Tantermekben alszanak a diákok

Események

Vágólapra másolva!
Tiltakozó diákok foglalták el hétfőn késő délután az ELTE Múzeum körúti épületét, majd a demonstrálók a Corvinust és a Színművészeti Egyetemet érintve vonultak egy kört a városban, hogy további szimpatizánsokat toborozzanak. A körülbelül 500 fős tömeg a Múzeumkertet is érintette, ahol a márciusi ifjak stílusában elszavalta a Nemzeti dalt. Nagyjából 100-200 diák úgy döntött, a BTK-ban éjszakáznak. Összedobták a pénzt a közös vacsorára, és azon gondolkodnak, hogy kedden hogyan folytassák a tiltakozást. A Quimby énekese kedden felkeresi a tüntetőket. Közben a Kossuth téren az éhségmenet nagyjából 200 résztvevője demonstrált. Az [origo] összefoglalója az eseményekről.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül49 bejegyzés
15:50
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

"Megint tömegmozgás lesz"

"Megint tömegmozgás lesz, hogy pontosan mi fog történni, azt senki sem tudja. Lehet, hogy csak egy szimpla tüntetés lesz" - mondta délelőtt az [origo]-nak az egyik hahás, aki szerint ismét fórumot akarnak tartani azért, hogy a jelenlévőkkel megvitassák, hogyan juttassák érvényre követeléseiket. A HaHa tagja szerint ugyanakkor az sem biztos, hogy fórumot fognak tartani, a helyszínt sem döntötték el, de nagyon valószínű, hogy Budapesten a Deák térről induló menet valamelyik egyetemet választja majd. Az esemény Facebook-oldala szerint többezres tömegre lehet számítani.

Ma délután három órára hirdettek akciót  a mérges diákok, a Hallgatói Hálózat Budapesten, Pécsen és Szegeden is tüntetést szervez, beváltva ezzel ígéretét, hogy ha február 7-ig a kormány nem teljesíti követeléseiket, ismét demonstrálni kezdenek. A tüntetések szervezésében csak a HaHa vesz részt. A HÖOK hivatalosan nem mozgósít, ami a hahás szerint kicsit meglepő, miután "hazug és gyáva" döntésnek nevezték a hallgatói szerződés alaptörvénybe való beemelését, így ugyanis nem maradna törvényes keret a röghöz kötés bírálására.

16:00
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

Gyülekeznek a diákok a Deákon

Várakozásoktól jócskán elmaradva, egyelőre körülbelül 300 ember várakozik a Deák téri evangélikus templomnál a Hallgatói Hálózat által meghirdetett diáktüntetésre. Tudósítónk szerint többen vannak azok, akik rendező feliratú táblát viselnek, mint azok, akik nem. A téren középkorú és idősebb emberek is megjelentek, hogy támogatásukról biztosítsák a hallgatókat. A HaHa aktivistái sípokat osztogatnak, hogy a tüntetőknek nagyobb hangjuk legyen.

Fotó: Mudra László [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!


A tüntetetésen részt vesz a Középiskolai Hálózat nevű szervezet is, a tüntetők között sok a szalagavatós kitűzőt viselő végzős középiskolás.  A helyszínen nincsen nagy rendőri készültség, csak néhány járőr van a téren - jelentette a helyszínről az [origo] tudósítója, aki elcsípte azt is, ahogy két szervező beszélgetett egymással. Ők a korábbi tüntetésekkel ellentétben, most - ahogy mondták - "egyáltalán nem paráznak". Tudósítónk szerint magabiztosabbnak tűnnek a szervezők, mint a decemberi megmozdulásokon.

Fotó: Mudra László [origo]
Még gyülekeznek a diákok

Két idősebb asszony azt mondta tudósítónknak, hogy minden szülőnek és nagyszülőnek itt lenne a helye, mert a diákság jövője a tét, és "ha nincs diákság, akkor nincs jövő". Két huszonéves angol srác is eljött a tüntetésre. Tudósítónknak azt mondták, hogy tudják, miről van szó, és annak ellenére is a Deák téren vannak szolidaritásból, hogy őket közvetlenül nem érinti a magyar felsőoktatás átalakítása.

Fotó: Mudra László [origo]
Középiskolások a Deák téren

16:40
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

Már ötszázan vannak a téren

Tudósítónk szerint már körülbelül 500-an lehetnek a téren, több a nem diák, mint a diák. A tömeg várhatóan négy óra körül indul el a Deák térről.

16:44
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

Itt a Magyar Tavasz Mozgalom

A helyszínen vannak a magukat jobboldalinak valló Magyar Tavasz Mozgalom képviselői is, akik a szintén felsőoktatás reformjáért alakultak, és azért, hogy összefogják a nemzeti érzelmű értelmiségi fiatalokat. Ahogy mondták, szeretnék "megszüntetni a HaHa véleménymonolóliumát", mert szerintük vállalhatatlanok a HaHa "anarchista módszerei".  Tudósítónk szerint a mozgalom tagjai egyen kabátban vannak, a mozgalmat Vona Gábor alapította néhány héttel ezelőtt.
16:50
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

Kisasztalról szónokolnak - kép

Fotó: Mudra László [origo]
Kattintson a fotóra képgalériánkért!

16:55
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

Az éhségmenet a Deákon van - kép

Fotó: Mudra László [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

17:16
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

Elindultak a tüntetők

A tünetés eleje az ELTE BTK Múzeum körúti épületénél van, az Astoria és a Kálvin tér között le van zárva a kiskörút. A BTK épületének HaHa-sok szlogeneket skandálnak.

17:20
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

Véget ért a tüntetés hivatalos része

A HaHa-sok bejelentették, hogy véget a hivatalos demonstráció, az embereket ELTE BTK Múzeum körúti épületei felé terelik.

17:32
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

"Menjünk be"!

Nagyjából öt perce ért az Alkotmány utca és a Kossuth tér kereszteződésébe az éhségmenet - jelentette a helyszínről tudósítónk. Kb. 600-800-an lehetnek, a menet tagjai egy óriási, két lámpaoszlop közé kifeszített molinó várta a következő felirattal: "Köszöntjük a szoci hataloméhség menetét". A tömeg a Parlament épülete felé indult azt skandálva "menjünk be, menjünk be", a rendőrök azonban kordont vontak köréjük. A menet tagjainál vörös zászlók, és Orbán Viktor arcmását ábrázoló zászlók, táblák vannak.

17:37
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

Vonulnak a diákok

Fotó: Mudra László [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

17:43
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

Nyakó rendre intett

Az éhségmenet tüntetői közül sokan beálltak a lámpaoszlopra kifüggesztett molinó alá és elkezdték leszaggatni azt. Nyakó István, MSZP-s politikus ezt meglátva egy hangosbeszélőn szólította fel a tömeget, hogy vonuljanak vissza az Alkotmány utca elejére és onnan követeljék a molinó leszedését, mert csak oda van területfoglalási engedélyük. Tudósítónk szerint a tömeg fegyelmezetten követte Nyakó utasítását. A helyszínen nagyjából 200 rendőr van.

17:45
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

Újabb fórumra készülnek az eltések

"Azért akasztjuk meg most az oktatást az egyetemen, mert félő, hogy később már nem lesz mit megakasztanunk. Miután 10 órától több előadást is leállítottunk, 11-től fórumot tartottunk, ahol közösen megszavaztuk a blokád folytatását. Döntöttünk arról is, hogy a tanórákon résztvevő oktatók és hallgatók fogják megszavazni, hogy csatlakoznak-e a fél 2-től kezdődő fórumhoz, ahol szabadon felszólalhatnak az őket érintő kérdésekben. A következő fórumot déluán 5-kor tartjuk az ELTE BTK-n" - írta az ELTE BTK Hallgatói Fórumának hétfő délutáni nyilatkozata. A blokád az egyetem adminisztrációjának működését nem akadályozza, az ügyintézés továbbra is zavartalanul folyik - írták.

17:55
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

Baranyából jött gyalog

Egy negyven év körüli férfi egy papírból kivágott kiegyenesített kaszát tart a Kossuth téri demonstráción. Tudósítónknak a Baranyából gyalog érkezett férfi azt mondta, le kell váltani az Orbán-kormányt, mert ez a rendszer senkinek sem jó. Két hatvan év körüli nő pedig úgy fogalmazott: mindenki tudja, hogy miért vannak itt. Borsodból érkezett, roma fiatalokból álló csoport tagjai azt mondták, szerintük a munkahiány a legnagyobb probléma.

18:00
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

A diákok egyelőre tétováznak

A tüntetésnek hivatalosan vége, de mégis folyamatosan érkeznek diákok az egyetemre. A legutolsó felszólaló tüntető azt mondta amúgy, hogy a legfontosabb, hogy folyamatosan beszéljenek a diákok a körülöttük lévőkkel, és mondják el nekik, mi a diákok problémája. Az ELTE BTK főépületében több nagyelőadó is megtelt, és a diákok most arról beszélgetnek, mi legyen a következő lépés, ott töltsék-e az éjszakát. A tervek szerint erről egy óra múlva szavaznak majd.

18:02
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

Dobolnak a diákok - kép

Fotó: Mudra László [origo]
Kattintson a galériáért!

18:06
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

Anarchista hahások

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) arra szólította fel a Hallgatói Hálózat aktivistáit, hogy hagyjanak fel "anarchista akcióikkal", és a jövőben az egyetemek szabályait tiszteletben tartva osszák meg véleményüket a felsőoktatásról. Stágel Bence, az IKSZ-elnöke szerint nem az oktatás rendjét megzavaró diákfórumoktól lesz minőségibb a felsőoktatás, hanem a hallgatók által elsajátított magas szintű, minél nagyobb mennyiségű tudástól.

Az IKSZ szerint a felsőoktatási vitában a HaHa által kifogásolt hallgatói ösztöndíjszerződés egyetlen pontja sem mondja ki a felsőoktatási hallgatók röghöz kötését, a szerződés határozatlan időre szól, abban az állam vállalja a hallgató képzésének megfelelő arányú finanszírozását, így minden tanulni vágyó fiatalnak lehetősége nyílik a továbbtanulásra.

18:23
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

Éheznek az ózdiak

Az éhségmenet résztvevői szónokolni kezdtek, egy férfi szó szerint azt mondta, "Orbán Viktor menj te el a büdös picsába". Egy másik szónok szerint fasiszta országban élünk, amelyet egy fasiszta diktátor vezet. Egy ózdi férfi pedig arról beszélt, hogy két éve Orbán Viktor, kampánykörútjának ózdi állomásán még azt ígérte, hogy óriási ugrás előtt van az ország, ehhez képest most éheznek a városban. Tudósítónk szerint a tömeg lassan kezd fogyatkozni. A forgalom közben elindult a Kossuth téren, és a villamos is újra jár.

18:32
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

Már kormányt váltanának a diákok

Az ELTE BTK három termét foglalták el a diákok, az egyik teremből nagyjából százan elindultak a környék egyetemeire, hogy diákokat buzdítsanak a csatlakozásra. A 34-es teremben ülő 100-130 diák eldöntötte, hogy az egyetem épületében éjszakáznak, ami tudósítónk szerint már csak azért is érdekes lesz, mert összesen egy darab mellékhelyiség van nyitva az egész épületben. A diákok között egyre több olyan hangot hallani, amik már nem csak a felsőktatás reformjáról, hanem egyenesen a kormány leváltásáról szólnak.

18:33
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

Teremfoglalók

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
A képre kattintva galéria nyílik!

18:35
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

A HÖOK nem tudott róla

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) legkésőbb a jövő hét elején dönti el, hogy továbbra is részt vesz-e a felsőoktatási kerekasztal munkájában - közölte Nagy Dávid elnök hétfőn. A szervezet szerint nem tudtak a hallgatói szerződés elemeinek tervezett, alaptörvényben történő rögzítéséről, továbbra is elutasítják a "kényszeren alapuló röghöz kötést" és kérik a felsőoktatást érintő cikkelyek visszavonását. Nagy Dávid a HÖOK demonstrációkon való részvételéről azt mondta: a politikamentes demonstrációkat továbbra is támogatják.

18:37
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

Foglalt - kép

Fotó: Mudra László [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

18:51
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

Forrófejű agitátorok

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Oktatásért Felelős Államtitkársága elfogadhatatlannak tartja, hogy miközben a diákok nagy része tanulni szeretne a felsőoktatási intézményekben, pár forrófejű agitátor megakadályozza az órák megtartását. A szaktárca senki jogát nem vitatja el a szabad véleménynyilvánításra, azonban minden tiltakozónak tudnia kell, hogy mások jogait sem korlátozhatják, bármennyire is hisznek saját igazságukban.

Az államtitkárság közleménye azt írja, a kormány teljesítette a hallgatók legfontosabb követeléseit, erről decemberben a felsőoktatásban tanulók legitim képviselőivel részmegállapodást írt alá. A közlemény ezután még pár bekezdésben sorolja, hogy eltörölték a keretszámokat, nyilvános fórumokon egyeztettek a hahásokkal, és más civil kezdeményezésekkel, hogy mennyi pluszforrást biztosítottak a felsőoktatásnak.

"A magyar kormány számos olyan intézkedést hozott és hoz a jövőben, amely a fiatalok elhelyezkedését, nagyobb anyagi biztonságát, jobb kereseti lehetőségét biztosítja. Az ország érdeke, hogy fiataljaink szülőföldjükön boldoguljanak, és a jobb élet reményében ne hagyják el családjukat, hazájukat" - írják.

18:56
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

Rendőrök között a tüntetők - kép

Fotó: Mudra László [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

19:01
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

Elindultak a Corvinus felé

Tudósítónk azt mondta: a bölcsészkarról 500-600 diák a Corvinushoz vonult, egyelőre nem világos, hogy azt is el akarják-e foglalni, vagy csak további hallgatók toborozása a cél. Az új jelszó, amit a tömeg skandál: "Hass, alkoss, gyarapíts"! Bár a Corvinus biztonsági szolgálata megtagadta a tüntetők bevonulását az egyetemre, a tiltakozók az egyetem aulájába, Marx szobrához vonultak.

Bár a hivatalos tüntetésnek vége, nem lehetne az úton haladni, a nagy tömegre való tekintettel a rendőrök egyelőre nem avatkoztak közbe. Tudósítónk az Astorián húsz-harminc rendőrt látott. Kevés diák maradt a BTK-n termeket foglalni, ahova a korábbi elképzelések szerint 1-2 órán belül visszatérnek a tiltakozók.

19:05
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

Diákok a Kálvinon - kép

Fotó: Mudra László [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

19:07
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

Beindul a biznisz!

A Corvinus büféi előtt hosszú sorok kígyóznak. "Beindul a business, Valika néni, megjöttek a BTK-sok. Kávé, cigi, túró rudi kell nekik" - kommentálta a látottakat egy Corvinusos diák.

19:13
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

Forró teát kapnak a rendőrök

MSZP-s politikusok, köztük Mesterházy Attila, valamint Dopeman is megjelent a Kossuth téren. A szónokok még mindig beszélnek, közben egy fehér gépkocsi hátuljából forró teát osztogatnak a rendőröknek.

19:17
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

Nyakó szerint közel a pirkadat

Nyakó István a színpadon arról beszélt, hogy a sötétség erői uralkodnak Magyarországon, de közel van már a pirkadat. Folyamatosan szivárog el a helyszínről a tömeg, nagyjából kétszázan lehetnek még a Kossuth téren.

19:18
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

A Színművészetihez tartanak

Az 500-600 fő most elindult a Corvinusról a Színművészeti Egyetem felé, de nem mentek mindannyian. A hallgatók az egyetem aulájában, a Marx-szobornál otthagytak egy 15-20 fős "megválasztott helyőrséget", hogy őrizze az egyetemet.

19:21
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

Döntöttek: nem piáznak

Közben a BTK fórumán valaki felvetette, hogy senki ne igyon alkoholt, mert ezt az egyetem szabályzata is tiltja, és a sajtó előtt amúgy sem mutatnának jól üveggel a kezükben. Az ott lévő diákok meg is szavazták ezt a javaslatot, hogy nem isznak.

19:38
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

Vége az Éhségmenet rendezvényének

A Kossuth-téren végetért az Éhségmenet rendezvénye. Nyakó István beszédében úgy fogalmazott, hogy "nekünk ezekkel már nincs mit beszélnünk."

Zárásként Újhelyi István, az Országgyűlés szocialista alelnöke, a Petíciós Bizottság elnöke miközben a délelőtt kifeszített "Köszöntjük a szoci hataloméhség menetét" molinóra mutatott, azt kérte a tömegtől, hogy ne dőljenek be a provokációnak, és hogy ki fogják deríteni, hogy ki áll a molinó mögött. Az a vélkedés terjed, hogy a Civil Összefogás Fórum a molinó szerzője, és erről hamarosan közleményt is kiadnak. Újhelyi hivatalból átvette a menet petícióját, és tudósítónknak úgy fogalmazott, hogy amikor csak módjuk lesz, a tartalmát a kormány orra alá fogják dörgölni.

A rendőrség az Alkotmány utcát még zárva tartja, a Kossuth-téren azonban csökkent a készültség.

19:48
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

1848-as hangulat a Múzeumkertben

Miközben a BTK-n tart még a fórum, és a jelenlévő körülbelül száz tüntető nem tetszését fejezte ki a tömeg vonulgatásával kapcsolatban, az utcán lévő tiltakozók felsorakoztak a Nemzeti Múzeum lépcsőjén, ahol felolvasták a hat pontból álló kövtelésüket, majd elszavalták a Nemzeti dalt. Az egyik aktivista megjegyezte: 1848-ban is szabadok voltak, mi is szabadok vagyunk.

A BTK fórum résztvevői azt tervezik, hogy koncertet tartanak az épületben, és felajánlásokból fognak élelmet szerezni. Nagyjából 80 diák tervezi, hogy az épületben tölti az éjszakát.

20:09
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

Krétát egyenek!

Fotó: Mudra László [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

20:11
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

Petíciót adtak át Szegeden

A helyi politikusoknak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) érdekében történő fellépését sürgető petíciót adtak át a felsőoktatást érintő kormányzati lépések ellen tiltakozó oktatók, hallgatók és középiskolások hétfőn a csongrádi megyeszékhelyen, a megyei kormányhivatalban és a városházán.

Károlyi Lóránt, a Középiskolás Hálózat tagja közölte, kénytelenek folytatni a tavaly elkezdett tiltakozó akciókat, hiszen a közoktatásban "teljes a zűrzavar", a végzős gimnazisták néhány héttel a felsőoktatási jelentkezési határidő előtt bizonytalanságban élnek. A kormány tárgyalásokat kezdett ugyan, de "módszeresen átveri" partnereit - mondta a diák, és példaként a "röghöz kötés" alaptörvénybe foglalását említette.

20:28
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

Megérkeztek a Színművészetire a tüntetők

A 4-500 tüntető a Színművészeti Egyetemre ért, ahol egy nagy előadóba zsúfolódtak, és tanácskozást kezdtek arról, hogy hogyan folytassák az estét.

20:35
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

Színpadi szónoklás - kép

Fotó: Mudra László [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

20:37
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

A BTK-n a stratégián vitatkoznak

A BTK-n folytatódik a fórum, közben a Corvinust elfoglaló kis csoport értelmetlennek látva, hogy a Corvinuson egy teremben üldögéljen, visszatért a BTK-ra. Elvi kérdéseken vitatkoznak, többek között azon, hogy minek van értelme: több egyetemet megszállni, és kevés emberrel egy-egy kisebb termek elfoglalni, vagy egy helyen nagyobb tömegben jelen lenni. A BTK dékánja egy termet biztosított éjszakára a tüntetőknek, ez egyelőre még nincs tele. Vita kezdődött arról is, hogy a tüntetést a HaHá-hoz kössék-e, vagy hozzanak létre egy új, Blokád elnevezésű csoportot.

20:43
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

Nyolctól Kistehén koncert a BTK-n

A tüntetők a Színművészetin megegyeztek, hogy visszaindulnak a BTK-ra. Tudósítónk szerint a tömeg érezhetően fárad, elege van a mászkálásból. Egy rendőr egy molinót tartó lánynak azt javasolta, hogy álljon a tömeg élére, különben szétszélednek az emberek.

A BTK-n nyolc órakor Kistehén koncert kezdődik. Eddig körülbelül 300 ember jelezte, hogy az egyetemen éjszakázna. Egyelőre rejtély, hogy kilenckor bezárják-e az egyetem kapuit.

20:47
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

Anyu, add el a házat!

A diákszervezetek korábbi követeléseinek teljesítéséért, egyben a hallgatói szerződés elemeinek alaptörvényben tervezett rögzítése ellen demonstrált mintegy háromszáz fiatal hétfőn Pécsen. A Középiskolai Hálózat (KiHa) által szervezett tüntetés résztvevői délután öt órakor a 48-as téren gyűltek össze, közülük többen "Minek tanulni, ha egyetemre úgysem mehetünk?", illetve "Anyu, add el a házat, tanulni akarok!" feliratú transzparenst emeltek a magasba.
   
A szónokok azt hangsúlyozták, hogy a kormány a február 8-ai határidő lejártáig nem teljesítette maradéktalanul a hallgatói szervezetek követeléseit, és a kormány most arra készül, hogy a "röghöz kötést" az alkotmányba foglalja. A beszédek után a demonstrálók a "Szabad egyetem!", "Az egyetem a miénk!", "Volt egy álmom: diploma!" jelszavakat skandálva a Széchenyi térre vonultak, ahol csatlakoztak hozzájuk a HaHa aktivistái, s együtt mentek a PTE Bölcsészettudományi Kar Ifjúság úti épületéhez.

20:57
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

Visszatértek a BTK-ra a tüntetők

A tüntető tömeg a Színművészetiről visszatért a BTK-ra, a biztonsági szolgálat az A-épület egy nagy előadóját nyitotta meg számukra. Kinyitották az előadóból elérhető vizes blokkot is, így tusolási lehetőség is van. E közben a fórumot tartó csoport egy másik épületben tartózkodik.

A biztonsági szolgálat azt ígérte, hogy egész éjszakára nyitva hagyják a kaput, de azt kérik a diákoktól, hogy ne mászkáljanak más épületekbe, mert működésbe lép a riasztó.

21:23
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

Befészkelték magukat - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

21:26
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

Tartósabb tiltakozást akarnak

A tüntetők összesen három tantermet foglalnak el, az ajtóban a diákokból álló őrségek ülnek, hogy biztosítsák a termek nyitvatartását. A dékán tudósítónk szerint azt mondta, nem fogja hagyni, hogy a diákok kedden megzavarják a tanítást az egyetemen. A tüntetők lelkesnek tünnek, sokan döntöttek úgy, hogy éjszakára maradnak, azt azonban még nem tudják, hogy holnap is folytatják-e a blokákod. Helyszínen tartózkodó munkatársunk szerint a többségnek elege van az "egynapos performanszokból", tartósabb tiltakozást szeretnének.

21:46
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

Munkát, kenyeret

Az éhségmenet képviselői hétfő este petíciót adták át az Országgyűlés alelnökének, a szocialista Ujhelyi Istvánnak, a demonstrálók többek között munkát, kenyeret és tisztességes béreket követeltek. (MTI)

21:48
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

Gyűjtik a vacsorára valót - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

21:55
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

Párizsis kenyeret vacsoráznak

Még mindig nem állapodtak meg semmiben a diákok a folytatást illetően, ezért vacsora szünetet tartanak. A korábban összedobott pénzből párizsit és kenyeret vettek, sokan vacsoráznak vagy cigarettáznak. Többféle variáció is felmerült a holnapi forgatókönyvvel összefüggésben. Ezek egyike, hogy addig nem hagyják el az egyetemet, míg Balog Zoltán miniszter személyesen oda nem megy hozzájuk tárgyalni, egy másik terv szerint pedig holnap este zárás után bent maradnak az Országgyűlés könyvtárában. Tudósítónk most jelentette, hogy valakinek nem ízlik a párizsi, ezért pizzát rendelt.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

21:58
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

Indulatokat gerjeszt a HaHa

A Fidelitas szerint az elmúlt időszakban bebizonyosodott, hogy a Hallgatói Hálózat (HaHa) csak a zavarkeltésben érdekelt, nincs más célja, mint éket verni a fiatalok közé. A Fidesz ifjúsági társszervezete hétfői közleményében azt írta: a felsőoktatási átalakításokról szóló tárgyalások alatt a kormány minden legitim érdekvédő szervezettel egyeztetett és tárgyalóasztalhoz ült. A Fidelitas szerint a HaHa a legutóbbi akcióival elárulta magát és a fiatalokat: a szervezet nem más, mint egy politikai szervezet érdekvédelmi álruhában. Hozzátették, hogy a HaHa politikai célból indulatokat gerjeszt, meg akarja osztani a fiatalokat.

22:00
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

Blokád - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

23:46
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

Táncolnak a diákok

Az egyetemfoglalás egyik résztvevője tudósítónknak azt mondta: ígéretet kaptak Kiss Tibitől, a Quimby énekesétől, hogy kedden meglátogatja őket az egyetemen. A második emeleten közben szolid táncolásba kezdtek a fiatalok.

23:52
február 11, 2013
Vágólapra másolva!

Pécsen is elfoglalták az egyetemet

A pécsi hahások is elfoglalták a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karát. Ezen a linken élőben nézheti a tüntetőket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről