A tanárbérek jövőjéről is megkérdezzük Lázár Jánost

Események

Lázár János
Budapest, 2017. július 6. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2017. július 6-án. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Hosszabb nyári szünet után a 96. Kormányinfóval kezdődik az őszi politikai évad. Lázár Jánostól a pedagógus-életpályamodell folytatásáról, a családügyi kabinetről is érdeklődünk majd.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül50 bejegyzés
15:21
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

Mennyivel nőhet a tanárok bére?

Kezdődik a tanév. Megérdezzük Lázár Jánostól, hogy a következő években mekkora béremelésre számíthatnak a pedagógusok, mivel több érintett szerint a versenyszférában a bérek növekedése lényegesen gyorsabb, ezért erősödhet az elszívó hatás.

15:24
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

Létrejött a családügyi kabinet

Kiderült családügyi kabinetet hoz létre a kormány. Megkérdezzük, hogy ez mennyiben befolyásolja majd a kormányzati döntéshozatali rendszert, milyen gyakran ülésezik majd, valamin, hogy 2018-tól milyen újabb intézkedésekre számíthatnak a családok?

15:28
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

Növekedési várakozások 2017-re

A második negyedéves növekedési adat alapján tarthatónak tartja a kabinet, hogy 2017-ben négy százalék fölött fog bővülni a gazdaság? - ezt is megkérdezzük a Miniszterenlökség vezetőjétől.

15:47
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

Több mint 15 perces késés

Több mint 15 perces késés után kezdődött el a 96. Kormányinfó.

15:49
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

Részvétnyilvánítás

Lázár János bevezetőjében arról beszélt, hogy a kormány eggyütérzését fejezte ki Makk Károly filmrendező hozzátartozóinak a filmrendező halála miatt. 

15:52
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

Ennyibe került a határvédelem

Mostanában nagyon sok szó esik a szolidaritásról bevándorlásügyben - mondta Lázár. A miniszter bejelentette, hogy Orbán Viktor Jean-Claude Junckerhez fordul a határ védelme és a szolidaritás miatt. Magyarország eddig is tartotta magát a schengeni egyezményhez, és a határ védelme eddig mintegy 800 millió euróba került.

15:54
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

400 millió eurót kérünk az EB-től

A kormány meggyőződése, hogy a magyar oldalon felmerült költségekből az EB-nek is ki kell vennie a részét, így 400 millió eurót kérünk az Európai Bizottságtól. Ez az eddigi összes költés fele. A kabinet azt reméli, hogy az EB zaz eddig fölmerült költségekhez érdemben járul hozzá. Azt szeretnénk, ha végre nem üzenetekben, hanem konkrét tettekben nyílvánulna meg a szolidaritás - mondta Lázár. 

15:58
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

Átvették a magyar javaslatokat

Lázár János arról is beszélt, hogy a magyar kormány két éve kezdeményezte hot spotok kialakítását Líbiában. Most az a javaslat, hogy Líbia déli részén létesüljön árammal működő kerítés. A kormány egy ilyen helyzetben továbbra is azt képviseli, hogy a bevándorlást nem megszervezni, hanem megállítani kell. Két év kellett ahhoz, hogy a magyar álláspontot átvegye az unió is - mondta Lázár. A következő hetekben és hónapokban a bevándorlásról szóló viták fel fognka gyorsulni - tette hozzá. 

16:01
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

Kettős mérce Lengyelország esetében

Jövő héten dönthet kvótaügyben az Európai Bíróság, de azzal kapcsolatban egyelőe nem tesz nyilatkozatot Lázár. A Lengyelországot érintő hadjárat kapcsán a miniszter arról beszélt, hogy megerősítettük a szövetségi elkötelezettségünket. Úgy látja, kettős mércét alkalmaznak Lengyelországgal szemben.

16:04
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

Lázár: Erősebb lett Magyarország

A gazdasági eredményekkel kapcsolatban azt mondta Lázár, több hitelminőítő is pozitívan értékelte a magyar gazdasági teljesítményt. Erősebb és függetlenebb lett Magyarotszág, jó befektetési hely - tette hozzá. 2008-ban az IMF segítségével menekült meg Magyarország, akkor 10-12 százalékos hozammal lehetett csak állampapírt eladni, míg ma 0 százalékkal - mondta Lázár.

16:07
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

Egyre kevesebb a közfoglalkoztatott

A jó gazdasági eredmények nem a kormány, hanem az emberek sikere - mondta Lázár. Az államadósság, a foglalkoztatás, és a költségvetési hiány adatai is egyre jobbak. Soha nem volt még ilyen kevés az állástalan ember, mint napjaikban, miközben a közfoglalkoztatottak száma 40 ezerrel fővel csökkent - mondta Lázár.

16:10
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

Megindultak a beruházások

Lázár elmondta, az idei évben jelentősen megindultak a beruházások, mint 2016-ban. Mindennek az oka, hogy egyre több megrendelést kapnak a magyar cégek.

16:13
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

550 milliárddal több az oktatásra

A tanévkezdésről azt mondta a miniszter, a legfontosabb lépés, hogy 9 évfolyam kap ingyenes tankönyvet. Mindez jelentős előrelépés 2010-hez képest, most több mint egymillió gyerek kap ingyentankönyvet - mondta Lázár. 2010-hez képest 550 milliárd forinttal nőtt az oktatási költségvetés - tette hozzá.

16:16
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

Ennyi gyermek étkezik ingyen

Lázár János arról is beszélt, hogy 200 ezer gyerek számára javítják majd az oktatási infrastruktúrát a következő években. Több mint a gyermekek fele ingyenes étkezik - tette hozzá. A gyermekek nyári táboroztatásáról azt mondta, hogy 400 ezren tudtak ebben részt venni.

16:20
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

80 méter mélységig lehet majd kutat fúrni

140 előterjesztést tárgyaltak meg a kabinetek augusztusban - mondta Lázár. Ezek közé tartozik a kútfúrás ügye. Jelenleg minden településen meg tudja a kormány mondani, hogy milyen kutat lehet fúrni. A karsztvizes területeket leszámítva az ország 88 százalékán lehet ingyenes kutat fúrni 80 méter mélységig - ezt a javaslatot teszi a kormány. Minderről hosszú hónapokig tárgyalt a kormány. 

16:24
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

Ennyi új mentőautó érkezhet

Éves szinten 100 mentőautó beszerzésére van szükség, hogy a járműpark megújuljon, ezt a kabinet biztosítani fogja - mondta Lázár. A kabinet támogatni fogja a hazai gyógyszerfejlesztést, mivel a kutatás-fejlesztési pénzek nagyrészt erre a terüeltre érkeznek. 

16:26
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

Újabb két hónapot kaptak az önkormányzatok

A mezőhegyesi ménesbirtok esetében új öntözőrendszer épül - mondta Lázár. December 31-ig kell elkészítenie a településképi szabályoknak, ez két hónappal hosszabb idő az eredeti időponthoz képest - tette hozzá.

16:28
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

Több helyen kiállítják a Seuso-kincseket

Lázár János arról is beszélt, hogy több vidéki városban kiálítják majd a Seuso-kincseket. A háromgyermekes családok esetében egymillió forinttal csökkenthetik a tartozásaikat - mondta a miniszter.

16:36
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

Csak 10 millió eurót adott az unió

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, a 800 millió eurónyi határvédelmi összegből az unió még 10 millió eurót sem finanszírozott.

16:41
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

Lázár: Ez egy szuverenitási kérdés

A Miniszterelnökség vezetője egy másik kérdésre azt mondta, hogy jelenleg Magyarország perben az áll az unió egyik döntésével kapcsolatban, mégpedig a kvótadöntéssel kapcsolatban. Ha valamelyik irányba eldől a per, akkor tud a kabinet válaszolni a kvóta ügyben indított kötelezettségszegési eljárásra. Nagy valószínűéggel erről is majd az Európai Bíróság dönt - tette hozzá. Senkinek ne legyen kétsége, hogy a magyar kormány álláspontja, hogy a kvóta alapján senkit se kelljen befogani - mondta Lázár. Mindez egy szuverenitási kérdés.

16:44
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

"Ebből nem engedünk"

Lázár János szerint teljesen logikus lépés a kormánytól, hogy a határvédelem miatt szolidaritási hozzájárulást kért az EB-től. Abból nem engedünk, hogy a magyar emberek döntsék el, hogy kivel akarnak együtt élni - tette hozzá.

16:48
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

Lázár: Erről nincsen végső döntés

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, hogy az állami ismeretek egy külön tudományágnak számítanak. Egészen az 1950-es évekig ez az oktatásban is megjelent. Elvárható, ha az állam irányítása egy szakma, akkor az államtudományi képzést kötelezőnek lehet elfogadni. A nagy kérdés, hogy a kormány kijelöljön-e egy olyan dátumot, amikorra mindenkinek el kell végeznie az államtudományi képzéseket. Végős döntés nem született - mondta Lázár.

16:52
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

Speciális szaktudás kell ehhez

Egy modern magyar államnak az irányítása speciális szaktudást igényel - mondta Lázár. Erősítené az országot, ha több és fölkészültebb államigazgatási szakember lenne, az erősítené az országot - tette hozzá. Példakánt hozta föl a brüsszeli magyar képviseletet, ami kiválóan helyt áll a 28 uniós tagországban.

16:57
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

Lombikbébi-program: nagyobb átláthatóság lesz

Veres András kijelentéséről azt mondta Lázár, hogy semmilyen joga és kompetenciája nincsen, hogy az egyház meggyőződését kritizálja. Én az állam alkalmazottja vagyok, és a legfőbb célom, hogy minél több gyermek szülessen - tette hozzá. A meddőség egy komoly probléma, és az államnak segítenie kell ennek a problémának a megoldásában. Az átláthatóság mellett próbáljuk minél jobban bővíteni a lombikbébi-programot.

16:59
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

Lázár: Kiválóan sikerült a vízes-vb

Kiválóan sikerült a vízes-világbajnokság, és minden olyan világversenyt támogatok, ami jó a versenyzőknek és Budapesten - mondta Lázár. 

17:01
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

Lázár: Meg kell védenünk magunkat

Folyamatosan nézzük lesz-e kerítés a román-magyar határon, ha egy kritikus szintet átlép az illegális határátlépések száma, akkor épülhet a kerítés. Meg kell védenünk magunkat - tette hozzá.

17:07
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

Így alakul a tram-train ügye

A Hódmezővásárhely-Szabadka tram-train ügyéről azt mondta Lázár, össze kell kötni a dél-alföldi városok infrastruktúráját. 2022 körül négysávos úttal lesz összekötve Szeged Békéscsabán keresztűl Debrecenig. Mivel jelenleg Szeged és Szabadka között háromórás a vasúti közlekedés, ezért lépni kellett. Most van egy beruházás, ami a Szeged-Szabadka-Békéscsaba rész villamosításáról szól, valamint a kocsik megvételéről. Mindezekből adódik a program költség növekedése - mondta a miniszter. 

17:10
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

CEU-ügy: a kormány nincs lépéskényszerben

A CEU-ügyről azt mondta Lázár, hogy nem a kormány van lépéskényszerben, mivel az intézményeknek kell megfelelniük a feltételeknek. Kovács Zoltán szerint a CEU hónapokig zavarkeltést folytatott. Ha betartja a CEU a törvényeket, akkor működhet tovább Magyarországon - mondta Lázár.

17:15
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

Mit akar a CEU?

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, a fő kérdés, hogy a CEU politikát akar-e csinálni, vagy pedig meg akar-e állapodni.

17:19
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

Lázár: Ebbe nem lehet belenyúlni

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, hogy másként kell lebonyolítani annak a választását, aki Magyarországon rendelkezik állandó lakcímmel és másként annak, akinek nincsen. A mostani a legtisztább és a legkisebb kockázattal járó rendszer - tette hozzá. Nem is lehet, és nem is szabad ebbe fél évvel a választások előtt belenyúlni.

17:23
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

"Ez hülyeség"

Ez hülyeség - mondta arra a kérdésre Lázár, hogy a közigazgatás egy kádertemető lenne. A miniszter szerint sok mindent lehet mondani a közigazgatásra, de azt nem lehet mondani, hogy a közigazgatási hivatalokban pártkáderek dolgoznának. Hogy túlterhelt, vagy lassú arról szoktak beszélni, hogy teljesen rossz lenne az egész, arról az ellenzék sem beszél - jelentette ki Lázár.  

17:28
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

Ezt az államnak kellene bonyolítania

Lázár János egy másik kérdésre azt közölte, a CSOK felülvizsgálata napirenden van, még ebben a törvényhozási időszakban lehetnek változások. Én nem vagyok a bankok barátja, ezért én feszegetem ezt a kérdést - tette hozzá. Most például az államnak kellene bonyolítania az egymillió forintos hitelvisszafizetési programot.

17:31
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

Még vita van a 4-es metró büntetéséről

A 4-es metró ügyéről azt mondta, hogy egyelőre a fő cél, hogy az EB-bírsága ne vigye csődbe a fővárosi költségvetést. Ezeknek a vitáknak a rendezése legalább fél év - tette hozzá. Egyelőre nem indul el a modern falvak program, de a kistelepülések esetében lépni kell, met lesznek olyan falvak, amik akár rövid idő belül kiürülhetnek.

17:36
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

Nem erre halad a világ

Ebben a ciklusban biztosan nem kerül a közszférából 100-120 ezer ember a versenyszférába - mondta Lázár. Biztosan kevesebb ember kellene a közszférába. A bürokráciacsökkentés jegyében 50 háttérintézményt szüntetett meg a kabinet, de a modern világ nem a bürokráciacsökkentés irányába mutat, és az uniós szabályok nem könnyítik meg az emberek életét. Néhány helyen sikerült komoly lépéseket megtenni, de nem vagyunk elégedettek - mondta Lázár.

17:41
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

Lázár: Nem szoktam harcolni médiumokkal

Lázár János egy másik kérdésre azt közölte, nem szokott harcolni médiumokkal, de érti Orbán Viktor tusnádfürdői szavait.

17:46
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

A választókat kell meggyőzni

Lázár János közölte, hogy nem az újságírókat akarja meggyőzni, hanem a választókat. Sajtó és médiakapcsolatok nélkül egy modern politikai párt nem tudja a véleményét artikulálni, egy konzervatív pártnak szüksége van médiaháttére - mondta a miniszter.

17:50
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

Lázár: Elfogadhatatlan ez a gyarmattartó stílus

A Miniszterelnökség vezetője szerint sokkal könnyebb helyben megszólítani az embereket, szemben egy országos párttal. Németországban is a kancellár sokszor találkozik a vezető médiaemberekkel. Tűrhetetlen amit a távozó holland nagykövet mondott, ez a gyarmattartó stílus elfogadhatatlan - mondta Lázár. Hollandia nem sértegetheti következmények nélkül Magyarországot, mi is megadjuk a tiszteletet Hollandiának, de elvárjuk ugyanezt tőlük is.

17:52
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

Érthetetlen volt ez a támadás

Lázár János szerint egy országnak rendeznie kell a vitát, de ez egy nagyon sértő kijelentés votl. Szövetségesünkről van szó, amit nagy megbecsülés övez, ezért is érthetetlen volt ez a támadás - tette hozzá.

17:54
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

Mi lesz a vereckei-emlékművel?

Lázár János szerint a vereckei-emlékművet bár fel kéne újítani, de egyelőre a magyar állam nem tud megállapodni erről a terület tulajdonosával.

17:57
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

Világörökség

Lázár János egy másik kérdésre közölte, hogy a Fiumei úti temető, vaalmint a salgótarjáni úti zsidó temető esetében még több munkát kell végezni, hogy a világörökség része lehessen. Mindehhez forrásokat biztosítottunk, és a munka megkezdődött. Az UNESCO-val már kapcsolatban vagyunk, és készek vagyunk ezt megkezdeni.

18:01
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

Lázár: A nyugdíjasok támogatást érdemelnek

Alapvető követelmény a polgári oldalon különös tisztelettel beszéljenek a nyugdíjasokról - mondta Lázár. Meg kell várni az ország szeptemberi-októberi teljesítményét, és csak utána lehet döntés az esetleges nyugdíjemelésről. A siker eredményeiből is jutnia kell az időseknek - mondta a Miniszterelnökség vezetője.

18:07
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

Nem lehet egységes vidékfejlesztés

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, hogy a vidékfejlesztés egy nagyon komplex feladat. Jelenleg sok települést tényleg a kiürülés fenyegeti, de minden lehetőséget számba kell venni - tette hozzá. Most egy nagyon számbavétel van, mert minden régió más megoldásokat igényel.

18:12
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

Nincs napirenden a rezsicsökkentés

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, hogy nem lesz újabb rezsicsökkentés, de ennek nincsen köze a folyamatban lévő brüsszeli eljáráshoz. Ha megkapnánk a 400 millió eurót Brüsszeltől, akkor ez az összeg visszakerülne a költségvetésbe - mondta a miniszter. Persze Brüsszellel meg kell beszélni, hogy mire lehet ezt a pénzt költeni - tette hozzá.

18:17
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

Paksi bővítési hitel: több lehetőséget vizsgálnak

Lázár János egy másik kérdésre közölte, hogy a paksi bővítést biztosító orosz hitel kondícióit folyamatosan vizsgálják, és azt is, hogyan lehet azt kiváltani. Az Államadósság Kezelő Központ kapott felhatalmazást, hogy a legjobb kondíciót találja meg, és folyamatosan a lehető legjobb lehetőséget találja meg.

18:21
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

Lázár: Így meg lehet óvni a közbeszerzéseket

Lázár János arról is beszélt, hogy a közbeszerzési szabályok az EB által felállított keretek szerint működnek, így egy teljesen jól működő rendszer van, és meg lehet óvni a közpénzeket. Szerencsére minden közbeszerzése többen jelentkezhetnek, így a vesztesek, ha igazságtalannak gondolják a döntést, akkor lehet fellebbezni. Magyarország önállóan nem szabályozza a közbeszerzéseket - tette hozzá.

18:24
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

Közbeszerzés: minél több szereplő legyen

A Miniszterelnökség vezetője szerint a lényeg a közbeszerzéseken, hogy minél több szereplő legyen.

18:28
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

Lázár: Nincs veszélyben a V4 egysége

Nem tudok nyilatkozni a migránspártiak nevében, mert nem vagyok az - mondta egy kérdésre Lázár. Hollandia évtizedek óta nyitott társadalompolitikát folytat, de ennek ellenére megnőtt a radikális pártok támogatottsága, és beleuntak sokan a nyitott társadalom eszméjébe. Mindezek ellenére még sokan támogatják a nyitott társadalmat. Nem fenyegeti a V4-egységét - mondta egy másik kérdésre.

18:33
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

"Kár"

Kár - így reagált Lázár arra, hogy hét pedagógus-szakszervezet nem akar csatlakozni a kerekasztalhoz.

18:36
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

Erről még nincs megegyezés

A nemzeti védőnői hálózatról egyeztetések vannak jelenleg is, de az önkormányzatok és háziorvosok szerepe a legnagyobb vita ebben a rendszerben - mondta Lázár. Olyan értékes az egész hálózat, hogy nem lehet meggondolatlanul belenyúlni, de a védőnőknek többet kell keresnie.

18:36
augusztus 31, 2017
Vágólapra másolva!

Vége

Vége a Kormányinfónak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!