A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Újabb részletek derülnek ki a hazai koronavírus-járványról

Események

Koronavírus, vírus, Budapest, maszk, arcmaszk, védőmaszk, tavasz, idős, nyugdíjas, idős emberek
Vágólapra másolva!
Pénteken is beszámolót tart az Operatív Törzs. Előtte Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár beszél majd. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés
12:47
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

A köznevelési államtitkár is megszólal majd

Pénteken is beszámolót tart az Operatív Törzs. Előtte Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár beszél majd.

12:51
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

1763 az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, írja a kormányzati tájékoztató portál. Ezzel 1763-ra nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Újabb 14 idős krónikus beteg halt bele a fertőzésbe, ezzel 156-ra emelkedett a koronavírus miatt meghalt betegek száma, 207-en már gyógyultan távoztak a kórházból. A Pesti úti idősotthon halálos áldozatainak száma is nőtt: 18-an haltak meg az otthon lakói közül. Az aktív esetek száma országosan 1400.

12:53
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Reméld a legjobbat, készülj a legrosszabbra!

A koronavírus-járvány kezelésében az a régi bölcsesség a mérvadó, hogy "reméld a legjobbat, és készülj a legrosszabbra" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában péntek reggel. A magyar korfát ismerve és a külföldi helyzetet látva, nekünk a legrosszabb esetre kell készülni - mondta a kormányfő, és beszélt arról is, hogy az osztrák lépéseket, és azoknak a hatását figyelik, és ha ott beválnak az intézkedések, akkor érdemes azokról nálunk is elgondolkozni.

13:09
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

Itt vannak az érettségi részletszabályai

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár arról beszélt, hogy az érettségiket május 4-21. között tartják meg, kizárólag írásbeli vizsgák lesznek. Csak akkor lesz szóbeli, ahol nem lehet megkerülni ezt. Az írásbeli felmentéssel bíró tanulók is szóban vizsgázhatnak. Azok nem tehetnek vizsgát, akik nem végzősök. A szintemelő vizsgákat is csak az idei felvételizők tehetik le - mondta Maruzsa.

13:12
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

Teljes értékűek lesznek a nyelvi érettségik

Maruzsa Zoltán arról is beszélt, hogy a most megszerzett érettségi eredmények teljes körűek lesznek. A nyelvi érettségik is teljes értékűnek számítanak majd - tette hozzá. Április 20-ig lehet visszalépni az érettségitől - mondta az államtitkár. Az emelt szintű vizsgákat is le lehet mondani, és lehet helyette tenni középszintűt. 

13:15
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

Így kerülnék el, hogy egy-egy épületben sokan legyenek

Maruzsa Zoltán a biztonsági kérdésekről azt mondta, egy helyiségben maximum csak 10 ember lehet másfél méteres távolsággal. Új helyszíneket is bevonnak az érettségibe, ha szükséges - tette hozzá. Mindent el kell követni, hogy ne legyenek csoportosulások se az iskolákban, se előtte. Kilenckor kezdődnek majd az érettségik.

13:16
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

Mindenkinek biztosítják a maszkokat, és fertőtlenítés is lesz

Minden iskolaépületben lesz fertőtlenítés, és maszkokat is kapnak a tanárok, diákok - mondta Maruzsa Zoltán. Nem lesz kötelező a maszkviselés.

13:20
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

Idén nem lesznek ballagások

Nincs politikai konszenzus ebben a kérdésben, vannak pártok, akik csak ellentmondanak, de szerencsére vannak olyan vélemények, amelyek lényegesen higgadtabb szakmai álláspontot képviselnek - mondta Maruzsa Zoltán. Szólt arról is, hogy a nem magyar állampolgárok is tehetnek érettségit és a külföldön lévő magyarok is. Nagyon sajnálatos, hogy idén nem lesznek előreláthatóan ballagások.

13:21
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

Nem egyedi a magyar megoldás

Maruzsa Zoltán arról is beszélt, hogy nem egyedi a mostani magyar érettségi szabályozás, több hasonló is van Nyugat-Európában.

13:23
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

Ezért lett volna óriási hiba a megajánlott jegyek rendszerét bevezetni

A felvételi ponthatárok emelkedését és csökkenését nem befolyásolja az érettségi. A megajánlott jegyek rendszere teljesen kiszámíthatatlanná tette volna a felvételi ponthúzásokat - mondta Maruzsa Zoltán.

13:25
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

Maruzsa Zoltán is felügyelő tanár lesz az érettségin

Maruzsa Zoltán elmondta, hogy mindenki segítsen a felügyelet megszervezésében, és ő maga is felügyelő tanárként vesz részt az érettségin.

13:27
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

Közelítünk a tömeges megbetegedés időszakába

Müller Cecília arról beszélt, hogy sajnos most volt a legtöbb egynapi haláleset a vírus megjelenése óta. Az utóbbi időben felgyorsult a járvány terjedése, közelítünk a tömeges megbetegedés időszakába. 847 fő van kórházban, és 73-an vannak lélegeztetőgépen.

13:28
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

Minden nap egy kicsit többen fertőződnek meg

Müller Cecília elmondta, hogy minden nap egy kicsit többen fertőződnek meg. A felkészülésben fontos szerepet játszik, hogy felszabadítsanak olyan ágyakat, ahol majdan a súlyos állapotú fertőzötteket tudják ápolni - tette hozzá.

13:31
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

Csak így lehet a betegeket elengedni a kórházakból

66 ezer ágy van jelenleg a hazai kórházakban, és ezeknek az ágyaknak a 65-70 százaléka van kihasználva - mondta az országos tisztifőorvos. Az 50 százalékos kihasználtság érdekében a foglalt ágyak 15 százalékát kell csak felszabadítani - tette hozzá. Csak orvosszakmai döntés mellett lehet valakit elengedni az egészségügyi intézményekből - mondta Müller Cecília. Nem történhet olyan, ami kedvezőtlenül befolyásolná a beteg állapotát - tette hozzá.

13:34
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

A családok tájékoztatása is nagyon fontos

Nagyon fontos, hogy a családot tájékoztassák- mondta Müller Cecília. A távozó beteg egy orvosszakmai zárójelentést és egy ápolásszakmai zárójelentést kap. Ezeken részletes információk vannak. Müller Cecília bízik benne, hogy csak azok távoznak az otthonukba, akiket el lehet látni.

13:36
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

Több elmaradt kezelés ügyét is sikerült rendezni

Müller Cecília elmondta, hogy elmaradt kezelések esetén sikerült rendezni több problémát is. Jelenleg is zajlik az idősotthonok ellenőrzése.

13:39
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

A húsvéti egyedi szabályozások eredményesek voltak

Folyamatosan biztosítják az idősotthonoknak is a megfelelő védőfelszereléseket  - mondta az országos tisztifőorvos. Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy a húsvétkor meghozott egyedi önkormányzati rendelkezések eredményesek voltak.

13:41
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

A kórházakban 10 napra előre vannak védőfelszerelések

21 093 szabálysértés történt a kijárási korlátozás életbe lépése óta - mondta Kiss Róbert. A fővárosban 530 szabálysértés történt, és 128 fővel szemben történt helyszíni bírság. Pekingből csütörtökön 5 járat érkezett, 53 tonna védőfelszereléssel - tette hozzá. A kórházakban 10 napra előre vannak védőfelszerelések - tette hozzá.

13:43
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

Megnyílt a battonyai határátkelő

A magyar-horvát viszonylatban ismételten visszaállt a korábbi teherforgalmi átlépési lehetőség. Battonya határátkelőt megnyitották - mondta Kiss Róbert. A kétvölgyi határátkelőhelyet lezárták, míg Bajánsenyén 0-24 órában lehetséges az átkelés. 

13:45
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

59 esetben zajlik eljárás rémhírterjesztés miatt

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy emelkedett a járványüggyel kapcsolatos büntetőeljárások száma. 59 esetben rendeltek el eljárást rémhírterjesztés miatt - tette hozzá. Szólt arról is, hogy két főt egy idős asszony átverése miatt őrizetbe vettek.

13:47
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

Ez lehet a budapesti megbetegedések növekedésének egyik oka

Az Origo kérdésére Müller Cecília azt mondta, hogy a járványhelyzet szempontjából nem volt kedvező a budapesti közlekedésben az, hogy az embereknek tömegesen kellett várakozniuk és a járműveken lenniük.

13:49
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

Jövő héten több információ lesz az idősotthonokról

A kórházparancsnokok jogállásának a része az őrző-védő feladatok áttekintése és a meglévő készletek biztosítása - mondta Kiss Róbert. Müller Cecília arról is beszélt, hogy a jövő héten már tudnak kapni előzetes információt az idősotthonok helyzetéről.

13:52
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

A rendőrségi törvény alapján zajlik a szankcionálás

A rendőrségi törvény szabja meg a szabálysértési szankciókat a kijárási korlátozás esetén - mondta Kiss Róbert. Egy súlyos tüneteket mutató koronavírusos betegnek mindenképpen kórházba kell mennie - mondta Müller Cecília.

13:54
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

Nagyon sok kérdés van még a vírus kapcsán

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy saját vizsgálataik is azt igazolják, hogy különbözőképpen reagál az emberi szervezet a koronavírusra. Valakinek nagyon magas ellenanyagszint keletkezik, míg másoknál csak elenyésző. Mindezeket a kérdéseket alaposan kutatják világszerte, mert ez az alapja az esetleges védettségnek - tette hozzá.

13:57
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

Pusztán csak motorozni nem lehet

Müller Cecília kérdésre válaszolva azt mondta, hogy ahol szükséges, ott vannak orvos-beteg találkozók. A 65 év felettiek kivonódtak a háziorvosi rendszerből. Kiss Róbert kérdésre azt mondta, csak alapos indokkal lehet elhagyni a lakásunkat. Pusztán csak motorozni nem lehet - mondta Kiss Róbert.

13:59
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

Az ágykiürítés miatt még nem érkezett panasz a népegészségügyi központhoz

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy veszélyhelyzetben az egészségügyi dolgozó vezényelhető. Egy terv szerint történik a vezénylés. Oda csoportosítják az ellátásokat, ahol arra szükség van. Több helyen valóban történtek már átirányítások - tette hozzá. A Nemzeti Népegészségügyi Központhoz még nem érkezett panasz amiatt, hogy valakit nem jogosult módon engedtek haza.

14:01
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

12 idősotthonban jelent meg eddig a koronavírus

Eddig 12 idősotthonban jelent meg a koronavírus. 3 intézményben nagyobb számban - mondta Müller Cecília. Összesen 31-en haltak meg az idősotthonokban lakók közül.

14:04
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

Vége a tájékoztatónak, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk

Véget ért a tájékoztató, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!