Esőre váltott a havazás, de nyugaton még sok út járhatatlan

Események

havazás, hó, időjárás, somogy megye, Takarítja az utat a közútkezelő munkatársa az M7-es autópálya 185-ös kilométerénél, ahol egy szlovák kamion megcsúszott és a szalagkorlátnak ütközött
Vágólapra másolva!
Hótakaró alatt küszködik az egész Dunántúl, több alsóbbrendű út is járhatatlan, sok helyen elakadt kamionok zavarják a forgalmat, több városban leállt a buszközlekedés. A havat felváltó eső sok helyütt közben elolvasztotta a délután keletkezett hótakarót.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül59 bejegyzés
09:10
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

10-20 centiméter hó esett éjjel

10-20 centiméternyi hó hullott az éjszaka Vas megyében, a nagyobb mennyiség az Őrségben és a megye déli, délnyugati részében, a közepes erősségű északi szél miatt egyes szakaszokon hóátfúvások vannak. Egyelőre minden közút járható - közölte a Magyar Közút Kht. Vas Megyei Igazgatósága. Hóátfúvások vannak Csepreg és Újkér, Csepreg és Tormásliget, valamint Sárvár és Szeleste között. A közútkezelő folyamatosan takarítja az utakat a gépeivel.

Lengyel Zsolt, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese szerint a tűzoltóknak viszonylag kevés dolguk volt a havazás miatt, csak néhány árokba csúszott járművet kellett kimenteniük, de a balesetekben senki nem sérült meg. Jelenleg Répcelak közelében, a megyehatárnál segédkeznek egy árokba csúszott kisteherautó kivontatásánál, és hasonló segítséget kellett nyújtaniuk késő este Szombathely közelében, valamint éjfél körül Zalalövőnél is.

Veszprémnél a 8-as úton Kamionok, személyautók akadtak el a havas úton. Az elakadt járműveket a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai segítik. Éjszaka az újabb havazás miatt hét esetben vettek részt bajba jutott autósok, jórészt kamionosok mentésében.

Zala megyében is több helyen akadtak el kamionok, Letenyén éjszaka a horvát hatóságok lezárták a határátkelőt is - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Éjszaka hat helyszínre hívták a tűzoltókat elakadt kamionok miatt, és többször előfordult, hogy a kivonuló egységeknek útközben is újabb megcsúszott teherjárműveknek kellett segíteniük. Főként a 74-es és 75-ös út kereszteződésében, a baki tetőnél álltak le a kamionok, mert nem tudtak felkapaszkodni az emelkedőn.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zala megyei ügyelete szerint az MTI érdeklődésére közölte: a hét elején lehullott 30 centis hóra csütörtök reggelre 10 centiméternyi friss hóréteg hullott. Több mint 30 gép tisztítja az utakat, a megye minden útja járható, de a feltámadó szél a 75-ös és a 76-os úton több helyen is hónyelveket hozott létre az úttesten.

09:13
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

A Kékesen a legmagasabb a hó

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggeli adatai szerint Kékestetőn 43, a Dunántúlon pedig helyenként több mint 30 centiméteres hó van. Kékestető mellett - a 300 méter fölött lévő települések közül - a Bükkben, Bánkúton 35, a Veszprém megyei Kab-hegyen 26, a Heves megyei Mátraszentimrén 24, a Veszprém megyei Tésen 19, Miskolc közelében, Jávorkúton pedig 15 centiméteres a hó vastagsága.

Az alacsonyabban fekvő települések közül a legvastagabb, 33 centiméteres hótakarót a Vas megyei Rábagyarmaton mérték. Sopron Kuruc-dombon 30, Szombathelyen, valamint a Zala megyei Sármelléken 29 centiméternyi a hó. A Veszprém megyei Dabronyban 26, Győr-Pérnél 20, Pápán és a Győr-Moson-Sopron megyei Feketeerdőn 19 centiméteres hóvastagságot mértek. Több mint 10 centiméteres hó van a Komárom-Esztergom megyei Csatkán (17 centiméter) és Siófokon (11 centiméter) is.

A meteorológiai szolgálat Szeged külterületén, Szolnok-Szandaszőlősön, Pakson, Debrecenben, Egerben, Békéscsabán, Pécs-Pogányban és Kecskemét külterületén lévő mérőállomásain nem esett hó, a pestszentlőrinci, a miskolc-avasi, valamint a Mátrában a kisterenyei mérőállomásokról hófoltot jeleztek.

09:18
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Járhatatlan utak Győr-Moson-Sopron megyében

Győr-Moson-Sopron megyében az intenzív havazás miatt a 82-es számú főúton Veszprémvarsánytól nem közlekedhetnek a kamionok, a rendőrök a benzinkút pihenőjébe terelik a forgalmat. Sopron térségében Horpács és Egyházafalu, valamint Iván és Újkér között járhatatlanok az alsóbbrendű utak - közölte a megyei rendőrség.

09:19
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Kapuvár környékén akadozik a buszközlekedés

Több településre nem jutnak el a buszjáratok Győr-Moson-Sopron megyében a magas hó miatt, akadozik a buszközlekedés Kapuvár környékén, illetve megyeszerte késnek a járatok - közölte a Kisalföld Volán. Nem jutnak el a járatok Agyagosszergényre, Öntésmajorra, Vadosfára és Vicára, míg a Röjtökmuzsajra tartó buszok amiatt is késnek, hogy egy nyerges vontató keresztbe fordult a településre vezető úton. A havazás miatt lelassult forgalom miatt megyeszerte akár 30-40 percet is késhetnek járatok.

09:30
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Viharos szél kíséri a havazást

Sokfelé fog havazni csütörtökön, a legtöbb friss hóra a Dunántúl északi felén kell számítani. A viharos szél magas hótorlaszokat emel, főként Vas megyében. Időjárásjelentés itt.

09:34
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Több határátkelőnél is leállították a kamionforgalmat

Reggel nyolc órától délig leállította a kamionforgalmat a hegyeshalmi, a rajkai és a vámosszabadi határátkelőnél a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság. Ebben az időszakban nem léphetnek be a hét és fél tonnásnál nagyobb járművek.

09:39
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Sorra csúsznak árokba a kocsik Vasban

Egyre több árokba csúszott járművet kell kimenteni Vas megyében. A megyei katasztrófavédelem szerint Szombathely határában, az elkerülő út és a vépi út körforgalmú csomópontjánál, valamint Kőszegszerdahelyen és Vámoscsaládnál is autóbusz akadt el.

A Magyar Közút Kht. több alsórendű utat is lezárt a havazás és az egyre jobban erősödő szél miatt, amely hóátfúvásokat okoz. Lezárták a Karakó és Jánosháza, a Kemenessömjén és Rönök, a Mersevát és Kemenesszentmárton, valamint a Boba és Nemeskocs közötti utat, teljesen elzárt település azonban egyelőre nincs a megyében.

Bérbaltavárnál egy alsórendű úton két teherautó próbálta kikerülni egymást, de mindkettő az árokba futott, átmenetileg lezárták az utat. Az előrejelzések szerint a szél délutánra tovább erősödik, ezért azt tanácsolják, hogy csak az induljon útnak, akinek feltétlenül szükséges.

09:41
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Két útszakaszt lezártak Veszprém megyében

Lezárták a 8-as főút veszprémi bevezető szakaszán a körgyűrű felhajtóját, valamint a 83-as főutat Pápa és Városlőd között a kamionok elől - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság. A veszprémi szakaszon egy elakadt kamion mentése miatt van útzár, míg a Pápa-Városlőd közötti bakonyi útvonalat megelőzés céljából zárták le.

09:52
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Késések a GYSEV vonalain

Átlagosan 15-30 perces késésekkel kell számolni a GYSEV vonalain a havazás miatt - közölte a vasúttársaság. Egy műszaki hiba miatt ennél jelentősebb, másfél órás késéssel közlekedik a kora reggel Sopronból Budapestre indult Inter City és gyorsvonat.

10:30
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Kicsúszott teherautó az autópályán - kép

Forrás: MTI/Varga György

10:45
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Késnek a vonatok a Dunántúlon

A szerda esti és a csütörtök reggeli hideg, szeles és havas idő az ország nyugati részén nehezíti a vonatközlekedést, de minden vonalon biztosított a folyamatos vasúti közlekedés - közölte a Mávinform. A több ezer váltót folyamatosan tisztítja a MÁV, de Celldömölk, Szombathely, Hegyeshalom és Zalaegerszeg környékén váltóállítási problémák nehezítik a közlekedést. A Celldömölk-Zalaegerszeg, a Celldömölk-Győr és a Celldömölk-Veszprém vonalon közlekedő vonatok átlagosan 20-40 perccel hosszabb menetidővel közlekednek.

10:48
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Buszok csúsztak árkokba Vasban

Több autóbusz is árokba csúszott Vas megyében, a menetidő betartását az egyre jobban erősödő szél is nehezíti - közölte a Vasi Volán Zrt. A buszok kora reggel még csak öt percet késtek, ez később 30-40 percre nőtt.

Eddig hét vasi autóbusz futott az árokba, vagy akadt el a havazás miatt, a kieső autóbuszokat nem mindig tudják másikkal pótolni. Acsádon egy, az úton keresztbe fordult autóbusz akadályozza a forgalmat, Sárvár környékén négy, Kőszegpatynál egy autóbusz akadt el.

10:59
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Sopronban leállt a helyi buszközlekedés

Sopronban teljesen leállt a buszközlekedés a havazás miatt. Számos távoslági busz is elakadt - írja a Kisafold.hu.

11:02
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Kicsúszott kamion az M7-esen - kép

Forrás: MTI/Varga György

11:14
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Az osztrákokat sem kíméli a hó

Jelentős fennakadásokat okozott csütörtök reggelre Ausztria keleti részében az előző este kezdődött intenzív havazás. Bécsben kevesebb mint 24 óra alatt 30 centiméternyi hó hullott, amire legutóbb 2005-ben volt példa.

A fővárosba vezető fő közlekedési útvonalakon dugók alakultak ki a reggeli órákban. A Bécsbe dél felől bevezető A23-as autópályán mindkét irányban le kellett zárni egy-egy sávot. A belvárosban is csak nehézkesen haladt a forgalom. Balesetek okoztak fennakadást az A21-es elkerülőn és a nyugatra tartó, A1-es és az északnyugati A7-es autópályán is. Az A21-es körgyűrűt lezárták a 3,5 tonnánál nehezebb járművek elől. Több más autópályára csak hólánccal hajthatnak fel a teherautók.

Burgenlandban és Stájerország keleti részén is folyamatosan dolgoztak csütörtökön az utak megtisztításán. Burgenlandban a szerda esti és a csütörtök reggeli órák között háromtucat esetben hívták ki a tűzoltókat elakadt járművek kimentéséhez.

Az előrejelzések szerint egész nap folytatódik a havazás, estig további 20-40 centiméternyi hó eshet.

11:28
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Nyolc kamiont kell menteni a 8-as úton Veszprémnél

Feloldották a műszaki mentés miatt elrendelt útzárat a 8-as főút veszprémi bevezető szakaszán, lezárták viszont a Veszprém-Csatár-hegyi elágazónál lévő szakaszt az ott bajba került kamionok műszaki mentése idejére; a forgalmat rendőrök irányítják. A Veszprém-Csatár-hegyi elágazó és a Veszprém-Tapolca elágazó között hat kamion mentésén dolgoznak a tűzoltók a 8-as úton.

Forrás: MTI/Nagy Lajos
Veszteglő kamionok Veszprém közelében

11:30
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Havas utakon csúszkálnak a csehek is

Súlyos közlekedési gondokat okoz a szerda éjjel óta tartó sűrű havazás Csehországban. Számos helyen fennakadások, hosszú kocsisorok alakultak ki, de kellő óvatossággal minden közúton lehet járni.

Nehéz megközelíteni a Németországba és Lengyelországba vezető hegyi átkelőket. A csúszós utakon kamionok tucatjai akadtak el, a német határ menti régióban az éjjel több mint tíz centiméternyi friss hó hullott.

A hegyvidéki utak egy része - főleg a Sumava-hegységben - ahol cseh-osztrák és cseh-német határátkelők is vannak - csak hólánccal járható. Hasonló a helyzet a cseh-lengyel határon elterülő Óriás-hegységben (Krkonose) is. Meteorológiai előrejelzések szerint Csehország déli és nyugati részein egész nap havazás várható.

A magyar kamionosok által is gyakran használt cseh autópályák részben be vannak havazva, de járhatók. A nyugati határ felé vezető szakaszokon a sűrű forgalom és az elakadt kamionok miatt gondokra és késésre kell számítani. Hóesés és erős szél várható a Prága-Brünn (D1) autópálya legveszélyesebb, a Cseh-Morva-fennsíkon fekvő szakaszán is.

11:54
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Budapesten is esni kezdett

Már Budapesten is esik a hó, pontosabban havas esőnek tűnő csapadék látható az [origo] szerkesztőségének abkakán kinézve.

12:04
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Megcsúszott kamionok akadályozzák a forgalmat Nagycenknél

A havas úton megcsúszott, keresztbe fordult kamionok akadályozzák a forgalmat a 84-es úton Nagycenk és Sopronkövesd között. Itt csak fél pályán, váltakozó forgalom mellett lehet közlekedni - közölte a megyei rendőrség.

12:22
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Pápa hótakaró alatt - kép

Vadász- Ember Dávid olvasónk felvétele
Olvasónk képe a behavazott Pápáról

13:03
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Gyalog kell bemenni a Veszprémbe, mert lezárták a 8-as utat - kép

Forrás: MTI/Nagy Lajos

13:08
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Hólánc kell több útszakaszra a Dunántúlon

Több útszakaszra is csak hólánccal szabad felhajtani Győr-Moson-Sopron megyében. A megyei rendőrség szerint ezek: Rajkánál, a 150-es, Sopronnál a 84-es, Kópházánál a 861-es számú, Vámosszabadinál a 14-es számú főút, illetve a 82-es számú főút veszprémvarsányi szakasza.

13:10
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Meghosszabbították a kamionstopot a határokon

Délután négy óráig meghosszabbították a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek Magyarországra történő belépésének tilalmát Győr-Moson-Sopron megyében. Hegyeshalomnál, Rajkánál, Vámosszabadinál nem engedik be a teherkocsikat.

13:13
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Több út járhatatlan Sopron térségében

A Fertőrákos és Boz, a Nagycenk és Sopronkövesd, a Horpács és Egyházafalu, és az Iván és Újkér közötti útszakasz nem járható a havazás miatt Győr-Moson-Sopron megyében.

13:25
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Forró teát osztogat a GYSEV a várakozó utasoknak

Egész éjszaka nyitva tartja a nagyobb vasútállomások váróit a GYSEV. A társaság vonatai minden vonalon járnak, de 15-30 perces késésekkel kell számolni, mert a váltókat sok helyen befújja a hó. Sopronban és Szombathelyen a déli óráktól forró teát osztanak az utasoknak.

13:47
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Szakad a hó Pesten

Az eddigi havas esőt sűrű havazás váltotta fel Pesten, legalábbis az [origo] szerkesztőségének ablakából ez látszik.

13:51
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Aki teheti, maradjon otthon Győr-Moson-Sopron megyében

Csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak Győr-Moson-Sopron megyében - figyelmeztetett a megyei katasztrófavédelem. Ha halaszthatatlan az utazás, akkor is csak téli gumival felszerelt gépjárművel menjenek, és szükség esetén használjanak hóláncot. Az útra pedig mindenképpen vigyenek magukkal meleg takarót, védőitalt, feltöltött mobiltelefont. Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú, narancssárga riasztást adott ki Győr-Moson-Sopron megyére, mivel az előrejelzések alapján az eddig lehullott harminc centiméternyin felül nagy mennyiségű friss hó várható.

13:53
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Autó a zalai hófúvásban - kép

Forrás: MTI/Varga György
Autó a hófúvásban Vasboldogasszony határában

14:12
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Szakad a hó Pesten - kép

Fotó: Hirling Bálint [origo]

14:19
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Gázolajszállító csúszott Árokba Vas megyében

Egy gázolajszállító teherautó csúszott az árokba üres tartállyal a Vas megyei Bérbaltavár külterületén a havazás miatt. A pótkocsin lévő 13 ezer literes tartály üres, de nem tisztított, belőle gázolaj nem szivárog. A vasvári és a zalaegerszegi tűzoltóság és a katasztrófavédelmi mobil labor is kivonult. A Csehi és Bérbaltavár közötti útszakaszon a műszaki mentés idejére teljes útzár van érvényben - tudatta Balogh Nikoletta.

14:21
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Kamiont intenek le a szlovák-magyar határon - kép

Forrás: MTI/Krizsán Csaba

14:24
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Fennakadások a bécsi reptéren

A sűrű és kitartó havazás miatt csütörtökön délelőtt határozatlan időre törölték az érkező járatokat a Bécs melletti schwechati repülőtéren. Az innen induló járatok közül a legtöbb egy vagy több órás késéssel szállt fel, más járatokat töröltek.

14:27
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Nagy a hó Szlovákiában, lavina is volt

Hatalmas mennyiségű hó esett csütörtökre virradó éjjel Szlovákiában, a hatóságok felszólították a lakosságot, hogy lehetőleg tömegközlekedési eszközöket vegyen igénybe. Egyes autóbuszjáratoknál azonban nem ritkák az egyórás késések sem. A közlekedési akadályok elhárítására bevetették az összes rendelkezésre álló hókotrót, de nem sikerült megszüntetni a káoszt. A Pozsonyba vezető utak mindegyikén hosszú dugók alakultak ki a kora reggeli óráktól kezdve, a repülőtér is jelentős késéseket jelentett.

A frissen leesett hó az ország nyugati részét érinti, a délelőtti órákig 15 centiméter esett, és semmi jóval nem kecsegtetnek a kilátások. Kelet-Szlovákiában ónos eső esett. Nagyszombattól nem messze, a Stureci-hágónál több kisebb lavina zúdult le. A közúti felügyelőség szerint akadálymentes a forgalom az autópályákon, és a vasúti forgalomban sem voltak eddig fennakadások.

14:29
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Az FKF és a BKK is készül a pesti hóra

Megerősítette a diszpécser- és a pályaszolgálatot a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV, illetve megrendelték a megállók takarítását is - közölte Facebook-oldalán a BKK. A közösségi közlekedésben egyelőre nincs fennakadás. A Fővárosi Közterület-fenntartó a legmagasabb készültségi fokozatban, teljes téli munkagépállományával készenlétben van.

14:34
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Tanítási szünetet rendeltek el Veszprémben

Tanítási szünetet rendelt el pénteken a hóhelyzet miatt a Veszprém megyei középiskolákban a megyei védelmi bizottság elnöke. A bentlakásos tanintézményekből már csütörtökön hazamehetnek a diákok. Az iskolákban ügyeletet tartanak.

14:43
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Unokája zárta ki a hidegbe a német nagyapát

Cigarettázni indult az erkélyre a német nagypapa, ezért a hideg ellenére lengén volt öltözve. Kétéves unokája kizárta, aztán pedig rá sem hederített. Végül a tűzoltók mentették meg a nagypapát.

14:54
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Újabb két átkelőt zártak le a kamionok előtt

Újabb két átkelőnél tiltotta meg a hóhelyzet miatt a kamionok Magyarországra való belépését a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság. A hegyeshalmi, a rajkai és a vámosszabadi határátkelő mellett már a kópházi és a soproni átkelőn sem engednek be kamionokat.

14:56
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Vonatokat törölt a GYSEV, nem kérnek pótjegyet az IC-re

A Győr-Sopron vonalon három vonat is kimarad a hóhelyzet miatt csütörtökön. A Sopronból 14.37-kor, valamint a Győrből 14.02-kor és 16.03-kor induló személyvonatokat törlik, a többi járat viszont közlekedik. Az InterCity-vonatok a GYSEV vonalain pótjegy váltása nélkül vehetők igénybe a döntés visszavonásáig.

15:06
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Feloldották a Veszprém megyei útzárakat

Feloldotta a rendőrség a Veszprém megyében elrendelt útlezárásokat. A 8-as főútvonalon, a Veszprém-Csatári-hegy és a Veszprém-Tapolca elágazó között befejeződött a műszaki mentés, és a 82-es és a 83-as főút Veszprém megyei szakaszát is újra megnyitották a nehézjárművek elől.

15:17
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Rendőrök kísértek a kórházba egy vajúdó nőt

Vajúdó nő ült a hóhelyzet miatt kialakult dugóban álló egyik kocsiban Veszprém megyében. A férj a rendőröktől kért segítséget, akik járőrautó felvezetésével kísérték a veszprémi kórházba a párt.

15:31
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

BKK: Kisebb fennakadások a közlekedésben

Nem okoz jelentős fennakadást a változó intenzitású havazás Budapest közösségi közlekedésében csütörtök délután - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel. Korábban megerősítették a forgalomfelügyeleti diszpécserszolgálatot és a pályaszolgálatot, továbbá megrendelték a megállók takarítását. Jelenleg a budai hegyekben és a külső kerületekben vannak kisebb fennakadások, a BKK Facebook-oldalán azt közölte, hogy a 129-es buszok a Széher úti szakasz járhatatlansága miatt a Hűvösvölgybe terelve közlekednek.

15:37
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Órákig állt Sopronban a buszforgalom

A leszakadó hótömeg miatt órákig állt délelőtt Sopronban a helyi tömegközlekedés - erősítette meg a Kisalföld Volán személyszállítási igazgatója csütörtökön az MTI értesülését. Mihályka Imre elmondta: fél tizenkettőtől indult újra a rendszer, de nem minden vonalon, mivel a hegyes részeken, így a Lövérekben számos szakasz járhatatlan. A megyében továbbra is Kapuvár környékén a legrosszabb a helyzet, ott a másfél órás késések sem ritkák. Más megyékbe tartó járataikat menet közben, nagyobb buszpályaudvarokon megállították, hogy az utasok legalább fűtött helyen várhassák be a továbbutazási lehetőséget.

15:38
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Elakadt autók Vas megyében - kép

Forrás: MTI/Varga György

15:55
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Igazolt hiányzás péntekre

Igazoltan hiányozhatnak a Veszprém megyei középiskolások pénteken - közölte a megyei kormányhivatal csütörtökön. A katasztrófavédelem korábban már bejelentette, hogy a hóhelyzet miatt pénteken nem kell iskolába menni, a kollégisták pedig már csütörtökön hazamehetnek. Az iskolákban ettől függetlenül csütörtökön és pénteken is felügyelnek azokra a diákokra, akik bemennek.

15:59
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Hókotrók a hóviharban - kép

Forrás: MTI/Máthé Zoltán
Hókotrók a Székesfehérvárt elkerülő úton csütörtökön

16:08
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Árokba csúszott egy hókotró is

Teher- és személyautókat és árokba csúszott munkagépet is ki kellett menteniük a tűzoltóknak Zalában. A hó több helyen az épületek tetejéről lecsúszva okozott veszélyhelyzetet, és hóátfúvások is kialakultak - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A szervezet honlapján a csütörtöki beavatkozások között említi, hogy hajnalban Vindornyaszőlős és Karmacs között árokba csúszott egy tehergépjármű; a tűzoltóság darujával sikerült kiemelni. A helyszíntől nem messze a közútkezelő munkagépét is csak a daru segítségével tudták kicsörlőzni az út menti árokból.

Forrás: MTI/Varga György
Árokba borult tartálykocsi Vas megyében

Kora reggel Bérbaltaváron egy üzemanyag-szállító pótkocsis tehergépjármű vontatója csúszott az árokba, később Bocskán személygépkocsi sodródott le az úttestről, délben pedig Búcsúszentlászlónál egy litván kamion hajtott az árokba, részleges forgalmi akadályt okozva. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság közlése szerint délelőtt az M7-es autópályán a 201-es kilométernél egy személyautó ütközött a szalagkorlátnak, de a másutt történt balesetekhez hasonlóan ott sem sérült meg senki.

Hévíz belvárosában a hó terhe alatt megrogytak a rendezvénysátrak, tetejükről a tűzoltók vízsugárral távolították el a havat. Gelsén és Murakeresztúron az általános iskola tetejéről, Keszthelyen pedig a városi gyermekkönyvtár épületéről indult csúszásnak a nagy mennyiségű hó, a veszélyhelyzetet a tűzoltók hárították el.

Sandon és Nagybakónakon a hó súlyától kidőlt fa akadályozta a közúti közlekedést. A zalai katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a megye több pontján is hóátfúvásokat okozott az erős szél. Kora délutánig Zalaszentmihály, Zalabér és Pakod környékén fordultak elő ilyen akadályok, felszámolásukon a közútkezelő munkagépei folyamatosan dolgoztak.

16:13
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Ennyi hó esett tíz perc alatt - kép

Forrás: [origo]
Pécelt pillanatok alatt belepte a hó

16:29
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Óriási hócsatára készülnek Pápán

Szente Márk szervező az MTI-nek csütörtökön elmondta: az ötlet egy seattle-i hógólyozási világrendkord alapján született. Először csak a baráti kör, majd mind többen csatlakoztak a felhíváshoz, s csütörtök délutánra már százan jelezték részvételüket a pénteken fél háromkor kezdődő csatára.

A jelentkezők korösszetételétől függően korosztályi összecsapást is indítanak. A szervezők a csata előtt hóvárakat is építenek a vártkertben, s akinek kedve van, ehhez is csatlakozhat; a váraknál zászlófoglalás játékot, illetve mindenki-mindenki ellen csatát is terveznek. A szervező szerint a résztvevőknek ajánlatos megfelelő felszerelésben - síruhában és szemvédő szemüvegben - megjelenni a várkertben

16:51
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

A hétvégén hózápor, eső, ónos eső is lehet

A hétvégén is előfordulhat még havazás, de emellett esőre, havas esőre, ónos esőre is készülni kell. Helyenként a hőmérséklet maximuma jóval fagypont alatt marad majd, néhol pedig mínusz 15 foknál is hidegebb éjszaka is lehet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki országos középtávú előrejelzésében azt írta: pénteken túlnyomóan borult lesz az ég, a hajnali óráktól délnyugat felől egyre többfelé várható havazás, délkeleten, keleten havas eső, néhol eső, a reggeli órákban ónos eső is lehet. Az északi, északkeleti szél a középső területek kivételével többfelé megerősödik, főként a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten viharos széllökések is lehetnek, emiatt többfelé hófúvásra is fel kell készülni. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 5 és 0 Celsius-fok között alakul. A nappali maximumok mínusz 5 és plusz 1 fok között várhatók.

Szombaton eleinte keleten, délkeleten hószállingózás, havazás még előfordul, másutt helyenként alakul ki hózápor. A minimum-hőmérséklet a Dunától keletre mínusz 8 és mínusz 3, a Dunántúlon mínusz 16 és mínusz 8 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 7 és mínusz 1 fok között valószínű.

Vasárnap reggelre mindenütt beborul az ég, délnyugat felől egyre több helyen valószínű csapadék. Északon kezdetben hó lehet, amelyet dél felől egyre nagyobb területen ónos eső, majd eső vált fel. A legalacsonyabb hőmérséklet többnyire mínusz 10 és mínusz 5 fok körül alakul, de az eleinte kevésbé felhős tájakon mínusz 15 fok körüli minimumokra is számítani kell. A nappali csúcsértékek várhatóan mínusz 3 és plusz 3 fok között alakulnak.

16:53
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Tele vannak az árkok kamionokkal Vasban

Újabb kamionok csúsztak az árokba vagy estek a hó fogságába Vas megyében, a tűzoltók a megye több pontján is műszaki mentéseket végeznek - közölte csütörtökön a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Balogh Nikoletta elmondta: Répcelak és Beled között, Győr-Moson-Sopron megye területén szintén műszaki mentés miatt áll a forgalom, száz kamion torlódott fel a 86-os számú főúton.

Szombathelyen, a Tescónál kényszervárakoztató helyeket jelöltek ki, itt jelenleg 36 kamion várakozik. A hegyfalui körforgalomnál, a 86-os főúton, Répcelak irányába a kamionforgalmat korlátozzák - fűzte hozzá. Bükön és Tormásligeten szintén kamionok csúsztak az árokba, Uraiújfalunál pedig egy sertéseket szállító tehergépkocsi dőlt meg veszélyesen. Csánig közelében személygépkocsik akadtak el, ezek kimentése is folyamatban van - sorolta közleményében Balogh Nikoletta.

Folyamatban van annak a gázolajat szállító teherautónak a műszaki mentése is, amely Bérbaltavárnál csúszott az árokba. A korábbi közléssel ellentétben a járműszerelvény tartálya nem volt üres, abban 13 ezer liternyi gázolajat szállítottak, de szerencsére nem tapasztaltak sem gázolajfolyást, sem üzemanyag-szivárgást. A gázolajat már átfejtették, jelenleg a jármű kiemelését végzik - tette hozzá a szóvivő.

17:20
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Ferihegyen szálltak le a bécsi és pozsonyi gépek is

Az intenzív havazás miatt délután le kellett zárni a bécsi repülőteret, emiatt egy sor repülőgépe Budapesten szállt le, ún. kitérő állomásra. Az utasok egy részét busszal viszik át az osztrák fővárosba, más légitársaságok pedig megvárják, amig sikerül megtisztítani a hótól a schwechati futópályákat.

Eddig nyolc légitársaság gépe választotta Bécs vagy Pozsony helyett a budapesti leszállást az intenzív havazás és a síkos futópályák miatt.

Az eddigi adatok szerint a Turkish Airlines, a Finnair, az Air Berlin, a Germanwings, a Qatar Airways, a holland Transavia és az Egyptair gépe érkezett Bécs helyett Budapestre, míg a bolgár Belleair Tirana-Pozsony járata is a magyar főváros repülőterét választotta.

17:38
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Bécsben is rövid idő alatt esett nagy mennyiségű hó

Forrás: AFP/Dieter Nagl

17:59
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Mégis büntettek a hó miatt ingyenes BKV-napon

A Pest Megyei Békéltető Testület szerint érkezett hozzájuk panasz arról, hogy a hétfői havazás miatt ingyenessé tett BKV ellenére büntettek az ellenőrök.

18:56
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Részleges tanszünet a hó miatt Mosonmagyaróváron

Részleges tanszünetet rendelt el a helyi védelmi bizottság Mosonmagyaróváron, vagyis a hóhelyzet normalizálódásáig igazoltnak tekintik azon diákok hiányzását, akiknek jelentős nehézséget jelent az iskolába be- vagy onnan a hazajutás. Nagy István polgármester (Fidesz-KDNP) az MTI-nek elmondta: a védőnői hálózaton keresztül megkezdték a szülés előtt álló nők megkeresését; mindannyiuknak felajánlják, hogy akár idő előtt is költözzenek be a kórházba, nehogy a járhatatlan utak miatt késéssel jussanak orvosi ellátáshoz. Jelezte azt is: megkezdték a felkészülést arra az esetre, ha a zordra forduló idő és a hófúvások miatt a közeli M1-es autópályán utazóknak jelentősebb számban kell ideiglenes elhelyezést biztosítani. A városi kollégiumban 120 embert tudnak elhelyezni, de a szám szükség esetén növelhető - tette hozzá.A városvezető jelezte: a nagy hidegben a helyi nélkülözőket tűzifával, illetve ingyenes meleg ebéddel támogatják.

19:35
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Már öt határátkelőnél áll a teherforgalom Győr térségében

Péntek reggel nyolc óráig meghosszabbította a kamionbeléptetési korlátozást a Győr-Moson-Sopron megyei védelmi bizottság. A korábban a hegyeshalmi, a rajkai és a vámosszabadi határátkelőt érintő - eredetileg csütörtök reggel nyolctól délig bevezetett, majd délután négy óráig meghosszabbított, a hét és fél tonnánál nehezebb járművekre vonatkozó - korlátozást, amelyet délután kiterjesztették a kópházi és a soproni átkelőre is, mind az öt határállomásra fenntartják. Az indoklás szerint az időjárási előrejelzések alapján a térségben tartós, fagypont alatti hőmérsékletre, jelentős mennyiségű hó lehullására is lehet számítani.

19:59
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Menetrendszerinti busz akadt el Sárváron

Újabb alsóbbrendű utakat kellett lezárni a hóátfúvások miatt Vas megyében - közölte a Magyar Közút Kht. megyei igazgatóságának ügyeletese csütörtök este az MTI-vel. Kecskés Péter tájékoztatása szerint jelenleg nem lehet közlekedni a Celldömölk és Mesteri, a Karakó és Jánosháza, a Kemenessömjén és Vönöck, a Mersevát és Kemenesszentmárton, az Ölbő és Sárvár, a Pápóc és a megyehatár, valamint a Csepreg és Újkér közötti alsórendű utakon. A 84-es főúton Sajtoskál és Simaság között két kamion elakadt, emiatt feltorlódott a forgalom, a műszaki mentés miatt a közlekedőknek várakozniuk kell. Kecskés Péter szólt arról is, hogy az északi-északnyugati szél erőssége óránkénti 46 kilométeres, az éjszaka a szél további erősödésére számítanak, s az további hófúvásokat okoz. Vas megyében egyelőre nincs elzárt település.
A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közben közleményben tudatta: Sárváron egy elakadt, menetrend szerinti autóbusz, Celldömölkön pedig egy kamion mentésén dolgoznak a tűzoltók.

20:21
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Összedőlt egy rendezvénysátor a hóviharban Zalakaroson

Forrás: MTI/Varga György

20:28
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Feltételekkel oldották fel a kamionstopot Győr-Sopron megyében

Feltételekkel feloldották Győr-Moson-Sopron megyében a kamionok beléptetésére csütörtök reggel bevezetett korlátozást - közölte az esti órákban a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Dobos Viktória hadnagy tájékoztatása szerint a kikötés az, hogy a három reggel és két délután lezárt átkelőnél feltorlódott, hét és fél tonnánál nagyobb tömegű teherjárművek csak különösen indokolt esetben használhatják a 85-ös és a 86-os utat.

21:02
január 17, 2013
Vágólapra másolva!

Hosszú sorok a hegyeshalmi határ osztrák oldalán

15-20 kilométeres dugó alakult ki a hegyeshalmi határhoz vezető osztrák A4-es autópályán csütörtök délután az osztrák autópálya-kezelő társaság (ASFINAG) tájékoztatása szerint. A szervezet honlapján olvasható legutóbbi, este hét órás jelentés szerint változatlanul lassan araszolt a kocsisor a Gols/Weiden lehajtó és a határ között, míg teherautó-forgalom teljesen leállt. A társaság ügyeletese az MTI érdeklődésére hozzátette, a webkamerák tanúsága szerint a személygépkocsik sávjában az esti órákban valamivel már jobban haladt a forgalom, mint délután, akkor ugyanis teljesen állt a közlekedés. A Vöröskereszt munkatársai meleg teát és takarókat osztanak a várakozó kamionosoknak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!