoglalkoztatásról, de erről már nem tudósítunk élőben. A kérdések után határozathoztal következik, a döntésekről későbbi cikkeinkben beszámolunk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!