A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Káosz az utakon, itt a hó

Események

hó, havazás, időjárás, 
Autók a behavazott M7-es autópályán Nagykanizsa közelében 2014. január 24-én.
Nagykanizsa, 2014. január 24. Autók a behavazott M7-es autópályán Nagykanizsa közelében 2014. január 24-én. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a Sopron-Szolnok-Debrecen vonaltól délre alakulhat ki összefüggő hótakaró, amelynek vastagsága dél, délnyugat felé növekszik majd. Általában 2-10 centiméteres hóréteg alakulhat ki, de a Balatontól délre és az Alföld déli felén 10-20 centiméteres, Zala, Somogy és Baranya megyében akár 20 centimétert jóval meghaladó hótakaró is lehet péntek éjfélig. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
A Dunántúlon szinte mindenhol esik a hó, és a havazás a kora délutáni órákban felerősödött. Somogyban és Baranyában kamionstop van. Az utakon több baleset történt, buszok és kamionok akadtak el. Ha van fotója vagy videója a havazásról, küldje el a hirugyelet@origo.hu címre.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül60 bejegyzés
01:07
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

A főváros megússza a hóvihart

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál péntek éjfél előtt nem sokkal az Origónak elmondták, hogy jelenleg váltakozó intenzitással de folyamatosan esik fog a hó az ország délkeleti részén. Ott az erős szél miatt a narancs szintű riasztás érvényben marad, reggelre azonban valószínűleg már a legalacsonyabb, citrom szintűre tudják majd csökkenteni.

Az éjjel folyamán azonban a havazásos zóna súlypontja fokozatosan áttevődik az Alföld felé. Szombaton már az ország délkeleti részén lesz intenzív a havazás, illetve havas esőre, ónos esőre is lehet számítani Békés megyében. Szombat délutántól már csak a Tiszántúlon fog havazni, a legtovább várhatóan Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tart majd ki a csapadék.

Budapestet várhatóan elkerüli a havazás, legfeljebb hószállingózásra, vagy reggel 1-2 centiméteres hóréteg kialakulására lehet számítani.

 

08:40
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Kora reggel még sok helyen havazott

Az Útinform kora reggeli összesítése alapján a Dunántúlon többnyire elállt a havazás, inkább csak Baranya és Tolna megyében, Dunaújváros és Monor közelében esik vagy szállingózik a hó. Havazást jeleztek Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Nyírségben, Tiszafüred és Debrecen környékén, valamint Csongrád és Békés megye nagy részén.

08:58
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Több baleset is történt az utakon

A 4-es főúton Törökszentmiklósnál a 124. km-nél egy kamion és egy személygépkocsi ütközött össze. A fél útpályát lezárták, rendőrök irányítják a forgalmat.

Az M3-as autópálya Nyíregyháza felé vezető oldalán korlátnak ütközött egy személygépkocsi, csak a leálló sáv lezárva.

Az M5-ös autópálya Röszke felé vezető oldalán a 141. km-nél is baleset történt, egy autó utánfutója a szalagkorlátnak ütközött, de már befejezték a helyszínelést.

09:07
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Járhatatlan út, elzárt település nincs a közútkezelő szerint

Az országos közúthálózat tisztításán csaknem 400 munkagép dolgozik, jelezte a közútkezelő állami szerv, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A folyamatos takarítás és sózás nyomán a főutak többnyire latyakosak, hókásásak, Baranya megye déli területén, Solt és Baja térségében, Szentes és Orosháza közelében, valamint az észak-keleti országrészben havas szakaszokra kell számítani. A mellékutak a Dunántúl nyugati és déli területén, a Dél-Alföldön és a Tiszántúl nagy részén havasak, hókásásak. Az autópályák általában vizesek, nedvesek, de az M3-as emődi és az M35-ös hajdúböszörményi szakasza havas. Az M5-ös autópálya Újhartyán és Röszke között, valamint az M43-as autópálya Szegd és Makó között latyakos. Az M6-os autópálya Tolna és Baranya megyei szakasza hókásás, latyakos.

A közútkezelő állítja, járhatatlan út vagy elzárt település nincs az országban.

Az M6-os, M60-as valamint az M7-es és M70-es autópályákon nem kell úthasználati jogosultságot (sztrádamatricát) vásárolni, ez visszavonásig érvényes.

09:30
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

A MÁV szerint a vonatok rendben közlekednek

A Gyékényes és Őrtilos közötti szakasz kivételével mindenhol elindult a menetrendszerinti vonatközlekedés szombaton - közölte a Mávinform. A Nagykanizsa-Gyékényes vonal Őrtilos és Gyékényes közötti szakaszán péntek délután számos fa dőlt a sínekre, több helyen leszakadt a felsővezeték. A fák eltávolításáig, valamint a felsővezeték javításának befejezéséig nem lehet visszakapcsolni a Gyékényes és Murakeresztúr közötti vezetékhálózat áramellátását, ezért Nagykanizsa és Gyékényes között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

 

Ezen kívül, állítja a MÁV, nincsenek jelentősebb késések, fennakadások. Az átszállások miatt a Dombóvár-Gyékényes vonalon 10-15 perces, a Pécs-Gyékényes vonalon 20-30 perces késések fordulhatnak elő.

10:20
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Hóesésben biciklizett sötét kabátban, meghalt

A kórházban elhunyt egy kerékpáros, akit a sűrű hóesésben ütött el egy személygépkocsi Hódmezővásárhely közelében. Pénteken este a 47-es számú főúton Hódmezővásárhely közelében, Kishomoknál egy kerékpáros férfi úgy hajtott keresztül a négysávos úton, hogy nem adott elsőbbséget egy Hódmezővásárhely felől érkező személyautónak, amely elütötte. A sűrű hóesésében a 35 éves férfi sötét ruházatot viselt, és biciklijén sem égett lámpa. A biciklist a mentők életveszélyes sérülésekkel vitték a szegedi klinikára, ám az orvosok nem tudták megmenteni az életét.

10:50
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Hófúvás Zalában, hóesés Keleten

A Dunántúlon 10-20 centi hó esett tegnap, sok baleset, latyakos utak, tűzoltók munkában. Ma hófúvás lehet Zalában és Somogyban, és 10 centi hó az Alföld nagy részén. Bővebben itt olvashatnak a pillanatnyi helyzetről és a ma várhatóról.

11:11
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Somogyban helyenként 30 centiméter hó esett

Somogyban szombatra elállt a havazás, a megye teljes területét egybefüggő, 10-30 centiméter hó fedi.

A katasztrófavédők az elmúlt 24 órában a megyében 26 személygépjármű és 9 elakadt vagy balesetet szenvedett kamion műszaki mentését végezték, 6 árokba csúszott autóbuszt vontattak ki, két, beteget szállító mentőt szabadítottak ki a hó fogságából, 37 esetben pedig útra, vasúti sínekre és felsővezetékre borult fát távolítottak el.

11:15
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Győr környékén szikrázó napsütés

Győr-Moson-Sopron megyében napsütéses idő van, írta olvasónk.

13:30
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Nyúli idill

Nyúlon, Győr mellett hajnalban mínusz 6 fok volt, viszont hétágra süt a nap. A képet Novák Péter olvasónk készítette.

Hó alig esett Nyúlon. Fotó: Novák Péter, olvasónk

13:34
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Délután 4 órától újra kell sztrádamatricát venni

Délután 4 órától ismét fizetőssé válik az M6 és M7 jelzésű autópálya a teljes szakaszon.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. pénteken 17 órától az ország dél-nyugati megyéiben kialakult helyzet miatt a két autópályán az M0 körgyűrűtől díjmentessé tette a közlekedést. Mostanra a déli országrészben normalizálódtak a közlekedés feltételei, így azokon zavartalanul, 16 órától díjfizetés ellenében lehet haladni.

13:50
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Szabolcsban majdnem mínusz 10 fok van

Téli útviszonyok lassítják a közlekedést Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol éjjel havazott, és reggel óta is kisebb-nagyobb intenzitással esik a hó - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A megye útjai havasak, hókásásak, helyenként letaposott hóréteg borítja őket. Több úton kisebb hófúvások is keletkeznek a közepes erősségű, 20-50 kilométer óránkénti sebességű szélben, de ez a közlekedésben fennakadást eddig még nem okozott.

A folyamatosan hulló, aprószemű hó vastagsága már 3-6 centiméter közötti, a hőmérséklet mínusz 6-9 Celsius fok, s ez, valamint a szél nehezíti a szabolcsi közutak tisztításán dolgozó gépek munkáját. A kiszórt só ugyanis nem marad meg az útburkolaton, illetve ha mégis megtapad, az alacsony hőmérséklet miatt az olvasztó hatása kevésbé eredményes.

14:30
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Nagyon havas az autópálya Debrecennél

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

14:52
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Sínekre dőltek fák Somogyban

Ismét sínekre dőlt fák akadályozzák a forgalmat a dél-somogyi vasútvonalon. A fákat a csurgói önkormányzati tűzoltók és a berzencei önkéntes tűzoltó egyesület tagjai távolítják el. A helyreállítási munkálatokkal előreláthatóan szombaton végeznek.

15:08
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Hótorlaszok

Kisebb hótorlaszokra lehet számítani Közép- és Észak-Békésben, a szeghalmi, a gyomaendrődi és a szarvasi járásban a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet, jelenleg citromsárga riasztás van érvényben - közölte a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szombaton kora délután.

Sarkad közelében árokba csúszott egy jármű a reggeli órákban, délelőtt frontálisan ütközött két személyautó Orosháza és Csorvás között, a 47-es számú főúton, egy személyautó pedig Békéscsabánál a Szarvasi úton csúszott árokba.

15:20
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Javul a helyzet Zalában

Zalában a déli órákban a főutak sónedvesek, a mellékutak hókásásak, latyakosak voltak. A hóátfúvásokra tekintettel azonban a megye nagyobb részén továbbra is másodfokú, vagyis narancs riasztás van érvényben. Szombat délelőtt egyetlen baleset miatt kérték a tűzoltók segítségét a megyében, a 86-os főúton, Kerkabarabásnál még reggel az oldalára borult egy kamion. A jármű üzemanyagtartálya megrepedt, a szivárgást a tűzoltók szüntették meg. 

15:40
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Nem érdemes Dél-Romániába menni

Romániában országszerte gyengén havazik, az ország déli felén azonban viharos erősségű szél fúj, amely félméteres-méteres hótorlaszokat emel az utakon. A Bukarestből nyugati, keleti és északi irányba induló mindhárom autópályáját lezárták, miután az A1-es és A2-as autópályán is tömegkarambol történt, amelyben tíznél több jármű tört össze és több személy megsebesült. A hírtelevíziók szerint az autópályák lezárásáig mindkét helyen 3-4 kilométeres kocsisor torlódott fel.

17:20
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Somogy: több baleset is történt

Somogyban többször riasztották a tűzoltókat a hóban elakadt, árokba csúszott és balesetet szenvedett járművekhez. Barcson áramszünet van, 205 fogyasztót érint. A Dombóvár-Gyékényes vasútvonalon, Somogyszob és Csurgó állomások között zárlat miatt nincs a felsővezetékben áram, a dízelmozdonyt megrendelték. Jelenleg két vonat áll a vonalon. 50-60 perc késéssel tudnak tovább közlekedni. A többi vonat utasai 20-25 perces késésre számítsanak a délutáni órákban. A menetrend-szerinti autóbusz-közlekedésben a folyamatos hóesés eddig különösebb gondot nem okozott, csak kisebb késések fordultak elő. Az autóbuszvezetők azt tapasztalják, hogy a teherautók egyre nehezebben tudnak közlekedni.

A megyében a kamionok csak az autópályán közlekedhetnek.

17:25
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Kaposvár: több autóbusz nem jár

A Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. buszai egyáltalán nem tudnak közlekedni a toponári vonalon: a 8-as és a 18-as járatokat a Guba Sándor utcai vízmű előtt több elakadt kamion akadályozza a továbbhaladásban. A 15-ös járat nem tud felmenni a Lonka-hegyre, a Szigetvári utca végéig közlekedik. Ugyancsak nem tudnak bemenni a buszok Töröcskére, a 14-es járat a Töröcske-szőlőhegy megállóig jár. Az autóbuszok egyre többször kénytelenek meredekebb szakaszokon megállni az elakadt autók miatt, s nagy tömegükből adódóan utána már nem, vagy csak segítséggel képesek elindulni: jelenleg éppen a 12-es busz áll emiatt a Vaszary kávéház, a 3-mas az állatkórház előtt, a 11-es pedig Kaposfüreden.

17:30
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Kamionstop Tolnában

A kamionokat a kijelölt szükségparkolóba irányítja a rendőrség. Ellátásukban a karitatív szervezetek segítenek. A jelenlegi adatok alapján valószínű, hogy ma már nem oldják fel a tilalmat. A kamionstop Somogy megye egész területén - kivéve az M7-es autópálya, valamint Tolna megye egész területén van érvényben. Zala megyében a határátkelőhelyeken korlátozást vezetnek be a Szlovéniából és Horvátországból belépő kamionok részére.

17:33
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Hó az M7-esen - fotó

Autók a behavazott M7-es autópályán Nagykanizsa közelében 2014. január 24-én. Forrás: MTI/Varga György

17:35
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Kamionstop Horvátország felé

Pénteken 16 óra 30 perctől ideiglenesen nem léphetnek be kamionok Zala megye területére Horvátország és Szlovénia felől. 

17:38
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Kamionok akadtak el a 61-esen

Egy autóbusz és három kamion akadt el Nagykanizsa közelében a 61-es főúton. A helyszínen további kamionok torlódtak fel, az utat teljes szélességében lezárták. A főút bagolai elágazójánál a havas úton akadtak el a járművek. Mentésükre a nagykanizsai tűzoltók daruval vonultak ki.

17:46
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Keresztbe fordult egy kamion

Egy keresztbe fordult kamion miatt mindkét irányban leállt a forgalom a 74-es főúton, Hahót és Fakospuszta között. A teherjármű orra az árokban áll, a rakomány része pedig teljesen elzárja az utat.

17:47
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Lezárták az M7-est Balatonújlaknál

Két kamion ütközött össze Balatonújlaknál az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán. A műszaki mentés és a helyszínelés idejére a sztráda főváros felé vezető oldalát teljes szélességében lezárták, a forgalmat a rendőrség a 170. kilométernél a 7-es főútra tereli.

17:50
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

A kamionosok álljanak meg

Újabb kamionstop. Horvátország a havazás miatt az udvari határátkelőhelynél nem engedi be Magyarországra a 7,5 tonna össztömegnél nagyobb súlyú járműveket.

17:56
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Nézze meg olvasóink havas fotóit!

A behavazott Erzsébet tér és a Városháza Nagykanizsán. A képre kattintva megnézheti olvasóink havas fotóit! Forrás: MTI/Varga György

18:02
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Zalánál nem jöhetnek be a kamionok

Udvar felől nem jöhetnek kamionok a határon át Magyarországra. Drávaszabolcsnál beengedik ugyan a teherautókat, de Siklóson, a kijelölt parkolóban kell várakozniuk.

18:15
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

A katonák is segítenek a mentésben

Baranya megyében már a Magyar Honvédség tehergépjárművei is mentettek a rendkívüli havazásban elakadt kamionokat - közölte a Magyar Honvédség péntek délután Facebook-oldalán.

18:20
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Így fordult keresztbe a kamion

Keresztbe fordult kamion zárja el a behavazott 74-es utat a Zala megyei Hahót közelében. Forrás: MTI/Varga György

18:27
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Budapestet még elkerüli a nagy hó

Az Országos Meteorológiai Szolgálat radarképén jól látható, ahogy a havazás egyelőre épp elkerüli a fővárost, csak a déli kerületeket érinti.

18:40
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Kaposváron már kotorják a havat

Kaposváron az előrejelzések szerint szombat reggelre 25 centiméternyi hó várható, a városgazdálkodás hókotró gépei egész éjjel dolgoznak az utakon - közölte a városháza pénteken késő délután az MTI-vel. A közlemény szerint a Kaposvári Városgazdálkodási Zrt. újabb gépeket állított munkába, így 18 hótoló, sószóró gép dolgozik a városban, két kisgéppel a járdákat takarítják, negyven ember pedig a buszöblöket és a gyalogátkelőhelyeket mentesíti a hótól. Az önkormányzat azt javasolja a lakóknak, hogy csak téli gumival közlekedjenek, vagy válasszák a tömegközlekedést!

18:46
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Karácsonyi hangulat a Zselic szívéből

Olvasónk fotója a hófödte Simonfáról, a Zselic szívéből Forrás: Olvasónk/Csamári Gábor

18:58
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Kiszabadult a kamion Hahótnál

Este hat óra előtt nem sokkal ismét járhatóvá vált a 74-es út a Zala megyei Hahótnál, ahol délután keresztbe fordult egy kamion még délután két órakor. 

19:04
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Patosfára nem lehet bejutni

Járhatatlan a Patosfára vezető út, a dél-somogyi településre tartó autókat a rendőrök nem engedik be a faluba, hanem visszaterelik Barcs és Kaposvár felé.  Egy délutáni baleset miatt a 67-es út Kaposfüred és Somogyaszaló közötti útszakaszán félpályás útlezárás van, a forgalom lépésben halad. A Baté és Mosdós közötti szakaszon, a 61-es úton egy kamion elakadt, teljes útlezárás van, a forgalom elterelésére nincs lehetőség. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság azt közölte, hogy Bárdudvarnok külterületén műszaki mentés miatt csak szakaszosan halad a forgalom.

19:13
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Ingyenes az M6-os és az M7-es

A Dunántúl déli részén kialakult hóhelyzetre tekintettel ingyenessé tette a közlekedést az M6-os és az M7-es autópályán a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. A katasztrófavédelem közlése szerint az intézkedés pénteken 17 órától egészen visszavonásig a Budapestet elkerülő M0-ás körgyűrűtől a sztrádák teljes szakaszára érvényes.

19:22
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Sok autó balesetezett Zalában

Az intenzívvé vált havazás miatt délután újabb balesetek történtek Zala megyében, ahol pénteken kora estig 10-15 centiméternyi hó hullott. A rendőrség közlése szerint késő délután megcsúszott és felborult egy fát szállító tehergépkocsi Valkonyánál, Zalakaroson egy autó az árokba csúszott.

A 7536-os úton, Becsehely és Borsfa között, a valkonyai elágazóban történt baleset miatt a műszaki mentés idejére teljes szélességében lezárták az utat. A 76-os főúton, Keszthelyen szintén az árokba hajtott, majd az oldalára borult egy személygépkocsi. Becsehelyen egy utasok nélküli autóbusz csúszott az árokba vontatása közben.

19:28
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Hótorlaszokra számítanak több megyében is

A hófúvás miatt több megyében már másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután. Ezeken a területeken a következő órákban magas hótorlaszokat emelhet a viharos szél.

Somogy, Baranya és Tolna megye több járásában van érvényben narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés az erős hófúvás miatt. A délnyugati, délkeleti területeken több járásban citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés érvényes, ezeken a helyeken is hótorlaszokat emelhet az erős szél. Az éjfélig szóló veszélyjelzés szerint tizenegy megyében van érvényben első-, illetve másodfokú figyelmeztetés a várható jelentős mennyiségű hó, hófúvás, illetve ónos eső miatt. Több megyében a havazás miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben, mivel ezeken a területeken az estig lehulló hó vastagsága a 20 centimétert is meghaladhatja.

19:30
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Pécsett is leesett a hó

Pécsett is leesett a hó - látható olvasónk fotóján Forrás: Olvasónk/Magdó József

19:49
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Narancs riasztás Somogyban is

Hófúvás veszélye miatt másodfokú, narancs riasztást adott ki pénteken pár perccel 18 óra után a Somogy megye barcsi és kaposvári járására is az Országos Meteorológiai Szolgálat. A térségben kisebb-nagyobb késésekkel valamennyi buszjárat közlekedik, járatkimaradásra nem kell számítani, néhány kistelepülésre, így Patcára, Lászlómajorra, Alsósegesdre és Somogybükkösdre - viszont nem tudnak eljutni a járatok.

19:55
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

A hóhelyzet miatt véget ért a frakcióülés

A HVG.hu információja szerint rekordidő alatt lezavarta kihelyezett frakcióülését Balatonszárszón a Fidesz. Míg korábban az ezen részt vevő képviselők minden alkalommal három napig vitatkoztak a felhozott témákon, most két óra alatt lezárták a tanácskozást, mert a részvevők aggódtak, hogy nem tudnak hazajutni a nagy hóban.

20:07
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Felborult egy autó Somogyban

A 67-es úton, egy személyautó felborult és a tetején állt meg a főút mernyei szakaszán. A balesetben senki sem sérült meg, de a mentési munkálatok alatt a forgalmat korlátozzák.

 

20:10
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Óvintézkedések a kórházakban

A havazás miatt óvintézkedések bevezetésére kérte a kórházakat a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) az MTI értesülései szerint. Az intézet a fenntartásába tartózó egészségügyi intézményeket a várható időjárási körülményekre tekintettel arra kérte, hogy a betegellátás zavartalansága és a rászorulók számára elvárható segítségnyújtás biztosítása érdekében tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket. Az óvintézkedések között említették, hogy az intézményekbe, a betegekhez érkező látogatók és rászorulók részére biztosítsanak fűtött helyiségeket, a betegek elbocsátása esetén mérlegeljék az otthoni biztonságos gyógyulás lehetőségeit.

20:57
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Autók csúsztak árokba Veszprém megyében

Kamionok, személyautók csúsztak árokba Veszprém megyében a havazás miatt a nap folyamán több kamion és személyautó akadt el a havas úton. Zirc és Nagyesztergál között, valamint Devecser és Noszlop között egy nyerges vontató csúszott árokba, senki nem sérült meg. Felsőörs és Veszprém között egy személyautó csúszott árokba, egy ember könnyű sérülést szenvedett. Egy kamion a 73-as főúton, a Nosztori emelkedőn nem tudott feljutni, a Tapolcáról Sümeg felé vezető úton pedig egy terepjáró csúszott árokba - közölte a katasztrófavédelem.

21:04
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Buszokat akadályoz a hó Baranyában

A dél-magyarországi megyében egyre nehezebb közlekedni a havazás miatt. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság péntek este azt közölte, hogy számos jármű akadt már el az utak mentén, egyes helyi és távolsági buszjáratok pedig nem a teljes vonalon járnak. Elzárt település nincs Baranyában, a hólánc használatát sem rendelték még el, de továbbra sem lehet közlekedni a 6607-es úton Somogyapáti után, Somogy megye irányába, valamint Lad és Patosfa között - közölte a katasztrófavédelem.

Lezárták a kozármislenyi körfogalomtól az M60-as autópálya felé vezető utat, valamint az Abaliget és Husztót közötti utat kamionok elakadása miatt. Elakadt buszok mentésére Kaposvárról két honvédségi teherautó érkezett Baranyába. Nem mennek be a távolsági buszok a Pécshez közeli Kővágótöttösre, de a közlekedés Kővágószőlős, Cserkút, és Bakonya térségében is nehéz - közölte a Pannon Volán Zrt.

A Tüke Busz Zrt. tájékoztatása szerint Pécsen folyamatos a helyi járatú autóbusz-közlekedés, a járművek bizonyos szakaszokon ugyanakkor korlátozottan közlekednek. A 22-es vonalon Istenkútig járnak a buszok, a 4Y-os járat a Palahegyi útig, a 36-os és 37-es busz az Angster József utcai megállóig közlekedik, a 35-ös jelzésű busz csak a Dömörkapuig szállítja az utasokat.

21:20
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Sónedves és hókásás utak

Az Útinform szerint országszerte 372 gép tisztítja az utakat. Az M1-es, M5-ös autópálya végig sónedves, az M6-os útfelülete Tengelicnél már havas, onnan kifelé haladva hókása borítja. Az M7-es is sónedves, de fonyódnál latyakos is, Eszteregnyénél pedig szintén hókásás. A főutak a Balatontól északra sónedvesek, délen latyakosak, kásásak.  Havasak az utak Vasvár, Dunaújváros, Kaposvár, Pécs és Szentlőrinc közelében.

21:23
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Tizenhárom megyében lesz nagy hó

Szombatra Magyarország tizenkilenc megyéjéből tizenháromra adott ki elsőfokú figyelmeztetést a várható jelentős mennyiségű hó, illetve hófúvás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg a havazás és a hófúvás miatt is citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megye területére csak a hófúvás miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Lassanként megszűnik a havazás a Dunántúl nagy részén, ám reggelig a déli, délkeleti megyékben több mint 10 centiméter friss hó hullhat. Reggel már csak a délkeleti tájakon lehet gyenge, illetve közepes havazás. Több hó a keleti határ mentén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében valószínű. Szombat estig a Tiszántúlon eshet még újabb 5-10 centiméter hó.

Összességében a Nyírség északi részén 15 centiméternél több hó is hullhat. Szombaton a Dunántúl és az Alföld hóval fedett tájain hordhatja az élénk, nyugaton és északkeleten az erős szél a havat. Az előrejelzés szerint szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 9 és mínusz 1 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában mínusz 5 és plusz 1 fok között várható, de az északkeleti határ közelében ennél néhány fokkal hidegebb is lehet.

21:54
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Hárkányban nincs víz

Márfán és Harkányban is szünetel ideiglenesen a vezetékes vízszolgáltatásm egy fa rádőlt a vízvezetékre. A katasztrófavédelem közleménye szerint Harkányban hamarosan helyreáll a szolgáltatás, Márfán lajtos kocsival oldják meg a lakosság vízellátását.

21:58
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Győrnél megnyitották az utat

Megnyitották a korábban baleset miatt teljes szélességében lezárt 1-es utat Győrtől keletre - itt egy ember sérült meg, amikor egy személyautó két álló kamionba is belerohant a gönyűi kikötő közelében.

22:00
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

A Volán már térdre rogyott a hótól

Miközben Budapesten egy szem havat se látni, a népligeti buszpályaudvaron már gondok vannak, a szekszárdi járat olyan késéssel érkezett be, hogy a sofőr kötelező pihenője miatt csak 25 perc késéssel tudott elindulni visszafele - számolt be munkatársunk. Ez a járat egyébként az M6-os autópályán közlekedik, amit elvileg folyamatosan takarítanak.

23:10
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Elakadt autók utasait mentették

A katasztrófavédelem közlése szerint a Somogyapáti és Somogyhárságy közötti 66125-ös számú úton egy kisbusz akadt el este. A baranyai útról négy gyereket és egy felnőttet mentettek ki a katasztrófavédők. Az utasokat a somogyapáti faluházban helyezték el az útszakasz megtisztításáig.

23:51
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Ingyenes app a hó ellen

Most vizsgázik először élesben a katasztrófavédelem néhány hónapos applikációja, a VÉSZ. Az Androidra, iOS-re, Windows Phone-ra és Windows 8-ra elérhető alkalmazás extrém hóhelyzetről és útlezárásokról, balesetről ad friss információkat térképes jelöléssel. Be lehet állítani benne azt is, hogy csak a közelből, vagy az egész ország területéről küldjön riasztást.

VÉSZ, a katasztrófavédelem appja Forrás: Origo

23:57
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Vonatok is elakadtak a hóban

Hét szerelvény vesztegel a Kaposvár és Gyékényes közötti állomásokon, mert Őrtilos és Gyékényes között péntek este több helyen fák dőltek a sínekre, illetve leszakadt a felsővezeték

A fák eltávolításáig, valamint a felsővezeték javításának befejezéséig továbbra sem lehet visszakapcsolni az áramellátást a vezetékhálózatban, így az állomásokon - Belegnél, Somogyszobnál, Csurgónál és Gyékényesnél - veszteglő szerelvények nem tudnak továbbhaladni. A vasúttársaság és a tűzoltóság munkatársai nagy erőkkel dolgoznak a helyreállításon, a munka a reggeli órákig is eltarthat. A szerelvények az állomásokon várakoznak, a fűtés mind azok épületeiben, mind a vonatokon üzemel. Murakeresztúron is  afelsővezeték szakadása miatt vesztegel két szerelvény. Az utasokért mindegyik helyszínre buszokat indítanak.

00:02
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Havazás Felsőörsön - fotó

Havazás Felsőörsön Forrás: Olvasónk/Pauer Orsolya

00:03
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Így csúszkált a busz Pécsen

Így csúszkált pénteken a hóban egy csuklós busz Pécsen. M.L. olvasónk felvétele.

00:11
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Katonák húzzák ki a buszt

A Pécs és Orfű közti úton a Volánbusz egyik busza csúszott az árokba, a járművet a honvédség kamionmentőjével vontatják ki.

00:15
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Több mint kétezer lakás áram nélkül

Nyolc somogyi településen nincs áram: Bakházán, Rinyaújnépen, Somogyaracson, Nagyatádon, Somogyszobon, Berzencén, Gyékényesen és Lábodon összesen 2114 háztartásban nincs villanyáram, a hibaelhárítást az E.ON szolgáltató már megkezdte.

00:25
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Budapest megússza nagy havat

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csapadékradar-térképén látható információk szerint a hófelhők már az ország déli, délnyugati és délkeleti része felett vannak, a térkép nem mutat a főváros felett várható csapadékot.

00:29
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Hangulatkép Előszállásról

Pintér Tibor olvasónk hópelyheket fotózott Előszálláson Forrás: Olvasónk, Pintér Tibor fotója

00:49
január 24, 2014
Vágólapra másolva!

Délen a helyzet változatlan

Somogy, Tolna és Baranya megye több járásában továbbra is másodfokú, további hét megye több járásában pedig elsőfokú figyelmeztetés van érvényben az erős hófúvás miatt. Baranya megyében átlagosan 12 centiméternyi friss hó hullott, az erős szél azonban helyenként 40 centiméteres hótorlaszokat emelt az utakon, amelyek takarítása folyamatos volt. Ennek ellenére a megyében sok az elakadt jármű, személyi sérüléssel járó közúti baleset viszont nem történt.

Somogy megyében péntek estig összesen hatvanhat esetben riasztották a megyei tűzoltó egységeket hóban elakadt, árokba csúszott és balesetet szenvedett járművek mentésére, illetve vasúti sínekre, útra dőlt fák eltávolításához.

A Tolna megyei Csikóstőttősön ráomlott a fóliasátor tizennégyezer csirkére. A hó jelentős részét a tűzoltók eltávolították, a további helyreállításról a tulajdonos gondoskodott. Bács-Kiskun megyében Kiskőrösön egy trafó meghibásodása miatt az áramszolgáltatás a város déli részén tizennyolc utcában, közel ezerhétszáz fogyasztási helyen szünetel - derül ki a katasztrófavédelem jelentéséből.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!