A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Jubileumot ünnepel Lázár János

Események

Lázár János sajtótájékoztatója
Lázár János
Vágólapra másolva!
A huszonötödik, jubileumi Kormányinfón jelentette be Giró-Szász András, hogy lemond. Ennek ellenére nem kizárt, hogy a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár új feladatot kap Orbán Viktortól. Lázár János bejelentette: pénteken benyújtja a közbeszerzési törvény módosítását, eszerint megszűnik az okmánycseréért, a forgalmi engedélyért, valamint az erkölcsi bizonyítványért fizetendő díj. A kerítés teljes hosszában megépül a magyar-horvát határon, a nemzetbiztonsági bizottság pedig pénteken rendkívüli ülést tart a szíriai bombázások miatt. Az Origo percről percre követte az eseményeket. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül43 bejegyzés
14:34
október 01, 2015
Vágólapra másolva!

Ki a második ember?

Legutóbb arról kérdeztük Lázár Jánost, hogy szerinte most ki a második ember a kormányban a miniszterelnök mögött. 

14:35
október 01, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár: Kockázatos a menekültválság

Mire alapozzák, hogy sok a terrorista a menekültek között? – kérdezték múlthéten Lázártól, aki szerint a NATO hírszerzése is világossá tette, hogy kockázatos a menekültek ellenőrizetlen özönlése. „Ha elindul a világba, nem kilenc útlevéllel teszi” – utalt az előzetes letartóztatásba helyezett szír férfi ügyére a tárcavezető. Nálunk bebizonyosodott, hogy a menekültválság kockázatos – tette hozzá. 

14:36
október 01, 2015
Vágólapra másolva!

Mi lesz a Kormányinfóval?

Rogánnal közösen tartja majd a Kormányinfót? – kérdezték Lázártól. „Rogán Antalnak kell majd eldöntenie, hogy szükség van-e Kormányinfóra, miután hozzá tartozik majd a kommunikáció területe” – válaszolta Lázár János. 

14:37
október 01, 2015
Vágólapra másolva!

Kiváló egészségi állapot

Megerősödve vagy meggyengülve került ki a kormányátalakításból? – szegezték Lázárnak a kérdést, aki szerint a politika szappanopera része nagyon érdekli az olvasókat, de ő kiváló egészségi állapotban élte túl az átalakítást.

16:10
október 01, 2015
Vágólapra másolva!

Giró-Szász András meg van táltosodva

A jövőben is Lázár János tájékoztatja majd a sajtót a friss eseményekről - mondta Giró-Szász András, aki viccelni is próbált. Lázár János ezt úgy kommentálta, hogy „András ma valamiért meg van táltosodva”.

Giró-Szász András "megtáltosodott" Fotó: Polyak Attila - Origo
16:11
október 01, 2015
Vágólapra másolva!

Több információ a kormány munkájáról

Lázár János a 25. alkalomról szólva kifejtette, hogy a nagyobb nyitottsággal több információ derült ki a kormány politikájáról.

Lázár János jubilál Forrás: MTI/Kovács Tamás
16:13
október 01, 2015
Vágólapra másolva!

A héten meglesz a háromszázezredik

A héten megérkezik a háromszázezredik bevándorló Magyarországra - mondta Lázár János, aki szerint a határzár jól működik, hiszen a felállítása óta jóval kevesebb menekült érkezik a szerb határ felől. 

16:15
október 01, 2015
Vágólapra másolva!

Nem spontán menekültáradat

„Összehangolt szervezés következménye a menekültáradat” - fogalmazott Lázár János, aki szerint ezt az is bizonyítja, hogy ma már nem a szerbek felől, hanem a magyar-horvát határon jönnek a bevándorlók. "Ez azért fontos megállapítás, mert ez cáfolja a nyugati sajtóértesüléseket, miszerint spontán menekültáradatról van szó" - tette hozzá.

Egy menekült néz ki egy horvát autóbusz tetőablakán a magyar-horvát határon Forrás: MTI/Balogh Zoltán
16:18
október 01, 2015
Vágólapra másolva!

A horvátoknak regisztrálniuk kell

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter újra megismételte, hogy Horvátország köteles regisztrálni a menekülteket, ha pedig erre képtelen, akkor komoly kételyek merülnek fel a horvátok uniós tagságát és schengeni csatlakozását illetően. 

16:20
október 01, 2015
Vágólapra másolva!

Csak fejlett demokráciákban fordulhat elő

A szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt vezetőjével nem találkozott Bécsben Orbán Viktor, ez Lázár János szerint csak fejlett demokráciákban fordulhat elő. A magyar miniszterelnök ugyanis engedett az osztrák szocialista és a néppárti politikusok kérésének.

Orbán Viktor Bécsben találkozott Werner Faymann osztrák kancellárral Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely
16:23
október 01, 2015
Vágólapra másolva!

Bécs válaszára várnak

"A magyar-horvát szakaszon is képesek leszünk megvédeni Magyarországot és Európát is" - jelentette ki az épülő határzárra utalva Lázár János, aki szerint azonban a végső döntést az osztrákoknak kell meghozniuk. "Határozott és egyértelmű választ még nem kaptunk" Bécsből - fogalmazott a miniszter, és egyértelművé tette: humanitárius folyosót is készek létrehozni a magyar hatóságok, de ha kell, képesek lezárni is a határt. 

16:27
október 01, 2015
Vágólapra másolva!

Végig megépítik a kerítést

"Mi sem jókedvünkből állítottuk fel a kerítést, de az intézkedések együttesen képesek kezelni a problémát" - mondta a tárcavezető, aki szerint van visszatartó ereje a büntetőjogi következményeknek. Úgy vélte ugyanis, hogy a menekültek inkább a hivatalos határátkelőhelyeket veszik igénybe, és mindössze 400 körüli esetben indult eljárás bevándorlók ellen. Napi átlagban egyébként 5100 ember lép Magyarország területére. A teljes határhosszon megépül a kerítés a horvát-magyar határon, mert akik ezt szervezik, csak abból értenek, hogyha "katona van, rendőr van, bíróság van".

Megépítik a kerítést Forrás: MTI/Varga György
16:29
október 01, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár nem szeretne korridort

"Ha egy korridor jönne létre Németország felé, akkor nem ötezer, hanem több tízezer menekült halad majd át Magyarországon" - mondta el személyes véleményét Lázár János, aki szerint emiatt nagyon meg kell fontolni ezt a döntést. Hozzátette:Rendszeresen találunk Hepatitis B-vel és C-vel fertőzött, szifiliszes, valamint HIV-vírussal fertőzött betegeket.

16:32
október 01, 2015
Vágólapra másolva!

Határon túli magyarokra számítana a kormány

Magyarországnak jelenleg nincs bevándorlókra szüksége, és ha lenne, akkor is inkább a határon túli magyarokból merítene, szögezte le a miniszter, aki szerint ez sokak álláspontjával, így Soros György véleményével sem esik egybe. Soros György világmegújító ötleteivel bombázza a világot, de ahol tevékenykedett, nincsenek jó véleménnyel róla, tette hozzá.

Lázár János szerint Soros Györgyről nincsenek jó véleménnyel a világban Forrás: AFP/Thomas Peter
16:35
október 01, 2015
Vágólapra másolva!

Brüsszelben is járt Lázár

Lázár János úgy vélte, társadalmi hangulatváltozás ment végbe Németországban. Elmesélte azt is, hogy múlt kedden Brüsszelben járt, ahol találkozott az ottani nagykövetségi alkalmazottakkal. Ők most fontos feladatot kapnak, hiszen nekik kell majd a magyar álláspontot képviselni. A földtörvény mellett napirenden van több kötelezettségszegési-eljárás is, ezek érdemben befolyásolják majd az elkövetkező évek magyar politikáját, mondta. 

16:41
október 01, 2015
Vágólapra másolva!

Hatvan nap múlva eldől Paks sorsa

Lázár János komoly vitákra számít az Európai Bizottsággal, így konfliktusra készül Pakssal kapcsolatban is. Abban bízik, hogy meg tudják majd értetni az unióban, hogy mi a magyar gazdasági modell lényege.

A kitüntető figyelmet megköszöntem, ebből látszik, hogy Magyarországon zajlanak a dolgok" - fogalmazott Lázár János, aki szerint konstruktívabb lenne a felfüggesztés helyett folyamatosan tárgyalni. Pakssal kapcsolatban elmondta, 60 napja van az EB-nek, hogy megállapítsa, történt-e tiltott állami támogatás. "Ha ezen túljutunk, akkor már csak a közbeszerzési eljárásról kell véleményt adnia az Európai Bizottságnak."

Paks sora két hónapon belül eldől Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
16:44
október 01, 2015
Vágólapra másolva!

Erről nem lehet eleget beszélni

Holnap kormányülés is lesz, ahol az uniós kifizetések is szerepelnek majd a témák között, szerinte erről nem lehet eleget beszélni. Szeptemberig 1500 milliárd forintot fizettek ki, összesen pedig 8700 milliárd forintot használunk fel. Lázár János azt is elmondta, hogy a jövő évi uniós kifizetésekről társadalmi konzultációt kezdeményeznek.

16:48
október 01, 2015
Vágólapra másolva!

Ingyenes lesz az erkölcsi bizonyítvány

Az új közbeszerzési törvény sokat segít, hogy felgyorsítsuk az uniós kifizetéseket - mondta Lázár János, aki szerint az nagy kérdés lesz, hogy hogyan tudjuk majd lezárni ezt a kifizetési ciklust. Holnap amúgy benyújt egy 110 módosításból álló csomagot, amely a bürokráciát csökkenti majd. Több díj is megszűnik, így például az okmánycseréért, a forgalmi engedélyért, valamint az erkölcsi bizonyítványért fizetendő díj is. 

16:52
október 01, 2015
Vágólapra másolva!

A Közgépről is beszélt Lázár

A Közgép ügyéről szólva kifejtette, hogy 32 OLAF-vizsgálat van folyamatban, ami természetes. Az EU Csalás Elleni Hivatala ugyanis folyamatosan vizsgálja, hogy szabályosan történtek-e a kifizetések. Voltak olyan vizsgálatok, amelyek mindent rendben találtak, de némelyek - így a közútépítéssel kapcsolatos pályázatoknál - problémákat találtak. Ebben nemcsak a Közgép, hanem minden nagyobb vállalat érintett, így a Swietelsky és Strabag is, fogalmazott Lázár, aki azt is bejelentette, hogy Kehi-vizsgálatot rendelt el ezekben az ügyekben. A vizsgálatoknak 2017 első felében lesz végük.

16:57
október 01, 2015
Vágólapra másolva!

Giró-Szász András lemondott

A bevezető után jöhetnek a kérdések, Giró-Szász Andrástól meg is kérdezték, hogy Lázár hogyhogy egyedül tart majd tájékoztatót. A politikus válaszul elmondta, hogy 10-11 hónappal ezelőtt arra kérte őt Orbán Viktor, hogy rázza gatyába a kormányzati kommunikációt, de Rogán Antal minisztériumának létrejötte után már nincs arra szükség, hogy itt legyen, sőt lemondását is benyújtotta. Felmerült egy új poszt számára, de erről nem mondott többet. Lázár János megjegyezte: "az elmúlt öt évben mindig az volt, hogy ha gond volt a kormányzati kommunikációval, akkor András beugrott. Eddig erre kétszer volt szükség, nem zárható ki, hogy harmadjára is szükség lesz rá" - fogalmazott. 

17:01
október 01, 2015
Vágólapra másolva!

Mi a közös a kommunikáció és a foci között?

Lázár János megtanulta, hogy két dologhoz mindenki ért ebben az országban: az egyik a futball. Ezt számos kormányzati intézkedés jelzi, jegyezte meg viccelődve. A másik, amihez mindenki ért, az a kormányzati kommunikáció, így nem véletlen, hogy sokan kritizálták Giró-Szász András munkáját. Most egy új csapatnak lesz lehetősége, hogy bizonyítson, tette hozzá.

17:04
október 01, 2015
Vágólapra másolva!

Vitáznak az ellenőrökkel

Az OLAF-vizsgálatról szólva elmondta, hogy a szervezet megfogalmazott bizonyos vádakat, de ezeket még tisztázni kell. Homolya Róbert összeférhetetlensége szerinte nem bizonyított, megítélése szerint nem volt párhuzamosság.

17:08
október 01, 2015
Vágólapra másolva!

Európai vs. globális kvóta

Elutasítják az európai kvótát, de Orbán Viktor globális kvótát javasol. Nincs ebben ellentmondás? - szegezték a kérdést Lázárnak, aki szerint nincs. Megjegyezte azt is, hogy neki

kevésnek tűnik az Egyesült Államok által vállalt menekültszám,

szerinte ugyanakkor az önkéntességnek meghatározónak kell lennie. "Én nem fogom tudni megmagyarázni a saját választóimnak, hogy azért, mert más országoknak bevándorlókra van szükségük, attól Magyarországnak miért kell bárkit is befogadnia".

Orbán Viktor beszédet mond az ENSZ-közgyűlés rendkívüli menekültügyi tanácskozásán Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely
17:12
október 01, 2015
Vágólapra másolva!

Közmunkásokat vezényelnek szemétszedésre

A zákányi polgármester arról panaszkodott, hogy 40 ezer menekült ment át a városon, és ez költségekkel járt. Lesz központi támogatás? - kérdezték Lázártól, aki a témában egyeztetést kezdeményezett a határ menti városokkal. A hulladékkezelés a sok hátrahagyott szemét miatt központi kérdés, ezért a kiegészítő közfoglalkoztatás lehetősége ezeknek a városoknak adott lesz. A kormány kész pénzt is adni ezeknek a településeknek. A letelepedési kötvényekkel kapcsolatban azt mondta, nem tudja megmondani, mennyire éri meg, holnapra ígért választ.

A zákányi polgármester a szemét miatt is panaszkodott Forrás: MTI/Máthé Zoltán
17:17
október 01, 2015
Vágólapra másolva!

Connie Mack segít

Connie Mack felkérésével kapcsolatban úgy fogalmazott Lázár János, hogy a szerződések nyilvánosak, és mindenképpen szükség van a republikánus politikus lobbitevékenységére. Utólagos elszámoltathatóságra viszont nincs lehetőség, mert ez az állam érdekeivel ellentétes lenne. 

17:20
október 01, 2015
Vágólapra másolva!

Segítik az autógyárakat

A VW-botránnyal kapcsolatban Lázár János azt mondta, hogy Magyarország valószínűleg nem tudja elkerülni, hogy az ügy gazdasági következményeivel is szembesüljön. Változások indulhatnak el az autóiparban, amelyek hatással lesznek a magyar gyárakra is, ezért segíteni kell ezeket az üzemeket, valamint az ott dolgozókat is. Nem számol válsággal, elbocsátásokkal, de forgalom-visszaesésre lehet számítani, tette hozzá. Foglalkozni kell azzal, hogy a költségvetést hogyan érinti majd a botrány.

A Volkswagen-botrány a magyar gazdaságra is hatással lesz Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Boris Roessler
17:22
október 01, 2015
Vágólapra másolva!

Rendeződik a paksi vita

A használt fűtőelemek visszaszállításával kapcsolatban Lázár elmondta, hogy együttműködnek az oroszokkal és Brüsszellel, megnyugtatóan rendeződhet ez a vita. 

17:29
október 01, 2015
Vágólapra másolva!

Nem lesz gond a BKV-val

Szijjártó Péter arról beszélt, hogy részt veszünk a pesmergák kiképzésében, mire lehet ezzel kapcsolatban számítani? - tettük fel a kérdést Lázárnak.

A miniszter emlékeztetett, hogy Magyarország évek óta 1000 katonát tart a térségben, és a stabilizációhoz  elengedhetetlen a kiképzés. Az Origo másik kérdése a belengetett BKV-csőddel kapcsolatos volt. Lázár elmondta, hogy folyamatosan tárgyalnak a vezetőkkel, és folyamatosan segítik a cég működését. Konstruktív tárgyalás zajlik, nem hiszem, hogy a magyar kormányon múlna a vállalat működése” - mondta Lázár. Giró-Szász András elmondta, hogy öt éve kormánytag, és minden ősszel előkerült ez a probléma, de soha nem volt gond. 

17:31
október 01, 2015
Vágólapra másolva!

Új pénzügyi alap

Lázár János azt is bejelentette, hogy pénzügyi alapot kell létrehozni a nagyberuházások finanszírozására, mert ahhoz, hogy Budapest versenyképes legyen, sok pénzre van szükség. 

17:32
október 01, 2015
Vágólapra másolva!

Pénteken lesz egészségügyi államtitkár

Holnap minden nyitott államtitkári poszt kérdéséről döntenek, így az egészségügyi államtitkár személyéről is. 

17:37
október 01, 2015
Vágólapra másolva!

A munkájára koncentrál

A Kormányinfót ketten viszik majd Rogán Antallal? - kérdezték a minisztertől, aki elmondta, hogy Orbán Viktor úgy döntött, ő viszi majd továbbra is az eseményt. Azt is elárulta, hogy a Kormányinfó a miniszterelnök ötlete volt. Arra a felvetésre, hogy megromlott-e Orbánnal a viszonya, ismét a szokásos fordulattal reagált: a munkájára koncentrál.

Rogán Antal nem tart majd Kormányinfót Forrás: Origo
17:40
október 01, 2015
Vágólapra másolva!

Egyeztetnek az egyházi törvényről

A járványveszéllyel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy erről igenis lehet beszélni, mert olyan betegségek jelennek meg, amelyek korábban ritkán bukkantak fel. A menekültek ráadásul egyáltalán nem működnek együtt. Az egyházi törvénnyel kapcsolatban elmondta, hogy a kétharmados többség kialakítása folyamatban van, Trócsányi László igazságügyi miniszter már megszerezte az egyházak támogatását. 

17:44
október 01, 2015
Vágólapra másolva!

Ausztriára tolják a döntést

Újra a korridor a téma, a miniszter úgy vélte, a folyosó csak hivatalos keretek között valósítható meg. "A folyosó létrehozása nem azt jelenti, hogy mindenki a zöldhatáron jön, összevissza szaladgál, és mi megpróbáljuk utolérni őket, hogy szálljanak fel a vonatra" - fogalmazott Lázár, hozzátéve, hogy arra lenne szükség, hogy "Ausztria eldöntse végre, hogy mi történjen".

Menekültek gyalogolnak Hegyeshalom utcáján a magyar-osztrák határ felé Forrás: MTI/Krizsán Csaba
17:48
október 01, 2015
Vágólapra másolva!

Korridor van már most is?

Korridor vagy nem korridor a mostani rendszer? - vetették fel a politikusoknak, mivel már most is szervezetten viszik a menekülteket Hegyeshalomig. Lázár szerint a különbség az, hogy ha a korridor rendszere működne, akkor Ausztriának legálisan kellene fogadnia az érkezőket, nem úgy, mint most. Ha ez megtörténne, akkor az felhívás lenne a most még otthon tartózkodó menekülteknek. Ez a különbség - mondta Lázár. 

17:49
október 01, 2015
Vágólapra másolva!

Nemzetbiztonsági ülés Szíria miatt

Nemzetbiztonsági ülést tartanak a szíriai bombázások miatt, ahol áttekintik a fejleményeket - mondta Lázár a kormány álláspontját firtató kérdésre. 

17:52
október 01, 2015
Vágólapra másolva!

Gyurcsány cége is szóba került

Mi lesz Gyurcsány Ferenc cégével? - kérdezték Lázártól, aki elmondta, hogy vizsgálatot kezdeményeztek az Európai Bizottságnál, az Európai Parlamentben pedig vita is lesz a témában. Az EB szerinte el akarja tussolni az ügyet, mert a haverok kifizetéséről volt szó.

Vizsgálatot kezdeményeztek az Európai Bizottságban Gyurcsány Ferenc cége ellen Forrás: MTI/Sóki Tamás
17:56
október 01, 2015
Vágólapra másolva!

A horvát C terv

A továbbutaztatás nem bűncselekmény? - kérdezték a menekültek osztrák határra való hordásával kapcsolatban. Lázár János szerint nem. Úgy vélte, a horvátok megpróbálnak majd gyenge pontokat keresni a határzáron, és oda irányítják majd a menekülteket. Lázár János nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a röszkei eseményekhez hasonló esetek lesznek. A koptüggyel kapcsolatban leszögezte, hogy a kormány kétséget kizáróan bebizonyította igazát, és ezt Balog Zoltán már ismertette. Úgy tűnik, mégsem kétséget kizáróan - tette hozzá. 

18:01
október 01, 2015
Vágólapra másolva!

Rezsicsökkentéssel nem lesz gond

A rezsicsökkentéssel kapcsolatban rugalmas az Európai Bizottság - mondta Lázár, aki szerint csak arról kell megállapodni, hogy hogyan szabályozzák az árakat. Közel van a megállapodás - tette hozzá. 

18:03
október 01, 2015
Vágólapra másolva!

Nem adnak 3,9 milliárdot

Nem pénznyerő automata a magyar költségvetés, hogy lehúzzuk a karját, és pénzt ad - mondta Lázár a bíróságok javaslatával kapcsolatban, akik 3,9 milliárd forintot szeretne a büdzséből a menekültperek miatt. Lázár szerint ez elképzelhetetlen, mert csak 350 ügy volt.

Számolja ki, akkor mennyibe kerülne egy per?

- vetette fel Lázár, aki szerint az eredeti koncepcióban szerepelt ez az összeg, amely jóval nagyobb tárgyalásszámmal számolt. 

18:06
október 01, 2015
Vágólapra másolva!

Rengeteg pénzről van szó

Az útépítések esetében százmilliárdos összegekről van szó, amelyeket lehet, hogy vissza kell fizetni - árulta el Lázár. "Harcolni fogunk."

18:08
október 01, 2015
Vágólapra másolva!

Nem kell aggódni a gáz miatt

Az ENKSZ-szel kapcsolatban elmondta, hogy még csak egy éve indult el a közműszolgáltató, és a racionalizálás elején állnak, így korai lenne a veszteséget megállapítani. A gáztározók miatt pedig szerinte nem kell aggódni, nem gond, hogy csak 47 százalékos a töltöttségi szint.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
18:10
október 01, 2015
Vágólapra másolva!

Stratégiai partner az ORÖ

A kormány továbbra is stratégiai partnernek tekinti az Országos Roma Önkormányzatot - szögezte le Lázár János, aki viccesen hozzátette: a rendőrség nem tekinti őket annak. Mindenképpen tisztázni kell néhány alapkérdést - mondta. 

18:13
október 01, 2015
Vágólapra másolva!

Véget ért a jubileumi Kormányinfó

Lázár János két órán át állta a kérdéseket, a jövő héten folytatja.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!