A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNCzifra Bettina Lili | Zoja Szekely
09:30TornaAszimmetrikus korlátok

Ézsaiás és II. Tavadrosz a Házban - parlament percről percre

Események

Vágólapra másolva!
A parlament hétfői ülésén ismét a rezsicsökkentés volt az egyik slágertéma, de Rogán a rezsicsökkentés mellett a rekordalacsony inflációt is méltatta, a KDNP a kopt keresztényekért aggódott és II. Tavadrosz pápától idézett, az MSZP pedig a beiskolázás körüli káoszt kérte számon Hoffmann Rózsán. Kovács László egy ragtapasszal a fején érkezett, Dúró Dórának egyre nagyobb a hasa, az ex-jobbikos Endrésik Zsolt pedig a hoaxok terjesztőinek büntetését szerette volna a Belügyminisztériumtól. Az Országgyűlés egy perces néma csenddel Szalai Annamáriáról is megemlékezett.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül46 bejegyzés
14:40
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

Betonmarók a Kossuth téren

A parlament hétfői ülésnapjára érkező vendégeknek komoly akadályokon kell átverekediük magukat, ha be szeretnének jutni az épületbe, ugyanis morózus biztonsági emberek terelik az embereket a helyes útvonal irányába. Ha valaki a betonmaró gép elől a lezárt villamossínek felé próbál menekülni, akkor a felújítást végző KÉSZ Zrt. láthatósági mellényes emberei rögtön ott teremnek és visszatessékelik az embert a teherautók és a munkagépek közé, hogy egy nagy kerülőt téve közelítsék meg a parlament déli bejáratát.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

14:50
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

Puskás a legszorgalmasabb

Ha a sajtószobában levő rossz minőségű kijelzőn jól láttuk, az ülésterem első fecskéje a KDNP-s Puskás Tivadar volt.

14:55
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

A Jobbik az offshore-cégek után szaglászik

Szilágyi György, a Jobbik képviselője sajtótájékoztatót tartott a sajtószobában. A képviselő az olyan ismeretlen tulajdonosi háttérrel rendelkező cégek után érdeklődik a fejlesztési minisztertől, amelyek NFÜ-s pályázatokat nyertek.

15:04
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

Szalai Annamáriára emlékezik a Ház

Hétfőn az ülés elején a képviselők egyperces néma csenddel emlékeznek egykori társukra, Szalai Annamáriára, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökére, aki pénteken hunyt el. Egy parlamenti széken elhelyezett gyászkoszorú is jelzi Szalai Annamária hálálát, ugyanis szalai mielőtt a médiahatóság elnöke és az ORTT fideszes delegáltja lett volna, 1998-tól hat évig fideszes országgyűlési képviselőként dolgozott, és ebben az időszakban a külügyi, a kulturális és sajtó, a nemzetbiztonsági és az informatikai és távközlési bizottság tagja is volt.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

15:08
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

Három igen a devizahitelesekért

A jobbikos Z. Kárpát Dániel slágertémáját, a devizahitelesek ügyét veszi elő napirend előtt. A képviselő felidézi, hogy szinte naponta tüntetnek a hitelkárosultak, akik szerinte a kormány helyett védik a hitelesek érdekeit. Z. Kárpát szinte minden parlamenti ülésen erről a témáról beszél, így most a szokásos devizahiteles rémtörténetek tudósításától eltekintünk. A képviselő szerint 600 ezer adóson semmit nem segített a kormány, ugyanakkor a párt támogat minden kormányzati segítséget. "Három igen kérünk a devizahitelesekért" - zárta felszólalását Z. Kárpát, aki forintosítását és kártalanítását szerenté a devizahiteleknek, és a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását szeretné.

15:13
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

Amerikában rosszabb volt

Cséfalvay NGM-államtitkár az amerikai példával rémisztgeti a képviselőt, mert szerinte ott többmillió hiteles került az utcára. Az államtitkár ezután felsorolja, hogy a kormány mennyi mindent segített a devizahiteleseknek: árfolyamgát, végtörlesztés, devizakonverzió. "Csak olyan eszköuökben gondolkozunk, ami nem veszélyezteti az államháztartás egyensúlyának biztonságát" - zárta válaszát az államtitkár.

15:19
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

"Igazságosság békét teremt"

"Igazságosság békét teremt" - kezdi egy Izaiás idézettel napirend előtti felszólalását a KDNP-s Lukács Tamás, aki az egyiptomi  kopt keresztények elleni atrocitásokról beszél egy múlt héten történt támadás kapcsán. "Amikor a vallásszabadságot ilyen mértékű sérelem éri, akkor fel kell szólalni" - érvelt Lukács.

15:23
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

Semjén is a keleti keresztényekért dolgozik

"Tetteket és nem csak szavakat akarunk" - idézi válaszában a felháborodott II. Tavadrosz kopt pápát Németh Zsolt külügyi államtitkár, aki elmondta, hogy a kormány is kifejezte együttérzését az áldozatok hozzátartozóinak, és felszólította az egyiptomi kormányt, hogy mindent tegyen meg az ilyen atrocitások megelőzéséért. Az államtitkár szerint az egész térségben romlott a keresztények helyzete, ezért Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és az egyházi diplomácia aktívan részt vesz a keleti keresztények védelmében.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

15:27
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

A Fidesz eltőzsdézte a nyugdíjakat

A Fidesz kormány továbbra is mellébeszél a nyugdíjügyben - kezdte felszólalását Józsa István, aki szerint "botrány, hogy a Fidesz az emberek pénzét így eltőzsdézte, ami még a gazdaságot sem tudta beindítani és még az államadósságot sem csökkentette". Józsa szerint nincs biztonságba az emberek nyugdíja, mert a kormány olyan számlákat akar csinálni, amin csak virtuális és nem valós pénz van.

15:33
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

Nyugdíjemelés és rezsicsökkentés

Soltész Miklós, az EMMI államtitkára válaszában a 2008-as MSZP-s nyugdíjcsökkentést idézi fel, majd további adatokat sorol a nyugdíjak reálértékének csökkentéséről. Az államtitkár ezután a magánnyugdíjpénztári rendszert ostorozta, mert szerinte az MSZP többszáz milliárd forintot magánvállalkozásoknak adott, amiről nem lehetett tudni, hogy ki, mikor fogja megkapni. Soltész elmondta, hogy 100 százalékos nyugdíjat kapnak azok, akik a magánpénztárakból átmentek az állami rendszerbe. "Két biztonsági elem van ma a nyugdíjasok életében: az 5,2 százalékos nyugdíjemelés és a rezsicsökkentés" - zárta felszólalását Soltész.

15:36
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

És még mindig rezsicsökkentés

1974 óta nem volt ilyen alacsony az infláció - mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, aki szerint nem igaz, hogy nem csökkennek az árak, mert a rezsiköltségek szinte minden területen csökkentek. Rogán felidézte az MSZP-s kormányzás időszakát, amikor a rezsiköltségek az infláció mértékét meghaladó módon nőttek. Nem úgy, mint most, mert nőttek a jövedelmek és csökkent az infláció, ami a gazdasági növekedést is serkentheti - mondta Rogán, aki szerint ezek az adatok nem végsők, mert ebbe még csak a rezsicsökkentés első szakaszát számolták csak bele. A frakcióvezető szerint további infláció-csökkenés várható, ugyanis júliustól csökken a szemét és a víz díja is.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

15:43
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

Bokrosozott Cséfalvay

A kemény frakcióvezetői felszólalásra Cséfalvay Zoltán reagál, aki Bokros Lajos 28 százalékos inflációját idézi fel a szocialisták legnagyobb örömére, majd adatokat sorol az infláció és a bérnövekedés összefüggéseiről, valamint a nyugdíjak reálérték növekedéséről. Az NGM számításai szerint 0,8 százalékkal csökkentette a rezsicsökkentés az inflációt - mondta Cséfalvay.
15:46
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

Ügyrendi kérdésekről dönt a parlament

Kövér László a szavazások és előterjesztések felolvasásával elindulhatna egy gyorsbeszélő versenyen. 

15:50
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

Mit mond Hoffmann a szülőknek?

Hiller István az általános iskolai beiratkozás körül káoszról beszél. (A témát mi is feldolgoztuk ebben a cikkünkben.) Szerinte megszűnt a pedagógsuok és a szülők döntési lehetősége az iskolakezdés időpontjáról, mert a kormáy önkényesen döntött arról, hogy mikor kell elkezdeni az iskolát. "Mit tud mondani annak a 15 ezer szülőnek, akik nem tudják gyermekeiket beiratni az iskolába?" - kérdezte Hiller Hoffmanntól.

15:54
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

Hoffmann: Pánikot kelt az MSZP

"Hetek óta ugyanazt fújják" - mondta Hoffmann, aki szerint idő előtt káoszt vizionálnak az MSZP-sek. Az államtitkár szerint nincs elkésve semmi, mert április 30-ig kell értesíteni a szülőket, és nincsen semmilyen kényszerről, mert ugyanazok döntenek az iskolaérettségről, akik eddig.is. Hoffmann szerint valóban vannak olyan helyek - főleg a Budapest külvárosában található menő iskolákban -, ahol túljelentkezés van, de mindenkiről gondoskodni fognak, és csak kivételes esetekben alkalmazzák az osztálylétszám-emelését.

16:00
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

A leghosszabb interpelláció

A jobbikos Magyar Zoltán a leghosszabb interpellációs címmel majdnem kifogott a gyorsbeszédű Kövér Lászlón. A következő kérdést intézte a vidékfejlesztési miniszterhez: "Miért hozta létre a kormány a Nemzeti Földalapkezelo Szervezetet, ha az a hangzatos ígéretekkel szemben nem végzi a feladatát és még a helyben élo családi gazdálkodók egyértelmu jelzése után sem hajlandó megvédeni a magyar földet a holland befekteto spekulációs célú földvásárlási szándékától?". A képviselőnek azt javasoljuk, ne lője le a poént az interpelláció címében, mert senki nem fog odafigyelni a felszólalásra.

16:01
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

Dúró Dóra tavasziasan - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

16:04
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

Budai Gyula megnyugtat

Budai Gyula államtitkár, ha jól értjük, megpróbálta megnyugtatni a képviselőt, aki azonban nem fogadja el a választ, a parlament viszont igen.

16:07
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

Mi van a Tüskecsarnokkal?

Révész Máriusz mostanában ritkábban szerepel. A képviselői interpellációjában a Demszky Gábor vezette városvezetést szidja, és a félkész lágymányosi Tüskecsarnok felől érdeklődik.

16:11
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

Fák nőnek a medencében

Simicskó István, sportért felelős államtitkár elismeri a helyzet súlyosságát, aki a fideszesek számára felidézte az MSZP-s rémtetteket. "Kiásták a medencét, és most fák nőnek benne" - vizualizálta Simicskó az armageddont, amit az MSZP hagyott maga után, de végül megnyugtatja Révészt, hogy jégcsarnok nyílik majd a Tüskecsarnokban.

16:14
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

Laptop <3 Lamperth

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

16:18
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

Tóbiás: 412 járatott szüntetett meg a Fidesz

Tóbiás József a közösségi közlekedésről beszél. Szerinte a Fidesz az elmúlt években 412 járatot szüntetett meg úgy, hogy közben emelték az árakat és egybéként "ócska szolgáltatásokat" adnak el emelt szintű szolgáltatásként. "Miért bújtatva emelnek árat?" - kérdezte az MSZP-s képviselő.

16:19
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

Fónagy: Visszaállítottuk a rendes közlekedést

Fónagy János fejlesztési államtitkár szerint az MSZP több vonalat szünetetett meg, mint a Fidesz, mert a kormány ahol igény volt rá, ott visszaállították a közösségi szolgáltatást. A kormány csupán a párhuzamosságokat akarta megszüntetni, és volt olyan is, ahol a buszt és vonatot felváltva járatják, költséghatékonyan. A kiegészítő jegyekért tényleges emelt szintű szolgáltatás jár, egyébként 2010 óta nem emelkedtek a díjat - zárta válaszát Fónagy, amit Tóbiás nem fogadott el, a parlament viszont igen.

16:25
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

Zagyva a huligánokért aggódik

Zagyva György Gyula, a Jobbik képviselője a radikális szervezetekért aggódik. Szerinte nem csak a Gyurcsány, de az Orbán-kormány is üldözi a Hatvannégy Vármegyét, ami ellen titkosszolgálati eszközöket is bevetnek. A képviselő állítása szerint a titkosszolgálat már őt, mint képviselőt is megfigyelt, környezeti tanulmányt készítettek róla, több szurkolót is megkeresett a belügy - mondta Zagyva, aki azt kérdezi, hogy mi a kormány célja a Rákosi-korszakra emlékeztető módszerekkel?

16:32
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

Kontrát: Zagyva tartózkodjon a lejáratástól!

Kontrát Károly BM államtitkár visszautasította Zagyva vádjait, és felszólította a képviselőt, hogy "tartózkodjon a demokratikus állam politikai haszonszerzés céljából történő lejáratásától." A képviselő nem, a parlament viszont elfogadta az államtitkári választ.

16:35
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

Kovács László és a ragtapasz - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

16:40
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

A Fidesz a szekuritisek ellen?

Az MSZP ifjú titánja, Harangozó Tamás felszólalásában ismét biztonságpolitikai, belügyes témáról beszél. Ezúttal a vagyonőrök helyzetéről beszél, akiket szerinte továbbképzésre kényszerítettek, ami számára pénzbehajtásnak tűnik. A képviselő azért gondolja ezt, mert például még a tananyag sem elérhető még a képzés előtt.

16:50
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

Mi a baj az e-cigarettával?

A jobbikos Gyenes Géza felszólalását kis kacaj előzi meg ugyanis a képviselő nem ismeri az EMMI új parlament államtitkárát, Doncsev Andrást. Gyenest Balczó András világosítja fel, ki is fog válaszolni az elektromos cigarettáért és a dohányosok jogaiért aggódó felszólalására. Szerinte a kormány a dohányosok kipusztításával akar a dohányzás ellen küzdeni, és nem ismeri el az e-cigaretta jótékony szerepét.

16:53
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

Az e-cigaretta nem olyan mint a gyógyszer

"Ön ugyan nem ismer engem, én viszont ismerem az ön kérdését" - kezdte válaszát Doncsev András, majd a dohányzással kapcsolatos pénzügyi és egészségügyi adatokat, illetve a kormányzati eredményeket sorolja. Az államtitkár szerint az e-cigaretta nem bizonyította, hogy olyan hatékonyan segítené a leszokást, mint a nikotin tartalmú gyógyszerek. A képviselő nem, a parlament viszont elfogadta a választ.

16:58
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

Lakájvélemény a módosításról?

Harangozó Gábor szerint a Velencei Bizottság véleményének ellensúlyozására a Fidesz házi alkotmányjogászokat kért fel arra, hogy elemezzék az alaptörvény negyedik módosítását azért, hogy alternatív érveket tudjanak mondani a nemzetközi közvéleménynek. Az MSZP-s képviselő ennek részleteiről kérdezi Martonyi Jánost. A külügyminiszter azt válaszolta, hogy személyesen ő kérte a neves alkotmányjogászokat arra, hogy véleményezzék a negyedik módosítást, mint ahogyan a Velencei Bizottságot is ő kérte arra, hogy véleményezzenek.

17:03
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

Navracsics Pokornival beszélget - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

17:10
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

Fideszes és MSZP-s offshore-lovagok

A jobbikos Szilágyi György az NFÜ-s pályázati pénzek offshore cégehez való vándorlásáról kérdezi a fejlesztési tárca képviselőjét. Szerinte fideszes és MSZP-s képviselők is érintettek az offshore-cégekben, amelyek valódi tulajdonosi háttere átláthatatlan. Fónagy János válaszában azt mondta, hogy minden vizsgálatnak állnak elébe, de nem tartják indokoltnak a dupla vagy tripla vizsgálatot az ügyben. Szilágyi György erre azt felelete, hogy "Miért szavaták le akkor a fideszes képviselők a vizsgálatot az ügyben?".

17:14
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

Gyászol a Ház - kép

Forrás: [origo]

17:23
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

Gőgös-Budai párbaj

Az MSZP-s Gőgös Zoltán és Budai Gyula, az FVM államtitkára között egy hortobágyi földhaszonbérleti pályázatról vitázott. Valószínűleg rajtuk és az érintetteken kívül nem sokan értették meg a történet lényegét.

17:30
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

Dübörög a nemzeti populizmus

A jobbikos Volner János felszólalása a nemzeti populizmus nemlétező klasszikusai közé kívánkozik. A képviselő államosítást, rezsicsökkentést és áfacsökkentést és még sok más jóléti intézkedést szeretetne. Válaszában Navracsics Tibor támogatásáról biztosította a képviselőt a lakossági terhek csökkentésében, és sorolja a kormány népjóléti intézkedéseit, de ezekre még a fideszesek is csak enervált tapssal reagálnak.

17:37
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

Kormánypárti azonnali kérdés

A parlament reflektorfénybe került a ritkán szereplő fideszes Kara Ákos, aki a munkahelyvédelmi akcióterv eredményeiről kérdezi Cséfalvay Zoltánt. Az államtitkári válasz és a viszontválasz közvetítésétől ezúttal megkíméljük olvasóinkat.

17:40
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

Tóbiás-Puch konspiráció

Tóbiás József és Puch László már körülbelül egy órája trécsel vidáman a paralament első sorában levő helyükön. Az előttük ülő Cséfalvay Zoltánt viszont ez nem zavarja, rezzenéstelen arccal sorolja a gazdasági adatokat.

17:48
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

Navracsics: Nem vagyunk Norvégia

A jobbikos Bana Tibor az Európai Unió elutasítottságáról kérdezi Navracsics Tibort. Szerinte friss felmérések igazolják, hogy az emberek bizalmatlanok az EU-t, és nem szeretnék az együttműködés növelését. A képviselő azt kérdezi a miniszterelnök-helyettestől, hogy tervezik-e az EU-ból való kilépésről szóló vita megtartását. Navracsics szerint a magyaroknak nem az EU-ból van elege, hanem a kettős mérce mentalitásából van elegük. "Hiszek az európai integrációban" - mondta Navracsics, aki szerint az EU jobb napokat fog látni, mert a szervezet egyelőre nem találta meg még a választ a gazdasági válságra. "Magyarország nem Anglia, nem Svájc és nem Norvégia, csak egyetlen lehetőségünk lenne az EU-n kívül, az pedig Oroszország, azzal viszont nagyon rosszak a tapasztalataink" - zárta felszólalását Navracsics, aki nem támogatja a kilépésről való vitát.

17:55
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

Mi van a szociális boltokkal?

Pál Tibor (MSZP) a szociális boltokról kérdezi a nemzetgazdasági minisztérium képviselőjét és azt szeretné tudni, hogy a kormány tervezi-e az alapvető élelmiszerek árának csökkentését. Cséfalvay Zoltán szerint a lakossági terheket a rezsicsökkentés útján lehet a valóságban csökkenteni, míg az áfacsökkentés nagy terhet jelent a költségvetésnek és nem jelent komoly változást az emberek számára.

18:00
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

A Dunaferr munkahelyei

A jobbikos Bertha Szilvia a Dunaferr tulajdonosait kezdi szidni. Szerinte a külföldi tulajdonosok nincsenek tekintettel a nemzetgazdaságra, csak saját érdekeiket nézik. A kéviselő a kormány tervei után érdeklődik, mit tervez a kormány a cég csődje után a dolgozókkal. Cséfalvay Zoltán elmondta, hogy a kormány folyamatosan egyeztet a céggel és mindent megtesznek a cég dolgozóiért.

18:05
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

Cséfalvay adatokat sorol - kép

Forrás: [origo]

18:10
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

Csökkent az asztmások családi pótléka?

Az MSZP-s Pál Béla szerint az asztmás gyermekek után járó magasabb családi pótlékot csökkentette a kormány. Doncsev András EMMI államtitkár szerint a súlyos esetekben továbbra is jár a magasabb családi pótlék, de arról, hogy milyen a súlyos eset, arról a pulmonológus.

18:14
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

Vége a TBC-szűrésnek?

Staudt Gábor (Jobbik) úgy tudja, hogy el akarják törölni a kötelező tüdőszűrést. Doncsev András elmondta, hogy nem tervezik a tüdőszűrés eltörlését, hanem megerősítik azt.

18:20
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

Doncsev András a TBC-ről - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

18:23
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

Endrésik a hoaxok miatt aggódik

Endresik Zsolt a hoaxokról kérdezi a belügyminisztérium képviselőjét. A független képviselő felidézi, hogy március 14-én egy olyan álhír is napvilágot látott, ami szándékolt támadást sejtett a rossz időjárás mögött, vagy megemlítette azt a hoaxot, ami azt állítja, hogy a konyhasóhoz káliumot adnak, ami halálhoz vezet. A képviselő azt szeretné tudni, hogy mit tervez a belügyminisztérium az ilyen pánikkeltő üzenetekkel kapcsolatban. Kontrát Károly, a belügyminisztérium államtitkára azt válaszolja, hogy minden egyes esetet külön kell vizsgálni, a szabálysértés és büntetőjogi rendelkezések pedig lefedik a pánikkeltő cselekményeket.

18:25
április 15, 2013
Vágólapra másolva!

Vége van az azonnali kérdéseknek

Közvetítésünket ezzel befejeztük, köszönjük a figyelmet!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!