Nincs töltésmeghágás - percről percre

Események

Vágólapra másolva!
Este hétkor 869 centiméternél állt a Duna Budapesten, jelenleg Esztergomnál tetőzik 810 centméter környékén. Orbán Viktor eközben Győrújfalu és Pilismaróton irányítja a mentést. Közel 6 millió homokzsákot töltöttek eddig meg, és közel ezer embert kellett kitelepíteni. Budapesten a felhőszakadás okoz gondot, a fővárosra zúduló vizet nem bírják a csatornák. Az árvízzel kapcsolatos információikat a hirugyelet@origo.hu címre várjuk.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül138 bejegyzés
02:02
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Tetőzött a Duna Komáromnál

A Duna Komáromnál 845 centiméteren tetőzött, az apadás az éjszakai órákban indulhat meg - adta hírül a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. A kora délutáni óráktól este 11 óráig 845 centiméteren állt a vízszint. Tájékoztatása szerint Szombaton Pilismarót, Nyergesújfalu és Dunaalmás településekről 77 embert kellett kitelepíteni, őket rokonoknál helyezték el. Komárom-Esztergom megyében a gátakon jelenleg több mint 2500 ember dolgozik, gátat erősítenek, vagy figyelőszolgálatot látnak el.
10:12
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Elérte a Duna a 2002-es szintet

Szentendrén szombat reggel a 2002-es szint, 746 centiméter körül áll a Duna és tovább növekszik, várhatóan meghaladja a 2006-os maximumot. Az éjszaka Tahitótfaluba kétéltű járműveket vezényelt a honvédség, a feladtuk, hogy részt vegyenek a mentésben.

10:14
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Kitelepítés Nagymaroson

Nagymaroson megdőlt a Váci út egyik kerítése, utat engedve a víznek péntekről szombatra virradóra, az utcából 30 embert ki kellett menekíteni.

10:15
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

A cseheknél mindenhol apad

Mindenütt apadnak a folyók Csehországban, szombat reggel már csak három kisebb folyószakaszon volt harmadfokú árvízkészültség az ország déli részén. Az Elbának a német határhoz közeli szakaszán két nap alatt 10,70 méterről több mint egy méterrel esett vissza a víz szintje, de a három méteres szokásos vízszinttől még ez is messze van.

10:16
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Forgalmi változások I.

Jelentős forgalmi változások lépnek életbe a budapesti közösségi közlekedésben a ma hajnali üzemkezdetkor, több busz, villamos, a szentendrei (5-ös) HÉV és az M2-es metró menetrendje is módosul, a Bem rakparton megállási tilalom van érvényben.

 A Batthyány téren a metróállomást és az aluljárót is lezárták, a 2-es metró szerelvényei áthaladnak az állomáson, a HÉV-szerelvények pedig csak a Margit hídig járnak. Összevont HÉV- és metrópótló autóbuszok közlekednek a Széll Kálmán tér - Batthyány tér  - Margit híd, budai hídfő - Szépvölgyi út - Tímár utca - Szentlélek tér útvonalon M2-H5 jelzéssel. A buszok egész nap 10 percenként, munkanapokon csúcsidőszakban 5 percenként járnak.

10:17
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Forgalmi változások II.

 Változik a Batthyány térre közlekedő buszok menetrendje is: a 11-es és a 111-es autóbuszok a Széll Kálmán térre, a 160-as és a 260-as buszok pedig a Nyugati pályaudvarra közlekednek. A 19-es és a 41-es villamosokat a Clark Ádám téri lévő aluljáró lezárása miatt elterelik: a 19-es rövidített útvonalon, Kelenföld vasútállomástól csak a Clark Ádám térig jár, míg a 41-es villamosok a Krisztina körút felé, a 18-as járatok vonalán a Széll Kálmán térre mennek.

10:24
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Már 841 centi Budapestnél

Az elmúlt négy órában Budapesten emelkedett legnagyobb mértékben, 13 centiméterrel  a Duna vízszintje, az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) közleménye szerint szombaton hajnalban 4 órakor 841 centimétert mértek, a tetőzést hétfő hajnalra várják 885 centiméterrel.

10:30
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Baj van Győrújfaluban

A Mosoni-Duna áradása miatt kitelepített Győrújfaluról összesen 29 embert szállítottak buszokkal Győrújbarátra - áll a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság éjszaka kiadott közleményében. Közlésük szerint a másfél ezres településről hét beteg embert szállítottak el a hatóságok, hármukat a győri kórházba. Biztonsági intézkedésként Nagybajcsról négy beteget szállítottak el.

10:38
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Teherautósok segítségét várják

Szállítókapacitás felajánlását várja a katasztrófavédelem - közölte a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a honlapján szombat reggel. Felhívásukban azt írták: a homokzsákok szállításához kérik mindazok segítségét, akik teherautóval, illetve ahhoz gépkocsivezetővel rendelkeznek.


 

10:48
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Dunabogdány: szivárog a gát

Dunabogdánynál néhány helyen szivárog a megrakott gát. A védmű megerősítéséhez katonákat rendeltek ki Szentendréről

10:50
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Verőcénél már most rekord van

A Duna visszaduzzasztotta a Verőce és Kismaros határában folyó patakot, emiatt erősítésre szorul az ottani, szivárgó gát. A polgármester szerint a község védműve igen stabil, de a Duna vízszintje Verőcénél már körülbelül 5 centiméterrel meghaladta a 2006-ban mért, eddigi legmagasabb szintet, így most nagyon figyelnek az esetleges veszélyekre.

10:57
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán: Most jön a neheze

A miniszterelnök szerint a következő két nap lesz a legnagyobb próbatétel az árvízi védekezésben részt vevőknek, "most jön a neheze". Orbán Viktor szombat reggeli győri sajtótájékoztatóján kiemelte: továbbra is az a legfontosabb, hogy emberélet ne kerüljön veszélybe. A miniszterelnök hangsúlyozta: a gátszakadás legkisebb veszélye esetén a következő napokban is kitelepítik a környékbeli települések lakosságát, ahogy ez Győrújfaluban történt pénteken.

11:11
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Önkénteseket várnak Győrújfalun

Győrújfalu polgármestere nyolcszázra tette azon katonák, rendőrök, tűzoltók és más hivatásos állományúak számát, akik a Szigetköz ártól leveszélyeztetettebb települését védik.

A polgármester szerint szombaton hajnali fél három körül egy buzgár miatt elvezényelték a gát közeléből az ott dolgozó legalább száz önkéntest. Hozzátette: várják, hogy reggel ismét jelentkezzenek a helyi sportpályán vagy a gát közelében, a helikopter-felszállóhelynél a segíteni akarók.

 

11:16
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Kerüljek el a Dunakanyart

Szombat hajnalban lezárták a 11-es főutat Dunabogdány és Visegrád között, a 38-as kilométerszelvénytől a 41-esig, ezért Szentendre irányából csak a pilisszentlászlói úton lehet korlátozás nélkül eljutni Visegrádra.

11:27
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Lezárták az esztergomi hidat

Lezárták az Esztergomot és a szlovákiai Párkányt (Stúrovo) összekötő Mária-Valéria hidat. A legközelebbi átkelő személygépkocsik és 20 tonna össztömegnél kisebb tehergépjárművek számára a komáromi Erzsébet híd.

11:32
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Kritikus a helyzet az Elbán

Továbbra is kritikus az árvízi helyzet az Elba kelet-németországi szakaszán, Szászországban lassan csökken a folyó vízállása, Szász-Anhalt tartományban pedig történelmi csúcsra emelkedett szombat reggelre. Magdeburgnál, Szász-Anhalt tartományi fővárosánál 730 centiméterre emelkedett a vízállás, több mint fél méterrel meghaladva a 2002-ben regisztrált 672 centiméteres csúcsértéket. Az átlagos vízállás június elején 2 méter körül van.

11:36
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Az út lezárva - fotó

Fotó: Szabó Balázs - Origo

11:42
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

A börtönlakók is segítenek

A magyar állam ma jól teljesít, ha veszélyhelyzetről van szó - mondta Orbán Viktor a katasztrófavédelem és a rendvédelmi szervek árvízvédelmi munkáját értékelve a 24 Óra Komárom-Esztergom megyei napilapnak adott, szombaton megjelent egész oldalas interjújában. Az a minimum, hogy az államnak itt hibátlanul kell végeznie a munkáját. A vízügyesektől a tartalékosokig, a katonai műszaki egységektől a rendőrtiszti főiskolás diákokig mindenki végzi a dolgát."Még a börtönökből is kihoztuk az elítélteket, ahol ez lehetséges volt" - ismertette a miniszterelnök, aki külön méltatta az önkéntesek munkáját, és kijelentette: "ilyen mértékű összefogást én még nem tapasztaltam, pedig jó néhány árvízi védekezést levezényeltem már".

11:50
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Az első éles bevetés

A Magyar Honvédség szombaton is további erőket mozgósított az árvízi védekezéshez, de mind személyi állományban, mind a technikai eszközökben jelentős tartalékokat tudnak még bevetni. A vezérkari főnök összegzése szerint jelenleg 14 helyen több mint 600 technikai eszközzel és mintegy 4600 katonával vesznek részt a védekezésben. Köztük a Ludovika Zászlóalj katonáit és több mint ezer önkéntes tartalékos katonát is bevetettek. Szombaton további mintegy 150 önkéntes tartalékos katonát vonultatnak be. A Magyar Honvédség tartalékos katonáinak ez az első éles bevetése.


 

12:00
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

A Margitsziget készen áll

Befejeződött a Margitsziget árvízvédelmi megerősítése - közölte Tarlós István főpolgármester. A főpolgármester közleményében azt írta: felkészülten várják a Duna tetőzését. Tarlós István még pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: a Margitszigetet 930 centiméteres vízállásig meg tudják védeni.

12:09
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Családi ház a Dunában - fotó

Forrás: Dörnyei Imre olvasónk

12:11
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Leállt a vasút

A Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között a Duna magas vízállása miatt 11 órától a további intézkedésig nem közlekedhetnek a vonatok.

12:22
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Jön a víz a Roosevelt térnél

Fotó: Magócsi Márton - Origo

12:24
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

850 centin a Duna a fővárosban

A szombat reggel 9 órás adatok alapján Budapesten 850 centiméteres a Duna vízállása, az elmúlt 12 órában az előrejelzésnek megfelelően 25 centimétert emelkedett a vízszint. 865 centint tetőzhet hétfőn.

12:32
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Víz a híd fölött

A Duna visszaduzzasztott vize már átfolyik az Aranyhegyi-patak torkolata közelében lévő, Nánási úti kishíd fölött - jelente tudósítónk a Római-partról. Itt is homokzsákgáttal akadályozzák meg, hogy az ár elöntse a patakhoz közel, jóval mélyebben felvő Platán lakóparkot. Az ár a Vitorla utca végénél is elérte kis híján a Nánási utat, de laikus szemmel valószínűnek tűnik, hogy ebből az irányból a vízszint további emelkedése sem fogja veszélyeztetni a lakótelepet.

12:40
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Szentendre: 2006-os szint

A Duna 760 centiméterrel elérte a 2006-ban mért árvízi szintet Szentendrénél szombaton délelőtt 10 órakor - mondta az MTI-nek a polgármesteri hivatal kommunikációs vezetője. Továbbra is folyamatosan dolgoznak az önkéntesek a gátakon, pénteken éjjel 11 órától a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiájának katonái 24 órás ügyeletben őrzik és figyelik a teljes, 6,3 kilométeres szentendrei védvonalat. A mobil árvízvédelmi falat 1 méterig érte el a folyó.

12:45
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán beszél - fotó

Forrás: MTI/Krizsán Csaba

12:55
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán Pilismarótra megy

Eddig 972 embert kellett kitelepíteni otthonából, hajnalig több mint 5,8 millió homokzsákot építettek be a gátakba - közölte Orbán Viktor miniszterelnök újságírókkal szombaton délelőtt Győrújfalu határában. "Komárom és Esztergom rendben van" - jelentette ki. Hozzátette: a következő "veszélyes" pont Pilismarót, ahová rövidesen elindul.

 

13:03
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Komáromnál délután tetőzik

Komáromnál a kora délutáni órákban várható a folyó tetőzése 840-845 centiméter közötti vízállással - közölte a város honlapján a polgármester. A bejárások során azt tapasztalták, hogy szombaton reggel tíz óráig sehol nem fordult elő káros árvízi jelenség a gát mögött. A védmű biztosan tartja a folyót a medrében. Elővigyázatosságból megkezdődött a komáromi gátmű biztonsági megtámasztása.

13:12
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Jön az árvíz rádió

Árvíz FM néven árvízvédelmi rádiót indít vasárnap reggel 8 órától a közmédia. A rádió a korábbi Neo FM frekvenciáin sugároz majd, így Budapesten például a 100.8 MHz-es frekvencián lesz fogható. A rádió a tervek szerint 30 napig sugározza majd adását.

13:17
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Homokzsákokat loptak

Homokzsákokat lopott el Almásfüzitőnél az árvízi védekezéssel érintett területről két nő pénteken este. A rendőrség mindkét elkövetőt elfogta, őrizetbe vette, és gyorsított eljárásban kezdeményezik bíróság elé állításukat. Az eltulajdonított 55 zsákot visszaszállították eredeti helyére.

13:20
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Lecsaptak a Bem rakparton - fotó

A Duna felöli oldalról átszállított gépkocsit helyeznek egy távolabbi pontra Fotó: Magócsi Márton - Origo

13:32
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Eközben Kínában

A heves esőzések és áradások következtében 15 ember meghalt, kettőt pedig eltűntként tartanak nyilván négy déli, illetve kelet-kínai tartományban. Az árvizek Anhuj, Hupej, Hunan és Csianghszi tartományokban csaknem 4,7 millió embernek okoztak kárt, eddig összesen 62 ezren kényszerültek lakhelyük elhagyására.

13:39
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Embert még nem vesztettünk

Orbán Viktor Győrújfaluval kapcsolatban megjegyezte, "eddig jól állunk, mert embert még nem veszítettünk, és súlyosabb fizikai sérülés sem történt", a gát pedig egyelőre se nem szakadt át, se nem sérült meg olyan súlyosan, hogy onnan az egységeknek le kellett volna vonulniuk.

13:47
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Víz alatt az autópálya - fotó

Forrás: ORFK/H.Szabó Sándor

14:04
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

800-an dolgoznak Győrújfalun

Tartósan nyolcszázan dolgoznak a Mosoni-Duna-part legveszélyeztetettebb települése, Győrújfalu gátjain - mondta el szombat délelőtt a helyszínen Széles Sándor Győr-Moson-Sopron megyei kormánymegbízott. Tegnap este is nyolcszázan dolgoztak a gáton, ezt ma délelőttre is meg tudtuk szervezni, és már tudjuk, hogy este is ugyanez lesz a helyzet".

14:16
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Kitelepítés Pilismaróton

Pilismaróton elrendelték az üdülőövezet kitelepítését, 83 embernek kell elhagynia a területet, a kiürítést haladéktalanul meg kell kezdeni. A helyszínre várják Orbán Viktor miniszterelnökö.  A vízállás 797 centiméter, az üdülőterületen a telefonszolgáltatás 650 centiméternél, az áramellátás 670 centiméternél megszűnt.

14:18
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Margitszigeti teniszpályák

Forrás: ORFK/H.Szabó Sándor

14:32
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Lezárták a 6-os utat

A 6-os számú út Ercsi és Adony közötti szakaszán, szombat 17 órától forgalomkorlátozást vezetnek be a 3,5 tonna össztömeget meghaladó járművek számára.

14:44
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

819 kilométeren védekeznek

Jelenleg 818,9 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon - közölte szombat délben az Országos Műszaki Irányító Törzs.

14:50
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Még három falu Fejérben

Fejér megye hét, árvízzel érintett településéből négynél a várható legmagasabb vízállás szintje fölött elkészültek a védművek, Kisapostagon, Kulcson és Ercsiben tart még a védekezés.

14:57
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Budai rakpart - fotó

Fotó: Magócsi Márton - Origo

15:08
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Borkai: Stabilak a gátak

Stabilak a győri gátak - jelentette ki szombat délelőtt kiadott közleményében Borkai Zsolt polgármester. "Győrben egyelőre minden rendben van, azokon a helyeken, ahol kisebb gondok adódtak, a szakemberek azonnal megoldották a problémát, folyamatosan figyelik a gátakat. A Mosoni-Duna a város területén még várhatóan 10-15 centimétert fog emelkedni, a gátak magasságával Győrben nem lesz gond, a vízügyi szakemberek szerint a hatalmas víz nyomását is el kell bírnia a védelmi rendszernek - fogalmazott.

15:12
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Fontos telefonszámok

Újabb telefonvonalakat állítottak szolgálatba az árvízi helyzettel kapcsolatos tájékoztatásra, az önkéntesek és a felajánlások koordinálására a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon - közölték szombaton. Tájékoztatásuk szerint továbbra is él a 96/529-539 és a 96/515-729 vonal, de üzembe állítják emellett a 30/300-9103 és a 20 239-8456 számot is. Előbbin Báner Attila tűzoltó alezredes, utóbbin Horváth Gergely tűzoltó főhadnagy érhető el.

15:20
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Katonák a gáton - légifotó

Forrás: ORFK/H.Szabó Sándor
A képre kattintva galéria nyílik

15:30
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Lezárták a 11-es főutat

Lezárják 14.00 órakor a Szentendréről a Dunakanyarba vezető 11-es főutat - közölte Tarnai Richárd, Pest megyei kormánymegbízott szombaton Dunakeszin, egy sajtótájékoztatón. A megyei védelmi bizottság elnöke döntésének indokaként elmondta: a "drasztikus" intézkedésre a Szentendrén és attól északra, a Duna nyugati partján folyó árvízvédelmi munkák nyugodt feltételeinek biztosítása érdekében van szükség.

15:40
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Büntetés Dunában úszásért

Szombat reggel egy férfi az árvízi védekezés miatt elzárt területen, úszva próbált meg Budapesten, a IV. kerületi Duna soron található csónakházakhoz jutni - közölte honlapján a rendőrség. Eljárás indult a 43 éves férfi ellen.

15:42
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Katonai helikopter - fotó

Forrás: ORFK/H. Szabó Sándor
A képre kattintva galéria nyílik

15:54
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Önkéntesek a börtönökből

Több mint ezer elítélt vett részt eddig a rendkívüli árvízi védekezésben az elmúlt napokban, többségük a gátak megerősítésében, magasításában segített, mások homokzsákokat töltöttek az intézetekben.

Az ország 13 büntetés-végrehajtási intézetéből a dunai gátakra érkezett elítéltek őrzését 150 felügyelő biztosította. A fogvatartottak önként jelentkeztek, és munkájukért sem díjazást, sem kedvezményt nem kapnak.

 

 

16:18
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Védekeznek Dunabogdánynál

Forrás: MTI/Mohai Balázs

16:20
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Befejezték a kitelepítést

Befejeződött a kitelepítés Komárom-Esztergom megyei Pilismarót üdülőövezetében - közölte a honlapján a rendőrség szombat kora délután. Az ORFK közleménye szerint az életvitelszerűen még a településrészen tartózkodó 38 ember fegyelmezetten hajtotta végre a kitelepítést, amelyre korábban nem csak az érintettek, hanem a rendőrség is felkészült.

16:24
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Nézzen vízállásokat

Ide kattintva követhezi, hol, mekkora a Duna.

16:33
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Komárom már stagnál

A Belügyminisztérium vízügyi honlapjának óránként frissülő adatai szerint Komáromnál reggel 9-től 13 óráig 841 centiméter körül ingadozott a Duna vízállása, Esztergomban még enyhén emelkedik a folyó szintje, a legutolsó mérésnél, délben 800 centiméter volt.

16:41
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Megdőlt a rekord Budapesten

A Belügyminisztérium vízügyi honlapjának óránként frissülő adatai szerint Komáromnál reggel 9-től 13 óráig 841 centiméter körül ingadozott a Duna vízállása, Esztergomban még enyhén emelkedik a folyó szintje, a legutolsó mérésnél, délben 800 centiméter volt.

16:44
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

930 centiig jók vagyunk

Tarlós István, Budapest főpolgármestere pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: 895 centiméter körül várják a Duna tetőzését hétfőn, jelenlegi állás szerint 930 centiméteres vízállásig meg tudják védeni a fővárost. Most 861 centinál járunk.

16:51
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Az árvíz ellenére választanak

A Komárom-Esztergom megyei Dömös községben vasárnap megtartják az időközi választást, amelyen képviselő-testületet és polgármestert választanak.

 

16:54
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Tarlós: 9 méter alatt marad

Budapesten a legfrissebb előrejelzések szerint 9 méter alatt marad a Duna vízszintje a tetőzéskor, a főváros minden jel szerint megvédhető - mondta Tarlós István főpolgármester.

17:02
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Betört a víz Tahitótfalura

Tahitótfalun az ideiglenes gátat szombat délelőtt áttörte a víz, így jelenleg az eredeti, második gát védi a települést az ár ellen. Az Országos Műszaki Irányító Törzs azt írta várható volt, hogy az első, helyi anyagból megépített ideiglenes védvonal nem bírja majd a terhelést a rekordmagasságú árvíz ellen. A területen 50 lakóingatlant öntött el a víz.

17:06
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Nincs gond Vácon

 Hamisak azok információk, amelyek szerint gátszakadás történt volna a Duna védvonalán Vácnál - közölte a váci járási védelmi bizottság elnöke szombat kora délután. Az egyik váci hírportáltól származó, több sajtóorgánum által is átvett információról Paksi Ilona közölte: a "félreérthető címválasztású" hír tartalma nem felel meg a valóságnak, ugyanakkor pánikkeltésre alkalmas.

17:14
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Nem számítanak komoly bajra

Komoly bajra nem kell számítani Budapesten a dunai árhullám miatt, de a katasztrófavédelem minden eshetőségre felkészült - jelentette be Pesti Imre, a fővárosi védelmi bizottság elnöke szombaton, amikor bemutatta a kőbányai Hungexpo területén létesített, csaknem 15 ezer ember befogadására képes fogadópontot. Pesti Imre hangsúlyozta: eddig mindössze 150 embernek kellet elhagynia otthonát a III., IV., XIII. és a XI. kerületből, de további kiköltözésekre nem számít.

 

17:22
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Százak védekeznek Koroncón

Kétszáz katona és több száz önkéntes erősíti a gátat a Győr-Moson-Sopron megyei Koroncón - közölte a Dunából érkező víz által visszaduzzasztott Bakony-ér veszélyeztette település polgármestere. A június elején megszokott 30-50 centivel szemben most 400 centimétert mutat a vízmérce. A gátakat erősítik homokzsákokkal.

17:27
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Lezárták a kerékpárutat

Lezárták a kerékpárutakat a Dunakanyarban, mert a kerékpárosok tömeges közlekedése akadályozza az árvízzel érintett településeken a védekezési munkálatokat - közölte honlapján az Országos Rendőr-főkapitányság. A biciklizők miatt közvetlen balesetveszély is fennállna, ezért a Dunakanyar valamennyi kerékpárútját lezárták, a korlátozás a Megyeri-híd északi és déli kerékpársávját is érinti.

17:33
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Nem kell több önkéntes

Elegendő az önkéntes Győrújfalun, így egyelőre nem engednek be újabb csoportokat az árvíz által leginkább veszélyeztetett szigetközi településre.

17:39
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Már a felsőrakpart is vizes

Az Origo tudósítója szerint már a felső rakpartra is szivárog víz a Batthyány térnél.

17:49
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Miskolcról mentek Leányfalura

Műszaki felszerelésekkel megrakva 5 terepjáróból álló konvoj indult el Miskolcról szombaton a Duna áradása miatt veszélyeztetett Leányfalura, hogy segítsen az árvízi védekezésben.

18:08
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Búvárok Pilismaróton

Pilismaróton csak a honvédség búvárai mehetnek az átázott gát közelébe - közölte a Magyar Honvédség (MH) Facebook-oldalán szombat délután. A tájékoztatás szerint a Komárom-Esztergom megyei helyszínen folyamatosan dolgozik egy 12 fős csoport; 6 búvár és a segítőik. A katonák feladata, hogy megerősítsék a gátat.

18:11
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Tarlós-szobor a Rómain - fotó

Forrás: MTI/Kallos Bea

18:15
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

A bámészkodók menjenek el

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) arra kéri az embereket, hogy a töltéseket és az odavezető utakat hagyják szabadon, amennyiben nem az ár- és belvízi védekezésben vesznek részt.

18:21
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Kelleni fognak a homokzsákok

A Margitsziget északi végén, a Pest felőli oldalon már tényleg csak néhány centire van a víz a parttól, úgyhogy biztosan szükség lesz a homokzsákokból rakott gátra - jelentette a tudósítónk.

18:26
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Térképpel keresnek önkénteseket

Az Árvíz 2013 Összefogás nevű Facebook csoport által összeállított térképről meg lehet tudni, melyik Duna-menti településen, budapesti kerületekben várnak önkénteseket. Az egyes térképpontok részletes információval, kapcsolati telefonszámokkal is szolgálnak.

18:29
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Nem áll meg a metró a Batthyányn

Az árvíz miatt elterelések és forgalomkorlátozások vannak érvényben a BKV járatain. A metró már nem áll meg a Batthyány téren, a szerelvények megállás nélkül továbbhaladnak a Kossuth-tér illetve a Széll Kálmán-tér irányába.

18:34
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

A főgát tart Tahitótfalun

A Tahitótfalut védő főgát teljesen rendben van. Egy most megépített új nyúlgát - amelyet csütörtökön fejeztek be - viszont nem bírta a terhelést, és átszakadt. Most a szigetre átvezető Tildy Zoltán híd lábát próbálják megvédeni, a közelben lévő Tüzép telep már víz alatt van. Ha a hidat le kell zárni, akkor a Szentendrei-szigetre már csak vízen vagy levegőben lehet bejutni. A 11-es úton már most is csak indokolt esetben lehet közlekedni, például homokszállítás miatt.
18:40
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Kiürítés Dunabogdányban - fotó

Forrás: MTI/Mohai Balázs

18:42
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Nyúlgát Tahitótfalun - fotó

Forrás: Rácz Gergely

18:46
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Nagymaroson éjjel tetőzhet a Duna

A Pest megyei Nagymaroson szombat éjjel rekord vízszinttel, 739 centiméteren tetőzhet a Duna. A polgármester és a védekezésben résztvevők szerint jól haladnak a munkálatok, felkészültek az eddigi legnagyobb vízállásra. A gátat a végleges magasságáig felépítették, most erősítik. A polgármester szerint egyelőre úgy tűnik, hogy a hátralévő 9 centimétert elbírják a gátak. A korábbi legnagyobb vízállást 2006-ban mérték, 714 centimétert volt.
19:32
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Több helyen le van zárva a 11-es

A 11-es főút melletti Halászcsárda Szentendre és Leányfalu határában 2013. június 8-án. Az árvízvédelmi munkálatok, valamint a vízátfolyások miatt a 11-es főút több szakaszán is teljes, vagy félpályás zárás van érvényben, így például Szentendrén, Leányfalun, Dunabogdánynál, Visegrádnál, Dömösnél és Pilismarótnál.

19:35
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Víz alatt a Bem tér

A hatalmas felhőszakadás, és nem egy gátszakadás miatt áll a víz a budai Bem téren szombat délután - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Kisdi Máté azt mondta, a hegyről lezúduló töménytelen mennyiségű víz okozza a problémát. Jelezte, a környéken mintegy 30 centiméteres víz áll.

19:40
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Patak a Frankel Leó utcában

19:49
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Buda lebénult

A BKK Facebook-oldalán az alábbi forgalmi változásokról tájékoztat: 
- a 9-es buszok Kőbánya felé a Margit hídra nem tudnak felhajtani, ezért a Margit körúton a Széll Kálmán térre mennek, ott megfordulnak és a Margit körút - Margit híd útvonalon térnek vissza eredeti útvonalukra,
- a 9-eshez hasonlóan közlekednek a 160-as és 260-as buszok is, először Óbuda felől a Széll Kálmán térre, majd onnan a Nyugatihoz és onnan Óbudára,
- kettévágtuk a 86-os busz vonalát, részben Bogdáni út - Széll Kálmán tér - Margit körút - Margit híd - Nyugati pályaudvar - Margit híd - Óbuda, Bogdáni út között járnak, másik részben Újbuda, Függetlenségi Park - Batthyány tér között,
- nem érintik a Batthyány teret az M2-H5 pótlóbuszok, a járatok szintén a Széll Kálmán teret a Margit körúton át érik el,
- pótlóbuszok járnak a 24-es villamos vonalán a Nagyvárad tér és a Mester utca között
- a 17-es és a 61-es villamosok újra teljes vonalon közlekednek.

19:51
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Nem bírják a csatornák

A BKK arról is írt, hogy a közúti forgalom előtt Bem József tér térségében zárva van mindkét irányban a Bem rakpart és a környező utcák, mivel a csatornarendszer a víz elvezetésére a Duna áradása miatt csak lassan képes.

19:53
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Így keresheti elszállított autóját

Az interneten is rá lehet keresni az árvíz miatt elszállított járművek tárolási helyére. Az internet mellet a rendőrség ingyenesen hívható 107-es telefonszámán, a Budapest Főváros Közterület Felügyeletének számán (06-1-301-7500) is nyújtanak tájékoztatást.

19:55
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Vízutánpótlást kap a Duna

A Fővárosi Katasztrófavédelem szóvivője, Kisdi Máté azt mondta, a hegyről lezúduló "töménytelen mennyiségű" víz okozza a problémát Buda belső kerületeiben, melyet a - Duna magas vízállása miatt - a csatornarendszer nem tudott elvezetni. A környéken mintegy 30-40 centiméteres víz áll. A helyszínre vonuló csatorna művek szakemberei a vizet átszivattyúzzák a Dunába. A víz miatt jelenleg nem járható a Bem rakpart és a környező utcák.

20:01
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Áznak a budai pincék

Az Origo Batthyány téren tartozkódó tudósítója elmondta, hogy a környezű utcákban egy csomó ház picéjébe betört a víz, az emberek kétségbe vannak esve, és nem lehet homokot szerezni. Tudósítónk szerint a Duna vize összekeveredhetett az esővízzetl, mert "iszonyú büdös".

20:04
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Áll a víz a Török utcában

II.kerület, Török utca Forrás: Klucsó Bence

20:07
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Díjat nyert a mobilgáttal

Mobilgátként használható találmányával nyert bronzérmet Szalóki Csaba szolnoki egyetemista az egyesült államokbeli Houstonban rendezett fenntarthatósági olimpián - írta szombati számában az Új Néplap. A mobilgát a gyorsan érkező és levonuló árvízzel szemben alkalmazható. A horganyzott lemezből készíthető, egyszerű kivitelezésű lapgát szerkezetéből adódóan viseli el a hidrosztatikai nyomás által keletkezett feszültséget. Az árvíz elleni védelmet a szerkezetre  helyezett és rögzített speciális fólia látja el. A könnyen mozgatható lapgát több állapotig szétnyitható, így más-más vízmagasságnál is bevethető - ismerteti a cikk a találmányt.

20:10
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Révkomáromnál már apad

Révkomáromnál szombat délután három órakor tetőzött a Duna vízszintje 888 centiméternél és nem emelkedik tovább. A folyó közel fél méterrel haladta meg a 2002-es rekordszintet. Párkánynál tovább árad a folyó, éjszakára várják a tetőzést. A várost Esztergommal összekötő Mária Valéria híd szombat reggel óta le van zárva.

20:13
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

35 ember költözik Tahitótfaluból

Tíz ingatlanból 35 embernek kellett kiköltöznie Tahitótfalun szombaton, miután megcsúszott és egy szakaszon átázott egy gát - mondta a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője. A településen lévő Tildy hídnál csúszott meg és ázott át egy szakaszon az önkormányzati gát, emiatt a víz befolyt a lakott területre. A veszélyeztetett házakat még délelőtt elhagyták lakóik. Jelenleg a védvonal erősítésén dolgoznak - mondta a szóvivő.

20:23
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Tűzoltó a Margit körúton

Margit körút Forrás: MTI/Marjai János

20:30
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Ételt osztanak Tahitótfaluban

A holnapi napon várhatóan Leányfalun és Tahitótfalun a kitelepített embereknek oszatanak ételt a krisánsok a Vöröskereszttel és a Katasztrófavédelemmel együtt. Az ételosztás a déli órákban lesz. 

20:35
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Működik a mobilgát

A szentendrei önkormányzat honlapján igyekeznek nyugtatni az embereket, cáfolni a rémhíreket. "A mobil árvízvédelmi fal rendszer minimális csurgásai egy-egy panel között teljesen normális, természetes jelenségek, melyet a szivárgó rendszer biztonsággal elvezet. A mobil gátrendszer, üzemszerűen, kiválóan működik. Aggodalomra semmi ok!"

20:40
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Ekkora dugó lett az esőtől

Az áradás miatt lezárt rakpart és az esőzés miatt patakká változott Frankel Leó utca ekkora dugó okozott az Árpád fejedelem útján.

20:44
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Friss hírek a BKK-tól

A BKK Facebook-oldalán friss közlekedési információkat osztottak meg.

- a 9-es buszok Kőbánya felé a Margit hídra nem tudnak felhajtani, ezért a Margit körúton a Széll Kálmán térre mennek, ott megfordulnak és a Margit körút - Margit híd útvonalon térnek vissza eredeti útvonalukra,
- a 9-eshez hasonlóan közlekednek a 160-as és 260-as buszok is, először Óbuda felől a Széll Kálmán térre, majd onnan a Nyugatihoz és onnan Óbudára,
- kettévágtuk a 86-os busz vonalát, részben Bogdáni út - Széll Kálmán tér - Margit körút - Margit híd - Nyugati pályaudvar - Margit híd - Óbuda, Bogdáni út között járnak, másik részben Újbuda, Függetlenségi Park - Clark Ádám tér között,
- az M2-H5 pótlóbuszok rövidített útvonalon, csak Batthyány tér és Széll Kálmán tér között járnak, a Batthyány tér és Margit híd közötti szakaszukon nem lehet közlekedni, a Margit hídtól északra közlekedik a H5-ös hév (a felszíni hév-állomásról)
- baleset pótlóbuszok járnak a 24-es villamos vonalán a Nagyvárad tér és a Mester utca között
- Budán a villamosjáratok teljes körűen újraindultak
- a bel-budai térségben jelentős torlódások alakultak ki, emiatt a 9-es, 11-es, 39-es, 86-os, 91-291-es, 160-as, 260-as buszok késésekkel közlekednek.

20:48
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Szivattyúznak Budán

Tarlós István a HírTV-ben arról beszélt most, hogy a csatornák nem tudták elvezetni a hegyekből lezúduló csapadékot, ezért állt egyméteres víz a Batthyhány, illetve a Bem téren. A víz a terekről és az utcákról eltünt, a tűzotók pedig szivattyúzzák a lenti helyiségekből a vizet - mondta a főpolgármester.

20:51
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Áder a levegőből nézte az árt

A mostani árvíz egyik tanulsága, hogy a jövőben rekordmagasságú, szélsőségesen gyors folyású vizekre lehet számítani, és a korábbi legmagasabb szinteknél is magasabb vízállások ellen kell majd védekezni az ország számos pontján - mondta Áder János köztársasági elnök Kisorosziban szombaton.   Az államfő feleségével, Herczegh Anitával együtt a Magyar Honvédség egyik Mi-17-es helikopterén a levegőből szemlélte meg az árvíz által leginkább fenyegetett térségeket és településeket. A kisoroszi leszállás után nyilatkozó Áder János hangsúlyozta, hogy az eddig mért legnagyobb értékeket meghaladó víztömeg elleni védekezés most is extra nehézségeket okoz. Az áradat levonultát követően tartósan meg kell erősíteni a védvonalnak azokat a részeit, amelyek most gyengének bizonyultak - mondta Áder.

20:55
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Nem járnak a pótlóbuszok

A H5 pótló autóbuszok nem közlekednek,Batthyány tér és Széll Kálmán tér között állomáspótló autóbuszok járnak - írta a BKK.

21:01
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Szovjet trolikkal terhelnek

A BKK elkezdte a hév-alagút födémjének terhelését, hogy mekadályozzák az árvíz miatt az alagút megemelkedését. A Duna-parton ehhez FKF-kukásautók, BKV-buszok, BKK Közút úthengerek mellett még a forgalomból kivont szovjet trolik is felvonultak.

Szovjet troli a rakparton Forrás: BKK/Fülöp Viktor

21:09
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Még 1100 katona jön segíteni

A Magyar Honvédség további 1100 katonát rendelt ki a Dunakanyarba az árvízi védekezéshez - írta a Honvédelmi Minisztérium (HM) szombat este. Az eddig bevetett erőkön felül szombat este 6 órától két váltásban további 1100 katona kezdte meg a munkát a Dunakanyar 9 településén. Ők 12 órás váltásokban kézi erővel építik a gátakat. Emellett a védekezésben résztvevő katonák létszámát a honvédség az eddigi helyszíneken is változatlanul fenntartja, vagyis az új feladatokkal és létszámmal 20 helyszínen 5700 katona vesz részt az árvízvédelmi feladatokban. További 3900 honvéd pedig készen áll arra, hogy bevonják a védelmi munkálatokba - írta a HM.

21:15
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Mi van a dunaszentpáli buzgárokkal?

Dunaszentpálon szombat délelőtt hat szakaszon a töltés átszivárgott, ezek közül három helyen már megszüntették, a további három szakaszon a szakemberek még dolgoznak a szivárgás elállításán. A tájékoztatás szerint Dunaszentpálon a gáton keletkezett buzgárokat a nap folyamán "elfogták". A talpfolyásoknál bordás kavicsos megtámasztást végeznek a védekezésben résztvevők. A gáton a figyelőszolgálat folyamatos, a helyzet stabilizálódott - írta közleményben a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

21:26
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Győrújfalun még dolgoznak

A katasztrófavédelem közlése szerint Győrújfalun a töltést erősítik, mivel a gát átázott és több helyen szivárog. Mecséren kotrógépek és szállítójárművek segítségével építik a kavics nyomópadkát. Zselykepusztán a földtöltés a magasításoknál néhány részen átázott, a szivárgások megszüntetésén és a bordás megtámasztások kiépítésén dolgoznak az árvízi védekezők. Buzgárelfogás zajlik Vámosszabadinál is. Az 1-es főút egy szakaszán, a 19-es főút és a Győrszentiváni kertváros között elkészült a nyúlgát. Szombaton egy mélyen fekvő részen folytatódott a térségben a nyúlgát további kiépítése.

21:30
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Százhalombattán is árad

A Duna vízszintje Százhalombattánál délutánra meghaladta a 2002-ben mért eddigi legmagasabb, 860 centiméteres értéket, a szakemberek 864 centiméteres vízállást jelentettek. A 885-895 centiméteres tetőzést hétfő éjjelre várják.

21:35
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

A külügyet védték

Egy olvasónk, Zsolt írt levelet a budai felhőszakadásról. Szerinte a hatóságok sokáig nem törődtek a Fő utcában és a Batthyhány téren levő műemléki védelem alatt álló épületekkel, mert inkább a Külügyminisztérium Bem téri épületét védték. 

21:43
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor dolgokat néz

Újabb videó került fel a miniszterelnök Youtube-csatornájára. Orbán Viktor motorcsónakozik, mentőmellényben nézi meg a védekezési munkálatokat és búvárokkal cseveg.

Forrás: Miniszterelnökség

21:50
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Áder a gáton

Áder János kisorosziban, egy katonai helikopteren egy térképen szemléli az árvizi védekezést Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

21:56
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Csepelen csalnak

Csepelen az árvízzel érintett területen megjelentek az "önkéntes" katasztrófavédők, akik a katasztrófavédelem, az önkormányzat vagy az árvízi védekezésben résztvevő szervek, cégek képviselőinek adva ki magukat ellenszolgáltatás fejében szippantást és egyéb szolgáltatásokat ígérnek a lakóknak - mondta a helyi védelmi bizottság elnöke, valamint a kerület polgármestere szombat kora este. Dudás Zoltán Szilárd és Németh Szilárd az Önkormányzati Sajtószolgálaton keresztül tett felhívásukban arra kérik a csepelieket, hogy ne engedjék magukat félrevezetni, figyeljenek értékeikre és hívják a rendőrséget, ha hasonlót észlelnek.

22:03
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

A Pajtás is víz alatt

A Pajtás is víz alatt(Kattintson a galériáért!) Fotó: Tuba Zoltán - Origo

22:06
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Az erdészek is segíteenk

Erdészek is segítik az árvízi védekezést utak tisztításával, munkagépekkel, de volt olyan erdőgazdaság, amelyik vadhúst ajánlott fel a gátakon dolgozók ellátására - írta honlapján az Országos Erdészeti Egyesület (OEE). 

22:15
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Terhelik az alagútat

Terhelik az alagútat Fotó: Tuba Zoltán - Origo

22:20
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Fesztiválhangulat a belvárosban

A Roosvelt téren a 2-es villamos alagútjánál körülbelül két centiméter hiányzik ahhoz, hogy a tetőt áztassa a víz. A környéken fesztiválhangulat uralkodik, áthallatszik a Belvárosi Fesztivál zaja, közben az emberek a budai naplementében gyönyörködnek - jelentette helyszíni tudósítónk.

22:30
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Aluljáró Budán

Margit-hídi aluljáró Fotó: Tuba Zoltán - Origo

22:37
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Dunaföldváron végeztek

Dunaföldváron szombaton délutánra elkészült a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság által előírt magasságú gát, lakóház nincs veszélyben - mondta Horváth Zsolt polgármester. Közel két kilométer hosszan építettek védművet 22 ezer homokzsákból. Az egykori úttörőtábor, a kajak-kenu szakosztály bázisa, a jacht kikötő, a strand- és gyógyfürdő, valamint a szennyvízrendszer védelméről kellett gondoskodni a Tolna megyei településen - sorolta a polgármester. Hozzátette, lakóház nincs a veszélyeztetett területen. Dunaföldvárnál a vízállás jelenleg 647 centimétert a vízügyi igazgatóság adatai szerint, az előrejelzések szerint a folyó 730 centiméteren tetőzik, az ideiglenes gátat 750-re méretezték.

22:45
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Állattartó gazdaság Esztergomnál

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

22:52
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Nem fértek a tűzoltók

Egyre több minden derül ki a délutáni budai káoszról. Egyik olvasónk, János azt írta, hogy kocsival bentragadtak a budai felső rakparton, amikor jött a víz, és a tűzoltó autók alig tudtak bejönni, mert a szorosan egymás mögött álló kocsik nem tudtak félrehúzódni.

23:00
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Ázott a vár is

A Várban is áztak - Lovas út Fotó: Tuba Zoltán - Origo

23:04
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Mi az a töltésmeghágás?

Az állapot, amely akkor következik be, ha a kialakuló árvízszint magasabb, mint a töltés koronaszintje, és a víz azon átömlik.

23:10
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Áder jósol

Áder János megnézte a kisoroszi gátat, ahol azt mondta, hogy a helyzet egyik tanulsága, hogy a jövőben rekordmagasságú, szélsőségesen gyors folyású vizekre lehet majd számítani. Éppen ezért a korábban mért legnagyobb szinteknél is magasabb vízállások ellen kell majd védekezni az országos számos pontján - mondta Áder, aki hangsúlyozta, hogy a mostani védekezés is extra nehézségeket okozott, és az áradat levonultát követően tartósan meg kell erősíteni a védvonalnak azokat a részeit, amelyek most gyengének bizonyultak. Győrújfalunál is az okozza a problémát, hogy egy visszabontott töltést kellett gyorsan újraépíteni. Ha egy év múlva jött volna ez az ár, akkor ott az új védőművek megfelelően tudták volna biztosítani a védelmet. Ezért ezeket a munkákat el kell végezni, és ahol lehet uniós forrásokat kell hozzájuk igénybe venni - mondta a köztársasági elnök.

23:13
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Áder és Áderné a gáton

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita az árvíz által fenyegetett Kisorosziban Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

23:20
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Nem csak zsákkal él az ember

Az árvízi védekezésben résztvevők számára fognak élelmiszer-ellátmányt készíteni vasárnap Budapesten - írják a Árvíz 2013 Összefogás Facebook oldalán. Élelmiszer felajánálásokat és segítséget is fogadnak a Keleti pályaudvar mellett található Mosonyi utcában. A délután egy órakor kezdődő munkára Sipos Zoltán koordinátornál lehet jelentkezni a 06-20/498-6847 telefonszámon. Az élelmiszer elszállításáról a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Katolikus Karitász fog gondoskodni.

23:25
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Mi változik a tömegközlekedésben?

Ebben a cikkünkben megnézhetik.

23:29
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Öröm az ürömben

Szivárvány a parlament felett Forrás: MTI/Lakatos Péter

23:36
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Kerülőúton Dunakeszibe

Dunakeszi határában már elhagyta a medrét a Duna. Egyik olvasónk levele szerint a Váci útba torkolló Fő út és a Duna-part közt húzódó terület már víz alatt van. A kettes főút a Pallagi út végénél található bevásárlóközpontoktól egészen az M0 és Váci útnál található körforgalomig le van zárva a közlekedés. A rendőrség kerülőútra tereli az arra tartókat.

23:42
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Mi az a nyúlgát?

Folytatjuk az árvízvédelmi gyorstalpaló kurzusunkat. A nyúlgát ideiglenes jellegű, földből vagy földből és földes zsákból, valamint földből és pallókból rövid idő alatt létesíthető, kis méretű (50-60 cm koronaszélességű) gát, melyet a töltés koronáját meghaladó magasságú árvíz esetén - töltésmeghágás ellen - építenek. Gyakran alkalmazott formája a homokzsákból épített nyúlgát. A nyúlgátat a gátkorona vízoldali élén építik. A nyúlgát magassága általában 60-70 cm. A nyúlgát a kiöntött árvíz lokalizálására is alkalmazható.

23:47
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Eső után FKF

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a felhőszakadás utáni vízivárosi állapotokról tett fel videót.

23:52
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Galéria a budai árról

Patak a Gyorskocsi utcában
A képre kattintva galéria nyílik Fotó: Tuba Zoltán - Origo

23:56
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Már a károkat mérik fel

A vis maior keret terhére megkezdődik az árvízi károk felmérése azon önkormányzatok számára, amelyek védekezési költsége jelentősen meghaladja az önkormányzat költségvetési lehetőségeit. A természeti csapások kárainak enyhítésére több milliárd forintos keret áll az önkormányzatok rendelkezésére - írta a Belügyminisztérium.

00:02
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Sok hús jött Hevesből

Heves megyében működő élelmiszeripari cégek, több mázsa élelmiszert juttattak el szombaton az árvízi védekezésben résztvevőknek. A megyei sütőipari társaság közel egy mázsa szeletelt kenyeret és több láda friss sajtos pogácsát, a Detki Keksz Kft. csaknem két mázsa kekszet, az egri Pásztor-Hús Kft. 30 kilogrammnyi füstölt húsárut, az édesipari terméket gyártó Stühmer Kft. tejcsokoládét küldött a védekezésben Nyergesújfalun részt vállaló Heves megyei katasztrófavédőnek - mondta az adománygyűjtésben közreműködő Heves Megyei Kormányhivatal médiareferense.

00:10
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Mi az a lokalizálás?

A víz kártétele elleni védekezésnek az a formája, amely a károkat kisebb területre igyekszik korlátozni. Különösen fontos a lokalizálás árvízvédelmi töltések átszakadása esetén. A lokalizálás előre megtervezett és kiépített művek (pl. lokalizáló gátak) segítségével vagy ideiglenes jellegű létesítményekkel érhető el. Lokalizálás szempontjából nemcsak vízügyi létesítmények, hanem utak, vasutak vagy természetes terepvonulatok is figyelembe veendők.

00:15
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Térkép a budapesti kerülőkről

A BKK összeállított egy térképet a Dél-Buda és Észak-Buda közötti jelentős közúti forgalomkorlátozásokról, javasolt kerülőutakról. A térkép itt elérhető (pdf). 

00:20
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Így nézett ki a Fő utca

00:25
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor gátat nézett

Orbán Viktor kormányfő szombaton késő este Esztergomban ellenőrizte az árvízi gátak állapotát, ahol éjszaka várható a Duna tetőzése. A kormányfő vasárnap reggel az esztergomi Kossuth-hídnál tart vezetői értekezletet Pintér Sándor belügyminiszterrel, Hende Csaba honvédelmi miniszterrel és Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgatóval. A tanácskozáson értékelik az árvízi védekezés helyzetét, majd 8 órakor sajtótájékoztatót tartanak a helyszínen.

00:34
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Ideiglenes szállás Szentendrén

Ideiglenes szállást nyitott Szentendrén a Református Szeretetszolgálat. Közleményük szerint a katasztrófavédelem kérésére egy 25 ember befogadására alkalmas átmeneti szállást nyitottak. Itt elhelyezték a Szentendrén dolgozó, de más településekről érkező polgárőröket, akik a szállás mellett ellátást is kapnak a reformátusoktól.

00:41
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Mi az a csurgás?

Ha gátakba szerves anyag, pl. fagyökér kerül, vagy valamely állat a gáton át járatot készít, a gát e helyén csurgás keletkezik.

00:45
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Katonaesküvő a gáton

A győrújfalui gáton mondta ki a boldogító igent szombaton egy katonapár. A katona eredetileg is szombaton vette volna el menyasszonyát Füssy Csaba zászlós, és mivel menyasszonya is katona, és mindketten a gáton vannak Győrújfalunál, a katasztrófavédelem képviselője a helyszínen ünnepélyes keretek között adta össze őket - írja a GyőrPlusz.hu.

00:50
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Felállt a BKK-s hadoszlop

A Bem rakpart alatt levő HÉV-alagút terhelésére felállt egy seregnyi behemót jármű. Trolik, buszok, teherautók igyekeznek védeni az alagutat az ár nyomásától. Képeket a BKK Facebook-oldalán lehet nézegetni a BKK-s hadosztályról.

01:19
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Szúnyogriasztót kapnak a gáton

A győrújfalui gát megerősítésén dolgozó több mint 250 embernek ételt, gyümölcsöt, csokit, ásványvizet, továbbá - a dolgozók kérésére - szúnyogriasztót is visz az Ökumenikus Segélyszervezet. A faluból kitelepítettek számára szombaton segítőpontot is létrehoztak a győrújbaráti evangélikus parókián. Az összefogáshoz a www.segelyszervezet.hu oldalon online adományozással lehet csatlakozni, csekket a 06 (1) 205 39 55-ös telefonszámon lehet kérni, átutalással pedig a 11705008-20464565-ös számlaszámra "árvíz" megjelöléssel lehet küldeni az adományokat.
01:20
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Zacskós víz a Dunakanyarban

Újabb településen segítik zacskós vízzel a biztonságos ivóvízellátást. Dunabogdányban II. fokozatú ivóvíz korlátozást rendeltek el, miután több kutat áramtalanítani kellett. A település ivóvízellátásához szükséges mennyiség harmadát így is biztosítani tudják, a kieső mennyiség pótlására a helyi vízszolgáltató összesen 3800 liter mennyiségben bocsájtott rendelkezésre zacskós vizet. Továbbra is csak forralás után ajánlott fogyasztani a csapvízből Dömösön, Pilismaróton és Dobogókőn. A településeken zacskós vizet osztanak és lajtoskocsik is segítik az ellátást. A körzetben a háziorvosi és gyógyszertári ügyeletet is átszervezték.

01:40
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Tűzoltók őrzik a gátat

Egész nap homokzsákokat készítettek Tahitótfaluban, a nap során többször elfogyott a zsák, most is egy újabb szállítmányra várnak - írta Gergely nevű olvasónk. Homokból egyelőre nincsen hiány. A parkolót és a 11-es utat is tudják tartani, autóval végig járható az út. Tótfaluban egy új nyúlgátat építettek az út védelmében, ezt éjszaka a tűzoltók fogják védeni. Ha a töltés nagyon átázik, akkor a nehezebb járműveket le fogják tiltani a hídról.

01:47
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Los Angeles velünk van

Több szervezet is gyűjtést indított a magyarországi árvízi helyzet károsultjai számára Los Angelesben - adta hírül a Los Angeles-i Magyar Főkonzulátus és Los Angeles-i Magyar Ház. "Segítsünk az árvíz ellen küzdő Magyarországnak! Ha testben nem is lehetünk a gátakon, lélekben igen! Tartsunk Össze Magyarok!" - fogalmaztak.

01:50
június 08, 2013
Vágólapra másolva!

Így látták a napot Bakondiék

Az Országos Katasztrófavédelmi Foigazgatós grandiózus összefoglalót tett fel a honlapjára. Ebbol többek között kiderül, hogy

  • a ma hajnali 907 centiméteres tetozés után a Duna Nagybajcsnál már apad, a 20 órás vízállás szerint 890 centiméter a folyó magassága. Komáromnál ma várják a tetozést 845 centiméteren, öt centiméteres plusz-mínusz eltéréssel. A folyó vízállása a városban 18 és 20 órakor is ennél a magasságnál járt. A Duna a 20 órai adatok szerint Komáromnál 845, Esztergomnál 809, Nagymarosnál 739, Budapestnél 871 centiméteren állt.
  • a forgalomkorlátozások hossza közúton az árvíz és a védelmi munkálatok miatt 156.4 kilométer. Ötvenegy utat kellett teljes és tizennégyet fél szélességben lezárni.
  • jelenleg 760 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség hazánkban. Elsofokú védekezés 179, másodfokú 277, harmadfokú 113, rendkívüli védekezés pedig 191 kilométeren van.
  • Gyor-Moson Sopron megyében 254 lakót, Komárom-Esztergom megyében 125 lakót, Pest megyében 432 lakót, míg Budapesten 188 lakónak kellett elhagynia otthonát.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!