Lázár Jánost a kibertámadásokról is megkérdezzük

Események

Lázár János
Budapest, 2017. május 11. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2017. május 11-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A 88. kormányinfón minden bizonnyal téma lesz az Európai Parlament által elfogadott szerdai határozat is.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül55 bejegyzés
15:23
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Mi lesz a budapesti kórházfejlesztésekkel?

Kiemelt beruházássá minősítette a budapesti kórházak felújítását egy április végén megjelent kormányrendelet, így 24 helyen indulnak meg fejlesztések az elkövetkező években. Mennyibe kerül ez a fejlesztés, és mikor indulhat? - többek között ezt is megkérdezzük Lázár Jánostól.

15:26
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Gazdasági növekedés és nyugdíjemelés

Az első negyedéves 4,1 százalékos bővülés, valamint 230 milliárd forintos államháztartási többlet fényében mekkora emelésre számíthatnak a nyugdíjasok?

15:29
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Kibertámadások

Foglalkozott-e a kormány a hétvégi kibertámadással, érte-e kár a kormányzati informatikai rendszert? - erről is érdeklődünk majd a Miniszterelnökség vezetőjétől.

15:34
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Ismét késés

Ismét késés van.

15:38
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Továbbra sem kezdődött el

Lassan tízperces késésben van a Kormányinfó.

15:43
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Még mindig várunk

Még mindig nem kezdődött el a 88. Kormányinfó.

15:48
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Lassan húszperces késésben vagyunk

Lassan húszperces késésben van a Kormányinfó.

15:50
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Kezdődik

Kezdődik a 88. Kormányinfó.

15:52
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Lázár: Baloldali provokáció történt az EP-ben

Lázár János arról beszélt, hogy a következő időszakban komoly viták várhatóak, hogy milyen lesz Magyarország és az Európai Unió kapcsolata. Ma az EU-ban komoly többségben vannak azok az erők, amelyek szerint a tagállamok szerepét csökkenteni kell. Képes lesz-e Magyarország megőrizni a függetlenségét, ez a tét a következő években - mondta a miniszter. Lázár baloldali provokációnak nevezte az EP szerdai határozatát.

15:55
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Marad a jogi és a fizikai határzár

Magyar nemzeti hatáskörben kell maradnia annak, hogy ki élhet Magyarországon - utalt a bevándorlásra a politikus. A Miniszterelnökség vezetője szerint az is kérdés, hogy a magyar adófizetők dönthessenek arról, hogy az adózás nemzeti hatáskörben maradhasson. Lázár szerint a brüsszeli internacionalisták csökkentenék a nemzeti szuverenitást. A tegnap elfogadott határozat olyan kérdésekben szólal meg, amikhez nincsen köze, így sem a jogi, sem a fizikai határzárat nem szüntetjük meg - mondta a politikus. A határőrizet megmarad - tette hozzá. 

15:57
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Minden korábbinál sikeresebb a nemzeti konzultáció

A Miniszterelnökség vezetője közölte, hogy elindul egy egyeztetési mechanizmus, így minden megkeresésre reagálni fognak. Ha kommunistákkal kell egyezkedni, akkor az süketek párbeszéde lesz - mondta Lázár. A nemzeti konzultációban eddig 1,5 millió ívet küldtek vissza, amit megköszönt a miniszter. Ez minden korábbinál sikeresebb - mondta a miniszter. Mindez fontos támogatás a kormánynak.

15:59
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Kínával megállapodott a kormány

A CEU-ügy kapcsán azt mondta, hogy Kínával sikerült megállapodnia a kormánynak, és új egyetem is létrejöhet. Lázár közölte, hogy az Országgyűlés hozott egy törvényt, de a kormány a felsőoktatási kérdésekben érdemben reagál majd az EU felvetéseire. A törvény előtt mindenki egyenlő, így nem szokásos, hogy valakire ne vonatkozzanak az adott törvények - mondta a miniszter.

16:01
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Határzár: a kormány betartotta az uniós jogokat

Jelentősen csökkent az illegális belépők száma, a fizikai határzár működik - mondta a miniszter. A kerítésbe senki sem vezetett áramot, egy biztonsági jelzőrendszer működik, de az nem veszélyeztet senkit. Lázár közölte, hogy az EU vizsgálhatja a határzárat, de a kormány betartotta az európai szabályokat.

16:04
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Keleti globalizáció is van

Ma már nemcsak a nyugati világ globalizálja a keletit, hanem ellentétes folyamatok is vannak - mondta Lázár. A Miniszterelnökség vezetője arról is beszélt, hogy megvalósulhat a Budapest-Belgrád vasútvonal.

16:06
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Jelentősen javult a belbiztonsági helyzet

Magyarországnak az a kötelessége, hogy megvédje magát, ennek keretében 2018-ban a GDP egy százalékát költi majd a hadseregre. Mindennek eredményeként az ország képes lehet arra, hogy megvédje magát - mondta a miniszter. Lázár arról is beszélt, hogy 2006-2010 között az állam nem tudta megvédeni a polgárait, példátlan gyilkosságsorozatok voltak, míg mára jelentősen csökkent a bűnözés aránya. 2010-17 között a belbiztonsági helyzet érdemben javult - mondta a miniszter.

16:08
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Erősítik a honvédséget

Az ország közbiztonsági rendbetétele után a legfőbb feladat, hogy külsőleg is megvédjük az országot - mondta a miniszter. 2026-ig jelentősen nőhet a szállítási kapacitás - mondta Lázár. A hadseregnek képesnek kell lennie arra, hogy megvédje az országot.

16:11
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Komoly intézkedéseket jelent be Orbán Viktor

2030-ig a kormány célja, hogy a mostanihoz képest 30 ezerrel több gyerek szülessen évente. Orbán Viktor miniszterelnök a következő időszakban intézkedéssorozatot jelent be ezzel kapcsolatban - mondta Lázár. Persze vannak pesszimisták ezen a területen, de egy nemzeti kormánynak azokat a családokat kell támogatni, akik itthon akarnak maradni, és gyermekeket akarnak. Sok ország azt a politikát választja, hogy behív embereket, és a migráció révén állítják meg a népességcsökkenést - mondta a miniszter.

16:13
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Ennyivel jutott több a családoknak

A magyar állam az elmúlt években 1350 milliárd forinttal költött többet családpolitikai intézkedésekre 2010-hez képest - mondta a miniszter. Magyarország nem tervezi, hogy megnyitja a kapuit a bevándorlók előtt - tette hozzá Lázár.

16:15
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Lázár: Mindenki jól járt az áfacsökkentéssel

Az áfacsökkentések tapasztalatai alapján jelentős árcsökkenés következett be az elmúlt időszakban. Kedvezően hatott a sertéstenyésztésre is az áfacsökkentés - mondta Lázár. A Miniszterelnökség szerint mindenki jól járt az áfacsökkentéssel - tette hozzá.

16:17
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Még több van az agrárbizniszben

A kormány arra keresi a választ, hogy a magyar gazdaság számára milyen kitörési lehetőségek vannak 2020 után. A magyar agrárbizniszben sokkal több lehetőség van, mint a mostani keretek között - jelentette ki Lázár. Mindezekkel a kérdésekkel a következő kormányülésen foglalkoznak majd.

16:21
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Jelentősen nőhet a háziorvosok bére

Lázár János arról is beszélt, hogy a kormány tárgyal majd a bíróságokon és ügyészségeken dolgozó nem bírók és ügyészek fizetéséről. A terv, hogy az alkalmazottak esetében elhárulnak a béremelési akadályok. A miniszterelnök kezdeményezi a gazdasági tárcánál, hogy a háziorvosok havi 130 ezer forinttal többek kaphatnak 2018-ban, mint 2017-ben.

16:26
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Béremelés a bíróságon és az ügyészségen

Az Origo kérdésére Lázár János azt mondta, hogy egy 5 százalékos emelésről van szó, amelynek az a célja, hogy az állami tisztségviselőkéhez hasonló béremelés legyen ebben a szegmensben is.

16:26
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Lázár: Vendetta zajlik Magyarország ellen

Lázár egy másik kérdésre azt mondta, a feljelentők fogalmazták meg azokat a vádakat, amik az EP-határozatban benne vannak. Soros György fizetett munkatársai vettek részt a tervezet megszövegezésében - mondta a miniszter. Példátlan vendetta zajlik Magyarországgal szemben, mert az ország nem hajlandó migránsokat befogadni - tette hozzá.

16:29
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Jön a szuperkórház

Az Egészséges Budapest program keretében megkezdődik a fővárosi szuperkórház megépítése, most a terület előkészítése zajlik - mondta el Lázár az Origónak. Egy ezerágyas, 100-120 milliárd forintból megvalósuló projektről van szó. A fejlesztést a budai oldal déli részén tervezik, de Dél-Pesten és Észak-Pesten is lesznek kórházi beruházások. "Egy 3-4 éves lebonyolításban gondolkodunk" - tette hozzá.

16:31
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Sorosnak komoly befolyása van az EP-képviselőkre

Soros Györgynek nagyon komoly befolyása van a baloldali EP-képviselőkre. Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, hogy Spéder Zoltán esetében az egészségét is csak félve kérdezi meg. Az Index sorsáról soha nem beszéltem Spéderrel - tette hozzá.

16:32
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Erősítésre szorul az informatikai rendszer

Lázár nem kapott tájékoztatást arról, hogy a napokban kirobbant, világméretű informatikai támadás érintette volna az állami intézményeket. A miniszter azt is elmondta, hogy az állami számítógépes háttér folyamatos támadásoknak van kitéve, ezért megerősítésre szorulna. "Sok tízmilliárdos fejlesztésre lenne szükség" - tette hozzá.

16:33
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Lázár: A CEU kibújna a törvény alól

Lázár János arról is beszélt, hogy a demokrácia fejlődését követni kell, így a meghozott törvényről is disputát kell folytatni. A CEU azt szeretné, hogy ne vonatkozzanak rá a törvények, a kínaiak és a thaiföldiek is betartják a törvényeket. Van egy olyan egyetem, ami tárgyalni akar arról, hogyan ne vonatkozzon rá a törvény. Lázár szerint a CEU térfelén pattog a labda. Játsszon nyílt lapokkal a CEU - tette hozzá. 

16:36
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Kovács: Ezzel kellene foglalkoznia a CEU-nak

Kovács Zoltán szerint a CEU a helyett a lobbitevékenység helyett, amivel a magyar kormány lejáratására törekszik, jobban tenné, ha az amerikai kormánnyal való megegyezés létrejöttében tevékenykedne.

16:41
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Mérlegelik az MNB javaslatát

A 2018-as költségvetésről azt mondta, hogy mérlegelik az MNB azon javaslatát, hogy eltöröljék az Országvédelmi Alapot. Lázár János arról is beszélt, hogy konzervatív a gazdasági minisztérium csapata a növekedési tervezeteket illetően. Az NGM mindig óvatosan számol. Senki sem tudta megmondani, hogy ilyen jó számok lesznek az első negyedévben - mondta Lázár.

16:43
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Lázár: Nincsenek veszélyben az uniós pénzek

Az uniós támogatások nincsenek veszélyben az EP-határozat miatt, a kormány minden szigorú ellenőrzésnek áll elébe. Lázár elmondta, hogy minden EU-s pénzről szóló vitában meg tudtak egyezni. Kíváncsian várom, hogy milyen ellenőrök jönnek majd Magyarországra - tette hozzá. Az egész egy politikai ügy, és nincsen hatása a gazdaságra, mivel a hitelminősítők ezt beárazták volna. Egy függetlenégi vita folyik most az unióval - mondta Lázár.

16:47
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Soros munkatársai írták a felkészítőket

Nem tudom, hogy befolyásolja Soros György az Európai Néppárt képviselőit, természetesen baloldaliak vannak az EPP-ben - mondta Lázár. Nincs olyan frakció az uniós parlamentben, akit Soros György munkatársai ne értek volna el. A felkészítőket döntően Soros György munkatársai írták - mondta a miniszter. A CEU-törvény visszavonása nem merült föl.

16:50
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem lesz kötelező borravaló

Lázár János arról is beszélt, hogy mind déli, mind keleti irányba vannak magyar tervek a kötöttpályás közlekedésre. A kormány szerint kifizetődő ezekben a beruházásokban részt venni. Lázár egy másik kérdésre azt mondta, a turisztikai ügynökség vizsgálja, hogy vezessék be a kötelező borravalóadást, de a kormány nem döntött még ebben a kérdésben. Az éttermi áfacsökkentés révén lehet előteremteni a béremelést.

16:54
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

66-an adták le az állami kitüntetésüket

A lakástakarék-rendszer csak egy lehetőség, senkinek sem kötelező belépnie - mondta Lázár. Ha takarékoskodni akarok, azt jómagam megteszem, nem bízom másra - tette hozzá. Eddig 66 ember adta vissza az állami kitüntetését Bayer Zsolt kitüntetése miatt - mondta egy másik kérdésre.

16:57
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Lázár: Gyurcsány már régóta komolytalan

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta Gyurcsány Ferenc kijelentéseiről, hogy egy ideig egy volt kormányfő szavait komolyan veszik. Ha valaki titkos információkkal játszik, az komolytalanná is teszi őt. Gyurcsány már régóta nem komolyan vehető tényezője a magyar politikának, és a leépülő személyiségével a feleségének komolyan foglalkoznia kellene. 

17:00
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Tiszteletben tartja a bíróság döntését

A Miniszterelnökség vezetője egy másik kérdésre azt mondta, hogy az őt elmarasztaló bírósági ítéletet tiszteletben tartja, és annak megfelelően fog eljárni. Ebben az ügyben Lázár az Altust illetően a bíróság szerint valótlanságot állított.

17:04
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Nem lehet törvényt felfüggeszteni

Nem minden válaszomnak az a célja, hogy okosabbak legyenek - mondta egy Gyurcsány kijelentésével kapcsolatos kérdésre a miniszter. Lázár egy másik kérdésre azt közölte, hogy az EP-határozat a nyomásgyakorlás része. A magyar jogrendszer nem ismeri a törvények felfüggesztésének a jogát - mondta a CEU-val kapcsolatban a miniszter.

17:06
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Lázár: Van mit megbeszélnünk a Néppárttal

Lázár János arról is beszélt, hogy az EPP-ben is vannak befolyásos emberei Soros Györgynek. Senkit sem tartok Soros György ügynökének az EPP-ben - tette hozzá. Van mit megbeszélnünk a Néppárttal - mondta Lázár. 

17:09
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Civiltörvény: meg kell várni a velencei bizottság véleményét

A kormánynak nincsen álláspontja a civiltörvényről, mivel Gulyás Gergely és képviselőtársai nyújtották azt be - mondta Lázár. Jó megközelítés a törvényt illetően, hogy kérdezzék meg a velencei bizottságot - tette hozzá.

17:11
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Egyre több a kínai turista Magyarországon

Lázár János arról is beszélt, hogy a balatoni szezon esetében a közép-európai régiót célozzák meg a turisztikai hirdetések. Szerencsére egyre több a kínai turista Magyarországon, és idén kiderül, hogy közülük mennyien mennek majd a Balatonra - tette hozzá.

17:13
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Turisztikai ügynökség: két helikopter teljesít szolgálatot

Lázár János arról is beszélt, hogy nagyon sok turista érkezett Budapestre, így a biztonsági intézkedéseket is megnövelik, valamint a mentési egységeket is. Tavaly egy rendőrségi helikopter teljesített szolgálatot, míg idén kettő fog.

17:17
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Lázár: Egy miniszterelnök nem szokott perelni

Lázár János arról is beszélt, hogy Spéder Zoltán ügyében elfogult, és ezért nem akar nyilatkozni bővebben róla. Egy miniszterelnök nem szokott perelni - mondta Gyurcsány állításaival kapcsolatban, amiket továbbra is hiteltelennek tart Lázár.

17:19
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

"Nincs ebben semmi ördögtől való"

A CÖF állami cég általi támogatásával kapcsolatban azt mondta, hogy a fő kérdés, hogy egy állami cég adhat-e pénzt, vagy nem adhat. Semmi ördögtől valót nem látok ebben a történetben - tette hozzá. 

17:21
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Több humor kéne

Több humor, és nagyobb nyugalom - ezt ajánlja Lázár János a választási kampány hónapjaiban.

17:26
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Lázár: Mindenki szóljon bele a magyar politikába

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, hogy a kormány nem foglalkozott eddig a civil törvénnyel. Mindenki szóljon bele a magyar politikába, de mindenki hozza nyilvánosságra, honnan származik a támogatása.

17:31
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Soros szervezetei felkészítő anyagokat készítenek

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, hogy komoly befolyással bírnak Soros szervezetei Brüsszelben, de azt nem mondaná, hogy Soros irányítja az EU-t. A Miniszterelnökség vezetője kijelentette, hogy rengeteg anyagot juttatnak el a brüsszeli intézményekhez Soros szervezetei. Én nem félek senkitől - mondta a miniszter.

17:34
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Nem probléma az adótartozások elengedése

Lázár János egy másik kérdésre azt közölte, hogy a lakáskiadásokkal kapcsolatban semmilyen döntés nem született még, és a kormány nem is tárgyalt erről. A 600 milliárd forintot kitevő adótartozások elengedéséről azt mondta, hogy ez nem fogja befolyásolni a gazdaság működését. Jól tette a NAV, hogy ezt leírta, mivel a teljes bevételi összegnek ez csak a töredéke. 

17:38
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Az MLSZ döntését nem kommentálja Lázár

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, hogy az MLSZ döntéseit nem kommentálja.

17:42
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

"Nem kellett volna ellopni azt a pénzt"

Nem kellett volna ellopni azt a pénzt, ami miatt az Európai Bizottság eljárást indított Magyarország ellen a Welt 2000 Kft. ügyében - mondta Lázár. A Miniszterelnökség vezetője szerint az EB nyílt törvényszegéssel vádolta meg Magyarországot a 2003-2009 közötti uniós pályázati informatikai rendszerre kiírt közbeszerzés miatt.

17:45
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Ők nem lehetnek Fidesz-jelöltek

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, hogy aki ellen vádemelés van, az nem lehet a Fidesz parlamenti képviselőjelöltje.

17:50
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Lázár az origós betörésről: meg vagyok döbbenve

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, hogy a Magyar Rádió épülete része lesz a VIII. kerületi múzeumi negyednek, nem fognak a márványteremhez hozzányúlni. A Miniszterelnökség vezetője az origós betörés esetében közölte, hogy teljesen meg van döbbenve. Remélem, hogy a következő egy évet nem ez fogja jellemezni - tette hozzá. 

17:51
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Lázár: Megdöbbentő, hogy egy politikai párt ezt megengedi magának

Teljesen megdöbbentő, hogy egy új politikai párt bármit megengedhet magának - mondta Lázár.

17:54
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Százmilliókat invesztált Soros a migrációba

Súlyos százmilliókat invesztáltak a Soros-féle szervezetek abba, hogy a migrációt megszervezzék - mondta Lázár.

17:57
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Ezt is mérlegeli az élet

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, a kormány mérlegeli bizonyos védőoltások ingyenességét.

18:01
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Lázár: Ez menthetetlen

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, hogy a makói vízberuházás esetében a teljes beruházás rosszul volt előkészítve, az új vezeték nem tud tiszta vizet biztosítani.

18:01
május 18, 2017
Vágólapra másolva!

Véget ért a Kormányinfó

Vége a Kormányinfónak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!