A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Mutatjuk, hogyan alakult a hazai koronavírus-járvány helyzete

Események

koronavírus, illusztráció, Balaton, vírus, járvány, tavasz, kijárási korlátozás, üres terek, üres utcák, turista, maradj otthon, Balatonfüred, Tagore sétány, biciklizők
Vágólapra másolva!
Szerdán is megtartja szokott tájékoztatóját az Operatív Törzs.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül22 bejegyzés
12:16
április 15, 2020
Vágólapra másolva!

1579 az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), írja a kormányzati tájékoztató portál, ezzel 1579 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Meghalt újabb 12 beteg. Ezzel 134 főre emelkedett a meghalt betegek száma, viszont az elmúlt 24 órában 70 ember meggyógyult, így összesen már 192-en mondhatják el ezt magukról. Összegezve: az aktív esetek száma 1253. A fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonban a fertőzöttek száma 212, eddig összesen 13-an haltak meg.

12:46
április 15, 2020
Vágólapra másolva!

Lehet-e tudni, hogy valaki átesett-e már tünetmentesen a fertőzésen?

A legújabb kutatások szerint a koronavírusos esetek harminc százalékánál gyakorlatilag panaszmentes a betegség. Úgy esnek át az emberek a fertőzésen, hogy semmilyen klinikai tünetük nincs. Nem lázasak, még csak hőemelkedésük sincs, nem köhögnek, nem fulladnak, tehát semmi nem utal a koronavírus fertőzésének lehetőségére – mondta az Origónak Dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa. Azt is hozzátette, hogy a tünetmentes fertőzöttek is továbbadhatják a vírust, ezért mindenkinek be kell tartania a szigorú szabályokat. Többen úgy gondolhatják, hogy enyhe tünetekkel már túl vannak a fertőzésen, de a főorvos azt mondta, ezt csak egy speciális teszttel lehetne megállapítani, ahol a vérből kimutatják az antitesteket. Kiemelte: a járvány mostani szakaszában valószínűleg nem tudják magukról megmondani az emberek, hogy átestek-e rajta, vagy sem. Interjú Dr. Szlávik Jánossal.

12:56
április 15, 2020
Vágólapra másolva!

Magyarország a negyedik legbiztonságosabb hely Európában a járvány kezelése szempontjából

Magyarország a negyedik legbiztonságosabb európai ország a koronavírus-járvány tekintetében, ez kétségtelenül elismerés. Újraindult a győri Audi-gyár, a járványgörbét pedig továbbra is sikerül laposan tartani.

13:01
április 15, 2020
Vágólapra másolva!

Kezdődik a tájékoztató

Kezdődik.

13:03
április 15, 2020
Vágólapra másolva!

Elhagyja az országot a 14 iráni rendbontó

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy jelentős mennyiségű szállítmány érkezett kedden a Liszt Ferenc Repülőtérre. Szólt arról is, hogy döntöttek arról, hogy csütörtökön 11 iráni főt küldenek haza, majd április 23-án újabb három fő hagyja el az országot. Ők voltak azok, akik rendbontó magatartást folytattak a Dél-pesti Centrumkórházban.

13:05
április 15, 2020
Vágólapra másolva!

Egy hatósági házi karanténban lévő magyar állampolgár megpróbálta elhagyni az országot

Kiss Róbert elmondta, hogy egy magyar állampolgár, aki hatósági házi karanténban volt, megpróbálta a repülőtéren keresztül elhagyni az országot. Ellene eljárás indult. 385 rendőri intézkedés volt Budapesten kedden a kijárási korlátozás miatt. A határokon Tompánál, Röszkénél és Ártándnál a teherforgalom tekintetében van kisebb fennakadás.

13:06
április 15, 2020
Vágólapra másolva!

Továbbra is veszélyben vannak a krónikus betegek

Müller Cecília arról beszélt, hogy 1572-re nőtt a fertőzéssel azonosítottak száma, és ezzel egyidejűleg a meghaltak száma is 134-re nőtt. A meghaltak mindegyike krónikus betegségben szenvedett. Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a fertőzés továbbra is a krónikus betegek számára jelent kockázatot.

13:07
április 15, 2020
Vágólapra másolva!

Már több gyógyult van, mint amennyien meghaltak

Müller Cecília örömtelinek nevezte, hogy 70-en távoztak gyógyultan, így már több gyógyult beteg van, mint ahányan meghaltak.

13:08
április 15, 2020
Vágólapra másolva!

Folyamatosak az ellenőrzések az idősotthonokban

Az idősotthonokban továbbra is folyamatosak az ellenőrzések - mondta Müller Cecília. Ezeknek a célja annak ellenőrzése, hogy az intézmények maradéktalanul felkészültek-e a koronavírus-járványra.

13:10
április 15, 2020
Vágólapra másolva!

Jegyzőkönyv készül minden egyes ellenőrzésnél

Müller Cecília arról is beszélt, hogy ha feltárnak valamilyen hiányosságot az idősotthonokban, akkor azt pótolni fogják. Minden ellenőrzés esetében jegyzőkönyv készül - tette hozzá. 1035 idősotthont és szociális intézményt keresnek fel. 

13:12
április 15, 2020
Vágólapra másolva!

Konzultációra is lesz lehetőség

Müller Cecília szólt arról is, hogy az ellenőrzések során konzultációra is lesz lehetőség. Együttműködést kért az intézményektől az országos tisztifőorvos.

13:15
április 15, 2020
Vágólapra másolva!

Müller Cecília: Egyelőre a járvány kezelése hetek óta megfelelő

Müller Cecília szólt arról is, hogy azokban az intézményekben, ahol megjelent a vírus, ott már jelen vannak a járványügyi szakemberek. A kórházak felkészüléséről azt mondta, hogy ez nem egy hirtelen lépés, mert hetek óta megy a folyamatos felkészülés. Az országos tisztifőorvos szerint mindennek a célja, hogy a szükséges kapacitás a rendelkezésre álljon, ha nagyszámú megbetegedés lép fel az országban. Egyelőre a járvány kezelése hetek óta megfelelő, mert az emelkedésszám arról tanúskodik, hogy betartjuk a korlátozó intézkedéseket, és abban a reményben vagyunk, hogy ez így is marad  - tette hozzá. De soha nem lehet tudni, hogy mikor történik nagyszámú megbetegedés.

13:17
április 15, 2020
Vágólapra másolva!

Egyik-másik európai országban példa nélküli helyzet alakult ki

Senki nem marad ellátatlanul, ha szüksége van ellátásra - mondta Müller Cecília. Együttműködést kért a kórházi vezetőktől az ágyak felszabadítása kapcsán. Egyik-másik európai országban példa nélküli helyzet alakult ki - tette hozzá. Mindenképpen szeretnénk ezt elkerülni - mondta az országos tisztifőorvos.

13:20
április 15, 2020
Vágólapra másolva!

A hazabocsátásnak orvosszakmai döntésnek kell lennie

Müller Cecília szólt arról is, hogy a házi szociális ápolás és az otthoni szakápolói rendszer is segíthet azoknak, akiket most elengednek a kórházakból. Április 19-re kell elkészülnie a kórházi ágyak felszabadításának - mondta az országos tisztifőorvos. Ha egy megyén belül több intézmény van, akkor a helyi sajátosságoknak megfelelően ezek az intézmények együtt dönthetnek a kiállítandó ágyszámok felállításáról  - tette hozzá.A hazabocsátásnak orvosszakmai döntésnek kell lennie- hívta fel a figyelet Müller Cecília.

13:22
április 15, 2020
Vágólapra másolva!

Minden korosztályban vannak gyógyultak

Müller Cecília kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a hazai járvány tetőzése után az emelkedés ritmusában fog csökkenni a betegségek száma. Gyógyult betegek az összes korosztályban vannak - tette hozzá.

13:24
április 15, 2020
Vágólapra másolva!

Így dolgozzanak a társasházak kezelői

Müller Cecília elmondta, hogy távoktatás keretében oktatják azokat az orvosokat, akik később esetleg intenzív ellátásban vesznek részt. A társasházak kezelőitől fokozott takarítást kért az országos tisztifőorvos.

13:26
április 15, 2020
Vágólapra másolva!

Még mindig az alsó harmadban van Magyarország a halálozás tekintetében az uniós országok között

Müller Cecília egy másik kérdésre azt mondta, hogy még mindig az alsó harmadban van Magyarország a halálozás tekintetében az uniós országok között. Nincs semmilyen korlátozás azon betegek körében a tárgyak bevitele tekintetében, akik koronavírussal fertőzöttek - mondta az országos tisztifőorvos. 

13:29
április 15, 2020
Vágólapra másolva!

Semmilyen kesztyű nem helyettesíti a kézmosást

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy egy egész nap viselt kesztyű ugyanazt a szennyeződést viszi tovább, amit el akarunk egyébként kerülni. Minden esetben nagyon fontos a kézmosás és a fertőtlenítés - tette hozzá. Semmilyen kesztyű nem helyettesíti a kézmosást.

13:32
április 15, 2020
Vágólapra másolva!

Ők követik el a súlyosabb szabályszegést a kijárási korlátozás esetében

Kiss Róbert kérdésre azt mondta, hogy a rendőrség naponta értékeli a kijárási korlátozással kapcsolatos helyzetet. Megfelelő a rendőri létszám jelenleg - tette hozzá. Amennyiben negatív tendenciát tapasztalnak valahol, akkor dinamikusan lépnek. Kiss Róbert elmondta, hogy a kijárási korlátozás esetében a súlyosabb szabályszegést inkább a fiatalok követik el, de több pozitív tapasztalata is van a rendőrségnek.

13:35
április 15, 2020
Vágólapra másolva!

Nincs semmilyen veszélyben a lakosság ellátása

Megállt a felvásárlási roham, és a rendészeti oldalról mindent megtettek, hogy a lakosság ellátása ne kerüljön veszélybe - mondta Kiss Róbert. Az idősek vásárlási korlátozása tekintetében az önkormányzatok jogszerűen járnak el, ha ezen a területen korlátozásokat vezetnek be - tette hozzá. 

13:37
április 15, 2020
Vágólapra másolva!

Minden életmentő beavatkozást el kell végezni

Az életmentő beavatkozásokat el kell végezni, és semmilyen kivételt nem lehet tenni - mondta Müller Cecília. Alapvetően a krónikus betegek vannak a veszélyeztetettek között, de aki betartja a betegség során az előírt rendelkezéseket, akkor inkább ahhoz a csoporthoz tendál, aki nem visel többletkockázatot - mondta Müller Cecília. Nem várható vérhiány Magyarországon - mondta egy másik kérdésre Müller Cecília. 

13:38
április 15, 2020
Vágólapra másolva!

Vége a tájékoztatónak, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk

Véget ért az Operatív Törzs tájékoztatója, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!