Nagyon megdicsérték Matolcsyt - parlament percről percre

Események

országgyűlés, parlament, pelnáris ülés, Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Napirend előtti felszólalásában tízpontos, a munkaadókat érintő adó- és járulékcsökkentést jelentett be Orbán Viktor. Az ellenzék azt mondta: a kormány tőlük lopta a program ötletét, a miniszterelnök viszontválaszában történelmi tettek végrehajtójának nevezte Matolcsy Györgyöt. Budai Gyula szerint a jobbikos képviselők még életükben nem láttak földbérleti szerződést, Gaudi-Nagy Tamás a Budaházy György boltjában kapható ingben próbálta átvészelni a nagy hőséget, Gőgös Zoltán pedig újfent a földbérleteken lovagolt, és bekiabálásaival nehezítette a parlamenti munkát.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül89 bejegyzés
11:54
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán is állhat a hírszerzés élén

A hétfői ülésnap Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával kezdődik, a miniszterelnök beszédében elsősorban a hétvégi brüsszeli uniós csúcstalálkozó eredményeit és azok Magyarországot érintő hatásait ismerteti.

A képviselők változtatnak az árfolyamgát szabályain, július 1-jéről szeptember 30-ára tolva azt a határidőt, ameddig a közszférában dolgozók igényelhetik az állami támogatást. A parlament elfogadhatja azt a kormánypárti törvényjavaslatot is, amelynek alapján a jövőben nemcsak miniszter, hanem a miniszterelnök is irányíthatja majd a polgári hírszerzési tevékenység ellátásáért felelős Információs Hivatalt.

Zárószavazás várható a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról, valamint a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló jogszabályok változtatásáról, emellett az Országgyűlés - a jelenleg hatályos szabályozást felülírva - kimondhatja, hogy a nyugdíjak 2013 után is megőrzik adómentességüket.

12:24
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Vöröscsillag-viselés és kártérítés

A képviselőknek dönteniük kell a pénzügyi tranzakciós illeték és a biztosítási adó bevezetéséről szóló indítványokhoz benyújtott módosító javaslatokról is, majd a határozathozatalok végén az Emberi Jogok Európai Bíróságának Fratanolo kontra Magyarország ügyében hozott ítéletében foglalhatnak állást.

A kormány határozati javaslatának elfogadásával rögzítenék, hogy nem értenek egyet a büntető törvénykönyv módosításával és a strasbourgi bíróság ítéletével, amely alapján a magyar államnak kártérítést kell fizetnie a vöröscsillag-viselés miatt elmarasztalt Fratanolo Jánosnak, a Magyarországi Munkáspárt 2006 korábbi elnökének.

A parlament a héten két további napon is ülésezik, így a képviselők kedden és pénteken is összeülnek, a hétvége előtt pedig elfogadhatják a jegybanktörvény módosítását, amely a Nemzetközi Valutaalappal folytatandó tárgyalások megkezdésének feltétele.

13:27
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Fideszes haverok szabadrablása

A rendkívüli ülésszak hétfői napján az önkormányzati rendszer rombolásáról interpellálja a belügyminisztert az MSZP-s Tóth József. Volner János jobbikos képviselő a kormányfőt faggatja, mert szerinte nagykoalíciós alkut kötött a Fidesz és az MSZP a Malév bedöntésére. A szocialisták még mindig Matolcsy tündérmeséjét firtatják: Lukács Zoltán szerint ami millióknak rémálom, az a néhány száz fideszesnek valóban tündérmese. A jobbikos Magyar Zoltán pedig arra kíváncsi, hogy meddig tűrik az állami földeken a fideszes haverok szabadrablását.

14:35
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Némethnére utaznak a jobbikosok

A kormány el akarja népteleníteni Békés megyét - állítja a jobbikos Jámbor Nándor, aki a vidékfejlesztési minisztert kérdezi a témáról. Végtelenül hosszú, a "Fidesz-MSZP egykutya: mindkettő csak ígérget, de nem tesz semmit. Nem zavarja Önöket, hogy közben emberek halnak meg az ország egyik legveszélyesebb útján?" címmel kérdezi Németh Lászlóné fejlesztési minisztert Farkas Gergely, a Jobbik képviselője. Párttársa, Ferenczi Gábor is Némethnétől szeretne választ kapni arra, hogy miért hagyja cserben a kormány a 66 évet megélt légitársaság alkalmazottait?

15:04
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Rövidújju pólót vettek

Pintér Sándor a nagy melegben talpig fehérbe öltözött Németh Lászlóné fejlesztési miniszterrel beszélget a plenáris ülés kezdete előtt. A képviselők lassan foglalják el helyeiket, sokan rövidujjú inget vettek a nagy hőség miatt.

15:05
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán kezdi

Orbán Viktor beszél először napirend előtt. A kormányfő már elfoglalta helyét, papírjait rendezgeti.

15:08
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Optimista pénzpiacok

Az elmúlt napokban sok minden kiderült, ami Magyarország szempontjából fontos - kezdi a hétvégi uniós csúcsról szóló beszámolóját Orbán Viktor. "Európa képtelen visszavenni a pénzvilág feletti ellenőrzést" - mondja a miniszterelnök. A másik fontos dolog, amiről Orbán szerint beszélni kell, az az, hogy a pénzpiacok optimisták, a mértéktartó bizakodás most indokolt.

15:10
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Tabukat döntögetett a kormány

Arra kéri Orbán a parlamenti bizottságokat, hogy az unió által közzétett dokumentumokat kezdjék el vizsgálni és elemezni. A miniszterelnök tapsot kap, miután elmondja: érvénytelenítették a Magyarország elleni korábbi "igazságtalan ítéletet", majd arról kezd beszélni, hogy milyen nehéz helyzetben vették is át 2010-ben az ország irányítását. "Vissza kellett rántanunk az országot a szakadék széléről, ehhez pedig tabukat kellett ledöntenünk" - teszi hozzá.

15:13
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Követendő példa lettünk

"Kaptunk fenyegetést, leminősítést, miközben lássuk be: más országok szépen lassan átvették a mi módszereinket" - mondja Orbán, majd hozzáteszi: Magyarország győzött, Európa üdvözli azt a tényt, hogy az ország az elmúlt két évben sikeresen teljesített. "Magyarországon az ellenkezője történik annak, mint ami Görögországban vagy Olaszországban. Megvédjük a nyugdíjak értékét" - teszi hozzá.

15:16
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán és a lövészárok

A kormányfő elmondja: nekünk is fontos, hogy az eurót megmentsék, "szembeszélben nehezebb haladni, mint hátszélben, ezért mi szurkolunk Európának". A magyar út sikeres, és erről papírunk is van - mondja a kormányfő. "Senki sem fekszik be szívesen a lövészárokba. Senki sem szereti, ha szamárságokat vágnak a fejéhez, ha értetlenkedés fogadja újszerű ötleteit" - idézi fel a nemzetközi szervezetekkel való vitákat Orbán.

15:20
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Járulékokat csökkentenek

A kormányfő nagyon büszke a nemzeti konzultációra, ezért kétszer is elmondja, hogy eddig négyszázezer kérdőív érkezett vissza. "Meg fogjuk védeni a magyar emberek munkahelyeit is" - mondja Orbán, majd bejelenti, hogy Magyarország munkahelyvédelmi akciót indít. Soha nem látott mértékű szociális adócsökkentés kezdődik. Többek között felére csökkentik a munkáltatói terheket az 55 év felettiek esetében, csökkentik a 25 és 54 közötti, képzettséget nem igénylő, nehéz munkakörben dolgozók után fizetendő járulékokat, "soha nem lesz olyan világ, amelyben mindenki fehér köpenyes, laboratóriumi munkatársként dolgozik" - mondja a miniszterelnök.

15:22
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Védik az 55 év felettieket

Az ötödik intézkedés, hogy a gyesről vagy gyedről visszatérő munkavállalók után az elhelyezkedés utáni első két évben nem kell járulékokat fizetnie a munkáltatónak, utána is csak a felét. "Az első öt intézkedés arról szól, hogy biztonsági helyezzük a 25 év alattiak és az 55 év felettiek munkahelyét" - mondja Orbán.

15:25
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Új, válaszható adó

A maxium 25 főt alkalmazó kisvállalatok számára bevezetik a kisvállalatok adója nevet viselő választható adót, amelynek alapja a nyereség és a foglalkoztatottak bérköltségének összege lesz, mértéke pedig 16 százalék. Mostantól az 500 ezer euró alatti árbevétellel működő vállalkozások csak akkor kell befizetniük az áfát, ha nekik azt már kifizették.

15:28
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Köszönetet mond Orbán

A kormányfő bejelentése után köszönetet mond mindenkinek, aki nem adta fel hitét Magyarországban.

15:29
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Munkavédelmi akcióterv - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]

15:32
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Jó hír lenne az EU szétesése

Nyolcperces időkeret jut egyes frakcióknak, elsőként Vona Gábor beszél. A Jobbik frakcióvezetője a költségvetéset ostorozza, a büdzsét megvalósíthatatlannak nevezte. Vona a brüsszeli EU-csúcsról beszél, amiről szerinte a kormányfőnek is kellett volna napirend előtti felszólalásában. "Bárcsak tényleg így lenne, hogy az unió átveszi az Önök gazdaságpolitikáját. Az nekem egy jó hír lenne, mert akkor az EU pár éven belül megbukna" - mondja az ellenzéki politikus.

15:36
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Vona szerint jön az egyesülés

Az egész uniós csúcs kapcsán a valódi kérdés az, hogy Európai Egyesült Államok vagy nemzetek Európája? Erről kellene itt valójában beszélni - mondja Vona. A gazdasági miniszter unott arccal hallgatja az ellenzéki frakcióvezetőt. "A problémám az, hogy Ön beszél, Németh Zsolt meg cselekszik" - mondja Vona. "Minden egyes brüsszeli döntés az Európai Egyesült Államok irányába tereli a dolgokat".

15:37
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Némethné és szoknyája - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]

15:40
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Papírjaiba mélyed Orbán

Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője kap szót, aki szerint a múlt heti európai döntések nem alkalmasak a mély strukturális euróválság kezelésére. "Nem világos, hogy mi az Ön álláspontja az európai szintű stabilizációs lépésekről" - mondja az ellenzéki politikus Orbánnak, aki papírjait rendezgetni. Semjén Zsolt figyel helyette is.

15:43
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Az LMP programját hallhattuk

A kormány gazdaságpolitikája Magyarországot nem a siker útjára, hanem a bukáshoz vezeti - mondja Jávor, aki szerint a most bejelentett tízpontos csomag egyértelmű beismerése annak, hogy kudarcot vallott az eddigi gazdaságpolitika. "Örülünk, hogy végre rászánták magukat, hogy megvalósítsák az LMP 2010-es választási kampányában felsoroltakat" - teszi hozzá Jávor. Szavait hangos hurrogás kíséri a kormánypárti padsorokból.

15:49
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán és Szijjártó kinevetik Mesterházyt

"Az uniós csúcson több jó hír is született, ami Magyarország számára siker" - kezdi beszédét Mesterházy Attila. Az MSZP frakcióvezetője szerint Orbán az utóbbi időben elkezdett arról beszélni, hogy 2010-ben Görögország útjára kerülhettünk volna, ha nem jön az új kormány. "Az akciótervben számos figyelemreméltó javaslat is van, ezért nem lehet félvállról venni ezeket. Talán megtalálták a minisztériumban a régi szocialista kormány programját és papírjait" - mondja Mesterházy. Orbán hátrafordul Szijjártó Péter felé, és együtt jót nevetnek a hallottakon.

15:51
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Figyel, figyel - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]

15:53
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Tanácsokat kap Orbán

Egyre nehezebb megélni, fizetni a családoknak az adósságokat - mondja a szocialisták frakcióvezetője, aki szerint az igazán nehéz helyzetben levő devizahitelesekért semmit nem tett a kormány. Mesterházy ezután három tanácsot is ad Orbánnak, akit azonban szemmel láthatóan nem igazán érdekelnek az ellenzéki politikus ötletei.

15:55
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Harrach és az örömteli percek

Harrach Péter szokásához híven higgadtan, lassan kezd beszélni. A KDNP frakcióvezetőjének saját bevallása szerint örömteli perceket okozott az ellenzéki frakcióvezetők némely hozzászólása. Harrach ezután a nemzetek Európájáról, a sokszínűségről és a politikai unióról kezd értekezésbe.

15:57
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Állandóan fanyalognak

A kormánypárti politikus nem érti, hogy néhányan miért nem tudnak örülni a magyar sikereknek, miért kell állandóan fanyalogni.

16:03
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Keresik a papírokat

Rogán Antal a szocialista kormány nyolcéves munkásságát elemzi, a mellette ülő Lázár János kommentál. "Ennyi" - mondja hangosan. Rogán szerint inkább ne firtassa Mesterházy Attila, hogy a kormány milyen papírokat talált, és hol, mert ha "megtalálnánk azokat a papírokat, amiket két éve keresünk, Önök közül nem sokan ülnének már itt". Az LMP-t és a Jobbikot pedig arra kéri: ne helyezkedjenek közös platformra a szocialistákkal.

16:08
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Mégis reagál Orbán

Orbán nem is tudja, hogy éljen-e a viszontválasz lehetőségével, mert minden szó csak eltereli a figyelmet az akciótervről. Azért aztán mégis úgy dönt, hogy reagál az elhangzottakra. Harrachnak azt üzeni: személyesen is támogatja a családi csődvédelem intézményét és a polgári törvénykönyvben való szerepeltetését. Rogánnak azt mondja: kész vannak a kidolgozott javaslatok. Rogán bólogat.

16:12
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Az MSZP-t kidobták az ablakon

Az ellenzék szerinte támogatja a szociális adócsökkentést és a munkahelyvédelmi akciótervet. Ezt köszöni, és arra kéri őket, hogy tegyék ezt a továbbiakban is. Az egyéb természetű megjegyzésekről azt mondja, nem érti, hogy Mesterházy miért tesz kísérletet arra, hogy újra és újra a 2006 és a 2010 közötti kormányzást megvédje. "Az védhetetlen. Azt az emberek kidobták az ablakon, már bocsánat, de Önökkel együtt" - mondja Orbán, aki szerint azért kaptak kétharmadot, mert a szocialisták kétségbeejtő állapotokat idéztek elő kormányzásukkal.

16:13
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Hoffmann nem fog unatkozni - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]

16:17
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Matolcsyt nagyon megdicsérték

"Önök folyamatosan támadják a gazdasági minisztert" - védi meg Matolcsyt Orbán, aki szerint nélküle nem lett volna bankadó, nem mentették volna meg a devizahiteleseket. Matolcsy szerényen néz, miközben hallgatja a kormányfőt. "Végre egy nem liberális, sikeres, történelmi tetteket végrehajtó gazdasági miniszterünk van, Önöknek ez szúrja a szemét" - mondja Orbán. Matolcsy a szemöldökével jelzi, hogy tetszik neki, amit hall.

16:26
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Mérsékletet várnak Vonától

Orbán egy kibocsátott uniós vitadokumentumról beszél, amely többek között bankuniót javasol. "Súlyos dolgok ezek" - mondja a miniszterelnök, aki szerint fontos kérdések vannak, most kezdődik a vita ezekről. Már fel is szólította a PSZÁF vezetőjét és a gazdasági miniszert, hogy tanulmányozzák: milyen hatással járna az ország számára a bankunió. Orbán arra kéri a Jobbikot, hogy próbáljanak kezelhető álláspontot kialakítani az eddigi radikális EU-ellenes hangjuk után.

16:29
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Bántják a nemzeti konzultációt

Vona nem gondolja meg a szavait, amikor azt kívánja, hogy omoljon össze az Európai Unió - mondja Orbán, aki fel nem foghatja, hogy milyen következményei lennének az unió bukásának. "Nem ezt mondtuk" - kiabál be a Jobbik frakcióvezetője. A miniszterelnök szerint gúnyosan és bántóan beszélnek a nemzeti konzultációról, és ezzel együtt a sok százezer emberről, aki igenis bele akar folyni az országot érintő közös döntésekbe.

16:32
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Vicces kedvűek kifelé

Következnek a rendes napirend előtti felszólalások: a sort az LMP-s Szél Bernadett kezdi a néhány perces technikai szünet után. "Vicces kedvű ellenzéki képviselőtársaim is inkább kint keressék a felfrissülés lehetőségét, mint hogy zavarják az ülés menetét" - mondja Kövér László házelnök.

16:34
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Cserélgetik a dolgozókat

Szél az új munka törvénykönyvéről beszél, amelynek szomorú aktualitását az adja, hogy vasárnap hatályba lépett. Szerinte egyensúlytalanság alakult ki a munkáltatók és a munkavállalók között, a helyzetet pedig súlyosbítja, hogy már eddig sem voltak kifejezetten erős munkavállalói jogok Magyarországon. Szél azt mondja: a kormány indoklása is felháborító, szó sincs versenyképességről, helyette itt vannak a könnyebben lecserélhető munkavállalók.

16:36
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Felkészül a miniszterelnök - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]

16:40
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

"Iszonyú sanyargatás"

Czomba Sándor szerint Szél mégcsak el sem olvasta az új munka törvénykönyvét. A foglalkoztatási államtitkár lassan, hogy átjusson az üzenet, tételesen megcáfolja az ellenzéki képviselő állításait. "Iszonyú egy sanyargatás, amit művelünk" - ironizál Czomba.

16:44
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Meleget hoz a nyár

"Mit hoz a nyár? Nyilván meleget, meg ahogy látjuk, némi zavarodottságot is" - kezdi napirend előtti felszólalását Gúr Nándor. Az MSZP-s politikus is az új munka törvénykönyvéről beszél, azon belül is az éjszakai pótlékok témakörét járja körbe. "Alávaló gaztettnek tartom mindazt, amit az elmúlt két évben csináltak" - mondja Gúr.

16:50
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Czomba imádkozik

"Imádkozom azért, hogy az emberek felejtsenek. Önöknek nagyobb szükségük van erre, mint a kormánynak" - válaszol Czomba, aki egy kis hideg vizet is felajánl Gúr Nándornak, aki láthatóan nem vevő az államtitkár poénjára.

16:55
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

A betegekért aggódik Volner

Volner János fel szeretné hívni mindenki figyelmét, hogy mi is történik mostanában az egészségügyben. A jobbikos képviselő napirend előtti felszólalásában a keringési zavarok miatti halálozási arányról és brutális megszorító intézkedésekről beszél. 2150 kórházi ágy szűnik meg - mondja Volner, aki hozzáteszi: ez az összes kórházi ágy 5 százalékát teszi ki.

16:56
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Unatkozó LMP-sek - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]

17:00
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Riogat a Jobbik

Szócska Miklós reagál az ellenzéki politikus hozzászólására. Az államtitkár szerint megalapozatlan riogatás, amit Volner csinál, a rossz mutatók pedig több évtized alatt alakult ki. "Mi a nemdohányzók védelméről gondoskodtunk, és nagyon komoly erőfeszítéseket teszünk azért, hogy az egészséges életmód irányába tereljük a magyar állampolgárokat" - mondja Szócska. Nyitrai Zsolt közben papírt és tollat helyez zakója belső zsebébe, majd távozik az ülésteremből.

17:06
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Katolikus alapok

A házelnök nagyobb fegyelmet kér ebben a nagy forróságban. Pálffy István az európai elit válságáról beszél napirend előtt, közben megérkezik Wittner Mária is, és elfoglalja helyét. A KDNP-s politikus európai integrációról, katolikus alapokról és a második világháború utáni elitről beszél. Szavaival párhuzamosan fokozódik a hangzavar.

17:10
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Martonyi a pápát idézi

A kormány nevében Martonyi János válaszol. A külügyminiszter szerint nagyon fontos kérdésről beszélt a KDNP-s politikus, Martonyi egyenesen XVI. Benedek pápát idézi válaszában. "Európa sem léphet ki a saját történelméből" - mondja a miniszter, aki emlékeztet rá, hogy a válság nem Európából indult. Jelenleg az a lényeg, hogy meg kell menteni az eurózónát, ezt pedig csak úgy lehet, ha megteremtjük a politikai uniót.

17:17
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

174 ezret hagynak a zsebben

Közös dolgainkról beszél Rogán Antal, ami jelen esetben a munkahelyek védelmének témáját jelenti. A Fidesz frakcióvezetője Gúr Nándornak ismét elmondja, hogy milyen munkanélküliségi adatok is jellemezték a szocialisták kormányzását. A most bejelentett akcióterv érdemi segítséget jelent az érintett csoportoknak - tér vissza eredeti témájához Rogán, éves szinten akár 174 ezer forintot is spórolhat a 25 év alatti, vagy az 55 év feletti munkavállaló munkaadója.

17:22
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Nem kíváncsiak Cséfalvayra

Az elhangzottakra Cséfalvay Zoltán államtitkár reagál, a Széll Kálmán-terv 2.0-át és a költségvetést emlegeti, amely szerinte megteremti azt a stabilitást, amelyre Magyarországnak szüksége van. "Mindaz, amit eddig a kormány tett a munkaerőpiacon, az a reformok sorozata, amely a kínálatot erősítette" - mondja Cséfalvay, amíg félbe nem szakítja a házelnök, aki szerint a kormánypárti képviselők még a saját államtitkárukat sem hallgatják meg. "Nem, Répássy képviselő úr, nem az ellenzék beszélget, maguk hangoskodnak" - mondja Újhelyi István házelnök.

17:24
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Gaudi szavakkal leírhatatlan felsője - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]

17:30
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Napirend

Vége a napirend előtti felszólalásoknak, most a napirendről döntenek a jelenlévő képviselők.

17:40
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Romló óvodai ellátás

Kövekeznek az interpellációk. A sort az MSZP-s Tóth József nyitja, aki az önkormányzati rendszer rombolását rója fel a belügyminiszternek. A jövő évi költségvetés tervezetének nagy vesztesei az önkormányzatok lesznek, növeli a bizonytalanságot az új, feladatalapú finanszírozás is - mondja Tóth, aki alacsonyabb színvonalú óvodai és bölcsődei ellátással riogat.

17:43
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Utána kellett volna nézni

Tállai András válaszol, aki rögtön azzal kezdi, hogy az interpellációt június 6-án nyújtotta be Tóth, amely jóval megelőzte a költségvetés elfogadását. "Az egész egy fikción, egy feltételezésen alapul, rossz következtetéseket von le belőle" - oktatja ki az államtitkár a szocialista politikust. Tállai hiteltelennek tartja, hogy Tóth a szegény, kis falvak miatt aggódik, miközben az egyik leggazdagabb budapesti kerület polgármestere.

17:47
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Karinthyt idéz az MSZP

Az állampolgárt alattvalóvá és díszletté akarják tenni - mondja Tóth, aki az államtitkári választ nem fogadja el. "Márpedig az állam megtartja, amit ígért. Ha pénzt ígért, azt is megtartja" - idézi Karinthyt az ellenzéki politikus.

17:51
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Fideszes földmutyik

A fideszes haverok állami földeken zajló szabadrablásáról beszél Magyar Zoltán, a Jobbik politikusa. Fejér, Borsod és Bács-Kiskun megye után Veszprém megyéből is érkeztek hírek kétséges eredményű földpályázatokról - mondja Magyar, aki szerint rokonok és barátok előnyt élveznek ezeken a pályázatokon. "Ez nem a kárpótlási rendszer, kérem világosítsa fel a résztvevőket"  - kéri Budai Gyula államtitkárt Magyar.

17:54
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

A jobbikosokat sértegeti Budai

"Ha jól értem, akkor Önök a nyertes gazdákat akarják megfigyelni"? - kérdezi a lilába öltözött Budai Gyula a barackszínű ingben interpelláló Magyart. "Ön a Nemzeti Földalapot gyanúsítják meg bűncselekménnyel" - mondja az államtitkár, majd azt mondja a jobbikosoknak, hogy azért nevetnek, mert azt sem tudják, miről van szó: "életükben nem láttak még földbérleti szerződéseket".

18:01
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

L. Simon és a múzeumok

"Mi lesz a megyei múzeumokkal"? - kérdezi L. Simon László kultúráért felelős államtitkárt az LMP-s Karácsony Gergely. Az államtitkár válaszában azt mondja: a múzeumi hálózat néhány tagjában az évi látogatószám rendkívül alacsony. Nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy milyen állapotokat örökölt az új kormány 2010-ben - mondja L. Simon, azonban rendbe tették a korábban rosszul működő dolgokat.

18:05
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Az LMP bízik L.Simonban

Karácsony Gergely meglepő módon elfogadja az államtitkári választ, de állítása szerint csak azért, mert L. Simon elődje két év alatt akkora károkat okozott, hogy minden törekvést, amely ennek rendbetételére irányul, csak támogatni tudnak.

18:15
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Még mindig téma a tündérmese

A szocialisták nem tudnak elszakadni Matolcsy György interjújától, amelyet a CNN-nek adott : továbbra is a tündérmesét emlegetik. Lukács Zoltán sárga csekkekről és a Századvég milliókat érő tanácsairól beszél.

18:17
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Fónagy látta a munkahelyeket

Fónagy János államtitkár az új Széchenyi-tervről, infrastrukturális beruházásokról és a dinamikus gazdaságfejlődésről beszél válaszában, majd személyes élményét is megosztja Lukáccsal. Egy vidéki gyáravatáson járt nemrégiben, ahol szemtanúja volt annak, hogyan jönnek létre új munkahelyek.

18:18
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Alig akarták meghallgatni - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]

18:19
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Tóbiás kuncog

"Emberileg sajnálom Önt, hogy ilyen dolgokat olvastatnak fel Önnel" - mondja Lukács. Ezen jót kuncog a mellette ülő Tóbiás József. Az államtitkári választ pedig nem fogadja el.

18:23
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Miért a sértetteket büntetik?

"Jogos félelem vagy jogos védelem"? címmel interpellál a jobbikos Apáti István. A megtámadott személyek védelme nincs megfelelően szabályozva - mondja Apáti, aki kívánatosnak tartaná, ha nem büntetnék azokat, akik jogos önvédelemből okoznak másnak kárt. "Az elkövetők óriási helyzeti előnyben vannak, a sértetteknek a megfelelő védekezéshez kevés idő áll rendelkezésükre" - fogalmaz az ellenzéki képviselő.

18:25
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Már megszavazták

Répássy Róbert államtitkár szerint zárószavazás utáni vitának lehetünk tanúi, a törvényt már elfogadták, ráadásul úgy, hogy a Jobbik is megszavazta a Btk. jogos védelemre vonatkozó módosítását.

18:32
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Gúr mai témája

Gúr Nándor ma már másodszor beszél az új munka törvénykönyvéről. Az MSZP-s politikus szerint senkinek nem kedvez az új törvény, mert elvesz forrásokat azoktól is, akik aktívan keresnek, és kiszolgáltatottá teszi a munkavállalókat. Lendvai Ildikó fehér zakót és gyöngysort visel.

18:37
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Senki nem figyel ma Cséfalvayra

A Financial Times egyik cikkétől indul el válaszában Cséfalvay Zoltán. Az államtitkár olaszországi munkaerőpiaci reformokról beszél, pontosabban azok hiányáról. Képviselőtársait hallhatóan nem érdeklik a célzott társadalmi csoportokat érintő intézkedések, ez nem Cséfalvay napja.

18:43
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Hiller ismét Hoffmannt nyaggatja

Következnek az azonnali kérdések: Hiller István indítja a sort, jó szokásához híven ismét a felsőoktatatásról, azon belül is a felvételi keretszámokról beszél. "Ön most mire számít? Hány részösztöndíjas hely marad majd kihasználatlan?" - kérdezi a volt oktatási miniszter Hoffmann Rózsától.

18:55
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Martonyi elmélkedik - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]

18:58
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Ennek nincs értelme

Scheiring Gábor LMP-s képviselő a banki tranzakciós illetékről beszél, illetve olvassa fel papírjából a szerinte milliárdos teherről szóló tételeket. Párttársa, Vágó Gábor lemondóan ingatja a fejét. "Ennek így semmi értelme nincsen. Hogyan jöttek ki ezek a számok"? - kérdezi Scheiring Gábor.

19:01
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Nem kapta meg a választ

Európai szinten sehol, senki nem beszél spekulációs adóról - mondja válaszában Cséfalvay Zoltán. A zöldpárti képviselőnek nem tetszik az államtitkári válasz, többek között azért sem, mert a legfontosabb kérdésére nem kapott választ.

19:08
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Répássy nagyon örül - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]

19:12
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Benzinkutas nyerte a földet

Gőgös Zoltán nem meglepő módon a vidékfejlesztési minisztert kérdezi, nem meglepő módon a ki nem hirdetett földpályázatokkal kapcsolatban. Az MSZP-s képviselő most egy új ügyet hozott, el is mondja az ügy számát, amiből nyilván senki semmit nem ért. A lényeg, hogy őstermelő családi gazdálkodó helyett egy benzinkutas hölgy nyerte meg a földpályázatot - mondja Gőgös. "Itt valakinek majd fizetnie kell. Nem tudom kinek, de valakinek fizetnie kell" - mondja tenyerét dörzsölgetve az ellenzéki politikus.

19:15
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Budai utánanéz

Budai Gyula válaszol, a szóban forgó ügyben megbízási szerződést kötöttek, ennek az ügyleti díja ugyanannyi, mint ha haszonbérleti szerződést kötöttek volna - mondja az államtitkár, aki arra is ígéretet tesz, hogy utánanéznek, mi történt a Gőgös által emlegetett ügyben.

19:16
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Gőgös nem nyugszik

"Nem érti az államtitkár úr, hogy miről beszélek" - mondja kioktatóan Gőgös, majd kezével nyomatékot adva szavainak további hat kérdést szegez Budainak.

19:19
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Homoszexuálisok lepték el a várost

A jobbikos Szilágyi György arra kíváncsi, hogy mennyibe került a múlt heti melegolimpia. "Tízezer homoszexuális lepte el a fővárost. Nulla sportérték, deviáns viselkedésű, beteges hajlamú emberek mutogatták magukat" - mondja Szilágyi, aki szerint ehhez még a rendőrség is asszisztált. Csütörtökön délután úgy zártak le útvonalakat, hogy erről nem értesítették Budapest lakosságát.

19:20
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Nem került pénzbe

Kontrát Károly államtitkár elmondja, hogy a rendezvény biztosítása egyetlen forint közpénzébe sem került a magyar adófizetőknek.

19:22
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Budai lilában - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]

19:25
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Rombolás a büdzsé

A fogyatékkal élők miatt emeli fel szavát Szabó Tímea LMP-s képviselő, aki szerint a jövő évi büdzsé a rombolásról szól. Az esélyegyenlőséget elősegítő programokra jóval kevesebb jut majd, megvágják a támogatásokat - mondja Szabó.

19:26
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Ne bántsák a költségvetést!

"Gőgös Zoltán nincs a teremben, így talán végig tudom mondani, amit akarok anélkül, hogy belekiabálna" - kezdi válaszát Soltész Miklós. Az államtitkár szerint Szabó nem aggatott igazán kedves jelzőket a jövő évi költségvetésre.

19:32
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Navracsics magyaráz - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]

19:39
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Lakás nélkül kivándorolnak

Hogyan szerezzen lakást egy polgár 2012-ben? - kérdezi Z. Kárpát Dániel. A jobbikos képviselő szerint evidens, hogy a fiatalok kivándorlását többek között a lakhatás megkönnyítésével lehetne megakadályozni. Jelen pillanatban két banknál lehet igénybe venni a szocpolt - mondja Z. Kárpát, aki hozzáteszi: ésszerűtlenül magas elvárásokat támasztanak az igénybevevőkkel szemben.

19:41
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Végül mi fizetjük meg

Az állam segíthet, csak annak a költségeit utána mindannyian viseljük - józanítja ki a jobbikos képviselőt Cséfalvay Zoltán. "Mindenki azzal jön, hogy lépjen az állam, csak aztán az 120 milliárddal többe kerül jövőre az állampolgároknak" - mondja az államtitkár.

19:47
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Mi lesz a kártyával?

Pál Béla a SZÉP-kártya felhasználásáról kérdezi a nemzetgazdasági minisztert. A balatoni utazási irodák szemben a panziósokkal csak a szállásadást használhatják fel a kártyáról, ez gond a szocialista képviselő szerint. "Mikor módosulnak a kártya kibocsátásának szabályai, miben várható majd változás a jelenlegi rendszerhez képest?" - kérdezi Pál.

19:48
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Nagy a siker

A rendeletet még idén apróbb módosításokkal tervezik kiegészíteni - válaszol a felvetésre Szatmáry Kristóf államtitkár. Még a kételkedők számára is nagyon nagy siker a kártya - teszi hozzá.

19:51
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Békési demográfiai válság

Jámbor Nándor azért aggódik, hogy elnéptelenedik Békés megye, legalábbis a kormány minden jel szerint ezt fogja elérni, hacsak nem kapcsolják be az országos úthálózatba. A jobbikos képviselő kíváncsian várja, hogy a hétfőn bejelentett akciótervből végül mi valósul majd meg. A megyét kizárták az ország vérkeringéséből - mondja Jámbor, aki szerint szemmel látható a leszakadás az ország többi részéhez képest. "Nem működik az idegenforgalom, vendég nélkül vegetálnak a fürdők" - sorolja a bajokat az ellenzéki politikus.

19:53
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Kunszentmártontól Kondorosig

"A beruházás megindítása kiemelten fontos a kormány számára" - mondja az M44-es úttal kapcsolatban Fónagy János államtitkár. A politikus ezután felsorolja az építkezés három ciklusát.

19:55
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Fogyatkoznak - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]

20:05
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Göndör valamiről beszél

Az MSZP-s Göndör István a szakképzési hozzájárulást szabályozó törvényről beszél, jobban mondva felolvassa papírjából, hogy mi van a törvényben. Kérdés egyelőre nem hangzott el, nem igazán értjük, hogy mi történik pontosan. Valakik benyújtottak valamilyen igénylést, de választ nem kaptak. A vállalkozások jogos pénzéről van szó, mi a késlekedés oka?  - kérdezi végül Göndör.

20:06
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Létszámhiány miatt volt gond

Czomba Sándor válaszol, ő is a papírjából hadarja el mondandóját. "Megtörténtek a kifizetések, a probléma átmeneti létszámhiányból fakadt, amit már orvosoltunk" - mondja az államtitkár.

20:09
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Fekete bárány

A Nógrád és Heves megyét összekötő 21-es autóúton szinte naponta történnek halálos balesetek - mondja a jobbikos Farkas Gergely. Pénz nincs az út négysávossá bővítésére, sem az MSZP, sem a mostani kormány nem foglalkozik a kérdéssel. "Miért fekete bárány Nógrád megye a kormány szemében"? - kérdezi Farkas.

20:11
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Fónagynak minden kiemelt jelentőségű

"Az én szememben nem Nógrád a fekete bárány, hanem Ön, amiért ilyeneket állít" - mondja Fónagy János államtitkár az ellenzéki politikusnak, majd szó szerint megismétli, amit pár kérdéssel korábban mondott: a kormány kiemelten kezeli a 21-es út bővítését.

20:12
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Czomba és Hende - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]

20:16
július 02, 2012
Vágólapra másolva!

Szünet

Vége a kérdéseknek, az Országgyűlés negyedóra szünetet tart. Percről percre tudósításunk véget ért.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!