A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNAndrásfi Tibor
20:00VívásTibor Andrasfi-Koki Kano
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
20:45TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
NyílNyíl

Röntgen a baloldal nyílt töréseiről - a parlament október 28-i ülése percről percre

Események

Vágólapra másolva!
Napirend előtt az október 23-i eseményekről vitáztak a képviselők, az LMP szerint a Fidesz és az MSZP együtt tette tönkre az ünnepet, míg a Fidesz szerint az LMP hiteltelen pont azért, mert Szél a pártja mellett kampányolt, amikor az ünnepi megemlékezések miatt kritizálta a többi pártot. Emellett a KDNP a székely autonómia fontosságát hangsúlyozta, míg az MSZP demagóg érvekkel kritizálta a költségvetést. Több performansz is volt a hétfői ülésnapon: egy jobbikos képivselő közégpes láthatósági mellénnyel, míg egy LMP-s képviselő bio-ajándékkosárral lepte meg a kormánytagokat. Parlamenti hétfő.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül40 bejegyzés
13:23
október 28, 2013
Vágólapra másolva!

Fideszmaffiázás

Az ülés előtt Varju László, a DK alelnöke tartott sajtótájékoztatót. Címszavakban a lényeg: kétkarú rablók, fideszmaffia, baráti cégek, Kajmán-szigetek.

13:30
október 28, 2013
Vágólapra másolva!

Napirend előtti rezsicsökkentés

A napirend előtti felszólalások címeiből nem sok minden derül ki. Az LMP-s Szél Bernadett Együtt tették tönkre címmel kormánykritikus felszólalását hallgathatjuk meg, és valószínűleg az MSZP-s Józsa István Vesztesek és nyertesek című monológja is hasonló témájú lesz. A kormánypártok a székely menetelésről (Kalmár Ferenc András - KDNP), valamint a pénzügyi rezsicsökkentésnek nevezett intézkedésről (Rogán Antal) fognak beszélni. A jobbikos Balczó Zoltán is gazdasági témában szólal meg, ő a cím szerint az államadósságról fogja mondani az igazat.

13:41
október 28, 2013
Vágólapra másolva!

Bűz a Ház körül

Nagyon kellemetlen szakaszába érkezett a Kossuth tére felújítása. A Parlamentbe jövet az egész tér környékén fojtogató szarszag terjeng. Valószínűleg a csatornázási munkálatok folynak. Több turista és járókelő befogta az orrát, amikor éppen kordonok között kacsázott.

13:49
október 28, 2013
Vágólapra másolva!

Für Lajosra emlékeznek

A parlamenti ülésterem közepén, ott ahol az írnokok szoktak ülni, most Für Lajos arcképe van egy gyászkoszorúval. A volt honvédelmi miniszter, MDF-es politikus múlt héten hunyt el. 

13:52
október 28, 2013
Vágólapra másolva!

Nem sokan vannak

Nyolc perccel az ülés kezdete előtt alig vannak a teremben. Schiffer András például pont most érkezett meg, és köszöntötte a fideszes Balla Györgyöt.

14:01
október 28, 2013
Vágólapra másolva!

Nulla darab MSZP-s van a teremben

Lezsák Sándor alelnök megnyitotta az ülést, a teremben viszont nincsen egy MSZP-s sem. A többi széksor is nagyon szellős.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

14:03
október 28, 2013
Vágólapra másolva!

Für Lajos megint

Lezsák házelnök Für Lajost méltatja, életrajzát ismerteti. Most épp 1972-nél jár. (Für Lajosról bővebben itt olvashat.)

14:07
október 28, 2013
Vágólapra másolva!

Még mindig Für Lajos

A ház most néma vigyázzállással emlékezik az elhunyt képviselőre.

14:13
október 28, 2013
Vágólapra másolva!

Szél: Együtt tették tönkre az ünnepet

Az LMP-s Szél Bernadett az MSZP-t és a Fideszt ekézi egyszerre. Szerinte ők együtt tették tönkre az ünnepet, mert a Fidesz a fülkeforradalomra emlékezett, míg a baloldali ellenzéki pártok saját magukkal voltak elfoglalva és nem pedig a pesti srácokkal. "Nehéz eldönteni, hogy melyik gyülekezet volt a kiábrándítobb, mert míg miniszterelnök katonai sorfal előtt mondott beszédévé pártgyűlésé silányította az állami ünnepet, addig a másik oldalon egymást szidták a pozíciókért" - mondta Szél, aki azt kéri hogy nem agresszíó kell, hanem jó kormányzati teljesítmény és konstruktív ellenzéki kritika. Szél azt mondta, hogy "amíg önök acsarkodnak, nem foglalkozik senki az emberek valós problémáival". Az LMP-s képviselő a felszólalása végén az LMP-t méltatta és arra kérte az embereket, hogy szavazzanak a pártra, ha véget akarnak vetni a jelenlegi elit uralmának.

14:19
október 28, 2013
Vágólapra másolva!

Rétvári: Nyilt törés a baloldalon

A kormány részéről Rétvári Bence reagál. A KIM államtitkára azon akad fent, hogy Szél a Békemenetet szervező CÖF-től kölcsönözte felszólalásának címét: Együtt tették tönkre az országot. Az államtitkár arra az ellentmondásra is kitért, hogy miközben az LMP azon méltatlankodik, hogy politikai célokra használták ki az ünnepet, Szél az LMP-re melletti kampányolásra használta fel ugyanazt a felszólalást. "Az erős Magyarországért kiállni képes csoportosulással szemben a Duna túloldalán kormányozni képtelen társaság tartott gyűlést, akik még a felszólalási renden is összevesztek" - mondta Rétvári az ünnepi megemlékezésekről, aki szerint 23-án "egy röntgenfelvételt láttunk a baloldal nyílt töréseiről".

14:22
október 28, 2013
Vágólapra másolva!

Fontos a székely autonómia

A KDNP-s Kalmár Ferenc András a székely autonómia jelentőségéről beszél a hétvégén tartott Nagy Székely Menetelés apropóján. Kalmár szerint az EU számos régiójában és a világ más részeiben is sokaknak kivívni az autonómiát. "Kérjük a jóisten kegyelmét úgy nemzeteinkre, mint egész Európára" - zárta felszólalását Kalmár.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

14:27
október 28, 2013
Vágólapra másolva!

Semjén: Az autonómia nem kegy!

A KDNP-snek a fő KDNP-s válaszol: Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes. "Nem vagyunk alábbvalóak sem egyik más népnél sem!" - indította Semjén a felszólalását, aki szerint a mostani átrajzolás nagyon hasonlít a Ceausescu-féle átrajzoláshoz. "Az autonómia nem kegy, amit a románság a magyarságnak adományoz, hanem emberi és természeti jog" - mondta Semjén, aki úgy véli, nemzeti konszenzus kezd kialakulni az autonómia területén.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

14:33
október 28, 2013
Vágólapra másolva!

Ez a leszakadás költségvetése

Józsa István a költségvetésről beszél. "Negyvenszer emeltek adót, amivel megszegték az adócsökkentési ígéretüket" - mondta az MSZP-s poltikus, aki szerint ez a költségvetés csak Orbánnak és haverjainak tömi ki a zsebét. Józsa éppenhogy nem lélegeztetőgépezik. Összehasonlítja például a parlament költségvetését és a Mentőszolgálatét, a Kossuth tér újjáépítésének költségvetését a gyerekétkeztetésre szánt pénzzel, a kommunikációs pénzeket a hajléktalanokra költött pénzzel. Józsa szerint szociális célokra összesen is kevesebb pénzt költenek, pedig ez eddig sem volt sok. "Egy olyan költségből csökkentenek, ami korábban fel sem merült" - utalt az MSZP-s politikus a pénzügyi rezsicsökkentésre.

14:36
október 28, 2013
Vágólapra másolva!

Kreatív laptophasználat

Fotó: Tuba Zoltán - Origo
A fideszes Vécsey László kreatívan használja a laptopját.

14:38
október 28, 2013
Vágólapra másolva!

Elmúltnyolcév!

Cséfalvay Zoltán, az NGM államtitkár elmúltnyolcévezéssel és az MSZP-s szolidaritási adó igéretével vág vissza. Mesterházy egyik beszéde szerint a magas jövedelműekre az MSZP új adót akar kivetni, ami Cséfalvay szerint teljesen megalapozatlan, mert az még az átlagjövedelmet is megadóztatná.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo
Cséfalvay jegyzetei.

14:41
október 28, 2013
Vágólapra másolva!

System error

A parlamenti piros tarsalgóban elfelejtették átkapcsolni a tévét a parlamenti ülésre, így most az M1-ről hangos jazz-zene szól. A tarsalgón áthaladó képviselők tudósítónk szerint érdeklődőbben nézik, mint az ülést szokták.
14:44
október 28, 2013
Vágólapra másolva!

Újra kell tárgyalni az adósságot

A jobbikos Balczó Zoltán az államadósságról beszél. Szerinte a jelenleg fizetett kamatteher is a '90 előtti időkre vezethető vissza, ezért szükség lenne újratárgyalni az adósságot, "mert ezt nem lehet kinőni, reménytelen helyzetet eredményez". 

14:48
október 28, 2013
Vágólapra másolva!

Miért kéne újratárgyalni?

A kormány részéről ismét Cséfalvay Zoltán reagál, aki megint kénytelen egy kis közgazdaságtani órát tartani. Szerinte siker az, hogy a piacról tudjuk finanszírozni magunkat, mert így nem függünk senkitől. "Miért kéne újratárgyalni, átütemezni az adósságfizetést?" - kérdezi ingerülten Cséfalvay, aki szerint egy olyan országnak nem kell átütemezni az adósságát, aki tudja magát finanszírozni a piacról. "Ez óriási érték, ami nem olcsó, az igaz" - mondta az államtitkár.

14:52
október 28, 2013
Vágólapra másolva!

A november is a rezsicsökkentés hónapja

Rogán Antal szerint a november a pénzügyi rezsicsökkentés hónapja. A frakcióvezető szerint már az alapkamat csökkentésével is nagyon sok ember jól járt, mert alacsonyabb kamatot kell fizetniük. Emellett a 2014. januárjától érvényes ingyenes készpénzfelvétel is jól jön az embereknek - mondta Rogán, aki Józsának is odaszól, mert szerinte az MSZP-nek nincs igaza abban, hogy ez a csökkentés csak a fideszes banki és tranzakciós adó kismértékű csökkentése, ugyanis itthon mindig fizetni kellett ezért. "Az elmúlt hónapokban tapasztalhattuk, hogy a bankok nagyobb mértékben emelték a banki díjakat, mint az indokolt lett volna" - mondta Rogán, aki szerint jogszabállyal kell megváltoztatni ezt a helyezetet, így a 150 ezres értékhatárral elsősorban az alacsonykeresetűek járnak jól. A Fidesz frakcióvezetője még a végén egy kicsit elmúltnyolcévezik is egy kicsit.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo
Rogán órával és tablettel.

14:59
október 28, 2013
Vágólapra másolva!

Napirendről szavaznak

Darálnak, elutasítanak, megszavaznak. Egyetlen izgalmasabb fejlemény, hogy Szél Bernadettet az LMP-frakcióvezető-helyettesévé nevezték ki.

15:10
október 28, 2013
Vágólapra másolva!

Szél Bernadett két felszólalás között

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

15:14
október 28, 2013
Vágólapra másolva!

Valódi rezsicsökkentést!

Az MSZP-s Harangozó Gábor egy korábban benyújtott javaslatukat kéri számon a kormányon. Az MSZP azt szerette volna, ha több pénzt fordítottak volna a lakások energiahatékonyságának növelésére és a megújuló energiaforrásokra. Harangozó szerint ez valódi rezsicsökkentés lett volna, de a javaslatot a kormány elutasította arra hivatkozva, hogy az EU nem engedi ezek támogatását. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes reagált a kormány részéről. Szerinte pont az MSZP-kormány volt az, aki úgy alakította az EU-s pályázatokat, hogy energetikai célú lakásfelújtásokat nem lehet támogatni. "A gáz árát 15x az áram árát pedig 9x emelték" - mondta Semjén, aki szerint a kormány nem enged teret a korrupciónak sem az EU-s pénzek felhasználásánál. Semjén még "a történelmi léptékű rezsicsökkentésről" is beszélt, ami mindenkit érint. Harangozó nem, a parlament viszont elfogadta Semjén válaszát.

15:22
október 28, 2013
Vágólapra másolva!

Hende és az Apple

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

15:31
október 28, 2013
Vágólapra másolva!

Miért nyúlnak a várólisták?

A jobbikos Sneider Tamás a kórházi váróslistákról kérdez. Szerinte a várólisták még sosem voltak ilyen hosszúak, amiért a kormány a hibás, és nem csinál semmit, csak türelmet kér mindenkitől. A jobbikos képviselő a nyugati műtéti lehetőségekről is beszél, "bár itt igencsak zsebbe kell nyúlni". A legprofibb elmúltnyolcévező, Halász János Emmi-államtitkár reagál, de furcsa módon most nem elmúltnyolcévezik. Illetve egy kicsit mégis. Az államtitkár a várólisták rendszeréről beszél, ami szerinte ez nagyon pontos rendszer, és érvényesül az egyenlő hozzáférés esélye, de szükséges a listák pontosítása, folyamatos frissítése. "Súlyosabb ez a kérdés, minthogy ezt elmúltnyolvévezéssel intézzük el" - mondta önkritikusan az államtitkár, aki pontosította a jobbikos képviselő által felsorolt várólista adatokat is. Sneider Tamás nem fogadta el az államtitkári választ, a parlament viszont igen. (A várólisták hosszáról itt olvashat bővebben.)

15:37
október 28, 2013
Vágólapra másolva!

Hol a paksi lé?

Szél Bernadett Paksról beszél. Szerinte a Fidesz el akarja adósítja az országot, mert nincs 3-4 ezer milliárd egy új blokk megépítésére. Az LMP-s képviselő szerint a kormány a 2003-as nukleáris üzemzavar részleteit is elhallgatta, nem tudni arról, hogy mennyibe került. Szél szerint nem látni, hogy kit terhel a felelősség és ki fizetett a balesetért. "Kérem nyugodjon meg, minden racionális és megválaszolható kérdésére választ fog kapni" - kezdi tapssal kísért válaszát Fónagy János, aki elmondta, hogy a baleset költségeit mind az utolsó fillérig a Franatom nevű cég viselte, de az üzleti titoktartás kötelezi a kormányt. Az államtitkár szerint az atomenergia hit kérdése, mert "van, aki hisz benne, és van, aki nem", ráadásul ez olcsóbb mint a többi energiaforrás.

 

15:49
október 28, 2013
Vágólapra másolva!

Ócsa vagy a Rózsadomb?

Simon Gábor az ócsai lakópark koncepcióját szidja. Szerinte az egész kudarcot vallott. "Ennyi pénzből penthouse lakásokat lehetett volna venni a Rózsadombon" - mondta Simon. Fónagy János NFM-államtitkár válaszában a kormány devizahiteleseket segítő intézkedéseit sorolja.  "Ha csak egy emberen tudtunk segíteni már az siker" - mondta Fónagy, akinek válaszát nem fogadta el az MSZP-s Simon, a parlament viszont igen.

15:49
október 28, 2013
Vágólapra másolva!

Szigorúbb büntetést Baja miatt!

Gulyás Gergely a bajai videóról beszél. A fideszes képviselő elmondja a hamis videófelvétel történetét, a videó szerinte "első ránézésre is egyértelműnek kellett lennie, hogy ez egy hamisítvány", ami csak arra volt jó, hogy a választási csalás bélyegét rásüssék a fideszesekre. Gulyás arra kiváncsi belügyminisztérium képviselőjétől, hogy kik voltak a videó megrendelői, mert ilyen bizonyítékhamisítás még nem volt a rendszerváltás óta. Kontrát Károly, a BM-államtitkára szintén felidézi a bajai videó történetét, újdonságokat nem mond. "Az MSZP ezzel a videóval próbált válaszási csalást kreálni" - mondta az államtitkár, aki szerint a rendőrség törvényesen és eredményesen végzi a feladatát a jövőben is. Gulyás elfogadta a választ, és azt mondta, hogy szeretné, hogy szigorúbban büntessék az ilyen bizonyítékhamisításokat.

16:01
október 28, 2013
Vágólapra másolva!

A kormány főszponzora a Közgép?

A jobbikos Kepli Lajos egy veszprémi közbeszerzés kapcsán ekézi a Közgép szerepét az állami közbeszerzéseken. Ott Navracsics Tibor közgépes láthatósági mellényben avatott. Kepli szerint a Közgép a sportcsapatokhoz hasonlóan, szponzorai a kormánynak, a beruházásokért cserébe szponzorálja a Fidesz kampányát. A kormány részéről Rétvári Bence nevetségesnek, bugyutának tartja a vádakat, szerinte inkább örülni kellene a beruházásoknak. A KIM-államtitkára ezután a külföldi kampányadományok tilalmáról és a kampányfinanszírozási reformról beszél. "A Közgép árbevétele, amióta önök kormányon vannak, folyamatosan sokmilliárddal nő" - mondta Kepli, aki Navracsics Tibornak egy láthatósági mellényt is hozott, amin a Fidesz-Közgép mutyikormány felirat látható. Az államtitkári választ a képviselő nem, a parlament viszont elfogadta.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo
Rétvári átveszi a jobbikos ajándékmellényt.

16:10
október 28, 2013
Vágólapra másolva!

Öninterpelláció helyett Lou Reed

A következő interpellációt nem közvetítjük. A KDNP-s Michl József Milyen segítséget kínál a Kormány a családi támogatást nélkülözo gyermekvédelmi gondoskodásban élo fiatalok számára? címmel kérdezi az emberi erőforrások minisztériumának képviselőjét. Helyette hallgassanak egy kis Lou Reedet!

16:14
október 28, 2013
Vágólapra másolva!

Hallgatóság a Házban

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

16:17
október 28, 2013
Vágólapra másolva!

Jönnek az azonnali kérdések!

Most.

16:20
október 28, 2013
Vágólapra másolva!

Panelprogramot, ezeret!

Az MSZP-s sztárpolgármester, a XIII. kerületi Tóth József a panelfelújításokról kérdezi a fejlesztési tárcát. Szerinte a valódi rezsicsökkentést az jelentené, ha a panelprogram újraindulna. Fónagy János szerint idén 4 és fél milliárd forintról döntött a miniszter, és eddig 1600 panelház energetikai körszerűsítését hajtotta végre a tárca, ami összesen 116 milliárd forintba került. Ezzel nem csak a rezsi csökkent, de az építőipar is jelentős megrendelésekhez jutott - mondta.

16:31
október 28, 2013
Vágólapra másolva!

Örülnek az ingyenes készpénzfelvételnek

Z. Kárpát Dániel a Jobbikból támogatja az ingyenes készpénzfelvételt és a szokásos bankellenes szöveget ismétli. "Arcátlanság, hogy az ember még egyszer fizet az adózott jövedelme után" - mondta Z. Kárpát, aki szerint brutális díjemelésekkel kompenzálják a bankok a különböző állami sarcokat. Cséfalvay Zoltán örül, hogy a Jobbik támogatja a havi kétszeres készpénzfelvételt, majd gyakorlatilag felolvassa a törvényjavaslatot.

16:40
október 28, 2013
Vágólapra másolva!

Megint egy kis kishantosozás

Szél Bernadett nagyon aktív. Ma már harmadszor szólal fel. Ezúttal a Kishantosi Mintagazdaság van ismét terítéken. Szél szerint nem Kishantos nem nagyüzem, hanem egy mintagazdaság, és állami földet is kaphat, mert egy cserháti mintagazdaság is kapott földet. Szél szerint fideszközeli emberek kapták Kishantos földjét. Az LMP-s képviselő díszes kosárban kishantosos termékeket is hozott a VM-államtitkárának. "Ne tekintse a gyűlölet jelének, hogy ajándékkosarat adtam önnek" - mondta Szél. Bitay Márton megköszönte a termékeket, de ő azt tapasztalta, hogy nagyon kevesen ismerik Kishantos termékeit, és azt kérte az LMP-s képviselőtől tegyen feljelentést, ha törvénysértést lát. 

16:47
október 28, 2013
Vágólapra másolva!

Kishantosi ajándékkosár

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

16:49
október 28, 2013
Vágólapra másolva!

A nyomozás érdekei

Az MSZP-s Gőgös Zoltán a néhány hetes MVH-ban történt csalási ügyről kérdezi a VM-államtitkárát. Az MSZP-s képviselő szerint a kormány nem tette a dolgát, mert nem számolták már fel februárban a bűnszervezetet, ezért újból tudtak próbálkozni. Budai Gyula szerint a nyomozás érdekei azt kívánták, hogy hagyják még egy kicsit dolgozni őket a leleplezés érdekében.

16:58
október 28, 2013
Vágólapra másolva!

Jobbik <3 Horthy

Fotó: Tuba Zoltán - Origo
A jobbikos Bertha Szilvia Horthy Milkósra dolgozik.

17:05
október 28, 2013
Vágólapra másolva!

Az ország nem teljesít jobban

Ertsey Katalin a bölcsődei dolgozók béremeléséről kérdezi az Emmi képviselőjét. "Ha jobban teljesít az ország, akkor emelkedjen a bérük, ha nem akkor szembesítsék a dolgozókat azzal, hogy hatodik éve nem emelkedik a bére" - mondta az LMP-s Ertsey. "Láthatja azokat az erőfeszítéseket, amiket a kormány tesz, hogy mindenki megbecsülésnek örvendjen" - reagált Simicskó István államtitkár, aki azt mondta, hogy amint a gazdaság lehetővé teszi, akkor növelik a bölcsődei dolgozók bérét. "Ha olyan rossz lenne a helyzet, akkor nem vállalnának ennyien gyereket. Ha Isten is megsegít én is egyről a háromra jutok, mert novemberben gyerekünk születik" - mondta Simicskó.

17:17
október 28, 2013
Vágólapra másolva!

Téli közmunka a MÁV-nál

Tukacs István szerint a MÁV-nál közmunkásokat fognak foglalkoztatni, ami veszélyes üzem, ami oktatást igényel. Kérdés ezért, hogy mit fognak csinálni. Cséfalvay elismerte, hogy több mint ezer embert fognak folgalkoztatni a téli időszakban, és jellemzően a vasúti pályák környezetét fogják karbantartani. Az a legfontosabb és a legörömtelibb, hogy legyen téli munkájuk a közmunkásoknak, és hogy legyen képzésük - mondta az államtitkár.

17:21
október 28, 2013
Vágólapra másolva!

Köszönjük a figyelmet!

A kérdések jönnek, de azokat már nem közvetítjük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!