A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNLosonczi Dávid
18:45BirkózásSemen Novikov-David Losonczi
HUNMagyarország
20:35VízilabdaItaly-Hungary
NyílNyíl

Orbán Viktor az Országgyűlésben is beszámol a koronavírus-helyzet fejleményeiről

Események

GULYÁS Gergely; ORBÁN Viktor; SEMJÉN Zsolt; KOCSIS Máté
Budapest, 2020. március 23. Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 23-án. A kormányfő mellett Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b), Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője (b2) és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j). A politikai viták, széthúzás helyett elérkezett az összefogás ideje - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány kapcsán. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor az Országgyűlésben napirend előtt számol be a koronavírus elleni védekezés legújabb fejleményeiről.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül40 bejegyzés
13:31
március 23, 2020
Vágólapra másolva!

Újabb lépések a gazdaság érdekében is

Orbán Viktor délelőtt az Operatív Törzs tájékoztatóján hat újabb gazdaságvédelmi intézkedést jelentett be.

13:31
március 23, 2020
Vágólapra másolva!

Itt vannak a konkrét intézkedések!

13:32
március 23, 2020
Vágólapra másolva!

Négy vonalon szervezte meg a védekezést a kormány

A kormány négy vonalon szervezte meg a koronavírus-járvány elleni védekezést, "négy harctéren kell egy időben helyt állnunk": van egy katonai, egy rendőri, egy egészségügyi és egy gazdasági védekezés - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján. A kormányfő úgy fogalmazott, a csoportos fertőzések szakaszából "gyorsuló lépésekkel közeledünk a tömeges fertőzés szakasza felé". Közölte, jelenleg 167 azonosított fertőzött van Magyarországon.

14:13
március 23, 2020
Vágólapra másolva!

Kezdődik az Országgyűlés ülése

Kezdődik a parlament hétfői ülése.

14:14
március 23, 2020
Vágólapra másolva!

Szabadi Bélára és Petrenkó Jánosra emlékeztek

A képviselők először a nemrégen meghalt Szabadi Bélára (FKGP), és Petrenkó János (MSZP) képviselőre emlékeztek.

14:18
március 23, 2020
Vágólapra másolva!

Magyar-lengyel barátság

A magyar-lengyel barátság napjáról is megemlékeztek a képviselők. Kövér László házelnök méltatta a magyar-lengyel múltbeli és jelenbeli kapcsolatokat.

14:20
március 23, 2020
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Mi úgy döntöttük, felvesszük a vírus elleni küzdelmet

Orbán Viktor miniszterelnök a képviselőknek azt mondta, hogy azért hirdették ki a veszélyhelyzet, mert behurcolták az Ázsiában kitört kórt. Egyelőre nincs ellenszere a vírusnak, csak Németországban 47 vakcinafajta kifejlesztése zajlik. Mi magyarok is hozzájárulunk a kutatások sikeréhez - tette hozzá. Egyelőre nem várható, hogy a vírus ellen védelmet nyújtó vakcina elérhető lesz. Mi úgy döntöttük, felvesszük a vírus elleni küzdelmet - mondta a kormányfő.

14:21
március 23, 2020
Vágólapra másolva!

A veszélyhelyzeti jogrend felhatalmazta a kormányt, hogy megszervezze Magyarország önvédelmét

Orbán Viktor elmondta, hogy minden nemzet a maga módján válaszolt a kihívásra, és hozott intézkedéseket. A békeidőben érvényes szabályok mellett nem lehetett volna meghozni az eddig lépéseket. Egy ideig másként kell viselkednie, és szerveznie az életét - mondta a kormányfő. A veszélyhelyzeti jogrend felhatalmazta a kormányt, hogy megszervezze Magyarország önvédelmét.

14:24
március 23, 2020
Vágólapra másolva!

Négy vonalon zajlik a védekezés megszervezése

Négy vonalon szerveztük meg a védekezést: katonai, rendőri, egészségügyi és gazdasági védekezés - mondta a kormányfő. A vírus terjedéséhez kell igazítani a védekezést is. Egyre gyorsabban közelítünk a tömeges fertőzés szakasza felé - mondta a kormányfő. A kormányfő arról is beszámolt, hogy lényegesen többen lehetnek fertőzöttek, mint amennyit eddig kimutattak.

14:25
március 23, 2020
Vágólapra másolva!

A védelmet az idősekre is kell helyezni

Orbán Viktor szólt arról is, hogy az eddig meghalt hét beteg több súlyos betegségben is szenvedett. Jól látszik, hogy a védelmet az idősekre kell helyezni.

14:28
március 23, 2020
Vágólapra másolva!

Közel 25 ezer orvos tud segíteni

Orbán Viktor beszámolt arról is, hogy heti 80 ezer maszkgyártás lesz elérhető még ezen a héten, valamint több millió kesztyű áll rendelkezésre. A kormányfő elmondta, hogy több mint 66 ezer kórházi ágy elérhető itthon. A miniszterelnök beszámolt arról is, hogy hány fős egészségügyi személyzet érhető el. Összesen 24 643 fő, aki orvosi szolgálatra vezényelhető.

14:30
március 23, 2020
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Még az elején vagyunk a védekezésnek

A miniszterelnök elmondta, hogy a készletek a helyzet alakulása függvényében használják fel. Orbán Viktor közölte, hogy az intenzív ágy mellett lévők speciális maszkokat kapnak. Még nagyon az elején vagyunk a védekezésnek - tette hozzá.

14:33
március 23, 2020
Vágólapra másolva!

Ekkora rendőri erő vethető be

Orbán Viktor a rendőri védekezésről azt mondta, hogy a határokat lezárták a személyforgalom elől. Közölte azt is, hogy a szomszédos országok állampolgárai humanitárius folyosókon keresztül juthatnak haza. Összesen 70 275 fő bevethető rendőr van 65 év alatt - ismertette a kormányfő. A polgárőrök száma 46 573 fő, ők is adott esetben bevethetők. A katonai védekezés kapcsán azt mondta, hogy felkészültek az utcai járőrözésre, és az érintett vállalatok ellenőrzésére - mondta a kormányfő.

14:34
március 23, 2020
Vágólapra másolva!

Közel 140 ezer főt lehet bevetni, ha baj van

43 980 fős katonai erő áll rendelkezésre - mondta a kormányfő. Összesen 139 684 főt lehet bevetni a bajban - ismertette a kormányfő.

14:36
március 23, 2020
Vágólapra másolva!

Több mint 3000 milliárd forint marad az embereknél

A gazdasági problémákról azt mondta, hogy a bajbajutott ágazatokkal folyamatosan egyeztetnek, a munkahelyek megvédése a legfontosabb - mondta a kormányfő. Orbán Viktor közölte, hogy az első akcióterv feladata a lassulás tompítása volt, de a gazdaság újraindításához is lépések kellenek. Orbán Viktor ismertette a múlt szerdán bejelentett lépéseket is. Az akkori döntések révén több ezer milliárd maradhat az embereknél és cégeknél - mondta a kormányfő.

14:38
március 23, 2020
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor közölte, hogy a bankoknak is segíteniük kell

Orbán Viktor elmondta, hogy a biztonságos banküzem feltételei garantálva vannak. Tudom, hogy a pénzintézeteknek is nehéz lesz, de nekik is segíteniük kell - mondta a kormányfő. Segítséget adtak a turizmus és vendéglátás területének is, ezeken a területeken nem kell járulékot fizetniük a cégeknek.

14:40
március 23, 2020
Vágólapra másolva!

Itt vannak a legújabb gazdaságvédelmi lépések

Orbán Viktor ismertette a ma bejelentett újabb gazdaságvédelmi lépéseket. Egy ma este megjelenő rendeletben lesznek a részletek.

14:42
március 23, 2020
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: A politikai széthúzás helyett elérkezett az összefogás ideje

A munkahelyek megvédése a legfontosabb, egyszer már sikerült végrehajtani ezt a nehéz feladatot. Mindenkitől erőfeszítéseket követel a következő időszak, mert emberéletekről van szó - mondta Orbán Viktor. A politikai széthúzás helyett elérkezett az összefogás ideje, párthovatartozástól függetlenül - mondta a kormányfő. 

14:46
március 23, 2020
Vágólapra másolva!

Gyurcsány tudomásul vette a kormányfő beszámolóját

Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy tudomásul vette a kormány jelentését. A Demokratikus Koalíció elnöke szerint az Országgyűlés feladata, hogy ellenőrizze a kormányt.

14:49
március 23, 2020
Vágólapra másolva!

A DK nem szavazza meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását

A DK elnöke egyetért a nemzeti egységben, de nem támogatja a veszélyhelyzet meghosszabbítását.

14:55
március 23, 2020
Vágólapra másolva!

A Párbeszéd sem szavazza meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője arról beszélt, hogy több olyan javaslatuk is volt, amiket a kormány megfogadott. A politikus kevesellte az adó- és járulékelengedést, és készpénzt osztanának. Szabó is bejelentette, hogy nem szavazzák meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását.

15:02
március 23, 2020
Vágólapra másolva!

A Jobbik sem támogatja a veszélyhelyzet meghosszabbítását

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője is a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot támadta, és közölte, hogy ők sem szavazzák meg azt.

15:11
március 23, 2020
Vágólapra másolva!

Az MSZP sem támogatja a veszélyhelyzet meghosszabbítását

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője is arról beszélt, hogy miért nem szavazzák meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását.

15:19
március 23, 2020
Vágólapra másolva!

Az LMP sem támogatja a veszélyhelyzet hosszabbítását

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője arról beszélt, hogy ők sem támogatják a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló törvényt, és felsorolta a kifogásait.

15:24
március 23, 2020
Vágólapra másolva!

KDNP: Fontos, hogy az orvosok 65 év felett otthon maradhatnak

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője azt mondta, megnyugtató volt hallgatni az egészségügyben és a rendvédelemben dolgozók számáról szóló beszámolót. A politikus szerint fontos, hogy az orvosok 65 év felett otthon maradhatnak, mert van elég dolgozó. 

15:27
március 23, 2020
Vágólapra másolva!

Harrach Péter: A kormány iránti bizalmat a tettek igazolták

Harrach Péter szerint nagyon fontos lépés volt a fizetési moratórium, valamint a kilakoltatások felfüggesztése, és a GYES, GYED továbbélésének a lehetősége. A KDNP politikusa szerint most szelídebb volt az ellenzék hangja, mint máskor. Közölte, hogy vannak olyan hagyományos ellenzéki törekvések, amit a járvány ürügyén akarnak érvényesíteni. Harrach Péter elmondta, a kormány iránti bizalmat a tettek igazolták. Felidézte a 2000-es évek árvizei utáni újjáépítéseket.

15:29
március 23, 2020
Vágólapra másolva!

A KDNP támogatja a veszélyhelyzet meghosszabbítását

A KDNP frakcióvezetője elmondta, hogy a mostani kormány volt az, amely fejlődő pályára állította a gazdaságot 2010 után. Csak azok tudják kezelni ezt a helyzetet, akik már bizonyítottak - közölte Harrach Péter. Közölte, hogy pártja támogatja a veszélyhelyzet meghosszabbítását.

15:32
március 23, 2020
Vágólapra másolva!

Kocsis Máté: A neheze még hátravan

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője köszönetet mondott a koronavírus elleni védekezésben részt vevő összes embernek. A neheze még előttünk van - tette hozzá. Ne most sarkítsuk ki a köztünk lévő különbségeket - mondta a politikus. Sok hétpárti egyeztetés volt, ezek jó hangulatú egyeztetések voltak - tette hozzá. Elmondta, hogy nem érti, hogy mi történt a korábbi találkozókhoz képest, és miért változott az ellenzék véleménye. 

15:35
március 23, 2020
Vágólapra másolva!

Kocsis Máté: Ne csapják be az embereket a korlátlan hatalommal

Kocsis Máté arról is beszélt, hogy a parlament 4/5-e kell ahhoz, hogy a koronavírus-törvényről. Szeretnénk Önökkel közösen dönteni - tette hozzá. Ha politikai bizalmi kérdés marad ez, akkor ez velünk is marad. Kocsis szerint az ellenzék abban is segítheti a kormányt, ha nem szavaznak. A Fidesz frakcióvezetője közölte, hogy nincs semmilyen korlátlan hatalom a törvény esetében, ne csapják be az embereket.

15:37
március 23, 2020
Vágólapra másolva!

Csak a kormány cselekvőképességének biztosításával lehet hatékonyan védekezni

A Fidesz frakcióvezetője felidézte, hogy több ellenzéki javaslatot is elfogadtak. A kormány folyamatos cselekvőképességével lehet biztosítani a védekezést - mondta Kocsis Máté. Ha most nem kapja meg a kormány a felhatalmazást, akkor lesz egy kritikus időszak, amikor nem tud hatékonyan védekezni.

A járvány megszűnése nem a kormány akaratától függ - mondta a politikus.

15:41
március 23, 2020
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: A járvány elhúzása a cél

Orbán Viktor viszonválaszában közölte, a kormány vissza akarja adni a jogot a parlamentnek, hogy bármikor visszavehesse a kormánytól a döntési jogköröket. Nem arról beszélünk, hogy 90 nap múlva összeülünk, és megvitatjuk, hogy vége-e a járványnak - mondta a kormányfő. A célunk, hogy elhúzzuk a járvány idejét, meg kell tervezni a terjedés útvonalát, és egyetlen pillanatra se mondja fel a szolgálatot az egészségügy működése. Nem három hónapos felhatalmazást akarunk; ha a törvényt elfogadták, akkor bármikor vissza lehet venni a kormánytól a jogokat.

15:43
március 23, 2020
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Az ellenzék nélkül is meg fogjuk oldani ezt a válságot

A miniszterelnök elmondta, hogy az ellenzék nélkül is meg fogják oldani ezt a válságot. Szólt arról is, hogy Európában a magyar kormány az elsők között hirdette ki a veszélyhelyzetet.

15:46
március 23, 2020
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Az iskolákat nem zártuk be

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a magyar ellenzék eddig mindig azt mondta, hogy Magyarország nem jogállam, most meg azért küzd, hogy maradjon a jelenlegi helyzet. A kormányfő szerint nem szabad lekicsinyelni az eddigi intézkedéseket, és nem szabad kétségbe vonni sem. Közölte, hogy meglehetősen nagy tudatlanságról árulkodik, ha valaki az eddig meghozott több ezermilliárd forintos intézkedéseket lekicsinyli. Orbán Viktor szólt arról is, hogy újabb és újabb döntések kellenek a gazdaság területén. Sem az iskolákat, sem az épületeket nem zártuk be, az oktatás átállt egy másik digitális rendre- mondta a kormányfő.

15:48
március 23, 2020
Vágólapra másolva!

Ennek alapján döntenek a védőfelszerelések kiosztásáról

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a védőfelszerelések kiosztása egy pontos menetrend szerint történik. Egy sorrendet jelöltünk ki, így az intenzív osztályon dolgozók vannak az első helyen - mondta a kormányfő. Aki dönt, annak három körülményt kell figyelembe vennie - tette hozzá. 

15:51
március 23, 2020
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Katonai mozgósítás szerint haladnak a dolgok

Kínában az egészségügyi dolgozók 4, míg Olaszországban 10 százaléka fertőződött meg, és ennek alapján születnek a döntések - mondta a kormányfő. Katonai mozgósítás szerint haladnak a dolgok, logikus rendben zajlanak a védelmi intézkedések- tette hozzá Orbán. Mi a WHO által ajánlott tesztelést  követjük. Orbán Viktor közölte, hogy a kijárási tilalomfajtákat mérlegelik. Minden országban különféle tilalmak vannak - tette hozzá. 

15:53
március 23, 2020
Vágólapra másolva!

Nem segélyt akarunk adni, és minden pénzt munkahelyteremtésre fogunk fordítani

Orbán Viktor szólt arról is, hogy különösen veszélyeztetettek az immunhiányos csoportok, a betegek és a 65 év felettiek. Ha arról gondolkodunk, hogy kit, kitől szigetelünk el, így felmerülhet több opció is. Folyamatos a gondolkodás. A parlamentben felvetett gazdasági követelések nem növekedéspártolóak. Nem segélyt akarunk adni, és minden pénzt munkahelyteremtésre fogunk fordítani - mondta a kormányfő.

15:56
március 23, 2020
Vágólapra másolva!

Adott termékek esetében elképzelhető a hatósági ár

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a hatósági áras követelések esetében az a fő probléma, hogy ezen termékeket importáljuk, így ezen termékekből hiány lenne. Ott, ahol szükséges, ott vezessünk be hatósági árat - tette hozzá. Nem áll szándékomban felhatalmazási törvényt elfogadni - mondta az ellenzéki kritikákra a kormányfő.

15:59
március 23, 2020
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Nekem 133 bátor emberre van szükségem

Orbán Viktor élesen bírálta azokat az ellenzéki javaslatokat, amik romániai jogi megoldásokat szeretnének, mert ott sokkal szélesebb jogkörrel bír egy kabinet, mint Magyarországon. Orbán Viktor szólt arról is, hogy neki 133 bátor emberre van szüksége, és ezért arra kérte őket, hogy ne bizonytalanodjanak el, és legyenek bátrak.

16:00
március 23, 2020
Vágólapra másolva!

"Nehéz idők jönnek, mindenki szedje össze magát, és nőjön fel a feladathoz!"

Nehéz idők jönnek, mindenki szedje össze magát, és nőjön fel a feladathoz! - zárta a viszonválaszát Orbán Viktor.

16:01
március 23, 2020
Vágólapra másolva!

Véget ért a kormányfői napirend előtti felszólalás, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk

Véget ért Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalása, az arra adott ellenzéki válaszok és a kormányfői viszonválasz. Hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!