Vágólapra másolva!
Törvénymódosításokkal teremtik meg Rogán Antal minisztériumának személyi feltételeit. Az általános politikai koordinációért felelős miniszter a megfelelő alapilletmény-eltérítésekkel főtanácsadói, tanácsadói munkaköröket létesíthet, a Miniszterelnöki Kabinetirodán a munkaszerződéssel foglalkoztatottak aránya meghaladhatja a személyi állomány tíz százalékát. A jogszabály hatásköröket is tisztáz Lázár János és Rogán Antal között. Követtük a törvény általános vitáját.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül11 bejegyzés
17:03
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Csepreghy Nándor az előterjesztő

A Kabinetiroda felállításához további törvények módosítására van szükség - kezdi felszólalását Csepreghy Nándor. Közigazgatási okok indokolják a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjainak és az államtitkároknak a jogállásáról szóló törvény módosítását. A törvényjavaslat lehetővé teszi miniszteri biztos kinevezését. Szintén módosul a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény. Csepreghy Nándor lényegében felolvassa a törvény szövegét. A szervezetátalakítás joga megilleti a kormányt, ehhez elengedhetetlen a jelenlegi törvény elfogadása. Vas Imrének adja át a szót. 

17:07
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Vita volt a kormányzati struktúráról

Vas Imre a Fidesz vezérszónokaként elmondja: bár a Kabinetiroda felállása kapcsán vita alakult ki az Országgyűlésben, indokolt ugyanazokat a jogokat megadni a Miniszterelnöki Kabinetirodának, mint a Miniszterelnökségnek. Az átlagostól eltérő szervezetre vonatkozó különleges szabályok a hatékonyságot és korszerűséget biztosítják: a modern kormányzás feltételeit teremtik meg. Ő is olvassa a törvény szövegét. 

17:11
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Mesterházy Attila

Mesterházy Attila az MSZP vezérszónoka. A Lázár János és Rogán Antal közti politikai harcról beszél, amit, úgy tűnik, most Rogán Antal nyert meg. A kormány úgy látja, nincs szükség egészségügyi, oktatási, környezetvédelmi tárcára, viszont szükség van propagandaminisztériumra. 

17:14
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Se létszámkorlát, se bérplafon

Sem létszámkorlát, sem bérplafon nem lesz a Kabinetirodán, Lázár Jánosnak viszont van, pedig ő jegyzi a törvényt. Így értelmezi Mesterházy Attila a változtatást. A korábbi modellek jóval kevesebb pénzbe kerültek, a szocialisták nem értik, hogy ennek költségeit miért az állampolgároknak kell megfizetniük. 

17:17
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Nem biztos, hogy hatékonyabb

"A hatékonysággal óvatosabban bánnék" - fogalmaz Mesterházy. Lázár János nem volt jelen Rogán Antal beiktatásán. Jóllehet külföldön volt, az MSZP politikusa szerint mégis jelzésértékű a távolmaradása. Mesterházy Attila úgy látja: könnyen lehet, hogy megmarad a feszültség a két fél között. Lázár János biztosan nehezen nyelte le a békát, ezért a darázsfészek nem nyugszik a kormányon belül. A mostani megoldást épp ezért nem tartja jónak a szocialista párt. 

17:19
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Jobbik: A végén csak egy maradhat

Apáti István, a Jobbik vezérszónokaként a Hegylakó című filmet idézve mondta el véleményét: szerinte a végén csak egy maradhat, és ő inkább Lázár Jánosra fogad. Hűséges fegyverhordozóit Rogán innentől korlátozás nélkül nevezheti ki, ezzel elkezdődött a politikai kannibalizmus korszaka, véli a Jobbik. A törvényjavaslat előtt valóban felsorolták már az államtitkári kinevezéseket, köztük Tuzson Bencéét. 

17:24
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Mi lesz a munkaköri leírásuk?

Milyen munkát lehet ennyi embernek nyolc órában adni? - kérdezi Apáti István. Mindezt úgy, hogy 2010-ben olcsó kormányt hirdettek. Semmi másról nem szól ez a kormány, mint a kitágult gyomorról: ha jól számolok, már most van 51 államtitkár, 101 helyettes államtitkár és 50 miniszteri biztos. Ha olyan embert ma ki lehet nevezni miniszternek, aki offshore tulajdonú cégekkel van jó kapcsolatban, akinek esetében nem világos, hogy miből tartja fenn az életmódját, akinek adózott nettó jövedelme nincs arányban ingó és ingatlan vagyona gyarapodásával. Na oda kellene, a Vajna-kaszinóba bekötni az online pénztárgépeket, és akkor egy fokkal jobban értenénk, hogy miért fejeztek le egy egész iparágat. Apáti István cinikusnak nevezte, hogy Rogán kinevezése másnapján idehozták ezt a törvényt. Hogy tudnak a köztisztviselők szemébe nézni? - kérdezte.

17:34
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Szakács László: Párhuzamos hatáskörök

"Orbán Viktor a két úr vállán egyensúlyozik. A cicaharcban most egyik irányba lejt a pálya, mert egyikük most szabad kezet kapott, habár visszautalnék az előbbi napirendi pontra, ahol a Lázár János alá tartozó Nemzeti Fejlesztési Bank kapott kivételes hatásköröket" - mondta a szocialista Szakács László. A politikus szintén nem érti, hogy mit írnak a Miniszterelnöki Kabinetiroda statútumába. Egészségügyi államtitkárt lasszóval fognak, a propagandának meg önálló minisztériumot adnak. Arra kérte a Fideszt, hogy a családi szennyest otthon mossa ki. Mai napig nem tudjuk, mekkora összegből gazdálkodik majd Rogán Antal, amit Szakács László a parlament nevében is kikért magának. 

17:36
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

A józan ész határán

"Mesterházy Attila udvariasan fogalmazott a hatékonyságról. Hogy mi mennyit ér, az valóban a kormányzati struktúrából derül ki: nem fontos önöknek az oktatás, a szociális szféra, se az egészségügy, ami már túlmegy a józan ész határán" - véli Szakács László.

17:38
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Nem könnyű önnek

"Nem könnyű önnek, mert magára hagyták a Fideszben" - szólította meg az államtitkárt Mesterházy Attila. "Azt hittem, oroszlánként fogják védeni a miniszterelnök elképzelését. Tud-e vagy akar-e valamit mondani a Kabinetiroda költségvetéséről, mint ahogy L. Simon László erre nem volt hajlandó a költségvetési bizottságban?" - kérdezte Csepreghy Nándort. 

17:44
október 20, 2015
Vágólapra másolva!

Csepreghy Nándor válaszol

"Ha van olyan politikai erő, aki csökkentette a politikai szereplők számát, az a jelenlegi kormány. A Jobbik és MSZP részvételével egy koalíció kezd kibontakozni, ami megkérdőjelezi a hatékony politikai működést. Azt gondolom, nem véletlenül alakíthatott harmadszor is kormányt Orbán Viktor" - vágott vissza zárszavában Csepreghy Nándor. Vége a vitának. Köszönjük a figyelmet!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről