A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNAndrásfi Tibor
20:00VívásTibor Andrasfi-Koki Kano
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
20:45TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
A Jobbik és az MSZP bírálta az egészségügyi államtitkárság előterjesztését, amely dohányterméknek minősítené az e-cigarettát. Érvelésük szerint a döntés az egészségvédelem ellen hat. A két pártnak a spermabankokkal kapcsolatban is egyezik a véleménye. Követtük a vezérszónoki felszólalásokat.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül17 bejegyzés
18:35
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Az új államtitkár az előterjesztő

Zombor Gábor népegészségügyi vonalát kívánja továbbvinni Ónodi-Szűcs Zoltán - mondta előterjesztése elején. Az OECD tanulmányban továbbra is az látszik, hogy a magyar lakosság egészsége nem kielégítő és a bérezést is rendezni kell. Az intézményi szempontok helyett vissza kell állítani a betegközpontú megközelítést az egészségügyben, erre fog törekedni államtitkársága alatt. 

18:38
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Elektronikus egészségügy

2017 végéig végre megvalósul az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, ehhez jogszabályi változásokra van szükség. A rendszer legfontosabb eleme az önrendelkezési modul: ennek segítségével a beteg beleszólhat abba, hogy milyen adatai kerülhetnek nyilvánosságra. Az elektronikus receptrendszer megteremtése is cél. Sürgősség esetén az orvosok olyan dolgokat tudhatnak meg a betegről, amit nem tudnak megkérdezni tőle. Az ötös biztonsági rendszer két fokkal magasabb, mint a bankrendszer biztonsága. 

18:42
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Elektronikus cigaretta

A jogszabály igyekszik megvédeni a fiatalokat a dohányzástól és visszaszorítani a passzív dohányzást. Végre tisztázásra kerül, hogy mi az elektromos cigaretta: a kormány szeretné a hagyományos dohánytermékekkel egy szintre hozni az e-cigaretta szabályozását. A nikotint nem tartalmazó eszközöket is bevonták a szabályozás körébe, ami nem uniós előírás. A jövőben ezeket a termékeket nem lehet interneten keresztül megrendelni. Az egyeztetéseknél egészségügyi oldalról csak támogatást kaptak a szigorításhoz - mondta a vitát megelőzve Ónodi-Szűcs Zoltán. 

18:45
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Bérek

A törvény megteremti a törvényi garanciáját a közel 13 milliárd forintos béremelésnek. Az egyedi méltányossági rendszer keretében az OEP támogathat bizonyos gyógyszereket. Az OEP-en belül két milliárd forintról a nyolcszorosára emelkedett ez a kassza, elsősorban azért, mert nem volt rendezett a jogszabályi háttér. 

18:47
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Új terápiás eszközök

A jövőben a gyógyszerforgalmazónak egyeztetnie kell az új, havi 450 000 forintot meghaladó, legalább 15 ember gyógykezelését érintő készítmények hatásáról, az OEP ezt követően dönt arról, hogy támogatja-e vagy nem a készítményt, ez azonban nem jelent szűkítést - állítja az államtitkár. 

18:54
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Fidesz: Az alapvető célok nem változtak

Az e-cigaretta szabályozása beleillik a dohányzás visszaszorítását célzó törekvésekbe. Molnár Ágnes, a Fidesz vezérszónoka üdvözölte, hogy a jövőben elektromos cigaretta szigorúan csak a nemzeti dohányboltokban kapható. 

18:58
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Adatok a digitális térben

A legmagasabb adat és kibervédelemmel biztosítja az elektronikus kommunikációt. Az adatokat felhőben tárolják, az orvosok a leletekhez azonnal, információvesztés nélkül hozzáférhetnek, amennyiben a betegek ehhez hozzájárulnak. 2017-ig valamennyi egészségügyi intézmény csatlakozik a rendszerhez. Az adatok életet menthetnek- szögezte le Molnár Ágnes. Központi eseménykatalógus, elektromos beutaló, digitális képek közvetítése, önrendelkezési nyilatkozat: ezek kerülnek az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT) és a szolgáltató szempontú egészségügy alapját képezik. 

19:04
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Béremelések

2010 óta a szakorvosi képzésbe egyre többen lépnek be; ez részben a béremeléseknek köszönhető. A rezidensek négyféle ösztöndíj keretében kapnak támogatást. Az egészségügyi dolgozók mozgóbéreit felszabadítják. 2015-16-ban összesen 250 milliárd forintot költenek az egészségügyben dolgozók bérére. 

19:10
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

MSZP: nagyon fontos saláta

A jövőben a minisztérium csak a környezeti egészségügyi feladatok ellátására kötelezett. Az OEP egyedi méltányossági támogatása a jövőben csak akkor lehetséges, hogyha azok a magyar emberek kezelésében már bizonyítottan hatékonyak - idézte a törvény szövegét Heringes Anita, vezérszónok. Leukémia, Parkinson-kór, agydaganat: hasonló betegségek kezelésére szolgáltak ezek a készítmények. A betegek és a szakma is aggódik a módosítás miatt - állítja. A gyártók jelentős része nem fogja vállalni az új készítmények kezdetben ingyenes itthoni felajánlását, ezért félő, hogy a magyar betegek nem jutnak majd hozzá az új készítményekhez. Az MSZP úgy véli, hogy az Európai Unióban már bizonyított termékeket támogatni kellene.

19:12
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Nikotin, nem nikotin

Heringes Anita számos barátja példája alapján bizonyítottnak látja, hogy a nem nikotin-tartalmú e-cigaretta segít a leszokásban. A dohányboltokban történő vásárlás visszaszokást jelenthet: ez olyan, mintha egy diétás beteget cukrászdába, egy alkoholistát a kocsmába küldenénk. 

19:15
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Dán donor sperma

A dán donor sperma behozatala bebizonyította, hogy szabályozni kell a spermabankok kérdését. Zombor Gábor januárban még arról beszélt, hogy a két milliárd forintos meddőségi támogatást négy milliárd forintra emelik, azóta nem hallottunk az ígéretről. A meddőség hivatalosan 200 ezer főt érint, de valójában sokkal több családot, ezért lenne megfontolandó a támogatás megemelése - véli Heringes Anita, az MSZP második vezérszónoka.

19:17
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Gyógyászati segédeszközök

Az MSZP reméli, hogy a gyógyászati segédeszközök beszerzésének változása, új szereplők belépése nem hoz áremelést. 

19:20
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Gyógyszertári ügyelet

Az ügyelet szabályozásánál érdemes lenne az ombudsman ajánlásait is figyelembe venni - véli az MSZP. Az ügyelet és a készenlét nem ugyanaz, az ingyenes ügyelet biztosítása is gond lehet.

19:24
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Jobbik: Isten hozta a parlamentben!

Lukács László megköszönte az államtitkár bemutatkozását. A 13 törvényt módosító saláta finomhangolás. A közigazgatási törvények az egészségügyi hatósági tevékenységet pontosítja azzal, hogy bírságolhatóvá válik az engedély nélküli tevékenység. A fürdőkben a jövőben szűrik a Legionella baktériumot, ami üdvözlendő. 

19:31
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Elektronikus egészségügy

A Jobbik üdvözöli az e-egészségügy 2,1 milliárd forintos fejlesztés, ami nemcsak időszerű, de a betegeknek és az intézményeknek is valódi segítséget nyújthat. Az adatvédelmi aggályok a zártkörű, amúgy is titoktartást fogadott felhasználók miatt és a legmagasabb biztonsági rendszerrel megnyugtatóan kezelte a kormány. Az adatok közé eseménykatalógusok, ellátási események adatai, a résztvevő intézmények felsorolása, időpontok adatai szerepelnek. 

19:34
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

A Jobbik is felült a sajtónak

A Jobbik is felült a sajtónak az új gyógyászati készítmények támogatása miatt. A racionalitás azt diktálja, hogy nem lehet kizárólag a gyártók jóindulatára bízni a forgalombahozatalt. A kassza nyolcszoros emelkedése viszont erős érv az újraszabályozásra.   

19:43
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Ügyelet, e-cigaretta, spermabank

A gyógyszertári ügyelet nagy vitát váltott ki eddig is, a jelenlegi módosítás nem elég körültekintő - véli Lukács László. A vezérszónoki kör ezzel véget ért. A Jobbik szerint az elektromos cigaretta szerencsétlen elnevezés, olyan mintha a vízipisztolyt éles lőfegyvernek tekintenénk. Rig Lajos személyes példáján a szocialistákhoz hasonlóan az ellen érvelt, hogy a leszokóban lévő e-cigaretta-használók csak a dohányboltokban szerezhessék be a dohányzást imitáló eszközöket. A Krio Intézet bezárásával megszűnt az egyetlen spermabank Magyarországon. A meddőségi központoknak nincs ilyen bankjuk és egy év is eltelhet, mire lesz, ezért a Jobbik is a szabályozás újragondolását kéri az államtitkárságtól. Ezzel elkezdődtek a rendes felszólalások, mi búcsúzunk. Köszönjük a figyelmet!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!