A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Lázár: Katonákat is küldhetünk a franciáknak

Események

Lázár János sajtótájékoztatója
Lázár János
Vágólapra másolva!
A kormány nem aggódik a Paksi beruházás megvalósulása miatt az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési-eljárás után sem - jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a Kovács Zoltán kormányszóvivővel közösen tartott 31. Kormányinfó. Lázár János szerint azért nem volt tendereztetés Paks bővítésénél, mert egyetlen uniós országban sem indult tenderamikor új atomerőművet építettek. Beszélt a párizsi merényletekről is, titkosszolgálati információkra hivatkozva azt állította, hogy Magyarország is veszélyben lehet. A BKV pedig fellélegezhet, a kormány ugyanis 24 milliárd forintot utalt a vállalatnak.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül46 bejegyzés
13:02
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

A 30. Kormányinfó

A múlt heti Kormányinfóról bővebben itt olvashat. 

13:03
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Uniós támogatás

A 31. Kormányinfón azt is megkérdezzük Lázár Jánostól, hogy nem aggályos-e, hogy az agrártárca államtitkára és felesége, valamint két helyettes államtitkár cége is kapott uniós támogatást. 

13:04
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Dzsihadisták

13:06
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár nem válaszolt

Megkérdezzük azt is, hogy a Miniszterelnökség vezetője, miért találta a "családi érdekeltség" kifejezést túl tágnak. Lázár János így nem válaszolt arra az ellenzéki kérdésre, hogy 27 államtitkára és helyettes államtitkára érdekeltsége kapott-e állami vagy uniós támogatást.

Lázár János már a 31. Kormányinfót tartja Forrás: MTI/Máthé Zoltán
14:57
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Lassan kezdődik

Gyülekeznek az újságírók, Lázár János még a NATO-főtitkárral tárgyal. Az a rendezvény nem sajtónyilvános.  

15:06
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Kezdődik

Kopogással nyitott be Lázár János. Kezdődik a Kormányinfó.

15:09
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Magyarok elleni támadás

Magyar Levente külügyi államtitkár részletes tájékoztatást adott a párizsi terrortámadásról. A franciák elleni támadás minden magyar elleni támadást jelent - mondta Lázár. A magyar belbiztonsági szerveket összehangolják,

fokozni kell a biztonsági szintet.

Egyre több titkosszolgálati információ erősíti meg, hogy az illegális bevándorlást felhasználva megbecsülhetetlen számú terrorista érkezett Európába - mondta a Miniszterelnökség vezetője.

Lázár János szerint megszámlálhatatlan számú terrorista jöhetett Európába Forrás: AFP/Lionel Bonaventure

15:12
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Védelem

Magyarország az unió tagországai közül a bevándorláspolitikája miatt az egyik legbiztonságosabb állam. Ma az Európai Unió gazdag és gyenge, jó néhány tagország nem tudja megvédeni a polgárait - mondta Lázár. Szerinte a párizsi akció nem egyszeri eset volt, minden uniós országban vészhelyzet van a német belügyminiszter értékelése alapján.

Európát sokkolták a terrortámadások Forrás: AFP/Miguel Medina
15:13
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Vérszemet kaptak, akik gyengítenék Európát

Lázár János elmondta, a Belgiumban és a Németországban történő események azt erősítik meg, hogy Magyarországon a készültséget fokozni kell a választók biztonsága miatt.

- tette hozzá.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
15:15
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

A meghívót terheli a felelősség

Magyarország továbbra is tiszteletben tartja a bevándorlással kapcsolatos tagállami álláspontokat, de végletekig ragaszkodunk ahhoz, hogy a bevándorlást csak kontrollált keretek között lehet végrehajtani. A meghívónak kell viselnie a felelősséget - mondta Lázár János. 

15:18
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Csak 480-an kaptak menekültstátuszt

Lázár János elmondta, 480 ember kapott menekültstátuszt 2015-ben. 400 ezer ember lépett be illegálisan az EU-ba 2015-ben a magyar határon keresztül. Folyamatosan csökken a Magyarországon lévő menekültkérelmezők száma is - tette hozzá.  Az Amnesty International álláspontja szerint egyébként nagyon kevés a 480 menekült befogadása, szeptemberi és keddi jelentésükben is aggályosnak nevezték a hazai menekültpolitikát. 

15:21
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

13 másodpercenként egy menekült

Lázár János szerint Nagylak körzetében megjelentek az első illegális határátlépők. Éppen emiatt a politikus körzetében is rendkívül sokan írták alá a kvótaelleni Fidesz kezdeményezést. Minden 13. másodpercben érkezik egy illegális bevándorló az unióba. ha bevezetik a kötelező kvótát, akkor az évente 15 milliárd forintba kerülhet a költségvetésnek.

Forrás: MTI/AP/Darko Bandic
15:23
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár: Szétterítik a terrorveszélyt

Azt kérjük az Európai Bizottságtól, hogy a kvótarendszerről szóló döntését sürgősen vizsgálja fölül, mert ez a szisztéma szétteríti a terrorveszélyt  - mondta Lázár, aki szerinte a beérkező menekültek között vannak terroristák.

Készek vagyunk minden segítséget megadni, hogy Európa megvédje a határait.

A nyugati országok a terrorveszély ellenére meg akarják szervezni a bevándorlást, míg a kelet-európaiak ezt ellenzik. 

15:25
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Veszélyben lehet Magyarország is

A magyar titkosszolgálatnak vannak információi arról, hogy a lehetnek kockázatok Magyarországot illetően is. A menekültválság esetében Lázár János szerint nem arról volt szó, hogy politikai krízis elől menekülő emberek érkeztek Európába, mert az embercsempészek folyamatosan szervezték az ideérkezést. Az embercsempészek számára most nincsen tér - tette hozzá.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán
15:28
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Paks: kérdések várnak Magyarországra

A paksi beruházást érintő eljárásról azt mondta: a kormány 2013 novemberében tájékoztatta az Európai Bizottságot, hogy Magyarország egyezséget köt Oroszországgal. Két év gondolkozási idő után döntött csak az Unió a mostani eljárásról. A bizottság kérdéseket tesz föl Magyarországnak, amire készek vagyunk válaszolni. 2014. január 23-án az Unió nem élt elvi kifogással, jogi eljárások kezdődnek, amiben vizsgálni kell az uniós szerződéseknek való megfelelhetőséget. 

15:32
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Csak kereskedelmi vitáról van szó

Kereskedelmi vitáról van szó, mert a kérdés, hogy Magyarországnak van-e joga egy nem uniós országgal ilyen szerződést kötni - jelentette ki Lázár János, aki szerint nem mondhatunk le arról, hogy akár a kínaiakkal, vagy a szerbekkel egy kétoldalú szerződést kössünk.

Az unió azt szeretné, hogy a vállalatai egy ilyen beruházásban szerepet kapjanak.

A kormány politikai célja pedig az, hogy az unió területén lévő vállalatok lehetőséget kapjanak a projektben. Az orosz kormány a Roszatomot bízta meg a projekt lebonyolítására, a tendert ő is fogja kiírni - hangsúlyozta.

15:35
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Ezért nem volt tender Paks II-nél

A kormány célja, hogy az Európai Bizottság számára követhető legyen a verseny, de abból nem engedünk, hogy a vállalatoknak és az ipari szereplőknek olcsó áramot juttassunk. Magyarország azért nem indított tendert, mivel

egyetlen uniós országban sem indult tender

amikor új atomerőművet építettek.

Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos (b) és Valerij Limarenko, az Atomsztrojexport - Nyizsnyij Novgorod-i Atomenergoprojekt, a tervezett új atomerőművi blokk orosz fővállalkozó cégének vezetője (b2) a beruházás helyszínén Forrás: MTI/Kövi Gergő
15:38
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Paksot nem adják el

A 2000-es évek végén voltak olyan tárgyalások, amelyek privatizálták volna az atomerőművet, mi azonban ragaszkodunk az állami tulajdonhoz - szögezte le Lázár János. Szerinte egyébként éppen emiatt nem lehetett piaci befektetőket találni. Bírálta az uniós válaszadás lassúságát is, "vannak bürokráciacsökkentő javaslataim Brüsszelnek, hogy ne kelljen 24 hónapot várni egy válasz elkészítésére" - tette hozzá. 

15:40
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Ki lehet az a 222 ember?

A földárverésekről azt mondta Lázár János, több ezer hektár talált gazdára, eddig körülbelül 5 milliárdos bevétele volt már az államnak. Azt azonban nem hozzák nyilvánosságra, hogy ki az a 222 külföldi állampolgárságú ember, akik vásárolhatnak földet. Mindenkit megnyugtatott, hogy ezek jelentős része külföldi állampolgársággal rendelkező magyarok.   

15:45
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Kétfajta mintagazdaság

Lázár János ezen a héten is elmondta, hogy a kormány döntött a mintagazdaságokról szóló rendeletekről is. Kétfajta mintagazdaság lesz: állami tulajdonban lévő vállalkozások, valamint az adott termékláncot lefedő társaságok.

Mintagazdaságok lesznek Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
15:52
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

9000 ezer milliárdot költünk el

Lázár János szerint korábban sokan arról beszéltek, hogy uniós forrásvesztés nélkül nem tudja lezárni a 2007-2013-as ciklust Magyarország. Mostanra eldőlt, hogy minden uniós forrást képesek vagyunk elkölteni. Az év végére ez 9000 ezer milliárd forint lesz, amiből minden választó részesült. Ebből a 9000 milliárdból 3000-3500 ezer milliárd a magyar adófizetők pénze - tette hozzá. Lázár parlamenti vitanapot javasolt a mögöttünk hagyott uniós ciklus tapasztalatairól. 

15:53
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

24 milliárdot kap a BKV

A kormány 24 milliárd forintot átutalt a BKV-nak, és újabb tárgyalások jöhetnek a hosszabb távú finanszírozások érdekében - jelentette be Lázár János. 

15:55
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Új könyvtár

A nyolcadik kerületi Palotanegyedben valósulhat meg az új nemzeti könyvtár a mostani Széchényi Könyvtár helyett - mondta a miniszter. Lázár János közölte, hogy 2020-tól Budapest és Pest megye szétválhat fejlesztési szempontból. 

16:00
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Két államtitkár

Nem tudom megcáfolni, hogy a hozzám intézet kérdéseket nem értelmezi. Lázár János számára nem volt világos, hogy az államtitkároknak és családtagjaiknak az érdekeltsége alatt mit kell érteni. A miniszter mindezek ellenére két államtitkáráról mondta el, milyen pénzeket kapott. Kis Miklós valóban kapott uniós forrásokat, mivel maga is gazdálkodó. L. Simon László 2009-ben részesült uniós támogatásban. Az utóbbi időszakban nem vesz részt a cégei munkájában. Próbálom az üzlet világából a költészet világába visszavezetni L. Simon Lászlót.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
16:07
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Elégedett a NATO Magyarországgal

Lázár János elmondta, hogy megerősített együttműködés zajlik az Európai Unió és az Egyesült Államok biztonsági szervezeteivel. Magyarország szerepvállalásával elégedett a NATO, ugyanis arányaiban Magyarország költi a legtöbbet szövetségi feladatokra.

- jelentette ki a miniszter. A kormányváltás után megerősítették a rendőrséget, az elhárítást és "nagy összegekkel" a hírszerzést is.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára és Orbán Viktor miniszterelnök kezet fog a Parlament Munkácsy-termében november 19-én Forrás: MTI/Bruzák Noémi
16:11
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Külön jobban jár Pest megye

Mivel járna jobban Pest megye, ha egy régiót alkotna Budapesttel, vagy ha kettőt? - szegezték a kérdést Lázárnak. Egyértelműen, ha kettőt - hangzott a válasz Lázártól, bár azt is megjegyezte, hogy ez egy komoly döntés, ezért kikérik a települések véleményét is. Elsőre jól néz ki és jól hangzik, de minden településnek saját magának kell döntenie - tette hozzá.

16:13
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Üzent Soros Györgynek is

Európa jobb lesz a bevándorlással - állítják sokan Lázár János szerint, aki úgy véli, Soros György nagy szóvivője ennek a véleménynek. Az elmúlt hetek eseményei megmutatták, hogy igenis kockázatos is lehet a bevándorlás - tette hozzá.

16:16
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

30 milliárdért költöztetik a könyvtárat

Kaptak-e figyelmeztetést a brit hatóságtól, amikor elkapták a dzsihádistát - kérdezte az Origo Lázár Jánostól, aki erre nem tudott válaszolni. A VIII. kerületbe kerülhet 30 milliárd forintért a Széchényi Könyvtár - ismerte el a miniszter egy másik kérdésre válaszolva, hozzátéve, hogy előtte egy ötletpályázatot is kiírnak.

Abu Izzadint Nagy-Britanniában mindenki ismeri, mint a rossz pénzt. Állandó főszereplője és szónoka volt a szélsőséges dzsihádista megmozdulásoknak Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
16:18
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Nem építik le a MÁV-ot, de kevesebb lesz a vonat

A kormányzatnak nem célja a MÁV leépítése - reagált Lázár János a MÁV mai bejelentésére, bár azt is megjegyezte, hogy vannak olyan körzetek, ahol nagyon alacsony a kihasználtság. 

16:29
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Nem aggódnak Paks miatt

Lázár János a földtörvénnyel kapcsolatban elmondta, hogy minden állampolgárnak lehetősége lesz arra, hogy ellenőrizze a privatizációt. Arról pedig nem tehet, hogy a vásárlók adatait nem mondhatja el, mert adatvédelmileg nem lehetséges. Ennél publikusabb azonban szerinte nem lehetne a földeladás, mert az árverések nyilvánosak, mindenki megnézheti a jelentkezők arcát is. 

Mi lesz, ha nem engedélyezik a paksi beruházást, hogyan számolnak el az eddig elköltött forrásokkal - kérdezték Lázár Jánost. A miniszter azt mondta, hogy Barroso kifejezetten hozzájárult a szerződés megkötéséhez, tehát szó sincs arról, hogy nem valósul meg a beruházás. Ez egy kereskedelempolitikai vita - fogalmazott, hozztéve, hogy az oroszok még ki sem írták a pályázatokat. 

16:32
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Akár katonákat is küldhetünk Franciaországba

Katonai együttműködést kért Franciaország, mit tesz Magyarország? - szegezték a kérdést Lázár Jánosnak, aki leszögezte, hogy az Európai Uniónak nincs hadserege, de minden lehetséges módon támogatjuk Franciaországot. Akár katonákat is küldhetünk, de eddig semmilyen felkérés sem érkezett a francia féltől. Eddig hatvan milliárd forintot költöttünk a menekültválságra, de további költségek is felmerülhetnek - mondta a miniszter.  

16:34
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Altus: nem dolgoznak a céggel

Nem tervezzük az együttműködést az Altusszal, mert nem volt jogszerű szerződéskötésük az Európai Unióval, így nem adunk a cégnek semmilyen információt sem - jelentette ki Lázár János. 

16:38
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Bíznak Farkas Flóriánban

Farkas Flóriánnal és az Országos Roma Önkormányzattal kapcsolatban azt mondta, hogy a magyarországi cigányságnak erős érdekérvényesítésre lenne szükség. Ha belső viták vannak, akkor ez a képesség gyengül, a magyar kormány pedig szeretné távol tartani magát az önkormányzatok ügyeitől. "Farkas Flórián továbbra is élvezi a kormány bizalmát, képviselőtársunkról van szó" - mondta Lázár János, hozzátéve, hogy minden forinttal el kell számolnia tisztességesen. 

16:41
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Rendezett körülmények a földárveréseken

Rendezett, szabályozott körülmények között zajlanak a földárverések, a jogviták a bíróságra tartoznak, nem a kormányra - mondta.

Földárverés Nyíregyházán Forrás: MTI/Balázs Attila
16:44
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Megvizsgálják az ÁSZ-jelentést

Az erdőgazdaságokkal kapcsolatos vizsgálat eredményéről szólva Lázár János elmondta, hogy még megvárják a Kehi-jelentést is, és megvizsgálják az elkészült ÁSZ-jelentés megállapításait is. Ez is olyan történet, hogy amikor az egyik kormány van hatalmon, akkor az lopja szét, ha pedig a másik, akkor az? - kérdezték Lázártól korábbi nyilatkozatára utalva, ám ő nem dőlt be. Újra megismételte, hogy nem saját véleményt, hanem közvélekedést mondott. 

16:45
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Focilázban ég a kormány

Magyarország nem tervezi, hogy a biztonsági helyzet miatt csökkenti a szabadságjogokat - jelentette ki Lázár János. A sikeres Eb-kvalifikációról nem volt szó a szerdai ülésen, mert a kormány tagjai már korábban megvitatták az eredményt.

16:49
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Nem tudni, erre jött-e a merénylő

Nem lehet megmondani, hogy az a párizsi merénylő, aki sokak szerint áthaladt a balkáni útvonalon is, Magyarországot is érintette-e. A menekültek túlnyomó többsége ugyanis nem regisztrált - mondta Lázár János. 

16:52
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Nem kellett volna leépíteni a határvédelmi képességeket

A miniszter szerint a határvédelmi képességek leépítése hatalmas hiba volt az Európai Unió részéről, mert erre most hatalmas szükség lenne.  

16:54
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Akadályozzák a NAV átalakítását?

"Én vagyok a legtürelmetlenebb a NAV átalakítását tekintve", jelentette ki Lázár János, aki szerint az adóbürokrácia leépítését csak az adóhatóság átalakításával lehet megoldani. Ennek megfelelően nem akadályozza senki sem a folyamatot - tette hozzá. 

16:55
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Fontos szerep a Magyar Rádió üres épületeinek

A Magyar Rádió üresen álló épületeibe költöztethetik a Széchenyi Könyvtárt, bár pontos adatok még nincsenek a méretekről.  

16:57
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

L. Simon átadta magát a költészetnek

L. Simon László most többet foglalkozik a költészettel - mondta Lázár János arra reagálva, hogy a politikus már rendezte az ügyeit. 

16:59
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Harmincezer oldalt hozhatnak nyilvánosságra

Harmincezer oldalnyi dokumentumot hozhatnak nyilvánosságra a Századvég-ügyben, de még megvárják a Kúria ítéletét. 

17:01
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Örülök, ha kevés cigaretta van a polcokon

Személyes véleményem szerint jó, ha kevesebb cigaretta van a polcokon - utalt a várható ellátási bizonytalanságokra Lázár János. Egy-egy dohánygyártó üzleti csatájában nem szeretnék állást foglalni - tette hozzá. 

17:03
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Jó a trafiktörvény

A trafikok elosztása Lázár János szerint megfelelő, a legfőbb cél ugyanis az volt, hogy a 18 év alattiakat elzárják a cigarettától.

Forrás: MTI/Bruzák Noémi
17:08
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Ezért nem engedték be az RTL-t

A kormánynak és a politikusoknak joga van megszabni, hogy hogyan tájékoztatják a közvéleményt - mondta Kovács Zoltán az RTL Klub esetére reagálva. Szerinte ez nem egy sajtótájékoztató, hanem egy sajtónyilatkozat volt: "Tekintse úgy, mintha kiadtunk volna egy sajtóközleményt, csak ezt képesített változatban tettük" - mondta. Az M1-es csatorna bemehetett, élőben közvetítették az eseményt. Lázár János viccelődve megjegyezte a kérdést feltevő újságírónak, "Engem sem hívtak meg, de én meghívtam magát ide!"

17:11
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Vége a Kormányinfónak

Véget ért a 31. Kormányinfó, a legtöbb kérdést Pakssal kapcsolatban kapta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki egyáltalán nem aggódik amiatt, hogy Brüsszel végül lefújja az egész beruházást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!