A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Egy hungarocellfej elvitte a napot - a parlament percről percre

Események

Vágólapra másolva!
A parlament hétfői ülésén mindenki elítélte a Szolidaritás vasárnapi Orbán-szobor-döntését. Az MSZP elhatárolódik, a Fidesz szerint ezzel meggyalázták az '56-osok emlékét, Rétvári Bence szerint pedig ilyet még a Jobbik sem csinált volna. A Jobbik normatívabűnözésről, az MSZP kormány közeli offshore-lovagról, a Fidesz pedig ismét a rezsicsökkentésről beszélt. A parlament kétnapos ülésén két új jegyzőt választanak a képviselők, és megszavazzák a Nemzeti Választási Bizottság új tagjait. Varga Mihály pedig benyújtotta 2014-es költségvetést.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül37 bejegyzés
14:25
szeptember 30, 2013
Vágólapra másolva!

A DK szobor helyett rendszert döntetne

Vadai Ágnes, a DK alelnöke tartott sajtótájékoztatót nem sokkal dél után a Parlamentben, ahol túl sok izgalmas dolog nem történt. Talán csak annyi, hogy egy újságíró kolléga megkérdezte, mit szól a kínos vasárnapi szobordöntögetéshez a DK, mire Vadai azt mondta, hogy "a DK nem Orbán szobrot, hanem Orbán-rendszert szeretne dönteni".

14:40
szeptember 30, 2013
Vágólapra másolva!

Mesterházy: Nem az én ízlésemnek megfelelő

Mesterházy Attila is beszélt a hétfői ülés előtt. Az MSZP elnöke gyakorlatilag elismételte a párt aktuális üzeneteit. Elmondta, hogy az MSZP differenciált rezsicsökkentést szeretne, energiahatékonysági programot indítana, csökkentené az alapvető élelmiszerek áfáját, valamint eltörölné az egykulcsos adót. Mesterházy a vasárnapi szobordöntésről is beszélt. "Nem az én ízlésemnek megfelelő, nem tetszik" - mondta.

14:50
szeptember 30, 2013
Vágólapra másolva!

Új jegyzők jönnek

Nem egy, hanem rögtön két jegyzőt is választ a parlament hétfőn. Tíz helyett ugyanis most csak nyolc jegyző van, ketten különböző okok miatt lemondtak a napokban. A múlt héten Szilágyi Péter PM-es képviselő jelentette be a lemondását a jegyzői posztról, de ezzel csak megelőzte, hogy lemondassák, az LMP-frakció újjáalakulása miatt ugyanis az LMP-nek jár ez a poszt. Schiffer András frakcióvezető elárulta, hogy Osztolykán Ágnest jelölik. A másik távozó, a KDNP-s Vejkey Imre, aki csak pár hónapja lett jegyző. Helyette Spaller Endre lehet a befutó 

14:52
szeptember 30, 2013
Vágólapra másolva!

Napirend előtt

Napirend előtt minden frakció kihasználja a lehetőséget, hogy valami fontosról beszéljen. Kormánypárti beszédeket hallhatunk majd a siketek világnapjáról (Tapolczai Gergely) és a nők jogairól (Harrach Péter), míg a rezsit szokatlan módon nem a Fidesz, hanem Vona Gábor hozza szóba. Az LMP-s Lengyel Szilvia felszólalásának rejtélyes címe van, így fogalmunk sincs, miről fog szólni (Az "irányított szerencse", avagy a jó elvtársak mindent megkaphatnak?), míg az MSZP-s Tóbiás József aktuális kérdésekről fog beszélni.

14:55
szeptember 30, 2013
Vágólapra másolva!

Jönnek a választási guruk

Hétfőn választják meg a képviselők a Nemzeti Választási Bizottság új tagjait - az eddigi testület, az Országos Választási Bizottság ezzel megszűnik. Áder János köztársasági elnök pénteken őket javasolta NVB-tagoknak: Tóta Áronné Zentai Ildikó, Patyi András, Csenterics Ferenc, Boda Pál és Fábián Adrián, illetve az eddigi OVB-tagok közül Bozsóki Éva és Sasvári Róbert. Ők pedig póttagok lehetnek: Bodnár Eszter, Lugossy-Sági Krisztina és Rádi Péter. Kétharmad kell a megválasztásukhoz, de ha valamiért ez nem sikerülne kétszer, harmadik alkalommal elég a feles többség is. Ha a parlament hétfőn megválasztja őket, akár aznap alakuló ülést tarthatnak, amelyen megválasztják maguk közül a testület elnökét és elnökhelyettesét. A parlament által választott tagok mandátuma kilenc évre szól. 

14:58
szeptember 30, 2013
Vágólapra másolva!

Lesz új Normafa

Hétfőn szavaznak a képviselők a Normafa-törvényről, amely szabályozza, milyen körülmények között lehet fejleszteni a területet, és milyen épületeket lehet építeni a Normafára. A fejlesztés egyik legnagyobb visszhangot kiváltó épületéről, az engesztelő kápolnáról végül azt írja a javaslat, hogy legfeljebb ötszáz négyzetméter lehet az alapterülete, és 15 méter magas lehet a kápolna.

15:06
szeptember 30, 2013
Vágólapra másolva!

Késnek

Mint legtöbbször, így most sem sikerül időben elkezdeni az ülést. Nincsenek is bent olyan sokan.

15:16
szeptember 30, 2013
Vágólapra másolva!

Irányított szerencse

Fény derült a rejtélyes című felszólalás tartalmára. Az LMP-s Lengyel Szilvia a különböző korrupciógyanús ügyekről beszél nagyon indulatosan, mintha felhúzták volna. Szerinte ezekben az ügyekben az irányított szerencse módszerével döntenek. Ilyenek a földpályázatok ügye vagy a trafikügy is. "A fölpályázati rendszerrel a lakosság nagy többségét cserbenhagyják, miközben kevesek érdemtelenül előnyhöz jutniuk" - mondta Lengyel Szilvia, aki szerint a helyi fiatal pároknak kellene földhöz jutni. "Az országnak olyan kormányra van szüksége, ami nem téveszti össze a magánérdeket a közérdekkel. Lépjen végre a politika helyébe a szakmaiság a földügyben" - zárta felszólalását az LMP-s képviselő.

15:24
szeptember 30, 2013
Vágólapra másolva!

Új reménység

A Fidesz új reménysége, a VM új államtitkára, a fiatal Bitay Márton reagált az LMP-s kritikákra. Válaszában a földpályázatok kapcsán szokásos kormányzati paneleket puffogtatja, miközben higgadtságra inti az indulatos Lengyel Szilviát. Szerinte a kormány a kisgazdaságokat támogatja a nagybirtokkal szemben.

15:28
szeptember 30, 2013
Vágólapra másolva!

Torlasz a Házban

Piros szalagokkal és egy táblával torlaszolta el a Párbeszéd Magyarországért Párt a parlament üléstermének egyik bejáratát, hogy tiltakozzon a hajléktalanok fővárosi utcákról való kitiltása ellen, amelyről hétfőn szavaznak. A torlaszt hamar elbontották. A hírt itt olvashatja.

Forrás: Együtt-PM/Járdány Bence

15:32
szeptember 30, 2013
Vágólapra másolva!

Jelbeszéd napirend előtt

Nem emlékszünk rá, hogy volt-e valaha olyan a Parlamentben, hogy valaki egy napirend előtti felszólalást jelbeszéddel mondon el. Most ez történt, ugyanis fideszes Tapolczai Gergely jelbeszéddel méltatja a kormány siketekért tett lépéseit a Siketek Világnapja alkalmából. A felszólalást a következőképpen kell elképzelni: a siket képviselő jelel, miközben egy erősen dohányos női hang fordítja a beszédet.

15:35
szeptember 30, 2013
Vágólapra másolva!

Soltész is megemlékezik

Soltész Miklós reagál a kormány részéről. Ő is sorolja, mennyi mindent tett a kormány a siketek közösségéért, "ráadásul az EP-ben is ül egy magyar siket képviselő" - mondta az EMMI szociális államtitkára, aki külön felhívja a figyelmet a siketvakok közösségére is.

15:40
szeptember 30, 2013
Vágólapra másolva!

Harrach: Ez alpári volt

"Ez a baloldali kampány eddigi mélypontja volt, alpári dolog volt. Bajnai nagy szívességet tett baloldali riválisainak" - kezdte felszólalását Harrach, aki eredetileg nem a szobordöntögetésről, hanem a nők egyenjogúságáról akart beszélni. De nem is húzza sokáig, rögtön rátér eredeti témájára. Szerinte alaptalan, hogy a kormánypárti képviselőket tahónak tartják. "Mi a nőket tiszteljük, az egyenjogúság elismerése mellett a különbözőséget is tiszteljük" - mondta Harrach, aki ezzel az anyaságra utal. Szerinte az anyaság a nő önmegvalósításának legbiztosabb útja, majd a kormány családpolitikáját méltatja.

15:50
szeptember 30, 2013
Vágólapra másolva!

Vona: Önöket licencelték

A Fidesz lenyúlta a Jobbik programját - nagyjából így foglalható össze Vona Gábor pártelnök felszólalása, aki egy 2010-es jobbikos közleményt idézett, ami a közszolgáltatók államosításáról szól. "A Jobbik mindent támogat, amit a nemzeti érdeket szolgálja, de ezt nem" - mondta Vona, aki az E.ON-vásárlást kritizálja, és azt, hogy az MSZP visszavonulút fújt a vizsgálóbizottság felállításától. (Az MSZP előbb támogatta, majd visszavonta a támogatását az E.ON felvásárlását vizsgáló bizottság felállítására. Az MSZP azért nem támogatta, mert nem akart összeállni a Jobbikkal.) "Önöket nemzetközi licenc alapján hozták létre" - kritizálta a Fideszt a Jobbik elnöke, aki szerint a Jobbikot nem mások hozták létre, hanem az emberek, akiknek elege lett az elmúlt húsz évből.

15:55
szeptember 30, 2013
Vágólapra másolva!

Ne Berlinben és Moszkvában döntsenek!

A kormány részéről Fónagy János reagál. Szerinte azért döntöttek az E.ON felvásárlásáról, mert tarthatatlan volt az az állapot, hogy az ország gázellátásáról egy orosz és egy német óriáscég dönt Moszkvában, illetve Berlinben. Az NFM államtitkára ezután a rezsicsökkentést méltatja: az emberek támogatják, lesz újabb csökkentés, új, fogyasztóközpontú szemlélet lesz a közszolgáltatásokban.

16:00
szeptember 30, 2013
Vágólapra másolva!

Már papír is van a csalásról

"Aki háborút hirdet, annak nincs ideje az építkezésre" - kezdte felszólalását az MSZP-s Tóbiás József, aki ezzel a Fidesz-kongresszuson is hangoztatott rezsiharcra utalt. Tóbiás szerint érdekes, hogy a kormánypárt gyűlésén nem volt szó az 500 ezer éhező gyermekről, a tömeges elbocsájtásról, az elmaradt nyugdíjemelésről. Tóbiás a bajai választást is szóba hozta. "Kimondatott, hogy önök felrúgták a választási törvény legszentebb passzusát, és erről most már papírjuk is van" - mondta a képviselő, aki szerint a következő választáson "a kormányt leváltani fogjuk, és nem ledönteni, mert mindaz, ami a hétvégén történt, az vállalhatatlan a szocialisták számára, nem adjuk a nevünket hozzá".

16:07
szeptember 30, 2013
Vágólapra másolva!

Rétvári: Ez durva volt

"Ez a Jobbiktól is durva lett volna" - reagált Rétvári Bence Tóbiás felszólalására, aki úgy véli, hogy a vasárnapi akciókkal meggyalázták többek között az '56-osok emlékét is. "Azok a pártok, amelyek szólásszabadságért kiáltanak, azok most hungarocellfejeket rugdosnak a földön" - mondta Rétvári, aki szerint Baján "egyértelmű volt az állampolgárok döntése, de mi nem fordultunk a törvényszékhez, mert furcsa lenne, ha a győztes fordulna bírósághoz". Rétvári egy kicsit elmúltnyolcévezett is a végén: az MSZP emelte a gáz árát, csökkentette a nyugdíjakat, nem emelte a minimálbért.

16:19
szeptember 30, 2013
Vágólapra másolva!

Lenyúlták a takarékokat

Az MSZP-s Tukacs István a Takarékszövetkezetek lenyúlásáról interpellálja az NFM államtitkárát. Tukacs röviden felvázolja az államosítás történetét, de szerinte ez az egész nem szól másról, minthogy magánszemélyeket hozzanak helyzetbe. A képviselő arra kíváncsi, hogy miért van szükség erre az egészre, miért kellett megsérteni a tagok jogait, és mit csinál a Magyar Posta tulajdonosként.

16:24
szeptember 30, 2013
Vágólapra másolva!

Nem működtek jól a takarékok

Fónagy János szerint azért volt szükség a takarékszövetkezeti rendszer átalakítására, mert egyszerűen nem működött jól az egész. "Igaz az, hogy a kormány jogszabállyal igyekezett garantálni azt, hogy a kkv-k megfelelő hálózatból juthassanak hitelhez" - ismerte be kissé eufemisztikusan az erőszakos államosítást az államtitkár, aki ezután tovább magyarázta a magyarázhatatlant (erről itt olvashat bővebben). Tukacs István nem fogadta el a választ, a parlament viszont igen.

16:30
szeptember 30, 2013
Vágólapra másolva!

Kiakadt az ígéretszámláló

A jobbikos Apáti István kiakasztotta az Origo virtuális ígéretszámlálóját. Interpellációjában 30 százalékos rezsicsökkentést, tűzifaáfa-csökkentést és élelmiszeráfa-csökkentést követelt a kormánytól. A mindig higgadt Cséfalvay Zoltán NGM-államtitkár röviden annyit reagált, hogy "amit itt a képviselő úr csinált, az kimeríti a bruttó agymosás fogalmát". Apáti nem, a parlament viszont elfogadta a választ.

16:37
szeptember 30, 2013
Vágólapra másolva!

4 órát foglalkoztak a hatásvizsgálattal

"A kormány úgy vezeti be az online pénztárgépeket, hogy többet árt, mint használ" - kezdte felszólalását az LMP-s Vágó Gábor, aki elmondta, hogy összesen 4 órát töltöttek a minisztériumban az átállás hatásvizsgálatával. Vágó szerint ez a váltás a kisvállalkozókat lehetetleníti el, majd azt sorolja, hogy milyen költségeket jelent ez a vállalkozóknak.

16:44
szeptember 30, 2013
Vágólapra másolva!

Szívatják a kkv-kat

Cséfalvay Zoltán átvehetné a halak vagy a tábortűz szerepét a tévé éjszakai programjában, ugyanis az NGM államtitkára annyira izgalmasan magyaráz a kkv-ék és a pénztárgépek viszonyáról. Vágó Gábor nem fogadta el a választ, a parlament viszont igen. "Ezzel a szaladj oda, rúgd fel, és hagyd ott jogalkotással szívatják a legkisebb vállalkozásokat" - mondta Vágó a pénztárgépes átállásról.

16:50
szeptember 30, 2013
Vágólapra másolva!

Az Origo is csökkenti a rezsit

A Fidesz rezsifelelőse a következő kérdést teszi fel éppen az NFM államtitkárának. "Várhatóan mekkora megtakarítást jelent majd a magyar háztartások számára a rezsicsökkentés november 1-jétől bekövetkező, 3. lépése?". Azt hiszem, az Origo is hozzá tud járulni a parlament, és így az önök áramszámlájának csökkentéséhez, ha erről a szópárbajról nem tudósítunk. Kevesebb leütés, kevesebb fekete a monitoron, kevesebb áram. Vagy nem?

16:56
szeptember 30, 2013
Vágólapra másolva!

Nemzeti offshore-lovagok

Az MSZP-s Lukács Zoltán egy tatabányai beruházásról beszél. Szerinte a helyi Kormányhivatalt teljesen indokolatlanul hárommilliárdért telepítették át a közeli plázába. Ezt ráadásul egy debreceni cég csinálta, amely egy ciprusi offshore cég - mondta Lukács, aki arra kíváncsi, hogy "a nemzeti offshore-lovagok" miért építhetnek, míg a rendes offshore-lovagok nem.

17:02
szeptember 30, 2013
Vágólapra másolva!

Tiszta helyzet volt

A kellemetlennek tűnő kérdést Fónagy János határozottan, papírból hadarva válaszolja meg. Az NFM államtitkára egy elég bonyolult közbeszerezési történetet mesél el. A lényeg, hogy a pályázat kizárta a tisztázatlan tulajdonosi hátteret, a nyertes tulajdonosa viszont tisztázta a ciprusi céget, mert arról nyilatkozott, hogy ő Magyarországon adózik, és nem vett ki osztalékot sem a cégből - mondta Fónagy, akinek válaszát Lukács Zoltán nem fogadta el, míg a parlament igen.

17:06
szeptember 30, 2013
Vágólapra másolva!

Normatívabűnözés!

A jobbikos Dúró Dóra az új Kazinczy. Megalkotta a normatívabűnözés szót egy zűrös alapítványi iskola (SZERSA) ügye kapcsán. Szerinte az iskola visszaél az állami támogatással. Hoffmann Rózsa követhetetlen közigazgatási okfejtésének valami olyasmi a lényege, hogy az iskola működési engedélyét már nem jogerősen visszavonták. Dúró Dóra nem, a parlament viszont elfogadta az államtitkári választ.

17:16
szeptember 30, 2013
Vágólapra másolva!

Öninterpelláció

A KDNP-s Firtl Mátyás a keleti nyitásról interpellálja a külügyi államtitkárt. (Mennyi áramot lehetne megspórolni azzal, ha nem használják a mikrofonokat, a sávszélességet ilyesmire?)

17:20
szeptember 30, 2013
Vágólapra másolva!

Technikai szünet

Véget értek az interpellációk. Latorcai János technikai szünetet rendelt el, hogy a képviselők kimehessenek az ülésteremből.

17:30
szeptember 30, 2013
Vágólapra másolva!

Magalázták az időseket

Nyakó István az Idősek Világnapja alkalmából kérdezi a szociális államtitkárt. Úgy látszik, az MSZP elővette a 1994-es vagy a 2002-es szövegpaneleket, mert a nyugdíjasoktól szerinte elvett pénzeket kéri számon a kormánytól. Megalázták az idős korú szakápolókat, bírókat, orvosokat - mondta Nyakó, aki szerint Orbán saját Idősügyi Tanácsot tart fent, így érthető, hogy nem tudnak a problémákról. Soltész Miklósnak, az elmúltnyolcévezés egyik bajnokának ez nagyon magas labda. Az államtitkár szinte levegővétel nélkül sorolja, hogy mikor mit vett el az MSZP a nyugdíjasoktól.

17:43
szeptember 30, 2013
Vágólapra másolva!

Mi van az alapítványi iskolákkal?

Osztolykán Ágnes az alapítványi iskolákért aggódik. Az LMP-s képviselő szerint a kormány tudatosan ellehetetleníti őket. Hoffmann Rózsa szerint viszont egyeztetett az alapítványi iskolák szervezetének vezetőjével, akivel sikerült minden kérdést megoldani. "Több mint 30 magániskolával kötöttünk köznevelési szerződést, ami biztosítja az iskola működését" - mondta Hoffmann.

17:50
szeptember 30, 2013
Vágólapra másolva!

Vinnyognak az MSZP-sek

Rónaszékinének nem áll jól a bankározás és a tolvajozás. A fideszes képviselőnő nagyon indulatosan elmúltnyolcévezett, és az MSZP-sek nyugdíjjal kapcsolatos politikáját ekézte. "Nem csodálom, hogy vinnyognak a szocialisták idősügyben" - mondta Soltész Miklós, mire az MSZP-sek teljesen kiakadtak, hőbörögni kezdtek. Soltész ezután a kormányzati nyugdíjpolitikát méltatja.

18:00
szeptember 30, 2013
Vágólapra másolva!

A Csatáry-molinó nem bűncselekmény

Steiner Pál a Csatáry-molinóról kérdezi Polt Péter legfőbb ügyészt: "Miért nem merik alkalmazni a hivatalból történő eljárás intézményét?" Polt Péter szerint minden beadványt tartalma szerint elemeznek, Steiner írásbeli kérdését pedig feljelentésként értékelték. Az ügyészség nyomozni kezdett - meséli -, majd megállapították, hogy bűncselekmény hiányában lezárták a vizsgálatot, ugyanis a molinó csak 10 másodpercig volt kint. Steiner azon nem tud túllendülni, hogy ő nem feljelentést írt, hanem írásbeli kérdést, miközben szerinte Polt Péter politikai okokból nem nyomoz hivatalból.

18:13
szeptember 30, 2013
Vágólapra másolva!

A Jobbik és a politikusbűnözés

A normatívabűnözés után végre itt van a régi jó politikusbűnözés. Novák Előd szerint a csalárd bajai választást a fehérgalléros cigánybűnözők szervezték, ám a technikákat Izraelből importálta Ron Werber. Navracsics a Kecskeméti Törvényszék ítéletét idézi, amelyben egy szó sincs fideszes választási csalásról. A miniszterelnök-helyettes Zagyva György Gyulával és más jobbikos bűncselekményeket idéz a politikusbűnözés kapcsán, aki azt tanácsolja Nováknak, hogy egy frakcióülés keretében beszéljék meg ezeket inkább, mint a parlamentben.

18:21
szeptember 30, 2013
Vágólapra másolva!

Gyanús napelempályázat

Az LMP-s Vágó Gábor egy gyanús napelempályázatról kérdezi a miniszterelnök-helyettest. A sztori az Átlátszón jelent meg, itt olvashat róla bővebben. "Miért csak akkor vonják vissza ezeket a gyanús pályázatokat, amikor napvilágra kerülnek?" - kérdezi. Navracsics az NFÜ levelét olvassa fel, amely szerint téves adatokat jelentettek meg a honlapon, ezért visszavonták a pályázatot, és a pénzt óvodáknak adják.

18:24
szeptember 30, 2013
Vágólapra másolva!

A legunalmasabb kérdés

A nőkkel furcsa kapcsolatban levő Varga István a geszti Tisza-kastélyról kérdezi az NFM képviselőjét. Fónagy János megnyugtatja Vargát.

18:32
szeptember 30, 2013
Vágólapra másolva!

Gratulálunk a Diáksportszövetségnek!

Az MSZP-s Varga László a Balogh Gábor-féle Magyar Diáksportszövetség által írt 2,2 milliárdos testnevelési stratégiáról kérdezi Simicskó István államtitkárt. Az pénz jóval több, mint például a Testnevelési Egyetem éves költségvetése. Az államtitkár hosszas mellébeszélés után csak annyit mondott, hogy "a Diáksportszövetség EU-s pályázatot nyert, gratulálunk nekik".

18:44
szeptember 30, 2013
Vágólapra másolva!

Vége az azonnali kérdéseknek

És ezzel befejezzük a közvetítésünket. Köszönjük a figyelmet!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!