Budapesten Ferenc pápa, kövesse a szentatya látogatását percről percre

Események

NOVÁK Katalin; FERENC pápa, Ferencpápa2023, Ferenc pápa, pápalátogatás, háromnapos apostoli látogatás, Ferenc pápa magyarországi látogatása, Magyarország, péntek, 2023, Sándor-palota
Budapest, 2023. április 28. Novák Katalin köztársasági elnök fogadja Ferenc pápát a Sándor-palotában 2023. április 28-án. A katolikus egyházfő háromnapos apostoli látogatásra érkezett Magyarországra. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Péntek délelőtt érkezik Magyarországra háromnapos látogatásra Ferenc pápa.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül84 bejegyzés
11:12
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Felszállt Ferenc pápa repülőgépe

Elindult Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatására pénteken - közölte Twitter-oldalán a Vatikán.

11:18
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ez lesz a pápalátogatás első napjának programja

Már tíz óra előtt megérkezik Budapestre Ferenc pápa. Első napján találkozik Novák Katalin köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel is.

Hogy pontosan mi lesz a pénteki programja, arról ITT írtunk bővebben!

11:20
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Vadonatúj géppel érkezik Ferenc pápa

Vadonatúj, azúrkék színű repülőgéppel érkezik ma Budapestre Ferenc pápa, és az őt kísérő személyzet is külünleges, hiszen a Szentatya a világ öt legjobban őrzött emberének egyike, így érkezése rendkívüli felkészültséget igényel - írta a Mandiner.

Erről bővebben ITT olvashat.

Ferenc Pápa várhatóan nem sokkal délelőtt 10 óra előtt érkezik meg Budapestre Forrás: Origo
11:22
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Már leterítették a vörös szőnyeget a a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren

Szőnyeget terítenek le a pápalátogatás alkalmából a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren Fotó: Polyák Attila - Origo
11:25
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Több helyen forgalomkorlátozások, lezárások lesznek Budapesten

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tájékoztatása szerint ideiglenesen, egy-egy időszakban fontos útvonalakat zárnak le és számos helyen korlátozzák a parkolást.

Többek között pdélelőtt és vasárnap délután időszakosan lezárják a Ferihegyi repülőtérre vezető utat, ezért a buszok sem tudják megközelíteni a Liszt Ferenc-repülőteret.

BŐVEBBEN>>>

11:34
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ingyen lehet utazni a fővárosba a hétvégén

A MÁV-VOLÁN-csoport és a GYSEV díjmentes utazást biztosít az ország bármely pontjából a fővárosba az április 29-én a Rózsák terén és a Papp László Budapest Sportarénában tartandó rendezvényekre, valamint április 30-án, az Őszentsége Ferenc pápa által a budapesti Kossuth téren bemutatandó szentmisére érkező és onnan hazatérő zarándokok számára - írta honlapján a vasúttársaság.

A DÍJMENTESSÉG A MÁV-START ÉS A GYSEV MENETRENDSZERINTI VONATJÁRATAIN A MÁSODOSZTÁLYÚ KOCSIKRA ÉRVÉNYES.

Hogy pontosan mely járatokra vonatkozik a kedvezmény, ITT írtunk bővebben.

11:39
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Két éve már járt Magyarországon Ferenc pápa

Ferenc pápa a budapesti Hősök terén az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson tartott misét 2021. szeptember 12-én.

Ferenc pápa az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjére érkezik a Hősök terére 2021. szeptember 12-én Forrás: MTI/Bruzák Noémi
11:41
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

A Szűzanyához imádkozott útja előtt Ferenc pápa

Ferenc pápa - szolgálatának kezdete óta tartó szokásához híven - a Santa Maria Maggiore-bazilikába ment el szerdán következő apostoli útja előtt - írta meg a Vatican News.

11:44
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Vatikáni külügyminiszter: Ez az utazás olyan, mint egy ígéret boldog beteljesülése

Pietro Parolin bíboros, a Vatikán külügyminisztere szerint Ferenc pápa háromnapos budapesti látogatása demonstrálja elkötelezettségét egy testvériesebb társadalom építése iránt a háború által megsebzett és „a második világháború óta a legnagyobb menekültválságot" átélő Európában - írja a Vatican News.

11:47
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Így szállt be a pápai gépbe a Szentatya - videó

11:50
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Várom Ferenc pápa látogatását

A miniszterelnök a Twitteren angol nyelven üzent Ferenc pápának és a világnak tegnap este, miszerint várja látogatását.

– írta Orbán Viktor.

11:52
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Apostoli nuncius: Ukrajna is része a látogatás hátterének

A katolicizmus Magyarországon igen élénk. Ez egy olyan katolicizmus, amely erősen liturgikus alapokon nyugszik, de olyan katolicizmus is, amelynek nagy a társadalmi kitárulkozása

- mondta el a Vatican Radionak adott interjújában az amerikai születésű Michael Wallace Banach érsek, Magyarországra akkreditált apostoli nuncius, aki a nemzetközi jog szerint a pápai állam budapesti nagykövetének számít.

Nyilvánvaló, hogy Ukrajna része a látogatás hátterének, a látogatás előkészítésének. Már csak földrajzi szempontból is, Magyarországnak közös határa van Ukrajnával. A Szent Erzsébet-templomban, úgy tudom, lesz néhány ukrán menekült, akik beszélni fognak Ferenc pápához, de lesznek olyan ukránok is, akik részt vesznek a szentmisén és más eseményeken. Nyilvánvaló, hogy a mi vágyunk a béke. Azt hiszem, ezt mindenki szeretné. Valószínűleg ez is része lesz Ferenc pápa üzenetének itteni látogatásakor

- tette hozzá.

11:56
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Leszállt a pápa gépe Magyarországon

Megérkezett Ferenc pápa gépe, ezekben a percekben gurul a kifutópályán.

Leszállt a gép. Fotó: Polyák Attila - Origo

Budapesten a Liszt Ferenc repülőtéren 9:50 perckor landolt Ferenc pápa gépe, Ferihegyen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes köszönti elsőként a Szentatyát, a reptéren a fogadó kormányzati delegáció tagjai között Szijjártó Péter a külgazdasági és külügyminiszter és Orbán Balázs a miniszterelnök politikai igazgatója is jelen van.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia fogadó bizottsága és Erdő Péter bíboros esztergom-budapesti érsek az elsők között üdvözli Magyarországon a katolikus egyházfőt.

12:00
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Itt nézheti élőben, ahogyan megérkezik a pápa - videó

Itt követheti élőben a pápa megérkezését, ahogyan fogadják őt a repülőtéren:

12:04
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Kinyitották a pápai gép ajtaját

Perceken belül kiszáll a pápai gépből a Szentyatya.

Fotó: Polyák Attila - Origo
12:08
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor oldalain is lehet követni a pápa beszédét

Hamarosan a Karmelita kolostorba érkezik a Szentatya - írta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán.

A kormányfő arra is felhívta a figyelmet, hogy Ferenc pápa beszédét Orbán Viktor Facebook és a YouTube-oldalán is lehet követni.

12:10
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Kiszállt a pápa a gépből - fotó

A pápa kiszállt a gépből, és rengetegen fogadták őt. Ferenc pápa jókedvűnek tűnt, szívéyesen fogadták őt a repülőtéren.

A Szentatya vállalta, hogy nem kerekesszéken közlekedik, hanem sétál, fájdalomcsillapítót sem fogadott el, azt felajánlotta az Egyház javára - sajtóértesülések szerint.

Ferenc pápa megérkezik a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérre 2023. április 28-án. Az egyházfő háromnapos apostoli látogatásra érkezett Magyarországra. Ferenc pápa mögött jobbról Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Forrás: MTI/Kovács Tamás
12:17
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Elindult a pápai konvoj a kormányváróba - fotó

Ferenc pápa egy fehér színű Fiat 500-as kisautóba szállt be, ez az ő külön kérésére történt így. A delegáció elindult a repülőtéri kormányváróba.

Forrás: Origo
12:22
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Rákóczi Szövetség: közel 1500 diák érkezik a Kossuth téri pápai szentmisére

Közel 1500 diák érkezik a Kossuth téri pápai szentmisére a Rákóczi Szövetség középiskolai szervezeteinek képviseletében - közölte a szervezet pénteken az MTI-vel. A középiskolás diákok Kárpátaljáról, Partiumból és Magyarországról érkeznek vonattal, a MÁV közreműködésével vasárnap reggel 6 óra és 6.30 között a Nyugati Pályaudvarra a 11-es vágányhoz, ahonnan közösen indulnak a Kossuth téri pápai szentmisére.

A Nyugati pályaudvarra érkezik vasárnap reggel vendégeink mellett Böjte Csaba ferences rendi szerzetes és 100 fiatalja, a Misszió Tours szervezésében - írták.

Közlésük szerint a pápai szentmisére érkező fiatalokat Böjte Csaba és Panyi Miklós, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára fogadja a Rákóczi Szövetség vezetőivel együtt.

Bízunk benne, hogy meghatározó, szép élményt nyújt a Szentatyával való találkozás a fiataloknak, akik sokezer magyarral együtt imádkozhatnak a békéért, a keresztény Magyarországért és Európáért

- fogalmaztak a közleményben.

Ferenc pápa 2023. április 28-30-ai apostoli útjáról és a látogatásához kapcsolódó minden nyilvános eseményről beszámol a közmédia szinte valamennyi csatornája. A Duna tévécsatornán, illetve a Kossuth Rádióban összesen hat - pénteken, szombaton és vasárnap is két-két - élő közvetítés lesz látható, hallható.

12:25
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Így fogadták Ferenc pápát a repülőtéren - galéria

---- separator ----gallery-content-type:0325fb63-05a7-46c2-bc73-160654e275e4---- separator ----

Ferenc pápa megérkezett a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérre. Az egyházfő háromnapos apostoli látogatásra érkezett Magyarországra. Hátul jobbról Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes látható.

A fentebbi képre kattintva galéria nyílik!

Megérkezett Ferenc pápa háromnapos apostoli látogatásra Magyarországra, repülőgépe pénteken néhány perccel 10 óra előtt szállt le a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren. A pilótafülkéből a landolás után a repülőgép ablakába kihelyeztek egy vatikáni és egy magyar zászlót.

A repülőgépen az egyházfőt Michael Wallace Banach apostoli nuncius köszöntötte, majd Ferenc pápa lifttel hagyta el a gép fedélzetét.

A pápát állami részről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, az egyház képviseletében Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Kocsis Fülöp érsek-metropolita fogadta.
Jelen volt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára is.

A pápai delegáció tagja mások mellett Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár és Paul Richard Gallagher érsek, a vatikáni államközi kapcsolatok vezetője.

A repülőtéren száz gyerek is várta Ferenc pápát, közülük két, magyar népviseletbe öltözött gyerek kenyeret és sót adott át neki; a szentatya evett is a kínált kenyérből. A katolikus egyházfő a megérkezése után elsőként, mitegy húszperces négyszemközti találkozón vett részt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel.

12:30
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Így sétált a magyar delegáció felé a Szentatya a repülőtéren - videó

12:36
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

A pápa tiszteletére a Magyar Posta tematikus személyes bélyeget bocsát forgalomba

A Magyar Posta bélyegkiadásainak célja, hogy értéket közvetítsen és ezeket az értékeket minden magyar ember számára elérhetővé, hozzáférhetővé tegye. A Szentatya látogatása nagyon fontos esemény nemcsak a katolikusoknak, hanem minden magyarnak határon innen és túl, ezért döntött úgy a vállalat, hogy tematikus személyes bélyeget ad ki az esemény tiszteletére.

A Magyarországi Apostoli Nunciatúra 2023. február 27-i közleményében jelentette be, hogy Ferenc pápa, elfogadva az állami és egyházi hatóságok meghívását, apostoli látogatást tesz Magyarországon 2023. április 28. és 30. között.

A látogatás jelmondata: Krisztus a jövőnk. Ez a mottó olvasható a hat bélyegből álló tematikus személyes bélyegív címletein is.

Forrás: Origo

A bélyegújdonságon Ferenc Pápa fotója látható, mely a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia engedélyével kerülhetett a címletekre.

A szelvényes bélyegív a nagy érdeklődésre tekintettel az eredetéig tervezett 3000 példány helyett 5000 példányban készül és 2023. április 27-től a készletek függvényében megvásárolható a Filapostán, továbbá a Magyar Posta internetes áruházából.

A limitált példányszámra való tekintettel az érdeklődőknek a Webshopot, illetve személyes vásárlás esetén Budapesten a Filapostát (Budapest 5 posta, Bajcsy-Zsilinszky út 16, 1051) ajánlják. A pápa tematikájú bélyegek hazánkban és nemzetközi viszonylatban is igen népszerűek. A pápalátogatások alkalmával a Magyar Posta már hagyományosan bélyeget bocsát ki az alkalomhoz illően.

Ferenc pápa első alkalommal 2021. szeptember 12-én, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró miséjére látogatott Budapestre. Ennek az eseménynek a tiszteletére a Magyar Posta Zrt. alkalmi bélyegblokkot adott ki. 2020-ban pedig Szent II. János Pál pápa születésének 100. évfordulóját köszöntötte a vállalat alkalmi bélyegblokk kibocsátásával.2014-ben két bélyegképet tartalmazó alkalmi bélyegblokkon emlékezett meg a Posta XXIII. János pápa és II. János Pál pápa szentté avatásáról, míg 2005-ben szintén alkalmi bélyegblokk kibocsátásával emlékeztünk II. János Pál pápára. 1991-ben II. János Pál pápa magyarországi látogatása kapcsán szintén adott ki alkalmi bélyeget a Magyar Posta.

12:43
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Vastapssal és ajándékkal fogadták Ferenc pápát

Ferenc pápa már elhagyta a repülőgépet. Egészségügyi okokból, a többséggel ellentétben a gép túloldalán szállt ki. A jelenlévők tapssal fogadták a Szentatyát.

A repülőtéren száz gyerek is várta Ferenc pápát, közülük két, magyar népviseletbe öltözött gyerek egy frissen sült kenyeret és sót adott át neki.

A pápa a kenyeret azonnal meg is kóstolta. A köszöntések után a Szentatya kocsiba szállt, és elindult a Várba, ahol négyszemközti találkozón vesz részt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel.

Gyerekek fogadják Ferenc pápát a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren 2023. április 28-án. Az egyházfő háromnapos apostoli látogatásra érkezett Magyarországra. Ferenc pápa mögött jobbról Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Jobbról elöl Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Forrás: MTI/Kovács Tamás
12:50
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

A nemzetközi sajtó most Magyarországra figyel

A BBC-n is vezető hír a pápa magyarországi látogatása.

Adását megszakítva, rendkívüli hírben számolt be Ferenc pápa Magyarországra érkezéséről a brit közszolgálati csatorna, a BBC.

Forrás: Index
12:55
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Így landolt a pápa gépe Budapesten - videó

@hirtv_official MEGÉRKEZETT! Ferenc pápa gépe ma reggel landolt Budapesten! Kövesd a HírTv-n a Pápalátogatást élőben péntektől vasárnapig! #pápa #francesco #foryou #nekedbelegyen #vatikan #budapest ? Pieces (Solo Piano Version) - Danilo Stankovic

A pápalátogatásról rendkívüli műsorfolyamban számol be a HírTV, a vizit ideje alatt élő közvetítésekkel és studióbeszélgetésekkel jelentkeznek. Erről és a pápalátogatás programjáról IDE KATTINTVA tájékozódhat.

13:05
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Kövesse élőben a Hír TV-n a pápa látogatását - videó

13:07
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Egyre többen várják az egyházfőt a Sándor-palota körül - fotó

Az Index tudósítójának jelentése szerint még meg sem érkezett a pápa a Sándor-palotába, de már kisebb tömeg várja őt a Budai Várban.

A Tóth Árpád sétány le nem zárt szakaszán telefonokkal, fényképezőgéppekkel várják a konvoj érkezését.

A rendőrök kordonok felállításával néhány száz méterrel kifelé terelik az embereket.

Forrás: Németh Márton Sándor / Index
13:10
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Simicskó István: Hálás szívvel köszöntjük a Szentatyát!

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője közleményben reagált a pápa látogatására. Simicskó szerint

Hozzátette:

a pápa látogatása - akinek a szavára és tetteire világszerte milliárdok figyelnek - egyúttal magabiztosságot is ad számunkra, hogy nem vagyunk egyedül a béke és az igazságosság melletti kiállásban. Magyarország a békefolyamat előmozdításában szövetségest lát Ferenc pápában, aki elkötelezetten vallja a békés rendezés szükségességét.

Az Egyházfő a csíksomlyói búcsú és az Eucharisztikus Kongresszus után immár harmadik alkalommal találkozik a magyar hívők közösségével. Sok erőt, jó egészséget kívánunk neki, és köszönjük apostoli útját, amely az egész Kárpát-medencének lelki megújulást és szilárd hitet adhat, hogy a kihívások korában is helyt állhassunk és meg tudjunk maradni igaz keresztény hitünkben - tette hozzá a frakcióvezető.

Fotó: Polyák Attila - Origo
13:15
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Így köszöntette Ferenc pápa az újságírókat a repülőn

Ferenc pápa köszöntötte azt a 73 újságírót, akik a pápai repülőgép fedélzetén kísérték Magyarországra apostoli útjára - derült ki a Vatican News Twitter oldalára feltöltött képekből.

13:15
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa négyszemközt tárgyalt Semjén Zsolttal - fotó

A Miniszterelnökség által közreadott képen Ferenc pápa érkezését követően négyszemközti megbeszélést folytatott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren.

Forrás: MTI/Miniszterelnökség/Miniszterelnökség/Botár Gergely
13:19
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

A pápa megérkezett a Sándor-palotához - fotó

Ferenc pápa megérkezett a Sándor-palotához, ahol Novák Katalin köztársasági elnök köszöntötte.

Forrás: Origo
13:31
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Novák Katalin így köszöntötte Ferenc pápát - fotó

A köztársasági elnök köszöntötte Ferenc pápát, akivel a katonai tiszteeltadás végén jó hangulatúnak tűnő beszélgetést folytattak.

Forrás: Origo

13:34
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Így fogadták a Szentatyát a Sándor-palotánál - fotók

Ferenc pápát katonai tiszteletadás mellett fogadták a Sándor-palotánál.

A kis Fiat 500-assal érkezett. Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Novák Katalin mellett foglalt helyet.

Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A palotánál rengetegen várták őt.

Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök is köszöntötte a Szentatyát.

Fotó: Ladóczki Balázs - Origo
13:42
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ezzel a Fiat 500-assal érkezett meg a pápa a Sándor-palotához - fotók

Ferenc pápa az alábbi Fiat 500-assal érkezett meg a Sándor-palotához.

Diákok integetnek zászlóval, amikor a Ferenc pápát szállító konvoj elhalad a Dózsa György térnél a budai Várba vezető úton 2023. április 28-án. A katolikus egyházfő háromnapos apostoli látogatásra érkezett Magyarországra. Forrás: MTI/Illyés Tibor

Diákok integetnek zászlóval, amikor a Ferenc pápát szállító konvoj elhalad a Dózsa György térnél a budai Várba vezető úton 2023. április 28-án. A katolikus egyházfő háromnapos apostoli látogatásra érkezett Magyarországra. Forrás: MTI/Illyés Tibor
Ferenc pápa fogadása a Szent György téren 2023. április 28-án. A katolikus egyházfő háromnapos apostoli látogatásra érkezett Magyarországra. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ferenc pápa fogadása a Szent György téren 2023. április 28-án. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ferenc pápa fogadása a Szent György téren 2023. április 28-án. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
13:57
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Novák Katalin így fogadta a Szentatyát - videó

14:03
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Nézze meg, hogyan fogadták Ferenc pápát a repülőtéren! - videó

Magyarország Kormánya Facebook-oldalán megtekinthető egy videó arról, hogyan érkezett meg a Szentatya Magyarországra.

14:16
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Tangózott Ferenc pápa - videó

A Hír TV összegyűjtötte a legérdekesebb információkat a 87 éves katolikus egyházfőről.

Ferenc pápa 1936. december 17-én született Jorge Mario Bergoglio néven Argentínában, öt közül első gyermekként.

Nagyon okos és szorgalmas volt, érdekelte a filozófia, a pszichológia és a természettudományok is. A Buenos Aires-i Egyetemen kémiát-, a katolikus egyetemen pedig filozófiát hallgatott.

Ahogy minden fiatal, ő is szeretett szórakozni. Barátaival gyakran mentek táncolni. Kedvenc tánca mai napig a tangó. De a sportokért is rajongott egész életében, különösen hazájának az egyik legsikeresebb sportjáért a labdarúgásért.

@hirtv_official [2. Rész] Érdekességek Ferenc pápáról, amit eddig nem biztos hogy hallottál Kövesd a HírTv-n a Pápalátogatást élőben péntektől vasárnapig! #pápa #francesco #latogatas #foryou #nekedbelegyen #vatikan #mobil #budapest ? eredeti hang - HírTV

Valószínűleg nem gondolta volna, hogy egyszer egy focicsapatot neveznek majd el róla. A San Francisco-i Club Deportivo Papa Francisco egyházfő nevét viseli. A klub három fontos elve egyezik az egyházfőjével, miszerint nem viselkednek huligánokként, kerülik az erőszakot és az inzultusokat.

14:19
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Érdekességek a pápáról - videó

A HírTV egy, a TikTok-ra feltöltött videóban mutatott meg olyan érdekességeket Ferenc pápáról, amelyet kevesen tudnak róla.

@hirtv_official [1. Rész] Érdekességek Ferenc pápáról,amit eddig nem biztos hogy hallottál! Kövesd a HírTv-n a Pápalátogatást élőben péntektől vasárnapig! #pápa #nekedbelegyen #vatikan #foryou #francesco #budapest ? eredeti hang - HírTV
14:29
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Mi történt a Sándor-palota előtt?

Novák Katalin köztársasági elnök katonai tiszteletadás mellett fogadta a háromnapos apostoli látogatásra Magyarországra érkezett Ferenc pápát a Sándor-palota előtti téren péntek délelőtt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A pápa fehér, Fiat 500X típusú autóját a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály három lovas huszára kísérte a Szent György térre a Hertelendy-induló hangjaira.

A téren a magyar delegáció és a pápai konvoj előtt érkező vatikáni delegáció tagjai, valamint a 32. Testőrezred, a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály huszárjai, a Nemzeti Lovas Díszegység és a fonyódi kis huszárok várták a katolikus egyház vezetőjét.

14:39
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Mit játszott a zenekar a pápa fogadásakor?

AZ MTI tudósítása szerint a zenekar eljátszotta a hivatalos pápai és a magyar himnuszt, majd a pápa és a köztársasági elnök leült a kikészített székekre. Ezt követően a díszmenet elvonult előttük.

Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A katonai fogadtatás végén Novák Katalin bemutatta az állami delegációt a Szentatyának, és a pápa is bemutatta az államfőnek delegációjának tagjait.

14:46
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa ezt üzente a Sándor-palotából - videó

Ferenc pápa üzent a magyar fiataloknak. Közös videót készített Novák Katalin köztársasági elnökkel, amin

köszöntötte a magyar fiatalokat.

14:53
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa megérkezett a Karmelita kolostorba - fotó

A Szentatya már megérkezett a Karmelita kolostorba:

Forrás: Origo

Novák Katalin köztársasági elnök beszédét az alábbi linket követhetik:

15:01
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Novák Katalin: Ferenc pápa a béke embere

Novák Katalin a Karmelita kolostorban elmondott beszédében kifejtette, hogy azt kérjük a pápától, hogy járjon el az igazságos béke érdekében.

Mi édesanyák a békét akarjuk megnyerni, nem akarjuk a férjeinket és a gyerekeinket a frontra küldeni - mondta Novák Katalin. Önben a béke emberét látjuk, hogy beszélni tud mindenkivel, akik nélkül nem lehet békét. Azt kérjük Öntől, hogy járjon el az igazságos béke érdekében

- mondta az államfő.

"Szövetségesek vagyunk"

A 2011-ben elfogadott Alaptörvényünkben megfogalmazott igény mindnyájunkhoz szól

- mondta Novák Katalin. Szentséged akkor jött, amikor arra a legnagyobb szüksége van Magyarországnak és a világnak - tette hozá. A keresztény értékeken nyugvó életnek a 21. századan is van értelme - ezt erősíti meg Ferenc pápa látogatása. Novák Katalin szólt arról is, hogy a magyar Alaptörvény védi a családot és azt a nemzet fennmaradásának az alapjának tekinti. Szövetségesek vagyunk, együtt védjük az emberi életet, a nőt és a férfit, az üldözött keresztényeket, és a másként élők szabadságát is - tette hozzá. Leszögezte:

fájdalommal és reményel fordulok szentségedhez, mert mi magyarok tapintjuk a háború valóságát.

Novák Katalin: Isten hozta Önt, a béke emberét Magyarorszáon

Isten hozta Önt, a béke emberét Magyarországon

- mondta Novák Katalin a Karmelita kolostorban. Hisszük, hogy a Szentatya érkezése nem véletlen Magyarországra. Őszentsége budapesti látogatása éppen az alkalmas pillanatban történik, az igazságos béke meghirdetésére - tette hozzá.

Mi magyarok abba a magasságba akarunk felemelkedni, ahol Krisztus hívei és a békét kereső emberek megtalálják az életük megújulását. Egy nemzet felemelkedése mindig a mai napon kezdődik.

15:06
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa: Minden, a békét fenyegető veszély ellen fel kell lépni!

Ferenc pápa beszédét úgy kezdte a Karmelita kolostorban, hogy Budapest nemcsak méltóságteljes és erős főváros, hanem évszázadok fordulópontjainak a tanúja. Itt a Dunának mely múlt, jelen és jövendő, egymást ölelik a hullámai. Budapest a hidak, a szentek és a történelem fővárosa.

A pápa kifejtette, hogy

az egységért kell dolgozni, nem a széthúzásért. Ehhez kreatív erők kellenek, és minden fenyegetés ellen fel kell lépni, amelyek a békét fenyegetik.

Ferenc pápa beszél a Karmelita kolostorban. Forrás: Origo
15:21
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ezeket az ajándékokat adta Novák Katalin a Szentatyának

Ferenc pápa és Novák Katalin köztársasági elnök pénteki, zárt körű megbeszélésük előtt közösen megtekintette a katolikus egyházfőnek szánt ajándékokat a Sándor-palotában.

Novák Katalin a többi között egy gyermekművészeti albumot adott Ferenc pápának, ez magyar gyerekek, fiatalok bibliai témájú alkotásaiból készült, kifejezetten a Szentatya számára.

Az album mellett különleges rózsatöveket is kap a pápa, a Szent Erzsébetről elnevezett rózsafajtából, amelyet egy erdélyi magyar, Márk Gergely nemesített.

- írta az ajándékról a köztársasági elnök korábban a Facebook-oldalán.

Harmadik ajándékként a köztársasági elnök andocsi Mária-kegyruhát ajándékozott a katolikus egyházfőnek. Novák Katalin a Facebook-oldalán korábban arról tájékoztatott: Somogy vármegyei látogatásakor az andocsi hívek azt kérték tőle, hogy adja át ajándékukat Ferenc pápának, aki a templomot bazilika minor rangra emelte.

- fogalmazott bejegyzésében az államfő, hozzátéve: a Mária-kegyruha arra is emlékeztet, hogy államalapító Szent István király halála előtt Máriának ajánlotta az országot.

Az ajándékok sorában egy Magyarországot bemutató, a Szent Koronáról szóló díszkötetet, valamint az Alaptörvény egy díszpéldányát is bemutatott Ferenc pápának a köztársasági elnök.

15:31
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarul szólalt meg Ferenc pápa

Ahogyan arról ÉLŐ tudósításunkban is írtunk, Ferenc pápa a Karmelitában elmondott beszédében magyarul is megszólalt.

Ferenc pápa külön szólt az anyaországon kívül élő magyarokról.

Isten áldd meg a magyart!

- zárta beszédét a pápát.

15:36
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Hallgassa meg Ön is a pápalátogatásra készített Magyar fohász című dalt!

Magyar Fohász 2023 címmel készült dal Ferenc pápa magyarországi látogatása alkalmából Varga Miklós, Keresztes Ildikó és Vastag Csaba közreműködésével, amelynek most a videóklipje is elkészült.

Rétvári Bence a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a dal bemutatóján elmondta, hogy egy ferences kolostorban, beszélgetések közben fogant meg az a gondolat, hogy egy dallal lehetne tisztelegni az újabb pápalátogatás előtt, ugyanis meglehetősen ritka, hogy egy országba ilyen rövid időn belül kétszer is ellátogasson a katolikus egyházfő, ezért Ferenc pápa újabb budapesti látogatása különleges adomány – tette hozzá.

Az államtitkár Toldi Tamás énekes-dalszövegírót és Pálinkás Gergely zeneszerzőt bízta meg a dal elkészítésével, ők pedig neves művészeket nyertek meg a produkcióhoz. Énekesként Varga Miklós, Keresztes Ildikó és Vastag Csaba csatlakozott a produkcióhoz, őket Szirtes Edina Mókus hegedűn, Heinczinger Mika pedig furulyán kíséri.

Hallgassa meg a dalt Ön is!

15:42
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Így egyeztetett Novák Katalin a pápával - fotók

Novák Katalin köztársasági elnök fogadta Ferenc pápát a Sándor-palotában.

Novák Katalin köztársasági elnök fogadja Ferenc pápát a Sándor-palotában 2023. április 28-án. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Családi fotó, amikor Novák Katalin köztársasági elnök fogadja Ferenc pápát a Sándor-palotában 2023. április 28-án. Mellettük a magyar államfő férje, Veres István (b) és gyermekeik. A katolikus egyházfő háromnapos apostoli látogatásra érkezett Magyarországra. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Novák Katalin köztársasági elnök mutatja Ferenc pápának a neki szánt ajándékokat, amikor a szentatyát fogadja a Sándor-palotában 2023. április 28-án. A katolikus egyházfő háromnapos apostoli látogatásra érkezett Magyarországra. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Novák Katalin köztársasági elnök fogadja Ferenc pápát a Sándor-palotában 2023. április 28-án. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Novák Katalin köztársasági elnök fogadja Ferenc pápát a Sándor-palotában 2023. április 28-án. A katolikus egyházfő háromnapos apostoli látogatásra érkezett Magyarországra. Forrás: MTI/Balogh Zoltán
15:57
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Így szólt a magyar himnusz a Szent György téren, a budai várban Ferenc pápa tiszteletére!

16:05
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Kik voltak az állami delegáció tagjai?

A katonai fogadtatás végén Novák Katalin bemutatta az állami delegációt a Szentatyának, és a pápa is bemutatta a magyar államfőnek a vatikáni delegációt; az eseményen többször is közvetlenül szót váltottak egymással.

A magyar delegáció tagja volt Orbán Viktor kormányfő, Kövér László házelnök, Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, Varga Zs. András, a Kúria elnöke, Polt Péter legfőbb ügyész, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Csák János kulturális és innovációs miniszter, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Habsburg-Lotharingiai Eduárd, Magyarország vatikáni nagykövete.

Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Az egyházi delegáció tagja mások mellett Pietro Parolin bíboros, államtitkár, Edgar Pena Parra helyettes államtitkár, Paul Richard Gallagher államközi kapcsolatokért felelős államtitkár, Claudio Gugerotti, a Keleti Egyházak Dikasztériumának prefektusa, Robert Francis Prevost, a Püspöki Dikasztérium prefektusa, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Michael W. Banach magyarországi apostoli nuncius, Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és José Nahúm J. Salas Castaneda, az Apostoli Nunciatúra tanácsosa.

Fotó: Ladóczki Balázs - Origo
16:26
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Nézze vissza Ferenc pápa teljes beszédét! - videó

Péntek koradélután beszédet tartott Ferenc pápa a Karmelita kolostorban. A Szentatya beszédében többször is magyarul szólalt meg.

– mondta az egyházfő.

Orbán Viktor miniszterelnök Youtube-csatornáján nézhető vissza, ahogy Ferenc pápa magyarul üzen:

16:35
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Mit kell tudni a pápalátogatás kulisszatitkairól? - videó

Érszegi Márk Aurél Vatikán-szakértő Ferenc pápa magyarországi látogatásának első napjáról, valamint ezek jelentőségéről mesélt az Apostol TV-nek. A beszélgetésből kiderül,

mi történhet a négyszemközti találkozókon, és milyen nyelven beszél a pápával Novák Katalin köztársasági elnök.

Érszegi korábban az Origónak adott interjúban kifejtette, hogy minden pápalátogatás elsődleges célja az, hogy egy helyi közösséggel, a helyi egyházzal, abban az országban, amelyet felkeres, megerősítse a híveket a hitben. Ez Péter apostolnak és utódainak alapfeladata, mint azt Jézus Krisztus Péter apostolra bízta, és az Evangéliumból megismerhetjük. Hozzáfűzte:

16:44
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt a pápával a Karmelita kolostorban - fotók

- fogalmazott Ferenc pápa pénteken a budapesti Karmelita kolostorban az állami hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőivel találkozva.

AZ ALÁBBI KÉPRE KATTINTVA NÉZEGESSEN KÉPEKET A SZENTATYA KARMELITA KOLOSTORBELI BESZÉDÉRŐL!

---- separator ----gallery-content-type:d952df66-ad4a-4542-a05b-6ed5dabdceb4---- separator ----
16:45
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa ezekben a percekben megérkezett a Nunciatúrára a délutáni sziesztájára

Ferenc pápa ezekben a percekben megérkezett az Apostoli Nunciatúrára, délutáni sziesztájára.

16:53
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa: Budapest a Duna gyöngyszeme - videó

Ferenc pápa arról is beszélt pénteken a Karmelita Kolostorban, hogy mély értelmű szavakat mondott a magyar államfő. Budapest nemcsak méltóságteljes és erős főváros, hanem évszázadok fordulópontjainak a tanúja.

Itt a Dunának mely múlt, jelen és jövendő, egymást ölelik a hullámai. Budapest a hidak, a szentek és a történelem fővárosa.

@hirtv_official “Budapest a hidak és a szentek városa” . Megtartotta köszöntő beszédét Ferenc pápa a Karmelita - kolostorban. Kövesd a HírTv-n a Pápalátogatást élőben péntektől vasárnapig! #pápa #francesco #nekedbelegyen #tv #foryou #budapest #hidak #harmony #latogatas ? eredeti hang - HírTV
16:57
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor és Ferenc pápa tárgyalása - videó

Orbán Viktor miniszterelnök a Sándor-palotában négyszemközti megbeszélést folytatott a háromnapos apostoli látogatásra Magyarországra érkezett Ferenc pápával - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Orbán Viktor a tárgyaláson felidézte: ahogy Alaptörvényünk is mondja, Magyarországon a kereszténységnek nemzetmegtartó ereje van.

Kereszténység nélkül ma Magyarország nem létezne - hívta fel a figyelmet, hozzátéve: Magyarországnak akkor van jövője, ha a keresztény úton marad, a keresztény út pedig ma a béke útja.

@hirtv_official A Köztársasági elnök után Ferenc pápa a Miniszterelnökkel is találkozott. Kövesd a HírTv-n a Pápalátogatást élőben péntektől vasárnapig! #pápa #francesco #vatikan #budapest #orbanviktor #nekedbelegyen #tv #elo #mobil #latogatas ? Stories 2 - Danilo Stankovic
17:03
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Novák Katalin Szent Erzsébet irgalmasságáról - videó

Novák Katalin a Karmelitában elmondott beszédében kiemelte, hogy a Szentatyának szánt ajándékok között megtalálhatók Szent Erzsébet rózsatövei is. Mint fogalmazott,

Szent Erzsébet élete is igazolja, hogy a nők különös felelőssége rámutatni: jó kormányzás irgalmasság, a kiszolgáltatottak iránti szolidaritás nélkül nem lehetséges.

@hirtv_official “Szent Erzsébet rózsája az irgalom jelképe”. Novák Katalin köztársasági elnök köszöntő beszéde Ferenc pápához. Kövesd a HírTv-n a Pápalátogatást élőben péntektől vasárnapig!#pápa #francesco #nekedbelegyen #tv #foryou #tv #novakkatalin #budapest ? eredeti hang - HírTV
17:17
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

A Vatikan News is beszámol a pápa magyarországi látogatásáról

A Vatikán hivatalos lapja több tweetben is beszámolt Ferenc pápa magyarországi látogatásáról.

17:31
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Óriási baki történt a pápai különgépen - videó

A repülőúton Ferenc pápa az őt kísérő 73 újságírót szerette volna köszönteni. A mikrofon viszont nem működött. A katolikus egyházfő nem esett kétségbe, hanem elindult a fedélzeten, majd mindenkihez intézett néhány jó szót. Erről a TV2 közölt egy összeállítást.

17:42
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt ajándékozza a pápa Novák Katalinnak - fotó

A Twitteren közzétették azt az emlékérmét, amit Ferenc pápa budapesti látogatása során ad át a magyar köztársasági elnöknek. A dombornyomott ezüstérmén Magyarország védőszentjének, Szűz Máriának ajánlja fel Szent István a magyar koronát.

17:53
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Jól érzi magát nálunk Ferenc pápa - fotó

Ferenc pápát tömegek várták Budapesten, nemcsak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, hanem a Budai Várban is. Rengetegen voltak kíváncsiak a katolikus egyházfőre, aki

A KÉPEK TANÚSÁGA SZERINT JÓL ÉRZI MAGÁT MAGYARORSZÁGON.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) fogadja Ferenc pápát Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében a Karmelita kolostorban 2023. április 28-án. A katolikus egyházfő háromnapos apostoli látogatásra érkezett Magyarországra. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Sokat nevettek a találkozón. Forrás: Donat Kekesi - Photograpy
17:58
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ön tudja, kik fognak zenélni a pápának a Szent István Bazilikában? - fotó

- írja közösségi oldalán az In Medias Brass.

Péntek délután Ferenc pápa a Szent István-bazilikában püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal találkozik. A Szentatya ott is beszédet mond. A bazilikába a helyszín korlátozott befogadóképessége miatt csak a meghívottak léphetnek be, de a Szent István térre korlátozott számban zarándokokat, híveket is várnak.

18:02
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

A Szentatya az egyház munkatársaival találkozik - ÉLŐ videó

A Szentatya 15:55-től püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal találkozik a Szent István-bazilikában.

18:16
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Tömegek vannak a Szent István Bazilika előtt - fotók

Rengetegen vannak a Szent István Bazilika előtt, ahol a Szentatya az egyház munkatársaival találkozik.

Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Fotó: Polyák Attila - Origo
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Fotó: Ladóczki Balázs - Origo
18:33
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Az Országos Széchényi Könyvtár ajándéka Ferenc pápának - fotó

Az Országos Széchényi Könyvtár Facebook-oldalán azt írják, hogy

A Budai krónika az első Magyarországon nyomtatott könyv, 2023. pünkösd vigíliáján lesz 550 éves. Hazánkban alig két évtizeddel Gutenberg első kiadványának megjelenése után létrejött a nyomdászat. Hess András munkája egyedülálló az európai tipográfia történetében, hiszen nem ismerünk több példát arra, hogy egy nemzet első nyomtatványában a saját történelmét örökíti meg. A krónika feltételezhetően kétszáz eredeti példányából mindössze tíz maradt fenn, amelyet Szentpétervártól Princetonig a világ híres könyvtáraiban őriznek. A magyar nemzeti könyvtár példánya teljes, eddig kétszer készült hasonmás kiadás róla: 1900-ban és 1973-ban. Az évfordulóra a könyvtár újra megjelentette a művet Schöck Gyula jeles magyar könyvművész gondozásában.

Az Országos Széchényi Könyvtár ajándéka Ferenc pápának. Forrás: Facebook

A Ferenc pápa számára készült különleges példány kézi kötéssel, aranyozott rézveretekkel és cabochon (gömbölyített előlapú) krizopráz kövekkel díszített, aranyozott fehér bőrkötéses díszmásolat, amelyhez latin, magyar és angol nyelvű kísérőkötet társul.

18:40
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Hamarosan beszédet mond Ferenc pápa a Bazilikában

17:00.kor érkezik a Szentatya a Szent István Bazilikába, és 17:22-től mond beszédet az előzetes információk szerint. A szentmisét ÉLŐBEN itt lehet figyelemmel kísérni.

18:47
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

A Karmelita teraszáról tekintette meg Budapestet a Szentatya - fotók

A Vatican News Twitter-oldalán közzétett fotók alapján Ferenc pápa többek között Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Novák Katalin köztársasági elnök társaságában nézte meg a Karmelita kolostor teraszáról Budapestet.

18:54
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter: Ferenc pápa látogatása óriási megtiszteltetés mindenki számára! - videó

A külgazdasági- és külügyminiszter az M1 Híradónak értékelt a pápalátogatás kapcsán.

19:01
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Orbán Balázs: Ferenc pápa a béke üzenetét hozta Magyarországra - videó

– mondta a Karmelitában elhangzott beszédében Ferenc pápa. Orbán Balázs a miniszterelnök politkai igazgatója szerint a Szentatya Robert Schumann jól ismert szavait idézve hangsúlyozta a célt:

a világbékét csak úgy lehet megőrizni, ha az azt fenyegető veszélyekkel arányban álló kreatív erőfeszítéseket teszünk.

– tette hozzá Orbán Balázs.

19:07
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Megérkezett a pápa a Bazilikához - fotó

Ezekben a percekben érkezik a pápa a Bazilikához.

Forrás: Origo

Szentatya megérkezését követően Veress András győri püspök, az MKPK elnöke mond rövid köszöntőt.

Forrás: Origo

Tömeg várta a Bazilikában is.

Forrás: Origo
19:12
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Velük találkozik délután a Szentatya - fotók

Péntek délután öt órakor találkozik Ferenc pápa a Szent István bazilikában a püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal.

19:15
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Kezet csókolt a pápa - fotó

Egy kerekesszékes kollégája kezét csókolta meg, majd megáldotta a budapesti Szent István Bazilikában a Szentatya péntek délután.

Forrás: Origo
19:38
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Képek a Pápa Bazilikához érkezéséről

Budapest, 2023. április 28. Ferenc pápa a Szent István-bazilikánál, ahol püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal találkozik 2023. április 28-án. A katolikus egyházfő háromnapos apostoli látogatásra érkezett Magyarországra. MTI/Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Budapest, 2023. április 28. Ferenc pápa a Szent István-bazilikánál, ahol püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal találkozik 2023. április 28-án. A katolikus egyházfő háromnapos apostoli látogatásra érkezett Magyarországra. MTI/Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
19:54
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

4 tanúságtételt hallhattunk a Bazilikában

Az 1. tanúságtevő Brenner József római katolikus pap volt:

Brenner József annak a Brenner Jánosnak a testvére, akit a kommunisták 1957-ben agyonvertek. Brenner felidézte, hogy a családjában hárman voltak papok. Felidézte, hogy a testvérét brutálisan meggyilkolták, akit Ferenc pápa a boldogok közé iktatott 2018-ban.

2. tanúságtevő: Kondás Sándor görögkatolikus pap volt:

Kondás Sándor görögkatolikus pap a tanúságtételében arról beszélt, hogy öt gyermeke született, köztük egy Down-szindrómás. Boldog, amikor részt vehet a görögkatolikus miséken.

19:56
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

A tanúságtételek második fele

3. tanúságtevő: Hernády Krisztina OP szerzetesnővér volt:

Hernády Krisztina domonkos nővér tanúságtételében azt mondta, hogy nagymamája példája is vezette, hogy szerzetes legyen. Miért akarja Isten, hogy egy lány egész életében fekete özvegyként járjon? - tette fel a kérdést korábban. Most dolgozok és tanítok egy iskolában Hódmezővásárhelyen - mondta. Az emberek szívében ott van a jóra való vágy. A nővérekkel azon dolgozunk, hogy Istennek olyan szolgái legyünk, akik fel tudják ragyogtatni az evangélium örömhírét - zárta.

4. tanúságtevő: Pavelczak-Major Dorina katekéta volt:

Pavelczak-Major Dorina katekéta tanúságtételében arról beszélt, hogy kézséggel végzik a hivatásukat az élet különféle területén. Meg kell érintenünk a végső igazságot akarók szívét - tette hozzá. A katekéta szolgálat ősi rendejének a megújítását köszönik Ferenc pápának - mondta. Jézus Krisztus a jövőnk - zárta.

20:10
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ferenc Pápa szombati programterve:

Szombat reggel Ferenc pápa látogatást tesz a Vakok Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonában, majd a Rózsák terén található Árpád-házi Szent Erzsébet római katolikus templomban szegényekkel, menekültekkel és a magyarországi kisebbségek tagjaival találkozik, valamint beszédet is mond majd.

Szombat délután a Papp László Budapest Sportarénában fiatalokkal találkozik. A programban Ferenc pápa beszéde mellett többi között tanúságtételek, néptánc, közös ima és zenei előadások is szerepelnek.

Szombat este a pápa a Jézus Társasága tagjainál tesz látogatást.

20:20
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Pápalátogatás - Ferenc pápa a Szent István Bazilikában - fotók

Budapest, 2023. április 28. Ferenc pápa a püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal rendezett találkozón a Szent István-bazilikában 2023. április 28-án. A katolikus egyházfő háromnapos apostoli látogatásra érkezett Magyarországra. MTI/Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Budapest, 2023. április 28. Résztvevők a Szent István-bazilikánál lévő kivetítőn nézik Ferenc pápa beszédét a püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal rendezett találkozón a bazilikában 2023. április 28-án. A katolikus egyházfő háromnapos apostoli látogatásra érkezett Magyarországra. MTI/Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Budapest, 2023. április 28. Résztvevők a Szent István-bazilikánál lévő kivetítőn nézik Ferenc pápa beszédét a püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal rendezett találkozón a bazilikában 2023. április 28-án. A katolikus egyházfő háromnapos apostoli látogatásra érkezett Magyarországra. MTI/Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
20:30
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Fotók a Szentatya látogatásáról a Szent István Bazilikában

Budapest, 2023. április 28. Apácák Ferenc pápa püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal rendezett találkozóján a Szent István-bazilikában 2023. április 28-án. A katolikus egyházfő háromnapos apostoli látogatásra érkezett Magyarországra. MTI/Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán
Pope Francis poses with bishops and Hungarian Cardinal Erdoe during a meeting with bishops, priests, deacons, consecrated persons, seminarians and pastoral workers in St Stephen's cathedral in Budapest on April 28, 2023 during his second visit to Hungary in less than two years. - The Pope will meet refugees, believers, students, church and state leaders during his tree-day trip and celebrates a holy mass in front of the parliament building, at the Kossuth Square of Budapest on Sunday morning. (Photo by Vincenzo PINTO / AFP) Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

Budapest, 2023. április 28. Papok Ferenc pápa püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal rendezett találkozóján a Szent István-bazilikában 2023. április 28-án. A katolikus egyházfő háromnapos apostoli látogatásra érkezett Magyarországra. MTI/Balogh Zoltán Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Balogh Zoltán
A general view shows the interior of St Stephen's cathedral during a meeting of Pope Francis with bishops, priests, deacons, consecrated persons, seminarians and pastoral workers in St Stephen's cathedral in Budapest on April 28, 2023 during his second visit to Hungary in less than two years. - The Pope will meet refugees, believers, students, church and state leaders during his tree-day trip and celebrates a holy mass in front of the parliament building, at the Kossuth Square of Budapest on Sunday morning. (Photo by Vincenzo PINTO / AFP) Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

FERENC pápa, Ferencpápa2023, Ferenc pápa, pápalátogatás, háromnapos apostoli látogatás, Ferenc pápa magyarországi látogatása, Magyarország, péntek, 2023, Bazilika, Szent István Bazilika, Szent István tér Fotó: Polyák Attila - Origo

An icon of Mary and Jesus is held as a gift for Pope Francis during a meeting with bishops, priests, deacons, consecrated persons, seminarians and pastoral workers in St Stephen's cathedral in Budapest on April 28, 2023 during the Pope's second visit to Hungary in less than two years. - The Pope will meet refugees, believers, students, church and state leaders during his tree-day trip and celebrates a holy mass in front of the parliament building, at the Kossuth Square of Budapest on Sunday morning. (Photo by Vincenzo PINTO / AFP) Forrás: AFP/Vincenzo Pinto
20:38
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Végére ért Ferenc pápa pénteki nyilvános programterve - fotók

A Pápa most hagyta el a bazilikát.

Ferenc pápa elhagyja a Szent István Bazilikát Fotó: Polyák Attila - Origo
Ferenc pápa elhagyja a Szent István Bazilikát Fotó: Polyák Attila - Origo
20:47
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

A Pápalátogatás második napjának pontos ütemterve

2023. április 29. szombat:

8:45 Magánlátogatás a Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonban (nem nyilvános esemény)

10:15 Árpád-házi Szent Erzsébet-templom - Találkozás szegényekkel és menekültekkel

11:30 Istenszülő oltalma-templom - Látogatás a görögkatolikus közösségnél

16:30 Papp László Sportaréna - Találkozás fiatalokkal

18:00 Apostoli Nunciatúra - Magántalálkozó a Jézus Társasága tagjaival (nem nyilvános esemény)

21:28
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be a Pápa védelméért

A római pápa a világ legvédettebb személyei közé tartozik.

A pápa biztonsága miatt látogatásai során szigorú intézkedéseket vezetnek be.

A légtérből helikopterek mellet drónokkal is ügyelnek Ferenc pápa biztonságára. A helyszíneken a csatornafedeleket lehegesztik, az egyházfővel közvetlenül érintkező embereket pedig fémdetektorokkal is átvizsgálják.

21:49
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Református egyház: Magyarországon az egyházak és az állam létfontosságúnak tartják a keresztyénséget

A Balog Zoltán református püspök, a zsinat lelkészi elnöke által jegyzett közleményben azt írták:

A pápa pénteki budapesti beszédében mindkettőt hangsúlyozta, és ezzel kapcsolatban óvta az egyházat a hatalom túlzott közelségétől.

Balog Zoltán református püspök, a zsinat lelkészi elnöke Fotó: Polyák Attila - Origo

Érdemes ezt megfontolni - tették hozzá, hangsúlyozva, abban is jó egyetérteni Ferenc pápával, amit az álszabadság kísértésének nevezett: a férfi és a női nem összekeverését, az abortusznak mint szabadságjognak a deklarálását.

- áll a közleményben.

A közleményben úgy fogalmaznak:

A reformátusok csak azt kívánhatják - írták -, hogy a pápa minden magyarországi találkozóján Jézus Krisztus legyen a középpontban. A keresztyének közötti együttműködésnek is ez az evangéliumi alapja és feltétele. Ferenc pápa pénteki beszédében ezt újra hangsúlyozta - írták.

A köztársasági elnök üdvözlő beszédéből Balog Zoltán azt emelte ki, hogy

22:12
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

A pápa magyarul mondta ki, hogy "jónak lenni jó!"

Háromnapos magyarországi programja első napján, a Karmelita kolostorban tartott beszédében a pápa magyar nyelven mondta ki, hogy "jónak lenni jó!", vélhetően utalva a közmédia azonos című jótékonysági műsorára - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Sajtó és Marketing Irodája pénteken az MTI-vel.

Budapest, 2023. április 28. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Ferenc pápát Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében a Karmelita kolostorban 2023. április 28-án. A katolikus egyházfő háromnapos apostoli látogatásra érkezett Magyarországra. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A közleményben azt írták, hogy a katolikus egyházfő számára onnan is ismert ez a magyar nyelvű fordulat, hogy korábban áldását adta az évtizedes múltra visszatekintő karitatív célú kezdeményezésre, valamint tárgyi adománnyal is hozzájárult a Jónak lenni jó! című műsorhoz.

Felidézték, hogy Ferenc pápa 2021-ben a koronavírus-járvány miatt árván maradt gyermekek támogatására indított akcióban rendkívüli felajánlással csatlakozott a Jónak lenni jó! kampányhoz; az egyházfő a Jézust ácsmesterségre tanító Szent Józsefet ábrázoló szobrot küldött a közmédia adománygyűjtő műsorának. A műalkotás szimbolikus jelentőségű, hiszen a pápa minden nap imádkozik Mária jegyeséhez.

Siklósi Beatrix, a Jónak lenni jó! projektvezetője a pápalátogatás rádiós közvetítését irányította, amikor a katolikus egyházfő beszédében elhangzott a magyar nyelvű fordulat - írták. A közlemény szerint

22:46
április 28, 2023
Vágólapra másolva!

Kiderült mit szorongatott a kezében a Pápa

Ferenc pápa a fővároson áthaladva lehúzott ablak mellett köszöntötte mindazokat, akik az út mellett állva várták, hogy láthassák őt.

A fotósok elkapták a pillanatot, hogy a szentatya egy plüssből készült pápát szorongat a kezében.

A képet a Vatikán Twitter-oldala is megosztotta, hozzáfűzve:

a minipápa ajándékként hamarosan egy kisgyermek tulajdonába kerül majd.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről