A szuperkórházról is megkérdezzük Lázár Jánost

Események

Lázár János
Budapest, 2017. június 22. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2017. június 22-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Már a 94. Kormányinfót tartják, középpontban az egészségügy és a bevándorlás.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül55 bejegyzés
15:24
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Mi lesz a dél-budai szuperkórházzal?

Amennyiben július 8-ig nem kötik meg a dél-budai szuperkórház helyszínéül javasolt ingatlanok állami tulajdonba vételéhez szükséges szerződéseket, a kormány eláll a vételi szándékától, és a beruházást más helyszínen valósítja meg. Megkérdezzük Lázár Jánostól, hogy megkötötték-e a szerződéseket azóta, ha nem akkor hol épülhet föl az új szuperkórház?

15:28
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Mikorra lehet magyar euró?

Sajtóértesülések szerint Magyarország is visszautasíthatatlan ajánlatot kaphat az uniótól, hogy minél előbb vezesse be az eurót. A kormány tud-e erről az ajánlatról? Készítenek-e elemzést arról, hogy mennyibe kerülne ez Magyarországnak, és mik lennének a főbb előnyök és hátrányok - ezekről is megkérdezzük Lázár Jánost.

15:30
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Utazási irodák és a csődök

Tervezi-e a kormány, hogy az utazási irodák létrehozása és működtetése terén szigorúbb szabályokat vezet be, hogy elkerülhetőek legyenek azok az esetek, ami például most a Green Holidays esetében történt, hogy több száz magyar rekedt kint Törökországban? - erről is megkérdezzük majd a minisztert.

15:35
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Ismét késéssel kezdődik a Kormányinfó

Ismét késés.

15:42
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Több mint 10 perces késés

Több mint 10 perces késésben van már a Kormányinfó.

15:49
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Közel 20 perc

Lassan húsz perces késés van.

15:50
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Kezdődik

Kezdődik a 94. Kormányinfó.

15:53
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Magyarország az egyik legbiztonságosabb állam

Lázár János arról beszélt, hogy a héten két olyan esemény is történt, ami a kormány szempontjából megerősítést jelent. Magyarország a vizsgált 163 országból a 15. legbiztonságosabb - mondta a miniszter. Mindez megerősítette azt a kormányzati munkát, hogy megvédjék az embereket biztonságát. 2010-ben nagyon rossz közbiztonsági helyzetben volt az ország, közel 500 ezer bűncselekményt követtek el, ami mostanra a felére csökkent.

15:56
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

A siker garanciája a biztonság

Lázár János arról is beszélt, hogy ma már vidéken élni nem a kiszolgáltatottságot jelenti. A határvédelemről azt mondta, hogy közösen az elmúlt két szetendőben közel 300 milliárd forintból sikerült az ország határát is megvédeni. Európa és Magyarország csak akkor lehet sikeres, ha biztonságos - mondta a Miniszterelnökség vezetője. A politikus szerint a terrorizmus és az illegális migráció nem elválasztható egymástól. A következő időkben az európai határok megvédése lesz a legfontosabb feladat, nem megszervezni, hanem megállítani akarjuk a bevándorlást.

15:57
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Ezt várja el Orbán Viktor

Ha Afrikából ilyen ütemben folyik a bevándorlás, az érdemben fogja befolyásolni a biztonsági helyzetet - mondta a miniszter. Lázár elmomdta, hogy a miniszterelnök elvárása szerint Magyarországnak a világ 10 legbiztonságosabb országa közé kell kerülnie.

16:00
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Ebben egyezik a kromány és Merkel politikája

Mind az ipari termelés, mind a kiskereskedelem jelentősen növekedett 2017 májusában - mondta Lázár János. Közölte, hogy egyre többen dolgoznak, így a közmunka szerepe egyre kisebb. A Miniszterelnökség vezetője közölte, hogy a kormány munkájának is köszönhető, hogy az elmúlt években nyolc százalékponttal csökkent a munkanélküliségi ráta. Németországban a CDU is a teljes foglalkoztatottságot tűzte ki célul, ami egyezik a magyar kormány célkitűzésével - mondta a miniszter.

16:04
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Fókuszban a lakhatás

A magyarországi német vállalkozások rég nem voltak ilyen optimisták, mindez jól mutatja, hogy a közös munkának megvan az eredménye - mondta Lázár. A miniszter elmondta, hogy 50 ezer családnak tudtak segíteni a csok révén. Jelenleg 150-200 ezer beköltözhető állapotú használt ingatlan van, ezért a kormány célja, hogy ősztől a használt lakáshoz jutás feltételei javuljanak. A panellakásokról elmondta, hogy egy vitaanyag készül augusztus végére. A lakhatás a következő időszak fontos témája lesz - mondta a Miniszterelnökség vezetője.

16:06
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

6000 milliárd forintról döntöttek

Magyarország most élenjár az uniós források lehívásában, eddig több mint 6000 miliárd forint sorsáról döntöttünk. Eddig idén 1000 milliárdos ifizetés történt, ami érdemebne befolyásolja az államháztartási egyenleget - mondta Lázár János. A költségvetési hiány 2,4 százalék körül lesz 2017 végén - tette hozzá. 2018 márciusára a teljes uniós keretünket szeretnénk lekötni.

16:10
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

270 milliárd folyt be az árveréseken

A vidékfejlesztési pályázatok területén is a kifizetések gyorsítására törekszik a kabinet - mondta Lázár János. A kormány lezárta a földet a gazdáknak programot, 270 milliárd forint folyt be az árverésekből, 195 ezer hektár került értékesítésre - mondta a miniszter. Összesen 30 ezren vásároltak nyílt árverésen. Átlagosan 1,4 millió forintért értékesítette az állam a nyílt árveréseken hektáronként a földeket.

16:12
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Lázár: Egyetlen miniszter szabadsága sincs biztonságban

Egyetlen minisztertársam szabadsága sincsen biztonságban - mondta Lázár, mivel a miniszterelnök a nyári szünetben is folyamatosan feladatokat ad.

16:15
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Mégis lesz Szeged-Hódmezővásárhely villamosvonal

A válallakozások öt százaéka követett el visszaélést a munkahely megtartó támogatások területén. Két nagy vasúti projektet hagyott jóvá a kormány - jelentette be Lázár János. 46 milliárd forint többletkiadást jelentenek majd ezek a vasúti beruházások. A kormány döntött a Hódmezővásárhely-Szabadka-Békéscsaba tömegközlekedési fejelsztésről is döntött a kormány több mint 70 milliárd forint értékben. A dél-alföldi térség teljes vasúti korszerűsítése megvalósul - tette hozzá. 

16:16
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Szigorít a kormány

A kormány módosítja az államháztartási törvényt, így szigorúbb elszámolási szabályok lesznek - mondta Lázár János. Zalaegerszegen folyik a tesztpálya előkészítése.

16:19
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Ennyi kémény vizsgálata lesz ingyenes

Több mint 54 ezer kémény vizsgálatát ingyenessé tette a kromány - jelentette be a Miniszterelnökség vezetője. A kormány áttekintette a vidéki állatkertek helyzetét, és ezeknek a támogatásáról döntöttek. A kormány célja, hogy 2018 után jelentős fejlesztések legyenek ezekben az intézményekben - mondta a politikus.

16:21
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Lázár: Botka mutyit sejtett

Botka László miatt nem kerül az állami tulajdonban lévő vadászati múzeum a vadászati kamara tulajdonába, mivel az MSZP minisztereln ök-jelöltje szerint ez mutyi - mondta Lázár János.

16:27
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Az elmúlt száz év legnagyobb rendezvénye

A vizes világbajnokságról azt mondta, hogy az elmúlt száz év legnagyobb rendezvénye lesz. Nagy feladat megoldására vállakoztak a szervezők - mondta Lázár. Azt kérte a miniszter, hogy támogassák ezt az ügyet.

16:31
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Mérlegen a halászok helyzete

A halászattal kapcsolatban azt mondta Lázár, hogy  korábban 130-150 ember dolgozott halászként, és néhány cégről volt szó. A kormány az élővizek érdekében döntött a halászat betiltása mellett. 60-70 embernek már megoldódott az ügye - tette hozzá.

16:35
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Lázár: Nem egyedi akció volt a felcsúti kisvasút

A felcsúti kisvasút utasforgalmával kapcsolatban közölte, hogy az országban sok helyen fejlesztett a kormány. A felcsúti kisvasút kiépítése nem egy egyed akció volt - mondta Lázár. Tavaly több mint 20 ezer jegyet vásásoltak a felcsúti kisvasúton. Az uniós források esetében az elszámoltatás biztosított, de ha ennyien használták, azt mutatja, hogy ez egy megtérülő beruházás. Az egész egy politikai kampány - mondta a Miniszterelnökség vezetője. Ez nem csak Felcsútról szól, hanem alapvetően azokról, akik a helyi arborétumot meglátogatják. Biztos, hogy nem kell pénzt visszafizetni az uniónak - tette hozzá.

16:36
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Mi történik, ha nem lesz megállapodás a szuper-kórházról?

Múlt héten jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy a Dél-Budára tervezett szuper-kórház telektárgyalásait július 8-ig be kell fejezni. Az Origo arról érdeklődött Lázár miniszternél, hogy hol tartanak az egyeztetések. A Miniszterelnökség vezetője elmondta, hogy árvita van a telektulajdonossal, ezért az ingatlan még nem került az állam tulajdonába. "Ha a héten nem lesz megállapodás, akkor életbe lép a B és a C terv" - emelte ki. A kormány ugyanis másik két, ugyancsak dél-budai telek megvásárlását is fontolóra vette, az esetleges új helyszín azonban nem változtat az új komplexum paraméterein: 120-150 milliárd forintból egy 1000-1300 ágyas kórház épülhet meg.

Lázár emlékeztetett a kormány fővárosi egészségügyi fejlesztéi programjára is. Ennek értelmben Budapestet négy régióra osztották: Dél- és Észak-Budára, illetve Dél- és Észak-Pestre. A koncepcióra azért van szükség, mert az elmúlt 10 évben bár 500 milliárd forint jutott a vidéki kórházakra, a fővárosi központokhoz ennél nagyságrendekkel kevesebb forrást rendeltek. "A budapesti az ország legfontosabb ellátási központja, 3 millió ember vesz itt igénybe szolgáltatást, ezért idén már 40 milliárd forintot irányoztunk elő eszköz és gép beszerzésekre" - jelentette be a miniszter.

16:39
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Vizes-vb: nemzetközi szabványok érvényesülnek

A vizes-vb esetében a képanyag értékesítése a nemzetközi szabványok szerint történik - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő.

16:39
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Visszautasíthatatlan euró-ajánlat Brüsszelből?

Az Origo arra is rákérdezett, hogy igazak-e azok a sajtóhírek, hogy a magyar kormány hamarosan egy visszautasíthatatlan ajánlatot kap majd az Európai Bizottságtól az euró bevezetésre. Lázár úgy reagált, hogy ilyenről nem tud, ugyanakkor arról is beszélt, hogy korábban folytak ebben a témában viták. "Ennek kapcsán azt tudom mondani, hogy azt vesszük figyelembe, hogy mi Magyarország érdeke" - közölte. Szerinte érdekes lesz figyelni a német választások utáni időszakot, a miniszter arra számít, hogy egy német-francia restrukturálási javaslat állhat össze, amely kihathat az euróra is. "Majd meglátjuk, mi lesz" - zárta le a kérdést.

16:41
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Lázár: 2010-ben is rendben voltak a Fidesz költései

Teljesen szabályos volt a Fidesz hirdetésvásárlása 2010-ben is, az Állami Számvevőszék semmiylen hibát, jogsértést nem állapított meg - mondta egy kérdésre Lázár János.

16:42
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Terveznek-e ránézni az utazási irodák piacára?

Lapunk kíváncsi volt, hogy a Green Holidays csődje nyomán indul-e kormányzati átvilágítás a piacot illetően. A miniszter szerint néhány évtizede még valóban fertőzött volt ez a szektor, de azóta sokat tisztult. Az, hogy indul-e felülvizsgálat, az a Nemzetgazdasági Minisztérium állásfoglalásán múlik. "Ha nem csak egy cég problémájáról van szó, hanem általános jellemzőkről beszélünk, akkor érdemes foglalkozni a kérdéssel" - tette hozzá.

16:43
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Ez csak techikai kérdés

Egy másik kérdésre azt mondta Lázár, hogy a szociális területen keletkező 90 milliós maradvány átcsoportosítása csupán technikai kérdés.

16:48
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Lázár: Nem Soros származását nézzük, hanem a cselekedeteit

A kormányzati plakátkampányról azt mondta a miniszter, hogy 2002-2010 között 84 milliárd forintot költött a szocialista kormány kampányra. A mostani kampány nem Soros identitásáról és származásáról, hanem a cselekedeteiről folyik - mondta Lázár. Korábban békésen megvoltunk egymással, de Soros programot hirdetett a határok megnyitásáról és egymillió bevándorló beengedéséról - tette hozzá. Mindez nemzetbiztonsági kérdés.

16:51
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

"A zsidóság számíthat a kormány védelmére"

Lázár János szerint aki az illegális bevándorlókat beengedi Európába, az az antiszemitizmust engedi be Európába. Ez jelenti az igazi veszélyt - tette hozzá. A kampány hangvételéről azt mondta, hogy a magyar zsidóság mindig számíthat a kormány védelmére, nem tűrünk el soha semmilyen antiszemita jelenséget. A kromány nyitott azoknak a véelményére, akiket sértenek ezek a plakátok. A plakát akkor jó, ha felhívja a figyelmet arra, hogy milyen veszélyt rejt Soros gondolkodása - mondta Lázár.

16:53
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Írásban válaszol Orbán Heislernek

Lázár János egy kérdésre azt mondat, hogy sokan nem szeretnék, ha a határok megnyitásával növekedne az antiszemitizmus Magyarországon. Heisler Andrásnak írásban fog válaszolni a miniszterelnök.

16:56
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Mikortól lesz Csongrád-Csanád megye?

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, hogy egyelőre nem lehet tudni, hogy mikortól lesz Csongrád megye Csanád-Csongrád megye. A parlamentnek kell majd kimondani a végső szót. Mindezek Trianon hatásai - tette hozzá. 

17:00
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Mérlegen az e-közigazgatás

Az e-közigazgatás területén egyelőre még kezdők vagyunk - mondta Lázár. Szeretnénk az építkezések azzal könnyíteni, hogy elektronikus térképeket jutassunk -tette hozzá. Az egészségügy területén a háziorvosi rendszert is elektronikus alapra szeretnénk helyezni. A biztonság és az adatvédelem területén a kormány nem hibázhat, ezért is nagyon nehéz az e-közigazgatás kiépítése - mondta a miniszter.

17:05
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Kúriához fordul a kormány

Lázár János egy mésik kérdésre közölte, a büdaörsi iskolaátadásról hozott ítéletet még vizsgálják, lehet a Kúriához fordul a kormány. A kísérő nélküli érkezett kiskorú bevándolrókról azt mondta, hogy megfelelő körülményeket biztosít a magyar állam számukra.

17:07
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Ezt nem függesztették föl

Az iskolai szegregáció ügyében továbbra is zajlik a kötelezettségszegési eljárás - mondta Lázár. 

17:10
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Lázár: Származástól függetlenül el kell viselni a kritikát

Attól, hogy valaki Auschwitz-túlélő, attól még el kell fogadnia a kritikát - mondta egy másik kérdésre a miniszter. A kormány foglalkozik másik érzékenységével, de a magyar határ védelmében nagyon nehéz kompromisszumot kötni - mondta Lázár.

17:16
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Durva kampányra számít Lázár

Nem várható, hogy a következő kampányidőszakban az ellenzék és a kormány között értelmes párbeszéd legyen - mondta egy kérdésre Lázár. Az átlagosnál durvább kampány következik, mivel az ellenzéki pártoknak nincsen veszítenvalójuk, ezért utcai akciókkal is próbálkoznak majd.

17:19
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Plakátok: Július 15-től betartják a törvényeket

Lázár János egy másik kérdésre közölte, hogy július 15-től ellenőrzik a kormányhivatalok a plakátokat, a törvényeket biztosan be fogják tartatni.

17:22
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Jó szövetségesei vagyunk az USA-nak

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, mi az Egyesült Állmoknak jó szövetségesei és barátai vagyubnk és leszünk. Az orosz politika expanzív, de nem agresszív - tette hozzá. Magyarország a NATO tagja, de nehéz eldönteni, hogy az amerikai, vagy az orosz politika a destabilizáló tényező egy-egy ország esetében - mondta a miniszter.

17:26
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Németország a kulcs a bevándorlás kérdésében

Törökország és Egyiptom stabilitása alapvető érdeke Magyarországnak, mivel ha ezekben az államokban instabil helyzet alakul ki, az komoly veszélyeket jelent hazánk számára az illegális bevándorlás miatt - mondta egy másik kérdésre Lázár. A legfőbb kérdés, hogy Németország folytatja-e a wilkomennskulturt, vagy pedig gátat szab a bevándorlásnak. Amíg Németország nem vesz részt az észak-afrikai stabilizációban, addig nem lesz előrelépés.

17:27
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Lázár: Nem vagyunk a nagypályán

Egy másik kérdésre Lázár közölte, hogy Katar ügyében nem tudunk közvetíteni, mivel a nagypályán nem vagyunk ott.

17:28
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Netanjahu jön Budapestre

Nincsen veszélyben Benjamin Netanjahu miniszterelnök magyarországi látogatása a belpolitikai ügyek miatt - mondta Lázár. A látogatás Magyarországnak és a V4-eknek is szól.

17:33
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Lázár: Kötelező felvételi kell a gimnázumokba

Strukturális változásokhoz lehet béremelést kötni a közszolgálati dolgozók esetében - mondta Lázár. Egy másik kérdésre azt mondta a miniszter, hogy minden gyermek fontos a kormány számára, és mindenkinek lehetőséget kell biztosítani. Esélyteremtő oktatást kell teremtenie a kabinetnek - mondta Lázár. A nemzeti alaptanterv vitáján kell a szakmai javaslatokat megtenni - tette hozzá. A gimnáziumba járók aránya az elmúlt években is nőttek, de ennek a helyzetnek a megoldása a gimnáziumi felvételi bevezetése lehet.

17:37
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

A felső tagozatban romlik el valami

Az oktatási rendszer Magyarországon 2010-es évekig az 1970-es évekbeli rendszer érvényesült - mondta Lázár. Korábban az intézményi keretek kialakításával foglalkozott a kormány, az új alaptanterv 2018 őszétől lesz bevezetve. Magyarországon az alsó tagozat nemzetközileg is versenyképes, de a felső tagozatban történik a minőségi romlás - mondta a miniszter.

17:40
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Nem tárgyalják újra a 2018-as büdzsét

Lázár János arról is beszélt, hogy azt is érdemes lenne megnézni, hogy hány egyetem köti felvételhez az emelt szintű érettségit. Az utóbbi kérdést a kabinet azért nem tudja szabályozni, mivel az sértené az egyetemi autonómiát. Az őszi parlamenti időszakban nem nyitják újra a 2018-as költségvetést és az adószabályokat - mondta Lázár.

17:43
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Veronai tragédia: Máig nem tisztázódott a felelősség kérdése

A veronai bsztragédia kapcsán Lázár János azt mondta, a külügyminisztérium és az Emmi áll minden szülő rendelkezésére. A felelős kérdése ebben az ügyben máig nem tisztázódott - tette hozzá.

17:48
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Vízes-vb: A siker a legfontosabb

Lázár János egy másik kérdésre elmondta, a vízes világbajnokság esetében egy nagyszabású rendezvénnyel készülnek. A fő kérdés, hogy sikerüljön a legjobb rendezvényt megtartani - tette hozzá.

17:50
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Ezért nem büntetik meg a településeket

A Miniszterelnökség vezetője szerint a településképi rendeletek 60 százalékban elfognak készülni a megadott határidőre. Lázár szerint minden településenk segíteni fognak, hogy időben elkészüljenek a rendeletek, büntetés nem lesz.

17:55
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Nem jelent automatikus kizárást

A Miniszterelnökség vezetője egy másik kérdésre elmondta, hogy attól, hogy az illegális bevándorlók megrongálják a határzárat, attól még nem zárják ki őket automatikusan a menekültügyi eljárásból.

17:57
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Nem lesz drogmentes Magyarország

Egy másik kérdésre azt mondta Lázár János, hogy 2020-ra nem lesz drogmentes Magyarország.

18:01
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Kellően provokatívnak kell lennie egy kampánynak

Lázár János egy másik kérdésre közölte, hogy egy plakátkampánynak kellően "provokatívnak" kell lennie. Soros György az európai közélet aktív szereplője, és emiatt ő vált a bevándorlás ügyének az arca. Választási kampány van, és komoly politikai küzdelem - tette hozzá.

18:04
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

"Sorost nem viseli majd meg a kampány"

Nem hiszem, hogy Soros Györgyöt megviseli majd ez a plakátkampány - mondta Lázár. Soros egy komoly birodalmat épített föl a bevándorlás megszervezésére. A nyilvánosság frontján zajlik ez a küzdelem - tette hozzá.

18:07
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Kvótaügy: Meg kell várni a bírósági döntést

Lázár János egy kérdésre azt mondta, hogy kvótaügyben meg kell várni a bíróság döntését. Magyarország az európai jogot be fogjuk tartani - tette hozzá.

18:10
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Lázár: A választás eredményét tudomásul kell venni

Senkinek nem jutott eszébe, hogy ne menjen be dolgozni a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalba, amikor Gyurcsány volt a miniszterelnök - mondta Lázár. Egy demokratikus választás eredményét mindenkinek tudomásul kell venni, de van egy budapesti értelmiségi kör, aki nem tudja elfogadni, ha enm nála van a hatalom.

18:13
július 06, 2017
Vágólapra másolva!

Vége

Véget ért a 94. Kormányinfón.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!