Lázár nem szeretne ártani Hillernek

Események

Lázár János sajtótájékoztatója
Lázár János
Vágólapra másolva!
Lázár János huszonkilencedik alkalommal tartott Kormányinfót, ahol Kovács Zoltán kormányszóvivő társáságában magyarázta el a sajtónak, hogy "mit miért tesz a kormány". A Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a magyar-amerikai viszonyról, a földtörvényről, a bevándorlásról, valamint a bürokráciacsökkentő programról és napi négyszeri étkezésről is.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül45 bejegyzés
13:57
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Mi lesz a szuperkórházzal?

Régóta húzódik a budapesti szuperkórház ügye, Lázár János ma elárulhatja, döntöttek-e már a helyszínről.

Tarlós István főpolgármester Forrás: MTI/Soós Lajos
14:41
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Ma már másodjára szerepel Kovács Zoltán

Giró-Szász András október elején mondott le a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár posztjáról. Helyére Kovács Zoltán kormányszóvivő került.

Kovács Zoltán és Lázár János Forrás: MTI/Balogh Zoltán
14:47
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Jól dolgozott a magyar lobbi?

Victoria Nuland helyettes államtitkárnak tett fel kérdéseket Colleen Bell múlt heti budapesti beszédével kapcsolatban egy republikánus szenátor. Jeff Duncan a budapesti nagykövet beszédét ki nem provokált támadásnak nevezte és azt feszegette, hogy az USA be akar-e avatkozni a Magyarország belügyeibe. Az Origo arra is választ vár, hogy Nuland támadása már a magyar lobbi eredménye-e.

Colleen Bell amerikai nagykövet Fotó: Polyák Attila - Origo
14:58
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Törökországnak is érdeke lehet a kvóta

Angela Merkel német kancellár azt mondta, hogy enyhíteni kellene Törökország terhein a menekültkontingens átvételével. A magyar kormány Törökországgal a keleti nyitás politikája miatt is jó kapcsolatokra törekszik. Elképzelhető, hogy a magyar kormány feladja kvótaellenességét, ha a török kormány azt kéri, hogy az EU vegyen át az országtól menekülteket? - erre is választ várunk Lázár Jánostól.

Angela Merkel segítene a törököknek Forrás: MTI/EPA/Bernd Von Jutrczenka
15:00
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Nem Lázárék emlékeztetik majd Orbánt

A Rogán Antal vezetésével létrejött új kabinetminisztérium és a Lázár János vezette Miniszterelnökség feladatainak újraosztásának van egy lényeges pontja. Mint arra a hvg.hu felhívta a figyelmeta jövőben Lázár tárcája helyett a kabinetiroda közigazgatási államtitkára, Bíró Marcell írhatja a kormányülések emlékeztetőit.

15:16
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Elkezdődött a Kormányinfó

Lázár János elmondta, hogy legközelebb november 18-án ül össze a kormány. A legutóbbi ülésen az egyik fő téma a bevándorlás volt, ezzel kapcsolatban elmondta, hogy eddig 400 ezer ember lépett Magyarország területére. Ez a szám szerinte 600 ezer lenne, ha nem építettek volna kerítést a határra. A kerítés sikerét jelzi, hogy Ausztria és a Szlovénia is hasonló lépéseket tesznek - fogalmazott, hozzátéve, hogy a magyar kormánynak eszébe sincs bírálni emiatt az osztrákokat. 

15:18
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Példaértékű a V4-ek szövetsége

"Hiba volt, hogy Ausztria magas lóról tárgyalt Magyarországgal" - jelentette ki Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a V4-ek együttműködése soha nem volt még ilyen erős és sikeres, szerinte minden ország számára példaértékű ez a koalíció.

Egy szlovákiai rendőr magyar rendőrökkel és katonákkal a magyar-szerb határon Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
15:25
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Továbbra sem támogatják a kvótát

A menekültekkel kapcsolatos magyar álláspontot ismertetve elmondta, hogy több fronton kell küzdeniük: meg kell védeni az ország határát és vissza kell verni a kvóták Magyarországra való ráerőltetését. Lázár szerint nincs szükség bevándorlókra, és ezen az állásponton akkor sem változtatnak, ha tovább nő a kormányra nehezedő nyomás. Megismételte, a magyar emberek egyértelművé tették, hogy nincs szükség kvótákra és bevándorlókra. A német állásponttal kapcsolatban azt mondta, hogy nem fogadják el a "bevándorlók importálását". Ha Németország ezt szeretné, akkor Magyarország ezt tiszteletben tartja, de ez nem lehet kötelező érvényű Magyarországra nézve. A miniszter szerint a kvóta egyfajta meghívó minden olyan embernek, akik a világon szegénysorban él. 

15:27
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Ismét szervezett embercsempészetről beszél

Az embercsempészekkel kapcsolatban úgy vélte, hogy a szerb határon történtek megmutatták, hogy a rendzavaró emberek szervezetten kerültek a határra. Ez szervezett akció volt - mondta, hozzátéve, hogy ezt valakinek finanszroznia kellett és a feltételeit meg kellett teremteni.

Feszült volt a helyzet Röszkénél Forrás: Police.hu
15:30
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Negyvenezer embert küldenének Magyarországra

Jövő héten Máltán lesz EU-csúcs, ahol Orbán Viktor kvótaellenes álláspontot képvisel majd - mondta Lázár János, aki szerint egy harmadik fronton is küzdenek, mégpedig a visszatoloncolásokkal kapcsolatban. Németország akár százezreket is visszaküldhet, de azt egyelőre nem tudni, hogy milyen eszközzel (fegyverrel, jó szóval) teszik majd meg. Magyarország felé 40 ezer visszatoloncolási kérelem van érvényben - mondta Lázár János, aki azt is leszögezte, hogy egy embert sem fogadunk vissza, mert ezek az emberek Görögországban léptek az EU területére. 

15:35
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Szerinte az ellenzék külföldieknek adná a földeket

A szerdai kormányülésen a másik legnagyobb téma a "Földet a gazdáknak!" nevű, földprivatizációról szóló törvény megvitatása volt. Lázár János szerint az ellenzéki pártok fellépése egészen megdöbbentő, szerinte ugyanis az ellenzék azért küzd, hogy a külföldiek kezére kerüljön a föld. A feltételeket tekintve megismételte, hogy csak helyben gazdálkodó gazdák pályázhatnak, a vásárláshoz hitelt kaphatnak, a befolyó pénzt pedig csak fejlesztésre fordítják. Az NFA honlapján százezren érdeklődtek - tette hozzá.

Magyar kézben marad Forrás: AFP
15:38
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Újraalapítják a mezőhegyesi birtokot

Kétfajta mintagazdaságot hoznának létre, egyrészt a ménesbirtokoknak, másrészt azoknak a birtokoknak, ahol a termelés és a végtermék előállítása összekapcsolódik. A Csányi-birtokok ennek számítanak, amelyek rengeteg embernek adnak munkát és minőséget termelnek - mondta. Mezőhegyessel kapcsolatban úgy döntött a kormány, hogy újraalapítják a gazdaságot, valamint hogy tartósan állami tulajdonban marad.

1784-ben alapították a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtokot Forrás: MTI/Rosta Tibor
15:41
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Határon túliaknak is jár a hadiárva-gondozás

A méltányosság jegyében a kormány döntött a hadigondozottak ügyéről is - jelentette ki Lázár. Eddig 43 ezren adták be a kérelmüket, 27 ezer embernek már folyósítják is a pénzt és mindössze ezer ember kérelmét utasították el. A lehetőséget kiterjesztették a határon túli magyarokra is. Ezer kérelem erről a vidékről is érkezett - tette hozzá. 

15:45
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Mindent a neten intézhetünk

Az elektronikus ügyintézéssel kapcsolatban Lázár János azt mondta, hogy új szabályok várhatók. Lehetőség lesz az okmányok igénylésére, elektromos aláírásra és fizetésre is. Megismételte, hogy 2018-ra olcsó internetet biztosítanak a magyar lakosságnak. Az állami intézmények a jövőben csak e-mailben kommunikálhatnak egymással, ez pedig jelentősen csökkenti az ügyintézés idejét. Pintér Sándorral egyeztetnek arról, hogy minél több szolgáltatás elérhető legyen az interneten, türhetetlen, hogy a pénzutalás megoldható elektronikusan, de a sokkal kevésbé kényes ügyintézés nem - fogalmazott.

Mindenkinek jut majd sávszélesség Forrás: Thinkstock
15:49
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Emelhetik a polgármesterek bérét

Kényes kérdést is megtárgyalt a kormán, méghozzá a polgármesterek fizetését - mondta Lázár János, aki szerint ebben a témakörben jelentős sikert ért el a kormány, hiszen csökkentették azok számát, akik a politikából élnek. A változtatások értelmében a kistelepülések (1500 főig) polgármestereinek bére - amennyiben ennek helyben van fedezete - 30 százalékkal megnövelhető. A háromezer fő alatti települések polgármesterei más munkát is vállalhatnak a jövőben. 

15:51
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Új típusú bőlcsödék jönnek létre

Minibőlcsöde, munkahelyi bőlcsőde, családi bőlcsöde - ez a három kategória lesz a jövőben, amivel növelik a férőhelyszámot. Az intézkedés révén a nők könnyebben tudnak majd munkát vállalni.

Több helyen játszhatnak Forrás: MTI/Komka Péter
15:53
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Négyszer kapnak enni a gyerekek

A gyermekétkeztetésben is változás lesz, 2017-től négyszer kapnak a gyerekek enni. Lázár János megjegyezte, hogy 2010 óta 300 ezerrel többen vesznek részt ebben a programban, ez pedig igazán hatásos módszer a gyermekéhezés ellen. A GYED-extra fél éves kortól is igénybevehető lesz, azaz egyszerre lehet dolgozni és támogatást kapni. A pedagógus életpályamodellt kiterjesztik a bőlcsödei dolgozókra is, valamint arról is döntöttek, hogy rendezik a felsőoktatási béreket is. "Jelentős béremelés lesz, a részleteket 2016-ban, 2017-ben ismerteti az EMMI" - mondta. 

15:56
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Átfogó programot vár Orbán Viktor

A NAV átszervezéséről november 18-án dönt a kormány - jelentette ki Lázár János, aki megismételte Orbán Viktor nagy adóreformot vár Tállai Andrástól.

Tállai András reformálja meg a szervezetet Forrás: MTI/Marjai János
15:57
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Megújul a Múzeum kert

Újabb parkrehabilitációról is döntöttek, ennek következtében megújul a Magyar Nemzeti Múzeum előtti kert. 

15:59
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Rengeteg pénzt hívnak le az EU-tól

1600 milliárd forintnyi pályázatot írtak ki eddig az új uniós költségvetési ciklusban, amelyet idén még 1000-1200 milliárd forintnyi pályázati kiírás követhet. 

16:02
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Erősít az állam az energiaszektorban

Készen állok arra, hogy barátságos és barátságtalan kérdésekre válaszoljak - adta át a szót Lázár János az újságíróknak. Az első kérdés az állami akvizíciókról szólt, Lázár János pedig kifejtette, hogy Magyarországon az energiarendszerben növelni kell az állami szerepet. A magyar államnak erős pozíciói vannak ebben a szektorban, de ezt tovább erősítik - fogalmazott, hozzátéve, hogy elképzelhető, hogy beruháznak az energiaipari infrastruktúrába.

Új energiacsatornák nyílnak Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
16:05
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Olcsó gázt és áramot akar a kormány

A kormány célja a nemzeti közműrendszer megerősítése, mert így biztosítható Magyarország szuverenitása - jelentette ki Lázár János, aki szerint a cél, hogy a lakosság számára olcsó legyen a gáz és az áram. A felvásárlás áráról szólva azt mondta, hogy "határozott elképzeléseink vannak", de pontos számokat nem mondott. 

16:09
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb rezsicsökkentés is jöhet

A magyar állam lesz a szolgáltató 3,5-4 millió háztartásban, ehhez pedig a termelésre és az infrastruktúrára is figyelni kell. Ha egy kézben van az energiaszolgáltatás minden része, akkor olcsóbb lehet az energia a felhasználóknál - mondta. Mindez alapja lehet egy újabb rezsicsökkentésnek - tette hozzá.

16:11
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Nem lesznek sajtókémek

A sajtókémekkel kapcsolatban Kovács Zoltán elmondta, hogy minden a régi mederben marad, félreérthető volt a javaslat.

Itt írtunk arról, hogy a Fidesz visszavonta a törvénytervezetből a kifogásolt részt.

16:15
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Nem kényszeríthetik Magyarországra a menekülteket

Annyira jó a kapcsolat a V4-ek között, hogy közös uniós fellépés is várható - mondta Lázár János, hozzátéve, hogy ez eddig is a gyakorlat része volt a fontosabb döntések előtt. Angela Merkel politikájával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a kancellárasszony nagyon jó szövetségese volt Magyarországnak.

, ezért még a látszatát is szeretné elkerülni, hogy valamelyik magyar politikus beavatkozik a német belpolitikába. Ha bevándorlókat akarnak behívni, akkor tegyék, de az lehetetlen, hogy ezt Magyarországra is rákényszerítsék - tette hozzá.

Merkelnek tisztelet jár Forrás: AFP/Carmen Jaspersen
16:17
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Gyomorforgató a lejáratókampány

Nem kell idehívni senkit sem, a magyar családoknak kell megfelelő körülményeket teremteni - utalt a demográfiai problémákra a miniszter. Lázár János szerint a német sajtó rendszeresen gyalázza Orbán Viktort, pedig egy megválasztott miniszterelnöknek kijár a tisztelet, ennek azonban a minimumát sem kapja meg a kormányfő. Időnként gyomorforgatónak minősíthető a sajtó lejáratókampánya - tette hozzá. 

16:22
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Nem a nemzeti minimum ellen politizálnak

Lázár János a három év alattiakkal kapcsolatos állami normatíváról szólva elmondta, hogy csak az irányelvekről döntöttek, a pontos számokat majd az Emmi mondja meg. A miniszter szerint szó sincs arról, hogy az a céljuk, hogy kifogják a szelet a Nemzeti Minimum nevű kezdeményezés vitorlájából. A kormány végzi a dolgát, nem kampányolunk - tette hozzá.

Lázár János: Nem kampányolunk Forrás: MTI/Máthé Zoltán
16:26
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Nem civilellenes a kormány

Aláírná a Nemzeti Minimum kezdeményezést? - szegezték a kérdést Lázárnak, aki elmondta, hogy részleteiben nem ismeri ezt a civil programot. Nem a civilek ellen irányul a mostani javaslat, már három hónapja a kormány előtt van az Emmi kezdeményezése.

16:27
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Minden gyerek a mi gyerekünk

A gyermekszegénység ellen az első lépést a szülő teheti meg, aki ha tud, dolgozik - jelentette ki a miniszter, aki szerint a helyi közösségek szolidaritása, valamint az ország szolidaritása is fontos. Minden gyerek a mi gyerekünk, ezért nem maradhatnak ebéd nélkül - mondta. Szerinte nem korrekt, hogy a gyerekek témáját felhasználják a kormány ellen.

16:30
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

A törökök kedvéért sem akarnak menekülteket

A Törökországból elhozott menekültekkel kapcsolatban azt mondta, hogy nem támogatják a menekültek Európába való szállítását, a problémát ugyanis helyben kell megoldani - pénzügyi támogatással. A világkvóták ötlete szerinte nem mond ellent ennek a politikának, hiszen a terheket világszinten kell elosztani. Orbán Viktor ötlete ráadásul önkéntes alapon működne - tette hozzá Kovács Zoltán. Az új német álláspontot mindenesetre megvitatják a parlamenti pártokkal is 

16:34
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Csányi a kivétel

Kifejezetten a Simicska-földeket verték dobra? - kérdezték Lázártól, aki azt állította, hogy nem válogatnak a nagytőkések között. A Csányi Sándorhoz tartozó Bonafarm az egyetlen olyan birtok, amelynek a jelentőségét nem vitatják a szakértők - mondta Lázár.

Csányi birtoka a minta Fotó: Pályi Zsófia [origo]
16:37
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Itt ragadtak a menekültek

Az igazságügyi miniszternek és a belügyminiszternek kell jelentenie arról, hogy miért nem tudják elhagyni Magyarországot azok a menekültek, akiket kiutasítottak. A szerbek nem veszik át őket. 

16:39
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Kósa Lajos gerilla

Tízmilliárd forintos nagyságrendben szűnnek meg a bürokratikus kiadások - ismételte meg Lázár János, hozzátéve, hogy több mint 200 kormányablakot adnak át. "Várjuk Kósa Lajos gerillaakcióit is, amelyek még sokat tudnak segíteni, és Kósa Lajost is, mint gerilla" - viccelődött.

Kósa Lajos gerillaakcióra készül Forrás: MTI/Kovács Anikó
16:41
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Tarlóssal megállapodnak

Lázár János szerint a MET adta legelőnyösebb árajánlatot több esetben is, így szerinte nem igaz a szocialisták vádja. Tarlós István levelével kapcsolatban azt mondta, hogy a miniszterelnök úr a legjobb szövetségese a főpolgármesternek, és csak azt a levelet ismeri, amiben korrekt rendezési javaslatokat tett.

16:44
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Hiller bölcs és gondolkodó

Hiller István kerítésvédő akciójával kapcsolatban azt mondta, hogy a fölvilágosodás időről-időre megtalálja a szocialistákat. Gyurcsány Ferenc egykulcsos adójavaslatát viszont nem kommentálta. "Sok választást veszítettek, nézzék el nekik, hogy mindent megtesznek, hogy visszaszerezzék a társadalom bizalmát" - fogalmazott. Hillert jó miniszternek, bölcs és gondolkodó embernek tartja, reméli a pozitív szavakkal nem árt a volt oktatási miniszternek.

Hiller István jó miniszter volt Lázár szerint Fotó: Tuba Zoltán [origo]

16:47
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Az európai jog mocsarába süllyednek

Mikor várható döntés az Európai Bíróságon a kvótavétóval kapcsolatban - kérdezték Lázártól. A miniszter szerint ez megmondhatatlan, kénytelenek az európai jog mocsarába süllyedni, hogy egyáltalán elindíthassák a jogi aktust. Először azonban még a pártok támogatását is meg kell szerezni.

16:48
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Aláírásgyűjtés menekültkérdésben

Aláírásokat gyűjtenek majd a menekültekkel kapcsolatban, erre azért van szükség szerinte, hogy a társadalom támogatását maguk mögött tudják. Úgy vélte, ez pártpolitikától független téma.

16:51
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Budapest dönthet a szuperkórházról

A BKV költségvetéséről jövő héten döntenek. A szuperkórházról szólva azt mondta Lázár János, hogy meg kell kérdezni a betegeket is a helyszínnel kapcsolatban, erről nem lehet nélkülük dönteni. 

16:55
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Kérdezzék Soros Györgyöt!

Oroszország buszoztatta a menekülteket a schengeni határokhoz? - kérdezték Lázár Jánost, aki azt mondta, nem akar találgatásokba bocsátkozni. Azt azonban határozottan állította, hogy a szerb határon történtek egy szervezett akció eredménye. Hogyan lehet az, hogy egy több száz kilométeres határszakaszon minden menekült egy ponton akart belépni? - vetette fel. Soros György szerinte politikai programot hirdetett, miszerint Európának bevándorlókra van szüksége. "Hogy ezt ő miért teszi, megkérdezni tőle" - tette hozzá.

Soros György Forrás: AFP/Thomas Peter
17:00
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár nem tud arról, hogy már nem jegyzetelhet

A kormányülésekről szóló emlékeztetőket ezentúl Rogán Antal minisztériuma készíti majd? - kérdezték Lázár Jánostól. Erről azonban nem tud semmit sem a miniszter, majd rákérdez Orbán Viktornál.

17:05
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Pest megye külön régiót alkothat

Pest megyének jobbat tenne, ha külön régiót alkotna - sokan legalábbis így vélik Lázár János szerint, aki ennek megfelelően tesz majd javaslatokat is. Az összes települést meg kell keresni és tárgyalni kell velük - mondta. 

17:08
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

80-20 a kisgazdaságok javára

Húsz százalék lesz a nagygazdaságok és 80 százalék a kisgazdaságok aránya - vázolta a várható birtokszerkezetet Lázár János. 

17:10
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Fizessenek többet a multik!

A dohányadó és a bevásárlóközpontok is szóba került, Lázár János elmondta, hogy a kormánynak az volt a célja, hogy a nagy cégek többet fizessenek. Példaként a Tescót és a Spart említette, hozzátéve, hogy a kicsitket akarják védeni a nagyokkal szemben. Lázár János szerint a nagyok visszaélve az erejükkel felnyomják az árakat és lenyomják a minőséget. 

17:20
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár szerint nem lesz balkáni háború

Az Origo kérdésére válaszolva Lázár János elmondta, hogy nem kapott levelet Tarlós Istvántól a BKV finanszrozásával kapcsolatban. A Merkel által felhozott balkáni háborúra nem lát esélyt, az amerikai kongresszusban lezajlott vita pedig szerinte nem a magyar kormány lobbitevékenységének az eredménye. "Ne zárjuk ki annak a lehetőségét, hogy Jeff Duncan magától gondolta azt, amit mondott" - fogalmazott Lázár.

17:23
november 05, 2015
Vágólapra másolva!

Véget ért a 29. Kormányinfó

Legközelebb jövő héten csütörtökön kérdezheti a sajtó Lázár Jánost és Kovács Zoltánt. 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!