Orbán: Minden kétely eloszlott, győztünk

Események

szavazás, urna, pp-csík
Vágólapra másolva!
Óriási ováció fogadta Orbán Viktort a Fidesz választási központjában. Orbán szerint a választók vasárnap lezárták az elmúlt négy év vitáit. Bizonyították, hogy Magyarország ma a legegységesebb nemzet Európában. "Itt érdemes élni, dolgozni, családot alapítani." - mondta Orbán. Bajnai Gordon beszédében elismerte, hogy nem tudtak elég vonzó ajánlatot tenni a választóknak. Bajnai szerint már holnap le kell vonni a személyi konzekvenciákat. Vona Gábor komoly sikernek értékelte a választási eredményüket, mégis elégedetlen és csalódott, mert nem tudtak győzni. Orbán Viktor országa nem az én országom - kezdte Gyurcsány Ferenc beszédét. "Kellenek napok, hetek, hogy értsük, hogy a választók egy, a miénkkel ellentétes világra szavaztak. De ettől nem adjuk fel." - mondta. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke nagyon rövid beszédében azt mondta: az eredményt tudomásul veszi, de nem tud és nem akar hozzá gratulálni, mert tisztességtelen szabályok és körülmények mellett született. A Fidesz egyéni jelöltjei toronymagasan vezetnek. A listára leadott szavazatoknál is erősen vezet a Fidesz, a baloldali ellenzék és a Jobbik között nagyon szoros a verseny.Mesterházy: Magyarország nem szabadOrbán: Nagyszerű korszak jönBajnai: Nincs okunk gratulálniA Jobbik többet mart ki a FideszbőlHol szorongatja a baloldal a Fideszt?Az LMP-nek megvan az 5 százalékaHova tűnt Budapestről az LMP?A Jobbik veri vidéken a baloldaltÍme a Fidesz 5 legerősebb váraMit tudnak a nagyágyúk?Csak Budapesten van esélye a baloldalnakOrbán hosszú napja
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül507 bejegyzés
08:31
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Bajnai példát akart mutatni

Bajnai Gordon az Origónak azt mondta, azért ment ilyen korán szavazni, mert még sok dolga van, járja az országot ma, másrészt példát akart mutatni a választóknak, hogy el kell menni szavazni.

08:35
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Ez volt a szombat

A választás előtti utolsó napon a baloldal a fővárosi piacokat szállta meg, Vona Gyöngyösön, Orbán pedig Debrecenben tartotta kampánya zárórendezvényét. Bajnaiék eredményvárójának a helyszíne a mai nap legnagyobb talánya, Orbán Viktor pedig arról beszélt, hogy aggódik a választás miatt, mert szerinte a jobboldal nyeregben érzi magát. Nézze át itt, mi történt szombaton.

08:36
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Már külföldön is szavaznak

Sorra nyílnak a Magyarországgal egy időzónában lévő külképviseleteken a szavazókörök, az országgyűlési képviselő-választáson ezeken a külképviseleteken reggel 6-tól este 7 óráig várják a voksolókat, összesen több mint 21 ezer választópolgárt.

Az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt már szombaton szavaztak, az első, Amerikán kívüli szavazókör Ausztráliában nyílt meg, közép-európai idő szerint szombat este 9 órakor, majd folyamatosan nyíltak az ázsiai, majd a kelet- és észak-európai, közel-keleti szavazókörök is.

A magyarországi szavazókörökkel egy időben nyitott ki a szavazókör Svédországban (Stockholm), Norvégiában (Oslo), Dániában (Koppenhága), Hollandiában (Hága), Belgiumban (Brüsszel), Németországban (Berlin és München), Franciaországban (Párizs), Svájcban (Bern), Olaszországban (Milánó és Róma), Spanyolországban (Barcelona és Madrid), Lengyelországban (Varsó) és Csehországban (Prága).

Ezen a 15 külképviseleten több mint 12 800 választót várnak, ebből ezernél is többen jelezték voksolási szándékukat Brüsszelben (1839), Berlinben (3104), Bernben (1377), Münchenben (1347) és Hágában (1108).

08:37
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Már nem jelentkezhet senki

A választáson szavazni kizárólag személyesen lehet. A szavazóhelyiségben csak az a választópolgár szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel, a szavazatszámláló bizottság vasárnap már senkit nem vehet fel a névjegyzékbe.

Aki mozgásában akadályozott vagy beteg, írásban mozgóurnát kérhet a szavazáshoz. Aki azonban nem kért, az nem szavazhat ilyen módon akkor sem, ha egy másik, háztartásában lakó választópolgárhoz kiviszik a mozgóurnát.

08:43
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Bajnai szavazott

Bajnai Gordon már szavazott. Újságírók tucatjai várták a volt miniszterelnököt vasárnap reggel hatkor a Virányosi Általános Iskolában, de nem ő érkezett meg elsőként. Később egy idős úrral együtt várták, hogy megnyíljon a szavazókör, majd csendben szavazott. 150 méter séta után pedig azt mondta, Magyarország szempontjából sorsdöntő a szavazás. Európáról, a jövőről kell szavazni - mondta.

08:46
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Bajnai győzelmet vár

Bajnai szerint a Fidesz aljas választási rendszert alakított ki, ahol ők 100 méteres síkfutáson, az ellenzék pedig 400 méter akadályon indul, ennek ellenére győzelmet vár. Úgy véli, a tét az, hogy Ukrajna vagy Ausztria fele indulunk. Sok múlik azon, hogy mindenki elmegy-e szavazni, aki otthon marad, Orbánra szavaz, ismételte el újra. Jó érzés a fülkében lenni, ahol meg köztársaság van. Mindenki próbálja ki, mondta.

08:52
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Mind a 10 386 szavazókör megnyílt

Az országban mind a 10 386 szavazókör rendben megnyílt az országgyűlési képviselő-választáson, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés - közölte a Nemzeti Választási Iroda elnökhelyettese vasárnap reggel fél 7-kor. A szavazókörök zárásáig, este 7 óráig csaknem 8 millió választópolgárt várnak az urnákhoz.

08:53
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Ha vannak még kérdései

Ebben a cikkben igyekeztünk minden, szavazást érintő kérdésre válaszolni. És még az ismerőseinek is villoghat, hogy mennyi mindent tud a szavazásról.

08:53
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Nemsokára jön az első adat

A Nemzeti Választási Iroda napközben hat alkalommal ad tájékoztatást a részvételről: 7, 9, 11, 13, 15 órakor és 17.30-kor. Várhatóan vasárnap 23 óra körül már 90 százalék feletti lesz az adatok feldolgozottsága.

09:02
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Budán nincs kampányhangulat

Tudósítónk négy nagy budai teret (Batthyány, Széll Kálmán, Gellért és Móricz) és egy forgalmas kerületi szavazókört járt végig kora reggel. Aktivisták, pártzászlók, standok egyelőre sehol sincsenek.

09:05
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Lehet, hogy megáznak

15 és 21 fok lesz a legmagasabb hőmérséklet a választás napján. Északkeleten és északon néhol zivatar is kialakulhat, nyugaton viszont sütni fog a nap.

09:06
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Az első szavazó - fotó

Az első szavazó, Varga Gyula (jobbra) ellenőrzi az urnát Budapesten, a Virányos Általános Iskolában kialakított szavazókörben az országgyűlési választáson. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

09:22
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Már most nagy a sor az átjelentkezőknél

A 2010-es választáshoz hasonlóan valószínűleg idén is hatalmas sorok fognak várni az átjelentkező szavazókra. Az Origo újságírója a XVIII. kerületben szavazott, ahol már reggel fél 7-kor is sor volt, 16 embernek több mint háromnegyed órát kellett várnia (választókerületenként mindössze egy szavazókörben lehet átjelentkezőként szavazni).

Valaki meg is kérdezte, hogy nem lehet-e a szavazást meggyorsítani. Az egyik számlálóbiztos azt felelte, hogy nem, mert 19 megyéből érkeznek szavazók, és mindnek egyenként kell előkeresni a szavazólapját (mindenki a lakóhelye szerinti jelöltekre szavaz). "De hát ez nem derült égből a villámcsapásként érte magukat, számíthattak volna rá!" - mondta az elégedetlenkedő.

09:23
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Kipukkasztották a lufikat

A 150 méteres kampánycsendhatár betartása már reggel bonyodalmakat okozott a szavazóbiztosoknak. Egy XVIII. kerületi szavazókör előtt például piros-fehér-zöld feliratú lufikat fedeztek fel egy fán, egyértelműen a határon belül. "Ki kéne lukasztani egy bottal" - mondták egymásnak. Azt nem láttuk, hogy melyik párthoz tartoznak, de egy szavazóbiztos végül egy bottal kipukkasztotta őket.

 

09:24
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon kordont bontott

A szavazás után Bajnai Gordon a Madách térre sietett, ahol bontani kezdte a nagy vitát kiváltó kordont. A VII. kerületi önkormányzat váratlanul építési területté nyilvánította az Együtt-PM vasárnapi eredményvárójának helyszínét, a Madách térnél lévő Madách Imre utcát. Bajnai saját kezével próbálta megoldani a problémát. Az Együtt-PM követelte a „Madách téri vasfüggöny” lebontását, a terület rendelkezésre bocsátását, a kordon jogellenes felhúzása és - a szombat délután 4 óráig követelt - bontás elmaradása miatt a pártszövetség közölte azt is: hivatali hatalommal való visszaélés miatt feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen.

09:26
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Pesten sincs kampányhangulat

Legalábbis a Madách téren kívül. Tudósítónk a Thököly út környékét térképezte fel, de sehol nem volt politikai mozgolódás, és kampányolókat sem látni egyelőre.

09:36
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Bajnai kicsit átrendezte a Madách teret

Bajnai Gordon kordont bont a Madách tér mellett Forrás: Facebook/Bajnai Gordon

09:37
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A korai szavazók határozottak

Én mindig határozottan tudom, hogy hová szavazok, nem zavar különösebben, hogy már nincs kampánycsend, mondta az Origónak egy korai szavazó Zuglóban. Pont ugyanazért nem is okozott számára problémát, hogy megtalálja az általa választott pártot az A3-as méretű szavazólapon.

09:40
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Kordonok halomban

Bajnai kordonbontásának eredménye Forrás: Együtt-PM

09:59
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Sokan inkább a piacot választják

Majd csak délután szavaz a két fiával használt tárgyakkal a Pecsa bolhapiacára igyekvő egyik árus. A piac előtt többtucatnyian várakoztak a bejutásra, nem volt érezhető a választási hangulat.

10:11
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Még nincsenek részvételi adatok

A Nemzeti Választási Iroda elvben reggel hét órára is ígért már részvételi adatokat, de egyelőre nem érkezett semmi.

10:11
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Orbán a feleségét is elvitte szavazni

Magas részvételt remél a vasárnapi országgyűlési választáson Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, aki reggel nyolc óra előtt néhány perccel adta le szavazatát Budapesten, a XII. kerületben. A szavazás után újságíróknak azt mondta, azért szeretne magas részvételt, mert az erőteljesebb kormányzati munkát tesz lehetővé, hiszen "nem mindegy, hogy milyen széles közösségnek a döntésén múlik aztán a parlamenti többség". "Abban reménykedem, hogy nagyon sokan fognak elmenni, és így akármilyen kormány is alakul, az nagy népi háttérrel és támogatással kezdheti meg a munkáját" - mondta Orbán Viktor, aki feleségével, Lévai Anikóval együtt szavazott a Zugligeti Általános Iskolában kialakított szavazókörben.

Orbán Viktor Facebook-oldalára fel is került egy videó az eseményről. Megnézheti itt.

10:17
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Szavazók nincsenek, biztonsági őrök vannak

A II. kerületi Keleti Károly utcai szavazókörben, amelyet a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban jelöltek ki, reggel fél nyolckor olyan kevesen voltak tudósítónk szerint, hogy szinte már kellemetlen volt, ahogy mindenki az ő nevét kereste a listán. A szavazófülkékre világoskék függönyt tettek, amelyet csak nehezen lehetett teljesen elhúzni. Biztonsági őrök viszont voltak: legalább hárman álltak az iskola bejáratában.

10:17
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Hol vannak a Hiszékeny-álarcok?

Újlipótvárosi tudósítónk csalódottan vette tudomásul, hogy reggel nyolc körül a szavazókörzete környékén nem látott egyetlen Hiszékeny Dezső-álarcot osztogató MSZP-s aktivistát sem, pedig szombaton a Lehel piacon elhúzták a szavazók orra előtt a mézesmadzagot

10:23
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Az aktivisták még alszanak

Tudósítónk szerint a főváros főbb csomópontjain, se a Hősök terén, se az Oktogonnál, se az Erzsébet téren, se a Blaha Lujza téren nincsenek aktivisták. Utóbbi helyen, csak ételosztó sátrak állnak.

10:24
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Az átjelentkezők zöld borítékra számítsanak

Azok a választópolgárok, akik nem a lakóhelyükön szavaznak az országgyűlési képviselők választásán - összesen körülbelül 120 ezren - zöld borítékot kapnak a szavazatszámláló bizottságtól, ebbe kell belehelyezniük a szavazólapjukat. Nagyon fontos, hogy a borítékot - mivel az utazni fog a választópolgár lakóhelye szerinti választókerületbe - lezárják. A borítékon annak az egyéni választókerületnek a neve szerepel, amelyben a választópolgár lakcíme van, amelynek egyéni képviselőjére szavaz. Ha a szavazatszámláló bizottság nem a megfelelő borítékot adja át a választópolgárnak, az a szavazat eredménytelenségéhez vezet.

10:30
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Gyurcsány: Bitte, kommen Sie wahlen!

A Facebook-oldalára feltöltött videóban Gyurcsány Ferenc hét nyelven kéri a szavazóktól, hogy éljenek ma állampolgári jogukkal, és adják le a voksukat. Először magyarul, majd németül kéri, a végén pedig el is mutogatja jelnyelven, hogy mit szeretne.

10:31
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Itt számít a személyiség!

Aki még mindig nem döntötte el, hogy kire szavaz, ráadásul nem igazán érdekli a pártpolitika sem, annak most egy gyors teszttel segítünk megtalálni a személyiségéhez leginkább illő választást.

10:33
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Kiszakította az urnát

A köztévé dunaújvárosi tudósítója egy nem mindennapi esetről számolt be az előbb. A dunaújvárosi választási bizottság elnökére hivatkozva közölték, hogy az egyik ottani szavazókörben megbotlott egy választó, ráesett az urnára, így azt kiszakította. Már természetesen voltak benne szavazatok, a választási bizottság úgy döntött, hogy nem érvényteleníti őket, hanem beragasztja azt a nagyjából nyolc centiméteres szakadást. 

10:37
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Hét órakor 1,64 százalék a részvételi arány

A választásra jogosultak 1,64 százaléka, 131 567 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választások első fordulójában reggel 7 óráig az Országos Választási Iroda adatai szerint. A 2002-es választáson 1,41 százalék szavazott 7 óráig, a 2006-os voksolás első fordulójában a választásra jogosultak 1,66 százaléka szavazott, négy éve 1,61 százalék volt a részvételi arány. Az OVI a nap folyamán kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról.

10:46
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Vona a fiával szavazott

Vona Gábor is szavazott már, méghozzá a kisfiával.

Vona Gábor szavaz. Forrás: Facebook/Vona Gábor

10:47
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Egy kis történelem

Magyarországon a 15. század óta tartanak választásokat. Olyat azonban, ahol valóban választani lehetett, hogy kit akarunk az ország vezetőjének, először 1990-ben rendeztek. Milyenek voltak a régi idők választásai? Ebből a cikkből kiderül.

10:56
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Hódmezővásárhelyen belehúztak a szavazók

Hódmezővásárhelyen már magasabb a részvétel, mint az országos átlag: a legfrissebb adatok szerint a választásra jogosultak 2,03 százaléka adta le a voksát.

11:05
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A szavazók harmada leadta a voksát

Zalakövesen, ami maga mögött hagyta az országot. Ezen a településen már reggel hét órakor 33,3 százalékos volt a részvételi arány. A 24 szavazóból ugyanis 8-an már le is adták a voksukat.

11:09
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Rossz szavazókörbe ment az első szavazó Hatvanban

Félórás késéssel kezdődött meg a szavazás a hatvani 13-as szavazókörben. A választókerületi választási iroda vezetője azt mondta, 6 óra után az első szavazó rossz szavazókörbe ment, ami csak az urnák ellenőrzése és a jegyzőkönyv aláírása után derült ki. Az ilyenkor szokásos procedúrát így meg kellett ismételni, ezért a szavazás csak 6 óra 31 perckor kezdődhetett meg a szavazókörben.

11:11
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Ingyentea és -limonádé a Fidesznél

A Fidesz és a Jobbik standot állított fel a Móriczon: a Fidesz teát, limonádét, tollat, hűtőmágneseket, kampányújságot osztogat, a papírpoháron is Fidesz-logó van. Inkognitóban érdeklődő tudósítónkkal kedvesek voltak, de egyszer sem mondták, hogy menjen szavazni.

11:14
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Kiderült a csúszás oka

Egy előre eltervezett ellenőrzés miatt jelentek meg a vártnál később, nem sokkal fél 9 előtt a reggel 7 órás választási részvételi adatok a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán. A későbbi részvételi adatokat már időben tudják közölni.

11:17
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A jobbikosok szavazni küldenek

A Jobbik standjánál két öltönyös fiatal oszt szórólapot. A tudósítónktól azonnal azt kérdezték, volt-e szavazni, és a nemleges válaszra elküldték voksolni. Azt mondták, vigye a barátait és a családját is, mert nagyon fontos. Estig kint lesznek, délután nagyobb csapat aktivista csatlakozik hozzájuk. „Ünnepnap a mai, szebb jövőt!” – búcsúztak.

11:22
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Aszfalthuligánok

"Ezt fotózzák le!" - aggodalmaskodva mutogatta az Origónak egy házaspár a fővárosi Madách Imre Gimnázium előtt, hogy valakik az éjjel a helyi MSZP-s jelölt nevét festették az aszfaltra a szavazókör bejáratától 15 méterre. Úgy értékelték, ez megszegi a 150 méteres szabályt.

11:24
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Figyelnek a 150 méterre

Beindult a kampánytevékenység a Dob utca és a körút sarkán, ahol egy MSZP-s kitelepüléssel találkozott a tudósítónk. Egy standnál több aktivista kampányol hatalmas zászlókkal, a közelben egy Oláh Lajos-plakáttal díszített mikrobusz áll. Az aktivisták szórólapot osztogatnak, amely tulajdonképpen a VII. kerületi szavazólap másolata, rajta az összes jelölttel. Oláh Lajos neve ki van emelve. Az aktivisták azt mondták, térképen megnézték, hogy itt nem esnek bele a 150 méteres körzetbe. 

11:26
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Nagy a sor a Kertész utcában

A Kertész utcai szavazókörben, ahol a VII. kerületben az átjelentkezők szavazhatnak, hatalmas a sor. A tudósítónk azt jelentette, hogy az emberek már az utcán is állnak. Az egyik biztos azt mondta, húsz percet kell várni. „Hát jobb lenne, ha nem kellene várni”, de meg sem fordult a fejében, hogy ezért ne szavazzon – mondta az egyik, szavazásra váró állampolgár. 

11:40
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Nézzen térképet a részvételi adatokról

11:41
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Boldog szavazó Pekingben

Konkoly-Szabó Mária turistaként Pekingben tartózkodó magyar állampolgár elhagyja a szavazófülkét az országgyűlési képviselő-választáson a pekingi magyar nagykövetség szavazóhelyiségében.

Forrás: MTI/Trebitsch Péter

11:42
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A Madách térnél dühösek az autósok

A Madách téren, Bajnaiék eredményvárójának a helyszínén még semmi sem utal arra, hogy építenék a színpadokat. Pár autósnak viszont nem nagyon tetszett, hogy lezárták a teret, volt, aki káromkodott is, mert nem tudott behajtani a Rumbach Sebestyén utcába.

11:43
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A Móriczon koncentrálódnak az aktivisták

A Móricz Zsigmond körtér kiemelt helyszín lehet a pártoknak Budán tudósítónk szerint, aki ezen kívül se a Széll Kálmán, se a Batthyány, se a Gellért, se a Kosztolányi Dezső téren nem látott aktivistákat.

11:46
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

9 órakor 9,5 százalék a részvételi arány

762 141 ember szavazott reggel kilenc óráig, ez a választásra jogosultak 9,5 százaléka. A részvételi arány 9 órakor Veszprém megyében volt a legmagasabb, 10,94 százalék, ami 31 933 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt, 7,73 százalék, abban a megyében 42 343-an voksoltak. A fővárosban a szavazók 8,37 százaléka, 114 435 választópolgár adta le szavazatát 9 óráig.

Az 1998-as parlamenti választás első fordulójában 9,80 százalék, a 2002-es választáson 8,81 százalék szavazott 9 óráig. A nyolc évvel ezelőtti parlamenti választás első fordulójában a választásra jogosultak 11,39 százaléka, négy évvel ezelőtt pedig 10,23 százalék voksolt 9 óráig. A következő adatok 11 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.

11:47
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Öt asztal, fél óra

A XI. kerületi Bocskai úti iskolában hosszú sor áll a 35-ös szavazókörnél. Itt szavaznak az átjelentkezők, a szavazókat irányító férfi azt mondja, öt asztal van ebben a körben, körülbelül fél óra, míg sorra kerül valaki. 

11:48
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Párducmintába bugyolálta magát

Nem látott egyetlen aktivistát sem tudósítónk a Rákóczi út Ferenciek terétől Keleti pályaudvarig tartó szakaszán. A pályaudvarnál csak Seres Mária pártjának sátra áll, kampányfilmjeinek hangja betölti a teret. A standnál álló két magányos aktivista egyike párducmintás pokrócba bugyolálja magát.

11:56
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Megsérült, leragasztották

Szállítás közben megsérült és kissé elszakadt az egyik urna teteje a siófoki 002-es szavazókörben. A szavazatszámláló bizottság az urnát újra leragasztotta és lepecsételte.

11:57
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Egyre hosszabb a sor

A Bocskai úti iskolában egyre hosszabb a sor az átjelentkezős szavazókörhöz. Az imént hosszabbítottak meg az udvaron őket terelő kordont az utcai kapuig. Egy szervező felig viccesen azt mondta, „az utcasarokra is tehetnénk”.

11:59
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Melegítenek a Gyurcsány-futásra

Tudósítónk szerint nagyjából 25-en vannak a Margitsziget Árpád híd felőli végén abban a parkolóban, ahová Gyurcsány Ferencék hirdettek meg közös kormányváltó futást. Többen kék DK-s pólót viselnek, melegítenek, ácsorognak.

Gyurcsány Ferencék futására készülődnek a Margitszigeten. Fotó: Nagy Roland - Origo

12:01
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Gondok a londoni szavazással?

Több, Londonban regisztrált magyar választópolgár nem tudott élni szavazati jogával, mivel nem szerepeltek a választói névjegyzékben - írja az MSZP közleménye. Szerintük a hiba a választási informatikai rendszer problémájára utal, mivel a polgárok korábban megkapták az értesítést arról, hogy felvették őket a szavazóköri névjegyzékbe. 

12:02
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Rosszul lett egy szavazó Kemenesmagasiban

Az 50 év körüli férfihoz mentőt hívtak, de a szavazatát le tudta adni. Kórházba kellett szállítani.

12:04
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Trabanton érkezett Gyurcsány

Gyurcsány Ferenc is megérkezett a margitszigeti futásra, nem is akárhogy: egy Trabanttal, aminek oldala tele van ragasztva a saját arcképével és DK-s matricákkal. A volt kormányfő sortban és futócipőben van.

Gyurcsány Ferenc Trabantja a Margitszigeten. Fotó: Nagy Roland - Origo

12:07
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Kavarodás az újságírók miatt

A sajtóérdeklődés elbizonytalanította a szavazni érkezőket a zuglói 25-ös számú szavazókörnél, ahol az EBESZ választási megfigyelői éppen ellenőrzik a szavazás menetét. Sok állampolgár a riporterek közé állt, mert azt hitte, hogy az a sor. A látottakkal egyébként elégedettek az EBESZ választási megfigyelői, minden rendben lévőnek tűnik az általunk megkérdezett képviselők szerint. Az EBESZ hétfőn teszi közzé részletesen a választáson tapasztaltakat.

12:08
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Épül Bajnaiék színpada

A Madách téren elkezdték építeni az Együtt-PM eredményvárójának a színpadát. Egyelőre munkások pakolják ki a felszerelést, ezt a részt rendőrségi kordon veszi körül, de ez a kordon nem az a kordon. A hely közepén viszont még mindig ott áll egy markoló. Tudósítónk sem a Deák, sem az Erzsébet téren nem látott aktivistákat. 

12:08
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Novák Előd beállt a sor végére

Megérkezett Novák Előd szavazni a Bocskai úti Általános Iskolába, a XI. kerületbe. Ugyanott szavaz, ahol az átjelentkezők, így kénytelen volt beállni a sor végére. Az Origónak azt mondta, nem számított erre. A felesége, Dúró Dóra a kocsiban vár, és csak akkor száll majd ki, ha Novák Előd már kiállta a sort. Novák szavazását negyed tizenegyre hirdették meg, mint mondta, reméli, fogják tudni tartani a tervet. A politikus után érkező szavazók már az utcán állnak.

12:09
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A szimpatizánsok mindenre figyelnek

Az MSZP-s jelölt plakátját takarítják szimpatizánsok papír zsebkendővel a Dob utca és a Nagykörút sarkán. Fotósunknak azonnal letakarták az objektívjét, mondván, "honnan tudjuk, kinek fotóz?" Fotó: Hajdú D. András - Origo

12:11
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Írja alá a névjegyzéket!

A szavazatszámláló bizottságoknak vissza kell utasítaniuk azt a választópolgárt, aki nem tudja igazolni személyazonosságát és lakcímét vagy személyi számát, nem szerepel a szavazóköri névjegyzékben, már szavazott, vagy megtagadja a névjegyzék aláírását.

12:13
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Novákék is a gyerekkel szavaznak

Novák Elődék Budaörsről jelentkeztek át, hogy legyen valaki a Jobbik elnökségéből, aki Budapesten szavaz - mondta az Origónak. Közben megérkezett a szavazókörbe Dúró Dóra is, egyik gyermekével.

12:14
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Gyurcsány az élen

Elindult a margitszigeti futás, az élen Gyurcsány Ferenc - jelentette tudósítónk a helyszínről.

12:16
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Hangosan irányítják a szavazókat

A 35-ös szavazókör, ahol Novák Előd is sorban áll jelenleg, egy tornateremben van, ahol egy hosszú asztal mögött ülnek a szavazóköri delegáltak. A szavazókat egyikük hangosan irányítja, hogy hova üljenek.

12:27
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Magányosak az aktivisták

A Batthyányi utcai általános iskolában lévő szavazókörben tudósítónk szerint nagyon sok a szavazóbiztos, legalább tíz-tizenketten várják elég komoran a szavazókat, de nagy rohammal nem kell számolniuk. A Batthyányi téren lézeng pár aktivista, de nagyon magányosak, mert senki sem megy oda hozzájuk. 

12:28
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Mindenkinek segítenek

Az a választópolgár, aki nem tud olvasni, akit testi fogyatékosság vagy egyéb ok akadályoz a szavazásban, más választópolgár - ennek hiányában a szavazatszámláló bizottság két tagjának együttes - segítségét veheti igénybe. Aki például nem tud írni, a helyett a szavazatszámláló bizottság két tagja írja alá a névjegyzéket. Ha szükség van rá, elmagyarázzák a szavazás módját is. A látássérült választópolgároknak Braille-írással ellátott szavazósablont adnak. De ilyen sablon csak ott van, ahol azt legalább egy választópolgár péntek délutánig igényelte.

12:30
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Horváth Csaba a szavazókon tartja a szemét

12:32
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Novák Előd biztos a második helyben

Novák Elődék sorban állással együtt 20 perc alatt szavaztak. Utána azt mondták, nem akarnak jóslásokba bocsátkozni, de nem a baloldal eredményeit figyelik, mert őket már beérték, hanem az a fő kérdés, hogy a Fideszt mennyire szorongatják meg.

12:37
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Tényleg mindenki a gyerekével szavaz

Lázár János is a gyerekeivel dobja be saját és a felesége szavazólapjait.

Lázár János szavaz. Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

12:39
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Novák Nimród Nándor

Az Origo tudósítójának Dúró Dóra és Novák Előd elárulta, mi lesz születendő gyermekük neve. A kisfiú a Novák Nimród Nándor nevet kapja majd.

12:40
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Egy londoni magyar szerint nincs gond a kinti szavazással

Nagy-Britanniában nem a londoni nagykövetségen, hanem a szintén londoni Millbank Center nevű konferenciaközpontban lehet szavazni. "Összesen hét asztal van. Attól függ, melyikhez kell menni, hogy milyen a magyarországi lakcímed, három-négy megye tartozik egy asztalhoz" - mondta egy manchesteri magyar, aki fél órája adta le a szavazatát. Szerinte "időarányosan szavaznak az emberek", nincsen sor, elég jól megoldották a szavazást. Mivel azonban sokan csoportban jöttek, 50-100 magyar is van az épületben, vagy a központ előtt, sokan maradnak beszélgetni a szavazás után.

12:40
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Jönnek-mennek a plakátok

A Nyugati téren ugyanúgy nem látni aktivistákat, mint a belváros több más pontján, de a hídra az Együtt-PM több választási plakátját is kilógatták. Állítsd meg a trafikmutyit!, Matolcsy: csak alkalmatlan vagy bűnös is? - hirdetik. Itt ráadásul több olyan busz is megfordul, amelyen fideszes plakát van.

Együtt-PM molinók a Nyugatinál Forrás: Albert Ákos - Origo

12:51
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Szavaznak a rabok

A Kozma utcai fegyházban is szavaznak a fogvatartottak.

Egy fogvatartott készül szavazni a Kozma utcai Budapesti Fegyház és Börtönben. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

12:55
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Farkasszemet néznek a standolók

A Fillér utcai iskolától 150 méterre lefelé az Együtt-PM és a Fidesz is standot állított az utca két oldalán, egymással szemben tíz méterre. A szokásos ajándékokat osztogatják: szórólap, toll, a Fidesznél hűtőmágnes. 

13:05
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Hosszú napjuk lesz

Nagy a tömeg abban a zuglói szavazókörben is, ahova az átjelentkezők szavazhatnak. Több mint 3000 átjelentkező szavaz itt, a sor már az utcára nyúlik. A jegyző az Origónak azt mondta, külön asztaloknál várják az átjelentkezőket, akiket névsor szerint három csoportra osztottak, a szavazóbizottság tagjainak pedig további munkatársak dolgoznak a keze alá, hogy olajozottan menjen a szavazás. Ettől függetlenül arra számítanak, hogy este meg kell hosszabbítani a nyitva tartást.

13:08
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Hol vannak a fideszesek?

A Nyugatitól a Boráros térig alig pár kitelepülést számolt össze tudósítónk, egy fideszes sem volt köztük. A Nyugati és az Oktogon között áll egy MSZP-s stand és két mikrobusz, valamint a Dob utcánál is van egy stand. A Rákóczi téren az LMP kampányol. A Borároson pedig két JESZ-es aktivista matricázik a villamosmegállóban. "Itt nincs szavazókör" - mosolyogtak, amikor a 150 méteres kampánycsendről kérdeztük őket. Azt mondták, egész nap az utcán lesznek.

13:11
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A Baross téren csak magnóról szól Seres Mária

Fotó: Pálinkás Szűcs Róbert - Origo

13:13
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Lepecsételt szavazóurna

Lepecsételt szavazóurna egy budapesti szavazókörben. Fotó: Hajdú D. András - Origo

13:14
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Ezt csak a miniszterelnök tudhatja

Varga Mihály délelőtt 11-re ígérte magát a II. kerületi, Fillér utcai iskolába. Láng Zsolt polgármester pár percig az iskola előtt várta, aztán gyorsan bement szavazni. Két perc múlva megérkezett a gazdasági miniszter is a családjával. Varga az Origónak azt mondta: a választás tétje, hogy tudják-e folytatni azt a munkát, amit 2010-ben elkezdtek. Szerinte minden mérkőzés előtt izgul mindkét csapat, akárki is az esélyes - felelte arra a kérdésre, hogy izgul-e választások miatt. Azt is megkérdeztük tőle, hogy minisztersége biztosnak látszik-e a következő négy évben, erre azt mondta, hogy ezt csak a miniszterelnök tudhatja.

13:14
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Kivillanó boka

Szavazás egy budapesti szavazókörben. Fotó: Hajdú D. András - Origo

13:18
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Bajnai a többiek segítségére siet

13:19
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Közmunkások szaggatják az MSZP-s plakátokat

Közmunkásokkal szedetik le Ózdon a kormányváltók plakátjait - állítja az MSZP. Állítólag a Vasvár úton egy fiatalember zsákba gyűjtötte össze többek között Nyakó Istvánnak, a kormányváltók jelöltjének jogszerűen kihelyezett kampányanyagait. Amikor megkérdezték tőle, hogy ezt miért teszi, azt felelte: ózdi közmunkásként társaival együtt a főnökség berendelte egy kis pluszpénzért munkára, szemetet gyűjteni. 

Nyakó István az esetet jelezte az egyéni választókerület választási bizottságának, és arra kérte a testületet, hogy a történtek kivizsgálása után a közmunkások munkáltatóit tiltsa el a jogellenes tevékenység folytatásától.

13:19
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Ez a szabály, ha valahol sor van még 7 órakor

Az átjelentkezők miatt több helyen is nagy sorok alakultak ki, ha egy szavazókörben nem ér véget a szavazás hétkor, akkor a következők a szabályok: aki hét órakor még sorban áll, szavazhat, bármikor is kerül sorra, este hét után viszont már nem lehet sehol beállni a sorba. Fontos viszont, mikor ér véget a szavazás, mert az eredményeket csak akkor lehet nyilvánosságra hozni bárhol is, ha az ország minden szavazókörében véget ért a szavazás.

13:20
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Hol a Bajnai?

Egy XIII. kerületi szavazókörben egy idős nő azt kérdezgette hangosan a sorban, hogy hol van a szavazólapon a Bajnai. Felvilágosították, hogy ő csak a listán szerepel - jelentette a helyszínről munkatársunk.

13:22
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Nyakunkon a következő választás

Még javában tartanak az országgyűlési választások, de máris itt az újabb határidő: hétfőtől kezdhetik a pártok az aláírásgyűjtést a májusi európai parlamenti választásra.

13:24
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Csocsóasztal az LMP-seknél

„Passzív kampányolást folytatunk” - mondta az Origónak Jakabfy Tamás, az LMP VIII. kerületi jelöltje, aki harmadmagával a Rákóczi téren áll egy LMP-s standnál. Nem lesznek kint sokáig, mert szerintük ma igazából nincs is sok értelme a kampányolásnak, de kijöttek, hogy az emberek „lássanak egy kis zöldet”. Egyébként elég sokat kellett méricskélni, hogy ne essenek bele egyetlen 150 méteres kampánycsendzónába, végig is mutatta, hogy a tér másik fele már tiltott zóna, illetve a körút másik fele is. Azt mondja, sokan nem jönnek oda hozzájuk, néha elvesznek- egy-egy LMP-s újságot. Kivittek maguknak egy csocsóasztalt, ezzel múlatják az időt, de bárkit szívesen látnak.

Az LMP a Rákóczi téren Forrás: Albert Ákos - Origo

13:26
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Nem fotózhatta Orbánt az MTI?

Hiába jelent meg az MTI fotósa abban a XII. kerületi szavazókörben, ahol reggel 8-kor Orbán Viktor adta le a szavazatát, az utolsó pillanatban a főszerkesztő telefonon felhívta, hogy mégsem kell kép a miniszterelnökről - értesült az Index a helyszínen tartózkodó fotósoktól. Az MTI eddig valóban nem adott ki képet a miniszterelnökről. Az Index szerint mindezt az magyarázhatja, hogy a miniszterelnök vagy a stábja inkább Orbán saját fotósának képeit látná szívesen az MTI-ben. Úgy tudják, az ügy miatt kisebb botrány tört ki az MTI szerkesztőségében. 

13:28
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Jó a tempó

Pont kényelmes tempóban autózik Alsórákos, Rákosszentmihály környékén egy kormányváltó összefogást reklámozó kisteherautó, hogy biciklivel a szélárnyékában lehessen haladni.

13:32
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Tilos a saját toll, nincs függöny

Az ötpárti kormányváltó szövetség demokráciavonalat működtet a választás napján, és közleményükben azt írják, hogy érkeznek is a bejelentések szép számmal. Többen arra panaszkodtak, hogy nem kaptak a szavazólap mellé borítékot. Ilyen történt például Újpesten, Szigetszentmiklóson, a XI. kerületben, Keszthelyen és Szentendrén. Pécsről, Egerből, Mogyoródról és Szigetszentmiklósról azt jelezték, hogy a szavazatszámláló bizottság tagjai azt mondták, a választópolgár nem voksolhat saját tollával, mert az így leadott szavazat érvénytelen. Szintén Pécsről, illetve Csepelről és Baracskáról jelentették, hogy nem volt a szavazófülkén függöny.

13:34
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Gyurcsány: Nekünk az a jó, ha sokan vannak

Gyurcsány Ferenc megérkezett az Áldás utcai iskolához - jelentette tudósítónk. A volt miniszterelnök érkezésekor egy idős hölgy azt mondta neki, hogy nagyon sokan vannak bent, Gyurcsány erre azt mondta: nem baj, nekünk az a jó, ha sokan mennek szavazni. Gyurcsány feleségével, Dobrev Klárával érkezett, és még a szavazás előtt interjút adott újságíróknak. Azt mondta, a mai nap leglényegesebb tétje, hogy Orbán Viktor hintapolitikáját és a keleti szelekre várakozást meg lehet-e állítani. 

13:40
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Egy impozáns szavazókör

A Dunaújvárosi Főiskola aulája Fotó: Mudra László - Origo

13:41
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Kiesett a szavazófülkéből

Rácalmás egyik szavazókörében egy választópolgár kiesett a szavazófülkéből, és összeesett a padlón - írja valasztas.hu. Azonnal mentőt hívtak hozzá.

13:43
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

11 órakor 23,23 százalék a részvételi arány

Az első fordulókat tekintve 1998 óta ez a legkisebb 11 órai részvételi arány. 

1.862.870 ember aszavazott délelőtt 11 óráig. A részvételi arány 11 órakor Heves megyében volt a legmagasabb, 25,04 százalék, ami 62.277 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 19,52 százalék, abban a megyében 87.269-en voksoltak. A fővárosban a szavazók 23,61 százaléka, 322.712 választópolgár adta le szavazatát 11 óráig.

Az 1998-as parlamenti választás első fordulójában 23,66 százalék, a 2002-es választáson 26,37 százalék szavazott 11 óráig. A nyolc évvel ezelőtti parlamenti választás első fordulójában a választásra jogosultak 27,23 százaléka, négy évvel ezelőtt pedig 24,78. A következő adatok 13 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.

13:51
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Gyurcsány egy sörben fogadott

Gyurcsány Ferencék leadták a szavazatukat, utána újságíróknak azt mondta, az eddigi adatok azt mutatják, hogy a szokásos a részvételi arány. „Mint tudjuk, a magas részvétel a kormányváltóknak jó, az alacsony a mostani kormánynak, és úgy látszik, hogy most a kettő között vagyunk” – mondta Gyurcsány. Megkérdezték tőle, hogy telik a napja, azt mondta, reggel fodrásznál volt, utána elment a margitszigeti futásra, hét körül jönnek át hozzájuk barátok, ő pedig kilenc órára megy le az eredményváró DK- partira. Onnan mennek át a Jókai utcába, ahol valószínűleg Mesterházy értékeli az eredményeket. Fogadott a Molnár Csabával egy sörbe, hogy a választási részvétel 68 százalék felett lesz. Optimista, ezért mert kockáztatni.

Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára szavaznak Fotó: Hajdú D. András - Origo

13:56
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Az AFP-nek van fotója Orbánról

Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó leadják szavazatukat Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

13:57
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Elájultak, lapot tépkedtek

Összegyűjtöttük, hogy milyen rendkívüli események történtek eddig a szavazókörökben. Olvassa el ebben a cikkünkben!

13:59
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Schmuck Andor a Blahán akciózik

A szociáldemokraták ma is felállították az ételosztó sátrukat a Blaha Lujza téren. A pártvezető Schmuck Andor az Origónak azt mondta, 54 ezer adag paprikás krumplit osztanak ki. Arra a kérdésre, hogy ez hogyan segít a kampányán, azt felelte: „nem segít, hanem az én kampányom segít az embereken". A többségében hajléktalanokból álló érdeklődők/ebédelők körében nagy sikert aratott az ételosztás, és azért többen voltak, akik azt mondták, hogy reggel emiatt a szociáldemokraták mellé húzták az ikszet. "Bárcsak a többiek is ezt csinálnák, és nem az óriásplakátokat" - mondta egyikük. Azért volt olyan falatozó is, aki az Origónak megjegyezte, hogy reggel az MSZP-re szavazott. "Mindig is rájuk szavaztam" - mondta két falat közben.

Schmuck Andor és a szociáldemokraták ma is felállították az ételosztó sátrukat a Blaha Lujza téren Fotó: Albert Ákos - Origo

14:10
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A hevesiek az élen

Eddig Heves megyében a legnagyobb a részvétel az országos átlaghoz képest. Zalában és Vas megyében viszont kevésbé aktívak a választópolgárok, mint az ország többi részén.

14:11
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Az időseket előre engedik

Az átjelentkezőket fogadó Kertész utcai szavazókörnél egyre nagyobb a sor, már a sarkon is bekanyarodik, és a merőleges utcában is állnak az emberek, de egyelőre mindenki türelmesen vár. Tudósítónknak az egyik szavazóbiztos azt mondta, más szavazókörből is irányítottak át segíteni embereket. Volt, aki hangosan elégedetlenkedett, hogy miért ekkora a sor. Bent megosztották az asztalokat, de így is lassan megy, az öregeket és a babakocsival érkezőket általában előre engedik.

Átjelentkezős szavazókör a Wesselényi utcában Forrás: Albert Ákos - Origo

14:14
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Így néz ki a sor a Kertész utcából

Az Origo tudósítója 108 embert számolt össze. A helyi lakosok soron kívül bemehetnek.

Átjelentkező szavazók a VII. kerületi Kertész utcában Fotó: Szabó András - Origo

14:20
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Zavarok Írországban

Egy Írországban élő magyar arra panaszkodik, hogy bár regisztráltak, nem kaptak visszaigazolást, amivel szavazni mehetnének. Valaki azt a választ kapta vissza, hogy a neve nincs benne a magyar nyilvántartásban. "Most beszéltem a nagykövettel, aki közölte, hogy minden választásra külön kell regisztrálni, amire álmomban nem gondoltam volna. Benne vagyok a nagykövetség rendszerében, tehát elvártam volna egy emlékeztető e-mailt, levelet" - írta olvasónk.

14:24
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Bajnaiék markolóval várják az eredményt

Az Együtt-PM egy markoló mellett lesz kénytelen várni a választás eredményét Forrás: Pethő András - Origo

14:27
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A külvárosokban akár kampánycsend is lehetne

Tudósítónk bejárta Újpalotát, Alsórákost, Rákospalotát, Újpestet, de sehol nem látott választókat győzködő aktivistákat.

14:34
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Óvatosan a fényképekkel

A Nemzeti Választási Bizottság szerint jogsértő a szavazólapok lefényképezése, és nem lehet kivinni a szavazólapokat a szavazókörből sem. A testület azért is adott ki iránymutatást a kérdésben, hogy a visszaéléseket, így például a láncszavazásokat megakadályozza. Az NVB szerint szelfit sem szabad készíteni a szavazófülkében.

14:38
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Az MTI-nek még mindig nincs képe Orbán szavazásáról

Pedig a miniszterelnök reggel nyolc előtt pár perccel szavazott, és már fél egy is elmúlt. Aki mégis kíváncsi Orbán Viktor szavazásának a képi megörökítésére, az a miniszterelnök Facebook-oldaláról tájékozódhat. 

14:39
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Mesterházy is vitte a családot

Mesterházy Attila feleségével és két gyerekével szavazott. Többen fotózhatták őket, mert ahányan vannak, annyi irányba néznek.

Mesterházy Attila a családjával szavaz. Forrás: AFP/Ferenc Isza

14:41
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Még több Orbán-kép a Facebookról

Orbán Viktor a 12. kerületi Fidesz-irodában egy gyors látogatáson Forrás: Facebook/Orbán Viktor

14:42
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Nagyon boldog a Szél család

Szél Bernadett, az LMP társelnöke érkezik szavazni családjával. Forrás: LMP

14:44
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Schiffer és az urna

Schiffer András, az LMP társelnöke leadja voksát Budapest V. kerületében, az 1. számú szavazókörben Forrás: MTI/Soós Lajos

14:48
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Nem csak aktivisták szólítják le az embereket

Piros kabátos fiatalok vadásznak a Deák téren sétálókra. Csakhogy nem választókat, hanem turistákat keresnek, hogy valamelyik városnéző buszra csábítsák őket.

14:51
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Mégis szavazhatott a Londonban elutasított választó

Sikerült elérni azt a választópolgárt, aki szerepelt ugyan a választásra jogosultak londoni külképviseleti névjegyzékében, ám először nem találták a listán, és ezért nem szavazhatott - közölte a londoni külképviseleti választási iroda az MTI-vel. A tájékoztatás szerint az illető vissza is tért, és leadta szavazatát.

Az iroda illetékese szerint néhány más olyan eset is előfordult Londonban, hogy választásra jelentkezők nem tudták leadni voksukat, de ezeket kivétel nélkül az okozta, hogy nem volt náluk megfelelő okmány, amellyel választási jogosultságukat vagy magyar állampolgárságukat igazolni tudták volna.

Előzőleg az MSZP közölte: több, Londonban regisztrált magyar választópolgár nem tudott élni szavazati jogával, mivel nem szerepeltek a választói névjegyzékben. A párt szerint a hiba a választási informatikai rendszer problémájára utal, mivel e polgárok korábban megkapták az értesítést arról, hogy felvették őket a szavazóköri névjegyzékbe. A Nemzeti Választási Iroda szerint azonban nem merült fel olyan adat, hogy az informatikai rendszerrel bármilyen probléma lenne.

14:51
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Mi számít rendkívülinek egy szavazófülkében?

A szavazás napján a szavazatszámláló bizottság elnöke felelős a szavazóhelyiségben a rend fenntartásáért, a rendkívüli eseményekről jegyzőkönyvet kell vezetnie a bizottságnak, és haladéktalanul tájékoztatnia kell az eseményekről a helyi választási iroda vezetőjét. De nézzük, hogy mi számít rendkívüli eseménynek?

- minden olyan történés, amely a választás szabadságát vagy titkosságát, illetve a választás lebonyolítását veszélyezteti. Például ha rosszullét miatt mentőt kell hívni egy választópolgárhoz, esetleg a bizottság valamely tagjához, haláleset történik a szavazóhelyiségben, bombariadó van, tűz üt ki, vagy áramszünet van;

- rendkívüli eseménynek számít az is, ha tettlegesen bántalmazzák a szavazatszámláló bizottság tagját, a választópolgárok összeverekednek a szavazóhelyiségben, kábítószer hatása alatt álló vagy ittas ember akadályozza a választópolgárokat a szavazásban, vagy inzultálja a bizottság tagjait, esetleg rendbontók megrongálják a szavazóhelyiség bútorzatát, felborítják a szavazófülkét.

Ezeken kívül vannak olyan rendkívüli, elháríthatatlan események, amelyek miatt a szavazás lehetetlenné válik. Ilyenek például, ha a szavazatszámláló bizottságnak a szavazóhelyiségben jelen lévő tagjainak száma három alá csökken, ha haláleset történik, vagy ha bombariadó van. Ilyenkor a szavazást fel kell függeszteni, az urnákat és az iratokat zárolni kell, és a felfüggesztésről a helyi választási iroda vezetőjét tájékoztatni kell.

14:52
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A köztársasági elnök is szavazott

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita kilép a szavazófülkéből a Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53-as szavazókörben Forrás: MTI/Beliczay László

14:59
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A DK szerint sok az analfabéta

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke a voksolás első óráinak tapasztalatait értékelve azt mondta: országszerte sok bejelentést kapnak visszaélésekről. Mátészalkán például szerinte szervezetten szállítják az embereket, amit ugyan a választási eljárási törvény már csak akkor tilt, ha busszal viszik a szavazókat, de a szatmári városban gyakran 8-9 ember ül egy autóban. Az autó és a sofőr mindig ugyanaz, az utasok változnak - mondta Molnár Csaba.

Szintén Mátészalkáról érkezett az első bejelentés, de más kelet-magyarországi körzetekből is jöttek hírek arról, hogy kiugróan sokan mondják magukat analfabétának, és kérnek segítséget a szavazáshoz - közölte. Molnár Csaba szerint ez főleg ott jellemző, ahol sok a közmunkás, tőlük pedig azt várják, hogy igazolják: a Fideszre szavaztak. Ezért - mondta - írni-olvasni tudó emberek sora kér "segítséget" a voksoláshoz a szavazóköri delegáltaktól.

A DK alelnöke beszámolt arról is, hogy a fővárosi 5-ös választókerületben (VI-VII. kerület) van olyan szavazókör, ahol a névjegyzék egy része nem ábécérendben van. Elmondása szerint volt olyan szavazó, akit így nem találtak meg a lajstromban, ezért hazament anélkül, hogy szavazott volna, majd később kiderült, hogy mégis szerepel a névjegyzékben.

15:03
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Állítólag középiskolások kampányolnak órabérért a Fidesznek

A 444 tudósítójának azt mondta négy, újlipótvárosi lakásokba kaputelefonon felcsöngető középiskolás, hogy a Fidesz megbízásából, 500 forintos órabérért agitálják a lakókat.

15:05
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Ertsey Katalin nem hallgat az NVB-re

Lefényképezte, és a Facebookon közzé is tette a szavazólapot. A Nemzeti Választási Bizottság szerint ez jogsértő.

15:09
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Amire az elmúlt 25 évben nem volt példa

Eltörött a pecsétnyomó, emiatt rövid időre fel kellett függeszteni a választást Kaposvár egyik szavazókörében - közölte a helyi választási iroda vezetője. Kéki Zoltán elmondta, az elmúlt 25 évben még soha nem történt olyan, hogy pecsétnyomó okozott volna fennakadást egy választáson. Mivel a helyszínen nem volt tartalék, amíg pótolták a szavazólapokat érvényesítő bélyegzőt, mintegy 15 percre fel kellett függeszteni a választást.

15:16
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Gyurcsány arca pirospozsgás

Budapest VI. kerületében az Izabella út és a Szondi utca sarkán Gyurcsány Ferenc és Molnár Csaba megtámogatta a helyben induló Oláh Lajos kampányát. "Dolgozunk ezerrel" - mondta Gyurcsány, akinek pirospozsgás az arca. Lehet, hogy ennek a délelőtti futós akciója az oka.

15:17
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A Bocskai úton kell a türelem

A Bocskai úti szavazókörben körülbelül 45-50 percet kellett várni az átjelentkezettek sorában. Tudósítónk 11.40-kor ért oda, és fél 1-kor jött ki. Négy éve is nehézkesen ment itt a szavazás.

15:19
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A Miniszterelnökség miatt nyújt be kifogást az MSZP

Az MSZP szerint a Miniszterelnökség pénteken és szombaton megsértette a választási eljárásról szóló törvényt azzal, hogy a kormány hivatalos honlapján beszámolt Orbán Viktor kormányfő Fidesz-elnökként tett kampánybeszédeiről. A történtek miatt Baja Ferenc, az MSZP kampányfőnök-helyettese kifogást nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz. Az MSZP közleménye szerint a Miniszterelnökség a kormány hivatalos honlapján április 4-én este, majd április 5-én délután olyan írásokat tett közzé, amelyek a Fidesz-KDNP szegedi és debreceni nagygyűléséről számoltak be. Mindez a Fidesz-KDNP népszerűsítésére alkalmas kampánytevékenység, ami ellentétes a választási eljárásról szóló törvénnyel - emelték ki.

15:27
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Valahol csak négy perc az egész

Az I. kerületben, az átjelentkezőknek fenntartott szavazókörben nincs sor tudósítónk szerint. Egy szavazónak az épületbe belépéstől számítva mindössze négy percébe telt, mire a kezébe vehette a szavazólapját.

 

15:30
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Leragasztották az MSZP-s jelöltet

Ismeretlenek fehér lappal ragasztották le Vácon Kiss Zsoltnak, az ellenzéki összefogás helyi jelöltjének jogszerűen kihelyezett több plakátját - közölte az MSZP. "A kormányváltók helyi aktivistái április 6-án éjjel 0.30-kor arra lettek figyelmesek, hogy ismeretlenek egy autóból kiszállva egymás után ragasztják le fehér lappal Kiss Zsolt, a kormányváltók helyi jelöltjének jogszerűen kihelyezett plakátjait" - olvasható az MSZP közleményében. Amikor a kihívott rendőrök felelősségre akarták vonni az elkövetőket, az autójukat és egy mobiltelefont hátrahagyva elfutottak - írták. A Pest megyei rendőrség szabálysértési eljárást indított.

15:36
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Berlinbe nem jutott az első szavazós oklevelekből

A berlini magyar nagykövetségen nem volt nagy tömeg, minden gördülékenyen zajlott, pontos eligazítást kaptak arról, hogy hová, melyik terembe kell menniük – mondta az Origónak három első szavazó. A legnagyobb csalódást az okozta nekik, hogy nem kaptak első szavazós oklevelet. A nagykövetségi dolgozók szerint azért, mert nem küldtek. Cserébe kaptak vizet, ami jól jött az első szavazás izgalma után. A háromfős csapat most megünnepli a szavazást. Azt mondták, este olyan helyre mennek, ahol van wifi, mert kíváncsiak az eredményre. 

15:39
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Óbudán nyugodtan várnak

A III. kerületben az utcán ugyan nem, de az általános iskolán belül áll a sor: tudósítónk nagyjából 65 embert számolt össze. A várakozók nyugodtak. A biztonsági őr azt mondta, kb. 20 percet kell várni, "gyorsan megy".

15:41
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Molnár Csabával ordított a számláló

A DK alelnöke, Molnár Csaba jelentkezett az Origónál, mert szerinte felháborítóan viselkedtek vele a szavazatszámláló bizottságnál. Az előbb szavazott Budapest 5. választókerületében a 19. szavazókörben, és a bizottság nem engedte, hogy az ott lévő néhány újságíró ezt lefotózza. "Elképesztő hangnemben ordítozott velünk egy számláló" - mondta Molnár, akinek a szavazását így nem is tudta lefényképezni senki - csupán egy kollégája készített titokban egy képet mobillal.

15:47
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Mozgóurnás szavazás Gádoroson

T. Kovács János leadja szavazatát egy mozgóurnába a gádorosi idősek otthonában - a választási hétvége összes fotója a képre kattintva! Forrás: MTI/Rosta Tibor

15:47
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Biztos, hogy szándékosan csinálták

Mégsem olyan nyugodtak a sorban álló átjelentkezők Óbudán: tudósítónk találkozott egy éppen távozó feldúlt párral, akik azzal a lendülettel fordultak sarkon, ahogy meglátták a sort. Szerintük felháborító, hogy messziről kellett idáig utazniuk, hogy a baranyai nő szavazhasson, és még sorba is kell állniuk, miközben a szomszédos szavazókörökben alig lézengenek páran. "Biztos szándékosan csinálták, de ha csak egyszerűen bénák, az se sokkal jobb" - mondta a pár férfi tagja.

15:48
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Egy órakor 34,33 százalék a részvételi arány

2 753 211 ember, a választásra jogosultak 34,33 százaléka szavazott 13 óráig. A részvételi arány Pest megyében volt a legmagasabb, 36,77 százalék, ami 359 644 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 30,11 százalék, abban a megyében 134 636-an voksoltak. A fővárosban a szavazók 39,01 százaléka, 533 163 választópolgár adta le szavazatát 13 óráig.

Az 1998-as parlamenti választás első fordulójában 32,58 százalék, a 2002-es választáson 40,19 százalék szavazott 13 óráig. A nyolc évvel ezelőtti parlamenti választás első fordulójában a választásra jogosultak 38,22 százaléka, négy évvel ezelőtt pedig 35,88 százalék voksolt 13 óráig. A következő adatok 15 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.

15:52
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Kellemetlen árnyékban sorban állni

A Kertész utca 20-hoz irányított átjelentkezők továbbra is 40-60 perc várakozási időre számíthatnak. A déli órákban nem volt nagy zúgolódás, többen jól múlatták az időt, készültek a szelfik, míg többen az okostelefonjaikkal játszottak. Persze az éppen megérkező szavazók arcán ugyanaz a meghökkenés volt látható: mi ez a sor? Kérdésünkre többen megjegyezték, hogy nem kalkulálták bele a napjukba, hogy egy órát sorban fognak állni, a várakozást ráadásul csak még kellemetlenebbé teszi, hogy a csípős időben árnyékban kell átvészelni, míg az urnákhoz ér az ember. A szavazókör érdekessége, hogy az ide beosztott emberek többsége az ábécé második felébe tartozik, ezért a névsor első felébe tartozók akár 20-30 perccel hamarabb szavazhatnak.

Sorban állás a Kertész utcai szavazókörben, ahol a VII. kerületben az átjelentkezők szavazhatnak - további képek a szavazókörről a fotóra kattintva! Fotó: Hajdú D. András - Origo

15:56
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Orbán latinra váltott

"Soli Deo gloria", azaz "Egyedül Istené a dicsőség". Legalábbis a képaláírás szerint.

15:58
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Varga Mihály a kisbabájával szavazott

A gazdasági miniszter sem egyedül járult az urnákhoz, hanem pár hónapos gyermekével és a feleségével. Az alábbi kép a várakozás egy pillanatát örökítette meg.

16:03
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Szegeden egy óra a várakozás

Az átjelentkezőknek nincs könnyű dolguk. A nem szegedi lakcímű választók számára a Tömörkény gimnáziumban kialakított 101-es számú szavazókört jelölték ki. Az iskola épülete előtt vasárnap délután hosszú sor kígyózott, a közvetlenül a szavazókör előtt állók elmondták, több mint egy órája várakoznak. Szegeden 2341 átjelentkező választó van. A várakozási idő csökkentésére már délelőtt új szavazófülkét állítottak be, a jegyzőkönyvvezetők számát pedig háromról ötre emelték. A szegedi lakosok figyelmét a bizottsági tagok az utcán személyesen, illetve feliratok segítségével hívják föl arra, hogy sorban állás nélkül szavazhatnak. Este hét órakor az egyik bizottsági tag beáll a sor végére, és aki addig odaérkezett, leadhatja szavazatát.

16:08
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Készülődik a Fidesz a Bálnánál

Már zajlanak az előkészületek a Fidesz választási eredményváró helyszínénél, a Bálnánál.

16:11
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Így készülődnek a Madách téren

16:11
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Sorban állás Pécsett

Szavazók várakoznak a pécsi Kossuth téren a 47. számú szavazókör előtt, hogy leadhassák a voksukat - további fotók a képre kattintva! Forrás: MTI/Sóki Tamás

16:12
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Ne csak mulatós legyen a Parlamentben

"Nincs szükség állami technórádióra, viszont állami technószolgáltatásra minden faluban szükség lenne" - mondta Vágó Gábor LMP-s politikus a Több Technót a Parlamentbe nevű buli egyik videójában. A következő ciklusban a politikai pályát elhagyó Vágó szerint "mindenképpen fontos, hogy ne csak a mulatós számok kedvelőinek, hanem az elektronikus zenei szcéna kedvelőinek is legyen aktív képviselete a Parlamentben" - mondta.

16:13
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Gyurcsány belejött a kormányváltózásba

„Kezdek optimista lenni” - mondta az egyik kormányváltós aktivista a Teréz körút, Zichy Jenő utca sarkán. Szerinte csak ketten mondták azt, hogy nem rájuk szavaznak a leszólítottak közül. Itt is megjelent Gyurcsány Ferenc, aki Trabanton járja körbe az aktivisták standjait. Reggel volt egy kis gond, de belejöttem, mondta az Origo kérdésére, hogy hogyan megy a kormányváltózás.

16:15
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Vizet osztanak

A Wesselényi és a Kertész utcánál kígyózó sorban álló embereknek már ásványvizet osztanak. Egy papírlapon türelmet kérnek, mert 2150 átjelentkező szavaz itt.

További fotók a Kertész utcai szavazókörről a képre kattintva! Fotó: Zöldi Blanka - Origo

16:15
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Bimm-bammal kezdődött az NVB ülése

Összeült a Nemzeti Választási Bizottság, hogy a pénteken és szombaton beérkezett vitás ügyekben döntsön. Patyi András, a bizottság elnöke a szavazógép jelzése után azt mondta, „a bimm-bamm jelezte, hogy egyhangúan megszavaztuk a napirendet”. Az ülés 0. napirendi pontjaként Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője tartott tájékoztatást. Elmondta, hogy Londonból jelezték, hogy többen nem tudnak szavazni, pedig felvették őket a névjegyzékbe. Tel-Avivból pedig három kifogást vizsgálnak. Beszélt arról is, hogy vannak hosszú sorok, például a XVI. kerületben, ezeket úgy próbálják orvosolni, hogy szétbontják a névjegyzéket, hogy egyszerre több választóval tudjanak foglalkozni. A hosszú sorok elsősorban azokban a szavazókörökben alakulhatnak ki, ahova sokan jelentkeztek át más lakcímről.

16:17
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Percenként jöttek az átjelentkezők

120 582 átjelentkező szavaz az idén, ami több mint a duplája a négy évvel ezelőttinek. 2010-ben 56 500 átjelentkező volt – mondta Pálffy Ilona. Az NVI vezetője úgy érzékeltette ezt a nagy számot, hogy percenként több száz átjelentkezés érkezett az utolsó napon. Főleg Budapesten volt nagy az átjelentkezők száma - mondta. Azt is elmondta, hogy 109 805 levélszavazat érkezett, amelynek 80 százaléka érvényes.

16:18
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Nemzeti markoló a Madách téren

Nemzeti lobogók az Együtt-PM eredményvárójára kitett sörpadok között álló földmunkagépen. A markoló az önkormányzat által eredetileg elkordonozott területen állt - további fotók a választás napjáról a képre kattintva! Fotó: Hajdú D. András - Origo

16:22
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Úristen! Másfél óra?

A Keleti Károly utcai II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban az átjelentkezőket két részre bontották: az egyik sorban az ábécé A-tól K betűjéig, míg a másikban az L-től Z be tartozó vezetéknevűek állnak. Tudósítónk szerint az első kategóriában levőknél jóval nagyobb a tömeg, mint a másikban. A biztonsági őr szerint nagyjából egy-másfél óra, mire sorra lehet kerülni. Ezt hallva többen felkiáltottak a várakozók közül, hogy "Úristen! Másfél óra"? Összesen 2500 átjelentkezőről van szó, és azért megy ilyen lassan a szavazás, mert mindössze egy névjegyzéket kaptak a választási irodától, amit nem lehet fénymásolni, így egy asztalhoz fut be mindenki. Az egyik átjelentkező állítólag óriási balhét csapott, miután végigállta a másfél órás sort, és a szavazatszámláló bizottsághoz érve szembesült vele, hogy nincs meg a borítékja. Fogta magát, és haza is ment. Tudósítónknak azt mondták: aki este hét előtt beáll a sorba, azt mindenképpen engedik majd szavazni, akkor is, ha ez eltart este kilencig.

16:23
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Bajnai aggódik a részvétel miatt

A Jobbiknak és a Fidesznek kedvezhet, hogy arányaiban kevesebben mentek el szavazni, mint négy éve – írta közleményében Bajnai Gordon, aki azt kérte a kormányváltóktól, hogy szavazzanak.

16:31
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Már a biztonsági őrrel balhéznak Budán

A Keleti Károly utcában tudósítónk szerint már a biztonsági őrrel kezdenek balhézni az emberek. Nem értik, hogy miért nem segítenek be az L-től Z-betűhöz tartozó szavazatszámláló bizottsági tagok a másik sort kezelő bizottsági tagoknak. Az Origo munkatársa beszélt egy nővel, aki azt mondta, hogy egy órája áll sorban, és még mindig hátra van az egyharmada. Szerinte kis túlzással ennyi idő alatt hazamehetett volna Győrbe szavazni, és már vissza is ért volna.

16:39
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Nem érdeklik az NVB-t a baloldali plakátok

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a pénteken és szombaton érkezett panaszokban döntött. A választási panaszokat a helyi választási bizottságok bírálják el, de fellebbezni az NVB-hez lehet – most ezekről volt szó. Az első két ügyben a baloldali ellenzék jelöltje tett panaszt, de a helyi bizottságok érdemi vizsgálat nélkül elutasították a panaszokat. Az NVB mindkét esetben a helyi bizottsággal értett egyet.

Korózs Lajos baloldali képviselőjelölt a plakátjai miatt fordult a hatvani választási bizottsághoz, mert a villanyoszlopokról eltávolították a hirdetéseit. A helyi választási bizottság érdemi vizsgálat nélkül elutasította a kérelmet. Korózsék azonban megtámadták a határozatot, így a Nemzeti Választási Bizottság foglalkozott az üggyel. A bizottság 16-4 arányban leszavazta Korózsékat.

Hasonló ügy volt a második kérdés is, amelyet egy magánszemélyt tett (a nevét a sajtónak kiosztott tájékoztatóban kitakarták). Azért fordult a választási hatóságokhoz, mert a Kormányváltás sátoraljaújhelyi plakátjait megrongálták. A helyi választási bizottság érdemi mérlegelés nélkül elutasította a keresetet arra hivatkozva, hogy a panasz három napon túl érkezett, ezért nem is lehet vele foglalkozni. Litresits András, a Nemzeti Választási Bizottság tagja szerint kell ezzel foglalkozni, mert az egyik megrongált plakát április 1-jei rendezvényt hirdetett, és a bejelentés is ekkor érkezett. Az NVB elutasította a fellebbezést.

16:42
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Orbán magabiztosan áll

Nem áll meg a miniszterelnök, Tessely Zoltán fideszes politikus Facebookra posztolt képe szerint fél órával ezelőtt Bicskén járt. A beállása akár macsósnak is tűnhet, de az biztos, hogy duzzadó magabiztosságot sugároz.

16:42
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Van, ahol 80 százalékos a részvétel

A 13 órás adatok alapján a Zala megyei Iborfia teljesít a legjobban a részvételi arányban. Már több mint 81 százalékos a részvétel, ami konkrét számokban azt jelenti: hogy a 11 választó közül 9-en már leadták a szavazatukat.

16:43
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Szegeden is sorban állnak az átjelentkezők

Nem szegedi lakcímű, átjelentkező szavazók állnak sorban a szegedi Tömörkény István Gimnázium előtt - összes képünk a választási hétvégéről a fotóra kattintva! Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

16:46
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Kovácsvágás rosszabbul teljesít

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kovácsvágáson vagy nagyon későn kelnek az emberek vagy pedig nem érdekli őket a szavazás. 13 óráig ugyanis mindössze 10,95 százalékos volt a részvétel, miután a 475 helyi választópolgár közül csak 52-en járultak az urnákhoz.

16:50
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A tiltott zónában kampányoltak a kormányváltók

A három szavazókörnek is helyet adó egyik pomázi iskolától kevesebb mint 150 méterre folytatott kampány miatt marasztalták el az ötpárti ellenzéki összefogást. Egy pomázi választópolgár jelzése szerint a pomázi Mátyás király általános iskola közvetlen szomszédságában (a 150 méteres tiltott zónán belül) a kormányváltók standot állítottak fel, és ott kampánytevékenységet folytattak.

16:51
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Kelemen Anna bikiniben szavazott

A szőke celeb Facebookon posztolt magáról egy bikinis fotót egy szavazófülkéből. Kelemen azzal indokolta a merész húzást, hogy nem volt dress code a szavazási értesítőben, az akcióval pedig arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy ott mindenki egyenlő, nem számít, hogy az illető esztergályos, vagy nyugdíjas, vagy éppen felnőttfilmes színésznő. Kelemen arra kér mindenkit, hogy menjen el szavazni.

16:55
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Egy debreceni szavazókörben már szinte mindenki szavazott

Van egy debreceni szavazókör, amelyet nemsokára akár be is zárhatnak. 13 órakor több mint 87 százalékos volt a részvétel a debreceni 21-es szavazókörben. Az 1133 regisztrált szavazóból 990-en már elmentek szavazni.

16:55
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Rogán Antal a gyerekeivel kampányol

16:57
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Már vissza sem jönnek

A gyerek miatt nem lehet tovább várni - mondta egy munkatársnőnknek, aki a tíz év körüli kislányával kiállt a sorból az átjelentkezőknek kijelölt zuglói szavazókörben. Egy óra 20 perc alatt a feléig sem jutottunk - mondta ingerülten, meg azt is, hogy már vissza sem jönnek.

16:58
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Négy kutya várja a gazdáját

A budapesti I. kerületben a 13-as szavazókör előtt ez a négy kutya a szavazatát épp leadó gazdijára vár - további képek a fotóra kattintva! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

17:01
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Kunhalmi Ágnes is egy órája sorban áll

Kunhalmi Ágnes a Kormányváltók XVIII. kerületi jelöltje jelezte, hogy már egy órája áll sorban átjelentkezőként a XVIII. kerületi Sztehlo Gábor Gimnáziumban. Azt mondta, hogy nagy a sor, de az emberek türelmesen várják, hogy sorra kerüljenek, és ő is kivárja, amíg behúzhatja az ikszet, amelyről Mesterházy Attila oly sokat beszélt. A XIII. kerületből jelentkezett át, mert az egész napját a választókerületében tölti. 

17:06
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Schiffer András a Kálvinon standol

Schiffer András a budapesti Kálvin téren, az LMP standjánál - további fotók a képre kattintva! Fotó: Hajdú D. András - Origo

17:10
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Feszül a póló a playmate-en

Lévai Adrienn egykori playmate a Jólét és Szabadság Pártjának kampányol feszülős pólójában.

17:12
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Orbánnal pózolni reklám?

Riz Gábor ózdi fideszes jelölt Orbán Viktorral pózolt a helyi önkormányzati lap, az Ózdi Körkép címlapján, amikor átadtak egy elkészült fejlesztést. Az NVB arról vitázott, hogy a címlapi cikk választási reklámnak minősül-e, illetve az önkormányzat ezzel sérti-e a verseny semlegességét. Litresits András, a Kormányváltók által delegált tag egy Kúria-döntésre hivatkozott, amely egy hasonló ügyben politikai reklámnak minősített hasonló cikket. A kormány által delegált egyik tag, Tóta Áronné ezzel szemben azzal érvelt, hogy egy helyi fejlesztésről van szó, ezért került a címlapra, nem politikai okból. Az eddigiek közül ez a vita volt a leghosszabb, többen is hozzászóltak. Az NVB szavazásán végül 15-5 arányban az az álláspont nyert, hogy az Ózdi Körkép címlapján miniszterelnökkel pózolni nem választási reklám.

17:15
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Orbán régi képe Józsefvárosban

Fél órával ezelőtt még egy olyan képet posztolt a fideszes Tessely Zoltán, ahol Bicskén pózolnak a miniszterelnökkel, most pedig már Orbán töltött fel egy fotót magáról, amint a józsefvárosi kampányközpontban értekezik, többek között Kocsis Mátéval, a Fidesz kommunikációs igazgatójával. Érdekesség, hogy a helyiségben egy olyan kép van kirakva Orbánról, ami a 2006-os választásokra készült.

17:18
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A levélszavazatok 70 százalékát leadták

Vasárnap reggelig összesen 146 ezer levélszavazatot adtak le az arra jogosultak - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője. A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az országos listára az országgyűlési képviselők vasárnapi választásán, ha felvetették magukat a névjegyzékbe.

Összesen 195 ezer levélben szavazót vett fel a névjegyzékbe az NVI. Az NVI-hez vasárnap reggelig csaknem 44 ezer levélszavazat érkezett vissza postán, az NVI csak azokat a postán küldött levélszavazatokat veheti figyelembe az eredmény megállapításakor, amelyek szombat éjfélig megérkeztek. A külképviseleteken 102 ezer levélszavazatot adtak már le, azaz összesen 146 ezer levélszavazatot - az összes levélszavazat több mint 70 százalékát - már leadták a választók. Azok a választópolgárok, akik még nem adták le levélszavazatukat, a voksolás napján leadhatják azokat a külképviseleti szavazás ideje alatt, valamint az országgyűlési egyéni választókerületek székhelyein a választási irodákban.

17:18
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A helyieknek nem kell sorban állni

A XI. kerületben, a Bocskai úti általános iskolánál egy közel egy méter hosszú nyomtatványt ragasztottak a kerítésre, amelyen arról tájékoztatnak, hogy a helyi lakosok sorban állás nélkül szavazhatnak. A legtöbb helyi ugyanis, amint meglátja a kígyózó tömeget, fordul is vissza és elindul haza, mert nem tudják, hogy csak az átjelentkezőknek kell sorban állni.

17:22
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Az MTI kiadta az első fotókat Orbán szavazásáról

Délután negyed négyig kellett várni arra, hogy az MTI kiadja az első fotókat Orbán Viktor reggel nyolcas szavazásáról. A képet viszont nem az MTI, hanem a Magyar Nemzet fotósa készítette.

Budapest, 2014. április 6. Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke és felesége, Lévai Anikó szavaz Budapesten, a Zugligeti Általános Iskolában kialakított szavazókörben az országgyűlési képviselő-választáson 2014. április 6-án. A háttérben Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. További fotók a választási hétvégéről a képre kattintva! Forrás: MTI/Magyar Nemzet/Hegedűs Márta

17:26
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Gyurcsány kínaiakat győzköd

Az Andrássy út és az Izabella utca sarkán Oláh Lajosnak kampányolt Gyurcsány Ferenc, de amikor az Origo munkatársa ott járt, nem a terézvárosiak szólították meg, hanem többnyire külföldiek. A volt kormányfő kínaiakkal és britekkel beszélt angolul, és röviden felvázolta nekik a hazai politikai helyzetet. Utána az Origónak azt mondta, hogy szerinte meggyőzte őket, mire egy DK-s odakiabált, hogy "kár, hogy nem szavaznak".

Gyurcsány Ferenc és a kínaiak. További fotók a választási hétvégéről a képre kattintva! Fotó: Dull Szabolcs - Origo

17:26
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Romák tömeges utaztatásáról beszélnek a jobbikos aktivisták

A Jobbik szerint tömegesen szállítanak szavazni romákat Gyöngyösön és Szolnokon. Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője azt mondta: csak Gyöngyösön - amely Vona Gábor pártelnök egyéni választókörzete - mintegy ötszáz szegény sorban élő cigányt vittek szavazni, de hasonló információkat kaptak aktivistáiktól Szolnokról is. Hozzátette, ezt Vona Gábor elleni akciónak tekinti a Jobbik, és arra kértek mindenkit, hogy menjen el szavazni, nehogy a "megvásárolt szavazatok döntsenek". Dúró Dóra felszólított minden pártot, hogy ne vegyék el a gyöngyösiek becsületét, és "ne az emberek megtévesztése legyen az, ami eldönti a választásokat".

17:41
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Itt számítson tumultusra

Több szavazókörben is olyan óriási sorok alakultak ki, ami miatt többen már vissza is fordultak, és lemondtak a szavazásról. Kigyűjtöttük azt a tíz szavazókört, ahol a legnagyobb tumultus várható.

17:44
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Hende Csaba elkísérte szavazni az apukáját

A honvédelmi miniszter elkísérte 82 éves apját a szavazásra. A politikus megjegyzi, hogy bár Szombathelyen esik az eső, ez ne tántorítson el senkit a szavazástól.

17:45
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Három órakor 45,02 százalék a részvételi arány

3 610 437 ember szavazott délután háromig, ez a választásra jogosultak 45,02 százaléka. A fővárosban a szavazók 50,22 százaléka, 686 325 választópolgár adta le szavazatát 15 óráig. A megyék között a részvételi arány 15 órakor Heves megyében volt a legmagasabb, 47,39 százalék, ami 117 856 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Bács-Kiskun megyében volt, 41,23 százalék, ebben a megyében 176 158-an voksoltak.

Az 1998-as parlamenti választás első fordulójában 39,28 százalék, a 2002-es választáson 51,78 százalék szavazott 15 óráig. A nyolc évvel ezelőtti parlamenti választás első fordulójában a választásra jogosultak 48,89 százaléka, négy évvel ezelőtt pedig 46,78 százalék voksolt 15 óráig. A következő adatok 17.30  után lesznek elérhetők az NVI honlapján.

17:46
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Beszakította az urnát

Újabb rendkívüli eseményekről érkeztek hírek: Füzesabony egyik szavazókörében a szavazófülkében kampánycsendet sértő eszközt, egy tollat talált az egyik delegált tag. A tollat a szavazókörön kívül a kukába dobták. Solymáron egy férfi a szavazólapokat az urnába erőteljesen, az urnára csapva helyezte be, így az 22 cm-es, illetve 16 cm-es csíkban beszakadt. A szavazatszámláló bizottság elnöke a szakadást megragasztotta és lepecsételte. 

17:53
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A VIII. kerületben simán megy az átjelentkezés

A VIII. kerületben, a Ludovika téren szintén fogadnak átjelentkezőket, de tudósítónk szerint itt minden rendben halad, nincs sor, nincs dráma. Öt perc alatt megkapják az emberek a szavazólapot. Reggel hatkor urnanyitás után és délben, ebédidőben nagy volt a tumultus itt is, tudósítónk szerint 70-80 lépésnyi lehetett a sor, de most sokkal kevesebben vannak. A szavazatszámlálók estére várnak egy újabb rohamot, akkor várhatóan ismét feltornyosul a sor. Mindenkit csatasorba állítottak, most mindenki az átjelentkezőkkel foglalkozik.

17:55
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Kunhalmi Ágnes két órát várt

Az MSZP politikusa nem sokkal négy előtt adta le a szavazatát, így közel két órát állt sorba. Azért is kellett ilyen sokat várnia, mert átjelentkezett a XIII. kerületből a XVIII.-ba, ugyanis az egész napját az utóbbi kerületben tölti.

17:58
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Eltévedt kecskeméti szavazó

Egy kecskeméti olvasónk jelezte, hogy nem az értesítőjén szereplő címen van a szavazókör, ahol szavaznia kellett volna. Kecskemét 48-as szavazókörében szavaz, és az értesítő szerint a Szabadság tér 7.-hez kellett mennie, ám ott csak egy zárt ajtót talált, kiírást viszont nem. Végül a Kálvin téren megtalálta a szavazókörét. Olvasónk a helyi választási irodánál bejelentést tett, bár, mint mondta, a munkatársak csak többszöri kérésre voltak hajlandók felvenni a jegyzőkönyvet.

18:01
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

TV2-híradót nézett az NVB

A TV2 Tények című április 4-i hírműsorában beszámolt arról, hogy a pártok kampányolni fognak vasárnap, a választás napján. Egy magánszemély, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra, amiatt tett panaszt, hogy a műsorban csak az MSZP, a Fidesz és az LMP került be az összeállításba, a Jobbik nem. Az NVB tagjai elsőként megnézték a TV2 említett híradóját, de a kivetítőn nem nagyították ki a lejátszott videót, így alig lehetett látni a képet. Igaz, így is egyértelmű volt, hogy a Jobbik valóban nem volt benne az összeállításban.

Az NVB több tagja azt mondta, egy híradóból nem állapítható meg a tévétársaság kiegyensúlyozottsága. A bizottság jobbikos delegáltja szerint viszont meg kellene vizsgálni a TV2 teljes hírfolyamát az elmúlt napokról. Végül a bizottság elutasította a panaszt.

18:04
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Jobbik-LMP koalíció? Haha

18:06
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A tömeges átköltözés még nem csalás

A budapesti 8. választókerületben rengeteg átjelentkező volt – emiatt tett panaszt egy magánszemély, mert szerinte ez választási csalásra utal. Patyi András, az NVB elnöke szerint nem hozhat a bizottság döntést, mert a beadványhoz nem csatoltak bizonyítékot, önmagában pedig a sok lakcímlétesítés nem jelent csalást. A bizottság Patyi Andrással értett egyet, és a panaszt leszavazták.

18:11
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Nem volt szabályszerű a Kormányváltók panasza

Kerék-Bárczy Szabolcs, a Kormányváltók jelöltje és Juhász Péter, az Együtt társelnöke az MTI és a közmédia miatt tett panaszt, de az iratra nem írták fel a jelölőszervezet, vagyis a Kormányváltók székhelyét és a nyilvántartási számát, ezért a panaszt a bizottság érdemi vizsgálat nélkül elutasította.

18:13
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Szavaznak a vakok és gyengénlátók

A budapesti Vakok Állami Intézetének egyik lakója szavaz az országgyűlési képviselő-választáson. További fotók a választási hétvégéről a képre kattintva! Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

18:14
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Dúró Dóra a kémiai kasztrálásról

18:19
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Gyurcsány vitába keveredett egy választóval

Gyurcsány Ferenc már a IX. kerületi Ferenc téren kampányol, ahol több tucat ember gyűlt össze, hogy meghallgassa az ő és a helyi jelölt - Kerék-Bárczy Szabolcs - beszédét. Ide mikrofont és kihangosítót is hoztak, így a környező utcákban is visszhangzik Gyurcsány szónoklata. Egy nő a beszéd közben oda is ment Gyurcsányhoz, és elkezdte ordibálni, hogy takarodjon, mindent elvett tőle. Gyurcsány pár perc után megunta a kiabálást, és visszaszólt, hogy fejezze be, "maga lehet, hogy otthon így szokott élni, de nálunk itt nem ez a szokás" - mondta. A nő ennek ellenére folytatta, és Gyurcsány fejéhez vágta, hogy miért kéri a szavazatát, mikor mindent elvett tőle? Erre a volt kormányfő azt mondta: "én nem kérem az ön szavazatát, és ahogy így elnézem, már nem is örülnék, ha rám szavazna". A nő ezután elhallgatott.

18:21
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Nem romák, hanem fideszes aktivisták kaptak szendvicset

A Fidesz gyorsan válaszolt a Jobbik vádjára, hogy ennivalót vittek a roma szavazóknak. „Ózdon a Fidesz munkatársai kizárólag a párt aktivistáinak és a szavazatszámláló bizottság tagjainak vittek ennivalót, zsemlét, szendvicset. A Fidesz ózdi szervezetében számos roma aktivista is dolgozik, szemben a Jobbikkal, ahol ez - a párt közismert irányvonala miatt – elképzelhetetlen” – írta közleményében a Fidesz. 

18:22
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Orbán mindenhol ott van

Kis túlzással még ott is, ahol nincs. A miniszterelnök reggel leadta a szavazatát, azóta pedig felszántja a fővárost és környékét. Pár perce még Józsefvárosban volt, előtte Bicskén kapták lencsevégre, most pedig már a csepeli kampányközpontban fotózkodott. A felvétel furcsasága, hogy a Fidesz-központokban készült képeken általában rajta vannak a helyi fideszes vezetők is: Kocsis Mátét lehetett látni a józsefvárosi fotón, Tessely Zoltánt pedig a bicskein. Ezen a képen viszont sehol sem látni Németh Szilárdot, aki Csepel polgármestere és egyben a rezsibiztos is.

18:22
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Rogán vagyona nem kampánytéma

A Fidesz frakcióvezetőjének, Rogán Antalnak a vagyonosodásáról az MTI és a közmédia nem tudósított – emiatt tett panaszt egy magánszemély. Patyi András, az NVB elnöke szerint ez az ügy nem a választási bizottság hatásköre, mert az ügy nem a választási kampány része, ehelyett a Médiatanácsnak kell vele foglalkoznia. A Kormányváltás delegáltja, Litresits András összehasonlította a Rogán-ügyet és a Simon-botrányt, amelyről az MTI folyamatosan tudósított, előbbiről pedig nem. A bizottság végül Patyi Andrással értett egyet, 15-6 arányban szavaztak arra, hogy nem foglalkoznak a kérdéssel.

18:25
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Ez várja a jobbikosokat

18:26
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A Hír24 sem mehet a Fidesz eredményváróra

A Magyar Narancs, a 444 és a Cink után a Hír24 műsor újságíróinak akkreditációját is visszautasította a Fidesz, így őket sem engedik be a vasárnap esti, a Bálnában tartott eredményváró rendezvényre.

18:33
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Másfél órás sor az Üteg utcában

A XIII. kerületi Üteg utcában is nagyon hosszú a sor, csak az utcán legalább 150 méter hosszú - jelentette a helyszínről munkatársunk. Egy férfi azt mondta neki, hogy másfél órája áll sorban, de még nem ért az elejére. Bent összesen öt fülke van, amiben szavazni lehet.

18:40
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Nincs függöny, nem kapnak fülkét

Csaknem 200 panaszt nyújtottak be a kormányváltók demokráciavonalán - írja az Együtt-PM közleménye. A legtöbb panasz még mindig a választások titkosságának hiányosságai miatt érkezik, így sok helyen nem kapnak borítékot a választópolgárok, számos szavazófülkéről hiányzik a függöny. Több helyről jött visszajelzés arról, hogy a közmunkásoknak szavazniuk kell, és ezt nem tehetik meg a fülkében, nyíltan kell szavazniuk a szavazóhelyiségben. Arról is tudomása van az Együtt-PM-nek, hogy érvényes okmány nélkül engedtek szavazni választópolgárt, és ennek ellenkezője is előfordult: nem engedtek szavazni állampolgárt azért, mert nem találták a névjegyzékben.

18:46
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Nehezen értik az Üteg utcai módszert

A nagyon hosszú sor elején négy oszlopba rendezik az embereket a vezetéknevük kezdőbetűje szerint. Ők négy különböző asztalhoz mehetnek, és ha valamelyik asztalnál elfogynak az emberek, az egyik biztos elkiáltja magát, hogy lehet jönni a másik asztalhoz. Viszont nagy a hangzavar, és az emberek nem értik, mi alapján kell sorba állni, és mi alapján mehetnek tovább az asztalokhoz. A tudósítónk szerint a legtöbben értetlenkednek ugyan, de tűrik a sorsukat.

18:50
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Ki örülhet a részvételi adatoknak?

Vajon a baloldalt segítheti a magas budapesti részvétel? Örülhet-e Vona Gábor a sok hevesi szavazónak? Messzemenő következtetéseket persze nem érdemes levonni a részvételi adatokból, de itt van néhány lehetséges összefüggés.

18:51
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Előre figyelmeztettek

Az Üteg utcánál egy átjelentkező egy óra öt percet állt sorba, de tudósítónknak azt mondta, már az elején figyelmeztették őket, hogy ennyire számítsanak. Pont a sorban állt, amikor elkezdték a név szerinti beosztást, és akkor tudott ugrani egy kicsit a sorban. Hét órakor egy ember be fog állni a sor végére, mögé már nem állhatnak, de az előtte lévők még szavazhatnak. 

18:52
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Meddig tarthat? Reggelig.

Kezdenek gyűlni a levélszavatokat feldolgozó szavazatszámlálók a Nemzeti Választási Iroda épületének alagsorában. Meddig tarthat a ma este? – kérdeztük egyiküket. Reggelig – válaszolt mosolyogva.

18:56
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Orbán kávézik

A miniszterelnök háromnegyed órája még Csepelen volt, aktivistákkal fotózkodott, majd interjút adott a Hír TV-nek, most pedig már Kőbányán kávézik és pogácsázik. Nem véletlen, hogy kávét iszik, hosszú napja van, sok helyre látogat el, az interjúban pedig már szokatlanul fáradtnak tűnt.

18:56
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A Jobbik komolyan veszi az SMS-eket

A Jobbik egész nap mozgósító SMS-eket küld. Eddig arra biztatták az embereket, hogy vegyék rá a megbízható ismerőseiket is, hogy szavazzanak a Jobbikra. Egy másik üzenet így néz ki: A kormányoldal és a baloldal mozgósítanak. Van, ahol szervezetten szállítják a cigány szavazókat. Ne hagyjuk magunkat! Menjünk el szavazni! Győzzön a Jobbik!” Az üzeneteket Vona Gábor jegyzi. 

19:02
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Próbára teszik őket

Szintén az Üteg utcánál egy lány két órát állt sorban. A párjával érkezett, de két különböző oszlopba terelték őket, és teljesen más időpontban végeztek. Harmadszor jöttek vissza, próbálkoztak délelőtt és délben is, de iszonyatos sor van. A lány arról panaszkodott, hogy bent is nagyon kicsi a hely, így a szavazók alig férnek el egymástól. Négy évvel ezelőtt szintén átjelentkező volt, akkor hat órát várt. 

19:06
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Lángosos már van a Madách téren

Bajnaiék belakták a Madách teret, de egyelőre csak páran lézengenek az eredményvárójukon. De van lángosos es hot dogos.

További fotók a választási hétvégéről a képre kattintva! Fotó: Albert Ákos - Origo

További fotók a választási hétvégéről a képre kattintva! Fotó: Albert Ákos - Origo

19:08
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Orbán Csepelről adott interjút

A miniszterelnök csak egy helyen látott hosszú sort, amit a diákoknak tulajdonított. Mindenhol azt tapasztalta, hogy méltósággal, „a vasárnapnak is kijáró tisztelettel” zajlik a választás. 

19:09
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Egyelőre kihalt a Jobbik eredményvárója

A Jobbik a Budapesti Kongresszusi Központban várja az eredményeket, és bár több mint 190 sajtós regisztrált, egyelőre eléggé kihalt a helyszín - jelentette a helyszínről tudósítónk. A precízen berendezett várótermet a magyar színek uralják: piros, fehér és zöld színű lufik, piros és zöld terítők, és még a Balaton Soundra hajazó fehér kanapékon és piros és zöld párnák vannak. Néhány jobbikos politikust lehet látni, de az elnökség tagjai közül egyelőre csak Szabó Gábor tűnt fel.

19:11
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Mennének már a libegőre

"Ha meg tudjuk oldani, megcsináljuk, ha nem, hát nem" - van, aki nyolc perc alatt végzett, de olyan is, aki órákat várt, aztán kiderült, hogy máshol kell szavaznia. Sokaknak húzta keresztbe vasárnapi programját a szavazás.

19:11
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Veszprémben másfél órát vártak az átjelentkezők

Eddig a majdnem ezer érintett körülbelül fele adta le voksát.

19:13
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Tanyasi portré mozgóurnával

Eszik László mozgóurnába adja le szavazatát felsőmonostori tanyáján Forrás: MTI/Ujvári Sándor

19:16
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Nem bizonyíték a saját tapasztalat

Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke a választási weboldal (www.valasztas.hu) pénteki akadozására hivatkozva nyújtott be panaszt. Kifogásában utalt arra: a választási eljárási törvény szerint lehetőség van a központi névjegyzékkel kapcsolatos kérelmeket az ügyfélkapun keresztül is benyújtani pénteken 16 óráig. Szigetvári szerint néhány órával a határidő lejárta előtt a választási ügysegéd működése "erősen akadozik", ez pedig álláspontja szerint megsérti a választási eljárási törvény azon szabályát, hogy a kérelmeket ügyfélkapun keresztül is be lehet nyújtani.

Szigetvári Viktor kifogását az NVB tagjai vasárnap érdemi vizsgálat nélkül utasították el egyhangúlag.

Patyi András, az NVB elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a bizonyítási kötelezettség a beadványozót terheli, és nem tekinthető bizonyítéknak a beadványozó saját tapasztalata. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője szombati sajtótájékoztatóján arról beszélt, az utolsó 24 órában több mint 30 ezren jelentkeztek át másik településre, az utolsó két órában tízpercenként 3-4 ezer átjelentkezési kérelem érkezett be online a választási irodához, és emiatt lassult le a rendszer.

19:18
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

MSZP: A következő két órában dől el a kormányváltás!

Tóbiás József, az MSZP frakcióvezető-helyettese nyilatkozatot adott ki, mely szerint "a szavazás eddigi állása alapján a részvételi adatok reménykeltőek, de hiába a szinte tapintható kormányváltó hangulat, még nem dőlt el semmi. 

Az egyes szavazókörök előtt kígyózó sorok arról árulkodnak, hogy a kormányzat láthatóan nem készült fel megfelelően ekkora létszámú átjelentkező szavazó fogadására. Nagyobb helyiségekkel, több szavazófülkével, nagyobb bizottságokkal ezek a problémák megelőzhetők lettek volna.

Arra kérünk mindenkit, akik most sorban állnak, legyenek kitartóak, ne veszítsék el a türelmüket. Azokat is biztatjuk, akik még nem mentek el szavazni: éljenek alkotmányos jogukkal, és voksukkal segítsék a kormányváltást!

Minden kormányváltást kívánó magyar polgárnak tudnia kell: a mostani türelem a következő négy évet határozza meg!"

19:21
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Az erdélyiek aktívabbak

Békésén zajlik a voksolás a külföldi magyar külképviseleteken. Fennakadások nincsenek, a kínai külképviseleteken már be is fejeződött a szavazás. A romániai külképviseleteken (Csíkszereda, Kolozsvár, Bukarest) vasárnap helyi idő szerint 14 órakor a részvétel mindenütt meghaladta az ötven százalékot – Magyarországon 15 óráig csak a jogosultak 45,02 százaléka szavazott. Zákonyi Botond bukaresti magyar nagykövet a kérdésre, hogy érkezett-e az utóbbi hetekben bármilyen jelzés, esetleg rosszallás a román hatóságok részéről, elmondta: a román fél mindössze információt kért arról, hogyan szervezte meg Magyarország a levélben szavazást a Romániában élő magyar állampolgárok számára.

Ugyancsak fennakadások nélkül zajlik a szavazás Prágában, Pozsonyban, Kijevben, Ungváron, Beregszászon, Belgrádban, Szabadkán, Zágrábban, Eszéken, Lendván és Ljubljanában is.

19:22
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Nem jött be a trükk

Ha csak egy választási tippet olvas ma el, ez legyen az: babakocsival előre mehetnek az átjelentkező szavazók. A sorban állók közül a XIII. kerületben ezt látva valaki rögtön jelezte, hogy ő is az anyukával van, de nem jött be a trükk. A gyerek egyébként átaludta az egészet.

19:29
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Az előírások miatt nem lehet gyorsítani a szavazást

Tudósítónk az Üteg utcából jelenti, hogy szavazásra váró sor végén egy szervező hölgy szabadkozik a sorban állóknak, hogy annyira szigorú előírások vannak, hogy menet közben nem tudnak változtatni a lebonyolításon, hiába látják, hogyan lehetne gyorsítani. A hallgatóság megértően fogadja.

19:31
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

F1-et néznek a fideszesek

Egyelőre nem lehet bemenni a Bálnába, a Fidesz eredményváró bulijára, még újságíróknak sem, állítólag most vizsgálják át az épületet. Az épülettől a Petőfi híd felé eső placc a szimpatizánsoknak van kialakítva, egyelőre 20-30 választópolgár ücsörög a padokon, a kivetítőn Forma-1 megy, a büfésoron sült kolbász, kolbászos bab, lepények - de egyelőre csak feliratokon, a nyers valóságban nyers kolbászok állnak az üstökben. Ezenkívül a Bálna és a Duna közti területen is várakoznak még emberek, különösebb izgatottság nélkül.

19:34
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A Jobbiknak is túl sok a tudósító

A Fideszhez hasonlóan a Jobbik is úgy találta, hogy annyi tudósító, sajtómunkás regisztrált, hogy nem férnének be az eredményváró terembe. Úgy döntöttek, hogy a külföldi tudósítók csak este 10 után jöhetnek be a terembe. Ettől függetlenül interjút készíteni már most is bejöhetnek a központba.

Az idei kampányban feltűnő volt, hogy a Jobbik jóval óvatosabb a médiával, mint korábban, például Szabó Gábor nyilatkozhatott egyedül a kampányról, ő is csak e-mailben válaszolt a kérdésekre. Most hiába van jelen több képviselő is, hivatalosan csak Balczó Zoltán és Volner János alelnökök, valamint Dúró Dóra és Mirkóczki Ádám szóvivők.

19:34
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Mozgóurnás szavazás a tanyavilágban

Eszik László mozgóurnába adja le szavazatát felsőmonostori tanyáján a bugaci 4. számú szavazókör szavazatszedő bizottságának elnöke jelenlétében - további fotókért kattintson a képre! Forrás: MTI/Ujvári Sándor

19:36
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Orbán újabb helyszínen

A miniszterelnök tényleg nem áll meg, most már a XVIII. kerületben fotózkodik az aktivistákkal. A Hír TV-nek adott interjúja alapján még legalább három-négy budapesti kerületbe el fog látogatni. Az eddigiek alapján hasonló csoportképekre lehet számítani:

19:41
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor a volánnál

A miniszterelnök nem lazsál, már tovább is állt a XVIII. kerületből, és úton van a következő helyszín felé. Érdekes, hogy a Hír TV-nek adott interjúja alapján már elég fáradt, mégis ő ül a volán mögött, pedig általában a hátsó ülésen szokott utazni.

19:45
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A börtönökben rendben ment a szavazás

Rendben lezajlott a szavazás a büntetés-végrehajtási intézetekben - mondta az MTI-nek Szalai Tímea, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának sajtóiroda-vezetője.

A jogszabályok értelmében az előzetesen letartóztatottak, valamint azok az elítéltek, akiket a bíróság a közügyektől nem tiltott el, illetve a közérdekű munka vagy pénzbüntetés helyébe lépő szabadságvesztést töltő elítéltek, továbbá a büntetőjogi elzárást vagy szabálysértési elzárást töltő fogvatartottak szavazhattak.

A közel 18 300 fogvatartottból mintegy 6 ezren voltak jogosultak választani, közülük közel 1800 fogvatartott nyilatkozott arról, hogy élni kíván szavazati jogával. Mintegy 1180 fő kapta meg a helyi választási szervek visszaigazolását és voksolt a börtönökben.

Az érintett fogvatartottak a fogva tartás helyén, a helyi választási irodával egyeztetett időpontban, a választási eljárásra vonatkozó jogszabályok szerint, mozgóurnával szavaztak.

A büntetés-végrehajtási szervek vezetői úgy szervezték meg a szolgálatot, hogy a beosztott személyi állomány is gyakorolhassa a választójogát.

19:47
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Hosszú sorok Londonban is

Szavazók állnak sorba a londoni Millbank Tower előtt a magyarországi országgyűlési képviselő-választás során. Forrás: MTI/Kollányi Péter

19:53
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Vona Gábor az F1 célegyenesében érzi magát

19:53
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Schiffer inaktív

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője öt órája tette ki a Facebookra a boldogan szavazós fotóját, ám azóta nem történt semmi. Egy korábbi bejegyzés szerint a reggel is döcögősen indult a számára.

19:56
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A Jobbikosok is a Forma-1-et nézik

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

19:57
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Haláleset miatt nem lehetett voksolni Szentendrén

Meghalt egy idős férfi az egyik szentendrei óvodában kialakított 5. szavazókörben vasárnap délután, a haláleset miatt másfél óráig nem lehetett voksolni, írja az MTI. A 80 év körüli férfi családtagjaival - feleségével és fiával - érkezett a szavazókörbe. Kitöltötte a szavazólapot, a fülkében rosszul lett, elájult. A perceken belül kiérkező mentősök körülbelül fél órán át küzdöttek az életéért, sikertelenül. Az ilyenkor kötelező adminisztráció elvégzéséig, illetve a holttest elszállításáig - mintegy másfél órán át - nem lehetett szavazni.

19:59
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Az MTV és a Hír TV már tűzkészültségben

20:00
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc laposan buzdít

A DK elnöke kora délután a margitszigeti kocogással lezárt kampánya után valószínűleg lepihent egy kicsit, mert több mint négy órán keresztül nem mutatott aktivitást. Fél órája aztán kiírta, hogy "Kevesebb, mint két óra van hátra. Hát akkor húzzunk bele! Gyerünk kormányváltók!". Nem túl ötletes megoldás, nem ehhez szoktunk hozzá, a DK-s Trabant vagy a hét nyelven elmondott szavazási felhívás lényegesen jobb volt ennél. 

20:00
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Az LMP-t is a Forma-1 köti le

A sajtó már teljes létszámban felvonult az LMP-nél, ahol – ki gondolná – a Fideszhez és a Jobbikhoz hasonlóan szintén a Forma-1-et nézik. Az eredményváró helyszín igen szerény: két, egybenyitott lakás a Bajcsy-Zsilinszky úton.

20:01
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Hatalmas sor Angyalföldön, az Üteg utcában

További fotók a választási hétvégéről a képre kattintva! Fotó: Péter Anna - Origo

20:02
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Aki kormányváltásra készül, nem így csinálja

Egyelőre csak páran lézengenek Bajnaiék eredményváróján, ahol találni lángososkocsit, feldíszített markolót, és lesz ingyengulyás is. Van, aki kínosnak tartja az egészet, és lassan tovább is áll, más kíváncsi arra, mi fog történni, de ha hideg lesz, hazamegy. A részvételi aránnyal sem elégedettek. Helyszíni riport.

20:04
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Az Origo nem megy a Fideszhez és a DK-hoz

Az Origo szerkesztősége úgy döntött, hogy nem tudósít a Fidesz és a DK központjából. Bár kaptunk akkreditációt mindkét helyre, több más szerkesztőség nem. Úgy gondoljuk, hogy ez a korlátozása a tudósítói munkának nem helyénvaló. A Fidesz nem adott akkreditációt a Magyar Narancsnak, a 444-nek, a Cinknek és a Hír24 című tévéműsornak. A DK a Hír TV stábját nem engedte be a rendezvényére.

Ez a döntés azt jelenti, hogy csak az akkreditációt igénylő helyekre nem megyünk be. Ott leszünk ugyanakkor mindkét eredményváró mellett, és beszámolunk a közvetített politikusi beszédekről is.

Ugyanilyen döntést hozott az Index szerkesztősége is.

20:05
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Schmuck Andor szerelmes számot zongorázik

A Szociáldemokraták elnöke Ludwig van Beethoven klasszikusával, a Für Elise-zel készül az esti rendezvényükre. Az alábbi videóban meghallgathatják a halhatatlan szerelmes szám rövid részletét a dallamokat maximális átélő Schmuck tolmácsolásában.

20:06
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Vitézy Dávid idegesen telefonálgat

A BKK vezérigazgatója Orbán Ráhellel társalog egy hatfős társaságban az Erzsébet téren. Orbán Ráhel piros dzsekit és sálat visel. Vitézi Dávid elmegy telefonálni, láthatóan ideges.

Vitézy Dávid az Erzsébet téren Fotó: Pálinkás Szűcs Róbert - Origo

20:10
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Rogán és Orbán hahotázik

Rogán Antal az utóbbi napokban nehéz helyzetbe került, a sajtó tele volt a vagyonnyilatkozata körüli mizériával. Az urnazárás előtt egy órával a Facebookjára feltöltött fotó tanúsága szerint nem viselték meg túlságosan az események, mert nagyon nevetnek valamin Orbán Viktorral.

20:12
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Kihalt a DK bulihelyszíne

Fotó: Hajdú D. András - Origo

A DK kampányzáró helyszínén, a New Orleans étterem előtt nincs senki. Az eseményről kizárt MTVA és Hír TV tudósítói az utcán álldogálnak.

20:12
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Jó trükk az LMP-től

A lehetmás eredményvárójából jelenti tudósítónk: a szűk helyszín jó trükk, mert „úgy tűnik, mintha sokan lennének az érdeklődők, és persze elkordonozni sem tudja az önkormányzat”.

20:12
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Az MSZP Cölöpök-köteteket osztogat

Egyelőre még csak az újságírók érkeznek az MSZP Jókai utcai székházába, ahol a bejáratnál rögtön kétfelé terelik az embereket: a sajtó mehet balra, jobbra pedig a politikusok és vendégek, akiket a nagy rendezvényteremben különítenek el, és őket meg is ajándékozzák Horn Gyula Cölöpök című művével.

Jelenleg a pincérek hordják be a szendvicseket, pogácsákat, édességeket. A sajtóteremben nem választási műsor megy, hanem az F1-közvetítés, és kisebb felhördülést okozott, amikor tudósítónk egy pillanatra véletlenül eltakarta a képernyőt.

20:16
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Balczó Zoltán 65%-os részvétellel lenne elégedett

Azon kívül, hogy kellemetlenek a választóknak az átszavazók miatti sorban állások, az eredményt ez aligha befolyásolja - mondta Balczó Zoltán az Origónak. A Jobbik alelnöke szerint még az sem biztos, hogy hasonlóan elhúzódna a választás, mint 2010-ben az első fordulóban. Az alacsony részvételi adatokról azt mondta, hogy a végeredmény politikai erejét a minél nagyobb részvételi arány adja, így nekik az a legfontosabb, hogy minél többen szavazzanak. Reméli, hogy eléri a 65 százalékot a részvétel, ezzel már elégedett lenne.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

20:18
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

56,77 százalékos a részvételi arány

iframe src="http://cf.datawrapper.de/q0dTP/9/" frameborder="0" allowtransparency="true" allowfullscreen="allowfullscreen" webkitallowfullscreen="webkitallowfullscreen" mozallowfullscreen="mozallowfullscreen" oallowfullscreen="oallowfullscreen" msallowfullscreen="msallowfullscreen" width="648" height="600">

A 17.30-as választási adatok alapján. A négy évvel ezelőtti választások első fordulóján 59,28 százalék volt a részvételi arány ugyanekkor. Csak az 1998-as választások első fordulójában volt ennél alacsonyabb.

20:23
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Pénteken nem volt jogsértő az ötmillióra bírságolt TV2

Nem volt jogsértő a TV2 Tények című, április 4-ei esti hírműsora, amelyben nem számoltak be a Jobbik választási rendezvényéről. A beadványozó magánszemély azt sérelmezte, hogy az említett műsorban a parlamenti pártok rendezvényeiről készült anyagokat mutattak be, de az összeállításból kihagyták a Jobbikot. Utalt arra is, hogy az NVB már egyszer megállapította a jogsértést a TV2-vel kapcsolatban, de a kereskedelmi televízió ennek ellenére "nem változtatott a műsor szerkezetén", ez pedig a rosszhiszeműségét és a szándékosságát bizonyíthatja.

Az NVB tagjai közül azonban többen arra hívták fel a figyelmet, hogy a korábbi, a TV2-t elmarasztaló határozatukat egy közel két hetes műsorfolyam vizsgálatára alapozták, míg a mostani beadvány ezzel szemben egyetlen hírműsorszámról szól. A beadványozó nem csatolt bizonyítékot arra nézve, hogy a Jobbiknak volt-e egyáltalán választási rendezvénye az adott napon, amiről a műsorban beszámolhattak volna.

Az NVB pénteken a kiszabható maximális, 5 millió forintos bírság megfizetésére kötelezte a TV2-t a Jobbik kampányeseményeinek elhallgatása miatt, a testület akkori határozatát az országos médiaszolgáltató a március 24 és április 3-a közötti időszakra vonatkozóan hozta meg.

20:23
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Az Origo elhagyta a Bálnát

Az Origo tudósítója szolidaritást vállalt a Bálnából kitiltott kollégákkal. A Fidesz helyhiányra és a külföldi sajtósokra hivatkozva nem adott akkreditációt a Magyar Narancsnak, a 444-nek, a Cinknek és a Hír24 című tévéműsornak. Holott az Origo tudósítója nem tapasztalt helyhiányt, mint mondta, "a Bálna szélességével megegyező részt tartanak fenn a sajtónak, ez hatalmas, a terem közepén táncolni lehetne".

A sajtósok számára kijelölt hely a Bálnában a Fidesz eredményváróján Fotó: Mudra László - Origo

20:30
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Az ellenzéki vezetőktől akár kampánycsend is lehetne

Bajnainak kapóra jött a kordonbontás, rajta és Gyurcsányon kívül az ellenzéki vezetők mintha hibernálták volna magukat. Pedig most először nincs kampánycsend a választás napján. A miniszterelnök viszont nagyon pörög, Orbán reggel szavazott, azóta ide-oda cikázik, Facebookján félóránként követik egymást a képek, Józsefvárosban, Kőbányán, Bicskén, Csepelen tartja a lelket a fideszesekben. Cikk a pártelnökök napjáról.

20:32
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Az Üteg utcában egyre nagyobb a sor

Fotó: Straub Ádám - Origo

20:32
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Budapesten 62,08 százalék szavazott már

A főváros után Heves megyében szavaztak a legtöbben (59,15%), Bács-Kiskunban pedig a legkevesebben (52,62%).

20:33
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Százan a Madách téren

Hacsaturján Kardtáncának jazzes feldolgozása szól az Együtt-PM kampányzáró eseményén a Madách téren, ahol egyelőre nagyjából százan lehetnek, egy részük tudósító, de a tömeg lassan nő, élő zene szól.

20:34
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Van, ahol 100 százalék a részvétel

A Zala megyei Felsőszenterzsébeten 17:30-ra lényegében befejeződött a szavazás. A 14 választópolgár közül mindenki elment szavazni, így 100 százalékos a részvétel. Gratulálunk!

20:34
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Itt kolbászt osztanak?

Azt hittem, valami majális lesz, nem kolbászt osztanak? Viccelődik egy kutyasétáltató Zuglóban. Itt háromnegyed órával urnazárás előtt 70-80 ember az utcára szorulva áll a sorban. A szavazás felgyorsulására számítanak, mert az eddig névsor szerint háromfele osztott szavazóknak nyitnak egy negyedik asztalt is. A sor viszonylag gyorsan halad, de folyamatosan érkeznek az emberek. A várakozási idő változó,van, aki kevesebb mint fél óra alatt végez, másnak másfél órába is beletellik.

20:37
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Balogh Zoltán is gyerekkel szavazott

Az emberi erőforrás miniszter egy órája adta le a szavazatát (legalábbis a Facebook-posztja alapján), és ahogy sokan mások, ő sem volt egyedül. Az ötgyermekes apukát valószínűleg egyik gyerekével láthatjuk a képen.

20:37
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Tiszakarádnak bele kell húznia

A 17:30-as részvételi adatok szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tiszakarádon a legalacsonyabb a szavazási kedv. Mindössze a választópolgárok 25,3 százaléka ment el voksolni. Ez 467 embert jelent az 1846 választópolgárból.

20:37
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Rákapcsolt az Együtt

Az Együtt Madách téri eredményvárójában felduzzadt a tömeg, már mintegy hatvan érdeklődő, és majdnem ugyanannyi újságíró van jelen. A háttérben háromtagú, de annál zajosabb együttes játszik jazzt és népdalokat.

20:38
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A rendőrség eljárás alá vonta az ózdi alpolgármestert

Az Ózdonlájk híroldal szerint a rendőrség eljárás alá vonta Obbágy Csaba fideszes ózdi alpolgármestert, aki korábban kampánycsapatával egy autóból csomagot és pénzt osztogatott helyieknek a Mekcsey úton, a szavazókörtől 38 méterre. Az esetet Egyed Zsolt országgyűlési képviselő jelentette a rendőrségnek.

A lap értesülése szerint összehívták a választási bizottság rendkívüli ülését, amely megállapította  a Fidesz jogsértését, és elítélte az akciót. Az osztogatásban részt vevők úgy nyilatkoztak, hogy ők csak ételt vittek a választási bizottság delegáltjainak, valamint a Fidesz roma-aktivistáinak, így szerintük jogsértésre nem került sor.

20:38
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Együttműködő állampolgárok

A Németvölgyi Általános Iskolában 40 perccel az urnazárás előtt „nagyon szerény” sor áll, tudósítónk előtt mindössze négy ember várta, hogy ikszelhessen. Délelőtt még az utcáig ért a sor, nagyjából negyven ember várakozott, de az a délelőtt folyamán lement. Az átjelentkezőket két oszlopba állították, ahhoz pedig „az állampolgárok együttműködése is kellett”, hogy rendben menjen minden, mondta a szavazóbizottság elnöke.

20:40
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A Jobbiknál a F1 és a svédasztal a menő

A Jobbik eredményváróján továbbra sincs semmi jele annak, hogy fél óra múlva elkezdik számolni a szavazatokat. A kanapék nagy része is üres, bár szinte az összes jobbikos politikus a sajtó elől elzárt részen tartózkodik. A monitorokon továbbra is versenyeznek a Forma-1-es kocsik, a jelenlevők másik fő fókusza pedig a svédasztal.

20:40
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Berlinben is szavaztak

Egy nő szavaz a berlini magyar nagykövetségen - katinttson a képre a külföldön szavazókról készült galériánkhoz! Forrás: MTI/Bócsi Krisztián

20:40
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Drága magyar hazám

Árus a Fidesz eredményváró helyszínén a Bálnánál Fotó: Mudra László - Origo

20:41
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Fidesz: Van fontosabb a bojkottnál

Egy vezető fideszes politikus azt mondta telefonon az Origónak a bojkottról, hogy az „technikai kérdés, vannak most fontosabb dolgok”. Más fideszes források azt mondták, hogy 250 újságírót regisztráltak, ennyit tudnak befogadni, és ha bár még nincs tele a terem, még nem is érkezett meg mindenki.

20:43
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Vannak jó kis helyek a Bálnában

Miután több újság - köztük az Origo - tiltakozásul nem megy el a Fidesz választási központjába, megüresedett néhány hely a Bálnában. A Fidesz sajtóirodájától a következő levelet kaptuk: A Fidesz várja az új sajtóakkreditációkat a megüresedett helyekre a párt Eredményvárójára az alábbi telefonszámon.

20:44
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Simon és Rogán sem az NVB hatásköre

Az NVB egy magánszemély kifogását is tárgyalta az MTI és MTVA ügyében: a beadványozó azt kifogásolta, hogy az MTI többször kihagyta a Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető vagyongyarapodásáról szóló sajtótájékoztató tudósítását, és különös tekintettel arra, hogy Simon Gábor ügyét milyen részletesen tudósította, aránytalanság van a két ügy kezelésében. Ez a beadványozó szerint sérti a választási eljárásnak a választási eljárás tisztaságára, a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra és a jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőségre vonatkozó alapelvét, valamint a médiatörvényt, és a sajtószabadság és médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvény szabályait.

Az NVB a kifogást érdemi vizsgálat nélkül elutasította, mert szerinte nem tartozik egyik választási bizottság hatáskörébe sem. Az indoklás szerint Simon Gábor már nem tagja jelölőszervezetnek, ellene közvádas büntetőügy miatt eljárás van folyamatban és kényszerintézkedés hatálya alatt áll, ezért választási eljárásban nem foglalkozhatnak az ügyével. Arról is beszélt, Rogán Antal ügye országgyűlési jogviszonyához kapcsolódik, ezért azt sem vizsgálhatják.

20:44
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Bárki regisztrálhat a Fideszhez

A Fidesz hivatalos válasza a bojkottra: „A Fidesznél a megüresedett helyekre bárki újra regisztrálhat." Ez azt jelenti, hogy ismét próbálkozhat, aki korábban nem kapott helyet, akár a 444 is.

20:45
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Kivizsgáltatja a sorban állást az MSZP

Tóbiás József frakcióigazgató tartott gyorsan sajtótájékoztatót az MSZP-székházban, és a kialakult hosszú sorokért a Fideszt tette felelőssé. "A demokrácia ünnepére készültünk, sorban állást tapasztaltunk" - mondta. Szerinte a Fidesz úgy nyújtotta be az új választási törvényt, hogy meg akarta szüntetni a sorban állást, de ez nem sikerült. "Sokan nem bírják a sorban állást, ez nem más, mint a választáshoz való jog korlátozása" - fogalmazott Tóbiás.

A szocialista politikus bejelentette, hogy az MSZP a delegáltján keresztül a Nemzeti Választási Bizottságtól vizsgálatot kér, hogy fordulhatott elő ez a helyzet "technikailag, igazgatásilag". "Nem az a kérdés, ki megy még el, hanem hogy a kormány biztosítja-e, hogy a választók megtudják: minden szavazókör addig van nyitva, ameddig mindenki le nem szavazott" - mondta Tóbiás.

20:50
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Isten óvjon, zsonglőr!

Fidesz eredményváró a Bálnánál Fotó: Mudra László - Origo

20:51
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Aki hétig beáll a sorba, biztosan szavazhat

Aki este hétig beáll a sorba, nem kell izgulnia: biztosan szavazhat, még akkor is, ha a választási irodának emiatt tovább kell nyitva tartani. Aki viszont este hét után érkezik, az lekéste az idei választást.  

20:52
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Mi lesz, ha nem ér véget a szavazás 7-ig?

Négy éve érdekes eset történt, több szavazókörben nem tudták lebonyolítani a szavazást, emiatt több szavazókör nem zárt be hétkor. Akkor még létezett kampánycsend, azaz a választás hétvégéjén egészen minden szavazókör bezárásáig nem lehetett a választást befolyásoló híreket közölni. Négy éve viszont megjelent több előzetes eredmény 19 órakor, miközben a szavazás még több helyen zajlott. Az Origo szerkesztőségében is elég éles vita volt, hogy közöljük-e az adatokat, mert azok több helyen megjelentek az interneten vagy várjunk a szavazás végéig.

Idén a helyzet egyértelműbb. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője szerint addig semmilyen adatot nem lehet közölni részvételi eredményeken kívül, amíg be nem zár minden szavazókör.

20:53
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

DK: A Fidesz elcsalta a választást

Megérkezett a DK kampányzárójára Gréczy Zsolt, a párt szóvivője. Azt mondta, kormányváltásra készülődnek, bár a választást már most a Fidesz által elcsaltnak nevezte, azt pedig majd a DK eldönti később, hogy az eredményeket elismerik-e, mondta. Arra a kérdésre, hogy miért nem engedik be az MTVA-t és a Hír TV-t az eseményre, Gréczy azt válaszolta, hogy a DK hónapok óta bojkottálja ezt a két csatornát, minthogy azok a Fidesz orgánumai. 

20:54
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Nyolcig bezár minden

Legkésőbb 8 órára valamennyi szavazókörben be tud fejeződni a szavazás - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke vasárnap.

Az NVI elnöke elmondta: este 7 órakor - ahol még sorban állás lesz - beáll a sor végére egy szavazatszámláló bizottsági tag, valamint egy közterület-felügyelő. Akik a sorban állnak, még leszavazhatnak, de a 7 óra után érkezők már nem voksolhatnak.

Elmondta, a XI. kerületben például 30 szavazatszámláló bizottsági tag hat asztalnál fogadja a szavazni szándékozókat, akik 15-20 perces várakozás után voksolhatnak.

20:56
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Kétszáz méteres sor az Üteg utcában

A XIII. kerületi Üteg utcában az átjelentkezők miatt még fél hét után is több mint kétszáz méteres sor állt.
Itt az érdeklődőknek elmondták, hogy aki este hétig beáll a sorba, mindenképp sorra fog kerülni, később csatlakozók elől kordonnal zárják el a területet.

Az Üteg utcai sor Fotó: Straub Ádám - Origo

20:56
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Brit követ az LMP-nél

Az LMP-VIP-et (ahol a képviselők indulnak) egy biztonsági őr zárja el a sajtó elől, de „bekukkantva úgy tűnik, ott bársonyszékekre lehet ülni” – írja tudósítónk. Később kiderül: a lakás Róna Péter, ismert LMP-szimpatizáns üzletember volt irodája, ahová a brit nagykövetet, Jonathan Knott-ot is meghívta.

20:57
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Új kommunikációs irány a Fideszben?

Völner Pál és Hende Csaba (mindketten fideszes politikusok) nagyjából egy óra különbséggel kiraktak magukról egy tartalmilag gyakorlatilag egyforma fényképet: telefonálnak, és aggódó tekintettel az órájukra pillantanak, és hozzáfűzik, hogy már csak fél óra - másfél óra van a szavazásból, menjen mindenki szavazni, aki még nem volt. Talán egymástól vették az ötletet, talán csak ennyire egy rugóra jár az agyuk. Ki tudja, mindenesetre ők a nap ikertornyai.

Már csak egy óra! Forrás: Facebook

20:58
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Azt hiszik talán, hogy partizán vagyok?

Ezt kérdezte egy férfi a XIII. kerület 65. szavazókörében. Itt sokkal rosszabb a helyzet, mint pl. Zuglóban. A sor az Üteg utcai iskolától a negyedik panelsorig húzódik, több száz ember várakozik, és egyre többen lesznek. Van, aki másodjára vagy harmadjára jött vissza, de megbánta, hogy nem állt be, amikor még csak 50 méteres volt a sor. Sokakat elijeszt a tömeg, de a többség eltökélt. 

21:00
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Ez egy haldokló ország

„Akár bejut az LMP, akár nem, mindenképp elkeserítő a helyzet” – mondta Róna Péter az Origónak. „16 évig Orbán és Gyurcsány irányította ezt az országot, ez alatt a 16 év alatt 20 százalékkal csúsztunk le a szomszédainkhoz képest, és mégis, lényegében ma is e között a két teljesen tehetségtelen, alkalmatlan ember közül kell választani.”

„A magyar társadalom nem vesz tudomást róla, hogy ez egy haldokló ország. Az emberek nem azért mennek innen el Londonba, mert ott sok pénzt kereshetnek” – kesergett tovább. „Azért mennek el, mert ebben az országban nem lehet alkotni, ott viszont tudják, hogy lesz valami abból, amit csinálnak. Ha az LMP bejut, és van esze, nem törődik azzal, hogy mi történik a parlamentben, hanem elkezd építkezni.”

21:01
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Mai felmérés: a Fidesz 48, a Kormányváltók 27 százalékot kaptak

A Nézőpont Intézet mai, 1200 fős telefonos közvélemény-kutatása szerint a 2014-es országgyűlési választásokon a Fidesz–KDNP a szavazatok 48%-át, a Kormányváltó Összefogás 27%-át, a Jobbik 18%-át, az LMP 6%-át, a többi párt 1%-ot ért el.

21:02
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A Bocskai úton vizet és péksüteményt osztanak

A 11. kerületben a Bocskai úti általános iskolánál sorban állókat egy szalaggal kerítették el pár perccel ezelőtt. Hét óra után a szalagon belülre nem lehet belépni, de akik bent állnak a sorban, leszavazhatnak. A szervezők közül többen is figyelnek arra, hogy senki ne álljon be a sorba. A várakozóknak ingyen vizet és péksüteményt osztogatnak. Kisebb a sor, mint délután, de ránézésre még így is náromnegyed-egy órát sorba kell állniuk, azoknak, akik szavazni akarnak.

21:03
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Azt hiszik talán, hogy partizán vagyok?

Ezt kérdezte egy férfi a XIII. kerületi 65. szavazókörben. Itt sokkal rosszabb a helyzet, mint pl. Zuglóban. A sor az Üteg utcai iskolától a negyedik panelsorig húzódik, több száz ember várakozik, és egyre többen lesznek. Van, aki másodjára vagy harmadjára jött vissza, de megbánta, hogy nem állt be, amikor még csak 50 méteres volt a sor. Sokakat elijeszt a tömeg, de a többség eltökélt. 

21:04
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Sportot néznek, nem a választási műsort

A bulinegyed kivetítővel és tévékészülékkel rendelkező helyein egyelőre mindenki sportközvetítéseket néz.

21:04
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Gyülekeznek az Együtt-PM eredményváróján a Madách téren

Fotó: Bácsi Róbert László - Origo

21:05
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Szórványos taps a Fidesznél

Átkapcsoltak a Hír TV-re a Fidesz bulijában, az exit pollt (előreláthatólag 48 százalékot kap a Fidesz) szórványos taps fogadta. Összesen 16 padon ülnek az emberek, az újságírók csak ácsorognak, olyan nagyon nincs még min dolgozni.

21:06
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Tűsarkúk és miniszoknyák a Jobbiknál

Gárdistának látszó vagy a radikális jobboldalról alkotott sztereotípiáknak megfelelő, demonstratív megjelenésű egyéneknek nyoma sincs a Jobbik eredményváróján, ellenben egyre több, úgymond feltűnően csinos nő szivárog be a jobbikosok számára elkülönített terembe. Közös ismertetőjelük a nagyjából combközépig érő szoknya és a magas sarkú cipő. Ha a tekintetünk nem találkozna folyamatosan a plakátokról felénk mutató Vona Gábor ujjával, akár azt is hihetnénk, hogy mondjuk a bahreini futam utáni sajtótájékoztatón vagyunk.

Interjú készül, a háttérben a Forma-1 futam képei pörögnek - további fotók a képre kattintva! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

21:09
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Még nem örül az LMP

Lett egy kis felbuzdulás az LMP-s buliban a Bajcsyn, de Schiffer András óvatosan azt mondta: „inkább nyolc után örüljünk.” Az első exit poll szerint a párt hat százalékon áll, amivel várhatóan magabiztosan átlépi majd a parlamenti küszöböt.

21:13
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Érkeznek a vendégek a Fidesz eredményvárójára, a Bálnába

További fotók a képre kattintva! Fotó: Mudra László - Origo

21:14
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Az MSZP örül a magas budapesti részvételnek

Az MSZP székházába még csak most szállingóznak a politikusok, Mesterházy Attila feltehetően már az épületben van, mert az Audija a ház előtt parkol. Hivatalosan senki sem vállalkozik arra, hogy megtippelje, mit jelentenek a baloldal számára a részvételi adatok, de úgy tudjuk, az MSZP vezetése nagyon örül annak, hogy Budapesten az átlagnál magasabb volt a részvétel, több fideszesként számon tartott megyében viszont alacsony volt.

21:17
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A Bocskai úton elfogyott a sor

A Bocskai úton pár perc alatt több tízméternyi sor tűnt el, alig vannak sorban állók. A szervezőket kérdeztük, hogy mitől gyorsult fel így, azt a választ kaptuk, hogy annyi történt, hogy nincs utánpótlás, ha így haladnak, tíz perc múlva vége is.

21:17
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Gumikesztyűben bontják a levélszavazatokat

A szavazatszámlálók előtt egy-egy papír fekszik, amely azt írja le, mit kell tenniük, ha fehérporos borítékot bontanak fel – többek közt értesíteniük kell a biztonsági szolgálatot. Több számláló fehér gumikesztyűben állt neki a levélszavazatok felbontásának.

21:19
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Puskamikrofon lóg a picire

Elült az izgalom az LMP-nél, tudósítónk szerint „érezhetően valami biztosabbra várnak” a politikusok és szimpatizánsok. Jelenleg „egy lépcsőmászó egyéves az abszolút szenzáció”, egy tévéstáb puskamikrofont lógat elé, „hátha gügyög is”. A pici nagy kegyesen gügyög egyet.

21:20
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A jobbikosokat nem hozta lázba a 18%

Bár a Jobbik eredményváróján most mondják be a Nézőpont mai felmérésének az eredményeit, amely szerint a Jobbik 18%-ot ért el, a jelenlevők döntő többsége még a tévére se nagyon pillantott rá, hanem egymással beszélgetnek. A képviselők közül azonban úgy látjuk, csak Gyöngyösi Márton és Schön Péter tartózkodik a nyilvános részen.

A Jobbiknál még nagy a nyugalom - további fotók a képre kattintva! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

21:20
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Egy kormánypárti, egy kormányváltós

Elkezdték számolni a levélben érkezett szavazatokat. Az első két szavazat, amelyet az Origo tudósítója látott egy kormánypárti és egy kormányváltós szavazat volt.

21:20
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Harangszóra érkezett, nem engedték szavazni

„Pedig itt voltam harangszóra” - kesergett egy fiatal férfi, amikor az orra előtt zárták le a sort a XIII. kerületben. Tényleg csak egy hajszálon múlott, a harang a helyi választási bizottság tagjainak órájához képest 15-20 másodpercet késett.

„Van helyi lakos, aki nem átjelentkező” - érdeklődött a sor végénél egy bizottsági tag. „Nincs? Akkor ennyi.” A sor vége most, hogy már nincs utánpótlás, gyorsan halad, már csak két háztömbnyire van a vége.

Az elkésett férfi egy másik lemaradóval szomorúan figyeli egy sörrel a kezében a szavazás végét.

21:22
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Legkorábban 8-kor ér véget a választás

Egyelőre nem tudják még a Nemzeti Választási Iroda munkatársai, hogy meddig tart még a szavazás. Elvileg este 7-kor lezárult volna, de több helyen még sorban állnak a szavazók. Pálffy Ilona, az NVI vezetője akkor tart sajtótájékoztatót, amikor minden szavazókört lezártak, ez pedig az Origo jelenlegi értesülése szerint legkorábban 8 órakor várható.

21:23
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Diplomatákat fogad a Fidesz

A Bálna Szabadság híd felöli oldalán két nagy Fidesz-zászló van, érkeznek a hivatalos vendégek, az egyik helyi munkatárs szerint 2300 embert várnak oda. Az egyik ajtón kifejezetten diplomáciai vendégek jönnek, többeknek angolul köszönnek, egy ember A4-es lapot tart „Diplomatic corps” felirattal.

21:24
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Bajnai csalódott

Este 7 órakor megérkezett Bajnai Gordon az Együtt-PM eredményváró rendezvényére a Madách térre, nagy tapsvihar közepette. A pártszövetség vezetője tartott egy sajtótájékoztatót, ahol elmondta, csalódottsággal vette tudomásul, hogy nem mentek el annyian szavazni, mint amennyi emberre számítottak. „Ez a demokrácia szempontjából nem jó” – mondta Bajnai, hangosan elgondolkodva arról, hogy ez a közöny vagy a félelem miatt lehetett-e így.

Elmondta azt is, hogy sűrű napja volt, reggel hatra ment szavazni, majd egész nap járta a választókerületeket, ahol szerinte „jó kedélyű emberek jöttek-mentek, akartak szavazni”. Megemlítette a reggeli kordonbontó akcióját is, pitiáner húzásnak nevezve a kordonok felállítását. A Fidesz és a DK elleni sajtóbojkottról is beszélt, azt mondta, nem hisz a különböző kizárásokban. (A Fidesz és a DK több szerkesztőség munkatárást is kizárta az eredményvárójáról, erre más szerkesztőségek, köztük az Origo, bojkottot hirdettek).

21:25
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A Hír TV-t nézik a Bálnánál

Gyülekeznek a Bálna előtt a Fidesz-szimpatizánsok, és a Hír TV-t nézik, mellettük az árusok az estére készülődnek.

21:27
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Mozgolódás az LMP-nél

Nyilatkozatra készülhet az LMP: molinót és zászlót keresnek a sajtósok.

21:27
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Rárepült az ingyensütire a kollégista

Egy szavazásról kijövő fiatalember elkezdte felpakolni az ingyen túrós táskákat a XI. kerületben. Kollégista? - kérdezték a szervezők. Igen - mondta, és általános derültség közepette eltett a taskajaba nagyjából húsz darabot.

21:28
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Fellobogózott bicikli a Fidesznél

Egyre többen gyűlnek a Fidesz eredményváróján a Bálnánál - további fotók a képre kattintva! Fotó: Pályi Zsófia - Origo

21:32
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Jobbik: A Fidesz legitimálta a választási csalásokat

Botrányos, hogy Orbán Viktor azt nyilatkozta napközben, hogy a választások technikai szempontból gördülékenyen haladnak - mondta Mirkóczki Ádám, Jobbik szóvivő a negyed nyolckor elkezdett sajtótájékoztatóján. Szerinte botrányos, hogy négy év alatt sem sikerült megoldani az átjelentkező szavazók problémáit.

Mirkóczki arról is beszélt, azt tapasztalták, hogy sajnálatos módon "hiába legitimálták a választási csalásokat, mint például a buszoztatást", így is mintegy ötven olyan bejelentés érkezett be hozzájuk, amelyeket megalapozottnak tartanak.

A Nézőpont felmérésére azt mondta, hogy nem elemezné, mert egyrészt telefonos félmérés volt, másrészt a Nézőpont szerinte a legkevésbé hiteles közvéleménykutató.

21:33
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Megteltek az urnák, nem tudták folytatni a szavazást

Biatorbágy második szavazókörzetében nem volt elég a rendelkezésre álló két szavazóurna. Hatvanöt százalékos részvétel volt, az urnák délután beteltek, és nem lehetett folytatni a szavazást. Zavar alakult ki, amíg az új urnát várták, de egy idő után az érkezők a mozgóurnákba kezdték el leadni a voksukat.

Szabóné Müller Tímea, az MSZP jelöltje szerint mindez nem csak a magas részvételi arány miatt történt, hanem a szokásosnál nagyobb szavazócédulák miatt is, és bár előre szóltak, hogy több urnát kérnek, ennek a választási iroda nem tett eleget. Szabóné Müller attól tart, hogy a mozgóurnákba leadott szavazatokat nem veszik majd számításba. A Nemzeti Választási Iroda nem tud az esetről, a helyi választási irodát nem értük el.

21:37
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Az LMP gesztusa

Tudósítónk "szép gesztusnak" találta, hogy az LMP eredményváró bulijában átlátszó székeket adtak az újságíróknak.

További fotók a képre kattintva! Forrás: Galambos Péter/Origo
21:41
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A baloldal 2018-ban sem lesz sehol

„Ha bejön a hat százalék, az alighanem egy hatfős frakciót jelentene a parlamentben, ez elég ahhoz, hogy az LMP továbbra is a két oligarchapárttól függetlenül felvesse a számára fontos kérdéseket” – közölte Csiba Katalin választmányi tag az eredményváró partin. „Az már most nyilvánvaló, hogy a baloldal 2018-ban sem lesz képes kormányváltásra, ezért az LMP-nek folytatnia kell az önálló parlamenti politizálást, a helyzet ebből a szempontból nem lesz más a következő ciklusban sem.”

21:41
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Lendvai Ildikó a Fideszt okolja az alacsony részvételért

Lendvai Ildikó az Origónak úgy nyilatkozott, hogy jobban örült volna egy ennél magasabb részvételnek, de szerinte nem csoda, hogy az előző választásokhoz képest alacsonyabb a részvétel, mert "a Fidesz lefojtotta a politikai aktivitást" azzal, hogy a közterületeken és a médiumokban is gyakorlatilag lehetetlenné tette a választási hirdetéseket.

Lendvai azt mondta, bármi is lesz a végeredmény, a baloldalnak mindenképpen feladata, hogy kialakítsa, hogyan tudnak a pártok hosszú távon együttműködni. Ő személy szerint például nem örül annak, hogy az európai parlamenti választásokon külön indul az MSZP, az Együtt-PM és a DK.

21:43
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A Fidesz egyre jobb kedvű

Az exit poll eredmények ismeretében még bizakodóbbak vagyunk, de meg kell várni a végeredményt - jelentette ki Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója vasárnap. A politikus átlagosnak minősítette a részvételi arányt.

21:44
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Schmuck öt képviselőfánkot rendelt

Schmuck Andor pártjának kampányzárója elkezdődött egy Sas utca bisztróban. A bárban Karcsi zenél egy zongoránál. A Magyarországi Szociáldemokraták Pártjának elnöke öt képviselőfánkot rendelt ki az asztaltársaságának. Schmuk szerint 18 nagykövetség jelezte, hogy megjelenik a buliban.

21:46
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Sor a Bakáts térnél

Sorban álló átjelentkező szavazók hét óra után a Bakáts téren - további képek a sorban állásokról a fotóra kattintva! Fotó: Mudra László - Origo

21:47
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Megfúrhatják a kétharmadot

A délelőtt a szavazólapját lefotózó Ertsey Katalin úgy fogalmazott az Origónak: Az LMP lehet a láb az ajtóban, ami megakadályozza a Fidesz kétharmadát.

21:48
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Gúr Nándor Borsodban nagyon jó eredményt vár

Egy percre elcsíptük Gúr Nándort, az MSZP alelnökét, aki azt mondta, 4-5 százalékkal magasabb részvételre számított. Elégedett azzal, ahogy az MSZP ma mozgósította a szimpatizánsait, mindenki elvégezte azt a feladatot, amit kitűzött maga elé. Mivel ő borsod megyei MSZP-elnök, külön kitért a megyéjére, ahol szerinte a 2010-esnél sokkal jobb eredményt fog elérni a baloldal.

21:51
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Felpörögnek a jobbikosok

Kicsit megbolydult az élet a Jobbiknál, bár a tekintetek továbbra sem szegeződnek a tévére, az alapzaj nagyobb lett, a svédasztalról is gyorsabb mozdulatokkal lapátolnak. A vezető politikusok továbbra is az elkülönített részen vannak, az imént kijövő Balczó Zoltán csak annyit mondott, egyelőre semmi nem tud arról, hogy milyen eredményre számíthat.

21:52
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Elküldött szavazó

XI. kerület: Egy fiatal férfi háromnegyed nyolckor megkérdezte, lehet-e meg szavazni. A szervezők elküldték, aztán egymás között értetlenkedtek.

21:52
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Nem elég a 6 százalék

„A Fidesznek szinte biztosan meglesz megint a kétharmad, és akkor ugyanazt fogják csinálni, mint eddig” – vélekedett Meszerics Tamás LMP-s választmányi tag. „Ha véletlenül mégsem, akkor lehet jelentősége annak, hogy mekkora az LMP-frakció. Ötfős frakcióval nem lehet ténylegesen lefedni az összes parlamenti bizottságot, mert három-négy bizottság jutna egy emberre. Szóval a hat százalékkal nem lennénk elégedettek, csak az előző választási eredmény megismétlésével.”

21:54
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A Bocskai úton vége

Vége, mindenki szavazott a 11. kerületi Bocskai úton.

21:56
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Előkerült Lendvai Ildikó

Lendvai Ildikó az MSZP székház előtt - további fotók a képre kattintva! Fotó: Hajdú D. András - Origo

21:57
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Nem szégyellitek magatokat ezzel az átjelentkezéssel?!

Így dühöng a XIII. kerületben egy férfi, aki szerint mindenki csak azért jelentkezett át, "hogy megkeverje a szart". A várakozók nevetnek rajta. A dühös öreget a választási bizottság tagjai csitítják.

- A fiatalember vacillál itt a végén?
- Mindjárt megyek.

Még kb. 60-80 ember várakozik az utcán. A választási bizottság névsor szerint osztotta fel a várakozókat, sokan így a végéről hamarabb jutnak be, másoknak marad a várakozás. Másfél-két óra várakozásról beszélnek a kilépők az Origónak.

21:58
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A Bocskai úton az utolsó átjelentkező is szavazott

Ligeti Bernadett az utolsók között adta le a szavazatát a Bocskai úton, ahol mozgóurnák visszaérkezésére várnak már csak. Azt mondta, a helyzet jobb volt, mint négy éve, akkor hajnali egykor végzett, most hét előtt nem sokkal jött, és nyolc előtt már végzett is. További fotók a képre kattintva! Fotó: Mudra László - Origo

22:02
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Vadai Ágnes kormányalakításra készül

Megérkezett a DK kampányzárójára Vadai Ágnes alelnök. Szerinte a demokrácia nagyon fontos dolog, és megköszönte mindenkinek, aki a Kormányváltásra szavazott. Vadai győzelemre számít, illetve arra, hogy annyival fognak több szavazatot kapni, amennyi a kormányalakításhoz szükséges.

22:02
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Egy 94 éves rajongó a Jobbiknál

"Adjon az isten szebb jövőt" - toppant be egy 94 éves férfi kísérőjével együtt az eredményváróra. Mint kiderült, minden jobbikos megmozdulásra igyekszik elmenni, erre az alkalomra öltönyt húzott, egy sál alakú magyar zászlót vett a nyakába, és gyorsan bekapott egy kis ételt. Ezt megelőzően kijelentette, hogy megmondta, hogy győzni fognak. 

22:03
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Mesterházy még nem mond semmit

A Jókai utcában Mesterházy Attila és a felesége az előbb feltűnt a sajtóteremnél, de a baloldal miniszterelnök-jelöltje nem kívánt semmit mondani addig, amíg meg nem tudjuk az eredményeket.

Egyelőre amúgy még nincs túlzsúfoltság az MSZP-nél a Horn Gyula-teremben, ahová a vendégeket várják a szocialisták. Mint megtudtuk, a politikusok többsége később érkezhet, hiszen sokan a választókerületekben várják az eredményeket.

Az előbb láttuk megérkezni Demeter Márta elnökségi tagot, illetve Roland Galharague francia nagykövet is benézett. Az aulában az ATV műsora megy, a sajtóteremben az M1-et állították be az újságíróknak.

22:04
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Fél 9-ig is elhúzódhat a szavazás

Fél 9-ig is elhúzódhat a szavazás a XIII. és a XIV. kerületben. Sokan várnak voksolásra még a IX. kerületben is. Amíg valamennyi szavazókör nem zár be, az NVI nem kezdheti meg a választás előzetes eredményéről szóló tájékoztató adatok közlését.

A NVI valószínűleg a szavazókörök fél 9-re várt bezárásával egy időben tart sajtótájékoztatót a Nemzeti Választási Központban.

22:05
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Az MSZP és a Jobbik sem hisz a Nézőpontnak

Az MSZP szóvivője abban bízik, hogy a 2002-höz hasonlóan most is tévednek az első elemzések - mondta Veres Gábor, a párt szóvivője. A Nézőpont Intézet által közölt adatokról azt mondta, az intézet kutatásaival nem szoktak foglalkozni, most sem tenné, ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy 2002-ben a 19 órakor nyilvánosságra hozott exit poll alapján a Fidesz magasan megnyerte a választást, az eredmények viszont megcáfolták ezt, a Fidesz veszített. Mint mondta, most is ebben bíznak.

A Jobbik sem hisz a Nézőpont kutatásának, szerintük az nem felel meg a formai követelményeknek. Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője szerint a Nézőpont mérései rugaszkodtak el a legmeredekebben a valóságtól, másrészt pedig tudomása szerint az exit poll azt jelenti, hogy a szavazófülkéből kijövő embereket kérdezik meg, míg a mostani felmérés telefonos adatfelvételen alapult. "Bárhogy is alakuljon a végeredmény, akár a Nézőpont Intézet adatainak megfelelően, akár annak teljesen ellentmondóan, én nagyon köszönöm a választópolgároknak a szavazást" - mondta.

22:06
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Kilencre várják Gyurcsányt

A DK kampányzáróján sok minden más nem történik.

22:08
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Hende Csaba már tudja

A honvédelmi miniszter a Facebook-oldalára azt írta ki, hogy már előzetes eredményei vannak Horvátlövőből, ezek szerint ő kapott 114 szavazatot, Nemény András, az MSZP jelöltje 2-t, Balassa Péter, a Jobbik jelölte 7 szavazatot, és Horváth Zoltán, az LMP jelöltje 1 szavazatot. Hivatalosan a szavazókörök addig nem publikálhatnak adatokat, amíg nem zár be minden szavazókör, úgyhogy rejtély, Hende honnan tudja az eredményeket.

22:08
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Gyurcsány reagál a szerkesztőségi bojkottra

Gyurcsány Ferenc reagált arra, hogy több szerkesztőség - köztük az Origo - nem megy el a DK (és a Fidesz) választási rendezvényére, mivel nem tartották korrektnek, hogy a két párt több újságírónak nem adott akkreditációt. Gyurcsány a Facebookon azt írja, ők azért nem engedik be a köztévét és a Hír TV-t, mert “mert e két televíziót nem tartjuk sajtónak. Annak hívják magukat, látszólag azok is, hiszen vannak kameráik, újságíróik, szerkesztőik, műsoraik, de szerintünk mégsem azok.” Szerinte “mindketten egy párt, a Fidesz bunkósbotjai”.

22:10
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Nő az izgalom a Fidesznél

Egyre nagyobb az izgalom a Fidesz partiján, a Bálna előtti tér kétharmada már biztosan megtelt. A kivetítőt kapcsolgatják a Hír TV, a köztévé és a TV2 között. Ezen a részen, a Petőfi híd felé nincsenek hírességek, ők a túloldalon vannak, a Szabadság híd felé.

22:10
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Ellenfényben a Bálnánál

További fotók a képre kattintva! Fotó: Pályi Zsófia - Origo

22:13
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A Zuschlag-könyv szerzője a Fidesz buliján

A Borsonline.hu tudósítása szerint megérkezett a Bálnába Szalai Vivien, aki a Zuschlag-könyvet írta. A lap szerint Szalai gyorsan besietett a VIP-be. 

22:14
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Gyökeret ereszt a zöldpolitika

Schmuck Erzsébet, az LMP országos listájának ötödik helyezettje ki lenne békülve a hat százalékkal, mert „azt jelentené, hogy meggyökerezik a zöldpolitika Magyarországon, és adna lehetőséget az elkezdett munka folytatására.”

Schmuck Erzsébet szerint biztosan nehezebb lesz az LMP dolga, mint eddig, „mert a helyzet rosszabb, mint négy éve, dacára a Fidesz propagandájának. Több mint hárommillió szegény van, munkahelyből nincs több, és a környezetvédelem intézményrendszerét teljesen leépítették.”

22:19
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Balczó halálosan nyugodt

Mintha csak otthon nézne egy meccset, Balczó Zoltán úgy ül az egyik fehér kanapén felesége mellett a köztévé választási műsorát nézve a Kongresszusi Központban. Ahogy rajta sem, más jobbikoson sem látszódik, hogy nagyon elkeseredtek volna a Nézőpont kutatásának eredményén.

22:19
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Schiffer elnémult

Schiffer András az LMP hat százalékját meghallva azt mondta, „majd nyolc után” örüljünk, most viszont azt, majd 11-kor nyilatkozik. Bocsánatkérő mosollyal kompenzálja az óvatoskodását.

22:19
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Magánbuliba megy a zászlódobáló volt jobbikos

Lenhardt Balázs volt jobbikos, egykori független képviselővel a kék metróban találkoztunk. Lenhardt februárban Gaudi-Nagy Tamással együtt kidobta az EU zászlóját a Parlament ablakán. Lenhardt korábban kilépett a frakcióból, később a Magyar Hajnal tagja volt, de kilépett onnan is, most nem indult semmilyen színben. Egy magánbuliba tartott Kőbánya-Kispest irányába, amikor összefutottunk vele.

22:21
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Fidesz: Jól vizsgázott a választási rendszer

Kocsi Máté, a Fidesz szóvivője az MTV-nek azt mondta, a szavazás a bizonyíték arra, hogy jól vizsgázott a választási rendszer, szerinte máskor sokkal nagyobb volt a feszültség, most rendben zajlott a szavazás. A kormánypártok törölték el a kampánycsendet, tették egyfordulóssá a választást, közel megfelezték a parlament létszámát, alakították át a választási körzetet, és ők írták át a kampányolás szabályait. A legtöbb kritikát az ellenzéktől amiatt kapták, mert a választási rendszer eddig is erősítette a győztest, és most még inkább így lesz, az egyéni választókörzetek pedig több helyen úgy alakultak, hogy az a Fidesznek kedvez.

22:21
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Gulyás és sör Bajnaiéknál

Fesztiválhangulat van a Együtt-PM eredményváróján. Fiatalok és idősek is vannak a lassan már több száz fős tömegben (a legtöbbjük azonban pártaktivista). De találtunk egy a csalódott jobboldali szavazót is, aki 2010-ben még a Jobbikra szavazott, de aztán már nem tetszett neki a párt szerinte kirekesztő politikája. Bajnai visszafogottsága és középen állása viszont megtetszett neki. Sokan söröznek és gulyáslevest esznek, utóbbit egyébként az aktivistáknak ingyen osztották. Mindenki másnak 900 forintba kerül. Levertség egyáltalán nem tapasztalható, inkább várakozás van a levegőben.

22:21
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Orbán végigszáguldja a napot

Forrás: Facebook/Orbán Viktor

22:22
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Tényleg van zongora Schmuckéknál

Zongora a szociáldemokraták eredményváróján - további fotók a képre kattintva! Fotó: Pálinkás Szűcs Róbert - Origo

22:22
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Volt, aki több mint két órát állt sorba

Az Üteg utcában már az épületen belül áll a sor, kint néhány hozzátartozón kívül pár tévés és néhány újságíró áll. A szavazók közül néhányan több mint két órát álltak sorba.

22:27
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Hende újabb eredményt közöl

Hende Csaba a Facebookon közzétett egy újabb települési részeredményt:

"Íme VASKERESZTESI előzetes eredmények (szavazatok száma):
- Hende Csaba (Fidesz): 134
- Nemény András (MSZP): 22
- Balassa Péter (Jobbik): 30
- Horváth Zoltán (LMP): 20"

22:28
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A DK-s Kolber tudja, hogy győzött

Kolber István ezt írta a Facebook-oldalán: "Befutott az első eredmény Kaposgyarmatról, ebből a kis zselici gyöngyszemből: Kolber (Mszp-Együtt-Dk-Pm-Mlp) 24, Gelencsér (Fidesz) 22, Mihaldinecz (Jobbik) 19. A pártok: 20, 23, 23."

22:28
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Ha én egyszer kinyitom a számat

„Ha egyszer nyilatkozom, akkor nincs megállás” - mondja Schiffer, az LMP vezetője, aki órákkal későbbre tolta a nyilatkozata időpontját. Szél Bernadett társelnök ugyanilyen fegyelmezett: ebben állapodtunk meg, magyarázza.

22:28
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A Nézőpont is izgul

Rosszul esik nekik, hogy a politikusok nem veszik komolyan a ma készült telefonos felmérésüket - mondta az MTV-ben a kutatóintézet vezető elemzője, Mráz Ágoston Sámuel. Azt is mondta, hogy ők is izgulva várják az eredményeket, de fenntartják, hogy nem feltétlenül hajszálpontos, amit mértek.

22:28
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Horváth Csaba baloldali győzelemre számít

Horváth Csaba, az MSZP alelnöke nagyon optimista: tudósítónknak elmondta először az MSZP-s panelt, hogy örült volna a magasabb részvételnek, de hozzátette, hogy ennek ellenére is bízik abban, hogy győz a baloldal, Budapesten pedig kétharmados változásra számít, vagyis szerinte tizennyolc fővárosi mandátumból tizenkettőt-tizennégyet megnyer a baloldal.

22:30
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Kónya Péter: Győzelemre készülünk

Az Együtt-PM társelnöke a köztévének egy Fidesz-klasszikusra hivatkozva azt mondta, nem közvélemény-kutatást, hanem választást akarnak nyerni. "Győzelemre készülünk" - mondta ki a sokat hallott mondatot Kónya.

22:32
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A Jobbik alelnöke elégedetlen

Nagyon remélem, hogy ezt a tömörülést megelőzzük - mondta az Origónak Murányi Levente a baloldali összefogásra célozva. A Jobbik alelnöke azt mondta, a Nézőpont felmérése nem tetszett neki, és reméli, a valóság mást fog majd mutatni. Nagyon bízik benne, hogy legalább 20 százalékot elérnek.

22:34
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Az RMDSZ a Fidesznél izgul

A Fidesz eredményváró központjában, a Bálnában várja a választások eredményeit a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) több politikusa is, többek között Kelemen Hunor elnök, és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere is. A két párt között az elmúlt években nem volt túl jó a kapcsolat.

22:35
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Bármi lesz, a kisgazdák mennek tovább

A Független Kisgazdapárt egy Kinizsi utcai lakásban gyűlik. Leskó Emese kampányfőnök bízik benne, hogy bejutnak a  parlamentbe, de "bármi lesz, ők mennek tovább", mondja. Leskó szerint a torgyáni örökséget sikerült leráznia magáról a pártnak.

22:36
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Deutschnak agyrém volt a szavazás

Ha jól értjük Deutsch Tamás Twitter-bejegyzését, akkor ő is kiakadt a sorban álláson.

22:36
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Kálmán Olga hangja zengi be a Madách teret

Az Együtt-PM rendezvényen stílust váltottak, eddig zene ment a hangszórókból, majd hirtelen átváltottak az ATV-re, azóta Kálmán Olga hangja zengi be a Madách teret.

22:37
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Látványos festmény a Kisgazdapártnál

Festmény a Kisgazdapárt eredményváróján - további fotók a képre kattintva! Fotó: Pálinkás Szűcs Róbert - Origo

22:37
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Rogán egyszer felbukkant

A Bálnában lévő újságírók arra panaszkodnak kint lévő kollégánknak, hogy bent „rosszabb a kaja, és áporodott a levegő.” Az újságírók az első emeleten vannak a Bálnában, a másodikon a VIP-vendégek nyomulnak, de fölöttük van még egy VIP-VIP részleg, ott foglal helyet Orbán Viktor és a Fidesz-vezérkar. Az újságírók szintjén azonban nemigen láthatóak nagy nevek, többnyire Fidesz-szóvivők vagy Kumin Ferenc látható, Rogán Antal egyszer bukkant fel.

22:39
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Történelmi pillanat

19.10-kor bontották ki az első, határon túlról érkezett szavazatokat - ezt jelentette be Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke. 

22:42
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Zár az utolsó szavazókör

Ezekben a percekben zár az utolsó szavazókör is – mondta Patyi András, az NVB elnöke.

22:46
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Technót követelnek a Parlamentbe

Összejött a bulikétharmad, jó a hangulat és jó a zene is - írta egy olvasónk, aki a Szabadság téren vesz részt a Több Technót a Parlamentbe nevű bulin, ami este tízig tart szabadtéren, utána átmennek a Corvintetőre.

További fotók a képre kattintva! Forrás: Olvasónk felvétele

22:48
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Schobert Norbiék a Fidesz buliján

Az update-guru és felesége, Rubint Réka is a Bálnában mulat ma este - írja a Borsonline.hu 

22:49
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Hitvallással várják az eredményeket

További fotók a képre kattintva! Fotó: Pályi Zsófia - Origo

22:49
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Guggolásokat végez a 94 éves Jobbik-rajongó

A jobbikos képviselők az elmúlt percekben teljesen visszavonultak, így viszonylag eseménytelenül zajlik az élet a nyilvános részen. A mikrokozmosz legérdekesebb szereplőjének az a 94 éves férfi tűnik, aki hatalmas jobbikosnak mondja magát. Az imént csinált pár guggolást is, és sokakkal szóba elegyedik.

22:51
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Az RMDSZ elnöke is a Fidesznél

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke is a Bálnában van - szúrta ki a Maszol.ro

22:51
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Nagyobb rendellenesség nélkül lezajlott a szavazás

Nagyobb rendellenesség nélkül lezárult a szavazás – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője. Azt mondta, már csak a XIII. kerületben várják még a szavazókörök lezárását, de ez is perceken belül megtörténhet. Az eredmények ezután gyorsan fognak jönni, mivel a legtöbb szavazókörben már 7 óra óta zajlik a feldolgozás. Éjfél után egy órával várhatóan már lesz eredmény, a levélszavatokkal várhatóan április 12-én végeznek hivatalosan.

22:51
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Papcsák egy aktivista kifosztásával vádolja a szocialistákat

Papcsák Ferenc fideszes képviselő ezt tette közzé a Facebookon: "Nagyon szomorú dolog történt Zuglóban, kibújt a szög a zsákból. A szocialisták gyáva,alattomos módon, félelmükben rátámadtak egy vétlen, egyedül sétáló aktivistánkra és kifosztották. Mindig is tudtuk, hogy bármire képesek az ellenzék emberei. Természetesen az ügyben minden szükséges jogi lépést megteszünk a helyi rendőrkapitányságon. Tettük következményeivel el kell számolniuk!!!"

22:53
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Vége a szavazásnak

A XIII. kerületben is lezárult a szavazás, így az egész országban befejezték a szavazást a szavazókörök – jelentette be Pálffy Ilona, miután egy újságírói kérdés közben felhívták telefonon.

22:55
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Boroznak és tapsolnak a Madách téren

Tömeg gyűlt össze a Madách téri színpad előtt, mindenki az ATV választási műsorát nézi, sokan a színpad előtt állva. Volt, aki egy üveg bort is hozott, és néha meghúzza.

Az ATV közben körbekapcsolta az ellenzéki pártok eredményváró helyszíneit, és amikor Bajnai Gordon nyilatkozott, hatalmas ujjongás tört ki. Bajnai arról beszélt, hogy nem kommentálja a mai kutatás eredményeit, és szerinte valami nincs rendben ott, ahol az emberek nem mennek el szavazni. Az egyébként semmi újat nem tartalmazó nyilatkozat után a téren megtapsolták Bajnait.

22:55
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Még ünnepelhetnek is Bajnaiék

22:56
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A Simon-ügy nem a választáshoz tartozik

Simon Gábor nem képviselőjelölt, és nincs tisztsége jelölőszervezetben – ezzel indokolta Patyi András, hogy a Nemzeti Választási Bizottság miért nem foglalkozik azokkal a panaszokkal, amelyek az MTI és a közmédia nem kiegyensúlyozott tájékoztatása miatt érkeztek. Az NVB szerint ennek kivizsgálása a Médiatanács hatásköre.

22:57
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Az MSZP már az EP-választásra készül

A Magyar Szocialista Párt legfrissebb Facebook-posztjában már azt kérik a szimpatizánsaiktól, hogy támogassák aláírásukkal a párt Európai Parlamenti listáját. Húszezer aláírás kell, hogy el tudjanak indulni az EP-választáson. 

22:58
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A jóra vagy a kisebbik rosszra szavazunk?

23:01
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Vona és Horváth fej-fej mellett Gyöngyösön

A Jobbik elnökségi tagjainak többsége a sajtó által nem látogatható teremben várja az eredményeket - mondta Novák Előd az Origónak. Azt mondta, akkor fognak sajtótájékoztatót tartani, ha nyilvánosak lesznek az eredmények.

Mivel a budapesti körzetek nagyok, ezért a saját körzetéről még nem volt információja, de azt mondta, Vona Gábor gyöngyösi körzetéből két falu eredményéről is tudnak: az egyiket Vona nyerte, a másikat a fideszes Horváth László, Novák szerint szoros az eredmény a két jelölt között.

23:02
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Sokan szavaztak a Kutyapártra

Bár a választásokon nem indulhattak, mert a bíróság szerint megtévesztő a nevük, a szimpatizánsaik fotói szerint többen a Kétfarkú Kutya Párt logóját rajzolták a szavazólapra. Itt nézheti meg a képeket

23:03
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Túl kicsik a szavazóhelyiségek

Pálffy Ilona azzal indokolta, hogy a négy évvel ezelőtti után ismét több helyen nagy sorban állás volt, hogy egy-egy szavazókörben nagyon sokan jelentkeztek át. Volt, ahol több mint 5000 szavazót kellett fogadni, és mindegyiküknek külön szavazólapot biztosítani. Szerinte át kell gondolni az online átjelentkezések határidejét, mert így sokan az utolsó pillanatban jelentkeztek át. Pálffy szerint fél nap alatt 90 ezerről 120 ezerre nőtt a létszámuk. Magyarázata szerint ott volt nagy a sor, ahol nem tudták szétbontani a szavazólapokat, hogy több intéző fogadhassa a szavazókat, mert a szavazókörök fizikailag túl szűkek voltak.

23:04
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Mesterházy Attila megtette, amit megtehetett

Ezt Lendvai Ildikó mondta, aki szerint "végiggondolni mást kell, és nem személyi ügyeket". Az MSZP politikusa azt szorgalmazta, hogy a civilek a jövőben szorosabban fogjanak össze a politikusokkal.

23:04
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Kifütyülték Bajnait

Megy a Hír TV a fideszes parti kivetítőjén. Amikor megjelenik egy-egy baloldali politikus, az összegyűltek hangosan kifütyülik – így járt az imént Bajnai Gordon és Lendvai Ildikó is.

23:07
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A Jobbik szerint a Jobbik pozitív kampányt folytat, ellentétben másokkal

23:07
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Jobb vagyok, mint négy éve

Schiffer András (LMP) azt újságolja, hogy a saját körzetében jobb eredményt ért el, mint négy éve.

23:09
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Bulizik a Munkáspárt

Kádár János-os reklámfilmek szórakoztatják a Munkáspárt választási bulijának résztvevőit. Thürmer még az irodájában vár.

23:10
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Ertsey tudta, mit csinál

A szavazólapját lefotózó LMP-s képviselő, Ertsey Katalin az Origónak elmondta: a facebookos akció előtt felhívta a pártelnököt, akitől engedélyt kapott az akcióra, mondván, az nem törvényellenes.
Mindezek ellenére most már nem látható az oldalán a fotó, az utolsó bejegyzése szombati.

23:13
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Szabó Rebekáék vidámak

Legalábbis a PM alapító tagja azt írta a Facebookon, hogy vidám eredményváró bulit tartanak Vecsésen. A kép tanúsága szerint annyira azért mégsem vidámak, ami a Nézőpont mai eredményei alapján nem túlságosan meglepő.

23:21
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Hiszékeny Dezső nyert

Az MSZP székházába érkeznek az első szavazóköri adatok, ezeket egymás közt beszélik meg a politikusok. Az terjed, hogy a XIII. kerületet - amely elvileg a legerősebb baloldali körzet -, Hiszékeny Dezső megnyerte, illetve többen is azt mondták, hogy a különböző budapesti lakótelepekről érkező adatok biztatóak.

Ugyanakkor egy MSZP-s éppen azon bosszankodott tudósítónk közelében, hogy Hiller István egy szavazattal veszített a budapesti 16. választókerületben. Az a hír járja, hogy a pesti kerületekben szoros az állás.

23:22
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Az összefogás rivaldafényben

További képekért kattintson a képre! Fotó: Hajdú D. András - Origo

23:23
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Nagy Viktor pólókapus is a Fidesznél

A 444.hu tudósítása szerint ott van a Bálnában a Fidesz eredményváró buliján Kovács Ákos énekes, Jeszenszky Zsolt, a DJ szövetség elnöke, valamint Nagy Viktor, a magyar pólóválogatott kapusa is. 

23:26
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A Jobbik jól áll Heves megyében, Nógrádban és Óbudán is

Nagyon jó eredmények jönnek be Heves és Nógrád megyei szavazókörökből - mondta az Origónak Z. Kárpát Dániel. Úgy tudja, az óbudai körzetében minden szavazókörben jobban áll, mint négy éve. Szerinte Vona gyöngyösi körzetéből is nagyon jó részeredmények jönnek.

23:30
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Andy Vajna is a Fidesz buliján

A filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos a felesége nélkül érkezett a Bálnába - írta a Borsonline.

23:30
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A Madách téren csalódottságukban isznak

Meghúzták a boros flaskát az Együtt-PM rendezvényén, amikor kiderült a részvételi arány. Egy fiatal társaságnál ment végig a bor, többen hangos ááá-val jelezték nemtetszésüket. Amikor megmutatták az eredményeket, többen grimaszokat vágtak, de ekkor már nem volt hangoskodás.

23:33
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Tapsvihar az LMP-nél

Schiffer András kisebb tapsvihart indított el az LMP termében, mikor meglátta az egyéni választókerületében elért eredményét.

23:33
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

11 budapesti választókörzetben vezet a baloldal

7 budapesti választókörzetben áll csak elöl fideszes jelölt. A feldolgozottság több körzetben még csak néhány százalékos.

23:34
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Gyurcsány: Harc nélkül nem lehet feladni

Gyurcsány Ferenc a DK kampányzáróján azt mondta, hogy jön egy sörrel Molnár Csabának, ugyanis alacsonyabb volt részvétel, mint négy éve. Úgy látja, hogy kisebb a kormányváltás esélye, mint korábban gondolta, és arra számít, hogy legjobb esetben a DK 4-5 jelöltje juthat be a parlamentbe. Nagyon rossz esetben azonban egyikük sem lesz bent, Gyurcsány erre is felkészült. 

Gyurcsány szerint lehet, hogy a mostani kormányváltó koalíciónak többet kell tanulnia arról, hogy mit akar az ország, és hogyan kell megszólítani a választókat. Azt mondta, ha győz a kormányváltás, akkor Mesterházy elindítja a konzultációkat, ha azonban veszítenek, akkor azt tanácsolná neki, hogy aludjon néhány napot, gondolja végig, mit kellett volna máshogy csinálni. Gyurcsány hozzátette, hogy nem akar részt venni a felelősség másra tolásában, azonban egy rossz eredmény sok vitát szül.

Elmondta még, hogy a választásokat nem tartja szabadnak, sem tisztességesnek, és ezernyi jogorvoslatra számít. Gyurcsány szerint a választás bizonyos értelemben nem legitim, de azért indultak el, mert harc nélkül nem lehet feladni. Nagy bajnak tartaná, ha bármelyik politikai oldal kétharmadot nyerne.

A baloldali koalíció jövőjéről azt mondta, hogy ha ilyen marad a választási rendszer, akkor nagy lesz a nyomás, hogy újra együtt induljanak. Gyurcsány a Hír TV-t a Fidesz bunkósbotjának nevezte.

23:34
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Csalódott jobbikosok

Az eredmények feldolgozása a tévéképernyőkhöz szegezte a jelenlevőket a Jobbik eredményváróján. Az egyik képernyőnél, ahol főleg a képviselők hozzátartozói gyűltek össze, nagyrészt némán nézik a képernyőt, de azt nagy csalódással vették tudomásul, hogy egyik Heves megyei jelöltjük sem vezet, pedig többen arra számítottak, hogy akár két jelöltjük is nyerhet a három körzetben.

23:37
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Az MSZP nyerheti Budapest többségét

Az MSZP-székházban úgy tudják, vidékről csak lesújtó adatok jönnek, a budapesti eredményeknek viszont örülnek. Az a hír terjed, hogy Budapest többségét meg fogja nyerni a baloldal. Beszéltünk például egy megdöbbent MSZP-ssel, aki azt mondta, hogy arra azért nem számított, hogy Szelényi Zsuzsa a második kerületben több szavazókört is megnyer.

23:38
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Jobbikos nevet jobbikoson

A Jobbik eredményváróján több körzetnél azt is sikerként élik meg, hogy második helyen áll jelöltjük, ilyen például az egyik kecskeméti körzetben a második helyen álló Gyöngyösi Márton. Egy másik tévét nézők többször tapsolnak is egy-egy második helynél. Azért nem mindenki van képben, volt, hogy két nő felnevetett az egyik jobbikos jelölt nevén.

23:38
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A Jobbik 20% fölött van

A szavazatok 29,63%-os feldolgozottságánál a Fidesz 47,52%-on, a baloldal 29,49%-on, a Jobbik 21,69%-on, az LMP 4,32%-on áll.

23:39
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Budapest közepe piros

Bár még alacsony a feldolgozottság a legtöbb budapesti kerületben, a város térképének közepén lévő választókerületekben egyelőre több helyen is az MSZP jelöltje vezet. A XX. kerületben 43 százalékos feldolgozottságnál Hiller István vezet, a 18. kerületben közel 40 százaléknál a Simon Gábor helyett induló Kunhalmi Ágnes áll elöl. Egyelőre nyerésre állnak a kormányváltók a VII. és a VIII. kerületben is. Magabiztosan vezet viszont a Belvárosban Rogán Antal. 

23:40
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Eldugták a fideszes celebeket

A 444-esek, mint írják, bojkottálják a fideszes bulit a Bálnánál, ahová „úgysem engednék be őket”. Épp ezért kívülről próbáltak befelé fotózni, mire papírlapokat ragasztottak az üvegfalra. Az akció előtt felbukkant néhány ismert arc, többek közt Schmitt Pál, Tőkés László, Kubatov Gábor, Bárdosi Sándor.

Az Origo tudósítója a felsőbb szinteken félig lehúzott rolókat látott a kivetítő felől, de szerinte egész nap úgy volt az egész.

23:41
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Pécsen szoros a verseny, de megy a Fidesz

Itt két szavazókör van, az 1-esben a fideszes Csizi Péter 36 százalékkal vezet, a baloldali Tóth Bertalan 33 százalékon áll 40 százalékos feldolgozottságnál. A 2-esben Hoppál Péter 36 százalékkal megy, az MSZP-s Szakács Lászlónak 31 százaléka van.

23:42
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A jobbikosok közönyösen eszegetnek

23:43
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Miskolcon erős a Jobbik

Két szavazókerület van a városban, mindkét helyen a fideszes jelölt vezet, második a Jobbik, harmadik a baloldal, de a feldolgozottság mindenütt 12 százalék alatt van.

23:44
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Szoros verseny Simon Gábor volt körzetében

Nagyon szoros verseny van a 15-ös budapesti választókerületben Kunhalmi Ágnes baloldali jelölt és Kucsák László fideszes jelölt között. Ez Simon Gábor korábbi MSZP-s elnökhelyettes választókerülete. 39 százalékos feldolgozottságnál Kunhalmi 37,52 százalékon áll, Kucsák pedig 37,41 százalékon áll.

23:44
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Szarul állunk, gyerekek

Az LMP-s közönség közönyösen nézi a fideszes tarolást, Schiffer és Szél a legjobbkor jött ki örülni egyet, mostanra már eltűntek. Már egy 8,5 százalékos harmadik helynek is tudnak örülni, a VIP felől nagy kurjongatás hallatszik az ilyeneknél.

„Jó szarul állunk, gyerekek” - mondja egy aktivista a listás részeredmény láttán.
„Át fog ez menni az öt százalékon” - bizakodik egy másik.

23:45
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Kósát nem fenyegetik

Kósa Lajos debreceni polgármester nagyon megy, a szavazatok harmadát számolták össze eddig, majdnem kétszer annyi szavazata van, mint a második helyen futó MSZP-snek.

23:46
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Úgy tudják, Vadai hozta Dorogot

A DK helyszínén esélylatolgatás folyik kis feldolgozottság mellett. Többen úgy tudják, hogy Vadai Ágnes jó eredményeket ért el a dorogi körzetben.

23:47
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Targoncával tolják a pezsgőt

Jó a hangulat a fideszes partin: a Bálnába jó pár kartonnyi Törley pezsgőt toltak be kézi targoncával.

23:48
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Csak a Fidesz

Érdekes élmény végigpörgetni a választás.hu egyéni eredményeket bemutató listáját. Pár budapesti körzet kivételével mindenhol Fidesz-KDNP. Még sok szavazatot nem számoltak össze, úgyhogy ez változhat, bár a különbségeket elnézve nem sok helyen fog.

23:48
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Csendes öröm a Jobbiknál

Bár mintha egyre kevésbé lelkesen tapsolnának, a Jobbik szimpatizánsai, párttagjai főleg annak örülnek, hogy több dunántúli körzetben is vezetnek jelöltjeik a baloldaliak előtt, valamint annak, hogy több északkelet-magyarországi körzetben megközelítik a vezető fideszes jelöltet.

23:49
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Focimeccsről érkezve, feszülten és ülve várják az eredményeket a minipártok

Azt már tudjuk, hogyan várják az eredményeket a nagyobb pártok, de mit csinálnak ma este azok, akiknek nem futotta óriáskivetítőre, színpadokra és fogadásokra? Olvassa el itt!

23:49
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

96-10 a Fidesz javára

A legfrissebb adatok szerint 96-10 az állás az egyéni jelölteknél a Fidesz javára. E szerint a baloldalnak csak Budapesten van esélye a győzelemre.

23:52
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Erre nem készült Mesterházy Attila

Az MSZP elnöke négy napja adott interjút az Origónak, ott nem volt hajlandó megmondani, mi lesz, ha veszítenek (itt lehet elolvasni, az interjú utolsó 5 kérdése a lényeg). Mikor erről kérdeztük, azt hajtogatta, hogy győzelemre készülnek. Ez jól láthatóan nem fog összejönni.

23:53
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A Fidesz igazolást lát a Jobbik megerősödésében

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese azt mondta, először fog előfordulni, hogy egy jobbközép pártszövetség másodszor alakíthat kormányt. A Jobbik eddigi jó eredménye szerinte válasz azoknak, akik szerint túl radikálisan kormányoz a Fidesz.

23:53
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Rezsi Szilárd legyőzése nagy dolog lenne

Az MSZP-székházban az ATV-n nézik az eredményeket, a legtöbben a Horn Gyula-teremben, ahova az újságírók nem mehetnek be, de több MSZP-s kijön az aulába, és ott nézi a híreket. Az előbb a budapesti állást mutatták, a legnagyobb felhördülés a XVIII. kerületnél volt, amikor látták, hogy az MSZP-s Kunhalmi Ágnes és a fideszes Kucsák László között csak néhány szavazat a különbség. 

Egy MSZP-s megjegyezte, hogy az lenne az igazán nagy szó, ha Csepelen tényleg sikerülne legyőzni "Rezsi Szilárdot".

23:56
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Az MSZP kivár

Kormos Kata, az MSZP szóvivője szerint mivel egyelőre alacsony a feldolgozottság, még nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni.

23:57
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A legelégedettebb tábor

További képek a fotóra kattintva! Fotó: Pályi Zsófia - Origo

23:57
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Késhegyre menő csatát vív a hétgyerekes fideszes

Rónaszékiné Keresztes Monika a VII. kerületi fideszes jelölt. A szavazatok felét számolták össze eddig, nagyjából fél százalékkal vezet előtte a baloldali Oláh Lajos.

23:59
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Schifferék is feszülten figyelnek

Fotó: Mudra László - Origo

00:00
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Körtét majszol és nem adja fel a Sportos és Egészséges Magyarországért Párt

Egy magánlakásban gyűlt össze 10-12 ember a Sportos és Egészséges Magyarországért Párt kampányzáró összejövetelén. Fontos számukra a tömegsport, a kamupárt megbélyegzést szeretnék elsősorban lerázni magukról, a választások után is aktívan akarnak tevékenykedni, az önkormányzati választásokra készülnek. Két jelöltjük egy százalék fölött jár, ezt nagy eredménynak tartják. Az összejövetelen körtét, almát esznek, ásványvizet isznak.

00:00
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Az adatokat figyelik a Jobbiknál

További fotók a képre kattintva! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

00:02
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A rezsibiztos a második helyen

60,63 százalékos feldolgozottságnál Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős biztosa második helyen áll a 17. számú választókörzetben. Egy százalékkal vezet előtte Szabó Szabolcs, a Kormányváltó Összefogás jelöltje. 

00:02
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Kuncze vesztésre áll

A voksok 31 százalékos feldolgozottságánál vesztésre áll Kuncze Gábor egykori SZDSZ-elnök, aki a baloldali pártszövetség színeiben akart visszatérni. 34,5 százalékon áll, mintegy öt százalékponttal lemaradva a fideszes Bóna Zoltán mögött.

00:03
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Sehol sincsenek a minipártok

Eddig az összes (listás és egyéni) szavazatok 41 százalékát számolták össze. Eszerint a Fideszre 1,5 millióan szavaztak, a baloldalra 824 ezren, a Jobbikra 706 ezren, az LMP-re 151 ezren. Utána óriási szakadék, jön a devizahitelesekből kinőtt A haza nem eladó párt, amire 15 ezren szavaztak, Schmuck Andor pártja a nyolcadik 8478 szavazattal, Szili Katalin pártja 6774-en áll. Az Új Magyarország Párt áll a legrosszabbul 1410 szavazattal.

00:05
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Fodor Gábor a pozitívumokat nézi: ott lesz a parlamentben

A Magyar Liberális Párt elnöke örült volna, ha magasabb a részvétel, mert minél magasabb, a Kormányváltóknak annál jobb. A köztévének nyilatkozó Fodor egyáltalán nem tűnt csalódottnak, mint mondta, igyekszik a pozitívumokat nézni, azt például nagy dolognak tartja, hogy a liberálisok ott lesznek a következő parlamentben. Alighanem ő egyedül fogja képviselni őket.

00:06
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Legközelebb nem januárban kell összeállni

Pfujolás és éljenzés közepette hallgatják a választási műsort az Együtt-PM eredményváróján. Az ATV-n a budapesti jelölteket vették górcső alá, és minden egyes választókerületnél, ahol a baloldali jelölt vezet, ujjongott a tömeg. A legnagyobb ováció Csepel esetében volt. Jobboldali vezetésnél viszont pfujolás következett.

A eredmények nyilvánosságra kerülése után végzett gyorsfelmérésünkből kiderül, hogy sokan csalódtak az Együtt-PM támogató közül, viszont mindannyian pozitívumként említették, hogy Budapesten több kerületben is vezet a Kormányváltás. „Szépen lassan kell haladni a győzelem felé” – mondta egyikük már a négy év múlva lévő választára célozva, hozzátéve, hogy idén jobban teljesítettek, mint 2010-ben.

Arra a kérdésre, hogy mi az oka a Fidesz vezetésének, van, aki egyszerűen csak annyit mondott, hogy csaltak. Többen azonban arról beszéltek, hogy az ellenzéki pártok túl későn álltak össze. „Legközelebb nem januárban kell összeállni” – üzente nekik az egyik szimpatizánsuk.

00:07
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Kormányprogrammal készül az LMP 2018-ban

00:08
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Egyéniben nincs messze a Jobbik a baloldaltól

Az egyéni körzetekben (64 százalékos feldolgozottságnál) a Jobbik majdnem olyan erős, mint a baloldal. A 106 körzetből 46 helyen jobbikos a második, a többiben a baloldal és a Fidesz viaskodik, lehengerlő fideszes fölénnyel.

00:08
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Jobbik: Behozható!

00:11
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Dúró Dóra tömören

"Semmi különös. Elég jó" - mondta tömören az Origónak Dúró Dóra arra, hogy milyen a hangulat abban a teremben, ahol a Jobbik vezető politikusai vannak. Nem volt túl bőbeszédű, az eddigi eredményekről azt mondta, van, amivel elégedettek, van, amivel kevésbé, szerinte általánosságban elmondható, hogy erősödött a Jobbik. 

00:11
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Hillert is szorongatják

A főváros 20. kerületében vezet Hiller István korábbi MSZP-elnök, de szinte pontosan két százalékponttal van csak lemaradva tőle a fideszes Földesi Gyula. (38,4 és 36,4)

00:16
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Dobrev Klára: Ma nem lesz nagy buli

Gyurcsány Ferenc felesége nyilatkozott a Borsonline.hu-nak. Azt mondta, hogy ma este nem lesz nagy buli, mert "Feri reggel hétkor futni megy, utána pedig elnökségi ülés lesz". 

00:16
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Orbán még nem jött el

Egy, a Bálnából kijövő kormánytisztviselő az Origónak elmondta, szerinte jelenleg "három nagy meccs zajlik, az első, hogy meglesz-e a Fidesznek a kétharmad, a másik, hogy a baloldal vagy a Jobbik lesz-e a második, a harmadik meccs pedig, hogy bejut-e az LMP."
Igen jó a hangulat a téren, tömött sorokban állnak az emberek, hatalmas üdvrivalgásokkal fogadják a Fidesznek kedvező eredményeket, ám egy-két budapesti körzetnél, ahol az MSZP áll jobban, éles fütty szólal meg. Mikor Gulyás bejelentette, hogy meglesz a második ciklus, valaki felüvöltött: "Na végre, valaki kimondta!"
Orbán Viktor még nem érkezett meg, csak később csatlakozik az ünneplőkhöz. Holnap sajtótájékoztató lesz, de a kormány névsorát még nem fogják ismertetni.

00:16
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Ennyi agymosott ember van?

"Hihetetlen, gyerekek. Ennyi agymosott ember van?" - értetlenkedett az egyik Jobbik-szimpatizáns, amikor a tévében bemutatták, hogy a jelenlegi helyzet szerint kétharmados többsége marad a Fidesznek. "Figyeld meg, az utolsó 20 percben be fogják nyomni az LMP-t, az SZDSZ-szel is ezt csinálták" - kontrázott rá egy mellette ülő férfi a mandátumok alakulását figyelve. 

00:19
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Az MSZP vezetői bezárkóztak

A Jókai utcában a lemondó sóhajtás a legjellemzőbb reakció, amikor mutatják az eredményeket. Amikor az ATV-n megjelent a miskolci 1-es választókerület eredménye, mely szerint a jobbikos jelölt megelőzi a baloldali jelöltet, valaki azt mondta, hogy "na, ez aztán kemény". Majd amikor megjelent az egész ország szinte teljesen narancssárgára színezve, egy ember megjegyezte, hogy "hosszú lesz ez a négy év".

MSZP-s vezető politikusokat nem látni, bezárkóztak valahova az épületbe. Az előbb Szanyi Tibor elnökségi tag ment végig az aulán. Amikor tudósítónk megkérdezte a véleményét, azt mondta, hogy mielőtt az elnök nyilatkozna, nem akar semmit mondani, ő pedig most Angyalföldre megy ünnepelni.

00:19
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Fej-fej mellett a Fidesz, a Jobbik és a baloldal Miskolcon

Sebestyén László, fideszes képviselőjelölt 31,9 százalékkal vezet a miskolci második választókörzetben, őt szorosan követi Varga László, a kormányváltók képviselő-jelöltje 31,4 százalékkal, mögötte pedig a jobbikos Pakusza Zoltán 30 százalékkal. 

00:19
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Ha lehetne, lenne

Az LMP-s Meszerics Tamás optimistán követi a fejleményeket: „Megy még ez följebb, ahogy a városias körzetek is bejönnek.” Az LMP VIP-részlegébe közben már kívülről sem lehet befotózni. „Ha itt lehetne ajtó, akkor lenne” - mondták az Origo fotósának.

00:23
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Kunhalmi Ágnes átvette a vezetést

80 százalékos feldolgozottságnák egy százalékkal átvette a vezetést Kunhalmi Ágnes, az Összefogás jelöltje a 15. számú választókerületben, amelynek érdekessége, hogy ott eredetileg Simon Gábor, az MSZP volt alelnöke indult volna. 

00:23
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Egy piros pötty a szerb határon

Csongrád megye egyes körzetét lehet, hogy elhozza a baloldal. A szavazatok felének összeszámlálása után Budapesten kívül ez az egyetlen körzet, ahol nem a Fidesz vezet, hanem Szabó Sándor. Igaz, egy százaléknál kevesebbel vezet.

00:24
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Fogy a sör és Gyurcsány tarol az Együtt buliján

Gyurcsányt hallgatják a tévében az Együtt szimpatizánsai a Madách téren, és jót derülnek rajta. Főleg akkor volt nagy nevetés, amikor azt mondta, nincs beszélő viszonyban Orbánnal. Az eredményvárón most vagy az ATV megy, vagy valamiféle pszichedelikus techno. A sör viszont nagyon fogy, az árus szinte ujjongott örömében, amikor kérdeztük.

00:26
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Gyopáros a legmenőbb fideszes

A 10 órás adatok szerint Gyopáros Alpár, a Győr-Moson-Sopron megyei 3-as választókerület jelöltje a legjobban szereplő fideszes jelölt: 59,2 százalékon áll. A leggyengébben a XIII. kerületben induló Szalay Péter szerepel a fideszesek közül, ő 30 százalékon áll.

00:26
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A kétharmad szélén táncol a Fidesz

A parlamentben 199 hely lesz, azaz a kétharmadhoz 133 hely kell. A Fidesz most 135 helynél áll, igaz, a listás szavazatok feldolgozottsága még nem éri el országosan az 50 százalékot.

00:28
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A Liberálisok is átmennek mindjárt

Ötven-hatvan ember van az egykori Metró Klubban a Liberálisok kampányzáróján. Fodor Gábor éppen egyéni interjút ad, sokminden nem történik. Nemsokára ők is átmennek a Jókai utcába a közös buliba.

00:28
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Schiffer a legjobb LMP-s

A 10 órás adatok szerint Schiffer András a legsikeresebb LMP-s jelölt, bár ő is csak 14,6 százalékon áll a Budapest 1-es választókerületében.

00:29
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Kilenc szavazat a különbség Miskolcon

Ugyan még alacsony, csak 17,2 százalékos a feldolgozottság Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2-es választókörzetében, Miskolcon,  de nagyon szoros a verseny, csak 9 szavazat különbség van az első helyen álló fideszes Sebestyén László (1998 szavazat) és a baloldali jelölt, Varga László (1989 szavazat) előtt. Nincs sokkal lemaradva tőlük a Jobbik jelöltje sem, neki eddig 1895 szavazatot számoltak össze.

00:29
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A jobbikosokat sokkolja a narancssárga térkép

Gyöngyösi Márton az Origónak azt mondta, első benyomásai alapján nagy öröm, hogy a baloldalt sok megyében megelőzi a Jobbik. Egyelőre azonban van egy kis hiányérzete, és annak örülne, ha nyernének egyéni mandátumokat, valamint, ha a baloldali összefogást sikerülne beérniük.

Az eredményeket tévén követő jobbikosokat talán az sokkolta leginkább, amikor a döntő részt narancsra színezett választókerületi térképet mutatták. A második helyen állóknak azonban még mindig tapsikolnak.

Időközben eléggé megfogyatkoztak az eredményvárón, de az nem világos, hogy hova tűntek sokan, talán annak is lehet ebben szerepe, hogy elfogyott az étel.

00:30
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Novák Elődnek nem sikerült az áttörés

A Jobbik alelnöke a XI. kerületben indult, de nemcsak a fideszes Simicskó István veri, hanem a baloldali és még az LMP-s jelölt is.

00:32
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Hat százalékon egy törpepárt jelöltje Békésben

Békés megye 3. választókörzetében több mint 77 százalékos feldolgozottságnál 5,89 százalékon áll A haza nem eladó párt jelöltje, Kásler Árpád. Jó, hogy ülve várja az eredményeket, mert erre lehet, hogy még ő sem számított.

00:36
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A szegedi fellegvárát próbálja visszavenni az MSZP

Budapesten kívül egyetlen körzet van (Csongrád 1-es), ahol nem a Fidesz vezet. A baloldali Szabó Sándor 38 százalékon áll, a fideszes Bohács Zsolt pedig, aki négy éve megverte az első fordulóban a körzet egyik legnépszerűbb politikusának számító Botka László MSZP-s szegedi polgármestert, 34 százalékkal a második.

00:37
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A Fidesz rendezvényén már a pezsgőzésre készülnek

Fotó: Pályi Zsófia - Origo

00:38
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Hajrázik az LMP

Országos listán jön fel az LMP, 4,8 százalékon állnak 60 százalékos feldolgozottságnál. Még 0,2 kell nekik a bejutáshoz.

00:39
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Harcias tréfa a wc-ajtón

Az LMP eredményvárójában Ertsey Katalin a fejét ingatja a 4,78%-os részeredmény láttán. Ennek tükrében kissé távol áll a valóságtól a vécéajtóra helyezett, egyszerre harcias és vicces plakát.

Forrás: Galambos Péter/Origo
00:40
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Bajnaiéknak lassan ki kell jönniük

Az Együtt-PM-es politikusok, köztük Bajnai Gordon az eredményhirdetés megkezdése óta a rendezvényük tőszomszédságában található főhadiszállásukon, egy kávéházban vannak. A kijáratnál kamerák és újságírók várják őket, de egyelőre csak aktivisták járnak ki-be. Hamarosan azonban ki kell jönniük, mert az MSZP székházba várják őket.

00:42
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Az MDF-től tanulhatna az LMP

Az LMP a parlamentbe jutás küszöbén táncol (0,2 százalék hiányzik nekik). Ebből eddig a MDF mutatta be a legnagyobb mutatványt még 2006-ban, amikor 5,04 százalékkal kerültek be, azaz pár ezer szavazattal sikerült megugraniuk a küszöböt. 2002-ben az SZDSZ is pengeélen táncolt, 5,57 százalékkal jutottak be.

00:42
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Elnyelte a Föld az MSZP-seket

Az MSZP-székházban azokon a területeken, ahol az újságírók tartózkodhatnak - aula, sajtóterem, a székház bejárata -, egyetlen MSZP-s politikus sem tűnik fel, míg korábban azért itt mozogtak a szóvivők, kijött beszélgetni egy-egy elnökségi tag. Most egyszerűen nincs kit kérdezni az eredményekről. Az újságírók többsége a bejárat közelében várja, hogy valamelyik szövetséges politikus feltűnjön, hiszen a korábbi tervek szerint a baloldali szövetség közös sajtótájékoztatót tart majd.

00:44
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Miskolc is billeg

Miskolc 2-es választókerületében két tucat szavazattal vezet az MSZP-s jelölt. Budapesten kívül csak Szegeden és itt vezet a baloldal egyéniben.

00:45
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Pártszakadással nem is rossz

Csiba Katalin (LMP) a szervezettség hiányosságait felhánytorgató elemzői véleményre reagált: „Itt azért volt közben egy pártszakadás, ha ezt is figyelembe vesszük, nem állunk rosszabbul, mint négy éve”.

00:47
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

We are optimistic

Angol vendégek érkeztek az LMP-hez, Szél Bernadett társelnök így fogadta őket: „We're optimistic, as usual”.

00:49
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Ilyen nincs és mégis van: óriási LMP-hajrá

A szavazatok kétharmadát számolták össze eddig, az LMP 4,87 százalékon áll. 5 százalék kell nekik a bejutáshoz.

00:50
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Viktor, Viktor, Viktor!

Lelkes közönség várja a miniszterelnököt a Fidesz kampánybuliján. Kocsis Máté Fidesz-szóvivő most jelentette be, hogy hamarosan értékeli az eredményt, erre kezdték skandálni a nevét.

00:51
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Vona még nem került elő

Úgy tűnik, nagy ünneplés nem lesz a Jobbik eredményváróján. Az eredményváró egyre ürül ki, Vona Gábor pedig még egyáltalán nem jött ki az elnökségi váróból, és továbbra is csak elvétve tűnik fel egy-egy jobbikos vezető. Budapest miatt a legcsalódottabbak a tévét néző szimpatizánsok, de a vidéki második helyeknek továbbra is tapsolnak.

00:52
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Barroso már gratulált

A Bálna előtt Kocsis Máté beszél a fideszes tömeghez, néhány perc múlva megy majd Orbán Viktor is, akinek már gratulált José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

00:54
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Szomorúak a kisgazdák

A szavazatok 50 százalékos feldolgozottságánál nyilatkozott Hegedűs Péter FKGP-elnök az MTI-nek. Azt mondta, hogy szomorú. Pártja ekkor 0,18 százalékon állt az országos listára leadott szavazatok között. 

00:55
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Gondterhelten számolgatnak

Bár az LMP lassan kapaszkodik fel, látványos optimizmus nincs: többen kis csoportokban, gondterhelt arccal, papíron számolgatnak.

00:56
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Érvényesek a mozgóurnába dobott szavazatok Biatorbágyon

Miután megtelt az urna a budakeszi központú 2-es választókerülethez tartozó Biatorbágy egyik szavazókörében, az érkezők egy mozgóurnába dobhatták be szavazólapjaikat, írtuk korábban. A történtek miatt egy választópolgár nyújtott be kifogást, a szavazatok azonban érvényesek.

00:57
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Heves a Jobbik vára

A listás szavazatok megyei szintű elemzése azt mutatja, hogy a Jobbik jóval erősebb vidéken, mint a baloldal. A 19 megyéből 12-ben a Jobbik áll a második helyen a listás szavazatokat tekintve. Ilyen többek között Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Fejér megye is. A Jobbik a legjobban Heves megyében áll, ahol a listás szavazatok több mint 30 százalékát szerezte meg. Részletek.

01:00
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Vona hamarosan megszólal

Pár perc múlva sajtótájékoztatót tart Vona Gábor, tudtuk meg Volner Jánostól.

01:00
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Pár perc múlva sajtótájékoztatót tart Vona Gábor

Volner Jánostól tudtuk meg.

01:04
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Lendvai Ildikó a jövőbe réved

01:07
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Fodor Gábor megérkezett az MSZP-hez

Megérkezett a Jókai utcába Fodor Gábor, a liberálisok elnöke, aki néhány szóban reagált az eddigi eredményekre. Azzal kezdte, hogy le kell szögezni, hogy még nincs végeredmény, de az már most látható, hogy mi lesz. Hozzátette, hogy ezen a választáson annyira lejtett a pálya a Fidesznek, hogy az ellenzéknek lényegében lehetetlen volt sikert elérni. Azt is mondta, hogy annyi biztatót tud mondani, hogy négy év után lesz a liberálisoknak képviselete és pártja a parlamentben, hiszen ő biztosan bejut listáról.

Fotó: Pályi Zsófia - Origo

01:07
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Megállíthatatlannak tűnik az LMP

A szavazatok háromnegyedét számolták össze eddig, az LMP nagyon keményen hajrázik, most épp 4,95 százalékon állnak.

01:08
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

LMP-s dilemma

A párt sajtósai már azon tanakodnak, beszéljen-e valaki külön, amikor megvan az öt százalék. Helyszíni tudósítónk beszámolt egy nagy üvöltésről is: ha minden igaz, épp most lépték át a parlamenti küszöböt.

01:11
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Átlépte a küszöböt az LMP

80 százalékos feldolgozottságnál egy hajszállal 5 százalék felett áll az országos listájuk. 

01:12
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Hódmezővásárhelyen a legtöbb az érvénytelen szavazat

A 23 órakor közölt adatok szerint Lázár János választókörzetében, Csongrád 4. választókerületében adták le aleg több, 639 darab érvénytelen szavazatot. Második helyen a szomszédos választókerület, Békés 4, áll, ott 631-en adtak le érvénytelen szavazatot.

01:13
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Józsa István a vereségét magyarázza

Tudósítónk elkapta egy pillanatra Józsa István MSZP-s képviselőt, aki kikapott a XI. kerületben. Józsa azt mondta, hogy az eredménye azon múlott, hogy a kerületben a liberálisok nagy arányban szavaztak az LMP-re, különben meglett volna. A baloldal országos szereplése megdöbbentette, ennél jobbra számított.

Az Origo kérdésére, hogy marad-e Mesterházy az MSZP elnöke, azt mondta, hogy Mesterházynak vezetnie kell az MSZP EP-kampányát. Arra a kérdésre, hogy mi lesz a baloldali összefogás sorsa, azt felelte, hogy elemezni kell, hogy mennyit hozott ez az összefogás a baloldalnak.

01:14
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Orbán: Minden kétely eloszlott, győztünk

Orbán a Viktor a Bálnánál bejelentette: "Minden kétely eloszlott, győztünk!" 

01:15
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Nincs nagy öröm az MSZP-székháznál

További képekért kattintson a fotóra! Fotó: Hajdú D. András - Origo

01:15
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Vona megvárja Orbánt

A Jobbiknál úgy tűnik másra számítottak: az eredményváróban fel volt állítva egy széles pódium, amely mögé négy-öt ember is elfért volna. Az elmúlt percekben azonban szétszedték, és egy egyszemélyes pulpitusra cserélték ki. Vona egyelőre nem jelent meg, azt valószínűsítjük, hogy az élőben közvetítő tévécsatornák miatt meg akarják várni Orbánt, korábban ugyanis céloztak erre.

01:15
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Akiket nem érdekel Orbán

Az előzőnél is nagyobb üvöltés az LMP buliján az újabb eredmények hallatán, Orbán Viktor győzelmi beszéde a Bajcsy-Zsilinszky úton senkit sem érdekel.
Egyes elemzések szerint a következő napokban rághatják majd a körmüket a pártnál, mert a levélszavazatok feldolgozása még alig kezdődött el, és ez a műfaj az eddigiek alapján nem az LMP erőssége. Az sem zárható ki, hogy ma öt százalék fölött zár a párt, mégis kiesik a jövő hét folyamán. Ugyanakkor pontosan nem tudni, kire voksoltak a levélben szavazók, ami tény: az NVI adatai szerint 146 ezret adtak le, ebből 29 ezret dolgoztak fel eddig.

01:17
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Orbán: A gyűlölet nem pálya

"Jól hallhatóan kimondtuk, Magyarország olyan hely, ahol érdemes élni" - mondta Orbán. "Ezzel az elmúlt négy év vitáit a választók egyértelműen lezárták." A magyarok szerinte nemet mondtak a gyűlöletre - "a gyűlölet nem pálya" -, és az EU-ból való kilépésre is. "A magyaroknak az EU-ban a helye, de csak akkor, ha van erős, nemzeti kormánya."

01:17
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Orbánt a pokolba kívánják a Madách téren

A te utad a pokolba vezet, hülye gyerek - kiabálta valaki a Madách téren, miközben az együttösök Orbán Viktor beszédét hallgatták a tévében. A legnagyobb pfujolás akkor volt, amikor Orbán a szabad választásokról és az egységes Magyarországról beszélt. Anyád - mondta valaki, amikor Orbán kijelentette, hogy győztünk.

01:18
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A legtöbbet Orbán feleségének kellett kibírnia

A miniszterelnök sok mindenkinek köszönetet mondott, de elsősorban a feleségének, mert "neki kellett a legtöbbet kibírnia". A viszonylag rövid beszéd után elénekelték a Himnuszt.

01:22
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Bent van az LMP a parlamentben

Az országos listás szavazatok 80,96 százalékos feldolgozottságánál az LMP elérte az 5 százalékos bejutási küszöböt.

01:23
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Kevesek vagytok, barmok!

A Lovag utcában egy félmeztelen férfi rohant ki az utcára üvöltözve: "Akkoris a Viktor győzött, kevesek vagytok, barmok!"

01:23
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A jobbikosok csendben hallgatnak

A Jobbik maradék szimpatizánsa csendben hallgatta Orbán Viktor beszédét, a Himnusznál pedig szinte mindenki felállt. Vona továbbra sem került elő.

01:24
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Vona előjött!

Vona Gábor most lépett  elő, egy félmosollyal az arcán sétált el a sajtótéjékoztató helyszínéig.

01:25
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Bajnai: Ez súlyos kudarc

„Ez súlyos kudarc a baloldalnak, ezt kell először leszögezni” – mondta beszédében Bajnai Gordon, majd azt is elismerte, hogy nem tudtak vonzó ajánlatok tenni a választóknak. Aztán rátért a manipulált, torzított választási rendszerre és médiaszerkezetre, ez az ellenszél szerinte szintén ott van a kudrac okai között .

 „Tudomásul vesszük az eredményt, de gratulálnunk semmi ok. A céljainkat nem kell feladnunk” -  mondta Bajnai, aki szerint már holnap el kell kezdeni dolgozni azért, hogy az EP-választásokon jó eredményt érjenek el.

01:26
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Kevés volt az idő

Avarkeszi Dezső MSZP-s képviselő szerint sok oka van a vereségnek, közrejátszhatott benne az is, hogy későn álltak össze, és hogy ilyen rövid idő alatt az üzenet nem ment át.

01:26
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Orbán felesége nem, Rogáné felfért a színpadra

Orbán Viktor győzelmi beszédében külön köszönetet mondott a felségének, Lévai Anikónak, aki nem volt ott mellette a színpadon, miközben Rogán Antal feleségének, Gaál Cecíliának jutott hely. Rajta kívül kevés nő fért oda: Hegedűs Zsuzsa, Orbán Viktor tanácsadója és Pelczné Gál Ildikó, a párt EP-képviselője állt ott. A színpadon volt még többek között Tarlós István főpolgármester, Kubatov Gábor, Pintér Sándor belügyminiszter, Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter is.

További fotókért kattintson a képre! Fotó: Pályi Zsófia - Origo

01:28
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Jön Schiffer beszéde

Hamarosan kezdődik az LMP sajtótájékoztatója.

01:28
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Jelen pillanatban hazamegy

Kerék-Bárczy Szabolcs, a DK képviselőjelöltjét az utcán kérdeztük meg, hogy mit szól az eredményhez. "Jelen pillanatban hazamegyek" - válaszolta. 

01:30
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Biztos vagyok benne, hogy csaltak

A Madách téren valaki még reménykedett, más biztos benne, hogy a Fidesz csalt:

01:31
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Vona csalódott

Vona Gábor nem túl vidáman kezdi el a sajtótájékoztatóját, először köszönetet mond azoknak, akik rájuk szavaztak és az aktivistáiknak. A választás nagyjából azt hozta, amit várni lehetett, talán meglepetést a Jobbik eredménye hozott, mert jobb eredményt értünk el, mint amit mértek nekünk - mondta Vona, aki csalódott, mert nem érték el a céljukat, és az egyéni mandátumokban sem sikerült áttörést elérniük. Vona szerint az elért eredményük azt jelzi, hogy a tisztességes politikának van eredménye. Annak is örül, hogy a Dunántúlon is több helyen le tudták győzni a baloldalt. "Ennyi sikerült" - mondta, és hozzátette: nem adjuk fel, "2018-ban meg fogjuk nyeri Magyarországon a választásokat".

További fotók a képre kattintva! Forrás: Zoltan Tuba

01:33
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Bajnai: Súlyos csalódás

Bajnai Gordont és Jávor Benedeket vastaps fogadta a színpadon. Bajnai megköszönte a támogatást. „Mondjuk ki az igazságot, ez súlyos kudarc a kormányváltóknak és az Együtt-PM-nek is, súlyos csalódás” – mondta. A kudarc egyik oka szerinte, hogy a Kormányváltók ebben a struktúrában nem tudtak valós alternatívát kínálni, vonzó ajánlatot tenni a választóknak. A másik ok szerinte az, hogy elképesztő ellenszélben kellett dolgoznia az ellenzéknek. Fidesz eltorzította a választási rendszert és médiamonopóliumot hozott létre, „az eredményt elfogadjuk, de gratulálni nincs okunk” – mondta. Viszont szerinte a célokat nem kell feladni.

„Holnaptól két feladat vár ránk, kezdjük el újragondolni a személyi és programbeli feltételeket” – mondta. De az EP-választásokon tudnak majd szépíteni szerinte. A közönségből beüvöltették, hogy együtt indulnak-e, de erre Bajnai nem válaszolt. "Ma vereséget szenvedtünk, de a lelkiismeretünk tiszta, jó célért küzdöttünk" - mondta. A beszédet azzal zárta, hogy hisz abban, hogy az energia, amit belefektettek, előbb-utóbb elnyeri jutalmát.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

01:38
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Mesterházy csak Gyurcsánnyal és Bajnaival együtt beszél majd

A Jókai utcában még mindig nem bújt elő egy MSZP-s politikus sem, a sajtósok annyit mondtak, hogy nem sokára megérkezik Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon, és utána a pártvezetők közösen tartanak egy sajtótájékoztatót. De hogy pontosan mikor kezdődik, azt ők sem tudják.

01:40
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Harcunkat megharcoltuk

"Harcunkat megharcoltuk, végigcsináltunk egy nagyon nehéz kampányt" - mondta Jávor Benedek, hozzátéve, hogy sok kompromisszumot kötöttek, de másképp nem lett volna esély a kormányváltásra. Szerinte jól csinálták, hogy az Orbán-kormány legyőzése volt az elsődleges cél, abban viszont nem voltak jók, hogy szerethető alternatívát nyújtsanak. Szerinte meg kell teremteni azt a programot, ami képes 2018-ban győzelemre vezetni az ellenzéki erőket, és ami keleti autokráciával szemben nyugati alternatívát kínál.

01:41
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Külföldiek nem kérdezhetnek

Vona a sajtótájékoztatója végén azt mondta, hogy külföldi médiumok nem kérdezhetnek, mert a kampány során méltánytalanul bántak velük. Mivel Vona azt mondta, hogy a tanulságokat le fogják vonni, az egyik újságíró megkérdezte, hogy elképzelhető-e, hogy ne Vona maradjon az elnök, amelyet hangos nevetés fogadott a teremben.

A sajtótájékoztatón Vona mögé felsorakoztak a párt vezető politikusai, de nekik ennél több szerep nem jutott.

01:41
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Éjfél körül szólal meg Mesterházy

Az MSZP sajtósa szerint éjfél magasságában kezdődik a baloldali összefogás közös sajtótájékoztatója. Közben megérkezett a Jókai utcába Bajnai Gordon, de nem nyilatkozott senkinek, szó nélkül bement az épületbe.

01:45
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Gyurcsány: Ez a hatalom nem legitim

A DK kampányközpontjában Gyurcsány Ferenc azzal lépett fel a színpadra, hogy van egy megváltoztathatatlan hitük. "Hiszünk egy olyan Magyarországban, ahol mindenki olyannak élhet, amilyen. Hiszünk a szabadságban, egy olyan országban, ahol a tévészerkesztőknek nem dolga, hogy kiszolgálják a hatalmon lévőket. Ez a küzdelmünk ma este vereséget szenvedett, a kormányváltók ellenzében maradnak" - mondja, de ettől nem változott meg, hogy ők mit gondolnak. "Azokkal vagyunk együtt, akik egy másik Magyarországban hisznek. Orbán Viktor Magyarországa nem az én országom."

Hetek, hónapok is kellhetnek neki, amíg meg tudja érteni, hogy a magyar választók nagy része ma egy másik országra szavazott. Gyurcsány azt mondja, soha nem fogja elfogadni ezt a hatalmat legitimnek, akkor sem, ha ilyen sok ember szavazott rá. "Aki feladja, az meghal" - mondja érzelmesen.

01:45
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Schmuck Andor folytatja az ételosztást

A Sas utcai Evidens Bisztróban gyülekező szociáldemokraták elnöke, Schmuck Andor, úgy nyilatkozott a helyszínen tartózkodó kollégánknak, hogy semmit nem csinálna másként az elmúlt hónapok kampányában, még annak ellenére sem, hogy ezt az eredmények nem igazolják.

Schmuck úgy fogalmazott, hogy hiába az ő országos ismertsége és népszerűsége, ezt nem sikerült szavazatokra váltani. Holnapra összehívta a párt elnökségét, hogy hogyan tovább, annyit azonban gyorsan leszögezett, hogy továbbra is szeretne ételosztási akciókat tartani.

01:48
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Budapest bulinegyedében nincs választási hangulat

A fővárosi éjszakában nem érezni a választás hangulatát, a szokásos mennyiségű fiatal mászkál a népszerű szórakozóhelyek környékén. A kevés nyilvános pártrendezvényen hamar szétszéledtek az érdeklődők az eredmények ismertetése alatt, nem a pártaktivisták csinálják ma este a legnagyobb bulit.

01:49
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Gyurcsány nem akarja bántani Mesterházyt

Gyurcsány azt tudja mondani azoknak, akik hittek a kormányváltásban, hogy okuk van elemezni. "Egyet ne kérjenek tőlem: hogy bántsam Mesterházyt vagy Bajnait" - mondja. Azt mondja, együtt indultak, "soha  egy megveszekedett rossz szót nem fogok mondani azokról a kollegáimról, akikkel máig szövetségben voltunk" - mondja, de rögtön ráér arra, hogy holnaptól, az EP-választásokra készülve már ellenfelek lesznek. A beszédét azzal zárta, hogy előbb vagy utóbb igaza lesz, "inkább előbb".

01:50
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Orbán szelfivel ünnepel

A miniszterelnök két idősebb lánya társaságában pózol azon a képen, amit néhány perccel a Bálnánál tartott beszéde után készült. A Nyertünkszelfi című fotót a beállás tanúsága szerint Orbán Ráhel kattintotta.

01:50
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

A Jobbik örülne, ha az LMP bejutna

"Szerettünk volna picit jobb eredményt elérni" - mondta Vona sajtótájékoztatója után Sneider Tamás, a párt alelnöke. Szerinte 4-5 százalékot így is javítottak, emiatt nem csalódottak, már csak amiatt sem, mert szerinte Európa legerősebb nemzeti radikális pártja lettek (ezt Vona is kiemelte beszédében).

Sneider arról is beszélt, hogy a szavazatok feldolgozásának az elején hurráhangulat uralkodott, mivel nagyon jó részeredmények kezdtek bejönni, aztán viszont ez némileg alábbhagyott, mert látták, hogy mégsem lesznek annyira jók az eredményeik.

Arra kérdésre, hogy örülne annak, ha az LMP bejutna, és így megakadályozná a Fidesz kétharmados sikerét, azt válaszolta, hogy inkább azt választaná, hogy az LMP jusson be, mivel a kétharmad jogbizonytalanságot okozna szerinte.

01:51
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Bach Szilvia az egyetlen celeb az MSZP-nél

Az MSZP-székházban elég nagy a csönd, a Horn Gyula-teremnek, ahol a vendégek tartózkodnak, becsukták az ajtaját, semmilyen hang nem szűrődik ki. Bár általában ismert emberek fel szoktak tűnni ilyenkor a pártszékházaknál, a Jókai utcában egyetlen celebet sem lehetett látni, egyedül Bach Szilvia humorista tűnt fel pár percre.

01:51
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Pezsgőt bont az LMP

Öt perc múlva kezdődik az LMP értékelője. Az újságírók között terjedő hírek szerint addig még pezsgőt bontanak a VIP-teremben.

Fotó: Mudra László - Origo

01:56
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Szétszéledtek Bajnai hívei

Bajnai beszéde után alaposan elapadt a tömeg az Együtt rendezvényén, már talán csak százan lézengenek ott, főleg újságírók és aktivisták. A lángosos már bezárt, a többiek is pakolnak. Mindenfelé üres borospoharak, szanaszét heverő műanyag poharak, egyre kihaltabb a táj.

01:56
április 06, 2014
Vágólapra másolva!

Oszolnak a jobbikosok

Búcsúzkodik egymástól a maradék szimpatizáns a Jobbik rendezvényén, Sneider Tamás azt mondta, ők is hazamennek, de ő például előbb még felkeresi a hatvani választókerületében lévő híveit.

Nagyon vége-hangulata van a rendezvénynek, már Balczó Zoltán is azt mondta, hogy nem kíván nyilatkozni, mivel Vona már mindent elmondott.

02:00
április 07, 2014
Vágólapra másolva!

Pakuszát ünnepli a Jobbik

A maradék jobbikosok hatalmas üdvrivalgással fogadták, hogy 45 százalékos feldolgozottságnál jelöltjük, Pakusza Zoltán átvette a vezetést Miskolc második választókerületében. Többen a cigizésből rohantak be, érdeklődve, hogy minek szól az ünneplés.

02:02
április 07, 2014
Vágólapra másolva!

Megérkezett Gyurcsány az MSZP-hez

Megérkezett Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba és Vadai Ágnes alelnökökkel az MSZP-székházhoz. Nem mondtak semmit, mindjárt kezdődik a sajtótájékoztató.

02:02
április 07, 2014
Vágólapra másolva!

LMP: A semmiből hoztuk vissza a pártot

Nagy taps fogadja a parlamenti küszöböt éppen elérő LMP jelöltjeit a párt eredményváró helyszínén. "Úgy tűnik, átmentünk a tű fokán" - mondja Schiffer András, aki szerint ez azt jelenti, hogy újra lesz az ökopolitikának képviselője a parlamentben. Schiffer szerint a fideszes kétharmadot is meg fogják akadályozni. Azt mondja, büszékébb, mint négy éve, amikor bejutottak a parlamentbe, mert az elmúlt egy évben a semmiből hozták vissza ezt a pártot, és rajtuk kívül senki nem bízott benne. Köszönetet mond a kampányfőnöküknek, Fabríciusz Gábornak. Schiffer Orbán Viktor mellett gratulál Mesterházynak is. A választás figyelmeztőt eredménye, hogy a Jobbik ilyen eredményt tudott elérni. Szerinte ez azt jelenti, hogy az országban százezrek dühösek, elkeseredettek. "Az igazi kihívás az, hogy van más választás, mint a szélsőjobboldal."

02:02
április 07, 2014
Vágólapra másolva!

Gyurcsány 2-3 EP-képviselővel számol

A DK elnöke az Origónak azt mondta, hogy mindent megtett, ami elvárható volt a kampányban, és eszében sincs lemondani. Szerinte túl friss a vereség ahhoz, hogy meg tudja mondani, hogy milyen stratégiai hibát vétettek, de holnaptól az EP-kampányra összpontosít, és szerinte 2-3 képviselője lesz a DK-nak az Európai Parlamentben.

02:07
április 07, 2014
Vágólapra másolva!

Taps és fütty a Fidesznél

Kicsit ritkul a tömeg a Bálna körül, de az Orbán beszédét hallgató emberek háromnegyede még ott van, sörözget, beszélget, egymás hátát lapogatják. Közben nézik Schiffer beszédét, megtapsolják, amikor gratulál Orbánnak, kifütyülik, amikor gratulál Mesterházynak. Kicsit lelassult bulihangulat van, azért ásítoznak is páran.

02:09
április 07, 2014
Vágólapra másolva!

Megérkezett a DK-s különítmény

A DK vezetői az MSZP székháza felé igyekeznek Fotó: Hajdú D. András - Origo

02:10
április 07, 2014
Vágólapra másolva!

Vona nem tűnt boldognak

Vona Gábor nem tűnt túl boldognak a sajtótájékoztatóján fotósunk szerint, és a körülötte állók is a szájukat harapdálták Vona beszéde közben, például Novák Előd. Többen csalódott arccal vonultak el a sajtótájékoztatóról.

Vona Gábor a sajtótájékoztatón Fotó: Tuba Zoltán - Origo

02:13
április 07, 2014
Vágólapra másolva!

Bemutatkozott az LMP új frakciója

Miután Schiffer András bemutatta az új parlamenti frakciójuk új tagjait, és köszönetet mondott a régi tagoknak, az LMP társelnöke és plakátarca, Szél Bernadett köszönetet mondott Schiffer Andrásnak is. 

02:15
április 07, 2014
Vágólapra másolva!

Mesterházy nem tud gratulálni

"Kérdezem az operatőröket, mehet?" - kezdte beszédét Mesterházy Attila, akit mondja, hogy ehhez a győzelemhez nem tud gratulálni, és nem is lehet, mert egyenlőtlen feltételek mellett rendezték meg. A Fidesz úgy alakította át a választási rendszert, olyan ellenszélben kellett dolgozni, amire nem volt még példa - mondja Mesterházy, aki szerint az ország nem szabad, mert a kormánypártok visszaéltek a kétharmados többségükkel. 

02:17
április 07, 2014
Vágólapra másolva!

Mesterházy hisz az igazában

Nem adjuk fel, mert hisszük, hogy az igazság a mi oldalunkon áll - mondja Mesterházy. Az LMP-nek gratulál a jó eredményéhez. "A Jobbik örülhet a jó eredményének, de az ország vesztett ezzel" - mondja, majd átadta a szót szövetségeseinek. Bajnai szerint az eredmény súlyos kudarc a baloldali összefogásnak.

02:18
április 07, 2014
Vágólapra másolva!

Bajnai tudja, miért vesztettek

Bajnai szerint a kudarcnak több oka is van: nem tudtak elég vonzóak lenni, nem voltak egyenlőek a feltételek, és nem volt kiegyensúlyozott a média sem. "Mostanra világossá vált, mint ért Orbán Viktor centrális erőtér alatt." Bajnai azt mondja, holnaptól két dolguk lesz: levonni a szervezeti, személyi konzekvenciákat, a másik pedig az, hogy meg kell mutatni, hogy van Magyarországnak egy szebb arca is.

02:24
április 07, 2014
Vágólapra másolva!

Gyurcsány: Rosszul választott az ország

Gyurcsány Ferenc is újra szót kapott: szerinte az a legfontosabb, hogy mi lesz az országgal. Szerinte az ország többsége most olyat választott, ami tévedés. "Adja a sors, hogy ne nekem legyen igazam." De ne várják el tőle, hogy ne próbálja meg meggyőzni őket arról, hogy ez rossz út. Szerinte a kormány nem fogja kitölteni a következő ciklust, ő legalábbis ezért mindent meg fog tenni, mert nem kívánja, hogy a következő választás 2018-ban legyen csak. De azért tiszteletben tartja a választók döntését, de kritizálni fogja ezt az utat. Megköszöni Mesterházynak, hogy vállalta a szövetség vezetését.

02:25
április 07, 2014
Vágólapra másolva!

Csupa mosoly az LMP

A párt országos listáján harmadik Ikotity István nem tart attól, hogy a levélben érkező szavazatok átszámolása után visszaesne öt százalék alá a támogatottságuk - éppen ezt számolgatták hosszasan a sajtótájékoztató előtt. Ikotity szerint, ha rosszabbul is szerepelnek, annyit nem romlik a helyzetük, hogy kiessenek a parlamentből, illetve a leveles szavazatok közt sok az érvénytelen. A helyszínen nagy a megkönnyebbülés, csupa mosolygós arc látható.

02:26
április 07, 2014
Vágólapra másolva!

Elkúrtad, megdöglesz

Most, Gyurcsány Ferenc beszéde alatt van a legdurvább pfujolás a Fidesz rendezvényén. A tömeg olyanokat skandál, hogy „elkúrtad, elkúrtad”, illetve kisebb mértékben „megdöglesz, megdöglesz”.

02:30
április 07, 2014
Vágólapra másolva!

Jávor Benedek: Meg kell újulnia a baloldalnak

"A mai eredmény viszont világosan mutatja, a baloldalnak meg kell újulnia! Ma két üzenet van a jövőre nézve: a baloldal és a demokratikus ellenzék megújulása elől nincs hova hátrálni" - írta éjfél után a Párbeszéd Magyarországért politikusa a Facebookon

02:36
április 07, 2014
Vágólapra másolva!

Csendes Jobbik

Már csak néhány szimpatizáns maradt, jórészt ők is békésen nézik a választási műsort a tévében. A politikusok már nem jöttek el.

02:37
április 07, 2014
Vágólapra másolva!

Ritkán tombolnak így infografikának

Katona Kláritól megy az „Igen, igen” a Fidesz rendezvényén, ahol már valódi partifíling tombol: a kivetítőn a parlamenti patkó beosztása, illetve a narancssárga ország, mindkét ábrát hatalmas üdvrivalgás fogadja.

02:37
április 07, 2014
Vágólapra másolva!

A magyarok hagyták, hogy Orbán megerősítse hatalmát

A Fidesz egyértelműen megnyerte az országgyűlési választásokat, de még nem tudni biztosan, hogy újból meglesz-e a kétharmados többsége, és ezzel a felhatalmazása az alkotmány módosítására - vélekedett a Die Zeit című liberális német hetilap vasárnap este, az első eredmény-előrejelzések után interneten megjelent cikkében. "Egy dolog biztos: Orbán Viktor eddig minden lehetőséget megragadott hatalma megerősítésére, a magyarok pedig hagyták, hogy ezt tegye, és most ismét hagyják" - jegyezte meg a cikkíró.

A Die Zeit öt pontban foglalta össze a Fidesz feltételezett választási győzelmének okait. Sok szavazatot köszönhet a lap szerint Orbán Viktor annak, hogy "ismét megerősítette a magyarok nemzeti érzelmeit". A magyarok többségének tetszik Orbán nyugaton vitatott politikája, mert egy erős államférfi imázsát alakította ki, aki nem engedi, hogy akár az Európai Unió, akár az Egyesült Államok megmondja neki, mit csináljon - tette hozzá a lap.

A választási siker okai között sorolta még, hogy Orbán "nyíltan hadat üzent a lakosságban széles körben gyűlölt bankoknak és a bankároknak". A Fidesz győzelmét segítette az is a lap szerint, hogy Magyarország végre legyőzte a recessziót. A kormány - írta - ezt a saját sikerének tulajdonítja, és azt állítja, hogy az elmúlt négy évben kétszázezer munkahelyet teremtett. Ez lényegében így is van, mindenesetre részben állami beruházásoknak köszönhető, és ezért hosszú távon nem tartható fenn - vélekedett a német hetilap.

Végül ötödik tényezőként az ellenzék gyengeségét jelölte meg a Die Zeit. A baloldali ellenzék 2010 óta folyamatosan válságban van, de a szocialisták gyenge támogatottságában szerepet játszott Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének 2006-os kiszivárgása és a Simon Gábor ausztriai bankszámlája körüli közelmúltbeli botrány is - írta a német hetilap.

02:41
április 07, 2014
Vágólapra másolva!

Radikalizálódás fenyeget

A könnyű választási győzelem ellenére nehéz feladatok, "csaknem legyőzhetetlen gazdasági és szociális kihívások" várnak a Fidesz-kormányra - írta a Die Presse című konzervatív osztrák napilap. Orbán Viktornak "a könnyű választási győzelem ellenére alaposan fel kell gyűrnie az ingujját a következő négy évben" - írta a lap budapesti tudósítója.

A Fidesznek, noha sikerült a pénzügyi és gazdasági válság viharában bajba került magyar hajót ismét valamennyire egyenesbe hoznia, még sok zátonyt ki kell kerülnie a következő törvényhozási ciklusban. Ha nem sikerül a lakosságot újra a jólét és a növekedés útjára állítani, akkor újabb radikalizálódás fenyeget a magyar politikában - vélekedett a lap. Noha a Jobbiknak nem sikerült a második helyet megszereznie, a 2010-es eredményéhez képest valamelyest javított a párt - írta a Presse exit poll előrejelzések alapján.

A leendő új kormánynak mindenekelőtt a szegénységgel kell megküzdenie, megoldást kell találnia a romakérdésre, emellett meg kell fékeznie a kivándorlási hullámot. "De nem csak a munkaerő, hanem a befektetők is elvándorolnak Magyarországról. Orbán Viktornak ezért át kell gondolnia a külföldi vállalatokkal szembeni politikáját" - vélekedett a Die Presse. Nem csak Orbán legélesebb bírálói kételkednek abban, hogy sikerülni fog a nacionalista politika és a gazdaság számára szükséges nyitás közötti szakadékot áthidalni, Magyarország ugyanis az elmúlt években saját gazdasági mozgásterét csökkentette - zárta cikkét a lap.

02:43
április 07, 2014
Vágólapra másolva!

Miskolcon dőlhet el a kétharmad

Az egyik miskolci választókerületben folyik az országgyűlési választás legnagyobb harca: néhány szavazat választja el egymástól a Fidesz, a Jobbik és a kormányváltók jelöltjét. Ezen a körzeten is múlhat a Fidesz kétharmada.

02:43
április 07, 2014
Vágólapra másolva!

A Jobbik megdöbbenti Európát

A Reuters hírügynökség - a szavazatok körülbelül 50 százalékos feldolgozottságánál megjelent - kommentárja szerint Orbán Viktor a nemzeti érdekek védőjeként nyerte el a választók bizalmát, továbbá a rezsicsökkentéssel és a személyi jövedelemadók csökkenésével. A kommentár szerint a kormány politikája sikeresen szolgálta a választási célokat, és segített az országnak kiemelkedni a recesszióból is, de egy elemző arra is rámutatott, hogy a nagyvállalkozások általában nem örülnek a gyakori gazdaságpolitikai változásoknak.

Megemlítette a kommentár azt is, hogy egyes aggodalmak szerint Orbán Viktor túlságosan sok hatalmat halmozott fel. A hírügynökség a baloldal szempontjából újabb mélypontnak minősítette a várható végeredményt.

A Jobbik eredményét a Reuters drámai előrelépésnek minősítette, különös tekintettel arra, hogy négy évvel ezelőtt már az is "sokakat megdöbbentett Európában", hogy bejutottak a parlamentbe. A Jobbik eredményét - áll a kommentárban - fontos jelzésnek tekintik abból a szempontból is, hogyan fognak szerepelni a nacionalista jobboldali pártok más országokban is a májusi európai parlamenti választáson.

02:55
április 07, 2014
Vágólapra másolva!

A kitartó fideszesek átmennek az Akváriumba

A Bálna előtti téren az eredeti tömeg kb. egyharmada van még ott, de tévékihangosítás már nincs, csak zenék mennek, például a Queentől a We Are the Champions. Az emberek kicsit részegen énekelgetnek, a háttérben kivetítőn mennek az eredmények, néha tapsolgatnak. A VIP-vendégek egy része még ott lézeng, de folyamatosan lépnek le, vannak, akik még átmennek az Akváriumba.

03:12
április 07, 2014
Vágólapra másolva!

A Nézőpont stabil kormányzást vár

A választási eredmények az mutatják, hogy stabil, kiszámítható kormányzás várható, mert a Fidesz-KDNP pártszövetség meggyőző parlamenti többséggel fog rendelkezni a következő ciklusban is - olvasható a Nézőpont hétfő hajnali gyorselemzésében. Az eredmények azt bizonyítják, hogy választók elismerték Orbán Viktor kormányának elmúlt négy évben végzett munkáját, és az állampolgárok a saját bőrükön is érzik, hogy valóban javult az ország helyzete - írják.

03:19
április 07, 2014
Vágólapra másolva!

Hiszékeny Dezső visszafogottan köszöni

A Kormányváltó Összefogás legsikeresebb egyéni jelöltje, Hiszékeny Dezső, aki Budapest 7-es számú választókerületében 97 százalékos feldolgozottságnál több mint 20 százalékkal vezet fideszes ellenfele előtt. Hiszékeny azt írta a 639 lájkolóval rendelkező Facebook-oldalán, hogy "Kedves támogatóim, köszönöm segítségüket, szavazatukat, támogatásukat. Sikerünk közös siker, mindenkinek a szavazata, segítsége hozzájárult a sikerhez". 

03:37
április 07, 2014
Vágólapra másolva!

Varga Mihályéknál hatalmas a buli

A gazdasági miniszter fél kettőkor feltöltött fotója szerint Vargáéknál javában ünnepelnek. A politikus már nincs a Bálnánál a Fidesz-KDNP vezetőivel, hanem a választókerületében pezsgőzik.

03:41
április 07, 2014
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor győzelmi beszéde

Nézze meg Orbán Viktor Bálnánál tartott győzelmi beszédének fontosabb részeit:

03:43
április 07, 2014
Vágólapra másolva!

Vége

Percről perce cikkünket most formálisan lezárjuk, nem frissítjük olyan gyakran, mint eddig, de érdemes követni, mert ha történik valami, arról tudósítani fogunk. 

03:58
április 07, 2014
Vágólapra másolva!

Villáminterjú Schiffer Andrással

Az Origo félperces interjút tudott készíteni az LMP társelnökével. Az alábbi videóban megnézhetik ezt, és a beszédének fontosabb részeit is:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről